فهرست مطالب

Journal of Dental School
Volume:21 Issue: 4, 2004

  • تاریخ انتشار: 1382/10/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • بررسی شاخص DMFT اولین مولرهای دایمی در دانش آموزان 12 ساله زاهدان در سال 80-1379
    هما نورالهیان، افشار افشاری صفحه 1
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت اولین مولرهای دایمی در سیستم دندانی و نقش آنها در اکلوژن طبیعی، این بررسی در دانش آموران 12 ساله مدارس راهنمایی شهر زاهدان با هدف اندازه گیری میانگین شاخص DMFT دندانهای مولر اول دایمی انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر یک بررسی توصیفی – مقطعی است که با روش معاینه دندانهای مولر اول دایمی و گردآوری داده های پرسشنامه بر روی 600 دانش آموز (300 دختر و 300 پسر) که بطور تصادفی انتخاب شده بودند انجام گرفت. در این افراد شاخص DMFT اولین مولرهای دایمی و ارتباط آن با رفتار بهداشتی و وضعیت خانوادگی آنان تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمونهای آماری t-test و chi-square و همبستگی Pearson استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین DMFT دندان های مولر اول دایمی 0.8±1.12 بدست آمد. میانگین DMFT در پسران 0.91±1.19 و در دختران 0.68±1.03 محاسبه گردید که از نظر آماری تفاوت معنی دار بود (P=0.015). 56.3% دانش آموزان بدون پوسیدگی (Caries-Free) بودند که از این مقدار 26.3% مربوط به پسران و 30% به دختران مربوط بود. 91% از DMFT محاسبه شده شامل دندانهای پوسیده، 8% مربوط به دندانهای ترمیم شده و 1% به دندانهای کشیده شده مربوط بود. مولرهای اول پایین (59.1%) بیشتر از همنام خود در فک بالا (31.8%) دچار پوسیدگی شده بودند. تعداد دندانهای پرشده در دانش آموزان دختر (6.4%) نسبت به دانش آموزان پسر (1.6%) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه 91% از DMFT مولرهای اول مربوط به پوسیدگی دندانها بوده است پس باید در برنامه های آموزش بهداشت دهان و دندان در مدارس بر اهمیت حفظ و سلامت دندانهای مولر اول دایمی بیشتر تاکید شود.

    کلیدواژگان: DMFT، 12 ساله ها، دندانهای مولر اول دائمی
  • بررسی مقایسه ای اثر روش های مختلف افزایش استحکام باند دندانهای مصنوعی پلاستیک با بیس رزین آکریلیک
    فرحنازنجاتی دانش، امید صوابی، محمدرضا صالحی صفحه 2
    سابقه و هدف

    امروزه با ساخت دندانهای مصنوعی پلاستیک جدید بسیاری از عیوب این نوع دندانها مانند سایش، ترک و رنگ برطرف گردیده است، اما مشکل جداشدن آنها از بیس های رزینی به دنبال اعمال نیروهای اکلوزالی نامطلوب و یا اشکالات مربوط به مراحل لابراتواری همچنان وجود دارد. تاکنون روش های مختلفی برای افزایش استحکام باندینگ دندانهای مصنوعی پلاستیک به بیس های رزینی پیشنهاد شده و نتایج متناقضی بدست آمده است. با تولید دندانهای مصنوعی رزینی و آکریل های بیس در داخل کشور، چنین تحقیقی بر روی محصولات داخلی ضروری به نظر می رسد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر روش های مختلف آماده سازی سطح ریجی دندان برلیان بر استحکام اتصال آن به آکریل آکروپارس بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 84 دندان پرمولر برلیان انتخاب و بر اساس اصلاحات انجام شده در سطح ریجی آنها (شاهد، افزودن منومر، ایجاد شیار عمودی، برداشتن گلیز) به 4 گروه تقسیم شدند (در هر گروه 21 دندان). دندانها بر روی مدلهای مومی به شکل استوانه قرار داده شدند و طی عملیات مفل گذاری و پخت به آکریل آکروپارس متصل گردیدند. نمونه ها با دستگاه اینترون تحت بارگذاری قرار گرفته و نیروی شکست ثبت شد. جهت آزمون نتایج از آنالیز واریانس استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که افزودن منومر به سطح ریجی دندان برلیان باعث افزایش استحکام باند بین این دندان و آکریل آکروپارس می گردد، اما ایجاد شیار عمودی و برداشتن گلیز از سطح ریجی دندان اختلاف معنی داری را نشان نداد. بیشترین نیروی شکست در کلیه گروه ها در محل اتصال دندان و آکریل و کمترین آن مربوط به شکست در داخل دندان ثبت گردید.

    نتیجه گیری

    از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که کاربرد منومر در سطح ریجی دندان برلیان روش مناسبی جهت افزایش استحکام اتصال این دندان به آکریل آکروپارس می باشد.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، استریلیزاسیون، Cross infection
  • بررسی اپیدمیولوژی زبان شیاردار در جمعیت استان تهران سال 1374
    زیبا ملکی، اشرف سادات صانعی، معصومه درویشی تفویضی، فاطمه ناصری صفحه 3
    هدف

    هدف از انجام این تحقیق تعیین اپیدمیولوژی زبان شیاردار گروه های سنی I (12-7 سال)، II (19-15 سال)، III (44-35 سال) و IV (74-65 سال) جمعیت استان تهران در سال 1374 بود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق توصیفی و تکنیک آن مشاهده و مصاحبه با استفاده از فرم اطلاعاتی بود. نمونه های مورد بررسی شامل 1440 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی، خوشه ایوسیستماتیک انتخاب شدند. نمونه ها شامل 717 مرد و 723 زن بودند. 720 نفر در گروه سنی I، 360 نفر در گروه سنی II، 180 نفر در گروه سنی III و 180 نفر در گروه سنی IV قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی شامل موارد وقوع زبان شیاردار، وقوع زبان جغرافیایی، سن، جنس، سابقه مصرف دخانیات وضعیت بهداشت دهان، سابقه آفت و سابقه تبخال لبی بود.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که میزان شیوع زبان شیاردار در جمعیت مورد بررسی (26.4%) و به تفکیک گروه ها، در گروه سنی I (16.1%)، در گروه سنی II (29.4%)، در گروه سنی III (37.8%) و در گروه سنی IV (50%) بود. بنظر می رسد وقوع زبان شیاردار با وقوع زبان جغرافیای، ابتلا به آفت عود کننده و جنس رابطه معنی داری ندارد ولی با سن، مصرف دخانیات، وضعیت بهداشت و ابتلا به تبخال لبی رابطه معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    میزان شیوع زبان شیاردار در جمعیت استان تهران بالا بود و با افزایش سن، کاهش بهداشت و مصرف دخانیات افزایش می یافت.

    کلیدواژگان: زبان شیاردار، اپیدمیولوژی، وضعیت به
  • سیست عفونی باکال فک پایین - گزارش دو مورد
    مشرف محمد، کریم زاده محمد، اسلامی بهنام، ایرانی سوسن صفحه 4
    سابقه

    سیست های عفونی باکال مندیبول به سیست هایی اطلاق می گردد که در ناحیه باکال و دیستال ریشه های دندان های سالم و زنده کاملا رویش یافته مولرهای فک پایین ایجاد می شوند.
    گزارش مورد: در موارد گزارش شده سیست های مزبور در ناحیه باکال پره مولر دوم و ناحیه باکال مولر دوم فک پایین ایجاد شده بودند. در هر مورد دندان ها سالم و زنده بوده و سابقه عفونت و یا بیماری های پریودنتال در مورد آنها گزارش نشده بود. در نمای میکروسکوپی هر دو سیست پوشیده از اپی تلیوم سنگفرشی مطبق غیرکراتینیزه بوده و ارتشاح سلولهای آماسی به داخل بافت همبند مشهود بود. طبق نظریات مختلف عفونت از طریق ایجاد پاکت پریودنتالی و هیپرپلازی اپی تلیوم ادونتوژنیک واقع در ناحیه، در تشکیل سیست نقش مهمی را ایفا می کند. در این مقاله دو مورد سیست عفونی باکال فک پایین مورد بررسی قرار گرفته است. سیست های گزارش شده در این مقاله از نظر نمای کلینیکی و میکروسکوپی مشابه سیست هایی که در گذشته تحت عناوین mandibular infected buccal cyst و paradental cyst گزارش شده بودند می باشند.

