فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 20 (زمستان 1388)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 20 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • گیاه شناسی
  • غلامرضا بخشی خانیکی، احمد اکبری نیا، غلامحسین نکونام صفحه 3
    علف‎های هرز از مهم‎ترین عوامل کاهش تولید محصولات کشاورزی به شمار می‎آیند. در یک مطالعه‎ی میدانی در سال‎ 1384 علف‎های هرز مزارع ذرت استان قزوین جمع آوری‎، شناسایی و تراکم و فراوانی آن‎ها تعیین شد. نتایج این مطالعه نشان داد که 31 گونه علف هرز از 17 جنس گیاهی در مزارع ذرت استان قزوین پراکنش داشتند. در استان قزوین بیش‎ترین آلودگی مزارع ذرت به علف هرز به ترتیب فراوانی و تراکم شامل گونه های غالب تاج خروس خوابیده (Amaranthus blitoides S watscn.)، تاج‎خروس وحشی (Amaranthus retroflexus L.)، خرفه‎ (Portulaca oleracea L.) و چسبک).(Setaria viridis L بودند. از نظر شکل زیستی بیش‎تر گونه های‎ علف هرز فرم رویشی تروفیت و همی‎کریپتوفیت را تشکیل می‎دادند.‎ همچنین ‎‎گونه های علف هزر شناخته شده دارای پراکنش ایرانی‎-‎ تورانی هستند.
    کلیدواژگان: ذرت، علف‎های هرز، تراکم، استان قزوین
  • جنگل
  • ارسلان همتی، باباخانجانی شیراز صفحه 17
    مناطق پراکنش سرو طلائی (Cupressus macrocarpa) در جنوب، شمال غربی آمریکا و کالیفرنیا است. درختی است همیشه سبز، متوسط ارتفاع 30 متر و قطر برابر سینه آن به 4/2 متر می‎رسد. علاوه بر تولید چوب به علت هرس‎پذیری خوب در ایجاد فضای سبز، بسیار مورد توجه تولیدکنندگان گل و گیاه ‎می‎باشد. در دهه های اخیر توسط تولیدکنندگان گل و گیاه، این درخت زیبا به مناطق شمال ایران وارد ‎شده است. مناسب‎ترین روش تکثیر آن به روش غیرجنسی (قلمه) می‎باشد. برای افزایش تولید نهال در واحد سطح از فضاهای مختلف و ترکیبات متفاوت خاک به روش آماری اسپلیت پلات (تاثیر متقابل‎ عوامل) که عبارتند از: تیمار اصلی، فضاهای تولید.
    1- گلخانه بدون حرارت با ارتفاع 2 متر 2- گلخانه‎ بدون حرارت با ارتفاع 1 متر 3- فضای آزاد و تیمارهای فرعی، چهار نوع خاک از قبیل (ماسه بادی، لوم و ماسه بادی + خاک برگ + خاک جنگلی). در هر گلدان 10 * 7 سانتی‎متری دو عدد قلمه نیمه خشبی جای داده شد و در هر روش (فضای تولید) 240 گلدان با 480 قلمه و در کل 3 روش 720 گلدان و 1440 عدد قلمه اواخر شهریور ماه فراهم شد. بعد از 12 ماه نتایج نشان می‎دهد که در تیمارهای اصلی (فضای تولید) در سطح 5% و تیمارهای فرعی (ترکیبات مختلف خاک) در سطح 1% اختلاف معنی‎دار بوده است. بیش‎ترین درصد ریشه‎زایی مربوط به تیمار اصلی (گلخانه با ارتفاع 2 متر) 15/54%، تیمار فرعی (خاک برگ + ماسه بادی) 54% و کم‎ترین درصد مربوط به فضای بدون پوشش (2/2%) و ماسه بادی (4/1%) می‎باشد.
