فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 19 (پاییز 1388)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 19 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • گیاه شناسی
  • فاطمه ملک احمدی، ساسان فرهنگیان کاشانی صفحه 2
    تنش غرقابی بر محصول‎های کشاورزی و گیاهان وحشی اثرهای مهمی را به جای می گذارد. غرقاب شدن خاک زمانی رخ می دهد، که خاک با آبیاری بیش از حد، بارندگی زیاد و یا زهکشی ضعیف روبه‎رو شده باشد. بیش ترین اثر زیان آور غرقابی، کاهش اکسیژن موجود در خاک است، زیرا ریشه ها نسبت به این شرایط حساسیت بیش تری از خود نشان داده و این امر به شدت روابط تغذیه ای خاک را تحت تاثیر قرار می دهد. بذرهای (مرکز تولید و تکثیر بذر و نهال کرمان) گیاه فلفل برای کشت در گلدان‎هایی با قطر 15 سانتی متر در سه گروه چهار تایی به مدت 3، 5 و 7 روز در ظروفی پر از آب کشت شدند.
    اپی ناستی برگ و تشکیل ریشه های نابجا از جمله تغییرهای مورفولوژیکی بود که در گیاه فلفل مشاهده شد و این امر شاید به دلیل افزایش تولید اتیلن است. یکی از راه های مقابله‎ی گیاهان در برابر تنش غرقابی، تشکیل ریشه های نابجا و آئرانشیم در ریشه و ساقه می باشد که در این رابطه مقایسه‎ی نمونه های میکروسکوپی نشان داد که در ساقه نمونه های تحت تیمار 5 و 7 روزه غرقابی، آئرانشیم تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: تنش، غرقابی، مورفولوژی، فلفل (Capsicum annuum L، )
  • فیزیولوژی
  • علیرضا عمادی، حمید نورانی آزاد، آرش برزو صفحه 17
    برای بررسی برخی ویژگی های فیزیولوژیک در گیاه چغندر قند تحت تنش شوری، آزمایشی در گلخانه در یک طرح آماری کاملا تصادفی در پنج سطح شوری صفر، 85، 171، 256، 342 میلی مولار کلریدسدیم، با چهار تکرار انجام شد . کشت دانه ها در گلدان های پلاستیکی و شرایط گلخانه و آبیاری گیاهان به کمک محلول غذایی هوگلند صورت گرفت . در پایان مرحله ی رشد، مقادیر وزن خشک گیاه، سطح برگی، کلروفیل کل برگ ها، سدیم و پتاسیم برگ ها و پرولین اندام های هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش درجه شوری کلروفیل کل برگ ها، سطح برگی و وزن خشک گیاه کاهش یافت . ولی در مقابل میزان پرولین اندام های هوایی افزایش یافت .
    پتاسیم برگ ها به طور معنی دار کاهش یافته و مقدار سدیم برگ ها به طور معنی دار افزایش نشان داد که سبب مسمومیت یونی به ویژه در سطوح بالا موجب شوری شده و رشد کاهش یافت . کاهش میزان کلروفیل و سطح برگی در گیاه سبب کاهش فعالیت های فتوسنتزی و رشد شد . افزایش پرولین همراه با افزایش سطح شوری، اهمیت حفظ تعادل اسمزی در شرایط پتانسیل آبی پایین را نشان می دهد .
