فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، بهار 1387)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید صباغ کرمانی، کاظم یاوری، مهدی باسخا صفحات 1-26
    بخش خدمات و تجارت آن، به دلیل تاثیراتی که در فرآیند تولید، افزایش اشتغال و ایجاد فرصت های جدید شغلی دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در دهه های اخیر اکثر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه توجه خود را به تغییرات ساختاری در این بخش معطوف ساخته اند.
    در مطالعه حاضر سعی شده است تا در قالب الگوی اقتصادسنجی، با استفاده از داده های دوره زمانی 1991 تا 2005، برای 25 کشور اسلامی (به همراه ایران)، اثر باز بودن بخش خدمات (رشد سهم تجارت در تولیدات بخش خدمات)، بر رشد اقتصادی این کشورها مورد بررسی قرار گیرد. نتایج به دست آمده از تخمین مدل کلان، تاییدکننده وجود ارتباط مثبت و معنا دار بین باز بودن خدمات و رشد اقتصادی کشورهای اسلامی است.
    کلیدواژگان: خدمات، باز بودن، رشد اقتصادی، تجارت خدمات، کشورهای اسلامی
  • مسعود موحدی، محسن یاقوتی صفحات 27-50
    قرن اطلاعات فاصله بین کشورهای فقیر و غنی، توسعه یافته و در حال توسعه را افزایش داده است. لذا، جوامع و سازمان ها، به شرط آنکه قادر به توسعه دانش در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات باشند می توانند به توسعه خود امیدوار باشند. بدین منظور جوامع و سازمان ها در زمینه ورود به عرصه های مختلف دیجیتال در حال برنامه ریزی هستند و ارزیابی از آمادگی الکترونیکی برای سنجش میزان و سطح موفقیت آنها از اهمیت وی‍‍ژه برخوردار است.
    طی سال های اخیر تعدادی از ابزارهای ارزیابی الکترونیکی توسعه یافته اند. این ابزارها نشان می دهند چگونه مطالعه یک سازمان از منظر فناوری اطلاعات می تواند موجب سودمندی گردد. تعیین میزان توانایی پذیرش، استفاده و به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات و کاربردهای مرتبط با آن در درون سازمان ها مسئله اصلی این مقاله به شمار می رود. این مقاله منجر به دستیابی، دسته بندی و ارائه شاخص های ارزیابی سطح آمادگی بنگاه های کوچک و متوسط در قالب یک الگوی سنجش برای صنایع دفاعی گردید که می تواند با مطالعه و اصلاح، برای سایر صنایع نیز قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، آمادگی الکترونیکی، تجارت الکترونیکی، بنگاه های کوچک و متوسط
  • تقی ترابی، نازی محمدزاده اصل صفحات 51-81
    این مقاله به بررسی اهمیت و آثار جهانی شدن و تبعات اقتصاد نوین با تاکید بر نقش تجارت الکترونیکی بر رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه می پردازد. از یک مدل اقتصادسنجی پنل دیتا (داده های تابلویی) و آمارها در فاصله زمانی 1990 تا 2005 استفاده می شود. نتایج این بررسی حاکی از آن است که برای گروه کشورهای در حال توسعه با درآمد بالاتر از متوسط، ضریب متغیر تجارت الکترونیکی مثبت و معنادار است اما ضریب متغیر جهانی شدن از نظر آماری معنادار نیست و برای گروه کشورهای با درآمد پایین تر از متوسط هر دو متغیر تجارت الکترونیکی و شاخص جهانی شدن ارتباط مثبت خود را با رشد اقتصادی نشان می دهند. دلیل این امر در کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط فاصله زیرساخت ها، نقش دولت و چگونگی استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در مقایسه با کشورهای توسعه یافته است. از سوی دیگر، در کشورهای فقیر سرعت رشد و وجود ظرفیت های خالی در زمینه ارتباطات و فناوری به عنوان عاملی در جهت افزایش تعامل رشد اقتصادی، جهانی شدن و تجارت الکترونیکی است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، رشد اقتصادی، تجارت الکترونیکی، کشورهای در حال توسعه
  • احمد صلاح منش، یعقوب اندایش صفحات 82-108
    پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات در دو دهه اخیر و گسترش کاربردهای آن در عرصه های مختلف اقتصادی و اجتماعی موجب شده که در روش های سنتی تجارت وکسب وکار بازنگری شوند و مشاغل و فعالیت های جدید اقتصادی شکل گیرند. تجارت الکترونیکی با بهره گیری از این ابزار در جهان رشد بی نظیری یافته است. از آنجایی که به کارگیری آن موجب افزایش کارایی و کاهش قیمت تمام شده کالاها و خدمات می شود، همه کشورها از جمله ایران در صدد بهره گیری کامل از آن است.