    کلیدواژگان: ریشه‎زایی، قلمه، سرو طلائی
  • مرتع
  • سیداکبر جوادی، فرهاد برجسته، محمد جعفری صفحه 29
    خاک‎های مناطق خشک و نیمه خشک پراکنش زیادی در ایران دارند که یکی از مهم‎ترین محدودیت‎های آن‎ها شوری می باشد. استفاده از روش‎های بیولوژیک برای غلبه بر این محدودیت یکی از راه های مناسب است. برای این هدف در منطقه‎ی چاه افضل، طرح تحقیقاتی با پنچ تیمار و پنج تکرار انجام شد. فاکتورهای EC، SAR، Na، pH در سه عمق (20-0، 40-20، 80-40 سانتی متری) در پنج ناحیه (1- منطقه‎ی شاهد (بدون کشت آتریپلکس) 2- منطقه‎ی آتریپلکس کاری بدون تیمار هرس 3- منطقه‎ی آتریپلکس کاری با تیمار هرس هر ساله 4- منطقه‎ی آتریپلکس کاری با تیمار هرس هر دو سال یکبار 5- منطقه‎ی آتریپلکس کاری با تیمار هرس سه سال یکبار) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد آتریپلکس لنتی فورمیس سبب کاهش شوری خاک به خصوص تا عمق 40 سانتی متری شد اما تیمار هرس تغییر معنی‎داری در میزان پارامترهای مورد اندازه‎گیری حاصل نکرد. بنابراین با توجه به توان گیاه در کاهش شوری و همچنین قابلیت خوب در تولید علوفه برای دام کاشت آن در چنین مناطقی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: چاه افضل، خصوصیات خاک، آتریپلکس لنتی فورمیس، EC، SAR، Na، pH
  • فیزیولوژی
  • یدالله کشاورز، حمید نورانی آزاد، علیرضا عمادی، آرش برزو صفحه 43
    برای بررسی واکنش‎های فیزیولوژیک دو رقم جو تحت تنش شوری، آزمایشی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد مرودشت در سال 1385 انجام شد‎. تیمارهای آزمایش شامل ارقام سروستان و ریحان در پنج سطح شوری صفر، 85، 171، 256 و 342 میلی‎مولار کلریدسدیم با 4 تکرار در قالب طرح آماری کاملا تصادفی بود‎. کشت دانه ها در گلدان‎های پلاستیکی و آبیاری گیاهان به کمک محلول غذایی هوگلند صورت گرفت‎. در پایان مرحله‎ی رشد، مقادیر وزن خشک گیاه، طول ریشه و ساقه، مقدار سدیم و پتاسیم اندام‎های هوایی، کلروفیل کل برگ‎ها و پرولین اندام‎های هوایی اندازه‎گیری شد‎. نتایج نشان داد که با افزایش درجه‎ی شوری کلروفیل کل برگ‎ها و وزن خشک گیاه کاهش یافت‎. هر چند مقادیر کاهش برای رقم سروستان در مقایسه با رقم ریحان کم‎تر بود‎. با افزایش شدت تنش غلظت یون سدیم اندام هوایی در رقم ریحان بیش‎تر از رقم سروستان بود‎. پتاسیم اندام‎های هوایی به طور معنی‎دار کاهش پیدا کرده بود‎. مقدار K+ در رقم سروستان بیش‎تر از رقم ریحان بود‎. با افزایش درجه شوری میزان پرولین اندام‎های هوایی افزایش یافت، مقدار پرولین در رقم سروستان بیش‎تر از رقم ریحان بود. همچنین نتایج نشان داد که تنش شوری فرایندهای فیزیولوژیک را در رقم سروستان کم‎تر از رقم ریحان تحت تاثیر قرار می‎دهد و غلظت کم‎تر یون سدیم و مقدار بیش‎تر یون پتاسیم در اندام هوایی می‎تواند به عنوان معیاری در انتخاب ارقام مقاوم جو برای کشت در شرایط شوری در نظر گرفته شود‎.
    کلیدواژگان: جو، شوری، فیزیولوژیک، رشد
  • محمد غلامی پرشکوهی، مجید رشیدی، بابک بهشتی، سعید عباسی صفحه 55
    یکی از مهم‎ترین مراحل تولید کشمش، فرآیند خشک کردن انگور می باشد. در این مرحله رطوبت اولیه‎ی حصول به 15 تا 17 درصد بر پایه خشک کاهش می یابد. در این تحقیق تاثیر دمای دو مرحله ای و همچنین روش آماده سازی محصول بر روی زمان و آهنگ خشک شدن انگور بیدانه سفید مورد بررسی قرار گرفت. خشک شدن به دو صورت انجام گرفت یکی با دمای ثابت 50، 60، 70 و 80 درجه سانتی گراد و دیگری با دمای دو مرحله ای، برای انجام کار ابتدا نمونه ها تحت دمای 80 درجه سانتی گراد قرار گرفته و پس از رسیدن رطوبت محصول به 50 درصد، دما به 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد کاهش پیدا کرد. روش آماده سازی محصول نیز در چهار سطح بدون آماده سازی، آماده‎سازی با آب داغ، آماده‎سازی با کربنات پتاسیم 5% و 4/0% روغن زیتون و آماده‎سازی با هیدروکسید سدیم 5/0% انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که پارامترهای دما و آماده‎سازی محصول اثرات معنی داری بر زمان و متوسط آهنگ خشک شدن دارند. زمان خشک کردن انگور با دمای دومرحله‎ای نسب به خشک کردن با دمای ثابت کم‎تر شده و در بعضی از آماده‎سازی ها تا 61% کاهش می‎یابد. بیش‎ترین و کم‎ترین انرژی فعال‎سازی نیز به ترتیب بین 6/4065 و 8/3015 کیلو ژول بر کیلو‎گرم تعیین شد.