    کلیدواژگان: تنش شوری، سطح برگی، کلروفیل، پرولین، چغندر قند
  • بی تا زاجی، علی شیرخانی، شیما علایی صفحه 27
    آللوپاتی مکانیسم تداخل گیاهان زنده یا مرده ای است که با آزاد سازی مواد شیمیایی، روی گیاهان مجاورشان تاثیر (بیش تر منفی) می گذارند و این می تواند عاملی برای کاهش استفاده از علف کش ها و کنترل علف های هرز مقاوم به علف کش ها باشد. گونه های براسیکا از جمله کلزا دارای توانایی آزاد سازی مواد سمی در محیط و ایجاد محیطی نامطلوب برای جوانه زنی و استقرار علف های هرز می باشند. هدف از انجام این تحقیق مشخص کردن ارقامی از کلزا با پتانسیل تولید مواد آللوپاتیک بیش تر و استفاده از آن ها در مدیریت علف های هرز است. بنابراین آزمایشی برای بررسی اثر غلظت های مختلف عصاره آبی ارقام کلزا بر بذ ور برخی علف های هرز رایج در کرمانشاه، مانند جو وحشی، یولاف وحشی، تاج خروس سفید و ترشک در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل سه رقم کلزا (طلایه، اکاپی و اپرا) و غلظت عصاره (100%، 50% و شاهد) بودند. صفات مورد اندازه گیری نیز شامل درصد جوانه زنی، درصد بازدارندگی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه بود. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش غلظت عصاره آبی تمام ارقام کلزا، میزان جوانه زنی و رشد دانه رست به طور معنی داری کاهش یافت؛ به خصوص عصاره کلزا بیش ترین تاثیر خود را بر جوانه زنی و رشد دانه رست تاج خروس داشت. هم چنین از بین ارقام مختلف، عصاره اپرا نسبت به اکاپی و طلایه درصد بازدارندگی بیش تری را نشان دادند.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، کلزا، میزان جوانه زنی، رشد دانه رست - علف های هرز
  • مسعود زاده قربانی، یونس مستوفی، مصطفی مصطفوی، علیرضا طلایی، فرزانه نجفی صفحه 41
    سیانید یک فرآورده مهم (Co-product) با بیوسنتز اتیلن در گیاهان عالی از مسیر ACC به شمار می آید. در برخی حالت های فیزیولوژیکی مانند رسیدن میوه، پیری گل، غرقاب، خشکی، اشعه ماوراء بنفش، اوزن ، آلودگی پاتوژنی و سرمازدگی اتیلن به میزان بیش تری تولید می‎شود. سیانید یک یون مضر و خطرناک برای زندگی به شمار می آید و با ایجاد ترکیبات پایدار با عناصری مانند آهن و منیزیم می‎تواند فعالیت آنزیم‎ها را مختل سازد و بدین ترتیب، بافت را از انجام تنفس، تثبیت کربن و احیای نیترات ناتوان می‎سازد. تعدادی از گیاهان قادر به تولید سیانید هستند و تاکنون بیش از 2000 گونه سیانوژنیک شناسایی شده اند. در گیاهان عالی آنزیم Beta-CAS برای متابولیزه کردن سیانید کاربرد دارد. برای بررسی فعالیت آنزیم Beta-CAS و ارتباط آن با متابولیسم سیانید و بیوسنتز اتیلن در دورقم سیب فوجی و عباسی مشهد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا درآمد. صفات کمی و کیفی شامل تولید اتیلن، میزان سیانید، ارزیابی فعالیت آنزیم Beta-CAS، در سطوح مختلف دما (2-، صفر، 2، 4) مورد بررسی قرار گرفتند. فعالیت آنزیم Beta–CAS با روش رنگ سنجی (Clorometric) و بر اساس میزان H2S تولید شده مورد ارزیابی قرار گرفت .
    در این تحقیق دریافتیم بافتی که دارای بالاترین فعالیت آنزیم Beta- CAS باشد، بیش ترین میزان تولید اتیلن را دارد. ارتباط مناسبی بین بیوسنتز اتیلن، تولید سیانید و فعالیت آنزیم Beta-CAS آشکار بود و این موضوع مشخص می کند که اتیلن می‎تواند ظرفیت متابولیزه شدن سیانید را بالا ببرد.
    کلیدواژگان: اتیلن، سیانید، آنزیم Beta، CAS
  • محیط زیست
  • مه لقا قربانلی، اعظم منفرد، غلامرضا بخشی خانیکی، کبری یزدانی صفحه 59
    مناطق آلوده و پاک تهران با استفاده از اطلاعات سازمان محیط زیست و اداره کنترل کیفیت هوا تعیین شد. در این تحقیق منطقه‎ی 12 (بازار) به عنوان منطقه‎ی آلوده و منطقه 1 (نیاوران) به عنوان منطقه پاک انتخاب شد.
    برای انجام این تحقیق دو گونه‎ی گیاهی اسطوخودوس ‍‍‍Chaix.) (lavandula officinalis و برگ نو (ligustrum vulgare L.) کاشته شده در حاشیه خیابان‎های مناطق آلوده و پاک تهران انتخاب شد.
