فهرست مطالب

نشریه علوم سیاسی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد واعظی صفحه 9
    مقاله حاضر بر آن است که تفکر حوزوی به عنوان یک رویکرد معرفتی با اصول و مبانی و مؤلفه های خاص خود واجد ظرفیت روشنفکری است به شرط آنکه روشنفکری را در قالب خاستگاه تاریخی و حصار هویتی عصر روشنگری خلاصه و محصور نکنیم. در مقاله ضمن بر شمردن مؤلفه های پنج گانه تفکر حوزوی از یک سو و ارائه تحلیلی از مقوله روشنفکری به سه مؤلفه عصری بودن، تفکر انتقادی داشتن و تلاش برای ارائه راه حل نسبت به مسائل مهم عصری به عنوان مؤلفه های اساسی روشنفکری تاکید می شود و آنگاه نشان داده می شود که مؤلفه های پنج گانه تفکر حوزوی با روشنفکر بودن در چارچوب مؤلفه های سه گانه مزبور ناسازگاری ندارند. تاکید مقاله بر آن است که گرچه توجه دین و تلاش برای فائق آمدن تفکر دینی بر چالش های دنیای معاصر وجه همت تمامی پروژه های گوناگون روشنفکری دینی بوده است آنچه مایز اصلی روشنفکری حوزوی از دیگر پروژه های روشنفکری دینی است چارچوب معرفتی خاص حاکم بر روشنفکری حوزوی و راهبرد مواجه آن با چالش های معرفتی دنیای معاصر است.
    کلیدواژگان: تفکر حوزوی، روشنفکری حوزوی، روشنفکری دینی، تفکر انتقادی، عصری بودن
  • حمید پارسانیا صفحه 29
    این مقاله با در نظر گرفتن معانی عرفی و اصطلاحی مختلفی که برای روشنفکری وجود دارد، به تبیین مفهوم روشنفکری حوزه ای پرداخته و فرایند تاریخی و اجتماعی روشنفکری حوزه ای را بر اساس معانی مختلفی که این ترکیب پیدا می کند، دنبال می کند.
    مقاله براساس سه معنا از روشنفکری به سه مفهوم از روشنفکری حوزه ای می رسد، و در سه بخش به شناسایی موقعیت تاریخی این سه مفهوم می پردازد.
    کلیدواژگان: روشنفکری، روشنگری، منورالفکری، مدرن، حوزه ای، عقلانیت مدرن، عقل مفهومی، عقل کلی، عقل جزئی
  • محمدعلی خورسندیان صفحه 61
    مقاله حاضر به بررسی جریان نواندیشی در تاریخ معاصر در حوزه های اجتهاد و فقاهت می پردازد و تلاش می کند تا با بیان مختصری از تاریخ روشنفکری، ویژگی های نواندیشی حوزوی را برشمارد. نگارنده بیان می دارد که نواندیشی مبتنی بر اجتهاد و فقاهت تشیع، نه تنها در مهمترین عرصه های فعالیت روشنفکری، یعنی عرصه نقد و اصلاح فکری و اجتماعی حضور داشته، بلکه همواره جریان اساسی و مرجع بوده است.
    در بخش دیگر، مقاله به بیان سیر حرکت های نو اندیشی شریعت محور از وحید بهبهانی تا امام خمینی می پردازد و در ادامه، نویسنده ده خصوصیت ویژه نواندیشی حوزوی را عنوان شاخص ترین ویژگی های دارندگان این تفکر بر می شمرد. این ویژگی ها عبارتند از: ارائه اندیشه درون معرفتی؛ محوریت فقه، خردگرایی، اتصال تاریخی، سیاست ورزی، مجاهدت و انقلابی گری، اتکا به معنویت، مردمی بودن و پذیرش عامه، اهتمام به گفت وگو و تبیین گری و محوریت اصلاح سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، به جای اصلاح دینی. و در نهایت، به لزوم تقویت هر یک از این شاخص ها و به پاره ای از چالش های نواندیشی حوزوی اشاره می شود.