    کلیدواژگان: آماده سازی، انرژی فعالسازی، انگور، دمای دو مرحله ای، خشک کردن
  • زراعت
  • محمدرضا ابراهیم زاده صفحه 71
    برای رسیدن به توسعه‎ی پایدار باید بهر‎ه‎وری را در تمام ابعاد مورد توجه قرار داد، مانند ماشین‎های کشاورزی که بخش بزرگی از نهاده ها را به خود اختصاص می‎دهند. بررسی کمی و کیفی عملکرد ماشین‎های خاک‎ورزی و کاشت از چند بعد ضرورت دارد. یک بعد آن اقتصادی است، دوم در دسترس بودن و استفاده راحت‎تر توسط کشاورزان هر منطقه و سوم که از نظر توسعه‎ای از دو مورد قبل مهم‎تر است، حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش و تخریب ساختمان این نعمت خدادادی است. در این تحقیق الگوهای مختلف خاک‎ورزی و کاشت (حدود 18 الگو) که هر کدام شامل استفاده از چندین ماشین کشاورزی به‎صورت پیاپی می‎باشد، بررسی شدند.
    در این طرح روش‎های مختلف خاک‎ورزی پس از برداشت ذرت علوفه‎ای برای کاشت گندم پاییزه آبی به عنوان عامل اصلی در 6 سطح شامل استفاده از گاوآهن برگردان‎دار + دو بار دیسک + لولر، استفاده از گاوآهن برگردان‎دار + یک بار دیسک + لولر، استفاده از گاوآهن چیزل + دو بار دیسک + لولر، استفاده از دو بار دیسک عمود بر هم + لولر، استفاده از رتیواتور + لولر و استفاده از گاوآهن چیزل + رتیواتور + لولر؛ و روش‎های مختلف کاشت گندم پاییزه آبی به عنوان عامل فرعی در سه سطح شامل بذرپاش سانتریفیوژ + فارور، خطی کار تاکا + فارور و خطی کار همدانی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند.
    بررسی نتایج شاخص نفوذ مخروط، میانگین وزنی خاکدانه ها و اجزاء عملکردی محصول نشان داد بهترین تیمار اصلی تیمار گاوآهن چیزل + دو بار دیسک و بهترین تیمار فرعی خطی کار همدانی با مجموع زمان 6/5 ساعت در یک هکتار برای آماده‎سازی و کاشت زمین بودند.
