فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 20 (پاییز 1388)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 20 (پاییز 1388)

  • 66 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 1
  • سعید خرقانی، مینو سلسله صفحه 2
    فقدان زنجیره یکپارچه از تحقیق، فناوری، توسعه و همچنین فاصله قابل توجه بین تبدیل ایده های علمی و تحقیقاتی به محصولات و خدمات از واقعیتهای جهان کنونی است. کشورهای توسعه یافته جهان برای حل این چالش، کل نظام علمی و فناوری و صنعتی جامعه، از ایجاد ایده تا تجاری سازی محصول نهایی را در یک نظام کلی تحت عنوان نظام نوآوری در کنار هم و در تعامل با هم در نظر می گیرند، یکی از اجزای این نظام پارک های علمی و فناوری است که نقشی مهم در یکپارچه سازی تولید دانش و تجلی آن در محصولات و خدمات دارد.
    در این نظام وجود رویکرد مدیریت دانش، نقش مهمی در پیوند دادن دانش و فناوری ایفا می کند. پارکها که از مزایای نزدیکی به منابع مهم سرمایه معنوی، زیرساختهای مناسب و سیاستهای راهنمایی کننده بهره مند می شوند و شرکتهای مبتنی بر فناوری و موسسات دولتی را در یک محیط مدیریت شده حمایت می کنند از طریق تلفیق با مدیریت دانش تعامل، توسعه فناوری و رشد اقتصادی را تسهیل می کنند. در این مقاله پس از مرور مختصری بر تعاریف مدیریت دانش از دید اندیشمندان، مبحث پارک های علمی و فناوری با تمرکز بر نوع شناسی پارکها مطرح می شود. به دنبال آن دسته بندی انواع پارکها به لحاظ هدف از شکل گیری بررسی می شود.
    کلیدواژگان: مدل چهار حلقه ای مدیریت دانش، پارک های علمی و فناوری، نوع شناسی پارکها، پارکهای علمی و فناوری و کارآفرینی
  • مهندس بهمن فکور صفحه 10
    تشکیل شرکت های انشعابی دانشگاهی به عنوان یک فعالیت بارز کارآفرینی دانشگاهی، یکی از سازوکارهای رو به گسترش انتقال تکنولوژی از دانشگاه ها و سازمان‎های تحقیقاتی است که می تواند بیشترین بازگشت مالی را برای دارندگان تکنولوژی به همراه داشته و نقش مهمی را در توسعه اقتصادی محلی و ملی ایفاء نماید. این مقاله در صدد است با بررسی ادبیات کارآفرینی دانشگاهی، تعریف دقیق تری از این شرکت ها به دست داده و اهمیت تاسیس این شرکت ها را از جنبه های گوناگون روشن سازد. مسئولین دانشگاهی در جهت زمینه سازی و مدیریت شکل گیری این شرکت ها در بخش دانشگاهی نیازمند شناخت بیشتری از انواع مختلف این شرکتها می باشند. از اینرو تلاش شده است دسته بندی نسبتا جامعی از انواع این شرکت ها در این مقاله ارائه گردد.
    کلیدواژگان: شرکت انشعابی دانشگاهی، کارآفرینی دانشگاهی، تجاری سازی نتایج تحقیقات
  • مهندس علی فرقانی، مهندس اشکان حق بین صفحه 31
    عوامل فرهنگی- اجتماعی از جمله زیرساخت های کلیدی برای توسعه فناوری به شمار می رود. در این زمینه «سرمایه های اجتماعی» بسیار حائز اهمیت هستند و در این خصوص، پژوهش قابل توجهی در کشور صورت نگرفته و شاخص های مناسبی نیز تدوین نشده است. از جمله معیارهای کلیدی در این زمینه می توان به میزان اعتماد به نفس، خوداتکایی، فرهنگ کارآفرینی و نوآوری، برتری جویی و میزان اهمیت دادن به علم و فناوری (به عنوان عامل برتری)، کارگروهی، وجدان کاری و... اشاره نمود. هدف این تحقیق تبیین شاخص های فرهنگی و اجتماعی مؤثر بر توسعه علم و فناوری و ارزیابی کلی این عوامل بر حسب اطلاعات موجود در ایران است. بدین منظور ابتدا با مرور ادبیات رویکردهای مدیریت دانش و فناوری و مدل های سنجش آن و تاکید بر بعد شناختی دانش ضمنی، دو دسته عوامل فرهنگی و سرمایه اجتماعی موثر در توسعه ظرفیت خلق، انتقال و جذب دانش و فناوری شناسایی و سپس شاخص های کلیدی از طریق ارزیابی شاخص ها با معیارهای ارزیابی انتخاب و تحلیلی از وضعیت برخی از این شاخص ها در ایران انجام شده است، در نهایت برخی توصیه های سیاستی به منظور تقویت زیرساخت های فرهنگی - اجتماعی در راستای توسعه نظام علم و فناوری کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه علم و فناوری، عوامل فرهنگی، سرمایه اجتماعی، ایران
  • رضا رادفر، مهندس عباس خمسه، حسام الدین مدنی صفحه 33
    امروزه تحقیقات را به خاطر نوآوری و نوآوری را به خاطر سود اقتصادی نگاه می کنند. در دنیای کنونی تحقیقات خصلت فرهنگی به معنای مرسوم کلمه را از دست داده و به عاملی اقتصادی تبدیل گردیده است. تجاری سازی بخش مهمی از فرآیند نوآوری است و هیچ تکنولوژی و محصولی بدون آن با موفقیت وارد بازار نمی شود. ایجاد بسترهایی برای عرضه دانش و تکنولوژی، علاوه بر فراهم آوردن ارزش های اقتصادی قابل توجه برای سازمان ها، منجر به رشد اقتصادی و تکنولوژیک جامعه می شود.
    در این مقاله سعی داریم تا ضمن معرفی تجاری سازی تکنولوژی و فرآیند آن، به بررسی اهمیت تجاری سازی تکنولوژی و نقش آن در توسعه تکنولوژی های جدید بپردازیم، همچنین در ادامه عوامل مهم تاثیرگذار درتجاری سازی تکنولوژی و موفقیت آن، و نیز طبقه بندی و ریسک های تجاری سازی تکنولوژی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تحقیق، توسعه، نوآوری، تکنولوژی، تجاری سازی تکنولوژی
  • حسین رحمان سرشت، نسترن سیمار اصل * صفحه 41

