فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1387)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه باقرزاده، طاهره کشاورز، فرخنده شریف، صدیقه دهباشی، حمیدرضا طباطبایی، محبوبه حمیدی صفحه 5
    مقدمه و هدف
    زنان در تمام سنین در معرض خشونت هستند اما اوج ان در سالهای تولید مثلی است. مطالعه حاضر به منظور بررسی عوامل دموگرافیک مرتبط با خشونت خانگی طی بارداری انجام گرفته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است واحد های مورد پژوهش را 400 نفر از زنان زایمان نموده بستری در بخش بعد از زایمان بیمارستانهای زینبیه و حافظ وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز که به طور تصادفی ساده انتخاب شده بودند تشکیل می دادند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. پرسشنامه ها از طریق مصاحبه و همچنین با مراجعه به پرونده واحدهای پژوهش و نوزادان آنها تکمیل گردید.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان می دهند که بین خشونت روانی و فیزیکی با بیکار بودن شوهران واحدهای پژوهش، مصرف دخانیات توسط واحدهای پژوهش، مصرف دخانیات، الکل مواد مخدر و داروهای اعصاب توسط همسران واحدهای پژوهش و سابقه ازدواج متعدد در همسران واحدهای پژوهش ارتباط وجود دارد. بین خشونت اجتماعی با سطح تحصیلی پایین و مصرف دخانیات توسط واحدهای پژوهش، بیکار بودن و مصرف مواد مخدر و داروهای اعصاب و سابقه ازدواج متعدد در همسران واحدهای پژوهش ارتباط وجود دارد. خشونت اقتصادی با بیکار بودن، مصرف مواد مخدر و الکل توسط همسران واحدهای پژوهش در ارتباط بود.خشونت جنسی با سطح تحصیلی بالاتر در واحدهای پژوهش و مصرف داروهای اعصاب توسط همسران واحدهای پژوهش در ارتباط بود.
    نتیجه نهایی: شناخت عوامل دموگرافیک مرتبط با خشونت خانگی طی بارداری می تواند به کشف این خشونتها و برنامه ریزی جهت برخورد با این مشکل کمک کننده باشد. مطالعات وسیعتر جهت شناخت عوامل مرتبط با خشونت در بارداری و عوارض ناشی از آن ضرور ی است.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت روانی، خشونت فیزیکی، سوء رفتار
  • امیر صادقی، طیبه آرتیمانی، مرضیه حسنیان، ناهید محمدی، محمدرضا مصطفایی صفحه 13
    مقدمه و هدف
    آموزش یکی از عوامل اساسی در تربیت نیروی انسانی در راستای رشد و توسعه جوامع محسوب می شود. در هر برنامه آموزشی، ارزشیابی یکی ازمهمترین بخش ها به حساب می آید. بدین ترتیب که از طریق ارزشیابی می توان به قضاوت در مورد برنامه و یا آموزش پرداخت و نسبت به اجرای برنامه، اداره آموزش، و یا اصلاح و ایجاد تغییرات لازم در آن پرداخت. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان تحقق اهداف آموزشی در دانشجویان پرستاری نیمسال دوم 85-84 در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف 66 دانشجو از دانشجویان پرستاری (ترمهای چهارم، پنجم و ششم) در نیمسال دوم سالتحصیلی 85-84 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بودند از طریق مصاحبه تکمیل گردید. داده ها با نرم افزار آماری spss و با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری کای دو، تی تست و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج بدست آمده حاکی از آن است که اهداف آموزشی دروس نظری از دیدگاه دانشجویان پرستاری (ترمهای چهارم- پنجم و ششم) بیش از 9/90% در حد متوسط و خوب و کمتر از 1/9% در حد ضعیف تحقق یافته است. همچنین بین میزان تحقق اهداف آموزشی دروس نظری از دیدگاه دانشجویان و نمرات پایان ترم آنها ارتباط معنی دار آماری مشاهده گردیده است.
    نتیجه نهایی: با توجه به نتایج پژوهش و نظر به اینکه آموزش و یادگیری دو فرآیند مستمر و پویا و وابسته به یکدیگر هستند لازم است که با تدوین ساختار منظم آموزشی و قراردادن برنامه ریزی درسی و آموزشی در هسته تفکر آموزشی مدیران و مدرسین، ارزشیابی بعنوان یک فعالیت جاری و مستمر مدنظر قرار گرفته تا با اجرای مداوم آن و استفاده از نتایج حاصله بتوان گامی در جهت طراحی و برنامه ریزی مجدد برنامه های آموزشی و درسی برداشت.
    کلیدواژگان: ارزیابی، برنامه ریزی درس، پرستاری
  • میترا صفری، بهروز یزدان پناه، شهرزاد یزدان پناه صفحه 18
    مقدمه و هدف
    بارداری زمان دگرگونی، امید، انتظار و نگرانی برای زنان و خانواده های آنان است. این دوران رویدادی فیزیولوژیک و طبیعی است، اما اگر با عوامل مخاطره آمیز همراه شود می تواند سبب ناتوانی یا حتی مرگ و میر مادر و جنین گردد. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان بارداری پر خطر و برخی عوامل مرتبط انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی با روش نمونه گیری آسان 715 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یاسوج در سال 1385 انتخاب شدند. اطلاعات مورد لزوم از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه حاوی سئوالات ویژگی های جمعیت شناختی، سابقه عوامل مخاطره آمیز و عوامل خطر در بارداری فعلی، انجام معاینات فعلی، انجام معاینات بالینی روتین و پرونده های بهداشتی جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری کای دو، دقیق فیشر و همبستگی مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 3/5± 25بود. 1/2% زیر 18 سال و 3/5% بالای 35 سال سن داشتند. 3/66% شهری و 7/33% روستایی بودند: 4/52% حداقل یکی از عوامل خطر دوران بارداری را داشتند. 7/7% مراقبت منظم دوران بارداری را دریافت نکرده بودند. بیشترین عوامل خطر به ترتیب مربوط به خونریزی 8/7%، درد زودرس زایمان 4/6%، عفونت ادراری 6%، اختلالات فشار خون 5/5% بود. تعداد زایمان و سن حاملگی از جمله عوامل مرتبط با بارداری پر خطر در این پژوهش بود(05/>P) و با عواملی مانند محل سکونت، سواد، شاغل بودن، شغل همسر، وضعیت مسکن، گروه خون و دریافت منظم مراقبت بارداری ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه نهایی: یافته های پژوهش نقش عوامل فیزیولوژیک را در بارداری پر خطر مهمتر از عوامل اقتصادی و اجتماعی نشان می دهد. با توجه به این یافته ها آموزش خانواده ها جهت رعایت تنظیم خانواده و پیشگیری از بارداری های مکرر زنان و همچنین شروع مراقبت های دوران بارداری در سن حاملگی پایین تر در شناسایی بارداری های پرخطر و کنترل به موقع عوارض آن ضروری است.
    کلیدواژگان: بارداری پرخطر، عوامل مرتبط، یاسوج
  • زهره ونکی، بهزاد حبیبی پور * صفحه 25
    مقدمه و هدف

    یکی از ابتدایی ترین مسئولیتهای پرستار بعنوان فرد مراقبت کننده، تامین امر تداوم در مراقبت است. لذا ارتقاء سطح کیفی مراقبتها و افزایش رضایت بیماران بعنوان شاخصهای اثر بخشی کار پرستاران شناخته میشود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه ریزی ترخیص بر رضایت بیماران طراحی شده است.

    روش کار

    این تحقیق از نوع کارآزمائی بالینی، 120 بیمار در دو گروه مورد و شاهد بصورت قبل و بعد که بر اساس متغیرهای همسان سازی: سن، جنس، طول مدت بستری و نوع بیماری بطور تصادفی انتخاب شدند، مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه رضایت سنجی بیماران استفاده گردید. پرستاران گروه مورد پس از طی دوره آموزشی یک ماهه در مورد برنامه ریزی ترخیص بصورت چهره به چهره به بیماران منتخب آموزش داده و نیازهای مراقبتی آنها را برطرف می کردند. سرپرستاران نقش مشاوره و راهنمایی کردن را برعهده داشتند و فعالیتهای مراقبتی و و آموزشی پرستاران را بطور منظم در هر شیفت کاری کنترل میکردند. پس از گذشت سه ماهه از اجرای برنامه ترخیص نمونه گیری بعد از مداخله در گروه مورد انجام شد. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار spss، بصورت آزمونهای تی مستقل و زوجی، من ویتنی، ویل کاکسون و آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که رضایت بیماران از نظر کیفی در هر دو گروه قبل از مداخله تفاوتی نداشته و در حد نسبتا ناراضی میباشد (000/1=P). در حالیکه بعد از مداخله رضایت بیماران در گروه شاهد تغییری نداشته (000/1=P) ولی در گروه مورد رضایت بیماران در حد کاملا راضی بود و آزمونهای آماری این تفاوت را معنی دارنشان داد(000/0=P).
    نتیجه نهایی: برنامه ریزی ترخیص بعنوان یک کار اجرایی هدفمند توانست گامی موثردر بهبود مشکلات بیماران و همچنین رضایت بیماران باشد و سبب تداوم در امر مراقبت شود. اجرای برنامه ریزی ترخیص بعنوان یک کار هدفمند میتواند سبب افزایش رضایت بیماران شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ترخیص، تئوری هدفگذاری، رضایت بیماران
  • رفعت بخت، کبری شایگان زاهدان، افسر امیدی صفحه 32
    مقدمه و هدف
    فاصله گذاری بین ازدواج و اولین حاملگی به تکامل رابطه دو جانبه زن و شوهر، کسب آمادگی برای تربیت فرزند، رشد اقتصادی خانواده و در نتیجه تحکیم بنیاد خانواده می انجامد. این مطالعه با هدف تعیین میزان استفاده از روش های پیشگیری از بارداری قبل از اولین حاملگی در زنان نولی پار انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی گذشته نگر بر روی 564 نفر از زنان نولی پار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی همدان در سال 1385 انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایساده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. از نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    میانگین سن افراد مورد مطالعه 4/23 سال و میانگین فاصله ازدواج تا اولین حاملگی 5/24 ماه بود. 7/80 درصد افراد قبل از اولین حاملگی از روش های پیشگیری از بارداری استفاده می نموداند و میانگین مدت پیشگیری قبل از اولین حاملگی 2/19 ماه بود و 8/64 درصد آن ها 1 سال و بیشتر آن را به کار می بردند. رایجترین روش جلوگیری از بارداری مورد استفاده پس از ازدواج قرص ترکیبی (5/48%)، withdrawal (36%) و کاندوم (6/14%) بود. 92/28% از افرادی که پیشگیری از بارداری داشتند روش اول خود را قطع کرده و از روش دیگری استفاده نمودند که روش پیشگیری اولیه در 62/78 % آنها قرص های ترکیبی ضدبارداری بوده است و رایج ترین روش دوم مورد استفاده در این افراد منقطع (8/61%) بود. از نظر منبع آگاهی شایع ترین منبع آگاهی افراد در خصوص استفاده از روش پیشگیری مراکز تنظیم خانواده (3/61%) بود. نتیجه نهایی: اکثر زوجها قبل از اولین حاملگی از روش های جلوگیری از بارداری استفاده می نمودند و آنرا بیش از یکسال بکار می بردند و رایجترین روش جلوگیری از بارداری قرص ترکیبی بود و شایعترین منبع آگاهی افراد در خصوص استفاده از روش پیشگیری از بارداری مراکز تنظیم خانواده بود.
    کلیدواژگان: آبستنی، دفعات زایمان، روش های پیشگیری از آبستنی
  • مرجان بیگی، زهرا جوانمردی، مهری عبداللهی صفحه 37
    مقدمه و هدف
    غریزه جنسی که منشا بسیاری از تحولات در زندگی انسان می باشد می تواند متاثر از عوامل متعددی دچار اختلال شود. این مطالعه با هدف توزیع فراوانی اختلالات جنسی زنان در قبل و بعد از یائسگی طراحی شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع تحلیلی، مقطعی می باشد که در آن اطلاعات مربوط به فعالیتهای جنسی در قبل و بعد از یائسگی 174 زن همسردار یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان در سال 1382 جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. روش جمع آوری داده ها پرسشنامه اختلالات جنسی خود ساخته شده بود که روایی و پایائی آن با روش اعتبار محتوا و ضریب آلفاکرونباخ تعیین شد و نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری توصیفی و استنباطی (مک نمار) مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان دادکه فراوانی نسبی اختلالات جنسی در دوران باروری 38درصد، و در دوران یائسگی 4/72درصد می باشد.همچنین ارتباط آماری معنی داری بین اختلالات جنسی در قبل و بعد از یائسگی وجود دارد (001/0 < P). توزیع فراوانی اختلالات جنسی در دوره باروری این زنان بر اساس شدت اختلال عبارت است از اختلال در فاز تمایل (2/49 درصد)، دیسپارونی (3/34 درصد)، اختلال در فاز برانگیختگی (8/26 درصد)،اختلال در فاز ارگاسم(8/23 درصد) و واژینیسموس (4/16 درصد). توزیع فراوانی این اختلالات در دوره یائسگی آنها به ترتیب عبارست است از اختلال در فاز برانگیختگی (3/75 درصد)، اختلال در فاز تمایل (6/62 درصد)، اختلال در فاز ارگاسم (3/56 درصد)، دیسپارونی (9/34 درصد) و واژینیسموس (8/15 درصد).
    نتیجه نهایی: همان طور که نتایج پژوهش نشان داد درصد قابل توجهی از زنان در سنین باروری و یائسگی اختلالات جنسی را تجربه می کنند و پدیده یائسگی می تواند عاملی در جهت ایجاد، تداوم و یا مضاعف شدن اختلالات جنسی باشد.لذا بر نقش متخصصین مربوط به این امور در زمینه مشاوره و آموزش تاکید می شود.
    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، ارگاسم، یائسگی
  • شراره ضیغمی محمدی، پوری هوشمند، فاطمه جعفری، حبیب الله اسماعیلی، محمد مهدی کوشیار صفحه 43
    مقدمه و هدف
    آنمی مشکل شایعی در بیماران مبتلا به سرطان، بویژه در بیماران تحت شیمی درمانی است. آنمی منجر به کاهش بقا پس از شیمی درمانی میشود. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین آنمی با شدت خستگی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام شد.
    روش کار
    این یک مطالعه توصیفی همبستگی بود که از یک روش نمونه گیری غیر احتمالی مبتنی بر هدف استفاده گردید. 121 بیمار سرپایی مبتلا به سرطان در این مطالعه شرکت داشتند.اطلاعات به شیوه مصاحبه جمع آوری گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش فرم انتخاب نمونه،فرم مشخصات دموگرافیک،فرم مربوط به اطلاعات بیماری ودرمان، مقیاس شدت خستگی وپرسشنامه کیفیت زندگی بود. سطح هموگلوبین از مطالعه پرونده پزشکی بیماران بدست آمد. درجه بندی شدت آنمی بر اساس سطح هموگلوبین و مطابق با طبقه بندی انجمن ملی سرطان انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد میزان شیوع آنمی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی (6/63%)بود. تفاوت آماری معنی داری در میانگین شدت خستگی(001/0>P) و کیفیت زندگی (003/0=P) بر حسب سطح هموگلوبین خون وجود داشت. همبستگی منفی و معنی داری بین سطح هموگلوبین و ابعاد کیفیت زندگی و شدت خستگی وجود داشت.
    نتیجه نهایی: شدت آنمی ارتباط نزدیکی با شدت خستگی و کیفیت زندگی دارد. در طول شیمی درمانی کاهش سطح هموگلوبین با افزایش معنی دار شدت خستگی و کاهش ابعاد جسمی، ایفای نقش، شناختی، اجتماعی و کیفیت کلی زندگی همراه است.
    کلیدواژگان: آنمی، خستگی، سرطان، شیمی درمانی، کیفیت زندگی
  • حکیمه واحد پرست، مریم روانی پور صفحه 50
    مقدمه و هدف
    زمانی که درمان دیالیز برای اولین بار جهت جایگزینی کار کلیه استفاده شد هیچ کس نمی دانست که چه مقدار درمان با دیالیز جهت نگهداری سلامت بیماران نیاز است.کفایت دیالیز یک فاکتور مهم جهت بقا در بیماران همودیالیزی می باشد. این پژوهش با هدف کلی تعیین کفایت دیالیز بر اساس مدل کنیتیک اوره در بیماران همودیالیزی در مرکز همودیالیز شهر فاطمه زهرا(س) شهر بوشهرطرح ریزی شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی همه بیمارانی که در مرکز همودیالیز شهر بوشهر دو یا سه بار دیالیز می شدند(39 بیمار)مورد بررسی قرار گرفتند.از این تعداد 15 زن و24 مرد بودند30نفر از بیماران سه بار در هفته دیالیز می شدند از کلیه نمونه ها قبل وبعد از دیالیز وزن و نمونه اوره خون اندازه گیری گردیدجهت بررسی کفایت دیالیز از روش KT/V استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    نتایج
    با استفاده از مقیاس KT/V نشان داد که در گروهی که دو بار در هفته دیالیز می شدند دیالیز هیچکدام از کفایت لازم برخوردار نبود و در گروهی که سه بار در هفته دیالیز می شدند 7/96% کفایت لازم را نداشتند.بین وزن وکفایت دیالیز ارتباط معنی داری وجود دارد و بیماران با وزن بیشتر از کفایت پایین تری برخوردار بودند.
    نتیجه نهایی: عدم کفایت دیالیز منجر به افزایش بستری شدن و افزایش هزینه ها می شود. با توجه به نتایج بررسی علل عدم کفایت دیالیز در این بیماران ضروری می باشد
    کلیدواژگان: کفایت دیالیز، مدل کنیتیک اوره، همودیالیز
|
  • R. Bagherzadeh , T. Kheshavarz , F. Sharif , S. Dehbashi H.R. Tabatabaee , M. Heidari Page 5
    Introduction &
    Objective
    This is a descriptive analytical study to assess domestic violence during pregnancy, and its relation to demographic characteristics.
    Materials and Methods
    400 subjects were randomly selected from among delivered women admitted in Zeinabieh and Hafez hospitals affiliated to Shiraz university of medical sciences. The data were collected by a questionnaire for demographic characteristics and another questionnaire for domestic violence. The data were collected by interviewing the subjects.
    Results
    The psychological and physical violence during pregnancy were significantly interrelated with occupations of husbands; low income and smoking of subjects and their husbands; substance abuse; psychotic drug consumption and multiple marriage of husbands. Also the economic violence during pregnancy was significantly interrelated with occupations; substance abuse and alcohol consumption of husbands. Social violence was related to low education and smoking in subjects and substance abuse; psychotic drug consumption and multiple marriage of their husbands. There was a significant relationship between sexual violence in case of subjects with higher education and psychotic drug consumption of their husbands.
    Conclusion
    Determination of demographic factors related to domestic violence during pregnancy could help to realize these abuse factors and plan to control them. There is a need for vast research in order to achieve better andrestanding of violence during pregnancy and their unfortunate outcomes.
  • A. Sadeghi , T. Artimani , M. Hasanian N. Mohammadi , M.R. Mostafaie , M. Seraj Page 13
    Introduction &
    Objective
    Education play a key role in the Growth & development of human community. Evaluation is the most important part of educational planning process. Teachers, By evaluation process, will judge about the performance of selected education programs and to determine their effectiveness, efficiency and equity. The purpose of this study was to evaluate of reach educational goals in theorical lesson in nursing students in school of nursing & midwifery, Hamadan university of medical sciences.
    Materials and Methods
    This research is a descriptive work whose aim is to determine: what is the degree of reach to educational Goals in theorical lessons in Nursing.
    Results
    It was found that the rate of achievement of goals at the high or moderate Level is occurred about 81% in the nursing. In the low level, Rate of achievement of goals is 19% for nursing students.
    Conclusion
    Regarding the results, It seems necessary that the evaluation of lesson plan and the other educational programs must be considered very important and in order to usual and continues work.
  • M. Safari , B. Yazdanpanah , Sh. Yazdanpanah, G.P Page 18
    Introduction &
    Objective
    Pregnancy is the time of change, hope, expectation and worry for women and their families This period is a physiologic and natural process, if associated with risk factors could result to morbidity and mortality for mother and her fetus. The purpose of this study was to determine the rate of high risk pregnancy and its related factors.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study by convenient sampling method, 715 women who referred to health centers of Yasouj in 2006, were selected. Data were collected by interviewing women, performing physical examination and using health centers records.
    Results
    The mean age of the samples was years old and mean gravidity rate 66.3% of them were urban and 33.7% rural. 52.4% had at least one of the pregnancy risk factors. 2.1% were 18 y/o and 5.2% were higher than 35 y/o. 18% had history of abortion and 8% cesarean delivery. 7.7% didnt have regular antenatal visits. The most common complications in current pregnancy of them were hemorrhage (7.8%), preterm labor pain(6.4%), urinary tract infections(6%), hypertensive disorders(5.5%), etc. Significant relationship between high parity and low gestational age of mother with high risk pregnancy were observed. Other socio-demographic characteristics had not significant relationship with high risk pregnancy.
    Conclusion
    Health education, widespread practice of family planning and early initiation of prenatal care are suggested to prevent and appropriate management of high risk pregnancy.
  • Z. Vanaki, B. Habibipour Page 25

    Introduction &

    Objective

    One of the most primer responsibilities of a nurse as a caretaker, is providing continuous caretaking. So enhancing quality of caretaking and increasing patients satisfaction are known as indexes of producing effect in nurses work. The purpose of this study was to assess of effect discharge planning on patients satisfaction.

    Materials and Methods

    This research is a clinical work evaluating, which 120 patients were arranged in two groups before and after the research. One group case another group control whom were chosen random based on homogenization variables like: age, gender, the term of hospitalization and kind of their disease, and then they were studied. Satisfaction evaluating questionnaire was used. The nurses of subject group after one month training in releasing planning in the way of face to face, they teached the patients and met their caretaking needs. Head nurses had the role of consultants and advisers and they checked the caretaking activities of nurses regularly in each work shift and controlled them. After 3 month, the amount of patients satisfaction after participation in subject group gathered. The data resulted from questionnaire were analysed in form of T-independent and bigeminal tests, Manvitny and Vilcakson and exact Fisher tests and SPSS soft ware was used with the intention of analyzing the data and information.

    Results

    The results showed that the patients satisfaction based on quality in both groups before participation had no difference and had been rather in dissatisfaction level (p=1.000). Whereas after participation, satisfaction in control group showed no difference (p=1.000) but in case group, satisfaction was in proper level and statistical tests showed that the difference is meaningful (p=0.000).

    Conclusion

    Discharge planning as a directed administrative work can be an effective step in removing patients problems and increasing their satisfaction and causes continuity of caretaking. Administering discharge planning as a directed work can increase and enhance the patients satisfaction.

  • R. Bakht , K. Shaygan Zahedan , A. Omidi Page 32
    Introduction &
    Objective
    Spacing between marriage and the first pregnancy concludes to develop of mutual couple's relationship, preparation of children training, economical growth of the, family and consequently straightening of the family. Therefore, this study was performed to determine the rate of contraceptive methods use before the first pregnancy among nulliparous women.
    Materials and Methods
    This retrospective descriptive –analytic study was performed on 564 nulliparous women who came to the health centers of Hamadan in 2006. Sampling method was simple clustering and data was gathered with questionnaire and was analyzed by SPSS / 13.
    Results
    The mean of age of persons whom studied was 23.4 years old and the average time between marriage and the first pregnancy was 24.5 months. 80.7% of couples used contraceptive methods before first pregnancy and the average time using this methods was 19.2 months and 64.8% of women used them 1 year or more. After marriage most common contraceptive methods were combined OCs (48.5%), withdrawal (36%) and condom (14.6). 28.9% of persons who used contraceptive methods discountinued her first methods and used another method sands and 78.62% of them used combined OCs as first contraceptive method. The most common used new metods was withdrawal(61.8%). The most common sources of information about contraceptive methods was family planning centers (61.3%).
    Conclusion
    Most couples used contraceptive methods before the first pregnancy and used methods more than 1 year. The most common contraceptive method was combined OCs and the most common sources of informations about contraceptive methods was family planning centers.
  • M. Beigi , Z. Javanmardi , M. Abdolahi Page 37
    Introduction &
    Objective
    Sexual instinct which is the cause of numerous changes in one’s life could be influenced with numerous factors such as menopause and aging. This study was focused on comparison of women’s sexual functioning disorders before and after menopause.
    Materials and Methods
    This is a analytic cross sectional study in which the data related to before and after menopause sexual activities of 174 married women (living with their spouses), referring to health centers in Isfahan in 2003 and being qualified to enter the study, were collected and investigated. The data were collected by self constructed sexual dysfunction inventory in that reliability and validity were reached by content validity and a chorenbach index. The findings were investigated and analyzed through descriptive and inferential (MC – Nemar) statistical tests by spss.
    Results
    The findings showed that relative frequency of sexual functioning disorders in productive period was 38% and in menopausal period as 72.4%. There was a significant association between sexual functioning disorders before and after menopausal period (P< 0.001). Frequency distribution of sexual functioning disorders in productive period of these women in according to severity of disorders are include: sexual disire disorder (49.2%), dyspareunia (34.3%), Arousal dysfunction (26.8%), orgasmic dysfunction (23.8%), and vaginismus (16.4%). Frequency distribution of sexual functioning disorders in monopausal period of these women are include: Arousal dysfunction(75.3%) sexual disire disorder (62.6%), orgasmic dysfunction(56.3%), dyspareunia (34.9%) and vaginismus (15.8%).
    Conclusions
    As revealed by the findings of the study,a high percentage of women experience sexual functioning disorders in productive and menopausal periods Menopause can be a cause to occur, or continue there disorders. The role of related experts in respect to conselling and education is emphasized
  • Sh. Zeighami Mohammedi , P. Hushmand , F. Jafari, M.Sc.H. Esmaiely , M.M. Kooshyar Page 43
    Introduction &
    Objective
    Anemia is common among patients with cancer, particularly among patients undergoing chemotherapy. Anemia leads to reduce survival following chemotherapy. The purpose of this study was to determine the relationship of anemia with severity of fatigue and quality of life in Cancer Patient Undergoing chemotherapy.
    Materials and Methods
    This is descriptive –correlative study that utilized a purposeful sampling one hundred twenty one out patients with cancer participated in this study. Data collected by interview, the instruments used included: the sample selection and demographic data form, Fatigue Severity Scale, and Quality of life Questionnaire (EORTC QLQ-C30). Hemoglobin level was reviewed from medical records. Grading of anemia based on hemoglobin level according to the National Cancer Institute classification.
    Results
    The findings indicated that prevalence of anemia in cancer patients undergoing chemotherapy was (63.6%).There were significant differences between mean score of severity of fatigue (p<0.001) and quality of life (p=0.003)in relation to hemoglobin level. Negative significant correlation between hemoglobin level and all dimensions of quality of life and severity of fatigue.
    Conclusion
    The severity of anemia is closely related to severity of fatigue and quality of life. During chemotherapy, decrease hemoglobin levels was associated with meaningful increase in fatigue and reduce dimensions of physical, role function, cognitional, social and overall quality of life.
  • H. Vahed Parast , M. Ravanipour Page 50
    Introduction &
    Objective
    When hemodialysis treatment was first used to replace renal function, no one knew how mach dialysis therapy was needed to keep the patients healthy. Dialysis efficacy is one of the predominant factors survivals in hemodialysis patients. There are multiple methods for assessing the adequacy of dialysis. The index KT/V, most commonly used marker for dialysis adequacy. The aim of this study was to determine dialysis adequacy of haemodialytic patients based on urea kinetic modeling in hemodialysis center in Boshehr city.
    Materials and Methods
    This was prospective study design was applied all of the hemodialytic patients (39 cases) that 2 or 3 number of dialysis per week was selected in total sampling. The total samples it was 15 women and 24 men. Out of 76/9% of total sample was dialyzate 3 times in week. Weight and blood sampling obtained at before &after hemodialysis were determined and KT/V methods were used for adequacy of dialysis. Data collected were analyzed using SPSS, windows version for descriptive (mean- standard deviation) and analytical (X2) statistical methods.
    Results
    Based on KT/V, 96.7% patients in thrice-weekly group and 100% in twice-weekly group had inadequate dialysis. There was significant difference between the dialysis adequacy and Weight (P<0.05).
    Conclusion
    In adequate dialysis is also associated with increased hospitalizations and high inpatient costs. The above results indicate the need further in order to determine the underlying reasons for dialysis inadequacy in these patients.