    کلیدواژگان: خاک‎ورزی، کاشت، گندم پاییزه، اجزا عملکردی
  • محمدرضا حاج سیدهادی، قربان نورمحمدی، مهدی نصیری محلاتی، حمید رحیمیان، اسکندر زند صفحه 87
    برای بررسی روند تغییرات ماده خشک و عملکرد سیب‎زمینی در شرایط تداخل با سلمه تره و تاج خروس، این آزمایش در بهار سال 1383 و 1384 به‎صورت کرت‎های دو بار خرد شده بر پایه طرح بلوک‎های کاملا تصادفی با 4 تکرار در منطقه فیروز‎کوه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل علف‎های هرز تاج خروس و سلمه تره (در کرت‎های اصلی)، سه تراکم‎ 2، 4 و 8 بوته علف هرز در هر متر ‎ردیف کاشت (در کرت‎های فرعی) و سه زمان نسبی سبز شدن 4 و 8 روز قبل از کاشت سیب‎زمینی و همزمان با سبز شدن سیب زمینی در سال 1383 و همزمان با سیب زمینی، 2 و 4 هفته پس از سیب‎زمینی (در کرت‎های فرعی فرعی) در سال 1384 بودند. نتایج نشان داد که درصد ماده خشک تجمعی سیب‎زمینی در میانگین سه تراکم در تیمار سلمه تره و تاج خروس در سال دوم آزمایش به ترتیب 5/27 و 1/25 درصد کم‎تر از سال اول آزمایش بود. به طور میانگین تاج خروس در سال اول و دوم آزمایش در مقایسه با سلمه تره 8/33 و 1/38 درصد کاهش بیش‎تری در ماده خشک تجمعی سیب‎زمینی ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: سیب‎زمینی، تاج خروس، سلمه تره، رقابت، ماده خشک
  • محمدسعید وقار، قربان نورمحمدی، کیوان شمس، علیرضا پازوکی، سهیل کبرایی صفحه 105
    برای بررسی روند رشد در سه رقم نخود دیم، آزمایشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب بلوک های کاملا تصادفی، در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ماهیدشت کرمانشاه انجام شد. در این آزمایش از دو عامل رقم و تاریخ کاشت استفاده شد که عامل رقم در سه سطح شامل ارقام و ژنوتیپ های ILC482 ، هاشم(FLIP 84-48 C) و آرمان به ‎عنوان عامل اصلی و عامل تاریخ کاشت نیز در سه سطح شامل20 آبان ،20 آذر و20 اسفند که به عنوان تیمار فرعی در نظرگرفته شدند. نتایج تحقیق نشان داد با تاخیر در کاشت (بهاره) وزن خشک اندام های هوایی کاهش یافت . از نظر ماده ی خشک برگ، ژنوتیپ ILC 482 درتاریخ کاشت 20 آذر نسبت به سایر ارقام برتری نشان داد. همچنین بیش تر ماده خشک ساقه با 8/4 گرم متعلق به ژنوتیپ FLIP 84-48 C و تاریخ کاشت 20 آبان بود. به طورکلی بیش ترین وزن خشک کل بوته با 6/12 گرم مربوط به تاریخ کاشت 20 آبان و رقم آرمان بود. بررسی شاخص سطح برگ در ارقام مختلف نشان داد، بیش ترین شاخص سطح برگ با 1/3 متعلق به ژنوتیپ FLIP 84-48 C بود . هم چنین با تاخیر در کاشت شاخص سطح برگ نیز کاهش یافت به طوری که بیش ترین مقدار آن در تاریخ کاشت 20 اسفند معادل 4/2 بود. بیش ترین سرعت رشد گیاه (CGR) در تاریخ کاشت 20 آبان مربوط به رقم آرمان و معادل 8/21 گرم در متر مربع در روز بود. بیش ترین مقدار سرعت رشد نسبی (RGR) گیاه متعلق به ژنوتیپ FLIP 84-48 C و کم ترین آن مربوط به رقم آرمان بود. از نظر سرعت رشد نسبی گیاه ، تاریخ کاشت 20 اسفند نسبت به سایر تاریخ های کاشت برتری نشان داد ، در این شرایط بیش ترین مقدار صفت ذکر شده 67% گرم در گرم در روز بود.
    کلیدواژگان: نخود، رقم، تاریخ کاشت، تجمع ماده خشک کل، شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه، سرعت رشد نسبی
  • صفحه 125
  • صفحه 133
  • شرایط پذیرش مقاله / روش تدوین مقاله
    صفحه 135
|
  • G.R.Bakhshi Khaniki, A.Akbari Nia, G.H.Nekonam Page 3
    Weed s are the most important factors that decrease yield of crops. Weed species of fieldcorn of Qazvin collected and identified on 2005, then their density and frequency weredetermined. The results of this study showed that 31 species belong to 17 genera disturbed in Qazvin corn field. The most frequent weed species were Amaranthus blitoides L., Amaranthus retroflexus L., %; Portulaca oleracea L and Setaria viridis L. respectively The life forms of Terophyta and Hemichryptophyta are the best frequent life form of Qazvin province. The most of species had Irano –Touranian distribution.
