فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 42 (تابستان 1388)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 42 (تابستان 1388)

  • بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • فرانسوا فنلون ترجمه: لیلا آقایانی چاووشی صفحه 9
    آنچه در این نوشتار آمده پاره ای از آموزه های معنوی فرانسوا فنلون در مسیر رسیدن به عشقی راستین است. وی نخستین گام را در این مسیر، شناخت پروردگار می داند و آن را مقدمه عشق ورزیدن به خداوند می خواند، هرچند بر آن است که شناخت کامل او در این جهان امری ناممکن است. فنلون عشق به پروردگار را موهبتی الاهی می خواند که از سوی او به بندگان ارزانی می شود و مجرای برکات بسیار خداوند بر آنان است. در ادامه از عشق پروردگار به بندگان سخن به میان آمده است؛ عشقی بی کران که برازنده وجود لایتناهی اوست. فنلون ضمن دعوت انسان ها به عشق ورزیدن به پروردگار، ویژگی های عشق راستین را برشمرده و دستوراتی عملی در راه رسیدن به آن ارائه می کند. ترجمه اثر حاضر می تواند بابی برای آشنایی بیشتر با عرفان مسیحی و به ویژه فرانسوا فنلون باشد.
    کلیدواژگان: عشق پروردگار، هستی، اراده خداوند، نفس، مراقبه
  • محمدعلی امیرمعزی، مجید منتظر مهدی صفحه 35
    آنچه در پی می آید مقاله ای است که در مقدمه فرهنگ قرآن به زبان فرانسه به چاپ رسیده است. این فرهنگ برای مخاطب عام غربی نگاشته شده است. هدف مقاله آشنایی خواننده غیرمتخصص با تاریخ متن قرآن و شکل گیری آن در بافت تاریخی اش است. آنچه این مقاله را برای خواننده متخصص ایرانی حائز اهمیت می کند تصویر منسجمی است که از تلاش های محققان غربی در یک قرن و نیم گذشته به دست می دهد. تلا ش این محققان که روش ها و گرایش های مختلفی داشتند، آن بوده است که نظریه ای منسجم در باب تاریخ قرآن ارائه دهند که حداکثر هماهنگی را با گزارش های تاریخی داشته باشد. مهم ترین ویژگی این مقاله پوشش هر سه حوزه آلمانی، فرانسه و انگلیسی زبان است که باعث می شود شمایی کلی از تحقیقات پژوهشگران غربی در دسترس خواننده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن پژوهی، تاریخ قرآن، جمع و تدوین متن قرآن، نگرش های کلی
  • محمدحسن علیپور صفحه 57
    نخستین بار، ابن عربی آموزه «حرکت حبی» را پیش نهاد و انقلابی در فهم هستی و تحلیل آفرینش و بازگشت، آفرید. کاوش در نسبت «حرکت حبی» و «انسان کامل» گره از برخی پیچیدگی های معرفت عملی و نظری خواهد گشود. «انسان جامع» واسطه «تکاپوی حبی» در گستره هستی بوده، در یک یک تبدلات، نقش و حضور دارد. «حقیقت محمدیه»(ص) در عالم، تجلی کرده است و ممکنات از تعینات و مظاهر آن به شمار می آیند. از این رو در قوس نزول، حقیقت «انسان کامل» با تنزل خویش، اجزا و مظاهر خود را نیز پایین می آورد و در صفحه عینیت بروز می دهد. جوهره تنزل هبوط «خلیفه الله » از عوالم عالی به زمین خاکی است و بنیان صعود نیز بر عروج «انسان کامل» استوار است. سیر نزولی و صعودی سایر کثرات نیز از فروع و اجزای این «سیر پرسیطره انسانی» است. «حامل انسانیت بالفعل» افزون بر همراهی با قوس نزول و صعود، گذرگاه سیر صعودی کثرات و پرچم دار «حرکت حبی» نیز است. مجموعه این تحولات در نظام «حرکت حبی ایجادی» تحقق و تحلیل می پذیرد. نوشتار پیش رو می کوشد تا ارتباط انسان کامل با حرکت حبی و وساطت و سیطره اش بر آن را بررسد.