    تحقیق حاضر نشان می‎دهد که آلودگی هوا موجب افزایش معنی‎دار پراکسیداسیون غشاء (غلظت مالون د آلدیید) می‎شود.
    فعالیت‎ آنزیم‎های آنتی‎اکسیدان (کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات ‎پراکسیداز) در درجات مختلفی در مناطق آلوده نسبت به مناطق پاک افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پراکسیداسیون غشاء سلولی، مالون دآلدیید، آنزیم‎های آنتی‎اکسیدان - گیاه
  • باغبانی
  • محمد غلامی پرشکوهی، مجید رشیدی، بابک بهشتی صفحه 71
    مدل های ریاضی خشک کردن محصولات در طراحی و بهینه سازی خشک کن ها و نیز برای کنترل مراحل عملیاتی آن ها موثر است. این مدل ها پدیده های خشک کردن را در یک روش واحد بدون توجه به مکانیسم های کنترل تشریح می کنند. در این تحقیق، تغییرات رطوبت انگور بی دانه قرمز در حین فرایند خشک شدن در شرایط مختلف با مدل های هندرسون و پابیس، دو جمله ای، لوییس، پیج، پیج اصلاح شده و تامسون برازش داده شد. در این آزمایش، دما در چهار سطح 50، 60، 70 و 80 درجه سانتی گراد، سرعت جا به جایی هوای گرم در سه سطح 1، 2 و 3 متر بر ثانیه و روش آماده سازی محصول در چهار سطح بدون آماده سازی، آماده سازی با آب داغ، آماده سازی با کربنات پتاسیم 5% و 4/0% روغن زیتون و آماده سازی با هیدروکسید سدیم 5/0% متغیر بود.
    نتایج نشان می دهد که مدل های دو جمله ای و پیج تغییر یافته، برازش قابل قبولی با مقدار رطوبت در حین فرایند خشک شدن دارند.
    کلیدواژگان: انگور، خشک شدن، مدل ریاضی
  • زراعت
  • پویا آقاسیدعلی دربندی، بابک بهشتی، محمدرضا ابراهیم زاده، حسین باخدا، یاسر فرقانی الله آبادی صفحه 84
    عملیات خاک‎ورزی مناسب موجب بهبود ساختمان خاک، افزایش خلل و فرج و توزیع بهتر خاک دانه ها و در نهایت افزایش عملکرد محصول می شود. با توجه به اهمیت اقتصادی گندم در کشور لزوم انجام تحقیقی کاربردی برای مقایسه‎ و ارزیابی روش‎های متداول خاک‎ورزی برای کشت چنین محصولی ضروری است. این تحقیق در سال زراعی 87-1386 به منظور مقایسه‎ی روش‎های متداول خاک‎ورزی در منطقه‎ی شهر‎ری انجام شد.
    آزمایش در قالب طرح بلوک به طور کامل تصادفی انجام شد و تیمارهای مورد مقایسه شامل: T1= رتیواتور+لولر، T2= چیزل+رتیواتور+لولر، T3= چیزل+دو بار دیسک+لولر، T4= دو بار دیسک عمود بر هم+لولر، T5= گاو آهن برگردان‎دار+یک بار دیسک+لولر، T6= گاو آهن برگردان‎دار+دو بار دیسک+لولر بودند. پارامترهایی مانند‎: درصد سبز شدن بوته، مقاومت خاک به نفوذ، میانگین قطر خاک دانه ها، مقایسه‎ی پراکنش قطر ذرات خاک از میانگین آن‎ها، هزینه و مقایسه‎ی تیمارها از لحاظ زمان مصرفی اندازه‎گیری و‎ در نهایت‎ توسط نرم‎افزار SPSS14مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین تیمارها از لحاظ فاکتور مقاومت خاک به نفوذ (در عمق بستر بذر) اختلاف معنی داری وجود ندارد؛ اما از لحاظ فاکتور درصد سبز بوته تیمار گاو آهن برگردان‎دار+یک بار دیسک+لولر در سطح بالاتری نسبت به سایر تیمارها قرار داشت و هم‎چنین از لحاظ قطر ذرات خاک دانه ها تیمار چیزل‎+رتیواتور+لولر در ‎پایین‎ترین سطح و تیمار گاو آهن برگردان‎دار+دو بار دیسک+لولر و گاو آهن برگردان‎دار+یک بار دیسک+لولر در بالاترین سطوح قرار گرفتند و از لحاظ فاکتور پراکنش قطر ذرات خاک دانه ها از میانگین آن‎ها تیمار چیزل+دو بار دیسک عمود بر هم+لولر کم‎ترین پراکنش را نشان داد و در مقابل گاو آهن برگردان‎دار+ یک بار دیسک+لولر بیش‎ترین پراکنش را دارا بود. از لحاظ زمان مصرفی و هزینه در هکتار تیمار 2 بار دیسک عمود بر هم نسبت به سایر تیمارها کم‎ترین مقدار را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: روش‎های خاکورزی، منطقه شهر‎ری، گندم پاییزه چیزل، گاوآهن برگردان دار، دیسک‎