    این مقاله سعی دارد تا با استفاده از تکنیک داده ستانده و شبیه سازی نفوذ تجارت الکترونیکی در کشورهای ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی برای ایران، اثرهای آن را بر افزایش تولید و کاهش شاخص قیمت گروه کالاها بررسی نماید. نتایج حاکی از آن است که تولید محصولات فلزی و غیرفلزی، عمده فروشی، مواد و محصولات پلاستیکی و شیمیایی، حمل و نقل، مواد غذایی و کشاورزی بیشتر از سایر گروه ها افزایش می یابد و قیمت مواد و محصولات پلاستیکی و شیمیایی، محصولات فلزی و غیرفلزی، ماشین آلات و دستگاه های الکتریکی، ساختمان، مواد غذایی و خدمات مالی بیشتر از سایر گروه ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: نفوذ تجارت الکترونیکی، تکنیک داده، ستانده، ضرایب مستقیم و غیرمستقیم
  • بیژن بیدآباد، محمود الهیاری فرد صفحات 109-128
    در این مقاله ساختار مدیریت دارایی و بدهی و ابزارهای مربوط به آن در بانکداری اسلامی بررسی و تحلیل می شود. از آنجا که در بانکداری اسلامی سپرده گذاران در منافع بانک شریک هستند لذا می توان گفت که بانکداری اسلامی به دنبال حداکثر سازی منافع ذی نفعان از جمله سپرده گذاران است، از این رو، تفاوت هایی در شیوه های مدیریت دارایی و بدهی در بانکداری اسلامی در مقایسه با بانکداری متعارف مشاهده می شود. این تفاوت اول آنکه ناشی از متفاوت بودن نظام حسابداری بانکداری اسلامی با بانکداری متعارف است و دوم آنکه حرمت ربا و ویژگی های فقهی آن مبین آن است که عامل زمان به تنهایی عامل تعیین کننده افزایش بازدهی سرمایه نیست و مشارکت در سود و یا زیان ناشی از سرمایه گذاری در بخش حقیقی اقتصاد، رکن اساسی معاملات پولی تلقی می شود. این دو عامل مهم در مدیریت دارایی و بدهی بانکداری اسلامی قابل توجه هستند. ویژگی های اثر این عوامل در این دو نوع بانکداری در ایجاد ارزش افزوده اقتصادی بررسی می شود و در نهایت، با مقایسه شاخص های مالی در این دو نوع بانک به کارایی بانکداری اسلامی نسبت به بانکداری متعارف می رسیم.
    کلیدواژگان: مشارکت در سود و زیان، بانکداری، بانکداری اسلامی، مدیریت دارایی و بدهی
  • مهدی بشیری، محمدرضا توکلی بغدادآباد، امیرحسین امیری صفحات 129-150
    این مقاله با استفاده از روش ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها به ارزیابی کارایی کشورهای در حال توسعه منتخب در زمینه استفاده از منابع فناوری اطلاعات برای توسعه زیرساخت های تجارت الکترونیکی در سال 2005 می پردازد. با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی، شاخص های جدید و مستقل از هم به عنوان متغیرهای خروجی ایجاد و سپس به رتبه بندی کشورها از نظر کارایی اقدام می شود.