    کلیدواژگان: نواندیشی حوزوی، روشنفکری دینی، اندیشه دینی، اصلاح گری
  • حسین دیبا صفحه 83
    جریان روشنفکری دینی ایران که اشخاص و خطوط فکری متنوع و متکثری، آن را راهبری می کنند، نیاز به واکاوی، تحلیل و بررسی این اهداف و مقایسه آنها با اهداف و رویکردهای روشنفکری حوزوی اهمیت بالایی دارد. در این مقاله تلاش می شود ضمن ارائه گزارشی اجمالی از رویکردهای اندیشه ای مهم ترین جریانات روشنفکری دینی در دهه های پس از انقلاب اسلامی به بررسی انگیزه ها و چشم اندازهای فکری آنها پرداخته شود تا با تحلیل و بررسی دغدغه های این جریانات تا حدودی، مسئله بندی روشنفکری دینی در کشور، مورد بازخوانی مجدد قرار گیرد.
    این نوشتار پس از بیان و تعریف مفهوم روشنفکری، به بررسی مهم ترین دیدگاه های روشنفکری دینی در کشور با توجه به زمینه های پیش گفته خواهد پرداخت تا ضمن بیان دیدگاه ها به مشکلات آنها در کامیابی به اهداف مورد نظر اشاره شود. محور مباحث در جریانات روشنفکری دینی در سمت و سوی روشنفکران دینی غیر حوزوی، متمرکز بر اندیشه های آقایان سروش و ملکیان و نگاه کلی بحث در بخش روشنفکری حوزوی، ناظر به جریان کلی نواندیشی و تحول خواهی در حوزه های علمیه است
    کلیدواژگان: روشنفکری دینی، روشنفکری حوزوی، عقلانیت، معنویت گرایی، نواندیشی دینی
  • شمس الله مریجی صفحه 103
    از جمله ایده هایی که در صد سال اخیر در دنیای اسلام رخنه کرده، تفکر و یا ایده روشنفکری است که ادعا دارد عقل خودبنیاد بشر، می تواند مشکلات را در عرصه نظر و عمل حل نموده و انسان را از آموزه های ماورایی و وحیانی مستغنی کند، این ایده در میان برخی از دانش آموختگان مسلمان و بعضا حوزوی، نفوذ کرده و آنان نیز با تکیه بر عقل تجربی و مشاهدات علمی تلاش کردند تا آموزه های دینی و حتی آیات و روایات را تفسیر و تبیین نمایند و به زعم خویش عقل و نقل را آشتی دهند. نوشتار پیش رو، تلاش می کند تا موضع نجف را در مقابل این رویکرد بررسی نماید و در این راستا، ابتدا نمونه ای از فعالیت های سلبی حوزه نجف در مقابل زایده عصر روشنگری و سپس فعالیت شهید صدر را به عنوان مصداقی از علمای حوزه، به عنوان نمونه ای از فعالیت های ایجابی که با بهره گیری میراث علوی به ساماندهی حوزه پرداخته و نوآوری هایی را برای جهان اسلام به ارمغان آورده است، اشاره خواهیم نمود تا روشن شود که حاصل روشنفکری حوزوی چگونه خود را از پیامد روشنفکری غربی متمایز می نماید.
    کلیدواژگان: روشنگری، روشنفکری، روشنفکران، سکولاریسم، تجدد، تمدن، حوزه نجف، علمای نجف و شهید صدر
  • نصرالله آقاجانی صفحه 123
    حوزه کهن علوم اسلامی شیعه، علی رغم تنگناها و فشارهای حاکمان جائر، انحطاط شرایط اجتماعی و تحجر جاهلان، شاهد جریانی خلاق، نواندیش و انتقادی در درون خود بود؛ جریانی که از بستر فرهنگ و اندیشه خودی سر برآورد و در برابر استبداد و خودکامگی ایستاد. این جریان، ریشه های خود را از روح تعالیم دینی و مکتب اهل بیت: اخذ کرد و با نگاه به شرایط اجتماعی و اقتضائات آن، حرکتی اصلاحی و نواندیشانه را شروع نمود که هنوز به حرکت بالنده خود ادامه می دهد. این نهضت علمی و اجتماعی، شباهتی به جریان های روشنفکرانه ندارد. روشنفکری، واژه ای غیر بومی است، که بیانگر مدل یا مدل هایی است که تجربه تاریخی آن، مملو از خطرها و آفات است؛ از این رو اطلاق آن بر جریان اصلاحی و نواندیشی حوزوی، بسیار تامل برانگیز است.
    نوشتار حاضر در صدد است با نگاهی جامعه شناختی، به بازشناسی ویژگی ها و شاخص های جریان اصلاحی و نواندیشی حوزوی بپردازد. تقلیدگریزی، حقیقت طلبی و واقع گرایی، توجه به مقتضیات زمان و مکان و بهره گیری از روش های مختلف معرفتی، بخشی از اصول روشی آن است.
    کلیدواژگان: نواندیشی، جریان اصلاحی، نواندیشی حوزوی، اصلاح حوزوی
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 155
    این نوشتار در پی نشان دادن نحوه مواجهه عالمان شیعی معاصر با فلسفه غرب است. منظور از عالمان شیعی، عالمانی هستند که از حوزه های علمیه شیعه برخاسته اند. غرض، نشان دادن نقش حوزه های علمیه در برخورد با فلسفه غرب است. بنابراین از دانشمندان و نویسندگان دانشگاهی و به طور کلی غیر حوزوی در این مقاله جز به طور گذرا بحثی نخواهد شد. عالمان دینی مورد بحث در این مقاله نیز عالمانی هستند که پیش از انقلاب اسلامی نشو و نما کردند و در این بحث، پیشگام شمرده می شوند. بنابراین، درباره نسل پس از انقلاب اسلامی حوزه علمیه فقط به اشاراتی بسنده خواهد شد.
    بنابراین غرض از این نوشتار، طرح کلی بحث، نشان دادن توجه عالمانی دینی به فلسفه غرب، ترسیم جغرافیای مسئله و ذکر برخی از نمونه مباحثی است که آنان طرح کرده اند تا از این طریق بتوان به نوع مباحث طرح شده، ادبیات مورد استفاده، و نحوه مواجهه و موضع گیری آنان در قبال فلسفه غرب راه یافت.
    کلیدواژگان: فلسفه غرب، فلسفه تطبیقی، فلسفه اسلامی، مارکسیسم، نقد، فلسفه های مضاف
  • حسن غفاری فر صفحه 183
    تلاش فراوان سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی در طول بیش از یک قرن برای محو یک هویت مسلم و قطعی تاریخی به نام هویت مردم مسلمان فلسطین و قدس به عنوان قبله اول مسلمین صورت گرفت. و در کنار سه فعالیت اول، تلاش های خستگی ناپذیر دیپلماسی نیز برای مشروعیت بخشی حکومت جعلی اسرائیل انجام گرفت. از جمله این تلاش ها، در قالب قراردادها و صلح های تحمیلی بین این دولت جعلی و کشورهای اطراف و مردمان اصلی سرزمین فلسطین، خود را نمایان کرد که نتیجه تدریجی آن، قبول محو هویت فلسطین و اکتفا به دولت خودگردان به عنوان دولت غزه و کرانه باختری در تحت حکومت اسرائیل، توسط اندک رهبران سازشکار منطقه بود. البته در جنگ بیست و دو روزه اسرائیل با کمترین تعداد از فلسطینیان در غزه مشخص شد همه تلاش ها بی حاصل بود.
    کلیدواژگان: هویت، کمپ دیوید، طرح ریگان، قرارداد اسلو، آناپولیس، غزه
  • صفحه 213
|
  • Ahmad Vaezi Page 9
    The present paper is to show that Islamic seminary school thought as an epistemological approach has the capacity for intellectualism due to the specific principles, foundations, and features it has only if we do not limit intellectualism to its historical origin and identificational barrier in the Age of Enlightenment. The paper also elaborates on the five features of this thought and analyzes intellectualism into the three main features of being contemporary, having a critical thinking, and trying to find solutions for important problems of the time. Then the paper shows that the five features of this thought are not incompatible with the three features of intellectualism. In sum, the paper emphasized the point that, although all the various projects by religious intellectualism were endeavors to help religious thought overcome the challenges of the modern world, what makes Islamic seminary school intellectualism different from the other projects of religious intellectualism are the specific epistemological framework dominating over Islamic seminary school intellectualism and its strategy for confronting with challenges of the contemporary world.
  • Hamid Parsania Page 29
    Considering the different conventional and terminological meanings existing for intellectualism, the paper tries to explain seminary intellectualism. Then, on the basis of the different meanings of this combination, the paper follows up the historical and social process of seminary intellectualism. Starting from three conceptions of intellectualism, the paper moves towards three conceptions of seminary intellectualism for each of which three historical situations are identified.
