فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال یازدهم شماره 6 (پیاپی 48، اسفند 1388)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال یازدهم شماره 6 (پیاپی 48، اسفند 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سرمقاله
  • فریدون عزیزی، صالح زاهدی اصل صفحه 611

    در سال های اخیر استفاده از سلول های بنیادی در درمان دیابت مورد توجه خاص قرار گرفته است. مطالعه هایی با پیشینه ی نزدیک به 50 سال نشان داده اند که سلول های بنیادی می توانند تقسیم های مکرر انجام دهند و بدون تمایز بمانند اما در صورتی که محرک خاص در محیط وجود داشته باشد قادر به تمایز به انواع مختلف سلول های اختصاص یافته هستند.13 به این ترتیب، تلاش برای استفاده از سلول های بنیادی به منظور جایگزینی سلول های از کار افتاده و بدخیم در سطح مطالعه های آزمایشگاهی و نیز به تعداد کم در مطالعه های بالینی به کار رفته است.

  • مقالات پژوهشی
  • پروین میرمیران، آتوسا سعیدپور، سمیه حسین پور نیازی، فریدون عزیزی صفحه 615
    مقدمه

    سندرم متابولیک مجموعه ای از اختلال های متابولیک است که با بیماری های مزمن مانند چاقی، بیماری های قلبی عروقی و دیابت در ارتباط است. اتیولوژی دقیق آن ناشناخته است، اما به نظر می رسد که عادت های رژیمی در این سندرم نقش عمده ای داشته باشند. در این مطالعه، ارتباط شاخص گلیسمی (GI) و بار گلیسمی (GL) با سه تعریف سندرم متابولیک و هر یک از شاخص های آن بررسی شدند.

    مواد و روش ها

    نمونه های خون و یادآمد 24 ساعته، در یک مطالعه ی آینده نگر، در یک پیگیری 4/6 سال از 120 فرد بالای 40 سال و بدون سندرم متابولیک یا دیابت در مطالعه ی قند و لیپید تهران جمع آوری شدند. شاخص های تن سنجی، فشارخون و قند خون ناشتا اندازه گیری شد. GI و GL در افرادی که طی پیگیری به سندرم متابولیک مبتلا شدند، تعیین و با افرادی که مبتلا به سندرم متابولیک نشدند، مقایسه شدند. سندرم متابولیک بر اساس شاخص های تنظیم شده توسط WHO، ATPIII و IDF تعریف شد.

    یافته ها

    بعد از تعدیل برای متغیرهای مداخله گر، دریافت GIو GL به طور معکوسی با تعریف های ATPIII و IDF ارتباط داشت. شیوع سندرم متابولیک در بالاترین پنجک دریافت ([OR] 4.5; 95%CI: 1-19. 2) GI و GL ([OR] 4.8; 95%CI: 1.1-20. 6) نسبت به پایین ترین پنجک، بعد از تعدیل برای عوامل مداخله گر رژیمی و شیوه ی زندگی به طور معنی داری بالاتر بود. از طرفی شاخص گلیسمی در بالاترین پنجک با افزایش نمایه ی توده ی بدن، کلسترول، کلسترول LDL (005/0P=) و کاهش کلسترول HDL (01/0P=) و بار گلیسمی در بالاترین پنجک با افزایش کلسترول LDL (001/0P=) و کاهش کلسترول HDL (015/0P=) در ارتباط بود.

    نتیجه گیری

    شاخص گلیسمی و بار گلیسمی می توانند اثر نامطلوبی بر سندرم متابولیک و اجزای آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: شاخص گلیسمی، بار گلیسمی، سندرم متابولیک
  • حسین چیتی، فرهاد حسین پناه*، یدالله محرابی، فریدون عزیزی صفحه 625
    مقدمه

    شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان و به تبع آن سندرم متابولیک، در دهه های اخیر افزایش یافته است. تعیین شیوع این سندرم در گروه های مختلف وزنی، منجر به غربالگری و مداخله ی مناسب و در نهایت، کاهش عوارض مرگبار آتی بیماری های قلبی عروقی و دیابت می شود. مطالعه ی حاضر جهت تعیین شیوع سندرم متابولیک در درجه های متفاوت وزنی نوجوانان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه ی مقطعی در افراد شرکت کننده در فاز سه ی مطالعه ی قند و لیپید تهران، 1523 نوجوان 19-10 ساله (708 پسر و 815 دختر) بررسی شدند. شیوع سندرم متابولیک بر اساس تعریف های تغییر یافته ی ATP III، AHA، NHANES III و IDF برای رده ی سنی نوجوانان، در گروه های متفاوت دارای وزنی طبیعی، در خطر اضافه وزن و اضافه وزن متوسط و شدید به تفکیک جنس، گروه سنی، وضعیت منارک دختران و سابقه ی فامیلی دیابت برآورد شد و داده ها با استفاده از آزمون های تی، من ویتنی و نیز رگرسیون لجستیک چندگانه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    15% نوجوانان در خطر اضافه وزن، 2/4% افراد دچار اضافه وزن متوسط و 6/4% دچار اضافه وزن شدید بودند و تفاوت معنی داری از نظر فراوانی گروه وزنی در دو جنس وجود نداشت (381/0=P). شیوع کلی سندرم متابولیک بر اساس تعریف های ATP III، AHA، NHANES III و IDF به ترتیب 5/9، 1/5، 8/17 و 8/5% بود که در پسران به طور مشخص، شایع تر از دختران بود. بر اساس تعریف های فوق، شیوع سندرم متابولیک به ترتیب در گروه دارای وزن طبیعی 2/2، 9/0، 6/8 و 8/0%، در گروه در معرض خطر اضافه وزن 5/21، 11، 4/36 و 11%، در گروه دارای اضافه وزن متوسط 2/42، 4/23، 1/64 و 8/32% و در گروه دچار اضافه افزایش وزن شدید 9/62، 6/38، 1/67 و 1/47% بود (001/0P<). شیوع هر یک از عوامل خطرساز سندرم متابولیک و هم چنین همزمانی وجود این عوامل، با ارتقای گروه وزنی افزایش یافت. فراوانی سندرم متابولیک بعد از منارک با قبل از منارک، فقط بر اساس تعریف IDF، تفاوت معنی داری داشت (04/0=P). فراوانی سندرم متابولیک در وجود سابقه ی فامیلی دیابت بیشتر از موارد منفی این سابقه بود (001/0P<).

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر شیوع بالای اضافه وزن، چاقی و سندرم متابولیک را در نوجوانان تهرانی نشان می دهد. با افزایش وزن، شیوع سندرم متابولیک افزایش می یابد. سندرم متابولیک در پسران، افراد با سابقه ی مثبت فامیلی دیابت و دوران پس از منارک شیوع بالاتری دارد. این اطلاعات می تواند در برنامه های اصلاح شیوه ی زندگی نوجوانان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، شیوع، نوجوانان، گروه های وزنی، عوامل خطرساز
  • مرتضی سدهی، یدالله محرابی، انوشیروان کاظم نژاد، فرزاد حدائق صفحه 638
    مقدمه

    شبکه های عصبی مصنوعی به عنوان یکی از روش های نوین مدل سازی در سال های اخیر مورد توجه ویژه قرار گرفته است. این مدل ها برای پیش بینی و طبقه بندی در مواردی که روش های کلاسیک آماری به خاطر محدودیت هایشان قابل استفاده نیستند، کاربرد دارند. هدف از این مطالعه مقایسه ی توانایی مدل های شبکه عصبی مصنوعی با رگرسیون لجستیک و تحلیل ممیزی برای پیش بینی سندرم متابولیک در نمونه ای از افراد شرکت کننده در مطالعه ی قند و لیپید تهران بود.