  • A.Hemati, B.Khanjani Shiraz Page 17
    Cupressus macrocarpa or Monterey cypress grows on the south, northwest of Americ aand California. Monterey: Cypress is an evergreen conifer that can get over 100 ft (30 m)tall with a trunkdiameter of 8 ft (2.4 m). Besides the wood prod uct, gardners use thisspecies with brunch praning. Recent decades flower producers imported this species to Iran. Cutting method is the most suitable method of reproducing of this tree. To increas the sapling prod uction in one area different places and soil componets with split plot method were used, there were 3main treatments for space production: 1-green house without temperature with 2 meter height 2- green house without temperature with 1 meter height 3- open space. In Secodary treatment there were four kinds of soil such as: (sand, loam, 2 1 lome+ 2 1 mold + 3 1 sand + 3 1 mold + 3 1 forestsoil) in every flowerpot 10 * 7 cm two cutting hemi wood placed. In every method (space production) 240 flowerpot with 480 cutting and in three methods 720 flowerpot and 1440 cutting at the end of septe mber was provided. After twelve month results showed that in main treatment (production space) at 5% and secondary treatment (different soil componets) 1% was significant. The most persent rhizogencsis was related to main treatment 54.15% and secondary treatment 54% and the least percent was related to open space (22.2%), and sand (16.4%).
  • S.A.Javadi, F.Barjaste, M.Jafari Page 29
    In soil of the arid and semi - arid regions of Iran which is very salinity is very widespread, salinity is the most important limiting factor. Application of biological systems isone of most suitable methods for salinity rehabilitation in these areas. A research projectwas conducted to solve a part of the salinity problem in Chah- afzal region consisting of five treatments based on a randomized systematic statistical design. The treatments consisted of five identical areas with different Atriplex cover and management system v: 1. control area (no Atriplex vegetation cover), 2. Atriplex vegetation cover without pruning. 3. Atriplex vegetation cover with every year pruning, 4. Atriplex vegetation cover with pruning in every two year intervals, 5. Atriplex vegetation cover with every three year pruning intervals. The soil chemical parameters consisted of EC, pH, Na and SAR Were measured in three different soil depths of 0-20, 20-40 and 40-80 centimeter. The results showed that Atriplex lentifomis significantly decreased soil salinity to 40cm of soil depth. However, no significant effects was observed by pruning on measured soil parameters. Due to the ability of this spices in soil salinity decrement along with its potential characteristics for forage production, it could be recommended for rehabilitation of degraded rangeland in similar ecological regions.
  • Y.Keshavarz, H.Noorani Azad, A.R.Emadi, A.Borzoo Page 43
    In order to Study the physiological responses of two barley cultivars to salinity stress, a4-replicated CRD greenhouse experiment was conducted at the college of agriculture, The Islamic Azad university of Fasa, 2006. The treatments consisted of two barley cultivars: Sarvestan and Reyhan and five salinity levels: o, 85, 171, 256 and 342 mM. NaCl. Seed culturing was done in greenhouse and plants irrigation with the help of Hoagland nutrition solution. Total dry weight, stem and root length, total leaf chlorophyll, proline in shoots and Na+, K+ content in shoots were measured at the final leaf growth stage. Results showed that the total chlorophyll and dry weight decreased with increasing salinity levels. The reductions were lower in Sarvestan than Reyhan. A lower Na+ and higher K+ in Sarvestan compared to Reyhan were observed under high level of salinity. Proline content in shoots increased with increasing salinity levels. The proline content were higher in Sarvestan than Reyhan. Results showed that the effects of salinity stress on some of the physiological characteristics were lower in Sarvestan compared to Reyhan. Since a higher tolerance to salinity in Sarvestan was apparently associated with a lower concentration of Na+ and a higher K+ of shoots, this trait could probably be used for yield improvement of barley cultivars under saline conditions.
  • M.Gholami, M. Rashidi, B. Beheshti, S. Abbasi Page 55
    Drying is one of the most important step in raisin processing. During this step, initialmoisture content is decreased up to 15 – 17 percent (d.b). In this research, the effect of two-tempreture and pretreatments on time and drying rate of Thompson seedless grape was studied. Drying was in two steps: First step; temperature at four levels of 50,60,70, and 80 ºC and secound step which samples were placed at two temperatures. In this step, samples were placed at 80 ºC and while moisture content was reduced to 50%, temperature was reduced to 70,60 and 50 ºC. Four pretreatments including hot water, %5 potassium carbonate, %0.4 olive oil, %0.5 sodium hydracids and no pretreatment was performed. According to the results of the ANOVA, factors such as temperature, two-temperature and pretreatment have significant effects on drying time and average drying rate. Drying time of grape with two-temperature in comparison with drying time of constant temperature was decreased, up to 61% for some pretreatment. Maximum and minimum activation energy were determind 893.9, 4538.8 kj/kg.