    کلیدواژگان: حرکت حبی، انسان کامل، قوس نزول، قوس صعود، حقیقت محمدیه
  • علی موحدیان عطار، علیرضا ابراهیم صفحه 83
    دین شین تو یکی از ادیان شرقی به شمار می آید که گستره آن تنها به کشور ژاپن محدود می شود. ملی بودن این دین باعث شده است که در معادلات منطقه ای و جهانی، چندان مورد توجه نباشد. افزون بر این، بیشتر ژاپنی ها نیز (برخلاف پیروان ادیان سامی) تعصب چندانی در باورهای خویش بروز نمی دهند و در بیان احساسات دینی خود محجوب هستند. از همین رو، دین پژوهان معدودی به بررسی و معرفی این آیین همت گمارده اند و به ویژه منابع فارسی اندکی درباره آن وجود دارد. با توجه به این زمینه، بر آن شدیم تا برای نخستین بار، دین شین تو را از زوایای مختلف و جامعی چون: نام و نشان، پیدایش و پویش، گستره تاریخی، بارزترین نمادها و نشانه ها، باورها و ارزش ها، آیین ها و الزامات دینی، متون و منابع، و وضعیت فعلی و آینده، مورد بررسی قرار دهیم. علاقه مندان به مطالعات ادیان می توانند با خواندن این مقاله، اطلاعات فشرده، مفید و بسیاری را درباره شین تو به دست آورند.
    کلیدواژگان: شین تو، ادیان ژاپن، کامی، آماتراسو، ماتسوری
  • محمد مهدی علیمردی، سید محمد روحانی صفحه 105
    پدیده آیین سیکھ یکی از ادیان شرقی به شمار می آید که اول بار حدود پانصد سال پیش به پیشوایی گورو نانک در منطقه ای از پنجاب پیروانی را به خود اختصاص داد. نانک مردم را به تفکر در عمق تعالیم و ادیانی که داشتند دعوت می کرد و مدعی بود که صرفا نام خداوند را تبلیغ می کند؛ اما به مرور زمان، آنچه او بنیاد نهاده بود به آیینی نوین با باورها، مناسک و کتاب مقدس خاص خود تبدیل شد. البته شکل گیری این آیین همه به دست نانک و در زمان او اتفاق نیفتاد، در واقع می توان گفت که این آیین بیش از یک بنیان گذار دارد. نانک و نه جانشین او، ده رهبر انسانی سیکه‍ ها هستند که هر یک در شکل گیری این آیین نقشی داشته اند. یکی از مهم ترین تحولات در تاریخ این دین، که توسط رهبر دهم انجام شد، انتخاب کتاب مقدس به عنوان گوروی جاودان بود. این تدبیر باعث جلوگیری از اختلافات درونی آیین سیکه‍ گردیده است. این مقاله به طور اجمالی به بررسی نقش بنیان گذاران آیین سیکه‍ در روند پیدایش و شکل گیری نهایی این آیین می پردازد.