    مواد و روش ها

    با استفاده از بانک اطلاعاتی مطالعه ی قند و لیپید تهران، 347 نفر از افراد شرکت کننده در آن مطالعه که در ابتدای فاز اول مطالعه بر اساس تعریف ATP ΙΙΙ مبتلا به سندرم متابولیک نبودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. اندازه گیری شاخص های تن سنجی، سابقه ی بیماری قلبی عروقی، نمایه ی توده ی بدن، کلسترول LDL و کلسترول HDL، کلسترول تام، تری گلیسرید، قندخون ناشتا، قند خون دو ساعته، مصرف سیگار، فشار خون سیستولی و دیاستولی و دور کمر در ابتدای مطالعه ثبت و بروز سندرم متابولیک پس از سه سال پیگیری به عنوان متغیر پاسخ در نظر گرفته شد. مدل های رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی و شبکه ی عصبی مصنوعی پس انتشار (15:8:1) و (15:10:1) بر داده ها برازش داده شد و پیش بینی بر اساس این مدل ها انجام شد. از تحلیل راک و آماره ی کاپا برای مقایسه ی قدرت پیش بینی مدل ها استفاده شد. نرم افزار MATLAB به این منظور مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    مساحت زیر منحنی راک (ROC) برای مدل های رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی و مدل های شبکه ی عصبی مصنوعی (15:8:1) و (15:10:1) به ترتیب 749/0، 739/0 و 748/0 و 890/0 به دست آمد. میزان حساسیت مدل ها به ترتیب 483/0، 677/0، 435/0 و 836/0 و ویژگی آنها به ترتیب 857/0، 660/0، 910/0 و 884/0 برآورد شد. اندازه ی آماره ی کاپا برای مدل ها به ترتیب 322/0، 363/0، 372/0 و 712/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادند که مدل شبکه ی عصبی مصنوعی پس انتشار (15:10:1) نسبت به مدل رگرسیون لجستیک و مدل تحلیل ممیزی از دقت بیشتری برای پیش بینی سندرم متابولیک در افراد مورد بررسی برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدل های شبکه ی عصبی مصنوعی، رگرسیون لجستیک، تحلیل ممیزی، سندرم متابولیک
  • امیر بهرامی، اکبر علی عسگرزاده، محمدعلی سرابچیان، مجید مبصری، رامین حشمت، مرتضی قوجازاده صفحه 647
    مقدمه

    دیابت شایع ترین بیماری متابولیک است و زخم های پای دیابتی از مشکلات مهم در بیماران دیابتی می باشند. «آنژی پارس» به عنوان یک داروی گیاهی جدید، برای تسریع بهبودی این زخم ها پیشنهاد شده است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر شکل خوراکی این دارو در کنار سایر درمان های استاندارد در روند بهبود زخم های پای دیابتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    چهل بیمار دیابتی دارای زخم پای بیش از 4 هفته به طور تصادفی به دو گروه مورد (درمان شده) و شاهد تقسیم شدند. 20 نفر در گروه اول کپسول آنژی پارس 100 میلی گرم هر 12 ساعت دریافت کردند و 20 نفر در گروه دوم با کپسول دارونما، تا زمان بهبودی کامل یا حداکثر 6 هفته، پیگیری شدند. درمان های رایج دیابت به صورت یکسان برای هر دو گروه انجام شد و بیماران به مدت 12 هفته پیگیری شدند. روند ترمیم با اندازه گیری مساحت زخم و عوارض دارویی با شرح حال و معاینه ی بالینی و سنجش متغیرهای آزمایشگاهی در هفته های مختلف درمان مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    روند کاهش مساحت زخم در هر دو گروه معنی دار بود (0005/p<). متوسط میزان بهبودی در دو گروه دریافت کننده ی «آنژی پارس» و دارو نما به ترتیب 8/95% و 2/79% بود و اگرچه تغییرات درصد مساحت زخم در تمام طول درمان در گروه دریافت کننده ی آنژی پارس بیشتر از گروه دارونما بود، فقط در هفته ی چهارم تفاوت بین دو گروه معنی دار بود (2/84% کاهش مساحت زخم در هفته ی چهارم در گروه درمان شده، در مقابل 56%، در گروه شاهد 013/0=p) و در کل، تفاوت مشاهده شده بین دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (25/0=p). در نهایت طی 12 هفته، بهبودی کامل در 90% بیماران گروه دریافت کننده ی آنژی پارس و 70% بیماران در گروه دارونما، حاصل شد. مدت زمان لازم برای بهبودی کامل هم در دو گروه تفاوت معنی دار نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان های استاندارد رایج، اساس درمان زخم های پای دیابتی هستند و آنژی پارس اگرچه سبب تسریع روند بهبود در مرحله ای از درمان، به ویژه در هفته های دوم تا چهارم می شود ولی در نتیجه ی نهایی درمان تاثیر قابل توجهی ندارد. مطالعه های بیشتر با در نظر گرفتن جنبه های خاص درمان، برای ارزیابی کارایی این داروی جدید لازم است.

  • مریم تقدیر، محمود جلالی، سیدابوالقاسم جزایری، مهکامه عاشورپور، مجتبی سپندی صفحه 656
    مقدمه

    لپتین، هورمون ترشح شده از سلول های چربی است که هوموستاز انرژی را از طریق کاهش دریافت غذا و افزایش مصرف انرژی کنترل می کند. عنصر روی نیز نقش مهمی در تنظیم اشتها عهده دارد. کمبود روی اشتها را کاهش و مکمل روی آن را افزایش می دهد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط روی و لپتین سرم در زنان یائسه ی مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مقطعی و توصیفی تحلیلی است که در 45 زن دیابتی و 45 زن سالم با محدوده ی سنی 60-45 سال و نمایه ی توده ی بدن (BMI) 30-25 کیلوگرم بر متر مربع انجام شد. روی سرم، لپتین سرم، فاکتور نکروز کننده ی تومور (TNF-α) و اینترلوکین-6 (IL-6) در هر دو گروه اندازه گیری شدند. از آزمون تی مستقل برای مقایسه ی میانگین متغیرها و از آزمون رگرسیون خطی برای بررسی همبستگی متغیرها در دو گروه استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی همبستگی بین روی با لپتین سرم نشان داد که بین روی و لپتین در گروه زنان بزرگسال دیابتی ارتباط معکوس (14/0- =r) و در گروه زنان بزرگسال سالم ارتباط مستقیم (10/0= r) وجود داردکه در هر دو گروه این ارتباط از نظر آماری معنی دار نیست. متغیرهای IL-6 و TNF-αبر ارتباط بین روی و لپتین در دو گروه زنان بزرگسال دیابتی و سالم تاثیر معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    در مطالعه ی حاضر، بین روی و لپتین در زنان یائسه ی مبتلا به دیابت نوع 2 ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. به نظر می رسد مطالعه های بیشتری در این زمینه باید انجام شود.

    کلیدواژگان: لپتین، روی، دیابت نوع2، زنان یائسه
  • سیده هانیه علم الهی، نورالسادات کریمان، فرهاد حسین پناه، حمید علوی مجد صفحه 661
    مقدمه

    دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز در حاملگی است و شناسایی عوامل خطرساز دیابت بارداری به کشف زنانی که در ابتلا به خطر دیابت نوع 2 در آینده قرار دارند، کمک می کند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه ی میزان هموگلوبین سه ماهه ی اول بارداری با دیابت بارداری در مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران در سال 88-1387 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مورد شاهدی در 60 زن باردار با تشخیص قطعی دیابت بارداری (گروه مورد) و همزمان با آن، 61 زن باردار غیرمبتلا (گروه شاهد) که به درمانگاه مراقبت های بارداری، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم بیمارستان آیت الله طالقانی و مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم شهر تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. روش گردآوری داده ها، مصاحبه و نمونه گیری به صورت در دسترس بود. دو گروه از نظر سن، تعداد سقط و تعداد زایمان با یکدیگر همسان شدند.

