فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 19 (تابستان 1388)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 19 (تابستان 1388)

  • 70 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 1
  • سید رضاسلامی، پیمان حاجی زاده صفحه 2
    اشتغال از مسائل اساسی کشورهای در حال توسعه می باشد. یکی از راه کارهای مناسب برای توسعه اشتغال پایدار، توسعه SMEs نوآور برای جذب نیروی کار با تحصیلات بالا می باشد. بنابراین SMEs امروزه اهمیت زیادی پیدا کرده اند اما افزایش تحولات بازار، نیاز به نوآوری در SMEs را بیشتر نموده است. به تبع برای پیاده سازی نوآوری در این شرکت ها نیازمند برنامه ریزی می باشیم. به همین دلیل در این مقاله ابتدا نوآوری و انواع مختلف آن و مدل پیاده سازی آن در سازمان تشریح گردیده، سپس به مسئله SMEs پرداخته شده و مدلی برای تدوین برنامه استراتژیک آنها ارائه گردیده است، در نهایت برای پیاده سازی نوآوری انقلابی در SMEs یک مدل برنامه ریزی سناریو هفت مرحله ای که بطور خلاصه مراحل مختلف آن عبارتند از «تعریف محدوده برنامه ریزی، شناسایی موضوعات مهم و کانونی، شناسایی نیرو محرکه های اصلی، دسته بندی و درجه بندی عدم اطمینانها، توسعه و شکل دهی چارچوب، آزمون معقول بودن و سازگاری، برنامه ریزی قابلیت و انتخاب» ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بنگاه کوچک و متوسط، نوآوری تدریجی، نوآوری انقلابی، برنامه ریزی سناریو
  • محمد صدری نیا، سمانه میراسدی، محسن وروانی صفحه 13
    امروزه بنگاه های کوچک و متوسط(SME) نقش انکارناپذیری در پیشرفت و شکوفایی کشورها دارند. از این رو مورد توجه دولتمردان و مسئولان قرار گرفته اند. یکی از ملزومات اساسی ایجاد و حفظ بنگاه های کوچک و متوسط مساله تامین سرمایه مورد نیاز می باشد. از این رو بررسی روش های مختلف تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط می توان به کارآفرینان کمک کرد تا بقاء شرکت های خود را تضمین کند.
    بررسی ها نشان می دهد که بنگاه های کوچک و متوسط در مراحل مختلف عمر خود از روش های مختلفی برای تامین سرمایه مورد نیاز استفاده می کنند. منابعی مانند منابع داخلی، قرض و بدهی و... در مراحل مختلف دوره عمر بنگاه های کوچک و متوسط مورد استفاده قرار می گیرند.
    در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی اجمالی بنگاه های کوچک و متوسط روش های مختلفی که صاحبان این بنگاه ها می توانند از آن برای تامین مالی بنگاه های خود استفاده کنند مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، کارآفرین، تامین مالی
  • سعید فتحی، مریم صفی صفحه 22
    واسطه های الکترونیکی، سازمان هایی مبتنی بر اینترنت می باشند که دیگر سازمان ها را قادر می سازند تا با یکدیگر در فرآیندهای کسب و کار تعامل داشته باشند. درحالیکه واسطه های الکترونیکی بخش مهمی از اقتصاد اینترنتی شده اند، تئوری و رهنمودهای کمی برای برنامه ریزی مجموعه فرآیندهای کسب و کاری که یک واسطه الکترونیکی می تواند به طور آنلاین حمایت نماید وجود دارد. این مقاله نگرشی برای طراحی فرآیندهای آنلاین خاصی که بوسیله ی یک واسطه الکترونیکی خاص حمایت شود ارائه می دهد. این نگرش موجب تحقیق مفهومی روی مهندسی فرآیندهای کسب و کار، واسطه های الکترونیکی، و ساختارهای کسب و کار الکترونیکی می شود.