    کلیدواژگان: آیین سیکھ، گوروی جاودان، سهجدهاری، کس دهاری، امریت دهاری
  • فیلیپ کرین بروک ترجمه: سیدسعیدرضا منتظری صفحه 119
    یزیدیان و اهل حق دو فرقه ای هستند که در غرب ایران و کشور عراق سکونت دارند. وجود عناصری چون اهوره مزدا، امشاسپندان، کستی، سدره، و همچنین نوع جشن ها و مراسم عبادی این دو فرقه، باعث شده است محققان آنها را از فرقه های زردشتیان به حساب آورند. اما این دو فرقه مشابهت های بسیار زیادی با عقاید و افکار ایران باستان دارند و از دین اسلام نیز تاثیرات بسیاری را پذیرفته اند (یزیدیه از اهل سنت، و اهل حق از شیعه). این فرقه ها افکار و عقایدشان را بیشتر به صورت شفاهی انتقال می داده اند؛ از این رو، تا چندی پیش، از افکار و عقاید آنها اطلاعات کافی و درستی در دست نبود؛ اما سرانجام، دانشمندان به چند و چون این فرقه ها پی بردند و کتاب های آنها را از زبان کردی به زبان های دیگر جهان ترجمه، و مطالعه افکار و عقاید آنها را باب کردند. مقاله حاضر اثر فیلیپ کرین بروک، ایران شناس آلمانی، است که مقالات و کتاب های او درباره یزیدیان و اهل حق راهنما و مرجع بسیاری از تحقیقات شناخته می شود.
    کلیدواژگان: یزیدیان، اهل حق، زردشت، امشاسپندان، هندوایرانی، اسطوره آفرینش
  • الله کرم کرمی پور صفحه 143
    پیتر برگر با نگرشی الاهیاتی جامعه شناختی به تبیین دین و دینداری پرداخته است. او در یک دوره فکری بلند مدت از این نظریه دفاع می کند که دین به مثابه «سایبانی مقدس» است به طوری که افراد جامعه را در زیر چتری فراگیر و نظم بخش گردهم می آورد. در این حیطه، دین سازوکاری شناختی معنایی است که به شیوه ای مقدس، نحوه زیستن جمعی و فردی را برای انسان فراهم می کند. برگر در بخش دیگری از زندگی خود به رابطه دین و سکولاریزاسیون بیشتر می اندیشد و به این نتیجه می رسد که بعد نظم بخش و نهادین دین در حال فروکاهش است اما بعد شناختاری و فردی آن همچنان در حال رشد است. در دوره اول به این رابطه می اندیشد که مدرنیته به سکولاریزاسیون منجر می شود، در نظریه دوم به «دینداری های ترکیبی» و «سبک های دینداری» توجه می کند و به طور کلی به «دین خصوصی» که مولفه اصلی دوران مدرن است توجه می کند. بنابراین نظریه خطی او در باب رابطه دین و مدرنیته جای خود را به نظریه ای ترکیبی و تلفیقی می دهد که در آن مدرنیته به «حذف دین» منتهی نمی شود بلکه به «تغییر دین» کمک می کند.
    کلیدواژگان: سکولاریزاسیون، زیست، جهان، سایبان مقدس، کثرت گرایی
  • رادیک مین ترجمه: احمد قلی زاده صفحه 163
    امروزه در بین شاخه های دین شناسی، روان شناسی دین مورد توجه بسیاری از متفکران حوزه دین و روانشناسی قرار گرفته است. روان شناسی دین رشته پیچیده ای است که حوزه های متنوع نظریه های روان شناختی، روش های فهم دین و ارتباط بین روان شناسی و دین را دربردارد. از این رو روان شناسی دین به کار گرفتن نظریه ها و روش های روان شناسی برای فهم دین است. کسانی که در پی ایجاد و یا یافتن ارتباط و یا اثبات عدم ارتباط بین روان شناسی و دین هستند با رویکردهای متفاوتی که دارند همدیگر را به چالش می کشند. در این مقاله ابتدا درباره خاستگاه های اولیه روان شناسی دین بحث می شود و سپس به بررسی نظرات برخی از متفکران تاثیرگذار پرداخته می شود. در کنار توجه به افراد شاخص این رشته رویکردهای روان شناختی مانند رویکرد تجربی، و روش شناسی در این حوزه و همچنین سایر شاخه های روان شناسی که از روان شناسی دین تاثیر پذیرفته اند مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روان شناسی دین، ضمیر ناخودآگاه، عقده ادیپ، عقده الکترا، روان رنجوری
  • معرفی کتاب
  • علی شهبازی صفحه 195
  • اشاره ها
|
  • FranÇois Fenelon, Leila Aqayani Chavoshi Page 9
    This article is concerned with some of Francois Fenelon’s spiritual teachings on how to achieve the pure love. According to Fenelon, the first step towards the love of God is the knowledge of God which is an essential preliminary to loving God although, as he believes, the perfect knowledge of God is impossible in this world. Fenelon describes the love of God as a blessing which God grants to his servants. This love towards God is the means by which He confers His blessings on His servants. The article, next, deals with God’s love towards His servants, an endless and incomprehensible love which deserves his infinite existence. Finally, while calling on human beings to love God, he enumerates the characteristics of pure love and gives some practical guidelines on how to achieve it. This translation can pave the way for more familiarity with Christian mysticism, particularly that of François Fenelon.