    یافته ها

    ویژگی های دموگرافیک در دو گروه مشابه بود. میزان هموگلوبین بالا (>8/13 گرم بر دسی لیتر) در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود (6/6% در برابر 60%). آزمون آماری اختلاف معنی داری را بین میزان هموگلوبین در دو گروه نشان داد (0001/0 =p). زنان با هموگلوبین بالا، 61/7 برابر گروه شاهد در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری بودند (28/21-72/2= فاصله ی اطمینان 95%، 61/7=OR).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه ی حاضر، وجود هموگلوبین بالا می تواند یک عامل پیشگویی کننده برای ابتلا به دیابت بارداری باشد. به نظر می رسد اگر غربالگری انتخابی برای دیابت بارداری مد نظر باشد، این سابقه که به آسانی و با هزینه ی کم قابل شناسایی است، می تواند در تصمیم گیری برای انجام آزمایش های قند خون در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، هموگلوبین
  • شکوفه بنکداران، محمد خواجه دلویی، جلوه جلیلی شهری صفحه 667
    مقدمه

    دیابت قندی از شایع ترین بیماری های آندوکرین در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور است. اگرچه به نظر می رسد شایع ترین علت ایجاد آن، افزایش بار آهن در بیماران دچار تالاسمی باشد، افزایش مقاومت به انسولین حتی شاید قبل از دیابت آشکار به میزان فراوانی در این بیماران وجود دارد. در بسیاری از مطالعه ها به کاهش سطح روی سرم در بیماران دچار تالاسمی اشاره شده است. این مطالعه با هدف شناسایی شیوع کاهش روی سرم در بیماران دچار تالاسمی و نقش احتمالی آن در ایجاد اختلال در متابولیسم کربوهیدرات ها و مقاومت به انسولین در این بیماران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مقطعی توصیفی در 109 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد. معیار های خروج از مطالعه شامل وجود دیابت شناخته شده و مصرف دارو های موثر در سطح سرمی روی (به استثنای داروهای شلات کننده) و گلوکز بود. سطح سرمی قند ناشتا، انسولین، روی، آلبومین، PT، PTT و آزمون تحمل گلوکز در تمام بیماران بررسی شد. مقاومت به انسولین با استفاده از روش HOMA-IR محاسبه شد. موارد 9/3 HOMA> به عنوان مقاومت به انسولین کامل، موارد 9/3-5/2 به عنوان مقاومت نسبی و موارد 5/2 HOMA< به عنوان طبیعی مقاومت به انسولین در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    66/3% (4 بیمار) دچار اختلال تحمل گلوکز و 83/1% (2 بیمار) دیابت داشتند. 5/38% (42 بیمار) کاهش سطح سرمی روی داشتند. متوسط سطح سرمی روی در بیماران دیابتی 9/2±2/88 میکروگرم در دسی لیتر و در بیماران غیر دیابتی 9/14±2/84 میکروگرم در دسی لیتر بود که تفاوت معنی داری نداشتند (34/0=P) 5/63% (68 بیمار) مقاومت کامل به انسولین، 9/28% (31 بیمار) مقاومت نسبی و تنها 47/7% (8 بیمار) حساسیت طبیعی به انسولین داشتند. تفاوت معنی داری بین سطح سرمی فریتین (93/0=P)، سن (35/0=P) و جنس (28/0=P) در افراد دیابتی و غیردیابتی وجود نداشت. رابطه ی عددی سطح سرمی روی با قندخون ناشتا، معکوس و معنی داری ارزیابی شد (002/0=P). رابطه ی کاهش سطح سرمی روی و افزایش سطح فریتین سرم رابطه ی معنی داری بود (05/0=P). رابطه ی روی با سایر متغیر ها معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    کمبود روی و افزایش مقاومت به انسولین در بیماران دچار تالاسمی ماژور شایع است ولی در این مطالعه ی رابطه ی معنی داری بین کاهش سطح سرمی روی و ایجاد دیابت در بیماران دچار تالاسمی ماژور یافت نشد.

    کلیدواژگان: دیابت، عنصر روی، تالاسمی ماژور، مقاومت به انسولین، اختلال تحمل گلوکز
  • مژگان اسدی، حسین دلشاد، مریم توحیدی، فریدون عزیزی صفحه 673
    مقدمه

    باوجود شیوع قابل توجه اختلال های عملکرد تیروئید، اپیدمیولوژی آن به درستی مشخص نیست. این مطالعه برای تعیین میزان بروز اختلال های عملکرد و سیر طبیعی اختلال های زیر بالینی تیروئید در جامعه ی شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    از افراد 20 ساله و بالاتر شرکت کننده در «مطالعه ی آینده نگر قند و لیپید تهران» که در شروع و نیز 7/6 سال بعد دارای نمونه ی خون کافی بودند، آزمایش های TSH و آنتی بادی ضدتیروئید پر اکسیداز (TPO-Ab) به عمل آمد. از 808 نفر جمعیت مورد مطالعه که فاقد سابقه ی بیماری یا جراحی تیروئید، مصرف هورمون های تیروئید، داروهای آنتی تیروئید،، گواتر یا ندول و آنتی بادی ضد TPO منفی بودند، میانگین، میانه، صدک های 5/2، 5، 95 و 5/97 برای TSH تعیین و براساس صدک های 5/2 و 5/97، دامنه ی طبیعی TSH بین 8/5-4/0 میکروواحد بر میلی لیتر تعیین شد. در افراد دارای TSH غیر طبیعی T3، T4، T3RU انجام و FTI محاسبه شد.

    یافته ها

    در مرحله ی اول آزمون های تیروئید 1065 زن و 693 مرد، طبیعی بودند. 7/6 سال بعد میزان بروز برای هر هزار نفر برای کم کاری بالینی تیروئید 28/0 در زنان و 21/0 در مردان، و کم کاری زیر بالینی تیروئید 59/11 در زنان و 69/4 در مردان، پرکاری بالینی 4/1 در زنان و 21/0 در مردان، پرکاری زیر بالینی 72/5 در زنان و 62/3 در مردان بود. در این مدت، افزایش مثبت شدن آنتی بادی ضد TPO از 9/15% به 7/17% در زنان معنی دار بود. (006/0P=). در مرحله ی اول، 8 زن کم کاری زیر بالینی تیروئید داشتند که در پیگیری 5 نفر در همان وضعیت ماندند، یک نفر دارای کارکرد طبیعی تیروئید، یک نفر به کم کاری بالینی تیروئید مبتلا شد. یک نفر باقیمانده در حال مصرف لووتیروکسین و دچار پرکاری بالینی تیروئید بود. دو زن باپرکاری زیر بالینی تیروئید در مرحله ی اول بدون مصرف دارو در پیگیری طبیعی شدند. در مرحله ی اول، دو مرد کم کاری زیر بالینی داشتند که در پیگیری یک نفر در همان وضعیت ماند و یک نفر به کم کاری بالینی تیروئید مبتلا شد.

    نتیجه گیری

    دامنه ی طبیعی TSH در این جامعه ی تهرانی 8/5-4/0 میکروواحد در میلی لیتر بود و افزایش فراوانی آنتی بادی ضد TPO مثبت در زنان دیده شد. بروز اختلال های زیر بالینی نسبت به اختلال های بالینی تیروئید بارزتر بود.

    کلیدواژگان: اختلال های زیربالینی تیروئید، پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، بیماری های اتوایمیون تیروئید، میزان بروز، سیر طبیعی
  • حاجیه شهبازیان، مهدی خدادادی، رعنا شیرزادی صفحه 680
    مقدمه

    تیروئیدیت متعاقب زایمان اغلب گذر است، اما در برخی افراد متعاقب فاز حمله ی حاد، کم کاری دایمی تیروئید به وجود می آید. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع هیپوتیروئیدی دایمی در مادران مبتلا به تیروئیدیت متعاقب زایمان در شهر اهواز بود.

    مواد و روش ها

    همه ی زنان که طی سال های 1378 تا 1386 به درمانگاه غدد مراجعه کرده بودند و برای آن ها تشخیص تیروئیدیت پس از زایمان مطرح شده بود، به مدت 2 تا 10 سال پیگیری شدند. بیماران از زمان تشخیص بیماری به مدت 6 تا 24 ماه با لووتیروکسین درمان شدند. سپس درمان بیماران برای بررسی ماندگاری هیپوتیروئیدی قطع شد. بر اساس یافته های آزمایش های هورمونی پس از قطع درمان، بیماران به سه گروه تقسیم شدند. گروه یک: دارای آزمون عملکرد تیروئید طبیعی، گروه دو: دچار کم کاری زیر بالینی، و گروه سه: کم کاری آشکار.

    یافته ها

    58 بیمار بیش از 6 ماه پس از قطع درمان با لووتیروکسین تحت نظر باقی مانده بودند که وارد مطالعه شدند. 25 بیمار (1/43%) در گروه یک، 13 بیمار (4/22%) در گروه دو، و 20 بیمار (5/34%) در گروه یه قرار گرفتند. میانگین سطح T4 در بیماران گروه یک به طور واضح از بیماران گروه دو و سه بالاتر بود (003/0=P). بروز هیپوتیروئیدی دایمی (آشکار یا زیر بالینی) در بیمارانی که TSH اولیه ی کمتر یا مساوی 10 داشتند، از بیمارانی که TSH اولیه بیشتر از 10 داشتند، کمتر بود (p =. 049). بروز هیپوتیروئیدی دابمی در بیمارانی که تظاهر زمان تشخیص بیماری آن ها به صورت کم کاری بود، نسبت به بیمارانی که تظاهرات آن ها به صورت هیپرتیروئیدی بود به طور معنی داری بیشتر بود (006/0=P).

    نتیجه گیری

    درصد بالایی از بیماران مبتلا به تیروئیدیت پس از زایمان به کم کاری دایمی تیروئید مبتلا می شوند. تشخیص به هنگام موارد خفیف تا شدید بیماری و مراقبت صحیح سبب بهبود زندگی مادر و کودک می شود.

    کلیدواژگان: کم کاری تیروئید، تیروئیدیت پس از زایمان، T4، TSH
  • شیوا فقیه، مهدی هدایتی، علیرضا ابدی، سیدمسعود کیمیاگر صفحه 692
    مقدمه

    چاقی یک مشکل بهداشتی رو به افزایش است. بافت چربی، مولکول های فعالی را با نام آدیپوسیتوکین ها ترشح می کند که در ایجاد اختلال های متابولیک مرتبط با چاقی از جمله بیماری های قلبی عروقی نقش دارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ی اثر مصرف شیر کم چرب، شیر سویای غنی شده با کلسیم و مکمل کلسیم بر سطح آدیپوسیتوکین های سرم در زنان غیر یائسه ی دارای اضافه وزن و چاق انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی، 100 زن دارای اضافه وزن یا چاق غیر یائسه ی سالم به صورت تصادفی به یکی از گروه های زیر اختصاص یافته، به مدت 8 هفته بررسی شدند: 1)گروه شاهد: دریافت کننده ی 600-500 میلی گرم کلسیم در روز 2) گروه مصرف کننده ی مکمل کلسیم که کلسیم را مانند گروه شاهد دریافت کردند به علاوه 800 میلی گرم کلسیم در روز به شکل کربنات کلسیم 3) گروه مصرف کننده ی شیر، 3 سروینگ در روز شیر کم چرب 4)گروه مصرف کننده ی شیر سویا، مصرف کننده ی 3 سروینگ در روز شیر سویا (انرژی همه ی گروه ها 500 کیلو مصرف کننده ی کالری کمتر از نیاز روزانه فرد بود). در ابتدای مطالعه و پایان هفته ی هشتم، شاخص های تن سنجی و آدیپوسیتوکین های سرم اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    در ابتدای مطالعه ی لپتین و پروتئین Reactive (CRP) با تمام شاخص های تن سنجی به جز نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) ارتباط مستقیم و آدیپونکتین با WHR ارتباط معکوس داشت. پس از انجام مداخله، سطح لپتین، CRP و اینترلوکین-6 (IL-6) در همه ی گروه ها (به جز CRP در گروه شاهد) کاهش یافت (01/0 < P)، اما اختلاف آماری معنی دار بین تغییرات چهار گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    رژیم های کم کالری می توانند سطح آدیپوسیتوکین های پلاسما را کاهش دهند، اما کلسیم موجب هیچ گونه تغییرات اضافی نمی شود.

    کلیدواژگان: کلسیم، آدیپوسیتوکین ها، اضافه وزن
  • صادق امانی شلمزادی، حمید آقاعلی نژاد*، رضا قراخانلو، مهدیه ملانوری شمسی، کمال طالبی بدرآبادی صفحه 699
    مقدمه

    مقاومت به انسولین نقطه ی مشترک بسیاری از بیماری های التهابی است و با سطوح بالاتر از حد طبیعی نشانگرهای آن قابل شناسایی است. هدف از پژوهش حاضر تعیین عامل قوی تر در بروز مقاومت به انسولین از بین بی تحرکی جسمانی و چاقی با توجه به تغییر سطح سرمی نشانگرهای آن پروتئین التهابی و اینترلوکین ها 6 و 8 بود.

    مواد و روش ها

    32 مرد با میانگین سن 52/2±81/24 سال، قد 85/6±5/175 سانتی متر و توده ی بدن 11/20±77/81 کیلوگرم در این مطالعه شرکت کردند. میزان فعالیت بدنی آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه ی فعالیت بدنی مشخص شد. آزمودنی ها بر اساس میزان فعالیت بدنی و نمایه ی توده ی بدن به چهار گروه چاق فعال، چاق غیرفعال، لاغر فعال و لاغر غیرفعال تقسیم شدند. نمونه ی خون در ساعت 8 صبح برای تعیین غلظت ناشتای مقادیر اینترلوکین ها 6 و 8 و پروتئین التهابی، گلوکز و انسولین سرم گرفته شد.

    یافته ها

    افراد چاق دارای سطوح بالاتر اینترلوکین ها 6 و 8 و پروتئین التهابی سرم نسبت به افراد لاغر بودند. هیچ تفاوتی در سطح استراحتی نشانگرهای التهابی در افراد لاغر فعال و لاغر غیرفعال دیده نشد. در مقابل، میانگین سطح استراحتی IL-18 در افراد چاق فعال و غیرفعال تفاوت معنی داری داشت (031/0 P=). سطح سرمی اینترلوکین ها 6 و 8 و پروتئین التهابی، انسولین و HOMA در آزمودنی های گروه چاق غیر فعال با گروه های لاغر فعال و لاغر غیرفعال تفاوت معنی داری داشت. از بین شاخص های التهابی، IL-18 همبستگی قوی تری با شاخص مقاومت به انسولین داشت (54/0r= 001/0 P=).

    نتیجه گیری

    چاقی عامل قوی تری نسبت بی تحرکی جسمانی در بروز مقاومت به انسولین است. از طرف دیگر، فعالیت بدنی دارای اثر ضد التهابی است و می تواند اثر چاقی را در بروز مقاومت به انسولین کاهش دهد.

  • آزیتا پروانه تفرشی، راضیه جلال، شمیلا درویش علی پور، حوری سپهری، خسرو عادلی صفحه 707

    Abstract Introduction: There is limited knowledge available on the metabolism of glucose in the brain، an insulin insensitive organ. Insulin receptors hybridize with insulin like growth factor receptor (IGF-I) to transduce the signals in different areas of the brain. In this article we aimed at investigating whether the expression of IGF-I receptor and IGF-I binding proteins (IGFBP1) is changed in the brain of the diabetic animal model. Materials and Methods: To induce insulin resistance، adult wistar rats were fed with fructose in their drinking water (10%). The expression of IGF-I receptor and its binding protein were examined immunohistochemically. Results: Our findings demonstrated that the expression of IGF-I receptor and IGF-I binding protein were not changed in different areas of the brain in insulin resistant rats، compared to those in the control rats. Conclusion: The unchanged expression levels of IGF-I receptor and its binding protein I not imply the lack of involvement of the IGF-I signal transduction pathway in the insulin resistant brain، further investigations are to clarify the issue.