    در اقتصاد دانش – محور، قابلیت کسب دانش و توسعه، تسهیم و کاربرد آن در سازمان ها می تواند منجر به خلق مزیت رقابتی پایدار برای آنها شود. به نظر می رسد نخستین گام ورود به دنیای مدیریت دانش، بررسی رویکردهای موجود در رابطه با آن باشد. پس از آن بررسی شکاف های مدیریت دانش، لازم و ضروری به نظر می رسد، زیرا ناتوانی سازمان ها در شناسایی و برطرف کردن این شکاف ها پیش از پیاده سازی برنامه های مدیریت دانش، تاثیرات نامطلوبی بر مرحله پیاده سازی آن می گذارد. در این مقاله، ابتدا، شرح کوتاهی از مدیریت دانش و ضرورت پیاده سازی آن بر اساس مقایسه آمار و ارقام کشورهای پیشرو در مدیریت دانش و شاخص های اقتصادی آنها ارائه شده است. همچنین در راستای توجیه ضرورت مدیریت دانش، به مقایسه میزان سرمایه گذاری شرکتهای پیشروی جهانی در فعالیت های تحقیق و توسعه به عنوان شاخصی از مدیریت دانش با سودآوری و درآمد آنها پرداخته شده است. در بخش بعد، وضعیت رشد دانش در ایران از طریق ارائه رتبه ایران در رابطه با تولید علم در مقایسه با شانزده کشور دیگر ارائه شده است. در ادامه، پس از توضیح مختصری در رابطه با اقتصاد دانش- محور، کشورهایی با سطوح درآمدی بالا، از نظر رتبه اقتصاد دانش- محور با کشورهایی با سطح درآمد پایین و متوسط مقایسه شده اند. در بخش بعد، پیشینه مدیریت دانش و سپس رویکردهای مدیریت دانش شامل رویکردهای مکانیکی، سیستمی، مبتنی بر شایستگی های کلیدی و رفتاری- فرهنگی و در نهایت، دو الگوی شکاف های مدیریت دانش شامل الگوی لاوریچ و پیرس و الگوی شکاف های دانشی لین و همکارانش ارائه شده است. در بخش نتیجه گیری، اولویت اتخاذ رویکردهای سیستمی، فرهنگی / رفتاری و مبتنی بر شایستگی های کلیدی بر اتخاذ رویکرد سنتی مکانیکی و همچنین قابلیت کاربرد مدل مبتنی بر شرایط اجتماعی-اقتصادی و انگیزشی افراد در سطح کلان و مدل مبتنی برشش شکاف مدیریت دانش در سطح خرد عنوان شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اقتصاد دانش محور، شکاف دانشی، رویکرد سیستمی، رویکرد مکانیکی، رویکردشایستگی کلیدی، فرهنگی، رفتاری رویکرد
  • مهندس سیدکامران باقری، مهندس ساسان صدرایی * صفحه 49