    کلیدواژگان: Mandibular infected buccal cyst، Paradental cyst، Inflammatory lateral periodontal cyst
  • بررسی عملکرد دندانپزشکان در رابطه با روش های پیشگیری از انتفال عفونت در مطبهای خصوصی
    قلم کارپور زهره، خردپیر خدیجه، اشراف هنگامه، حاجی جعفری علی صفحه 5
    هدف

    بدلیل تماسهای مکرر پرسنل دندانپزشکی با عواملی مانند خون و بزاق بیماران و امکان ابتلا به بیماری های عفونی از این طریق، احتمال وقوع بیماری های عفونی در میان پرسنل دندانپزشکی نسبت به سایر افراد جامعه بیشترمی باشد. ضرورت رعایت اصول کنترل عفونت برای جلوگیری از انتقال عفونت از بیمار به دندانپزشک یا به سایر بیماران از آن جا بیشتر می گردد که شناسایی بیماران مبتلا در اکثر موارد امکان پذیر نمی باشد. هدف از اجرای برنامه کنترل عفونت شکستن چرخه عفونت و حذف عفونت متقاطع می باشد و هدف از اجرای این تحقیق بررسی نحوه اجرای اصول پیشگیری از انتقال عفونت توسط همکاران دندانپزشک می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع توصیفی است که به روش مقطعی (Cross-Sectional) انجام گرفت. تکنیک جمع آوری اطلاعات به دو طریق مشاهده و استفاده از پرسشنامه کتبی بود. بدین ترتیب که با مشاهده دندانپزشکان در حین درمان بیماران، مواردی مانند استفاده از پوششهای محافظ فردی و اطلاعات مربوط به طراحی و دکوراسیون مطبها جمع آوری گردید. سایر اطلاعات از طریق پرسشنامه کتبی که شامل 50 عنوان پرسش می شد بدست آمد. جامعه مورد بررسی شامل 118 دندانپزشک عمومی شاغل در مطبهای خصوصی شهر تهران می باشد. روش نمونه گیری در این مطالعه Stratified Random Sampling بود که نمونه ها در هر طبقه به روش Systematic Random Sampling انتخاب گردیدند. این مطالعه در زمستان سال 1380 انجام گرفت.

    یافته ها

    از مهمترین نتایج بدست آمده در این بررسی می توان به موارد ذیل اشاره کرد: - 97.5% دندانپزشکان مورد مطالعه و 56.4% پرسنل شاغل در مطب آنها در برابر هپاتیت B واکسینه شده بودند. - 75.4% دندانپزشکان از دستکش، 61% از ماسک و 53% از عینکهای محافظ در حین درمان بیماران استفاده می کردند. - 62.7% دندانپزشکان زباله های نرم و تیز و برنده آلوده را همراه با هم و بدون در نظر گرفتن ملاحظات خاص دفع می کردند. - 7.7% دندانپزشکان از سرساکشن پلاستیکی بعد از ضدعفونی آن استفاده مجدد می کردند. آمار مربوطه استفاده مجدد از سر وزن تزریق، کارپول بی حسی، تیغ جراحی و نوار ماتریکس به ترتیب 2.6%، 5%، 4.2% و 6% می باشد. - تنها 18.7% دندانپزشکان بوسیله حرارت هندپیسهای خود را برای درمان هر بیمار استریل می کردند و 42.3% افراد نیز فرزهای خود را با حرارت استریل می کردند.- 87.4% دندانپزشکان هیچگونه اقدامی جهت ضدعفونی و تمیز نگهداشتن دستگاه رادیولوژی خود انجام نمی دادند. - تنها 49.5% از دندانپزشکان کارهای فرستاده شده از لابراتوار را قبل از تحویل آن به بیماران ضدعفونی می کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده در این مطلعه نشان می دهد که روش های بکار گرفته شده در مطبهای خصوصی دندانپزشکی شهر تهران با روش های استاندارد توصیه شده مراجعی مانند ADA و CDC هم از نظر کیفیت و هم از نظر کمیت فاصله زیادی دارد. لذا آموزش بیشتر دندانپزشکان و توصیه به کاربرد وسایل و تجهیزات لازم در این امر و همین طور نظارت بیشتر و دقیق تر مسیولان می تواند راهکارهای مناسبی در مواجهه با خطر انتقال عفونت در جامعه باشند.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، استریلیزاسیون، Cross infection
  • بررسی میزان شیوع کیستهای حفره دهان در مراکز اصلی درمانی فک و صورت شهر تهران طی سالهای 73-1371
    مدرس رضا، سهرابی مریم، ملکی زیبا، بهاروند مریم صفحه 5
    سابقه و هدف

    کیستها از شایعترین ضایعات حفره دهان می باشند که امکان وقوع آنها در بافت نرم و سخت وجود دارد. هدف از انجام این تحقیق بررسی شیوع کیستهای حفره دهان در پنج مرکز اصلی جراحی دهان و فک و صورت شهر تهران در سال های 1371 تا 1373 بود. مراکز یاد شده عبارت بودند از: بیمارستانهای شریعتی، طالقانی و بقیه الله و دانشکده های دندانپزشکی شهید بهشتی و آزاد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه گذشته نگر با استفاده از فرم اطلاعاتی انجام گرفت. با بررسی پرونده بیماران، 317 پرونده مربوط به مبتلایان کیستهای فکی انتخاب شد و اطلاعاتی مانند سن، جنس، نوع و محل کیست و نتیجه بیوپسی در فرم های اطلاعاتی مربوط ثبت گردید. سپس نتایج با نرم افزار آماری SPSS مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    سن نمونه ها بین 6 تا 78 سال بود. کیستهای ادونتوژنیک شایعترین نوع (80.75%) و از میان آنها کیست پری اپیکال شایعتر از بقیه انواع بود (33.8%). بجز کیست لترال رادیکولر و پارادنتال و کیست تراماتیک استخوان، بقیه انواع کیستها بیشتر در مردان (60.2%) مشاهده شدند تا زنان (39.8%). حداکثر وقوع کیستها در مردان و زنان بترتیب در سنین 20-11 سال (26.9%) و 30-21 سال (25.86%) بود. حداقل وقوع کیست ها در سنین 80-71 سال (1.26%) بود ولی کیستهای دنتی جروس و رویشی از این الگو تبعیت نمی کردند. وقوع کیستها در مندیبل (56.2%) نسبت به ماگزیلا (43.8%) بیشتر بود به استثنا کیستهای پری اپیکال و تراماتیک استخوان.