  • اثر افزایش سن همراه با افزایش وزن بر قطر و درجه ی ناهمگونی اندازه ی سلول ها در بافت چربی نواحی مختلف بدن موش صحرایی
    احمد قربانی، معصومه واردی، غلامحسین رنجبر عمرانی صفحه 713
    مقدمه

    افزایش وزن سبب افزایش توده ی بافت چربی بدن می شود که به طور عمده بخاطر افزایش قطر سلول های چربی است. قطر سلول های چربی از شاخص های مهم میزان متابولیسم آن است. هدف از این مطالعه تعیین اثر افزایش سن توام با افزایش وزن بر اندازه ی سلول های چربی نواحی مختلف بدن بود.

    مواد و روش ها

    بافت های چربی از نواحی زیرجلدی (SC)، رتروپریتونئال (RP)، پری رنال (PR)، پروگزیمال اپیدیدیم (PE) و دیستال اپیدیدیم (DE) از دو گروه موش صحرایی با تفاوت سنی 30 روز و افزایش وزن 36% برداشته شد. قطر سلول های چربی با میکروسکوپ مجهز به میکرومتر اندازه گیری گردید. درجه ی ناهمگونی اندازه ی سلول ها از روی شاخص ضریب پراکندگی از میانگین قطر سلولی تعیین شد.

    یافته ها

    در هر دو گروه قطر سلول های چربی بین نواحی مختلف تفاوت معنی داری نداشت. افزایش وزن موجب افزایش معنی داری در قطر سلول های چربی همه ی نواحی به استثنای RP شد. بیشترین و کمترین افزایش قطر سلول به ترتیب در نواحی PR و RP مشاهده شد. افزایش وزن تغییر معنی داری در درجه ی ناهمگونی اندازه ی سلول در بافت های مختلف ایجاد نکرد.

    نتیجه گیری

    هنگام افزایش سن همراه با افزایش وزن سلول های چربی نواحی مختلف به یک اندازه دچار هیپرتروفی نمی شوند، به طوری که سلول های چربی اطراف اندام های با اهمیت حیاتی بیشتر مانند کلیه و اندام تولید مثل بیش از سلول های چربی نواحی دیگر تاثیر می پذیرند. یافته های این مطالعه می تواند به شناخت بیشتر از رشد بافت چربی و بیماری های مرتبط با آن مانند اختلال های قلبی عروقی و دیابت کمک کند.

    کلیدواژگان: بافت چربی، قطر سلول، افزایش وزن، افزایش سن، موش صحرایی
  • مجید مبصری، امیر بهرامی، نصرت الله ضرغامی، اکبر علی عسگرزاده، محمد رحمتی، عباس دل آذر، فرزاد نجفی پور، میترا نیافر، ناصر آقامحمدزاده صفحه 721
    مقدمه

    در بررسی های متعدد تاثیر عصاره ی الکلی گیاه گزنه در کاهش قند خون نشان داده شده است. این مطالعه با هدف تعیین سازوکار احتمالی تاثیر عصاره ی گزنه در کاهش قند خون در سلول های ماهیچه ی انسان و سلول های پانکراس موش صحرایی (RIN5F) انجام شد.

    مواد و روش ها

    سلول های بتای پانکراس و سلول های ماهیچه ی انسان در محیط کشت و درون فلاسک های متعدد آماده شدند. با تیمار عصاره ی الکلی گزنه با دوزهای 50، 100 و 200 میکروگرم درون فلاسک های حاوی سلول های ماهیچه و با همین مقادیر تیمار گزنه ی توام با انسولین، درون دسته ای دیگر از فلاسک های حاوی سلول های ماهیچه ی انسان، میزان گلوکز فلاسک های مورد و شاهد در زمان های صفر، 60، 120، 180 دقیقه سنجش شد. درون فلاسک های سلول های بتای پانکراس RIN5F نیز دوزهای مورد اشاره از عصاره ی گزنه تیمار و در زمان های صفر، 60، 120، 180 دقیقه غلظت انسولین و پپتید-C اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین گلوکز گروه های محیط سلولی ماهیچه ی انسان با افزودن عصاره ی گزنه به تنهایی و یا با انسولین در مقادیر و زمان های ذکر شده تغییر معنی دار پیدا نکرد. میزان انسولین در محیط های سلولی پانکراس در گروه های مختلف گزنه و زمان های مختلف میکروگرم بر میلی لیتر 2/0 و پایین تر بود. میزان پپتیدC- اندازه گیری شده در گروه 50 میکروگرم در فواصل زمانی مورد اشاره 31/0، 33/0، 86/0، 8/0 و در گروه 100 میکروگرم 7/0، 2/0، 4/0، 39/0 و 200 میکروگرم 32/0، 33/0، 93 /0 و77/0 میکروگرم در میلی لیتر بود (تغییر غیر معنی دار).

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره ی الکلی گزنه موجب افزایش حساسیت به انسولین در سطح سلول های عضلانی و نیز تحریک ترشح انسولین از سلول های بتای پانکراس در موش های صحرایی RIN5F نمی شود. به نظر نمی رسد تاثیر گیاه گزنه در کاهش قندخون از طریق سازوکار های مورد نظر این مطالعه باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، گزنه، کشت سلولی، پپتید، C، انسولین
  • اخبار همایش ها
    صفحه 728
|
  • Dr. P. Mirmiran, A. Saidpour, S. Hosseinpour Niazi, Dr. F. Azizi Page 615
    Introduction

    Metabolic syndrome is a clustering of metabolic abnormalities that increase the risk of chronic disease such as obesity, cardiovascular disease and diabetes. This study aimed at examing the associations between dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL) intake using the three definition of metabolic syndrome (Mets) and each of their components.

    Materials And Methods

    Blood samples and 24-hour dietary recalls were obtained from 120 healthy adults, without Mets or diabetes, aged ≥40 yr, participants of the Tehran Glucose and Lipid study, in the east of Tehran. Anthropometric indices, blood pressure, fasting blood glucose, trygliceride, LDL-cholestrol and HDL-cholestrol were determined and GI and GL were measured in those who developed Mets after six years and results were compared to those subjects without Mets. Mets was defined according to criterias set by ATPIII, WHO and IDF.

    Results

    After adjustment for potential confounding variables, GI and GL were inversely associated with ATPIII and IDF definitions. After adjustment for confounding lifestyle and dietary factors the prevalence of Mets was significantly higher among those in the highest quintile of GI (OR: 4. 5 95%CI: 1-19. 2) and GL(OR: 4. 8 95%CI: 1. 1-20. 6) compared to those in the lowest quintile category. On the other hand, after controlling for potential confounders, subjects in the highest quintile of GI, had higher LDL-cholestrol (P= 0. 005), body mass index (P=0. 003) and lower HDL-cholestrol (P=0. 01), than did those in the lowest quintile. Highest quintile of GL was associated with higher LDL-cholestrol (P= 0. 001) and lower HDL-Cholestrol (P=0. 015).

    Conclusion

    Results suggest that GI and GL may have unfavorable effects on metabolic syndrome and its components

  • H. Chiti, F. Hoseinpanah, Y. Mehrabi, F. Azizi Page 625
    Introduction

    The metabolic syndrome is a constellation of risk factors that increase the incidence of cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. The prevalence of obesity and metabolic syndrome in adolescents is escalating worldwide. Understanding the rising prevalence of this syndrome could help decrease the occurrence of fatal cardiovascular and diabetic complications. The present study was carried out to determine the prevalence of metabolic syndrome in adolescents with varying degrees of obesity, in order to conduct and implement, timely screening and interventions.