    سه طبقه از فرآیندها همراه با زیر فرآیندهای مربوطه آنها معرفی و شرح داده می شوند. این نگرش سپس رهنمودی را در انتخاب فرآیندها براساس دو عامل فراهم می کند: اول- منابع موجود واسطه الکترونیکی دوم- منابع تکاملی آن. بینش حاصل از این تحقیق عبارت است از اینکه عملکرد کسب و کار یک واسطه الکترونیکی می تواند با در نظر گرفتن منابع موجود و منابع تکاملی اش وقتی که فرآیند های کسب و کارش برنامه ریزی می شوند، افزایش داده شود.
    کلیدواژگان: واسطه های الکترونیکی، فرایندهای کسب و کار، گونه شناسی
  • حسنعلی آقاجانی، عاطفه طالب نژاد صفحه 32
    مراکز رشد در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، ابزار مهمی برای توسعه کارآفرینی و نوآوری تکنولوژیک، خصوصا در سطح شرکت های کوچک و متوسط، به شمار می روند. ایجاد و گسترش مراکز رشد کسب و کار، بحث های بی شماری در زمینه عملکرد و مفید بودن آن ها میان موافقان و مخالفان به راه انداخته است. هر یک از پژوهش های انجام شده در این زمینه، مراکز رشد را از زاویه ای نگریسته و برای ارزیابی عملکرد آن ها از نظریات گروه های خاصی استفاده کرده اند. به دلیل تنوع انواع مراکز رشد در جهان، اغلب پژوهش ها مطالعات و مدل های خود را به نوع یا انواع خاصی از مراکز رشد محدود کرده اند.
    در مقاله حاضر، با مرور ادبیات ارزیابی عملکرد مراکز رشد در ایران و جهان، چارچوبی جامع با استفاده از معیارهای جهانی عمومی ارائه شده است تا عملکرد مراکز رشد از منظر گروه های مختلف- مشتریان، مدیران و کارکنان و مشاهده پژوهشگران- سنجیده شود. این چارچوب پیشنهاد می کند عملکرد مراکز رشد در حوزه های مدیریت و کارکنان، زیرساخت ها، خدمات و خروجی ها سنجیده شود. عملکرد مرکز رشد در حوزه مدیریت و کارکنان، ابعاد انجام وظایف مدیریتی و یادگیری و رشد، در حوزه زیرساخت، ابعاد فضا و امکانات، حوزه خدمات، ابعاد کمک های ایجاد کسب و کار و کمک های کسب و کار و در حوزه خروجی ها، در ابعاد شرکت ها، محصولات و افراد ارزیابی شود. برای سنجش هر یک از ابعاد، معیارهای عام از ادبیات موضوع استخراج شده است. این چارچوب می تواند به عنوان ابزار و راهنمای مناسبی برای مدیران و متولیان مراکز رشد جهت ارزیابی عملکرد مراکز رشد در حوزه های مهم و بر اساس معیارهای عمومی و خصوصا در ایران، برای مقایسه، الگوبرداری داخلی و خارجی و بهبود رقابت پذیری میان مراکز رشد، به کار رود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مرکز رشد
  • رضا بندریان صفحه 39
    بی اغراق یکی از پیچیده ترین مراحل نوآوری، مرحله انتقال یافته های تحقیقاتی به عرصه بازار و تولید است که با عنوان «انتقال فناوری از تحقیقات به تولید» مطرح می شود. واقع این است که هیچ الگوی قطعی و بلامنازعی در این زمینه وجود ندارد.
    فرایند تجاری سازی تکنولوژی های جدید فرایندی پیچیده، نامنظم، تصادفی و غامض می باشد و این فرایند برای هر تکنولوژی جدید دارای مشکلات و ویژگی های خاص خود می باشد. تجاری سازی موفق تکنولوژی حداقل نیازمند به تقاضای کافی، برتری بالقوه تکنولوژی برای پاسخگوئی به آن تقاضا و یک سازمان و یا فرد کارآفرین با منابع و توانمندی های مدیریتی و بازاریابی مناسب برای تحویل محصول نهائی به بازار می باشد.
    یکی از مهمترین ارکان فرایند تجاری سازی تکنولوژی، بازاریابی تکنولوژی می باشد. بازاریابی تکنولوژی از نوع بازاریابی تعاملی است، بدین معنی که کیفیت تکنولوژی تا حد زیادی به کیفیت تعامل فروشنده و خریدار بستگی دارد.
    در این مقاله پس از تعریف فرایند بازاریابی و تجاری سازی تکنولوژی به تبیین عوامل تسهیل کننده و تسریع کننده این فرایند پرداخته شده است. همچنین در پایان برخی از فاکتورهای کلیدی که منجر به افزایش احتمال موفقیت برنامه های بازاریابی و تجاری سازی تکنولوژی می شود ذکر گردیده است.
    کلیدواژگان: نتایج تحقیقات، تجاری سازی یافته های تحقیقاتی، مراحل بازاریابی و تجاری سازی فناوری، عوامل تسهیل کننده تجاری سازی
  • مهندس عباس خمسه، محیا علیمرادیان صفحه 46
    امروزه رقابت روزافزون جهانی، دیگر فرصت تحقیقات بنیادی و پایه ای را از بسیاری صنایع گرفته است، به همین دلیل بیشتر شرکتها مجبورند فقط به تحقیقات بحرانی و مورد نیاز دست بزنند. ارتباطات جهانی، همگانی شدن بسیاری از علوم و دانش ها، و امکان بیشتر و راحت تر خریدن دانش از صاحبان آن، لزوم دوباره کاری در تحقیقات و ایجاد دانش های جدید را از بین برده است. برای تولید دانش، پول هزینه می شود. در حالی که فرآیند توسعه و نوآوری، از دانش تولید شده، پول و ثروت می آفریند و منجر به توسعه تکنولوژی و اقتصاد می شود.
    در این مقاله سعی داریم تا ضمن معرفی توسعه و نوآوری، به بیان اهمیت آن در توسعه تکنولوژی و اقتصاد بپردازیم. همچنین تفاوت بین تحقیق، توسعه و نوآوری و مراکز آنها، و نیز ویژگی های منابع انسانی مورد نیاز این مراکز را مورد بررسی قرار داده و در ادامه به برخی نکات مهم که در مدیریت این واحدها موثر می باشد، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تحقیق، توسعه، نوآوری، فناوری، تجاری سازی فناوری
  • معصومه داستانی صفحه 53
    امروزه با رشد چشمگیر جنبه های مختلف فناوری، از نیروی انسانی به عنوان با ارزش ترین منبع سارمان نام برده می شود. اهمیت پرورش و توسعه منابع انسانی و تاثیر مدیریت صحیح بر آنها باعث بهبود عملکرد سازمان و پیدایش راهکارها و ورویکردهای مختلفی برای افزایش بازدهی نیروی انسانی شده است. بهبود عملکرد سازمان نیازمند یک چارچوب و استاندارد تعریف شده می باشد که این چارچوب توسط استاندارد سرمایه گذاران نیروی انسانی (IIPS) در اختیار سازمان قرار می گیرد و این فرصت را به سازمان می دهد تا با ایجاد بستر و محیطی مناسب باعث پرورش منابع انسانی و در نهایت بهبود عملکرد سازمان گردد.
    این استاندارد اولین استاندارد در زمینه توسعه منابع انسانی است که درسال 1990 با مشارکت تعدادی از سازمان های پیشرو تدوین شده است. این استاندارد ابزاری مفیدی برای سازمان ها و شرکت های پیشرو است که با پیاده کردن مدیریتی بهینه باعث بهسازی عملکرد سازمان در کسب و کار و توسعه منابع انسانی و در نتیجه تحقق بخشیدن به اهداف سازمانی و افزایش قدرت رقابتی خود شود.