    نتایج نشان می دهد با فرض بازدهی ثابت نسبت به مقیاس، کشورهای مصر، نیجریه، پاکستان، قزاقستان، ویتنام، الجزایر، اندونزی و آذربایجان از بیشترین کارایی برخوردار هستند و متوسط کارایی 8/43 درصد است. با در نظر داشتن فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس، کشورهای استونی، هند، چین، روسیه، اکراین و ایران نیز به جمع کشورهای کارا می پیوندند و متوسط کارایی 9/63 درصد است.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل پوششی داده های متقاطع، روش ناپارامتری، تحلیل مولفه های اصلی
  • سعید صفری، عباس ابراهیمی، علی بیات، علی جمالی صفحات 151-173
    رقابت در عرصه خلق ارزش و تلاش برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار و برتری راهبردی نسبت به رقبا موجب گردیده است تا توجه به مشتری و کسب رضایت وی از اهمیت بالایی برخوردار باشد. از یک سو فروش در محیط الکترونیکی که توام با رقابت بنگاه های اقتصادی است و از سوی دیگر توسعه فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی موجب گردیده است مشتریان نقش تعیین کننده ای در بقا و زوال فروشگاه های الکترونیکی داشته باشند. هدف این تحقیق، ارائه یک تکنیک جهت اندازه گیری رضایت مندی مشتریان الکترونیکی و تعیین عوامل موثر برآن است. به این منظور شاخص های رضایت مندی مشتریان فروشگاه های الکترونیکی استخراج و سپس تکنیک شش مرحله ای با منطق فازی و به کارگیری تکنیک پیشنهادی استفاده شده است و در نهایت وضعیت سه فروشگاهی را که مورد مطالعه قرار گرفته اند از حیث رضایت از خدمات قبل، حین و بعد از فروش مقایسه شده اند.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، رویکرد فازی، AHP فازی، TOPSIS فازی
|
  • Majid Sabbagh Kermani, Kazem Yavari, Mehdi Basakh Pages 1-26
    Because of widespread effects of services trade on macroeconomic indicators such as economic growth, investment, employment and creating new job opportunities, this sector has increased its dominance in the national and international economies. Therefore, in the recent decades, such importance has made most of developed and developing countries to do some structural adjustments in the service sector.This study aims to specify an econometric model and estimate the effects of services trade openness, defined as the share of services trade to total service value added, on economic growth in selected Organization of Islamic Conference (OIC) countries. Using the data over the period 1991-2005, the results approve the existence of strong and positive relation between services trade openness and economic growth in these countries.
    Keywords: Trade in Services, Openness, Economic Growth, Islamic Countries
  • Masoud Movahedi, Mohsen Yaghuti Pages 27-50
    The separation between poor and rich, developing and developed countries has been increased in the current century. In this information century, the communities and organizations pursue to develop extensively the use of knowledge within the context of information and communication technology. In this regard, the businesses are planning to enter various digital fields and assess their e-Readiness considered as a measure of business development and success. In recent years, a number of electronic assessment tools have been developed. These tools confirm that how the study of an organization from information technology point of view can be beneficial. This objective of the paper is to model the components of acceptance capability, the use and incorporation of information and communication technology and related applications in defense industry of Iran. The model comprises the access, classification and evaluation indicators of e-Readiness. Although the above model is designed to assess e-Readiness of small and medium enterprises in defense industry, it can be used to assess other industries by modifying its components.
    Keywords: Digital Divide, Electronic Readiness, Electronic Commerce, Small, Medium Enterprises
  • Taghi Torabi, Nazi Mohammadzadeh Asl Pages 51-81
    This article aims to examine the effects of globalization and e-Commerce on economic growth in developing countries. A Panel Data technique is employed to estimate the empirical models using the data over the period 1990-2005. The countries studied in the paper are classified into two income groups, upper middle income and lower middle income.The results show that e–Commerce has a significant and positive effect on economic growth in upper middle income group while the coefficient of globalization index is statistically insignificant. However,e- Commerce and globalization index have significant and positive effects on economic growth in lower middle income group.