    Materials And Methods

    In a cross-sectional study conducted within the framework of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS), phase 3, 1523 adolescents, 708 boys and 815 girls 10-19 years of age, were investigated. The prevalence of metabolic syndrome, based on modified definitions for ATP III, AHA, NHASES III and IDF, was determined in varing degrees of body weight (normal, at risk of overweight, moderate and severe overweight) and compared in different sex, age groups, menarche status and familial history of diabetes mellitus. Data was analyzed using the and Mann-Whitney tests and multiple logistic regression.

    Results

    Overall, 15 percent of adolescents were at risk of overweight, 4. 2 percent had moderate overweight and 4. 6 percent were severely overweight, with no significant difference between the two sex groups (P=0. 381). Overall, the prevalence of metabolic syndrome, based on definitions for ATP III, AHA, NHANES III and IDF, was 9. 5, 5. 1, 17. 8 and 5. 8 percent, respectively, which was significantly higher in boys than in girls. Based on the 4 defintions, the prevalence of metabolic syndrome in the normal weight group was 2. 2, 0. 9, 8. 6, 0. 8 percent respectively, in the at risk of overweight group it was 21. 5, 11, 36. 4 and 11 percent, in moderate overweight group it was 42. 2, 23. 4, 64. 1 and 32. 8 percent, and in the severe overweight group it was 62. 9, 38. 6, 67. 1 and 47. 1 percent, respectively (P<0. 001). The prevalence of each metabolic risk factor and the number of these factors was higher in overweight adolescents. Only by the IDF definition, the prevalence of metabolic syndrome was significantly higher after-menarche than before it (P=0. 04). All definitions showed the higher prevalence of metabolic syndrome in positive familial history of diabetes mellitus (P<0. 001).

    Conclusion

    This study showed a high prevalence of overweight, obesity and metabolic syndrome in Tehranian adolescents, with significantly higher prevalence of metabolic syndrome in more obese adolescents. Metabolic syndrome was more prevalent, in boys, thosepersons with positive familial history of diabetes mellitus and in after-menarche aged girls,which data can be put to use in lifestyle modification programs.

  • M.Sadhi Page 638
    Introduction

    Artificial neural networks as a modern modeling method have received considerable attention in recent years. The models are used in prediction and classification in situations where classic statistical models have restricted application when some, or all of their assumptions are met. This study is aimed to compare the ability of neural network models to discriminant analysis and logistic regression models in predicting the metabolic syndrome.

    Materials and Methods

    A total of 347 participants from the cohort of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) were studied. The subjects were free of metabolic syndrome at baseling according to the ATPIII criteria. Demographic characteristics, history of coronary artery disease, body mass index, waist, LDL, HDL, total cholesterol, triglycerides, fasting and 2 hours blood sugar, smoking, systolic and diastolic blood pressure were measured at baseline. Incidence of metabolic syndrome after about 3 years of follow up was considered a dependent variable. Logistic regression, discriminant analysis and neural network models were fitted to the data. The ability of the models in predicting metabolic syndrome was compared using ROC analysis and the Kappa statistic, for which, MATLAB software was used.

    Results

    The areas under receiver operating characteristic (ROC) curve for logistic regression, discriminant analysis and artificial neural network models (15: 8: 1) and (15: 10: 10) were estimated as 0. 749, 0. 739, 0. 748 and 0. 890 respectively. Sensitivity of models were calculated as 0. 483, 0. 677, 0. 453 and 0. 863 and their specificity as 0. 857, 0. 660, 0. 910 and 0. 844 respectively. The Kappa statistics for these models were 0. 322, 0. 363, 0. 372 and 0. 712 respectively.

    Conclusion

    Results of this study indicate that artificial neural network models perform better than classic statistical models in predicting the metabolic syndrome.

  • Dr. A. Bahrami, Dr. A. Aliasgarzadeh, Dr. M. Sarabchian, Dr. M.M. Mobasseri, Dr. R. Heshmat, Dr. M. Gojazadeh Page 647
    Introduction

    Diabetes mellitus is the most common human metabolic disease and chronic non healing diabetic foot ulcers are a critical complication for these patients. ANGIPARS is a new herbal extract which has been introduced to accelerate healing of these ulcers. The purpose of this study was to investigate the efficacy and safety of oral ANGIPARS in patients with chronic diabetic foot ulcers and also its effect on inflammatory blood markers.

    Materials And Methods

    In a double–blind placebo-controlled trial, 40 patients with diabetic foot ulcers of at least 4 weeks duration, were randomized to receive either oral ANGIPARS, or placebo twice a day, until the ulcer was completely healed or for a maximum of 6 weeks and followed up to 12 weeks. Standard foot ulcer care was given to all patients. The healing process was assessed with measuring ulcer surface area and time needed to achieve complete wound healing. Drug safety was assessed by monitoring adverse events, using clinical and laboratory evaluations.

    Results

    In both groups, wound surface area decreased significantly (p<0. 0005). Mean improvement ratio was 95. 8% in the ANGIPARS group and 79. 2% in the placebo group, although mean percent of wound area reduction in the former group was higher than in the placebo group at weekly assessments, this difference was not statistically significant (p= 0. 25) except for at the 4th week. (84/2% vs. 56%, p = 0. 013) Ultimately, complete wound healing was achieved in 90% and 70% of ANGIPARS group and placebo group, respectively, after 12 weeks. Time to achieve complete wound healing, also, was not different significantly in either groups. (6. 2 vs. 7. 4 weeks, p = 0. 3) Significant reduction in ESR was seen in the ANGIPARS group. (p = 0. 04) There was no significant changes in laboratory parameters. Two complications most likely attributable to ANGIPARS reported were worsening of proliferative diabetic retinopathy in one patient and acute renal failure and acute hepatitis in another patient with diabetic nephropathy.

    Conclusion

    Although ANGIPARS enhanced wound healing at least within weeks 2 to 4 of treatment, we did not observe a significant effect in the outcome. Therefore, standard foot ulcer care seems to be the cornerstone of diabetic foot ulcer management and ANGIPARS should probably be reserved for treatment of the non-healing or difficult-to-heal ulcers that do not respond to standard treatments. Further studies are required to assess the efficacy of this new herbal extract.

  • M.M. Taghdir, Dr. A. Djalali, Dr. A. Djazayeri, M. Ashourpour, M. Sepandi Page 656
    Introduction

    Leptin, a hormone secreted by the adipocytes, plays a key role in a feedback loop that maintains energy balance by signaling the state of energy stores to the brain and by influencing the regulation of appetite and energy metabolism. Zinc (Zn) also plays an important role in appetite regulation. It has been shown that Zn deficiency decreases appetite and that Zn supplementation increases it. Our aim is to evaluate the relationship between serum Zn, and leptin in postmenopausal diabetic women.

    Materials And Methods

    We studied 45 diabetic women and 45 healthy women (controls) with Body Mass Index (BMI) 25-30 kg/m2 and age 45-60 y. Serum leptin, serum zinc, Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), and Interleukin-6 (IL-6) were determined in diabetic and healthy groups. Comparisons were performed with the t test in diabetic and healthy groups. Linear regression was used to evaluate the relations among different variables in the two groups.

    Results

    There was a non-significant, negative correlation between serum leptin and zinc in postmenopausal diabetic women (r=-0. 14), and, a non-significant, positive correlation between serum leptin and zinc in postmenopausal healthy women (r= 0. 10). TNF-α and IL-6 have no significant effects on the relationship between serum zinc and leptin in postmenopausal diabetic and healthy women.

    Conclusion

    There was no significant relationship between serum leptin and zinc in postmenopausal diabetic women. The pathophysiological pathways by which zinc and leptin regulate energy intake and appetite and the detailed mechanism between them need to be further clarified by future studies.