    در این مقاله سعی بر آن است تا پیدایش، مفاهیم، چارچوب استاندارد تشریح شده و مزایا و نتایج مثبتی که این استاندارد در راستای کسب و ایجاد مزیت رقابتی می تواند در سازمان های پیشرو داشته باشد ارائه شود.
    کلیدواژگان: سازمان های پیشرو، سرمایه گذاران منابع انسانی، منابع انسانی، آموزش، مزیت رقابتی، اصول، معیار
  • حسین رضایی دولت آبادی، سمانه امیری بشلی صفحه 58
    انتخاب پروژه های فناوری مناسب یکی از مهمترین چالش های کسب و کار در دهه های اخیراست. با اینکه پروژه های فناوری اطلاعات، بزرگترین هزینه سرمایه را برای اکثر شرکت ها داشته است، اما هنوز پروژه های زیادی اجرا شده اند که موفق نبوده اند. بواسطه اهمیت چنین سرمایه گذاری هایی، نیاز به چارچوب علمی برای تجزیه و تحلیل آنهاست. در این مقاله به تحلیل و استفاده از مدل های اختیارسرمایه گذاری و نیم واریانس برای تجزیه و تحلیل ریسک و بازده و رتبه بندی پروژه های سرمایه گذاری فناوری اطلاعات پرداخته می شود. این دو مدل روشی ساده ولی کامل برای مدیران به منظور ارزیابی پروژه های بالقوه فناوری اطلاعات ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: انتخاب پروژه، مدل میانگین، واریانس، اختیار سرمایه گذاری واقعی
|
  • Peiman Hajizadeh, Seyed Reza Salami Page 2
    One of the fundamental problems in developing countries is low work fortunes. One of the ways for sustainable employment is to establish and develop innovative SMEs in order to attract graduated work force. So, nowadays the roles of SMEs become more and more important. On the other hand, increase in marked change has made them to need more innovation. So for developing the innovation in the SMEs we need a precise planning. For this purpose, at first in this paper the innovation, it̉s types and also a model for innovation development will be described. Then the model of strategic planning for SMEs will be presented, and at the end; we will describe a seven step scenario planning model for developing a revolutionary innovation in SMEs. The different stages of this planning model includes Define scope of planning, Identifying focal issue(s), Identifying key driving forces, Classify/rank uncertainties, Develop scenario framework, Test for consistency/plausibility, and Capability/option planning.
  • Mohammad Sadrinia, Samaneh Mirasadi, Mohsen Varvani Page 13
    Today the small and medium enterprises have irrefutable role in the progress and prosperity countries. Thus, they are attended for politicians and officials. One of the basic necessities of retains and establishment of small and medium enterprise is the issue of financial needs. The study of various methods of financing small and medium enterprises can help entrepreneurs to ensure their companies survival. The studies show that small and medium enterprises are using different methods for providing required capital in various stages of their life cycle. Resources such as internal resources, and debt and loan are used in various stages in SME s life cycle. In this article we are trying to introduce small and medium enterprise and their requirements at a glance. The different methods that owners of these agencies could use for their financial institution are studied.
  • Saeed Fathi, Maryam Safi Page 22
    Electronic intermediaries (EIMs) are Internet-based organizations that enable other organizations to interact with each other in business processes. While EIMs have become a significant sector of the Internet economy, theory and guidelines for planning the set of business processes an EIM can support online are sparse. This paper presents an approach to plan the specific online processes supported by a particular EIM. The approach draws on conceptual research on business process engineering, EIMs, and e-business architectures. Three categories of processes, together with their respective sub-processes, are identified and described. The approach then provides guidance in the choice of processes, based upon two factors; first the resource base of the EIM, and second, its evolutionary context. The insight gained from this analysis is that the business performance of an EIM can be enhanced by considering its resource base and evolutionary context when planning its business processes.