  • Mohammad-Ali Khorsandian Page 61
    The present paper is a study of contemporary modern thinking movement in the field of jurisprudence and tries to characterize seminary modern thinking through presenting a brief account of the history of intellectualism. The writer believes that the modern thinking based on Shiite jurisprudence had not only a major role in the most important arenas of intellectual activities, i.e. the arena of social and intellectual criticism and reform, but also was a basic and reference movement. Afterwards, the paper explains the course of sharia-centered modern thinking movement, from Vahid Behbahani to Imam Khomeini. Then ten specific features of seminary modern thinking are elaborated which are: presentation of epistemologically internal thoughts, the centrality of Fiqh, rationalism, historical consistency, politics, diligence and being revolutionary, dependence on spirituality, popular acceptance, inclination towards dialogue, explanation, and the centrality of political, cultural, social reform instead of religious reform. Finally, the paper elaborates on the necessity of strengthening some of indices and on some of challenges against seminary modern thinking.
  • Hossein Diba Page 83
    The Iranian religious intellectual movement, which is led by people with various pluralistic thoughts, needs to be analyzed. Studying the goals behind this movement and comparing them with the goals behind seminary intellectualism is very important. After giving a short account of the intellectual approaches of the most important movements in religious intellectualism during the decades after the Islamic Revolution, the paper studies their motivations and perspectives so that after studying the worries of these movements the problems of religious intellectualism in Iran are reevaluated. After defining intellectualism, the paper studies the most important outlooks of religious intellectualism in the country on the basis of above-mentioned grounds and elaborated on the problems they have to attain their goals. The discussions on non-seminary intellectualism are based on the ideas of Soroosh and Malekian and with respect to seminary intellectualism the discussions are based on the general movement of modern thinking and reformism in seminary schools.
  • Shamsollah Mariji Page 103
    One of the ideas infiltrating into the Islamic world in the past hundred years is the idea of intellectualism which claims that man’s self-centered reason can solve all the theoretical and practical problems and make him independent of supernatural and revelational teachings. This thinking influenced on some Muslim scholars who tried to interpret and explain some religious teachings, and in some cases narrations and verses, on the basis of experiential reason and scientific experiments. In fact, they supposed they were compromising text with reason. In this paper, I will try study the position of Najaf seminary school in this respect. Thus, I will first refer to some repudiational reactions of Najaf schools against the Age of Enlightenment. Then, the contributions of Shahid Sadr, who organized the seminaries on the basis of Alavid legacy and presented some innovations to the Islamic world, will be mentioned as an affirmative sample. In general, the paper is to show how seminary intellectualism can be distinguished from Western intellectualism.
  • Nasrollah Aghajani Page 123
    The older Shiite seminary schools in Qom, despite the oppression of tyrannical rulers, decadence of social conditions, and petrifaction of the ignorant, witnessed a new creative and critical thinking, a movement arising out of our own bed of culture and thought and resisting against despotism and authoritarianism. The movement, rooted in divine teachings and in the school of Ahl al-Bayt (the progeny of the Prophet), initiated a reformist movement which is still thriving and in motion. This scientific and social movement is not similar to intellectual movements, with intellectualism being a non-native word which shows a model / models whose historical experience is full of dangers and pests. As a result, one cannot apply it the reformist movement of the Shiite seminary schools. Based on a sociological approach, the present paper is to study the characteristics and indices of this reformist movement. Shunning imitation, seeking truth, being realistic, considering the circumstances of time and place, and making use of various epistemological methods are some the major features of this movement.
  • Mohammad Fanaee Eshkevari Page 155
    The paper is to show how the contemporary Shiite ulamas, arising out of Shiite seminary schools, confront with the West. Thus, academicians and scholars out of seminary schools will only be slightly touched. The ulamas discussed here are those who appeared before the Islamic Revolution and are thus considered as forerunners. As a result, I will only briefly refer to the ulamas appearing after the Revolution. Thus, the purpose of this study is a general consideration of the topic, showing the attention of ulamas to Western philosophy, depicting the geographical dimension of issue, and mentioning some samples of the discussions they had. In this way, one can find out about the types of discussions and literature they used and the position they adopted in regard with Western philosophy.
  • Hassan Ghaffarifar Page 183
    Numerous political, economic, cultural, and military attempts have taken place over a century to eliminate the historical and incontestable identity of the Palestinian Muslims and Qods as the first qibla of the Muslims. Along with the above activities, there were many diplomatic endeavors to legitimize the illegitimate Israeli government. These attempts took the form of imposed peace treaties between this illegitimate government, the surrounding countries, and the Palestinian people. The gradual result of these treaties were the acceptance of the elimination of Palestinian identity and the mere reliance on self-government in Gazza strip and the West Bank under Israeli government by few compromising leaders in the region. However, in the 22 days war of Israel with the Palestinians it was clarified that all their attempts came to nothing.