  • S.H. Alamolhoda, Dr. N. Kariman, Dr. Fa Hoseinpanah, H. Alavi Majd Page 661
    Introduction

    Identification of women at risk of diabetes mellitus a most prevalent disorder in pregnancy, could be useful. This 2009 study investigated whether high maternal Hemoglobin (Hb) level in the first trimester would be associated with Gestational Diabetes Mellitus in women referring to healthcare centers in Tehran.

    Materials And Methods

    A case-control was conducted on 60 pregnant women with gestational diabetes (case group) and 61 pregnant women without the condition (control group) referring to healthcare clinics affiliated to the Research Center of Endocrinology and Metabolism of the Ayatolah Taleghani Hospital as well as Iran Research Institute of Endocrinology and Metabolism, selected by convenience sampling. An information form was used for collecting data by interviewing the subjects. Both groups were matched for age, number of abortions and parity.

    Results

    Demographic characteristics were similar in the two groups. Levels of Hb (>13. 8g/dl) in the case group were higher than in the control group (60% vs. 6. 6%) significant difference between the 2 groups (p=0. 0001) with an estimated odds ratio (OR) 7. 61 (CI 95% = 2. 72 -21. 28).

    Conclusion

    Findings showed a significant relationship between high maternal Hb and Gestational Diabetes Mellitus. Healthcare workers can use the results of this study to monitor high maternal hemoglobin in the first trimester as a significant risk factor for gestational diabetes. Thus, in selected screening programs for gestational diabetes in terms of risk factors, women should undergo GTT and preventive measures with less time and cost can be taken decrease the complications.

  • Dr. S. Bonakdaran, M. Khajeh, Dalouie, J. Jalili, Shahri Page 667
    Introduction

    Diabetes mellitus in thalassemic major patients is common. It is usually caused by secondary hemosiderosis but a long period of insulin resistance may be occur before occurrence of overt diabetes. Zinc deficiency, also common in thalassemic patients, it seems aggravates abnormal glucose metabolism in such patients. The aim of this study was to determine serum zinc level and the contributory effect of zinc deficiency on insulin resistance and glucose intolerance in thalassemic patients in Mashhad city.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted on patients with thalassemia major. Patients with diabetes, using medicines that interfere with serum zinc (except of iron chelators) and glucose levels were excluded. Blood samples for assessment of glucose, insulin, zinc, ferretin, albumin, PT, PTT levels were obtained and a standard glucose tolerance test was performed for all patients. Insulin resistance was calculated by the homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA- IR). Complete insulin resistance was defined complete in HOMA-IR>3. 9, partial in HOMA-IR between 2. 5-3. 9 and normal in HOMA-IR<2. 5.

    Results

    Of the 109 thalassemic patients were enrolled, 4 (3. 66%) patients had impaired glucose tolerance test, 2 (1. 83%) had diabetes and the remaining were normal. The prevalence of zinc deficiency was 38. 5% in our patients. Mean serum zinc level in diabetic patients was 88. 2±2. 9 micgr/dl and in non-diabetic patients was 84. 2±14. 9 (p=0. 34). After exclusion of diabetic patients, insulin resistance was very high in the remaining patients. Of these, 68 (63. 5%) of patients had complete insulin resistance, 31 (28. 9%) had partial resistance and only 8 (7. 47%) had normal insulin sensitivity. No significant difference was found in ferretin levels, age and sex, between diabetic and non- diabetic patients (p=0. 93, 0. 35, 0. 28 respectively). A significant reverse correlation was found between serum zinc level and fasting blood sugar (p=0. 002) and serum ferretin level (p=0. 05). The correlation with other variables was not significant.

    Conclusion

    Zinc deficiency and insulin resistance are prevalent in thalassemic patients but no association was found between zinc deficiency and occurrence of diabetes in our study population.

  • Dr. M. Assadi, Dr. H. Delshad, Dr. M. Tohidi, Dr. F. Azizi Page 673
    Introduction

    The aim of this study was to determine the incidence of thyroid dysfunction and the natural course of subclinical thyroid disorders in the Tehranian community.

    Materials And Methods

    All individuals ≥20 years, who participated during the first to third phases (6 years, 7 months), of the "Tehran Lipid and Glucose Study" and provided the relevant data were included in this study. Both Tpo-Ab and TSH were measured. In 808 TPO-Ab negative individuals who were not taking any thyroid & anti-thyroid drugs and without a history of thyroid disease, thyroid surgery, goiter and thyroid nodules, mean, median, 2.5, 5, 95, 97.5 percentile TSH were determined. On the basis of 2.5 and 97.5 percentile, normal reference range for TSH was 0.4-5.8 μu/mL. In those, whose TSH fell outside the reference range, T3, T4, and T3 uptake were measured and FTI was calculated.

    Results

    In the first stage, 1065 women and 693 men had normal thyroid tests. After 6.7 years the incidence of clinical hypothyroidism was 0.28 in 1000 women and 0. 21 in 1000 men, subclinical hypothyroidism was 11.59 in 1000 women and 4. 69 in 1000 men, clinical hyperthyroidism was 1.4 in 1000 women and 0.21 in 1000 men, subclinical hyperthyroidism was 5.72 in 1000 women and 3.62 in 1000 men. In this period, increasing positivity of TPO-Ab from 15.9 to 17.7% in women was significant. (P=0.006) In the first stage 8 women had subclinical hypothyroidism, 5 still did on follow-up, one was normal, and one was diagnosed with clinical hypothyroidism. The remaining one was hyperthyroid on levothyroxin. Two women with subclinical hyperthyroidism in the first stage were normal in follow-up, without any treatment. In the first stage 2 men had subclinical hypothyroidism, and in follow-up, one was same, while the other was diagnosed with clinical hypothyroidism.

    Conclusion

    Normal range of TSH was 0.4-5.8 μu/mL in the Tehranian community. There was significant increase of the frequency of subclinical thyroid disorders in both genders and frequency of clinical hyperthyroidism and TPO-Ab positive in women. Compared to clinical thyroid disorders, the incidence of subclinical thyroid disorders, was more significant.

  • Dr. H. Shahbazian, M. Khodadadi, R. Shirzadei Page 680
    Introduction

    Postpartum thyroiditis is often a syndrome of transient thyroid dysfunction, but can develop to permanent hypothyroidism in some patients. The incidence of postpartum thyroiditis is variably reported, ranging from 1. 1% to 16. 7%, with an incidence ranging between 11% to 63% for permanent hypothyroidism. This study was conducted to assess the prevalence of permanent hypothyroidism after postpartum thyroiditis in Ahwaz.

    Materials And Methods

    All cases of postpartum thyroiditis referred to the endocrinology clinic between 1999 March and 2007 March were followed for 2 to 10 years. Levothyroxin was administered for 6 to 24 months after diagnosis, and then discontinued to evaluate the patients. Based on laboratory hormonal tests, patients were divided into 3 groups: 1) Normal thyroid function test, 2) Sub clinical hypothyroidism, and 3) Clinical hypothyroidism.

    Results

    Fifty-eight women, were followed 6 months after discontining levothyroxin, twenty five (43. 1%) of group 1, 13 (22. 4%) of group 2, and 20 (34. 5%) in group 3. The average T4 level was significantly higher in group 1 compared to groups 2 and 3 (p =. 003). Permanent hypothyroidism was more frequent in patients who initially (during postpartum thyroiditis) had TSH levels >10 mg/dL. Occurrence of permanent hypothyroidism was less frequent in patients who were initially hyperthyroid. (p =. 006)

    Conclusion

    It is concluded that a high percentage of patients with postpartum thyroiditis proceed to permanent thyroid failure. The timely recognition of mild to severe cases of postpartum thyroiditis is important for the improvement of life for mothers and infants.

  • S. Faghih, M. Hedayati, Dr. A. Abadi, Dr. M. Kimiagar Page 692
    Introduction

    Obesity is an escalating public health problem. Adipose tissue synthesizes and secretes a variety of biological molecules, termed adipocytokines that may contribute to obesity-linked metabolic abnormalities, including cardiovascular diseases. We compared the effects of cow¢s milk, calcium fortified soy milk and calcium supplement on adipocytokines in premenopausal overweight and obese women.

