فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 44 (زمستان 1388)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 44 (زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گفت و گو
  • مقالات
  • فاطمه توفیقی * صفحه 41
    دیداخه دوازده رسول از آثار مهم و معروف صدر مسیحیت است. مولف، مکان و زمان تالیف و یا حتی شکل اصلی کتاب نامشخص است و خود آن نیز تا قرن نوزدهم مفقود بوده است. اما دانشمندان توافق دارند که این اثر مقطعی مهم از تاریخ مسیحیت را بازتاب می دهد – هنگامی که مسیحیت استقلالی نسبی یافت و مسیحیان یهودی الاصل که مخاطبان اصلی این اثر هستند با رفتار خاص خود در پی تمایز از محیط بت پرست یا یهودیشان بودند. متن امروزی دیداخه به چهار بخش تقسیم می شود. بخش نخست (فصول 1-6) در قالب تعالیمی اخلاقی درباره دو راه زندگی و مرگ سخن می گوید. بخش دوم (فصول 7-10) دستورهایی پیرامون شیوه عبادت دارد. بخش سوم (فصول 11-13) پیرامون رسولان و انبیای کلیساست. بخش پایانی (فصل 16) به آخرالزمان و آمادگی برای بازگشت مسیح اختصاص دارد. این اثر برای نخستین بار از اصل یونانی به فارسی ترجمه می شود و مترجم در آغاز اطلاعاتی را پیرامون آن ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: دیداخه، مسیحیت نخستین، رسولان، اخلاق و عبادت مسیحی، آخرالزمان
  • محمد حقانی فضل * صفحه 65
    از نظر الاهیات مسیحی، خدا پنهان است و دست نایافتنی و انسان نیز ناتوان از شناخت او؛ اما خدا برای آنکه راه نجات را به انسان بنمایاند، از نهان گاه خویش بیرون آمده، خود و اهداف و خواسته هایش را بر انسان آشکار ساخته است. مسیحیان هر آنچه را که خدا و یا خواسته ها و اراده او را آشکار سازد «مکاشفه» می نامند. مکاشفه های الاهی به دو دسته کلی تقسیم می شوند: مکاشفه های عمومی و مکاشفه های خاص. مصادیق مکاشفه عمومی، حضور خداوند در نظم و نظام طبیعت، حوادث تاریخی، و وجدان انسان هاست. منظور از عمومی بودن این مکاشفه ها این است که با دقت در آنها، وجود خدا بر هر انسانی آشکار خواهد شد. اما مکاشفه های خاص، مواردی هستند که تنها بر افرادی مشخص و زمان هایی خاص رخ داده اند. این مکاشفه ها را می توان در معجزات، نبوت های پیامبران، تجسد خدا در مسیح، کتاب مقدس، و تجربه شخصی افراد دید. این مکاشفه ها، و به ویژه کتاب مقدس، مبنای دیانت مسیحی هستند و از این رو، برای مسیحیان اهمیتی بنیادی دارند. نوشتار حاضر تلاش می کند بعد از تبیین تفاوت مفهوم «مکاشفه خداوند» با مفاهیمی چون وحی و مکاشفه در ادبیات اسلامی، به معرفی گونه های آشکارشدن خداوند بر اساس الاهیات مسیحی بپردازد.
    کلیدواژگان: مکاشفه خداوند، مسیح، کتاب مقدس، الاهیات مسیحی، الهام، وحی
  • ابوالفضل خوش منش * صفحه 89
    اسطوره های ملل جهان، حاوی اشارات مهمی به عقاید ملل پیشین اند؛ زیرا اسطوره ها در بیشتر موارد عهده دار پاسخ به پرسش های عمده بشر در باب قضایای مبدا و معاد و مانند آن بوده اند. همان کاری که قرآن کریم به نحو احسن با بیانی استوار و در مقیاسی عرشی بیان کرده است. با این همه، منافاتی میان عظمت و استغنای قرآن کریم و مقایسه آن با باورهای اسطوره ای نیست؛ چرا که خوانش تطبیقی و مقارنه این اسطوره ها با سخن قرآن، زمینه ای جدید در خطاب و گفتمان جهانی قرآن خواهد بود. یکی از سرفصل های مهم اسطوره ها، سخن از پیدایش جهان و انسان است و در این بین، زن دارای جایگاه بارزی است. مقاله حاضر فشرده ای از خوانش مقارن قرآنی اسطوره ای فرارو می نهد و سپس نمونه زن و زایش و زندگی را مورد بررسی مقارن و تطبیقی قرار می دهد. از جمله فواید این بحث، مروری بر جایگاه پراهمیت زن در قرآن است که مورد غفلت یا فهم نادرست قرار گرفته است؛ نگرش قرآن به زن، در نظر بسیاری، به چند حکم فقهی آن هم با برداشت هایی ناقص و نارسا منحصر گردیده است که در نتیجه این نگاه، کسانی اسلام را آیینی مردگرا و تبعیض آمیز شمرده اند.
    کلیدواژگان: قرآن، اسطوره، زن، آب، درخت، زايش
  • محمدعیسی جعفری * صفحه 115
    به جرئت می توان ادعا کرد که در بین گروه های منتسب به اسلام، صوفیه بیش از هر گروه دیگری مورد نقد و قدح قرار گرفته است و شاید گروهی را نتوان یافت که همانند صوفیه ناقدانی از هر دسته ای داشته باشد. عده بسیاری از ناقدان تا جایی پیش رفته اند که آنان را از زمره اسلام خارج دانسته و بستر پیدایش تصوف را در خارج از اسلام یافته اند. در این میان افراد بی طرفی از جمله ناظران بیرونی مانند برخی از مستشرقین (پل نویا و نیکلسون در آخرین نظراتش) بستر تولد تصوف را دامن معرفت زای اسلام دانسته اند. یکی از ابزارهای مخالفان صوفیه، تمسک به روایات پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) است. مخالفان صوفیه مدعی اند که این گروه از سوی پیشوایان دینی تخطئه شده اند و برای تایید مدعایشان روایاتی را برشمرده اند. نوشتار حاضر تلاش می کند روایات منسوب به پیامبر گرامی اسلام(ص) در نقد تصوف و صوفیه را (با تاکید بر منابع شیعی) به لحاظ اعتبار سندی و محتوایی بررسی کند و صحت ادعای مخالفان صوفیه را مورد سنجش قرار دهد. بررسی روایات منسوب به ائمه و نیز بررسی روایات ناظر به افراد خاصی از صوفیه به فرصت دیگری موکول می شود.
    کلیدواژگان: روایات نبوی، صوفیه، نقد صوفیه، رهبانیت، مستشرقان
  • آنتونی ترایب ترجمه: ملیحه معلم صفحه 137
    آیین بودایی تنتره یانه یکی از فرقه های بودایی است که در کنار دو سنت عمده هینه یانه و مهایانه جای دارد. این سنت بیشتر مکتبی سری و باطنی شناخته می شود و دربردارنده مجموعه ای از عقاید و اعمال دینی است که با متون «تنتره» مرتبط است. ظهور این متون به طور مستقل از حدود قرن سوم میلادی شروع شد و شمار عظیم آن نشان دهنده اهمیت این آیین است. این آیین با انواع خاصی از مراقبه و آداب و مناسک سر و کار دارد که هم ناظر بر اعمال دنیوی و هم وسیله ای سریع برای رستگاری و رسیدن به بوداگی است. در حدود قرن هفتم این آیین به نام وجره یانه (راه الماس) نیز شناخته شد. همچنین منتره نیه به معنای راه (نیه) منتره ها اصطلاح دیگری است که برای آیین تنتره به کار می رود. این عنوان نشان می دهد که کاربرد منتره وجه شاخص عمل تنتری است؛ تشرف، تجسم، فراخوانی و پرستش خدایان، استفاده از مندله و وجود استاد از دیگر شاخصه های این آیین است.
    کلیدواژگان: آیین بودا، تنتره یانه، وجره، منتره، مندله، تشرف، استاد
  • سیامک ادهمی، سیدسعیدرضا منتظری صفحه 161
    این مقاله به بررسی رابطه فکری بین زرتشتیان و مسلمانان در اوایل دوره اسلامی می پردازد. هدف این مقاله بررسی نمونه ای از وام گیری گروهی از پیروان دین جدید (اسلام) از دین قدیمی تر (زرتشتی) است. فرضیه ای که در اینجا مطرح است این است که واصل بن عطا، بنیان گذار فرقه معتزله، مفهوم همیستگان، «آموزه منزلگان میانی»، را از دین نیاکانش وام گرفته و آن را وارد اندیشه معتزلی کرده است. پیش از این ژان پیردومناش در مقاله «معتزله و الاهیات مزدایی» به رابطه زرتشتیان و معتزله اشاره کرده بود. ادهمی نیز با تکیه بر این نظریه و شواهدی که از گاهان، سرودهای خود زرتشت، و متن دینکرد، مهم ترین متن دینی زرتشتیان به زبان پهلوی، بیان می کند بر آن است تا فرضیه ارائه شده را اثبات کند.