    یک سده از شکل گیری و رشد صنعت نفت در کشور می گذرد و این صنعت در این مدت همواره نقشی محوری در اقتصاد کشور داشته است. با این وجود وقتی صحبت از فناوری به میان می آید، باید به وابستگی جدی این صنعت به شرکتهای بین المللی غیر ایرانی در تامین فناوری های مورد نیازش اذعان کرد. اما توسعه فناوری با خلق دارایی های فکری و مدیریت آنها گره خورده است و علت ناکامی های این صنعت در حوزه فناوری را می توان تا حدی به نارسایی های موجود در ارتباط با مدیریت دارایی های فکری نسبت داد.
    در این مقاله نقش دارایی های فکری و مدیریت صحیح آنها در صنعت و خصوصا صنایعی که به دنبال قابلیت توسعه فناوری هستند بررسی می شود. سپس صنعت نفت ایران و اهمیت مدیریت دارایی های فکری در آن مورد توجه ویژه قرار می گیرد و نهایتا دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مهمترین بازوی توسعه فناوری در این صنعت در ارتقاء سطح مدیریت دارایی های فکری اش معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: دارایی فکری، توسعه فناوری، مدیریت مالکیت فکری، صنعت نفت
  • مهندس پایان امینی، مهندس مرتضی راستی برزکی، کیوان اصغری صفحه 57
    اختراع یکی از مهمترین دستاوردهای مربوط به فعالیت های فکری می باشد. دستاوردهای مربوط به فعالیت های فکری توسط حقوق مالکیت فکری (Intellectual Property Rights) محافظت می شوند. اختراعات و اسناد مربوط به اختراعات حاوی اطلاعات بسیار ارزشمندی در اغلب زمینه های علمی و فناوری می باشند که متاسفانه در کشور ما کمتر به عنوان یک منبع ارزشمند دانش مورد توجه قرار گرفته است. از جمله مسائل مربوط به استفاده از این دانش گسترده، جستجوی حرفه ای اسناد اختراع می باشد. در این مقاله با توجه به اهمیت جستجوی پیشرفته اسناد اختراع و نیز با توجه به تجارب دفتر انتقال فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. جستجوی اسناد اختراع یک فن تخصصی و نیازمند کسب دانش، تجربه و مهارت می باشد.
    کلیدواژگان: جستجوی اختراع، ابزارها و تکنیک های جستجو
|
  • Saeed Kharaghani, Minoo Selseleh Page 2
    Lack of integration between research and technology, and the gap between scientific ideas and goods & services, are clear facts of today’s life. Developed countries have invited creative solutions to overcome such challenges. Science and Technology parks are among them, which have critical roles in integrating knowledge management loops (including creation, sharing, and applying) in the cycle of knowledge management. Science and Technology parks enable the companies to apply immediately the knowledge which has been created by the knowledge workers and scientists. In this article after reviewing the knowledge management literature, Science and Technology parks typologies is under survey. The relation between this typologies and entrepreneurship and the common points among different Science and Technology Parks are the next points. The final review is about the outcomes of applying knowledge management procedure in the Science and Technology parks.
  • Bahman Fakour Page 10
    Creation of university spin-off companies as an academically entrepreneurship activity can be considered as a growing mechanism for university technology transfer. In comparison with technology licensing, Spin-off companies create higher financial return for owners of technology and will play an important role to regional and national economic development. This paper is to define university spin-offs in more detail and make clear the importance of these companies. University authorities are interested in these companies but need to know about different types of these companies for establishment and management university spin-offs. So, in this paper we have also tried to submit a comprehensive categorization of university spin-offs.
  • Reza Bandarian, Roohollah Ghabezi Page 19
    Research and development couldn’t promote public welfare and national wealth without commercialization. Commercialization is one of the complicated stages of technological innovation process and there is no deterministic pattern for this stage. The minimum requirements for successful commercialization of new technologies are as follows: adequate demand in market, superior potential performance to responses this demand, and an entrepreneurship organization or person with the sufficient resources, marketing and managing capabilities for delivering final product to market. One way to facilitating and accelerating commercialization is benefiting from exiting industries, which have required equipments to commercialize research findings and also have free capacity. In this paper after defining commercialization, benefits of using existing industries to commercializing research centers finings will be explain and then some of the current barriers which are in industries and research centers to benefit of existing industry for commercialization research results will described.
  • Ali Forghani, Ashkan Haghbin Page 31
    The cultural-social factors are among the key infrastructures for technology development. Social capitals are very important in this regard, but in our country neither valuable researches have been done nor have suitable indices been complied in this respect. Self confidence, self sufficiency, the culture of entrepreneurship and innovation, the desire for superiority and the importance giving to science and technology (as a superiority factor), teamwork, work conscience, are among the key criteria in this field that can be pointed out. The aim of this research is to explain the cultural and social indices effective on science and technology development, and to evaluate generally these factors in terms of the available data in Iran. For this aim, based on literature review of knowledge and technology management approaches, their evaluation models and special focus on cognitive dimension of tacit knowledge, cultural and social capital factors that have impact on development of creation; transfer and absorption of knowledge and technology are recognized. Then key factors are selected based on assessment criteria and status of these factors is analyzed in Iran. At last, some policy recommendations in order to strengthen these infrastructures towards developing S&T system are presented.
  • Reza Radfar, Abbas Khamseh, Hesamedin Madani Page 33
    Nowadays, research has been received a great attention due to innovation and also the innovation is being observed because of economic wealth. In present world, the concept of research has lost its meaning from the cultural point of view, while its and economical function has been greatly magnified. Commercialization is the important part of innovation process and no technology and product would come into market successfully without it. Producing contexts for knowledge and technology, can create noticeable economical values for organizations, and also leads to economical and technological growth of the society. In this paper, we try to introduce the technology commercialization and its process, and also reviewing the importance of technology commercialization and its role in development of new technologies. Along with it, the important functions which are effective in technology commercialization and its success, classification, and technology commercialization risks will be reviewed.
  • Hossein Rahman Seresht, Nastaran Simar Asl Page 41