    نتیجه گیری

    کیست ادنتوژنیک بیشتر در قسمتهای خلفی (76.2%) و چپ (67.6%) مندیبل و قسمت های قدامی (60.9%) و راست (49.54%) ماگزیلا مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کیست فکی، کیست ادنتوژنیک
  • بررسی اپیدمیولوژیک صدمات ناحیه فک و صورت در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان باهنر کرمان طی سالهای 1375 تا 1381
    جواد فاریابی صفحه 7
    سابقه و هدف
    عوامل اتیولوژیک صدمات ناحیه فک و صورت در مناطق مختلف دنیا و حتی شهرهای مختلف یک کشور متفاوت می باشند. همچنین الگوی صدمات یاد شده در کشورهای در حال توسعه و پیشرفته تفاوت دارد. این تحقیق با هدف بررسی اپیدمیولوژیک صدمات ناحیه فک و صورت در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان باهنر کرمان که مرکز اصلی پذیرش بیماران ترومایی استان می باشد انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در طول یک دوره 6 ساله (1381-1375) بصورت توصیفی گذشته نگر انجام شد و شامل بررسی پرونده های کلیه بیمارانی بود که به علت ابتلا به صدمات ناحیه فک و صورت در بخشهای فک و صورت و جراحی بیمارستان باهنر کرمان بستری شده بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که توسط پژوهشگر تدوین شده، اطلاعات لازم از پرونده ها استخراج و در آنها ثبت می شد. پس از حذف موارد تکراری و مواردی که تشخیص قطعی در پرونده ثبت نشده بود تعداد 473 نفر بیمار مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    86.5 درصد بیماران مرد و 13.5 درصد زن بودند (6.1:4)، شایعترین دهه وقوع صدمات فک و صورت دهه سوم زندگی و ترتیب وقوع شکستگی ها در نواحی مختلف به ترتیب افزایش به کاهش: 1 – فک پایین 2 – گونه 3 – فک بالا 4 – اربیت 5 – بینی و 6 – (Naso – orbito – Ethmoidal) بود. شایعترین محل شکستگی در فک پایین ناحیه پاراسمفیز و شایعترین نوع شکستگی در فک بالا لفورت I ارزیابی شد. در خصوص اتیولوژی این صدمات، حوادث ناشی از وسایل نقلیه موتوری شایعترین عمل (79.3%) بودند و در مراحل بعدی سقوط (9.9%) و نزاع (7.2%) قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    عامل اتیولوژیک اصلی صدمات ناحیه فک و صورت در کرمان همانند کشورهای در حال توسعه حوادث ناشی از وسایل نقلیه موتوری می باشد اما با کشورهای توسعه یافته که عامل اتیولوژیک اصلی اینگونه صدمات نزاع و ورزش می باشد متفاوت است.
    کلیدواژگان: اتیولوژی، اپیدمیولوژی، صدمات فک و صورت
  • ارزیابی ایندکس CPI در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستانهای طالقانی و 29 بهمن تبریز در سال 1380
    سید داوود صفوی، پیمان گلک خیبری صفحه 8
    سابقه و هدف
    با توجه به افزایش استعداد ابتلا به بیماری های پریودنتال و شیوع بالا و همچنین اهمیت سلامت بهداشت دهان و دندان در بانوان باردار و نظر به تاثیرات سوالتهاب و عفونتهای مزمن بر سلامت، زمان زایمان و وزن لازم است وضعیت پریودنتال مادران دقیقا تحت نظر باشد لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بیماری های پریودنتال در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستانهای دولتی شهرستان تبریز در سال 1380 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 160 خانم باردار با 25.39±5.33 سال سن، تعداد بارداری 1.8±1.13 و هم چنین هفته بارداری 37.2±2.49 انجام گرفت. اطلاعاتی چون سن، تعداد دفعات بارداری، تحصیلات، وضعیت اشتغال، اکلوژن، کارهای غلط دندانپزشکی و وضعیت مسواک زدن از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. وضعیت شاخص CPI توسط انترن دندانپزشکی و زیر نظر متخصص زنان بررسی و ثبت شد و داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS for WindosVer.9.0 و با روش های آماری موجود و لازم مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده شیوع 85.1 درصدی بیماری های پریودنتال در افراد مورد مطالعه بودند. نتایج نشان داد که 14.9 درصد نمونه ها ایندکس صفر، 20.7 درصد دارای CPI یک، 41.9 درصد دارای CPI دو، 18.1 درصد دارای CPI سه و 4.4 درصد داری CPI چهار بودند. تحقیق نشان داد که با افزایش سن، دفعات بارداری، بدترشدن وضعیت اکلوژن و داشتن اعمال دندانپزشکی غلط بیماری های پریودنتال تشدید می گردند. همچنین افزایش سطح تحصیلات، اشتغال به کار، و مسواک زدن موجب کاهش ایندکس می گردد اما عادات دهانی و هفته باردای تاثیری روی شاخص CPI ندارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت موضوع پیشگیری در دندانپزشکی و به حداقل رساندن مشکلات دوران بارداری می توان آموزش بهداشت دهان و دندان و همچنین جرم گیری به منظور کنترل پلاک و درمان های به موقع را در زمره خدمات ویژه دوران بارداری قرار داد.
    کلیدواژگان: CPI، بارداری، بیماری های پریودنتال
  • بررسی اپیدمیولوژی تبخال لبی در جمعیت استان ایلام در سال 1374
    اشرف سادات صانعی، زیبا ملکی، مهدی جدیدی صفحه 9
    سابقه و هدف
    بیماری تبخال لبی در حرفه دندانپزشکی بدلیل شیوع بالا و انتقال آن از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. در این راستا این تحقیق با هدف بررسی اپیدمیولوژیک تبخال لبی در جمعیت استان ایلام در سال 1374 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع توصیفی و با روش مشاهده و مصاحبه با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته است. تعداد نمونه ها 400 نفر بودند (188 نفر مذکر و 212 نفر مونث) که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایسیستماتیک انتخاب شدند. در این گروه بندی 200 نفر در گروه سنی I (12-7 سال)، 100 نفر در گروه سنی II (19-15 سال)، 50 نفر در گروه سنی III (44-35 سال) و 50 نفر در گروه سنی IV (74-65 سال) قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی عبارت بودند از: سن، جنس، سابقه ابتلا به آفت عود کننده دهانی، میزان تحصیلات مادر و فرد، وضعیت اقتصادی، وضعیت تاهل، سابقه مصرف دخانیات، سابقه معاینات دندانپزشکی، میزان پلاک و محل زندگی.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میزان شیوع ابتلا به تبخال لبی در جمعیت مورد بررسی 28.8% می باشد. در میان گروه ها، گروه سنی I بیشترین سابقه ابتلا به تبخال لبی (30.5%) را نشان داد و پس از آن به ترتیب گروه های سنی IV (30%)، III (28%) و II (25%) قرار داشتند. همچنین رابطه سابقه تبخال لبی با سابقه آفت عود کننده دهان معنی دار بود ولی در بقیه موارد رابطه معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    از نتایج این تحقیق می توان نتیجه گیری نمود که میزان شیوع در گروه سنی 7 تا 12 سال بالاتر بوده و همچنین میزان شیوع آن در کل جمعیت استان ایلام نسبت به استان تهران (1374) پایین تر می باشد.
    کلیدواژگان: تب خال لبی، بیماریهای مخاطی، اپیدمیول
  • بررسی تاثیر آموزش مستقیم بهداشت مادران بر میزان dmf کودکان آمادگی
    مریم صابر، عباس بهرام پور، وحید هاشمی صفحه 10
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت بهداشت دهان و دندان و چشم اندازی که در این زمینه در سال 2010 برای همه کشورهای جهان در نظر گرفته شده است و بدلیل اینکه محققین، پوسیدگی دندان را بیماری تمدن می نامند و با در نظر گرفتن اطلاعات به دست آمده که نشان می دهد اقلیتهای قومی و نژادی و گروه هایی که تشکیلات آموزشی سطح پایین داشته اند حداقل اطلاعات در مورد پیشگیری از بیماری های دهان و دندان را دارا می باشند، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر آموزش در بالارفتن میزان آگاهی و عملکرد مادران و تاثیر آن بر روی dmf کودکان مقطع آمادگی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه ای تجربی درباره تاثیر آموزش در بالارفتن میزان آگاهی و عملکرد مادران کودکان مقطع آمادگی (7-5) ساله شهر کرمان در رابطه با بهداشت دهان و دندان بود که در آن میزان آگاهی و عملکرد مادران بر حسب متغیرهای دموگرافی سن کودک، سن مادر، مرتبه تولد، تعداد فرزندان، میزان تحصیلات مادر، درآمد متوسط ماهیانه خانواده و شغل مادر مورد بررسی قرار گرفتند. در این مورد میزان آگاهی و عملکرد مادران قبل از آموزش و بعد از آموزش از مهر 1377 تا اردیبهشت 1379 مورد بررسی قرارگرفت. برای این منظور 393 نفر از مادران بطور تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. گروه مورد تحت آموزش قرار گرفت و برای اندازه گیری تاثیر آموزش بر عملکرد، dmf هر دو گروه مورد و شاهد در شروع تحقیق و یک سال بعد ثبت و مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشانگر آن است که اختلاف معنی داری در دانش و عملکرد مادران قبل و بعد از آموزش وجود دارد (P<0.05). تحلیل فراوانی داده های جمع آوری شده از گروه مورد و شاهد قبل و بعد از آموزش در مورد dmf نشان داد که بین تعداد دندانهای پوسیده (d) گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری وجود ندارد (P>0.05) اما این اختلاف بین دندان های کشیده شده (m) و پرشده (f) معنی دار بود. دندانهای پرشده در گروه مورد حداقل 23% ولی در گروه شاهد حداقل 7% بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که آموزش می تواند تاثیر زیادی در بالارفتن میزان آگاهی و عملکرد مادران داشته باشد. با توجه به این که در ابتدای تحقیق اعتقاد مادران بر این بود که دندان شیری به پرکردن و خدمات دندانپزشکی نیاز ندارد زیرا جای آن دندان دایمی می روید، اما آموزش توانست تغییر رفتار را در جهت مثبت به وجود آورد.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، عملکرد، dmf، کودکان آمادگی