    Keywords: Globalization, Economic Growth, e, Commerce, Developing Countries
  • Ahmad Salahmanesh, Yaghob Andayesh Pages 82-108
    In recent decades, ICT development and its application in different economic and social domains cause the traditional methods and models to be emended to include the effects of e-Commerce developments. The reason to start this reconsideration is that e-Commerce increases productivity and decreases the prices of goods and services.The objective of the paper is to examine the effects e-Commerce development on output and prices. To this end, the input-output tables of USA, Japan and Korea is considered while e-Commerce sector is included.The simulation results show that e-Commerce penetration causes the output increases in metal and non metal, wholesale, plastic and chemical materials, transportation, foods and agricultural sectors relatively more than other sectors while it causes the prices increases in plastic and chemical materials, metal and non metal, electronic devices, construction, food and financial services sectors relatively more than other sectors.
    Keywords: e, Commerce, Input, Output Technique, Direct, Indirect Multipliers
  • Bijan Bidabad, Mahmoud Allahyarifard Pages 109-128
    In this paper, we are going to consider assets and liabilities management (ALM) structure and instrument in Islamic banking. Since in Islamic banking depositors take partnership in benefits of bank, Islamic banking follows to maximizing benefits of beneficiaries such as depositors. Therefore, there are dissimilarities between ALM approaches in Islamic banking and conventional banking. First, this dissimilarity comes from differences on accounting system in Islamic banking in comparison to conventional banking. Secondly, usury illegalness and its related jurisprudence specifications indicate that time is not a sole effective factor on increasing equity (deposited capital) return. Therefore, profit and loss sharing resulted from investment in real economy sector is the essential base in monetary transactions in this system. These two important factors are significant factors in the Islamic ALM structure. In this paper we consider the influences of these factors in two banking approaches for creating economic value added (EVA). Comparison of financial indices for the two type of banking, the results lead us to conclude that Islamic banking is more efficient than conventional banking.
    Keywords: Islamic Banking, ALM, Capital Adequacy, Risk Management, PLS
  • Mahdi Bashiri, Mohammad Reza Tavakkoli Baghdad Abad, Amir Hossein Amiri Pages 129-150
    There are two main parametric and nonparametric methods in the literature to measure efficiency. In this paper, nonparametric approach is used to examine e-Commerce efficiency in selected developing countries. Since the output variables included in the model are correlated, principal component analysis is considered and then cross DEA is employed to rank e-Commerce efficiency of developing countries.The results indicate that under the fixed outcome to scale assumption, the most e-Commerce efficient countries are Egypt, Nigeria, Pakistan, Kazakhstan, Vietnam, Algeria, Indonesia and Azerbaijan. The average efficiency score is 43.8 percent. Under the variable outcome to scale assumption, some other countries such as Estonia, India, China, Russia, Ukraine and Iran are also ranked as the most efficient countries and the average efficiency is 63.9 percent. Moreover, using the Cross DEA approach, Indonesia and Vietnam are ranked as the most efficient countries among all selected countries.
    Keywords: Efficiency, Nonparametric Method, Cross DEA, Principal Components Analysis
  • Saeid Safari, Abbas Ebrahimi, Ali Bayat, Ali Jamali Pages 151-173
    Value creation and gaining sustainable competitive advantage and strategic superior have caused to pay attention to the customers and their satisfaction. It is shown that sailing in cyber space and information and communication technology have an essential role in the development of electronic shopping. This paper presents a new approach to customer-satisfaction measurement (CSM) of electronic shopping and examines its key factors by using Fuzzy Multi Attribute Decision Making (FMADM) method. To this end, a six-step approach is used to measure the electronic shopping customer-satisfaction. Since most of the data used in this study are qualitative and such data might be ambiguous, we transform the qualitative terms into quantitative terms by using the fuzzy collections. Finally, we compare the situation of those shops in terms of three different types of services.
    Keywords: Customer Satisfaction, Fuzzy Approach, Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS