فهرست مطالب

Medical Physics - Volume:6 Issue: 24, 2010

Iranian Journal of Medical Physics
Volume:6 Issue: 24, 2010

  • 106 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/01/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشید باباپور مفرد، علی عباسپور تهرانی فرد، بابک ابراهیمی، داریوش سرداری صفحات 1-12
  • محمدتقی بحرینی طوسی، افتخار رجب بلوکات، رهام سالک، محسن لایق صفحات 13-18
    مقدمه
    یکی از سرطان های رایج در ناحیه سر و گردن سرطان نازوفارنکس می باشد که درمان انتخابی آن پرتودرمانی است. به دلیل وجود ارگان های حساس در ناحیه سر و گردن پرتودرمانی عوارض جانبی زیادی نیز به دنبال خواهد داشت. یکی از این ارگان های حساس نخاع می باشد. در صورتی که دوز جذبی نخاع بیش از حد تحمل آن باشد عوارضی چون میلوپاتی و سندرم لرمیت اجتناب ناپذیر است.
    مواد و روش ها
    از بخش سر و گردن یک فانتوم راندو به عنوان بیمار فرضی مبتلا به سرطان نازوفارنکس استفاده شد. درمان کامل شامل سه مرحله است. در شروع هر مرحله میدان درمان برای هر مرحله از درمان توسط متخصص پرتودرمانی و با کمک سیمولاتور بر روی فانتوم خط کشی شد. به منظور اندازه گیری دوز جذبی نخاع از تراشه های TLD-100 استفاده گردید. TLD ها به محاذات دومین مهره گردنی تا چهارمین مهره سینه ای که در برش های فانتوم تعبیه شده است جایگذاری شدند. دوز جذبی هر تراشه توسط دستگاهHarshow 3500 TLD reader قرائت گردید.
    نتایج
    دوز جذبی کل نخاع که در نقاط مجاور مهره های دوم گردنی تا چهارم سینه ای اندازه گیری شد بسیار متغیر و به ترتیب به شرح زیر است، برای به دست آوردن دوز جذبی کل، تعداد فراکشن در هر مرحله در دوز جذبی ناشی از فراکشن اول همان مرحله ضرب شد و نتایج حاصل با هم جمع گردید.بدین ترتیب دوز جذبی نخاع در بازه ی 91/62-62/15 گری بدست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    گرچه نخاع در پایان مرحله اول از میدان درمانی خارج گردید معهذا تغییر عمده ای در دوز آن در پایان مرحله اول و دوم مشاهده نگردید. در مرحله سوم میدان قدامی گردن با یک میدان جانبی جایگزین گردید و لذا در نخاع بطور مقابل ملاحظه کاهش یافت. بر اسا نتایج این مطالعه در بخشهایی از نخاع که نظبر یا ناحیه محدود بین مهره سوم گردنی و سوم سینه ای است بیش از 47 گری یعنی بیشتر از حدتحمل آن بدست آمد. بنابراین باید به دقت توجه نمود که در هنگام انجام درمان بافت های حساس محافظت شوند. بکارگیری روش هایی جدید نظیر IMRT، در صورتیکه در دسترس باشد، دوز غیر ضروری نخاع و آثار بیولوژیکی آن را بطور قابل ملاحظه کاهش خواهد داد.
    کلیدواژگان: سر و گردن، سرطان سر و گردن، فانتوم راندو
  • محمدحسن طلب، رضا آقایی زاده ظروفی، علی عباسپور تهرانی فرد، غلامرضا شیرانی صفحات 19-28
  • بررسی اثر ترکیبی درمانهای سونوداینامیک و فتوداینامیک در مدل توموری کارسینومای کولون (CT26)
    آمنه سازگارنیا، سیدمحمدحسین بحرینی طوسی، مریم بخشی زاده، علیرضا خویی، حبیب الله اسماعیلی، امید رجبی صفحات 29-37
    مقدمه
    درمان فتوداینامیک یک روش درمانی غیرتهاجمی تومورهای سرطانی است که فقط برای تومورهای با حداکثر عمق 5 میلیمتر پاسخگو می باشد. از طرفی اکثر داروهای حساس به نور به امواج فراصوت نیز حساس اند(اساس درمان سونوداینامیک). بنابراین انتظار می رود با ترکیب این دو روش درمانی، بتوان به ازای دوز کمتری از داروهای حساس کننده، بر کارایی درمانهای فتوداینامیک افزود و تومورهای ضخیم تر یا عمقی تری را درمان نمود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی کارایی درمانهای فتوداینامیک در نتیجه همیاری آنها با آثار امواج ماوراء صوتی است.
    مواد و روش ها
    مطالعه بر روی مدل توموری کارسینومای کولون موش Balb/c انجام شد. بدین منظور با کشت و تکثیر رده سلولی CT26 اقدام به القای تومور زیرجلدی در بدن موش گردید. 24 ساعت پس از تزریق داخل صفاقی فتالوسیانین روی لیپوزومی به عنوان حساس کننده، ابتدا تابش امواج فراصوت در فرکانس و شدت معین و سپس نوردهی به ناحیه تومور انجام شد. بررسی کارایی درمان با اندازه گیری روزانه ابعاد تومورها و محاسبه حجم نسبی آنها صورت گرفت. در ضمن کلیه گروه های کنترل برای تایید اثر هر یک از متغیرهای درمانی در مطالعه لحاظ گردید.
    نتایج
    به نظر می رسد در10 روز اول پس از درمان تمامی گروه ها توانسته اند سبب کاهش معنی دار حجم تومور نسبت به گروه کنترل گردند اما بهترین پاسخ در گروه های تحت درمان فتوداینامیک یا سونوداینامیک مشاهده شد. طولانی ترین زمان دو برابر شدن حجم تومورها به ترتیب مربوط به گروه های درمان فتوداینامیک، سونوداینامیک و درمان اصلی و کوتاه ترین زمان مربوط به گروه کنترل بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    فتالوسیانین روی لیپوزومی دارای خاصیت حساس کنندگی نوری و فراصوتی می باشد. درمان های فتوداینامیک و سونوداینامیک می توانند در کاهش روند رشد تومورها مؤثر باشند در این تحقیق، ترکیب دو روش آثار درمانی بهتری به بار نیاورده است. پیش بینی می شود این نتیجه مربوط به انتخاب عوامل درمانی بوده و بتواند در مطالعات آینده بهینه شود.
    کلیدواژگان: درمان فتوداینامیک، درمان سونوداینامیک، فتالوسیانین روی لیپوزومی، CT26، فراصوت، کارسینومای کولون
  • حمیدرضا شعبانی، محمود الله وردی*، عباس تکاور، مهبد اصفهانی، مهدی عقیلی، محمدرضا تقی زاده، زهرا تیزمغز، سیدعلی واعظ زاده صفحات 38-45
  • مهدی رکیان، پروین نصیری، حجت زراعتی صفحات 47-57
    مقدمه
    بررسی و مطالعه اثرات ناشی از القاء جریان و میدانهای الکتریکی و مغناطیسی با فرکانس بی نهایت کم در بدن انسان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است تا بدین وسیله اثرات ایجاد محتمل در مولکولی،سلولی و اندامی تعیین شوند. هدف از این مطالعه ارزیابی شدت میدانهای الکتریکی و مغناطیسی با فرکانس بینهایت کم تعیین ارتباط اختمالی این میدانها با تغییرات پارامترهای خونی افراد شاغل در یکی از صنایع سنگین تهران است.این مطالعه از نوع مطالعه موردی است.تعداد نمونه های مورد بررسی در این مطالعه که با میدانهای الکتریکی و مغناطیسی مواجهه دارند، 205 نفر است که در 4 گروه شامل 1- کارگران کوره القایی2-کارگران سختی القایی3-جوشکاران4-اپراتورهای کامپیوتر طبقه بندی می شوند.
    مواد و روش ها
    در زمینه ارزیابی تماس با میدانهای الکتریکی و مغناطیسی و مطالعه اپیدمیولوژیک اثرات آن در مشاغل متدهای متنوعی توصیه و به کار برده شده است. طیف متدها از متدهای ساده دسته بندی مشاغل تا متدهای پیچیده ای مانند مدل ماتریکس مواجهه شغلی است که بر اساس اندازه گیری های مواجهه پرسنل و بازسازی آن بعد از مواجهه است. در این پژوهش از روش های استاندارد جهت اندازه گیری میزان میدانهای الکتریکی و مغناطیسی استفاده شد. در این مطالعه اندازه گیری شدت میدانهای الکتریکی و مغناطیسی بر اساس دزیمتری که بر پایه روش 202 کتابچه روش های اندازه گیری انستیتو ملی ایمنی و بهداشت حرفه ای امریکا انجام شد.جهت تعیین تغییرات پارامترهای خونی از کارگران نمونه های خونی گرفته شد و سپس به وسیله روش های معتبر آنالیز شد.همچنین جهت بررسی سیر تغییرات پارامترهای هماتولوژی کارگران از نتایج آزمایشات خونی سالهای قبل مندرج در پرونده های کارگران استفاده گردید.
    نتایج
    اندازه گیرها نشان دهنده شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی عظیمی را در اطراف کوره های القایی است و به صورت کلی محدوده شدت میدان الکتریکی برای گروه کارگران القایی 3/2-3/2452 ولت بر متر ومحدوده شدت میدان مغناطیسی1-1/325 میکرو تسلا می باشد. در سایر مشاغل از قبیل کارگران سختی القایی این محدوده برای میدانهای الکتریکی 45/2-5/68 ولت بر متر و برای میدانهای مغناطیسی 3/1-4/20 میکرو تسلا می باشد.در گروه جوشکاران بازه میدانهای الکتریکی 02/1-23/11 ولت بر متر و میدانهای مغناطیسی 12/0-25/3 میکرو تسلا است و درنهایت در گروه اپراتورهای کامپیوتر میدانهای الکتریکی در محدوده 1/21-2/186 ولت بر متر قراردارد و برای میدانهای مغناطیسی این بازه 07/0-25/0 میکرو تسلا است.
    بحث و نتیجه گیری
    در گروه کارگران کوره القایی میانگین پارامترهای گلبول سفید و حجم گلبول قرمز به طور معنی دار افزایش نشان میدهد، در صورتی که میانگین گلبولهای قرمز کاهش یافته است (P<0.05). در گروه کارگران سختی القایی میانگین پارامترهای گلبولهای سفید، متوسط غلظت وزنی هموگلوبین و حجم گلبول قرمز به طور معنی دار افزایش پیدا کرده است در صورتی که میانگین گلبول قرمز و هموگلوبین کاهش پیدا کرده است. (Pv<0.05).در گروه جوشکاران میانگین پارامترهای گلبولهای سفید، حجم گلبول قرمز و هموگلوبین به شکل معنی دار افزایش پیدا کرده است و درنهایت در گروه اپراتورهای کامپیوتر شاخص های گلبول قرمز و هماتوکریت به شکل معنی دار کاهش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: میدانهای الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار پایین، تغییرات خونی، میدانهای الکتریکی و مغناطیسی، صنایع سنگین فلزی، دسته بندی مشاغل
  • فراز کلانتری، حسین رجبی، ناهید یعقوبی، احمد بیطرفان رجبی صفحات 58-71
    مقدمه
    یکی از روش های معمول در اسپکت قلب بکارگیری دو ایزوتوپ تالیوم (201Tl) در حالت استراحت و تکنسیوم (99mTc) در حالت فعالیت است. به صورت نظری و با بکارگیری پنجره های انرژی مختلف، این آزمون می تواند به صورت تصویربرداری همزمان با کمک دو پرتودارو صورت گیرد. تنها اشکال این روش ایجاد آلودگی متقابل[1]ناشی از ثبت پرتوهای پراکنده تکنسیوم و همچنین پرتوهای X اختصاصی تولید شده در کولیماتور در تصویر تالیوم می باشد. هدف این تحقیق استفاده از روش پنجره میانی برای اصلاح این آلودگی است.
    مواد و روش ها
    با استفاده از فانتوم ریاضی NCAT یک فانتوم نوعی از قفسه سینه و ارگانهای داخلی آن تولید شد. یک چشمه خطی بسیار نازک تکنسیوم در محدوده قلب تعبیه گردید بدون اینکه اکتیویته دیگری در سایر ارگانها باشد. شبیه ساز SimSET برای تصویربرداری از این فانتوم در انرژی های مختلف بکار گرفته شد. برای یافتن توابع ارتباط بین نماها در انرژی های مختلف، از تئوری تلفیق وارون استفاده شد. توانایی این توابع در سه مرحله مورد ارزیابی قرار گرفت: شبیه سازی مونت کارلو، استفاده از فانتوم فیزیکی و مطالعه بالینی. نهایتا تصاویر مربوط به 11 بیمار که دارای نتایج آنژیوگرافی بودند، بصورت اسکن همزمان در پنجره های مختلف بدست آمد. کیفیت این تصاویر قبل و بعد از اصلاح، با تعیین کنتراست ضایعه و یا کنتراست دیواره به حفره قلب با هم مقایسه شد.
    نتایج
    تابع دو بعدی جدیدی با الگوی نمایی و مرکزیت بلند برای مرتبط ساختن تصویر پرتوهای پراکنده تکنسیوم به تصویر پنجره میانی معرفی شد. همچنین پرتوهای X تولید شده در کولیماتور از تلفیق یک تابع گوسی با تصویر اصلی تکنسیوم مدلسازی شدند. افزایش معنی دار کنتراست تصاویر تالیوم را در هر مرحله از تحقیق بعد از اصلاح شاهد بودیم. در مقایسه با سایر روش های مشابه، نتایج بهتری با این توابع پیشنهادی حاصل شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با روش پیشنهادی بازگرداندن کنتراست تصاویر همزمان تالیوم در حد تصاویر تالیوم به تنهایی مقدور است. اگرچه تنها پارامتر کنتراست نمی تواند مبین ارزش بالای کلینیکی تصاویر باشد و نیاز به بررسی های بیشتر بخصوص کلینیکی با حجم بالای نمونه احساس می شود. مزیت های زیادی در تصویربرداری همزمان از دو ایزوتوپ وجود دارد. این پروتکل زمان تصویربرداری و مشکلات آنرا به نصف کاهش می دهد. همچنین ثبت مشابه تصاویر در حالت استراحت و فعالیت، اصلاح تضعیف و حرکت را برای فیزیسیست و تفسیر تصاویر را برای پزشک تسهیل می نماید..
    کلیدواژگان: آلودگی متقابل، اسپکت همزمان، تالیوم، تکنسیوم، NCAT، SimSET، تلفیق
  • علی اصغر مولوی، اعظم سادات افضلی صفحات 73-81
    مقدمه
    دوز جذبی در پوست و توزیع دوز عمقی بعضی چشمه های گسیلنده بتا که ممکن است سبب آلودگی پوست یا پوشش محافظ آن به مواد رادیو اکتیو گردد با استفاده از کد 2VARSKIN محاسبه شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش دوز جذبی در پوست بر حسب عمق پوست برایرادیوایزوتوپ های گسیلنده بتاY90Sr/90،Pm 147و P32 با استفاده از پارامترهای ورودی مورد نیاز: قدرت چشمه، ضخامت ماده پوشاننده،چگالی ماده پوشاننده، ضخامت لایه هوا از جشمه تا پوست، زمان تابش و هندسه های مختلف چشمه محاسبه شده است.
    نتایج
    تغییرات دوز جذبی در پوست برحسب عمق پوست برای چشمه های گسیلنده بتا با هندسه های نقطه ای، دیسک دوبعدی، استوانه ای، کروی و بره ای محاسبه شده است؛ چشمه استوانه ای در هر سه نمونه ایزوتوپ مورد بررسی به عنوان بهترین چشمه به لحاظ حفاظت تابشی و وارد کردن کمترین آسیب به سلول های پوست تشخیص داده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    کد 2VARSKIN با سرعت، دقت بالا و کاربرد آسان توسط کاربر ابزار مناسبی برای دوزیمتری پوست می باشد و می توان از آن برای بهینه سازی دوز تابشی چشمه های بتا در درمان سرطان پوست استفاده نمود.
    کلیدواژگان: چشمه های بتا، آلودگی پوست با مواد رادیواکتیو، دوز جذبی، کد 2VARSKIN
  • ملیحه عبدالهی، محمدتقی بحرینی طوسی صفحات 82-88
  • چکیده های مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 89
|
  • Farshid Babapour Mofrad, Ali Abbaspour Tehrani-Fard, Babak Ebrahimi, Dariush Sardari Pages 1-12
    Introduction
    SPECT is a diagnostic imaging technique the main disadvantage of which is the existence of Poisson noise. So far, different methods have been used by scientists to improve SPECT images. The Wavelet Transform is a new method for de-noising which is widely used for noise reduction and quality enhancement of images. The purpose of this paper is evaluation of noise reduction in SPECT images by wavelet.
    Material And Methods
    To calculate and simulate noise in images, it is common in nuclear medicine to use Monte Carlo techniques. The SIMIND software was used to simulate SPECT images in this research. The simulated and real images formed using the current typical (hexagonal) collimator were de-noised by different types of wavelets.
    Results
    The best type of wavelet was selected for SPECT images. The results demonstrated that the best type of wavelet in the simulated and real images increased Signal to Noise Ratio (SNR) by 33% and 45% respectively. Also, Coefficient of Variation (CV) decreased by 77% and 71% respectively, while Contrast of Recovery (CR) was reduced by only 4% and 9% respectively.
    Conclusion
    Comparing the results for real SPECT images in this paper with previously acquired results in real PET images, it can be concluded that the images of both nuclear medicine systems using Wavelet Transform differ in SNR and CR by only 5% and 7% respectively, and in CV by about 20%. Therefore, wavelet transform is applicable for nuclear medicine image de-noising.
  • Mohammad Taghi Bahreyni Toossi, Eftekhar Rajab Bolokat, Raham Salek, Shahram Baiani, Hamid Gholamhoseinian, Mohsen Layegh, Hamid Saeidi Saedi Pages 13-18
    Introduction
    Nasopharyngeal carcinoma is one of the most common malignancies in the head and neck region and radiotherapy is its treatment of choice. In spite of the fact that it is widely used, due to the presence of many sensitive organs or tissues in this region, patients may suffer from a wide range of side effects. One such sensitive tissue is the spinal cord. If the absorbed dose to spinal cord is greater than its tolerance dose, then myelopathy and Lhermitte’s sign are not avoidable.
    Material And Methods
    Thehead and neck of a Rando phantom (reference man) was employed as a hypothetical patient suffering from nasopharyngeal carcinoma. The full course of treatment consisted of three phases. At the beginning of every phase, an oncologist used a simulator to delineate the surface of the Rando Phantom for treatment. TLD chips (TLD-100) were employed for dose measurement. TLD chips were inserted in the previously made holes on the surface of selected slices adjacent to second cervical to fourth thoracic vertebra. Absorbed dose by TLDs were read by a Harshaw 3500 TLD reader.
    Results
    Total measured dose (in Gy) of various parts of spinal cord adjacent to second cervical to fourth thoracic vertebra varied widely and were as follows respectively: 15.24±1.31, 50.31±1.06, 49.15±2.77, 47.48±1.42, 54.56±2.6, 48.92±0.6, 45.1±0.45. In other words, the range of doses received by different segments of the spinal cord could be as wide as 15.24 to 54.56 Gy.
    Conclusion
    Although the spinal cord was excluded at the end of the first phase, a significant change in the absorbed dose at the end of the first and second phases was not observed. In phase three, the anterior neck field was replaced by a lateral field and the spinal cord absorbed dose was reduced considerably. According to our results, absorbed doses of the spinal cord segments corresponding to the region confined between the third cervical to third thoracic vertebra were more than the 47 Gy recommended tolerance dose value. Therefore, special attention must be paid to protect this sensitive tissue while the treatment is performed. Application of modern techniques such as IMRT, if available, will reduce the unnecessary dose the spinal cord and its consequent biological risks considerably.
  • Mohammad Hosntalab, Reza Aghaeizadeh Zoroofi, Ali Abbaspour Tehrani-Fard, Gholamreza Shirani Pages 19-28
    Introduction
    Various computer assisted medical procedures such as dental implant, orthodontic planning, face, jaw and cosmetic surgeries require automatic quantification and volumetric visualization of teeth. In this regard, segmentation is a major step.
    Material And Methods
    In this paper, inspired by our previous experiences and considering the anatomical knowledge of teeth and jaws, we propose a hybrid technique for teeth segmentation and visualization in CT volumetric data. The major steps of the proposed techniques are as follows: (1) Separation of teeth in CT dataset; (2) Initial segmentation of teeth in panoramic projection; (3) Final segmentation of teeth in CT dataset; (4) 3D visualization of teeth.
    Results
    The proposed algorithm was evaluated in 30 multi-slice CT datasets. Segmented images were compared with manually outlined contours. In order to evaluate the proposed method, we utilized several common performance measures such as sensitivity, specificity, precision, accuracy and mean error rate. The experimental results reveal the effectiveness of the proposed method.Discussion and
    Conclusion
    In the proposed algorithm, the variationallevel set technique was utilized to trace the contour of the teeth. In view of the fact that this technique is based on the characteristics of the overall region of the tooth image, it is possible to extract a very smooth and accurate tooth contour using this technique. For the available datasets, the proposed technique was more successful in teeth segmentation compared to previous techniques.
  • Hamidreza Shabani, Mahmood Allahverdi, Mahbod Esfahani, Mehdi Aghili, Abbas Takavar, Mohammd Reza Taghizade, Zahratizmaghz, Ali Vaezzade Pages 38-45
    Introduction

    Delivering maximum dose to tumor and minimum dose to normal tissues is the most important goal in radiotherapy. According to ICRU, the maximum acceptable uncertainty in the delivered dose compared to the prescribed dose should be lower than 5%, and this is because of the relationship between absorbed dose, tumor control and normal tissue damage. Absorbed dose accuracy is investigated by an in vivo dosimetry method. In this paper, we compared absorbed dose in the tumors of the breast and pelvic region against the calculated dose. The amount of deviations and the factors that cause this deviation in dose delivery to patients and some methods for decreasing them were evaluated.

    Materials And Methods

    The entrance and exit doses of 36 pelvic-region cancer patients and 38 breast cancer patients who were treated by cobalt-60 teletherapy were measured using p-type diodes. It should be noted that the transmission method was used to assess the dose at isocenter. Two ionization chambers (0.6 cc and 0.3 cc) were used for calibration and determination of the correction coefficients in water and slab phantoms. Deviations between calculated and measured doses of entrance, exit and midline points were calculated and the results were shown using histograms.

    Results

    The average and standard deviation for entrance, exit and midline points for pelvis cancer were assessed to be about 0.10%, -1.86% and -1.35% for mean deviation and 5.03%, 7.32% and 5.86% for standard deviation, respectively. The corresponding data for breast cancer were 0.78%, 5.29% and 3.59% for mean deviation and 5.97%, 10.23% and 9.86%, respectively. There was no significant difference between the calculated and measured doses (p > 0.1), except exit dose in breast cancer (p < 0.05). The temperature and angle of incidence correction factors were neglected due to their less than 1% deviations.Discussion and

    Conclusions

    Some error sources are patient setup error, patient motion and dose calculation algorithm error (due to ignoring inhomogeneity and patient curvature). As no significant deviations were found in midline dose, the method used has an acceptable accuracy. In vivo dosimetry can perform a basic role in the quality control of radiotherapy departments.

  • Mehdi Roknian, Parvin Nassiri, Hojat Zeraati, Mohammad Gholami Pages 47-57
    Introduction
    It is important that biological and health effects from the induction of currents and fields in the body by extremely low frequency (ELF) fields are fully explored to determine the effects produced at the molecular, cellular and organ levels. The objective of this study was to evaluate the intensity of ELF electromagnetic fields and its probable relationship with hematological changes among operators in a heavy metal industry site. This is a case study. In the present study, 205 workers exposed to electromagnetic fields (EMF) were working in four categories: (1) induction furnace workers, (2) induction hardening workers, (3) welders, (4) computer operators.
    Material And Methods
    A variety of methods for exposure assessment have been devised and applied to epidemiological studies of the effects of EMF in occupational settings. The methods range from rather crude job-classification methods, to sophisticated job-exposure matrix (JEM) modeling b ased on personal exposure measurements and reconstruction of past exposure. Monitoring procedures were carried out to measure the levels of exposure to ELF electric and magnetic fields. The strength of the electric and magnetic fields were measured by a dosimetric method (NIOSH 203).Workers’ blood samples were collected and analyzed for identifying different blood parameters. The results of hematological changes of workers in their medical files were also used for evaluation.
    Results
    Measurements showed a high strength of ELF field at the induction furnace workplace. Total electric field ranged from 2.3 to 2452.3 V/M and magnetic field from 1 to 325.1 μT. In other workshops including induction hardening, total electric field ranged from 2.45 to 68.5 V/M, magnetic field from 1.3 to 20.4 μT, total electric field from 1.02 to 11.23 V/M, magnetic field from 0.12 to 3.25 μT in the welding department and finally for computer operators this range was 20.1 to 186.2 V/M for electric field and 0.07 to 0.25 μT for magnetic field.
    Conclusion
    Mean value of WBC and MCV increased significantly among exposed induction furnace workers group (P < 0.05), but RBC decreased. Mean value of WBC, MCHC and MCV increased significantly among the exposed induction hardening workers group (P < 0.05), but RBC and Hgb decreased. Mean value of WBC, MCV and Hgb increased significantly among the exposed welders group (P < 0.05), but Hgb in relation with age decreased. Mean value of RBC and MCH decreased significantly among exposed computer operators group (P < 0.05).
  • Faraz Kalantari, Hossein Rajabi, Nahid Yaghoobi, Ahmad Bitarafan Pages 58-71
    Introduction
    It is a common protocol to use 201Tl for the rest and 99mTc for the stress cardiac SPECT imaging. Theoretically, both types of imaging may be performed simultaneously using different energy windows for each radionuclide. However, a potential limitation is the cross-contamination of scattered photons from 99mTc and collimator X-rays into the 201Tl energy window. We used a middle energy window method to correct this cross-contamination.
    Material And Methods
    Using NCAT, a typical software torso phantom was generated. An extremely thin line source of 99mTc activity was placed inside the cardiac region of the phantom and no activity in the other parts. The SimSET Monte Carlo simulator was used to image the phantom in different energy windows. To find the relationship between projections in different energy windows, deconvolution theory was used. We investigated the ability of the suggested functions in three steps: Monte Carlo simulation, phantom experiment and clinical study. In the last step, SPECT images of eleven patients who had angiographic data were acquired in different energy windows. All of these images were compared by determining the contrast between a defect or left ventricle cavity and the myocardium.
    Results
    We found a new 2D kernel which had an exponential pattern with a much higher center. This function was used for modeling 99mTc down scatter distribution from the middle window image. X-ray distribution in the 201Tl window was also modeled as the 99mTc photopeak image convolved by a Gaussian function. Significant improvements in the contrasts of the simultaneous dual 201Tl images were found in each step before and after reconstruction. In comparison with other similar methods, better results were acquired using our suggested functions.
    Conclusion
    Our results showed contrast improvement in thallium images after correction, however, many other parameters should be evaluated for clinical approaches. There are many advantages in simultaneous dual isotope imaging. It halves imaging time and reduces patient waiting time and discomfort. Identical rest/stress registration of images also facilitates physicists’ motion or attenuation corrections and physicians’ image interpretation
  • Ali Asghar Mowlavi, Azam Sadat Afzali Pages 73-81
    Introduction
    Skin dose and depth dose distribution of some beta sources that can contaminate skin or protective clothing covering the skin have been calculated using VARSKIN2.
    Materials And Methods
    In this research, absorbed dose to skin and depth dose from the skin surface have been calculated for 90Sr/90Y, 147Pm, 32P beta emitter radioisotopes by using input parameters: activity of source, cover thickness, cover density, air gap thickness, radiation time and different source geometries.
    Results
    Absorbed dose variation was calculated for beta sources in different source forms, namely, point, 2-D disk, cylindrical, spherical and slab sources. The results show that a cylindrical source causes the minimum damage to skin cells. Therefore, this shape of source is the best with respect to radiation protection.Discussion and
    Conclusion
    The VARSKIN2 code is a very useful tool for skin dosimetry, as well being fast, accurate and user friendly. It can be used for dose optimization calculations especially for beta sources over human skin.