    کلیدواژگان: زرتشتیان، معتزله، همیستگان، منزله بین المنزلتین، گاهان، دینکرد
  • آرویند شارما، خلیل قنبری صفحه 171
    در مطالعات دین در کنار روش هایی مانند الاهیات و جامعه شناسی دین، «روشی دینی» نیز وجود دارد. این روش دارای دو ویژگی است: نخست آنکه بر دیدگاه درونیان تکیه دارد و دوم آنکه درباره ماهیت دین نیست. شارما در توضیح روش دینی به ترتیب دو گام سلبی و ایجابی برمی دارد. در گام نخست، تمایز روش دینی را با روش اعترافی و تحویلی توضیح می دهد و در گام دوم، از یک طرف نشان می دهد که دین نیز مانند هنر روش مطالعه خاص خود را دارد و از طرف دیگر با تکیه بر معنای پدیدارشناسانه از دین تاکید می کند که امکان روشی دینی برای مطالعه دین لزوما به معنای آن نیست که دین محصول جامعه و فرهنگ نیست. او همچنین بیان می کند که دین به عنوان موضوع روش دینی می تواند چهار سطح مختلف داشته باشد؛ دین در سطح یک مومن، در سطح یک سنت، در سطح سنت های دینی به عنوان کل، و در کلی ترین سطح.
    کلیدواژگان: درونیان، روش دینی، تحویلی و اعترافی، پدیدارشناسی
  • معرفی کتاب
  • اشاره ها
|
  • Fatemeh Tofiqi * Page 41
    The Didache of the Twelve Apostles is among the key and well-known texts of earliest Christianity; its author, the place and time of its composition, and even its original form are not clear; it was not rediscovered until the nineteenth century. However, there seems to be a general consensus among the scholars that this work reflects an important period in the history of Christianity, that is, the period when Christianity was gaining relative independence and the Jewish-Christians, the addressees of this work, were seeking to distinguish themselves from the Graeco-Roman pagans and the Jews through their particular way of life. The present version of Didache is divided into four parts: the first part is concerned with the Two Ways of life and death in terms of moral teachings; the second part deals with particular guidelines on how to worship; the third part occupies itself with the apostles and prophets of the church; the final part goes through the apocalypse and readiness for Christ's Return. The following writing is the first Persian translation of the Didache from classical Greek, preceded by the translator's introductory considerations.
    Keywords: The Didache, earliest Christianity, apostles, Christian morality, worship, apocalypse
  • Mohammad Haghani Fazl * Page 65
    According to the Christian theology, God is hidden and unattainable; and man is unable to know Him. However, in order to show human beings the way of salvation, God comes out of His hiding place, revealing Himself, His goals and will to them. The Christians call whatever reveals God, His demands, and will Revelation. The divine revelations are of two types: general and special. God's presence in the system of nature, historical events and man's conscience exemplify the general revelation. The generality of this type of revelation means that one can deduce the existence of God from His creation. On the other hand, the special revelation occurs only to particular people on particular occasions. The miracles, Prophethood, Incarnation, the Bible, and personal experiences exemplify this type of revelation. In this writing, having pointed out the conceptual difference between God's Revelation on the one hand and revelation as well as inspiration in Islamic literature on the other, I shall occupy myself with elaborating on the types of God's revelation in terms of Christian theology.
    Keywords: God's revelation, Christ, the Bible, Christian theology, inspiration
  • Abolfazl Khoshmanesh * Page 89
    The myths across the world contain significant references to the beliefs of the past generations; since they have been mainly concerned with answering such major questions as the origin of the universe and resurrection. This is an undertaking which is best sought by the Holy Quran through its eloquent style of communication in the cosmic scale. However, there is no conflict between the grandeur of the Quran and its comparison with the mythological beliefs; since the comparative study of these myths and the Quranic narrations will occupy a new ground in the universal Quranic discourse. One of the mythological themes is concerned with the origin of the universe and man, with the women taking up a remarkable position. The present paper gives a concise account of the mythological-Quranic reading; and then, it embarks upon the comparative study of woman, birth, and life. One of the benefits of this issue is the consideration of the significant status of woman as viewed by the Holy Quran, which has been either neglected or misinterpreted. The Quranic view on woman, according to some thinkers, is limited to a number of jurisprudential decrees which are based on some imperfect understanding; as a result, some people have assumed that Islam is a patriarchal and discriminatory religion.
    Keywords: Quran, myth, Woman, Water, tree, birth
  • M.I. Jafari * Page 115
    One can firmly claim that the Sufi sect has been the object of more criticism than any other Islamic sects; and it may be the only sect that has been criticized by every group. A large number of critics have even considered Sufism outside the sphere of Islam, tracing its origins to the non-Islamic sources. However, according to some impartial people, including the outsiders such as some orientalists, Sufism originates in the knowledge-promoting Islam. Appealing to the Prophet's traditions as well as those of the Infallible Imam's (PBUT) is one of the ways in which the opponents of Sufism criticize it. They hold that it has been rejected by the religious leaders, presenting some traditions to confirm their claim. The present writing is an attempt to examine the traditions ascribed to the Holy Prophet of Islam (PBUH) in terms of authenticity and content, evaluating the accuracy of the claims made by the opponents of Sufism.
    Keywords: The Prophet's traditions, Sufi sect, criticism of Sufism, asceticism, orientalists
  • Antony Tribe, Malihe Moalem Page 137
    Tantric Buddhism, along with the Hinayana and Mahayana, is one of the Buddhist traditions. This tradition, which consists of a set of beliefs and practices bound up with tantric scriptures, is mainly regarded as intuitional. The tantric texts began to appear since about the third century AD; and the fact that there are a large number of them shows its significance. This tradition is associated with a variety of meditations and rituals which are concerned with the worldly affairs, being a means of achieving salvation and Buddhahood as well. In about the seventh century AD, it was also known as Vajrayana, the diamond way. Mantranaya, the path of mantras, is another term which refers to the tantric Buddhism. This title indicates that the use of mantra is the characteristic aspect of tantric practice. Other features of this tradition are as follows: initiation, incarnation, invocation and worship of gods, use of mandalas, and the presence of the Guru (teacher).
    Keywords: Buddhism, Tantrayana, vajra, mantra, mandala, initiation, Guru
  • Siamak Adhami, S. S. R. Montazeri Page 161
    This article examines the intellectual relationship between Zoroastrians and Muslims during the early Islamic period, trying to consider one of the cases in which the followers of the new religion (Islam) are indebted to the older one (Zoroastrianism). The hypothesis of the paper is that Wasil ibn Ata, the founder of the Mutazilite school of Islamic thought, has borrowed Hammistagan, the doctrine of the intermediate station, from his ancestors and incorporated it into the Mutazilite thought. Jean de Menasce had once referred to this relationship in his article entitled "Mutazilah and Mazdean Theology". Based on this argument and the evidence provided by Gahan, Zoroaster's own hymns, and Denkard, the most important scripture of Zoroastrians in Pahlavi, Adhami attempts to confirm the same hypothesis.
    Keywords: Zoroastrians, Mutazilah, Hammistagan, intermediate station, Gahan, Denkard
  • Arvind Sharma, Khalil Qanbari Page 171
    In the study of religion, in addition to the ways such as theology and sociology of religion, there is a religious way of studying religion. This way is characterized by two features: first, it is mainly concerned with the insider or believer's perspective; and second, it does not take the nature of religion into consideration. In explaining the religious way of studying religion, Sharma takes two steps: negative and positive. In the first step, he elaborates on the distinction between the religious way and the confessional and reductionist ways. In the second step, on the one hand, he shows that just as there is an artistic way of studying art, there is a religious way of studying religion; and on the other hand, based on the phenomenological meaning of religion, he emphasizes that the possibility of a religious way in the study of religion need not mean that religion itself is religious. And then, he proceeds to argue that religion, as the subject of the religious way, can be identified as operating at four levels: at the level of the individual believer, at the level of a religious tradition, at the level of the religious traditions as a whole, and at the most generic level.
    Keywords: Insider, a religious way, reductionist, confessional, phenomenology
  • Seyyed Hasan Eslami * Page 191