    Materials And Methods

    In this clinical trial, 100 healthy overweight or obese premenopausal women were randomly allocated to one of the following dietary regimens for 8 weeks: 1) a control diet 2) a calcium- supplemented diet containing 800mg/d calcium carbonate 3) a high milk diet containing three servings of low fat milk or a 4) a soy milk diet containing three servings of calcium fortified soy milk (all of them providing a 500kcal/day deficit). At baseline and after 8 weeks, anthropometric indices and plasma leptin, adiponectin, TNFa, CRP, and IL-6 were measured.

    Results

    Plasma CRP and leptin were significantly correlated with all anthropometric indices except for WHR, and plasma adiponectin had significant negative correlation with WHR at baseline. Although plasma leptin, CRP, and IL-6 decreased significantly in all groups (P<0. 01), except for CRP in the control group, there were no significant differences among four groups.

    Conclusion

    Results showed that a 500kcal/d deficit diet has beneficial effects on plasma adipocytokines, but calcium intake, either as calcium carbonate or as milk, causes no differences, and merits further research.

  • S. Amani Shalamzari, Dr. H. Agha Alinejad, Dr. R. Gharakhanlou, M. Molanouri Shamsi, K. Talebi Badrabadi Page 699
    Introduction

    Obesity and physically inactive lifestyles are associated with an increased risk for developing insulin resistance. It has been confirmed that insulin resistance is a common feature in many inflammatory diseases and can be recognized with overproduced levels of markers such as IL-6, IL-18 & CRP. The aim of this study was to determine whether obesity or inactivity are stronger factors in the develop mental insulin resistance, considering insulin resistance markers such as IL-6, IL-18 and CRP.

    Materials And Methods

    Thirty-two healthy, male students participated in the present study, age 24. 8±2. 52 years, height 175. 47±6. 7, and weight 81. 64±20. 14). Weight and body fat were measured with the body composition set and levels of exercise was determined with the PA-Rscore questionnaire. All subjects based on body fat and levels of exercise were divided into 4 groups: Active obese(n=8), active, non-obese (n=8), inactive, obese (n=8) and inactive, non-obese (n=8). To determine fasting values of IL-6, IL-18, CRP, glucose and insulin blood samples were obtained at 8 a. m.

    Results

    Obese subjects had higher resting levels of IL-6, IL18, CRP and insulin than lean subjects, with no significant difference between active lean and inactive lean subjects at resting levels of inflammatory markers. However there was a significant difference in the resting levels of IL-18 between active and inactive obese subjects (t=-2. 51 P=0. 031), and also a significant difference in resting levels of IL-6, IL-18,CRP, insulin and HOMA between inactive obese with active and inactive lean subjects, IL-18 having the strongest relationship with HOMA (r=0. 54 p=0. 001).

    Conclusion

    Results indicated that obesity is a stronger factor than inactivity for development of insulin resistance. On the other hand, activity has anti-inflammatory effects, and hence can decrease the effects of obesity, in the development of insulin resistance.

  • Dr. A. Parvaneh Tafreshi, Dr. R. Jalal, S. Darvishalipour, Dr. H. Sepehri, Dr. K. Adeli Page 707
    Introduction

    There is limited knowledge available on the metabolism of glucose in the brain, an insulin insensitive organ. Insulin receptors hybridize with insulin like growth factor receptor (IGF-I) to transduce the signals in different areas of the brain. In this article we aimed at investigating whether the expression of IGF-I receptor and IGF-I binding proteins (IGFBP1) is changed in the brain of the diabetic animal model.

    Materials And Methods

    To induce insulin resistance, adult wistar rats were fed with fructose in their drinking water (10%). The expression of IGF-I receptor and its binding protein were examined immunohistochemically.

    Results

    Our findings demonstrated that the expression of IGF-I receptor and IGF-I binding protein were not changed in different areas of the brain in insulin resistant rats, compared to those in the control rats.

    Conclusion

    The unchanged expression levels of IGF-I receptor and its binding protein I not imply the lack of involvement of the IGF-I signal transduction pathway in the insulin resistant brain, further investigations are to clarify the issue.

  • Effects of Aging Associated with Weight Gain on The Cell Size and Heterogeneity of Different Fat Depots in The Rat
    Dr. A. Ghorbani, Dr. M. Varedi, Dr. Gr Ranjbar Omrani Page 713
    Introduction

    The mass of adipose tissue expands during weight gain mostly because of an increase in fat cell diameter, which is one of the most important determinants of tissue metabolism. The aim of this study was to examine the effects of aging associated with weight gain on cell size and heterogeneity of adipocytes at different fat depots.

    Materials And Methods

    Adipose tissues were harvested from subcutaneous (SC), retroperitoneal (RP), perirenal (PR), proximal epididymal (PE) and distal epididymal (DE) regions of two groups of rats with a 30-day difference in age and 36% increase in body weight. Diameters of fat cells were measured using a microscope equipped with a calibrated micrometer. Cell size heterogeneity was deduced from coefficient of variation.

    Results

    In both groups, no significant regional differences were observed in diameter of adipocytes in various fat depots. With the exception of the RP depot, the weight gain caused a significant increase in diameter of adipocytes in all other depots. The highest and the lowest increase were seen in PR and RP adipocyte diameter, respectively. The degree of heterogeneity of fat depots was not significantly altered by weight gain.

    Conclusion

    Aging associated with weight gain leads to fat cell hypertrophy in a depot specific manner, and cells at depots close to survival organs such as kidney and gonads are more affected than those of the other depots. The results of this study can enhance current knowledge on adipose tissue mass expansion and its related health complications such as cardiovascular diseases and diabetes.

  • M. Mobasseri_Dr. A. Bahrami_Dr. N. Zargami_Dr. A. Aliasgarzadeh_Dr. M. Rhmati_Dr. A. Delazar_D. F Najafipoor_Dr. M. Niafar_N. Agamohmmadzadeh Page 721
    Introduction

    The hypoglycemic effects of the Uritca Dioica (UD) extract, used for treatment of diabetes mellitus for many centuries, have been documented in several studies. The present study was designed to determine the possible mechanisms of hypoglycemic effects of UD on human muscle cells and RIN5F rat pancreatic b cells.

    Materials And Methods

    In the cell culture laboratory of the Drug Applied Research Center, pancreatic b cells and human muscle cells were prepared in multiple flasks containing culture media. Alcoholic extract of UD at concentrations of 50, 100 and 200 mg/mL were added to muscle cell flasks. The same concentrations of extract plus insulin were added to other muscle cell flasks. Glucose levels were measured in the flasks before and after 60, 120 and 180 minutes after adding of extract. Also the same concentrations of UD were added to flask containing RIN5F rat pancreatic b cells, and insulin and C-peptide level were measured at 0, 60, 120 and 180 minutes.

    Results

    Mean glucose level in the muscle cell media with UD alone and UD plus insulin, at the concentrations and time intervals mentioned, did not change significantly. Insulin levels in pancreatic cells media, before and after applying of UD at different concentrations, and at different times was ≤0. 2 µg/ml. C-peptide (µg/ml) levels in these medias with a dose of 50 µg/ml of UD and at above mentioned times were 0. 31, 0. 33, 0. 86 and 0. 8 at concentration of 100 µg/mL they were 0. 7, 0. 2, 0. 4 and 0. 39, and at concentration of 200 µg/mL were 0. 32, 0. 33, 0. 93, 0. 77 respectively (Nonsignificant changes).

    Conclusion

    The results of the present study showed that alcoholic extract of UD was unable to increase insulin sensitivity in muscle cells and/or increase insulin and C-peptide secretion from RIN5F pancreatic b cells. It seems that hypoglycemic effects of UD were not mediated through the proposed mechanisms of this study.