    Keywords: Love of God, existence, God's will, self, meditation
  • M. A. Amir-Moezzi, Majid Montazer-Mahdi Page 35
    What follows is the Persian translation of an article which has been published as the introduction to the French Dictionary of Quran. This dictionary is written for the western general readership. The aim of this article is to make the non-expert readership familiar with the history of the Quranic text and its development in its historical context. What makes this writing remarkable for Iranian expert readership is the coherent and comprehensive picture it offers of the attempts made by the western scholars for the past one century and a half. Based on different methods and orientations, the attempts of these scholars have been to put forward a coherent theory of the history of the Quran which is aimed to have the utmost consistency with historical accounts. The most important characteristic of this article is its coverage of the three Germanic, French, and English-speaking arenas which provides the readers with an overview of the researches carried out by western scholars.
    Keywords: Quranic studies, history of Quran, compilation of Quranic text, general views
  • Mohammadhassan Alipour Page 57
    Ibn Arabi, a mystic-philosopher, introduced the notion of the Movement of Love for the first time and caused a revolution in the understanding of Existence, Creation Analysis and the Return. An examination into the relationship between the Movement of Love and the Perfect Man can help understand some of the intricacies of the theoretical and practical knowledge. The Muhammadan Reality has manifested itself in the cosmos, and all the possible things are entifications and manifestations of this Reality. Therefore, in the descending arc, the truth of the Perfect Man, through descending, brings down its elements and entifications and manifests them in objectivity. The essence of descent is the downfall of God’s successor from the supreme to the corporeal world and the basis of ascent is the ascension of the Perfect Man. The downward and upward movement of the rest of the multiple things is a part of this dominating human movement. In addition to the accompaniment of the descending and ascending arcs, the Holder of Actual Humanity is the passageway of the upward movement of multiple things as well as the flag-bearer of the movement of love. All of these changes occur in the system of the existence-conferring movement of love. This writing is an attempt to investigate how the Perfect Man and the Movement of Love are related and how He intermediates or dominates it.
    Keywords: Movement of love, perfect man, descending arc, ascending arc
  • Ali Movahedian Attar, Alireza Ebrahim Page 83
    Shintoism, as one of the East Asian religions, is not practiced exclusively in Japan. Since Shintoism is a national religion, the extent to which it influences the national and international affairs is almost ignored. Moreover, as opposed to the followers of the Semite religions, the majority of Japanese people are not so prejudiced as regards their beliefs and they are constrained in expressing their religious feeling. That is why only a very limited number of the researchers of religion have committed themselves to the examination or introduction of this religion; similarly, that is why the Persian sources of this religion are so limited. In the light of this fact, we decided to examine Shintoism from different points of view for the first time: name and sign, origin and evolution, historical range, the most outstanding symbols and signs, beliefs and values, religious practices and necessities, scriptures and sources as well as present and future status. A close reading of this paper will provide those interested in the study of religion with concise and comprehensive information about Shintoism.
    Keywords: Shinto, Japanese religions, Kami, Amaterasu, Matsuri
  • M. M. Alimardi, Seyyed Mohammad Rohani Page 105
    Sikhism is regarded as one of the eastern religions, which was established by Guru Nanak who at first found followers in the state of Punjab over 500 years ago. Guru Nanak merely called on people to meditate on the teachings of their religion. He claimed that he was only preaching the Name of God. But what once had been founded as Sikhism gradually turned into a different religion with different beliefs, practices and scripture. Of course, Sikhism was not completely developed by Guru Nanak during his lifetime. In fact, Sikhism has more than one Guru, spiritual leader. Guru Nanak and his nine successors are the Sikh’s human Gurus each of whom has contributed to the development of Sikhism. One of the most important measures taken by the tenth Guru in the history of Sikhism is the appointment of the sacred scripture of Sikhism as the eternal Guru of the Sikhs, which has prevented internal divergence in Sikhism. This paper is concerned with a survey of these Gurus’ roles in the evolution of Sikhism towards its final formation.
    Keywords: Sikhism, eternal Guru, Sahajdhari, Kesdhari, Amritdhari
  • Philip G. Kreyenbroek, Seyyed Saeed Reza Montazeri Page 119
    Yezidis and Ahl-e Haqq of Kurdistan are two sects who live in the west of Iran and Iraq. Such elements as Ahura Mazda, AmeshaSepanta, Kasti and Sudra as well as the kind of religious rites and festivals involved in these two sects have lead the researchers of religion to regard them as Zoroastrian. These two sects have striking similarities with the ancient Iranian thoughts and beliefs; they have been profoundly influenced by Islam as well, the Yezidis by Sunnism and the Ahl-e Haqq by Shiism. The thoughts and beliefs of these two sects have been mainly orally transmitted; that is why we didnt have enough and accurate information about their thoughts and beliefs until recently. Ultimately, however, scholars obtained detailed information about these sects and translated their books from Kurdish into different languages, causing the academic study of their thoughts and beliefs to catch on. The present article is written by a German scholar of Iranian studies, Philip G. Kreyenbroek, whose papers and books have been acknowledged as guides and reference books used in researches.
    Keywords: Yezidis, Ahl-e Haqq, Zoroastrianism, Amesha Sepanta, Indo-Iranian, creation myth
  • A. Karamipour Page 143
    Based on a socio-theological view, Peter Berger explains religion and religiosity. In a long-term intellectual period, he endorses the theory that religion can be regarded as a sacred canopy which spreads above society, giving birth to social order. In this regard, religion is a cognitive and meaningful mechanism which provides the society, in a sacred manner, with the individual and collective way of life. In another period of his life, Berger considers the relationship between religion and secularization, concluding that the underlying and organizing function of religion is reducing but its individual cognitive function is gaining considerable ground. In the first period, he is occupied with the thought that modernity leads on to secularization; in the second period he concentrates on the synthetic religiosity and styles of religiosity and in general he considers private religion as the central component of modern period. Accordingly, his evolutionary theory of religion regarding the relationship between science and religion is replaced by his synthetic theory according to which modernity does not end in removing religion but contributes to changing religion.
    Keywords: Secularization, life-world, sacred canopy, pluralism
  • Roderick Main, Ahmad Gholizade Page 163
    Nowadays, psychology of religion as one of the disciplines of religious studies has attracted the attention of many thinkers of both religion and psychology. Psychology of religion is a complicated discipline which consists of a variety of psychological theories and methods of understanding religion as well as the relationship between psychology and religion. Thus psychology of religion is the application of the theories and methods of psychology to understanding religion. Those who are concerned with establishing or negating any relationship between psychology and religion challenge one another due to their different approaches. This paper begins with a discussion of the origins of the psychology of religion, then proceeds to examine the ideas of some influential thinkers, and deals finally with the psychological approaches like the empirical approach as well as the methodology used in psychology of religion and other branches of psychology which have been influenced by it.
    Keywords: Psychology of religion, the unconscious, Oedipus complex, Electra complex, neurosis
  • Ali Shahbazi Page 195