  • علیرضا صابری، فرشاد قوشچی، سهیل سیرانی، علیرضا صفاهانی صفحه 96
    برای بررسی اثر تراکم و آرایش‎های مختلف کاشت بر عملکرد و برخی صفات زراعی ذرت سینگل کراس 704، در سا‎ل‎های 84-1383 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان آزمایشی به صورت کرت‎های خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل تراکم گیاهی در چهار سطح (65، 75، 85 و 95 هزار بوته در هکتار) در کرت‎های اصلی و آرایش کاشت در دو سطح (‎یک ردیفه و دو ردیفه با فواصل 15‎و‎20 سانتی‎متر) بود که کرت‎های فرعی را تشکیل دادند. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش تراکم، ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، وزن خشک برگ، ساقه، بلال و چوب بلال، افزایش و تعداد کل دانه در بلال، قطر بلال، طول بلال، وزن هزار دانه، تعداد دانه در ردیف و شاخص برداشت کاهش یافت. با تغییر آرایش کشت تک ردیفه به دو ردیفه نیز به غیر از شاخص برداشت تمام پارامترهای بالا افزایش یافتند. در بررسی اثر متقابل تراکم و آرایش کاشت، عملکرد دانه و علوفه در سطح 1 درصد معنی‎دار شد و تیمار تراکم 85 هزار، دو ردیفه 15 سانتی متر با 14170 کیلوگرم در هکتار بیش‎ترین عملکرد دانه را داشت و بیش‎ترین عملکرد زیست توده (23330 کیلوگرم در هکتار) از تیمار تراکم 95 هزار بوته در هکتار دو ردیفه 15 سانتی‎متر به دست آمد. هم‎چنین وزن هزار دانه، تعداد دانه در ردیف، شاخص برداشت، ارتفاع بلال، طول بلال، وزن خشک برگ، ساقه، بلال و چوب بلال در سطح 1 درصد معنی‎دار شدند، ولی تعداد کل دانه در بلال، وزن خشک پوشش بلال، قطر بلال و تعداد ردیف بلال در سطح 5 درصد معنی‎دار شدند. به طور کلی می‎توان نتیجه گرفت که با آرایش کاشت دو ردیفه رقابت بین بوته ها کاهش یافت و تراکم ذرت دانه‎ای را می‎توان افزایش داده و در حصول عملکرد بالا بهره جست.
    کلیدواژگان: آرایش کاشت، تراکم کاشت، ذرت، عملکرد دانه، زیست توده
  • صفحه 112
  • صفحه 121
  • شرایط پذیرش مقاله / روش تدوین مقاله
    صفحه 123
|
  • F.Malek-Ahmadi, S.Farhangian-Kashani Page 2
    Water logging has a major impact on both natural vegetation and agricultural crops. Soilwater logging occurs when over irrigation and excessive rainfall combine with poordrainage. The most detrimental effect of water logging is oxygen deficiency in the soil,because roots are particularly sensitive to anaerobic conditions, which can severely affectnutrient relations of the soil. Leaf epinasty, lateral root production, internodes elongation, were observed in flooded plants, which probably is the result of increasing ethylene production by plants. One of the morphological and anatomical mechanisms for acclimation of plants to flooding stress probably will be the avoidance of water loss by transpiration. The other will be a facilitation in transport of atmospheric O2 to the submerged roots by formation of adventitious roots and aerenshyma. However, comparison of microscopic section showed that in stem of treated with 5 and 7 days flooding, aerenshyma formed.