    In the knowledge-based economy, organization's capability in acquiring, developing, sharing and applying Knowledge, will probably lead to their sustainable competitive advantage. It seems that the first step to enter the world of knowledge management is analyzing different knowledge management (KM) approaches. Then it would be essential to identify knowledge management gaps, because organizations weakness at identifying and bridging these gaps before implementing knowledge management plans will obviously lead to unreasonable effects. In this paper, at first, a summary of knowledge management concept and the necessity of its implementation in organizations are presented. Also, a comparison has been made between R&D expenditure and revenue and profitability of the global leading companies. In the next section, the knowledge production rank of Iran among 16 countries is presented in order to demonstrate Irans position according to knowledge growth. Then KM approaches including mechanistic, systemic, core competencies and behavioral-cultural and two models of knowledge management gaps including Pierce and Lovrichs (1984) and Lins (2005) model are discussed. In conclusion, the priority of adopting systematic, behavioral/cultural & core competencies approaches in contrast to traditional mechanistic approach is discussed. It is also mentioned that the 1st model is appropriate to be applied in macro level where as it will be appropriate to apply the 2nd model in micro level.

  • Seyed Kamran Bagheri, Sasan Sadraie Page 49

    The emergence of petroleum industry in Iran dates back to more than a century ago and the industry has played a major role in the country’s economy from the very beginning. However, when it comes to the required technologies, the industry’s dependency on foreign companies is evident. Independent technology development, on the other hand, is not an easy task since it requires a tight interconnection with Intellectual Property (IP) management. The industry’s failure in independently developing its technological needs can hence be partially attributed to mismanagement of IP. This paper investigates the role of IP and its management in an industrial context, focusing on industries actively pursuing high technological capabilities. Afterward, the petroleum industry and the role of IP management therein are reviewed. Finally the achievements of Research Institute of Petroleum Industry (RIPI) in managing its IP portfolio are introduced.

  • Payan Amini, Morteza Rasti Barzaki, Keyvan Asghari Page 57
    Patents are considered as the most important kind of Intellectual Properties (IPs). The Intellectual Property Rights (IPR) is the logical and legal way of protecting the IPs. Patents and related documents are regarded as the best and rich source of technical and scientific information. In most developing countries, as well as in Iran, the patent information has not found their true operational values. To be able to reach and have access to this information, and consequently assess the state-of-the-art information, a professional searching process should be conducted. It can be showed that patent searching is a professional task and needs experience and skills. This paper discusses the important aspects of the patent documents and the mechanism of skilled searching method, and illustrates examples of searching frameworks for better mining of scientific information.