  • Hasanali Aghajani, Atefeh Taleb Nezhad Page 32
    Business incubators are now recognized in both developed and developing countries as important instruments for promoting entrepreneurship development and technological innovation especially at the small and medium enterprise level. Development and proliferation of business incubators has generated an intense debate around their performance and usefulness between opponents and advocates of these organizations. Differing in perspectives, researchers have used different groups, point of view to evaluate incubators performance. They have also limited their studies to particular type of incubators. Reviewing relevant literature in Iran and the world, this article has provided an integrated multidimensional framework to evaluation of incubators performance. The proposed framework suggests the performance of incubators can be evaluated in four areas: Management and staff, infrastructure, services and outputs. Performance in management and staff can be assessed in terms of management functions and learning and growth, in infrastructure in terms of location and space, and facilities, in service area in terms of business start up and business assistance, and performance in output can be evaluated in terms of business (companies), products (and/or services) and people. To evaluate each area of performance, generic measures have been derived from literature. The proposed framework can be used as a useful tool and a guideline to evaluate incubators performance by their managers, stakeholders and sponsors, particularly in Iran, in order to internal and external benchmarking and rising competition among and promoting competitiveness of incubators.
  • Reza Bandarian Page 39
    Undoubtedly, one of the complicated stages of innovation is transferring research findings to the production and market area, which is called as technology transfer from researches to production. This complexity arises from no deterministic pattern for this process. Commercialization of new technologies is a complex, chaos, hazardous and dark process and executing this process for each technology has its unique challenges. Minimum requirements for successful commercialization of new technologies are as follows: Adequate demand in market, superior potential performance to response this demand, and an entrepreneurship organization or person with the sufficient resource, marketing and managing capabilities for delivering final product to market. One of the most important stages of technology commercialization process is technology marketing. Technology marketing is interactive marketing and hence the quality of technology is depended to quality of interaction between seller and buyer of technology. In this paper after defining technology marketing and commercialization process, facilitators and accelerators of this process will be explained. Finally some of the critical factors have been mentioned which increase the possibility of executing successful plan of technology marketing and commercialization.
  • Abbas Khamseh, Ali Moradian Page 46
    Nowadays, since there are some limitations for basic researches by global competition, so organizations mostly do critical and essential researches. Global communication, easier and cheaper access to so many scientific information and knowledge are removing the necessity of conducting new researches and establishing new sciences. We do have to pay money for gaining knowledge, but it seems knowledge leads development and innovation and it will create money and causes economic development. In this paper, we are going to introduce development and innovation, and also the importance of them in economy and technology development. Besides, the difference between development and innovation centers and the properties of them will be studied. Meanwhile, since the properties of human recourses are very important, we will investigate these properties. At the end, we will state some comments about the management of mentioned items.
  • Masoomeh Dastani Page 53
    Nowadays, with remarkable increasing of technology aspects, human resources are mentioned as most important organizational assets. The importance of human resource development and the effect of on right HR management can improve the organization performance and cause the appearance of different concepts and approaches for increasing human resource performance. Improving the performance of the organization requires a pre-defined standard framework. This framework delivered to such organization by Investors in People Standard (IIPS) and gives this chance to the organizations in order to make an infrastructure and suitable environment which will result in developing human resources and improving organization performance. This standard was the first standard for developing human resource which has been edited via the excellence organizations in 1990. The above mentioned standards are useful tools for progressive organizations and corporations. It can cause human resource development by implementing optimal business management leading to organizations action reforms, and finally realizing organization goals and increasing its competitive ability. This article aims to present concepts and analyzed-common standard framework and advantages and positive results held by this standard in business and competitive advantages in the excellence organizations.
  • Hosein Rezaie Dolatabady, Samaneh Amiri Boshla Page 58
    The selection of appropriate technology projects has been one of the most significant business challenges of the last decade. Nevertheless, Information technology projects represent the largest capital expenditure items for most firms, but many projects have been unsuccessful. Because of the importance of such investments, there is a need for a scientific framework to analyze them. This paper analyses and uses Real Options and Mean-Variance theory for risk and return analysis, and ranking the information technology investment projects. These two models offer a simple, but comprehensive method for managers to evaluate potential information technology projects.