  • A.R.Emadi, H.Nourani Azad, A.Borzoo Page 17
    In order to study some of the physiological responses of sugar beet plant to salinitystress, A 4- replicate CRD greenhouse experiment was conducted with five salinity levels(o, 85, 171,256 and 342 mM Nacl). Seeds were planted in greenhouse and plantlets irrigated by Hoagland nutrition solution. Total dry weight, Leaf area, total Leaf chlorophyll, proline in shoot and Na+, k+ in the leaves were measured at the final leaf growth stage. Results showed that with increasing salinity levels total Leaf chlorophyll, Leaf area and total dry weight decreased, while proline content in shoots and Na+ in leaves significantly increased with increasing salinity levels. K+ content in leaves decreased with increasing salinity stress. Accumulation of Na+ in the leaves particularly at high salinity levels lead to nutrient deficiency, ionic toxicity and growth decrease. The high level of proline enhanced the plant to maintain osmotic adjustment when growing under low water potentials.
  • B.Zaji, A.Shirkhani, S.Alaei Page 27
    Allelopathy is an interference mechanism in which living or dead plants releaseallelochemicals exerting an effect (mostly negative) on the associated plants, and this might be a chance to reduce the use of herbicides and could be an additional tool to control herbicide-resistant weeds. The species of Brassica tissue such as rapeseed could beattributed to their ability to release toxic substances in the environment and to create anunfavorable environment for weed germination and establishment. The objective of thisstudy was to select suitable cultivars of rapeseed with high allelochemical and use of themin weed management. Accordingly, an experiment was carried out to assess allelopathicpotential of cultivars of rapeseed vegetative parts on some common weeds in Kermanshahregion (wild barley, wild oat, tumbleweed amaranth and curly dock) in randomizedcompletely block design. The factors consisted of cultivars (opera, talaieh and okapy) ofrapeseed and concentration (100%, 50% and control).Measured traits were germinationpercentage, inhibitory percentage, speed of germination, rootlet length and hypocotyllength. The bioassay experiments showed that by increasing the aqueous extractconcentrations of rapeseed’s cultivars, the germination rate and seedling crops of weed were decreased (P < 0.001). Especially the residual extract of rapeseed had most effect on germination and seedling growth of tumbleweed amaranth. In particular, opera extractscaused greater inhibitory percentage on weeds than talaieh and okapy.
  • M.Zadehbagheri, Y.Mostofi, M.Mostafavi, A.Talaei, F.Najafi Page 41
    Cyanide is a Co-product of ethylene biosynthesis in higher plants via the ACC pathway.In certain physiological, such as fruit ripening, flower senescence, flooding, drought,pathogen infection, ozone, UV radiation and chilling, ethylene biosynthesis is greatlyinduced. Cyanide is a harmful ion, hazardous to life, which forms a very stable complex with the active site metal (e.g., Fe and Mg) in enzymes, thereby inhibiting vital functions, in cells such as respiration, carbon fixation, and nitrate reduction. Many plants have the ability to produce HCN; more than 2,000 species have been defined as cyanogenic.In higher plants the key enzyme to detoxify HCN is L-3-cyanoala ninsynthase (EC.4.4.1.9). In order to analyze Cyanide metabolism in relation to ethylene biosynthesis in two apple cultivar (fuji and Abbasi Mashhad) a factorial experiment was conducted in splitplotarranged based on randomized complete block design with different replication. Thequantitative and qualitative characteristics were evaluated including ethylene productionCyanide metabolism and activity of Beta–CAS in four level of temperature (-2, 0, +2, +4).Beta-CAS synthase enzyme can be assessed by measuring the sulfide that is formed duringthe reaction between HCN and L. cysteine colorimetrically. In the following study it was observed that the tissue with the highest Beta-CAS enzyme activity, has the most ethylene production level. The existence of an appropriate link between ethylene and cyanic biosynthesis and Cyanide metabolism was clear. This showed that ethylene can increase Cyanide metabolization capacity.
  • M.Ghorbanli, A.Monfared, G.H.Bakhshi Khaniki, K.Yazdani Page 59
    For the purpose of the study, the following plant species growing along roadsides in lowand high pollution density areas (BAZAR and NIAVARAN)in TEHRAN had beenselected:Lavandula officinalis Chaix. and ligustrum vulgare L. The present study shown that The air pollution caused an increase in cell membrane lipid peroxidation. The antioxidant enzymeZ activity increased to different degrees in polluted area.
  • M.Gholami, M.Rashidi, B.Beheshti Page 71
    Mathematical Models are helpful in designing new or improving existing dryingsystems or for the control of the drying operation. These models describe the dryingphenomena in a unified way, regardless of the controlling mechanism.In this research, Henderson and Pabis, the two-term, Lewis, Page, Modified Page, andThompson equations were used to fit moisture content variations during the drying process., temperature at four levels of 50,60,70, and 80 ºC, and also air velocity at three levels of 1, 2 and 3 m/s, and four pretreatments including hot water, %5 potassiumcarbonate, %0.4 olive oil, %0.5 sodium hydracids and no pretreatment was varied.Results showed that Moisture variations during the drying process fit to the two-termsand changed Page models well.
  • P.Darbandi, B.Beheshti, M.R.Ebrahimzadeh, H.Bakhoda, Y.Forghani Allah Abadi Page 84
    A suitable soil operation leads to the optimization of the soil structure, increase of soil porosity and better distribution of soil particles and finally increasing the product function. Considering the performance of wheat in the country the need for the performance of an applied research for the comparison and evaluation of common soil work methods for the cultivation of such a product seems to be necessary. This research was done in the agricultural year 2007-08 in Shahr-e-Ray region in order to compare the common soil work methods. The experiment was in the form of randomized complete block design and the compared services were: T1= Rotary tiller + leveler T2= Chisel plow + rotary tiller + leveler T3= Chisel plow + 2 times disk + leveler T4= 2 times vertical disks + leveler T5= moldboard plow one time disk + leveler T6= moldboard two times disk + leveler Parameters like: emersence percentage, soil resistance against penetration, average diameter of soil particles, the comparison of the distribution of soil particles diameter from their average, costs and comparison of services concerning the measurement time were taken into consideration and finally they were analyzed by SPSS 14 software. The results shown that there is not a significant difference between the services concerning the factor of soil resistance against penetration (at the depth of seedbed). But regarding emersence factor the service mold board plow + one time disk is in a higher level compared with other services and also concerning the soil particles diameter the service chisel + rotary tiller is in the lowest level and the service moldboard plow + 2 times disk and mold board plow + one time disk is in the highest level. The service chisel+2 times vertical disk indicated lowest distribution concerning the factor of soil particles diameter distribution from their average and on the contrary the moldboard plow + 1 time disk indicated the most distribution. The service 2 times vertical disk is the lowest level compared with other services concerning the time consumed and the cost in hectare.
  • A. R.Saberi, F. Ghoshchi, S.Sirani, A. R. Safahani Page 96
    To examine the effects of plant densities and sowing pattern on yield and agronomical characteristics of corn Hybrid S.C704, a field experiment was conducted in 2004 and 200 at Agricultural Research Center of Gorgan. This experiment was laid out in a randomized complete block design arranged in a split plot with four replications for two years (2004- 2005). Plant densities (D1=65000, D2=75000, D3= 85000 and D4=95000) were as main plot and sowing patterns (P1= Single row, P2= double row with 15 cm space and P3= double row with 20 cm space) were as subplots. The result of combined analysis over two years showed that by increasing plant density, trait such as grain yield, forage yield, ear height, leaves, steam, ear and cob dry matter increased. But characters such as number of grain in ear, ear diameter, ear length, kernel weight, husk dry matter, number of kernel in row and harvest index decreased. Most characters such as grain yield, forage yield, leaves, steam, ear, ear cob dry matter, total kernel per ear, ear diameter, ear length, kernel weight and number of kernel per row were increased by changing of planting pattern from single row to double row. Plant density and planting pattern interaction effect were significant at 1% level in grain yield and forage and 15 centimeter double row, 85000 plant density traits with 14170 kg ha-1 produced the highest grain yield. The highest biomass (23330 kg ha) was produced on 15-centimeter double, 95000 plant density trait treatment. Also kernelweight, number of grain in row, harvest index, ear high, ear length, leaf, stem, ear, cob and husk dry weight also significant at 1% level. The difference in number of grain in ear, husk dry weight, ear diameter, number of row grain in ear, was significant at 5% level. It was concluded that by using double planting pattern, the inter plant competition was decreased and we could get high yield.