  • M.R.Ebrahimzadeh Page 71
    In order to reach stable development, it is necessary to consider productivity in alldimensions, including agro-organizations which agricultural machineries are involved bymany of these organizations. Quantitative and qualitative study on function of currentmachineries of tillage and cultivation is important for several factors: first one is economicfactor, second one is accessibility and easy usage by farmers of each region and the thirdone, the most important, is the protecting its structure - earth - against erosion anddestruction. Different models of tillage and cultivation (18 models) are considered by thisstudy consisting of several agricultural machineries.Different methods for tillage after harvesting feeding corn in order to cultivate water fallwheat as main factor in 6 levels were evaluated and compared as below:- Moldboard plow + two times disks + Leveler;- Moldboard plow + one time disk + Leveler;- Chisel plow + two times disks + Leveler;- Perpendicular, two times disks + Leveler;- Rotivator + Leveler;- Chisel plow + Rotivator + Leveler;And different methods for harvesting water fall wheat as secondary factor in three levelswere evaluated and compared:- Grain drill centrifuge + furrow opener- Taka grain drill + furrow opener- Hamedan grain drill.Results of conical penetration index, weight average of earth and functional componentsof yield have shown that the best main treatment is Chisel plow + two times disks; and thesecondary treatment is Hamedan grain drill with total time of 5.6 hours in one hectare inorder to prepare and cultivate earth.
  • M. R.Haj Seyed Hadi, Gh.Noor Mohamadi, M.Nassiri Mahallati, H.Rahimian, A.Zand Page 87
    To study the competitive effects of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) andlambsquarter (Chenopodium album) on potato, an additive experiment was conducted in thespring of 2004 and 2005 in split-split plot based on randomized complete block design with4 replications at the Seed Potato Production Station of RAN in Firouzkooh. Treatmentsincluded 2 weed species in main plots (Amaranthus retroflexus and Chenopodium album),weed density in sub plots (2, 4 and 8 plants per meter of row) and relative time of weedemergence in sub-sub plots (8 and 4 days prior to potato and the same time with potatoemergence in 2004 and the same time with potato, 2 and 4 weeks after potato in 2005).Results showed that both weed species reduced biological yield. TDM reduction in 2005were 27.5 and 25.1 percent less than 2004. Redroot pigweed caused 33.8 and 38.1% more potato dry matter reduction than lambsquarter.
  • M.S.Vaghar, G.H. Noormohammadi, K.Shams, A.R. Pazoki, S.Kobraie Page 105
    To evaluate the growth trend of three chickpea varieties, this experiment was conducted at field experiment of Mahidasht near Kermanshah. This experiment was carried out in randomized complete block design in four replications in spilt plot arrangement. The main factor was planting date and variety was considered as a subplot factor. Varieties included ILC482, Hashem (Flip84-48 C) and Arman. And sowing time was November 11(Autumn), December 11(Winter) and March 11(Spring). For studying and surveying the chickpea growth trend once in fifteen days after becoming green to getting physiological takes action for sampling near each plot in surface is equivalent to 0.125 m2 after every sampling in the proporting of measuring physiological indexes such as dry matter accumulation, leaf area index, crop growth rate, relative growth rate were taken action. With delaying in planting (Spring) the weight of dry Shoots decreased. In the riew of dry matter accumulation of leaf, ILC482 had preference over the other varieties in December 11 and the highest dry matter accumulation of stem with 4.8 g in November 11 belonged to Hashem (FLIP 84-48C), generally the greatest weight of dry total plant weight with 12.6 g related to November 11 in Arman variety. Studying the Leaf Area Index in different variety Showed that the greatest Leaf Area Index with 3.1 belonged to Hashem (FLIP 84-48C). Delaying in sowing time, decreased Leaf Area Index too, so that the least amount of this character with 2.4 was shown in March 11. The greatest amount of CGR belonged to Arman variety in November 11. The maximum and minimum amount of RGR belonged to Hashem (FLIP 84-48C) and Arman variety and in different sowing time, the greatest RGR belonged to March 11, at this situation maximum amount of mentioned character was 67% g.g.day.