  • مطالعه اپیدمیولوژیک علایم دهانی فکی صورتی در بیماران تالاسمی ماژور شهرستان بویراحمد - پاییز 1380
    اشرف سیدی، سید حسام الدین نبوی زاده صفحه 11
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تغییرات دهانی فکی – صورتی و میزان شیوع و روند بروز علایم در رده های سنی متفاوت بوده است.
    مواد و روش ها
    بررسی بصورت توصیفی مقطعی (Cross-sectional) بر روی 119 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور که خون دریافت می کردند انجام شد. معاینه و تکمیل پرسشنامه این بیماران در فاصله بین آزمایش و تزریق خون انجام گرفت. نرم افزار مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل یافته ها در این تحقیق SPSS بوده است. با توجه به اهداف تحقیق، بیماران به شش گروه در رده های سنی مختلف (4-1، 6-5، 9-7، 12-10، 15-13 و بیشتر از 16 سال) تقسیم بندی شدند. از جمله متغیرهای تحقیق جلوزدگی فک بالا، جلوزدگی فک پایین، تغییر رنگ مخاط، تغییر رنگ لثه، بینی زینی شکل، رنگ دندان، مال اکلوژن قدامی و خلفی، فاصله بین دندانها، عدم کفایت لب ها در بستن دهان بود.
    یافته ها
    از 119 بیمار مورد مطالعه 60.5% آنها جلوزدگی فک بالا داشتند. جلوزدگی فک پایین 5%، بینی زینی شکل 34%، Spacing 13.4%، مال اکلوژن خلفی 27.7%، مال اکلوژن قدامی 63%، lip incompetency 47.9%، تغییر رنگ مخاط 26.9 و تغییر رنگ لثه 60.8% بود.
    نتیجه گیری
    بر خلاف آنچه انتظار می رفت، میزان بروز علایم در بیماری تالاسمی سیر صعودی نداشت. علایم استخوانی از همان اوان بیماری ظاهر می شود. همه بیماران به همه علایم مبتلا نمی شوند. خشکی دهان و زخمهای دهانی در هیچ بیماری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، علائم دهانی فکی- صورتی، بویراحمد
  • بررسی همبستگی میان شاخصهای سفالومتریک APDI، Wits، ANB، AFA، BF-AF، FABA و تاثیر عوامل ژئومتریک بر آنها
    سید حمید راجی، امیر بهفر صفحه 12
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت اندازه گیری شاخص های FABA، AFBF، AFA، APDI، Wits، ANB جهت ارزیابی رابطه قدامی خلفی اپیکالی بیس ها و بخصوص تشخیص و طبقه بندی اکلوژن ها، مطالعه حاضر با هدف بررسی و شناخت عواملی که بطور ژئومتریک آنها را تحت تاثیر قرار می دهند، انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی و بر روی 234 عدد سفالوگرام مربوط به 141 دختر و 93 پسر که همگی دارای صورت متناسب و متقارن با اکلوژن نرمال بودند انجام گردید و ضریب همبستگی پارامترهای فوق تعیین شد.
    یافته ها
    شاخص Wit''s نسبت به سایر شاخصها کمتر تحت تاثیر عوامل ژئومتریک قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    از مطالعه حاضر نتیجه گیری می شود که بهتر است جهت ارزیابی رابطه قدامی – خلفی فکین و اپیکال بیسها نسبت به همان شاخص Wits استفاده گردد.
    کلیدواژگان: رابطه قدامی، خلفی فکین، اپیکال بیس ها، ANB، Wits، APDI، AFB، AF- BF، FABA
  • ارزیابی میزان توانایی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در درک فیلم های آموزشی دندانپزشکی به زبان انگلیسی
    یوسف جهان دیده، امیر مهدوی ظفرقندی صفحه 13
    سابقه و هدف
    زبان انگلیسی امروزه زبان رایج علم و تکنولوژی است. بیشترین مطالب تحقیقاتی در جهان چه بصورت نوشتاری و یا به شکل گفتاری به این زبان تهیه می شوند.انتظار بر این است که دانشجویان بعد از گذراندن دوره های مختلف زبان عمومی و تخصصی انگلیسی دانشگاه، مهارت بکارگیری آن را در اشکال مختلف بدست آورند. از جمله این اشکال، استفاده از فیلمهای آموزشی دندانپزشکی به زبان انگلیسی است. اما آیا براستی دانشجویان قادر به استفاده از این نوع فیلمهای آموزشی هستند؟ این مطالعه با هدف ارزیابی و سنجش میزان توانایی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در درک فیلمهای آموزشی دندانپزشکی به زبان انگلیسی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که به روش توصیفی صورت گرفت، 57 نفر از دانشجویان رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان که همگی واحد زبان تخصصی 2 را گذرانده بودند در سال 1381 تستی بعمل آمد که بر سنجش توانایی دانشجویان در زمینه مهارت شنیداری آنها تکیه داشت، به این صورت که دو فیلم آموزشی دندانپزشکی برای دانشجویان به نمایش گذاشته شد و بر اساس سنجش مهارتهای مختلف شنیداری از آنها آزمونهای(SM) Short Memory، (FT) False/True، (FB) FillingBank، (CT) Cloze Test بعمل آمد. سپس اطلاعات حاصل از آزمونها توسط آمار توصیفی جمع بندی شده، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    فقط 10.5% دانشجویان در کل آزمونها، از 20 نمره بالای 10 را کسب نمودند که همگی آنها (100%) کلاسهای خصوصی خارج از سیستم دانشگاه را به شکل ترمهای مختلف گذرانده بودند. میانگین نمرات کل دانشجویان 6.49 با انحراف معیار 3.29 بدست آمد. در ضمن بالاترین نمره بدست آمده در تست FB با 52.6% بالای نمره 10 و پایین ترین نمره مربوط به تست CT در مقایسه با تستهای دیگر بود.
    نتیجه گیری
    لازمه پاسخگویی به اینگونه سوالات سرعت در پردازش و درک مطلب است. نتیجه کلی بدست آمده 89.5% نمره کمتر از 10 حاکی از این است که اکثریت دانشجویان در این آزمون، مهارت کافی جهت درک مطالب شنیداری در زمینه تخصصی را حتی پس از گذراندن دروس تخصصی زبان ندارند.
    کلیدواژگان: زبان انگلیسی، فیلمهای آموزشی دندانپزشکی، توانائی دانشجویان
  • بررسی آماری موارد استئوسارکوم فکین در انستیتو کانسر ایران و بیمارستان طالقانی در سالهای 1370 الی 1379
    محمد جعفریان، بهنام اسلامی، آرش شجاع صفار صفحه 14
    سابقه و هدف
    استئوسارکوم یکی از شایعترین تومورهای استخوان است که موارد متعدد آن در فکین هم گزارش شده اند. هدف از این مطالعه بررسی موارد استئوسارکوم فکین طی ده سال (79-1370) در دو مرکز از مراکز شایع مراجعه این بیماران در تهران یعنی انستیتو کانسر ایران و بیمارستان طالقانی می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع توصیفی گذشته نگر می باشد و با استفاده از فرم اطلاعاتی جهت ثبت داده ها انجام گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 42 مورد استئوسارکوم فکین در طی این ده سال به این دو مرکز مراجعه کرده بودند که 24 نفر از آنها مذکر (57.1%) و 18 نفر مونث (42.9%) بودند. میانگین سنی این افراد 31.64 سال بود. نسبت ابتلای فک بالا به پایین 1.05:1 بود. اکثر موارد (75%) از نظر هیستولوژیک در طبقه کندروبلاستیک قرار می گرفتند. متاسفانه 42.6% موارد در هنگام جراحی بطور کامل برداشته نشده بودند. قابل توجه است که در 30.8% موارد تشخیص پاتولوژی اولیه نادرست بوده است. 48.1% موارد دچار عود موضعی شدند. 70% جراحی های انجام شده در نوبت اول از نوع رادیکال بودند. 40.7% افراد تحت پرتودرمانی و 66.7% هم تحت شیمی درمانی قرار گرفته بودند. میانگین میزان آلکالین فسفاتاز سرم 245.07 بود.
    نتیجه گیری
    در کل، در این مدت زمانی، موارد فکی حدود 16% ابتلای کل بدن را تشکیل می دادند. میانگین سنی در آنها بطور معنی داری با انواع غیر فکی تفاوت داشت و همچنین درصد موارد کندروبلاستیک در آنها بطور معنی داری بالاتر بود.
    کلیدواژگان: استئوسارکوم، فک، انستیتو کانسر، بیمارستان طالقانی
  • گزارش مورد ضایعات مخاطی ناشی از تحریکات پروتز دندانی
    زهرا تهیدست اکراد، بابک لکا صفحه 15
    سابقه و هدف
    رشته پروتز از جمله رشته های علمی می باشد که پیشرفتهای بسیاری را شاهد بوده است. وجود ابداعات متعددی چون ایمپلنت و اوردنچر و غیره از روش های جدید در خدمت بیماران می باشد. در کنار این فرآیندها هر چند گاه شاهد پروتزهایی هستیم که به دور از معیارهای علمی تهیه شده اند و به علت اینکه نکات اساسی در ساخت آنها رعایت نمی گردد هر کدام در تماس با بافت زیرین خود سبب ایجاد شکایاتی در بیماران می گردند. هدف از این بررسی گزارش 13 مورد ضایعه مخاطی به دنبال تحریک پروتز در دهان می باشد تا بتوان نظر دندانپزشکان را به اهمیت این موضوع معطوف کرد.
    گزارش مورد: در این بررسی 13 مورد ضایعات مخاطی به دنبال تحریک پروتز در دهان از جمله فیبروم تحریکی، اپولیس فیشوراتوم، فیبروم برگی شکل، هیپرپلازی پاپیلری کام، ژانت سل گرانولوم محیطی، استوماتیت ناشی از پروتز، زخم تروماتیک، التهاب گوشه لب، پلاک سفید کف دهان و واکنش آلرژیک ارایه شده و ویژگی های هر یک مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اپولیس فیشراتوم، التهاب گوشه لب، استوماتیت ناشی از پروتز
  • بررسی میزان ترس از موقعیتهای مختلف دندانپزشکی در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی یزد
    مهدی تبریزی زاده، فاطمه علی زاده آقا صفحه 16
    سابقه و هدف
    وجود ترس از دندانپزشکی از جمله موارد شایعی می باشد که می تواند شرایط نامطلوبی برای بیمار و دندانپزشک ایجاد نماید. این مطالعه با هدف اندازه گیری میزان ترس بیماران از موقعیتهای مختلف دندانپزشکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی – مقطعی (Cross-Sectional) به منظور بررسی ترس از موقعیتهای مختلف دندانپزشکی بر روی 231 نفر بیمار مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی یزد انجام گرفت. کلیه اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق پرسشنامه های حاوی سوالاتی در مورد متغیرهای دموگرافیک و همچنین 19 موقعیت مختلف دندانپزشکی که میزان ترس بیماران در آن موارد به روش visual analogue scale مشخص می گردید، جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که از 231 بیمار مراجعه کننده تحت بررسی تعداد 134 نفر (57.3%) دارای ترس کم تا متوسط، 85 نفر (36.8%) دارای ترس متوسط تا شدید و 12 نفر (5.9%) دارای ترس بسیار شدید یا وحشت بودند. بیشترین ترس به ترتیب از جراحی، معالجه ریشه دندان، کشیدن دندان و مشاهده سرنگ تزریق بود. در این مطالعه بین میانگین شدت ترس با جنس و تجربه ناخوشایند قبلی ارتباط معنی دار آماری وجود داشت ولی با سن و تعداد دفعات مراجعه قبلی رابطه معنی دار آماری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده توصیه می شود که دندانپزشکان اطلاعات خود را در مورد علل ایجاد ترس از دندانپزشکی و همچنین راه های تشخیص و برطرف نمودن آن افزایش دهند.
    کلیدواژگان: ترس، موقعیتهای دندانپزشکی، Visual analogue scale
  • بررسی هیستولوژیک اثر آستمیزول (داروی آنتی هیستامین) بر آماس حاد ناحیه آپیکال پس از درمان ریشه در گربه
    مریم بیدار، مسعود ساعتچی، جمیله قدوسی، محمدحسین ضرابی صفحه 17
    سابقه و هدف
    هیستامین یک واسطه شیمیایی درگیر در آماس و درد ناحیه پری آپیکال پس از درمان ریشه می باشد که باعث افزایش تراوایی عروق، ادم و کاهش آستانه درد می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر آستمیزول (آنتاگونیست رسپتور (HI بر آماس حاد ناحیه پری اپیکال پس از درمان ریشه بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه کارآزمایی بالینی بود. دوازده گربه بالغ و سالم به دو گروه آزمایش تقسیم شدند. گروه اول (6 حیوان) 10 میلی گرم آستیزول (آنتی هیستامین) یک ساعت قبل از درمان ریشه از طریق دهان دریافت کردند و گروه دوم (6 حیوان) هیچ دارویی دریافت نکردند. حیوانها 6، 12 و 24 ساعت پس از درمان ریشه کشته شدند. برش های شش میکرونی آماده شده، رنگ آمیزی با H&E انجام شد و با میکروسکوپ نوری بررسی گردید.
    یافته ها
    مقایسه دو گروه آزمایش با استفاده از تست Wilcoxon انجام شد و نشان داد که در 6 ساعت پس از درمان ریشه، ادم و وازودیلاتاسیون عروقی در گروه آستمیزول بطور مشخصی کمتر از گروهی بود که آستمیزول دریافت نکردند (P<0.05). اما تفاوت مشخصی بین دو گروه در 12 و 24 ساعت پس از درمان ریشه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    آستمیزول ممکن است بتواند در کنترل دردهای پس از درمان ریشه بوسیله کاهش ادم و وازودیلاتاسیون عروقی موثر باشد.
    کلیدواژگان: هیستامین، آستمیزول، هیستوپاتولوژیک، آماس حاد آپیکال، ادم، وازودیلاتاسیون
  • بررسی فراوانی و تعیین فرم آناتومیک کانالهای C-Shaped در دندان مولر دوم فک پایین
    هنگامه اشراف، مهشید گرایلی صفحه 18
    سابقه و هدف
    دندانهای انسان دارای تنوعات آناتومیکی بسیاری هستند و درمان هر دندان هم از فرم آن متاثر می باشد. درک آناتومی کانال هم پیش شرط ضروری در درمان ریشه است. یکی از این تنوعات کانالهای C-Shaped می باشند که اغلب در دندانهای مولر دوم مندیبل دیده شده اند. با وجود اینکه تحقیقاتی در این ارتباط در سایر کشورها و نژاد چینی و برمه ای انجام شده اما فقدان ارقام و آمار منجسم در این زمینه در ایران انگیزه ای برای تعیین فراوانی و فرم آناتومیک کانالهای C-Shaped گردید. لذا این تحقیق با هدف تعیین فراوانی و classification کانال های C-Shaped در دندان مولر دوم مندیبل انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق بصورت توصیفی بوده و پس از انتخاب تصادفی 123 دندان مولر دوم مندیبل که از درمانگاه ها و مطب های سطح شهر تهران جمع آوری شده بودند مقاطع عرضی در محلهای Mid Root – CEJ و Apical بر روی ریشه دندان ایجاد شد و با توجه به شکل ظاهری ریشه و مقاطع آن آمار مربوط به فراوانی و فرم آناتومیک کانال های C-Shaped ارایه گردید.
    یافته ها
    بر اساس کلاس بندی Haddad 17 دندان دارای کانال C بودند (13.8% کل نمونه ها) که 3 دندان Category I، 2 دندان Category II و 12 دندان Category III داشتند. فراوانی دندانهایی با Category I and II 4% کل نمونه ها بود.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن نتایج سایر تحقیقات فراوانی کانالهای C-Shaped در این تحقیق (13.8%) در حد میانه آمار ایالات متحده (غرب) و شرق آسیا (خاور دور) می باشد که نشان دهنده این است که فراوانی بالای این نوع کانال در نژاد آسیایی و کاهش آن از شرق به غرب می باشد. انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه برای اثبات این موضوع لازم است تا با آگاهی بیشتر درمان مناسبی برای این موارد ارایه گردد.
    کلیدواژگان: کانال، C، Shaped، مولر دوم پایین
  • بررسی کمی و کیفی مسواکهای موجود در بازار ایران
    بهرام آیرملو، منصور میمندی، مریم صالحی وحدتی صفحه 19
    سابقه و هدف
    مسواک مهمترین وسیله برداشت مکانیکی عامل اتیولوژیک بیماری های پریودنتال و حذف پلاک می باشد لذا هدف از انجام این تحقیق، بررسی کمی و کیفی مسواکهای موجود در بازار ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه، توصیفی و تکنیک آن مشاهده و استفاده از فرم اطلاعاتی بود. روش نمونه گیری به صورت تصادفی و ابزار مورد استفاده در این تحقیق خط کش، کولیس و میکرومتر بودند. در این تحقیق از 30 عدد مسواک که شامل 8 مسواک ایرانی به نامهای جرده نرم، جرده زبر، موژان، جرده متوسط، مینا متوسط، پنبه ریز زیر، لاله نرم و مروارید متوسط و همچنین 22 مسواک خارجی به نامهای Oral-B indicator، Close Up، Gum، Butler، Jordan، کودکان، Atman Doctor، LG، Sanxiao، Trisa، Signal 2، Lion، Crest، Al-Falij Clean، Colgate-plus Maxam، Test، Angola، Dr Banta، Dent، Formula،Dr. Mortos، GUM(سوریه) بود استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که طول کلی مسواک در کلیه نمونه ها قابل قبول ترین و فراوانترین فراوانی نسبی را دارا بوده است (100%) و علامتگذاری، غیرقابل قبول ترین فراوانی نسبی را دارا بود (77.8%).
    نتیجه گیری
    روش آزمون و نتایج حاصل بر اساس آیین نامه ملی استاندارد ایران صورت گرفت و نتایج نشان دادند که مسواکهای خارجی نسبت به مسواکهای ایرانی برتری ندارند و بهترین مسواک از نظر استاندارد ملی ایران Oral-B indicator و غیرقابل قبول ترین مسواک G.U.M سوریه بوده است و مسواکهای ایرانی در حد قابل قبول می باشند.
    کلیدواژگان: اتیولوژی، پلاک، مسواک
  • نظرسنجی از بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد کیفیت خدمات ارایه شده به آنها در نیمه دوم خرداد 1378
    محمد بیات، هانی حیدرزاده صفحه 20
    سابقه و هدف
    ارتقا کیفیت خدمات ارایه شده دندانپزشکی می تواند موجب افزایش میزان رضایت مراجعه کنندگان و هم چنین میزان بهره وری مراکز درمانی دندانپزشکی گردد. با توجه به این مساله و در راستای سیاستهای مسوولین دانشکده دندانپزشکی برای بهبود کیفیت ارایه خدمات بهداشتی – درمانی و رفاهی در دانشکده این تحقیق با هدف نظرسنجی از بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در مورد کیفیت خدمات ارایه شده به آنها در نیمه دوم خرداد سال 1378 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش توصیفی (Descriptive) انجام گرفت. نحوه جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بود. مقیاس طراحی سوالات به صورت لیکرت (Lichert) پنج گزینه ای بود. جامعه مورد بررسی تمامی مراجعه کنندگان به دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در نیمه دوم خرداد 1378 بود. تعداد پرسشنامه هایی که در نهایت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند 500 عدد بود. در طراحی سوالات نهایت تلاش انجام گردید تا فقط نظر شخصی بیماران سنجیده شود.
    یافته ها
    تحقیق نشان داد که مراجعین به دانشکده دندانپزشکی در مورد مسایلی از قبیل امکانات رفاهی، مدت زمان سپری شده برای تشکیل پرونده، پرداختن به مشکل اصلی بیماران، برخورد دانشجویان و منشیان، معاینه توسط اساتید در ابتدای درمان، علمی و درست بودن درمان ها و معقول بودن هزینه درمانها رضایت نسبی دارند. البته این رضایت در بعضی زمینه ها از قبیل طول مدت درمان، زمان سپری شده در بخش تشخیص، هنگام انجام رادیوگرافی ها و ناکافی بودن تعداد تلفن های عمومی دانشکده وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی تحقیق نشان داد که سطح ارایه خدمات دانشکده مناسب بوده ولی این نتایج الزاما موید رضایت بخش بودن وضعیت دانشکده نیست.
    کلیدواژگان: دانشکده دندانپزشکی، نظرسنجی، کیفیت خدمات
|
  • Study of the DMFT index of first permanent molars in 12 year old students In Zahedan, 2000-2001
    Dr. Homa Noorollahian, Dr. Afshar Afshari Page 1
    Aim

    The aim of this study was to evaluate the mean of DMFT index of first permanent molars in 12-year- old students of guidance schools in Zahedan. Method & Material: This descriptive cross sectional study was performed through an examination of first permanent molars and a questionnaire filled by 600 students (300 boys, 300 girls) who were selected randomly. DMFT index of molars and their correlation with health behavior and family status were recorded. Data were analyzed using T-test, Chi-square and Pearson correlation.

    Results

    The mean of DMFT index of first permanent molars was 0.81.12. The mean of DMFT index in the boys was 0.911.19 and in the girls was 0.981.03 that were statistically significant (P=0.015). 56.3% of students were caries free. 91% of DMFT scores were belonged to decayed teeth, only 7% of caries teeth were filled, and 1% of caries teeth were missed. The number of first permanent decayed molar teeth in lower jaw (59.1%) was greater than the upper jaw (31.8%). The girls had more filled teeth (6.4%) than the boys (1.6%).

    Conclusion

    91% of DMFT scores were belonged to decayed teeth, so it is better to put more emphasis on significance of first permanent molar teeth in educating programs of dental health.

  • The comparative study of different methods in increasing bonding strength of plastic teeth to acrylic resin base
    Dr. Farahnaz Nejati Danehs, Dr. Omid Savabi, Dr. Mohammadreza Salehi Page 2
    Aim

    Although the production of plastic teeth has developed but separation of these teeth from acrylic resin base because of the improper occlusal forces or errors in laboratory procedures is still a problem. In this study the effect of different preparation methods of ridge lap surfaces of acrylic teeth (Berelian teeth) in bonding to acrylic resin base (Acropars) was evaluated. Method & Material: For this study, 84 acrylic teeth (premolars Berelian teeth) were selected. These teeth were divided in four groups according to the method of changes in ridge lap surfaces (control, application of monomer, retention groove and removing the glaze surface). The teeth processed on acrylic blocks. They loaded by instron set until the fracture. The forces of fracture of the teeth were recorded and analaysed. Analysis of variances and Duncan test were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the application of monomer to the ridge lap surfaces of acrylic teeth increased the bonding strength between these teeth and acrylic resin denture base, but retention groove and removing the glaze surface were not effective in the bonding strength. The fractures were occured inside the teeth in the most cases.

    Conclusion

    With the limitation of this study, it seems that application of monomer to ridge lap surfaces can increase the bonding strength of berelian teeth to Acropars resin base.

  • An epidemiological study of fissured tongue in the population of Tehran Province in 1995
    Dr. Ziba Maleki, Dr. Ashraf Sadat Sanei, Dr. Massoume Darvishi Tafvizi, Dr. Fateme Naseri Page 3
    Aim

    The objective of this study was to determine the epidemiology of fissured tongue in age group I (7-12), II (15-19), III (35-44), IV (65-74) among a sample population (1440 persons) in Tehran province in 1995. Method & Material: The four age groups consisted of 720 (I), 360 (II), 180 (III), 180 (IV) persons. All together there were 717 males and 723 females in the sample population, The variables assessed were fissured tongue, geographic tongue, age, sex, smoking, oral health, aphthous ulcers and herpes labialis.

    Results

    Results revealed that incidence of fissured tongue was 26.4% in population, 16.1%, 29.4%, 37.8%, 50% in the age group I, II, III, IV respectively. It seems that the relation of fissured tongue with age, smoking, oral health and herpes labialis was significant and with geographic tongue, aphthous ulcers and sex was not significant.

    Conclusion

    The prevalence of fissured tongue was highly observed increasing more with the increase of age, bad oral health smoking.

  • Mandibular infected buccal cyst- Report of two cases
    Dr. Mohammad Moshref, Dr. Soosan Irani, Dr. Mohammad Karimzadeh, Dr. Behnam Eslami Page 4
    Background

    Mandibular infected buccal cyst is defined as these which occur on the buccal and distal aspects of the roots of partly or fully erupted malars with vital pulps. Case Report: In this article, two cases of mandibular infected buccal cysts have been described. The cysts are located on the buccal aspect of mandibular second premolar and second molar teeth. Both of them were vital without a past history of infection or periodontal disease. In the microscopic view both of cysts lined by nonkeratinized stratified squamous epithelium, a chronic inflammatory cell infiltration in adjacent connective tissue was present. According to different hypotheses, infection plays an important role in cyst formation by creating periodontal pocket and odontogenic ephitelial hyperplasia. In view of clinical and microscopic findings, these cysts were similar to mandibular infected buccal cyst and paradental cyst.

  • The methods of Infection control in general dental offices. Tehran - 1380
    Dr. Zohre Ghalamkarpour, Dr. Khadije Kheradpir, Dr. Hengame Ashraf, Dr. Ali Haji Jafari Page 5
    Aim

    Because the pathogenic microbes can be transmitted through blood and saliva, therefore the dental personal are more likely to be exposed to infectious diseases than other people. Transmission of infection from a patient to another one is high probability. Through dental treatment, the importance of the infection control would be more lighted when we know it is not impossible to define all the patients with infectious diseases. Therefore apply the standard methods of infection control is very necessary. In this study we intended to examine the methods of prevention and infection control in Tehran general dental offices. Method & Material: This investigation is descriptive which is cross sectional. Samples in every class were selected by systemic random sampling included general dental offices. The study was done in winter 2001. Information gathered by two ways observation and questionnaire, observing the dentist treating the patient personal protection such as gloves, masks, glasses, … and decoration of office. Questionnaire was included 50 question items about vaccination, personal protection, ways of sterilization, disinfection the surfaces, ways of discarding of contaminated wastes and infection control in radiology.

    Results

    The most important obtained results are a following: - vaccinated against hepatitis B: 97.5% dentists – 56.41% personal in the offices. - used 75.4% gloves, 61% mask and 53% protective glass by dentist. - 18.7% of dentists sterilized handpieces for every patient, 42.3% sterilized their burs by heat. - 87.7% of dentists did not disinfect radiology set. - 49.5% of dentists disinfected the orders delivered by the laboratory before apply them to patients.

    Conclusion

    The obtained results show the applied methods in general dental offices in Tehran are very far from the standard recommendation be ADA, CDC in views quantity and quality. Therefore it is very necessary to bring up the knowledge about the principle of infection control and to make available the essential equipment to reduce the seriously risk of cross infection spread in our society.

  • Survey of the frequency of oral cavity cysts in five major centers for oral and maxillofacial surgery in Tehran from 1992 to 1994
    Dr. Reza Modarres, Dr. Maryam Sohrabi, Dr. Ziba Maleki, Dr. Maryam Baharvand Page 5
    Background and Aim

    Cysts are one of the most common lesions in the oral cavity, which can appear in the soft or hard tissues. The aim of this study was to determine the frequency of jaw cysts at five major centers for oral and maxillofacial surgery in Tehran including Shariati, Taleghani, Baghiatollah hospitals, and Shahid Beheshti and Azad Faculties of Dentistry from 1992 to 1994. Method & Material: This descriptive study of existing data was performed by means of data forms. By reviewing the patients files, 317 files belonging to cases of jaw cysts were selected and information such as age, sex, the type and location of the cysts and biopsy results were registered in data forms. The results were analyzed by means of SPSS statistical software.

    Results

    The samples were ranged from 6 to 78 years. Odontogenic cyst was the most common type (%80.75), and periapical cyst was the most frequent odontogenic cyst (%33.8). Except lateral radicular, paradental, and traumatic bone cyst all the remaining cysts were found more common in men (%60.2) than women (%39.8). The maximum occurrence of cysts observed in men and women between 11-20 (%26.9) and 21-30 (%25.86) years respectively, and the minimum range was between 71-80 (%1.26) years though dentigerous and eruption cysts did not follow this pattern. There was a greater frequency of cysts cysts in the mandible (%56.2) than the maxilla (%43.8) except periapical and traumatic bone cysts.

    Conclusion

    Odontogenic cysts are most frequently observed in posterior portion (%76.2) and left side (%67.6) of mandible and anterior portion (%60.9) and right side (%49.54) of maxilla.

  • Epidemiological survey of maxillofacial injuries in patients admitted to Bahonar hospital of Kerman City during 1996-2002
    Dr. Javad Faryabi Page 7
    Background and Aim
    The etiologic factors of maxillofacial injuries in various part of world and in various cities of a country may be varied, also the pattern of these injuries vary in developing countries and industrial areas. The purpose of this study was Epidemiological and etiologic survey of maxillofacial injuries in patients admitted to Bahonar hospital of Kerman City. Method & Material: In a 6-year period (1992-2002) this study done on 473 patients with maxillofacial injuries retrospectively.
    Results
    86.5% of patients were male and 13.5% were female (6.4:1), the most common decade of life was 3rd decade. The most common fracture site in maxillofacial area was mandible followed by zygoma, maxilla, orbit, nose and NOE (respectively), in the lower jaw the most common fracture site was parasymphysis and the most common type of maxillary fracture was lefort I. The most etiologic factor was M.V.A. with 79.3% occurrence followed by falling down (9.9%) and assault (7.2%).
    Conclusion
    Results of this study is similar to those studies performed in developing countries but varies from industrial areas.
  • Evaluation of Periodontal Status of Pregnant Women Referring to Taleghani and 29 Bahman Hospitals Via CPI Index- Tabriz, 1380
    Dr. Seyyed Davood Safavi, Dr. Peyman Gholak Kheibari Page 8
    Background and Aim
    Low birth weight and prematurity of newborn are two consequences of periodontal diseases in pregnant woman. The aim of this study was to evaluate the periodontal status of pregnant women referring to Taleghani and 29 Bahman hospitals in Tabriz during 1380. Method & Material: The study was descriptive, and conducted on 160 pregnant women with the age of 25.39± 5.33, the pregnancy history of 1.8± 1.13 and the pregnancy week of 37.2± 2.49 who were selected by sequential referring. After entering the study, the demographic data including age, education, job and, … were recorded and an undergraduate dental student under the supervision of women specialist performed clinical examination using a periodontal probe (CPI) and a dental mirror. Finally, the data were analyzed using SPSS statistical package Ver. 9.0 for windows.
    Results
    The results indicated 85.1 percent of periodontal diseases (CPI) in samples, of which, 14.9% -0, 20.7%-1, 41.9%-2, 18.1%-3 and 4.4%-4. CPI Index increases by the increase of age, pregnancy times, having abnormal occlusion and wrong dental services and decrease by having higher education’s, employment and brushing. But parafunctional habits and the week of pregnancy have no effect on CPI index.
    Conclusion
    In conclusion, because of high prevalence of periodontal diseases in pregnancy, it is recommended to offer special dental care for these patients by PNC (prenatal Care) and encourage women to use toothbrush regularly.
  • The Prevalence of Recurrent Herpes Labialis (RHL) in Province of Eilam in 1374
    Dr. Ashraf Sadat Sanei, Dr. Ziba Maleki, Dr. Mahdi Jadidi Page 9
    Background and Aim
    Herpes simplex virus infection (HSV) is a viral infection of skin and/or mucous membranes manifested by painful blister like lesions on a base most often on the mouth or face (oral herpes) or in the genital area (genital herpes). The purpose of this study was to determine the prevalence Herpes simplex virus (HSV) infection in the descriptive study. Method & Material: Population under study consisted of 400 individuals, which were divided into four groups (7-12, 15-19, 35-44, 65-74) Years-old in Eilam province. Individuals were selected with cluster stratified systematic random sampling. Five calibrated examiners, employing flat dental mirrors-conducted clinical examinations. Prevalence of HSV infection per subject by age groups was assessed. Frequency of diseases were evaluated with regard to gender, urban and rural areas individual’s education level, refer to dentist for check up and economic status.
    Results
    In this study findings revealed that the rate of prevalence of HSV infected in this population under study was 28.8%. Between four age groups the most prevalence of HSV infected was related to 7-12years-old (30.5%) and in the other age groups were25%, 28%, 30%recpectively. Only 2.1%of subjects had healthy periodontal status (35-44=1.8%, and 65-74=0.3%). Shallow and deep pockets were determined among two-age groups30.6%, 16.3%, respectively. Deep pockets and excludes sextants in adult were 7.2, 9.6 and in elderly were 6.9, 62.5 respectively. A positive statistical association founded between HSV infection and aphthous in individual understudy. The relation between other variables although from point of view present was differing from each other but no positive statistical were observed.
    Conclusion
    The prevalence rode of Recurrent Herpes Labialis (RHL) in this study was within the same range of previously reported researchers and the relation between RHL with Recurrent Aphthous Stomatitis (RAS) was significant.
  • Effect of direct Education of Mothers about oral Hygiene on the rate of dmf on Pre-school children
    Maryam Saber, Dr. Abbas Bahrampoor, Dr. Vahid Hashemi Page 10
    Background and Aim
    Dental caries is called civilization disease by some researchers and according to the information obtained ethnic and racial minorities and those with low educational levels have the least information about the prevention of oral diseases Considering this fact and also the importance of dental hygiene and objectives for dmf in 2001 for all countries. The aim of this study was to invest gate the effect of education on the rate of mother’s knowledge and practice in relation to their preschool children’s dmf. Method & Material: The effect of Education on the rate of knowledge and practice of 393 mothers of pre-school children (5-7 years old) was determined. Rate of knowledge and practice was studied based on demographic features including child’s age, mother’s age, birth order, number of children, mother’s educational levels and job, monthly average of family income. Rate of mother’s knowledge and practice in relation to oral hygiene was determined before and after Education. In this experimental study carried out from October 1998 till April 2000. For this purpose 393 mothers of pre-school children were selected randomly and divided into two case and control groups. Case groups were being instructed about oral hygiene. In order to study the effect of Education, dmf in the children of both groups at the beginning of study and one year later were determined and compared.
    Results
    Based on the results there was significant difference between mother’s knowledge and practice before and after Education (P<0.05). The analysis of data showed no significant difference between the two groups in regard to the number of decayed teeth (d) (P>0.05), but there was significant differences between the two groups in regard to missing teeth (m) and filled teeth (f). The rate of filled teeth in case group was about 23% while in control group it was about 7%.
    Conclusions
    Therefore mother’s Education affects the rate of knowledge and practice about oral hygiene. Before training mother’s believed that milky tooth does not need filling but training had positive effects in their practice in this regard.
  • Epidemiological study of the oral and maxillofacial changes in Beta-Thalassemic patients in Boyerahmad Township (Autumn 2002)
    Dr. Ashraf Seyyedi, Dr. Hessamoddin Nabavizadeh Page 11
    Backgroud &
    Aim
    Thalassemia syndromes are the most common single gene abnormality. Hemozigot from or thalassemia major is the most sever form of congenital hemolytic anemia in Iran. This study was designed to assess the oral and maxillofacial signes, prevalence and development of the signs in deifferent age groups of the thalassemic patients in Boyerahmad township. Method & Material: This descriptive cross – sectional study was performed on 119 blood recipient thalassemic patients by using a questionnaire and clinical examination.
    Results
    For better survey the patients were divided in six groups. Factors such as maxilla and mandible protrusion, spacing, gingival and mucous discoloration, tooth color, saddle nose anterior and posterior malocclusion and lip incompetant were investigated in all 6 groups. Results of this study showed that maxillary protrusion, gingival discoloration, saddle nose and lip incompetency was increased by age. However, mandibular protrusion has not showed any changes (graphic pattern was plateau). The graphic pattern of discoloration of mucous and anterior malocclusion was first ascending and then descending. Posterior malocclusion had not any certain pattern of changes.
    Conclusion
    In spite of anticipation, appearance of signs in thalassemic patients was not ascending, osteal signs were appeared at the beginning of disorders. All signs have not affected each patient. Xerostomai and oral ulcer was not observed in any of patients.
  • The Correlation Between ANB, Wits, APDI, AFB, AF- BF, FABA Land Marks and effect of geometric factors on them
    Dr. Seyyed Hamid Raji, Dr. Amir Behfar Page 12
    Aim
    With regard to the importance of cephalometric parameters (ANB, Wits, APDI, AFB, AF – BF, FABA) for evaluation of Anterio posterior apical base relationship and Malocclusion classification, this study was done to determine which them of the after emotional parameters are more valid for anterio- posterior relationship evaluation. Method & Material: This descriptive study was don on 234 cephalograms (141 girls, 93 boys) with normount and symmetrical profile and normal occlusion, the amount, intensity and iredtiou of correlation were calculated.
    Results
    The wit’s parameter was more valuable than others were and the effect of geometrical factors on this parameter was less.
    Conclusion
    To obtain complete result, it is recommended to choose patient with different occlusal planes, and to measure. The amount of correlation of wit’s and inclination of occlusal plane.
  • An Evaluation of Dentistry Students Proficiency of Guilan University in Understanding Educational Dentistry Films in English
    Dr. Yousof Jahandideh, Dr. Amir Mahdavi Zafarghandi Page 13
    Aim
    As English is today s dominant language of science and technology (EST), students having passed general and EST courses need to interact primarily with the scientific community specially in their field of study for various purposes, including the use of educational films. This study specifically aims to evaluate the proficiency of Iranian students of dentistry in understanding educational films. Method & Material: 57 students of dentistry at Guilan Medical School, who had already passed general English and EST courses, were the participants of this study, which focus on the measurement of students proficiency in listening skills. In fact, the students were shown two chosen educational dentistry clips, while they were required to answer some comprehension test items. The data collected in this way was then analysed through descriptive statistics.
    Result
    As a result, only 10.5% of the students gained scores higher than 10 out of possible 20, the total mean of 6.46 with standard deviation of 3.29.
    Conclusion
    This pattern of results (89.5% of scores below 10) overall indicates that the majority of students of dentistry at Guilan Medical School are not proficient enough in understanding educational dentistry films, and that there should thus be a change of the curriculum through the inclusion of listening skills, as well as the adoption of modern approach to teaching English at our universities.
  • Statistical survey of Osteosarcoma of the jaws in the patients referred to Iran Cancer Institute and Taleghani Hospital during 1370 - 1379
    Dr. Mohammad Jafarian, Dr. Behnam Eslami, Dr. Arash Shoja Saffar Page 14
    Aim
    The present study aims to report osteosarcomas of the maxillofacial area between 1991 and 2000 in two important referral centers of Tehran: Cancer institute of Iran and Taleghani hospital. Method & Material: All relevant data were recorded from files of patients with a final diagnosis of osteosarcoma and registered in a descriptive manner in prepared data sheets.
    Results
    Among the 42 cases of maxillofacial osteosarcoma, 24 (57.1%) were male and the remaining 18 (42.9%) were female. Their average age was 34.1 years. Maxilla to mandible ratio of involvement was 1.05. Swelling was the main chief complaint (88.5%) and 96.3% of the cases could be categorized as conventional. Most of them (75%) were chondroblastic histologically. A total of 212 cases of osteosarcoma other than in jaws had been registered during the same period. They were 18.81 years old on average and comprised 144 males (68.2%) and 67 females (31.8%). Histologically, they were chiefly chondroblastic (35.3%).
    Conclusion
    In general, jaw involvement constituted 16% of the whole body involvement. The mean age was significantly higher in tumors of the jaws and they also showed a significantly higher percentage of involvement by the chondroblastic subtype.
  • case series study about denture induced mucosal lesions
    Dr. Zahra Tohidast Akrad, Dr. Babak Laka Page 15
    Background and Aim
    Prosthodontics is one of the scientifical courses in which many progresses had been made. Implant and overdentures are examples of new inventions that help the patients. Besides these progresses, sometimes we can see prosthesis that causes damage to underling tissues because they are not made correctly. The aim of this is to present 13 cases of mucosal lesions after prosthesis irritation in order to attract general practitioners’ attention to significance of the problem. Case Report: In this study 13 mucosal lesions caused by poor dentures are presented. These lesions consist of irritation fibrosis, epulis fissuratum, leaf fibroma, palatal papillary hyperplasia, peripheral giant cell lesion, denture stomatitis, traumatic ulcer, angular cherlitis, leakoplakia of the mouth floor and allergic reaction characteristics of each lesion are discussed.
  • Assessment of the rate of fear in different dental situations in Yazd Dental School
    Dr. Mahdi Tabrizizadeh, Dr. Fateme Aghamalizadeh Page 16
    Aim
    The goal of this Cross-Sectional study was assessment of the rate of fear in different dental situations on 231 patients referring to dental school of Shahid Sadooghi University of Yazd.Method & Material: All of necessary information was gathered by the means of a questionnaire containing questions about demographic varieties and 19 different dental situations. In this study rate of fear of patients was obtained by the method of visual analogue scale.
    Results
    The results of this study showed that 134 (57/3%) patients had low to moderate fear, 85 (36.8%) patients had moderate to sever fear and 12 (5.19%) patients had very sever fear. The most rate of fear was from surgery, root canal therapy, extraction and observation of needle. The assessment of information showed that there was significant statistical relationship between fear and sex and unfavorable experiences. But there wasn’t any significant statistical relationship between fear and age and number of appointments.
    Conclusion
    With considering of these results we advise that dentists increase their information about fear and the ways to reduce it.
  • Histologic Evaluation of the Effect of Astemizole (Antihistaminc Drug) on Postoperative Acute Apical Inflammation in Cats
    Dr. Maryam Bidar, Dr. Massoud Saatchi, Dr. Jamile Ghoddousi, Dr. Mohammad Hassan Zarabi Page 17
    Aim
    Histamine is a chemical mediator involved in postoperative periapical inflammation and pain by increasing vascular permeability, inflammatory edema, and lowering pain threshold. The purpose of this study was to investigate the effect of astemizole (H1 receptor antagonist) on postoperative periapical inflammation. Method & Material: In this clinical trail, twelve healthy mature cats were divided into two experimental groups. First group (6 animals) received 10mg astemizole (antihistamine drug) orally one hour before root canal treatment and second group (six animals) received no medication. Animals were sacrificed at 6, 12, and 24 hours after root canal treatment. Six-micron sections were prepared and stained with H & E and examined under light microscope.
    Results
    Comparing the two experimental groups using the wilcoxon sign test showed that edema and vasodilation in astemizole group were significantly (P<0.05) less than without astemizole group at 6 hours after treatment but there was no statistical difference between two groups at 12, 24 hours after treatment.
    Conclusions
    It was concluded that astemizole might be helpful in postoperative pain control by reducing edema and vasodilation.
  • Determine Frequency and Anatomic form of the C-Shaped Canals in Mandibular Second Molars
    Dr. Hengame Ashraf, Dr. Mahshid Grayeli Page 18
    Background and Aim
    The human teeth have a lot of anatomical variations and treatment of each tooth is under the influence of its configuration. The root canal anatomy, not only in various teeth, but also in one tooth might be different. The important point is understanding the canal anatomy that is essential for root canal therapy. One of these variations is C-shaped canal, that has been mostly found in mandibular second molars. In various studies, different results have been reported from different regions of the world, therefore the information of each region or country is just useful for that region or country so the present study has done to determine the frequency and Anatomic form of the C-shaped canals in mandibular second molars because of the lack of information about this subject in Iran. Method and Material: This study is descriptive, that has been done on 123 extracted mandibular second molars, which were collected from a number of clinics and private offices in Tehran. The CEJ (Cemento Enamel Junction), Mid Root and Apical cross sections have been prepared by a diamond disc and then tables on the basis of appearance of the roots and their cross sections have been provided and the results about frequency and classification of the C-shaped canals have been reported.
    Results
    On the basis of Haddad et al classification, 17 teeth have exhibited C-shaped canals (13.8% of the whole material) that 3 molars are from category I (True C-shaped) 2 are from category II and 12 have been considered as category III. The frequency of category II & I is 4% of the whole material. The frequency of category I & II in C-shaped canal that have more complexity and problems in treatment, is 4% of the whole material that should be considered.
    Conclusion
    With due attention to the results of the other researches, frequency of the whole C-shaped canals in this investigation (13.8%) is between the results of the United States (west) and the results of Eastern Asia (Far East) that can prove high frequency of this kind of canals in Asian race and it’s reduction towards west further studies would be necessary to confirm this subject.Keywords:
  • Qualitative and quantitative evaluation of used toothbrushes in Iran
    Dr. Bahram Iramloo, Dr. Mansour Meimandi, Dr. Maryam Salehi Vahdati Page 19
    Background and Aim
    Plaque control is the removal of dental plaque on a regular basis and the prevention of its accumulation on the teeth and adjacent gingival surfaces. As toothbrush is the important equipment for plaque removal, this study was carried out for the purpose of qualitative and quantitative evaluation of used toothbrushes in Iran. Method & Material: The study was descriptive using observation and questionnaire as the technique. The studies 30 toothbrushes including 8 Iranian (Soft Jordeh, Hard Jordeh, Mujan, Medium Jordeh, Medium Mina, Hard Panbehriz, Soft Laleh, and Medium Mervarid) and 22 foreign ones (Oral – B indicator, Close Up, Gum, Butler, Jordan (children), Atman Doctor, LG, Sanxiao, Trisa, Signal 2, Lion, Crest, Al-Falij Clean, Colgate-plus Maxam, Test, Angola, Dr Banta, Dent, Formula, Dr. Mortos, GUM were selected randomly. The tools for the study were ruler, colis, and micrometer.
    Results
    The study showed the toothbrush length as acceptable variable with high frequency (100%), and marking was the variable observed with low frequency (77.8%).
    Conclusion
    The results of the study indicated that foreign toothbrushes have no superiority to Iranian toothbrushes. According to Iranian National Standards, the most acceptable toothbrush was Oral – B indicator and the last one was G.U.M. (Syrian).
  • Assessment of the attitudes of patients referring to Shahid Beheshti Dental School to the quality of received services (15-31st Khordad 1378)
    Dr. Mohammad Bayat, Dr. Hani Heidarzadeh Page 20
    Background and Aim
    Increasing the quality of different services in dental schools can increase the satisfaction level of referring patients. According to this and also with regard to the strategies of the heads of Dental School to improve the quality of the received dental services, this study is carried out to evaluate the attitudes of patients referring to Shahid Beheshti Dental School during 15-31st Khordad 1378. Method & Material: A total of 630 questionnaires were distributed among patients and 500 cases were analyzed finally. The scale of questions of attitudes was Lickert 5 choice pattern. In planning questions, it is tried to evaluate the attitudes and nothing else.
    Results
    The results showed a fair rate of satisfaction among patients except a few cases. But we cannot conclude that Dental School enjoys a high level of dental service quality and condition.
    Conclusion
    The study revealed a fair suitable level of services conducted in the school, but this does not mean it to have good level of treatments.Keywords: