فهرست مطالب

Internal Medicine Today - Volume:15 Issue: 4, 2010

Internal Medicine Today
Volume:15 Issue: 4, 2010

  • تاریخ انتشار: 1388/11/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسن مینوییان حقیقی، علیرضا خسروی صفحه 5
    زمینه و هدف
    خطرات استفاده از داروهای شیمیایی و نگهدارنده های صناعی مواد غذایی، افزایش عفونت های میکروبی مقاوم به پادزیست ها، توجه به آسپرژیلوزیس و مایکوتوکسیکوزیس، به عنوان بیماری های حایز اهمیت قارچی، و هم چنین فساد کپکی محصولات کشاورزی، و از سوی دیگر، ظرفیت اسانس ها، در مقابله با میکروارگانیسم ها، بستر مناسبی را برای تحقیق فراهم نموده است. هدف این مطالعه بررسی اثرات اسانس های زیره ی سبز، کاکوتی و سیاه دانه ی رویش یافته در استان خراسان رضوی روی رشد قارچ های آسپرژیلوس فومیگاتوس و آسپرژیلوس فلاووس می باشد.
    روش تحقیق: این مطالعه از نوع تجربی است و مواد گیاهی مورد استفاده در این تحقیق، در طی سال 1387 انتخاب و جمع آوری گردیدند. سپس اسانس آن ها به روش تقطیر با آب تهیه شد. با استفاده از روش براث ماکرودیلوسیون، میانگین حداقل غلظت مهار کننده MIC90)) و میانگین حداقل غلظت قارچ کشی ((MFC اسانس های مزبور، در غلظت های 3، 5/2، 2، 5/1، 1، 5/0 و 25/0 میلی گرم در میلی لیتر، علیه آسپرژیلوس فومیگاتوس و آسپرژیلوس فلاووس، با 4 بار تکرار آزمایش، تعیین گردید. قارچ های مورد آزمایش پس از کشت در حرارت 28 درجه ی سانتی گراد و در محیط عصاره ی مخمر به ترتیب بعد از مدت 48، 72و 96 ساعت از نظر درجه ی رشد مورد بازبینی قرار می گرفتند. سپس با انجام کشت مجدد در محیط ژلوز سیب زمینی، MIC90 و MFC آن ها تعیین می شد.
    یافته ها
    در مجموع، پس از 4 بار تکرار آزمایش، میانگین MIC90 اسانس های مذکور علیه هر دو گونه قارچ مورد مطالعه از 25/0 تا 75/1 میلی گرم در میلی لیتر تعیین شد و میانگین MFC این اسانس ها از 5/0 تا 5/2 میلی گرم در میلی لیتر به دست آمد. روغن های اساسی زیره سبز و کاکوتی، قوی ترین فعالیت علیه هر دو گونه ی قارچی را داشتند (43/0≤MIC90≤25/0). حال آن که اسانس سیاه دانه فعالیت ضد آسپرژیلوسی نسبتا متوسطی را دارا بود (75/1≤MIC90≤25/1).
    نتیجه گیری
    از یافته های حاصل از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که اسانس های زیره ی سبز، کاکوتی و سیاه دانه دارای عملکرد مناسب ضد قارچی علیه آسپرژیلوس فومیگاتوس و آسپرژیلوس فلاووس هستند و امکان استفاده از آن ها به منظور کاربرد در امور پزشکی، داروسازی، دامپزشکی، صنایع غذایی، رایحه درمانی، آرایشی و بهداشتی به صورت دارو و عناصر ضد قارچی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اسانس، زیره ی سبز، کاکوتی، سیاه دانه، آسپرژیلوس فومیگاتوس، آسپرژیلوس فلاووس
  • ابراهیم بنی طالبی، محمد فرامرزی، سید محمد مرندی، اکبر اعظمیان جزی، بنفشه محمدی صفحه 16
    زمینه و هدف
    نگرانی هایی در مورد درمان مصرف مواد مخدر که دارای آثار افزایش وزن و اختلالات پرخوری پس از ترک هستند وجود دارد. الگوهای تغذیه ای نامناسب و افزایش بیش از حد وزن در دوره ی بازگشت از اعتیاد به مواد مخدر و الکل مشاهده شده است. هدف از این تحقیق، بررسی کارایی یک دوره فعالیت بدنی بر وزن، BMI و WHR، حداکثر اکسیژن مصرفی، لیپید و لیپوپروتئین های پلاسمایی معتادان پس از یک سال ترک مصرف مواد مخدر می باشد.
    روش تحقیق: این تحقیق از نوع نیمه تجربی بود. از افراد مرد دارای سابقه ی بیش از یک سال ترک مواد مخدر، که در گروه های ترک اعتیاد «معتادان گمنام» در استان چهارمحال بختیاری بودند، پس از یک فراخوان، در مجموع فقط 37 آزمودنی 49-23 ساله که به طور داوطلبانه مایل به شرکت در تحقیق بودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به نسبت 1:1 تحت نظارت ناظر پروژه به طور تصادفی ساده به گروه تجربی (18 نفر) و کنترل (19نفر) تقسیم شدند. از 37 آزمودنی 31 نفر موفق به اتمام دوره ی تحقیق شدند (16 آزمودنی گروه تجربی، 15 آزمودنی گروه کنترل). 12هفته تمرین شامل شرکت در فعالیت ها و ورزش هایی مانند بازی بدمینتون، پیاده روی و دوی نرم بود. دوره ی تمرین شامل 20 دقیقه تمرین در ابتدا تا 45 دقیقه تمرین در انتهای تحقیق بود. ضربان قلب در طول هر جلسه (HR 50-70%) از طریق 10 ضربان سنج که به طور تصادفی به وسیله ی آزمودنی ها استفاده می شد، کنترل می شد. ترکیب بدنی به وسیله کالیپر، کلسترول، HDL، LDL، VLDL و TG از طریق کیت های تشخیصی آنزیمی در ابتدا و پایان دوره، مورد ارزیابی قرار گرفت. از آزمون لوین و آزمون t- مستقل جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه تجربی کاهش معنی داری در وزن (002/0p=)، BMI (001/0p=)، WHR(004/0p=)، کلسترول (009/0p=)، HDL (045/0p=) وLDL (002/0p=) مشاهده شد، در حالی که در TG اختلاف معنی دار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مواد مخدر و نیکوتین در افزایش میزان متابولیسم بدن به نظر می رسد اجرای فعالیت بدنی بدون رژیم غذایی باعث کند شدن روند افزایش وزن و BMI می گردد، از این رو می توان گفت که فعالیت بدنی افزایش وزن بعد از ترک مواد و سیگار را کنترل کرده و کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ورزش، استقامت، قدرت، اضافه وزن، ترک مواد مخدر
  • کیوان کرامتی، محمدتقی قربانیان، وحیده سادات عباس نیا، نفیسه پذیره، حمیدرضا علیپور صفحه 24
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان های موجود در زنان و یکی از علت های اصلی مرگ و میر در میان آنان است. با توجه به نقش آنزیم های سیکلواکسیژناز (cox) و تولید پروستاگلاندین نوع E2 در ایجاد ضایعات توموری در غدد پستانی، به کارگیری ترکیباتی به عنوان مهارکنندهای Cox در ممانعت از ایجاد سرطان غدد مذکور می تواند موثر باشد. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور ارزیابی نقش فلونیکسین به عنوان مهارکننده ی غیرانتخابی آنزیم سیکلواکسیژناز در بروز سرطان غدد پستانی بر روی موش های صحرایی نژاد ویستار انجام شد.
    روش تحقیق: در این پژوهش مداخله ای، از موش های صحرایی ماده ی نژاد ویستار استفاده شد. گروه های آزمایشی، شامل گروه کنترل منفی (تحت تزریق سالین که به محل غدد پستانی روغن کنجد تزریق گردید)، گروه کنترل مثبت تحت تزریق سالین و گروه های مورد تزریق مقادیر مختلف فلونیکسین می باشند. برای هر گروه 6 حیوان مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور القای سرطان از ترکیبی به نام 7،12- Dimethylbenz[a] anthracene استفاده شد، که مستقیما به داخل غدد پستانی تزریق گردید. که به دنبال القای تومور توسط DMBA تمام نمونه های حیوانی از نظر بروز ضایعات سرطانی (قطر و وزن) در غدد پستانی و ظهور نشانه های درمانی مربوطه، مورد مطالعه و درجه بندی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش، قطر و وزن تومور در گروه های دریافت کننده ی دارو به شدت کاهش یافت (05/0p≤) و برش های میکروسکوپی از بافت پستان نیز، یافته های ماکروسکوپی را تایید نمودند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق، تاثیر مثبت دارو در درمان و پیش گیری سرطان پستان را تایید می کند، به طوری که برش های میکروسکوپی حاصل از بافت پستان در گروه های دریافت کننده ی دارو، نشان می دهند که سلول های سرطانی در حال تحلیل رفتن هستند، تا جایی که سلول ها مجددا در حال به دست آوردن نظم طبیعی خود می باشند.
    کلیدواژگان: سیکلواکسیژناز، سرطان پستان، فلونیکسین، رت
  • ملیحه پورکیانی، محمد صادقی، پیمان جعفری، محمد محمدیان پناه صفحه 33
    زمینه و هدف
    درمان فیزیوتراپی یک جزء اساسی از برنامه ی توان بخشی بیماران مبتلا به سرطان سینه می باشد که با هدف کاهش عوارض جسمی ایجاد شده، بعد از جراحی و برگرداندن عملکرد طبیعی اندام فوقانی انجام می شود. هدف اصلی این وهش بررسی تاثیر مدالیتی های الکتریکی و مکانیکی بر میزان درد، ادم لنفاوی و دامنه ی حرکتی مفصل شانه بعد از جراحی ماستکتومی در زنان مبتلا به سرطان سینه بوده است.
    روش تحقیق: این تحقیق شبه تجربی، در پاییز سال 1387 بر روی 27 بیمار که به صورت غیر تصادفی، از میان بیماران مراجعه کننده به بیمارستان نمازی شیراز انتخاب شده بودند٬ انجام شده است. برنامه ی فیزیوتراپی طرح ریزی شده، شامل استفاده از جریان فارادیک و جریان TENS، تکنیک متحرک سازی مفصل شانه، ماساژ افلوراژ و ورزش بود که در 12 جلسه ی 90 دقیقه ای انجام گرفت. سپس درد، دامنه ی حرکتی و ادم لنفاوی اندازه گیری شد. نتایج قبل و بعد از مداخله، اندازه گیری و از آزمون آماری t زوج جهت مقایسه ی داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتیجه ی این مطالعه نشان داد که میانگین درد بیماران از 68/1 ± 70/7 به 88/1 ± 66/3 کاهش یافت (000/0=p). دامنه ی حرکات فلکسیون از 46/23 ± 59/132 به 7/17 ± 66/146 درجه، ابداکسیون از 42/27 ± 40/102 به 36/16 ± 96/132 درجه و چرخش خارجی مفصل شانه از 67/21±40/67 به 67/11 ± 62/79 درجه افزایش پیدا کرد (05/0>p). میزان ادم لنفاوی اندام مبتلا نیز کاهش معنی داری پیدا کرد که این کاهش در ناحیه ی آرنج از 22/2 ± 83/3 سانتی متر به 12/1 ± 61/1، در 10 سانتی متر بالای آرنج از 54/2 ± 68/3 سانتی متر به 56/1 ±50/1 سانتی متر و در ده سانتی متر پایین آرنج از 37/2 ± 87/2 به 45/1 ±16/1 سانتی متر بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    استفاده از مدالیته های الکتریکی و مکانیکی پس از جراحی ماستکتومی می تواند باعث کاهش قابل توجه درد و ادم لنفاوی اندام فوقانی شود و دامنه ی حرکات مفصل شانه مبتلا را افزایش و نهایتا عملکرد حرکتی اندام فوقانی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: مدالیتی های الکتریکی و مکانیکی، ماستکتومی، دامنه ی حرکتی، ادم لنفاوی، درد
  • فریبا عسکری، علیرضا عطاردی، شیرین ترابی، علی دلشاد نوقابی، لیلا صادق مقدم، رقیه رحمانی صفحه 39
    زمینه و هدف
    در زندگی انسان بسیاری از مسائل و پدیده های فیزیولوژیک مثل تولد و مرگ وجود دارد، که جزء بدیهیات می باشند. اما این پدیده های طبیعی می توانند توسط فرآیندهای پاتولوژیک تحت تاثیر قرار گیرند که مراقبت های بهداشتی و درمانی را برای کنترل آن فرآیندها می طلبد. مطالعه ی حاضر با هدف تبیین تجربه ی زنان زایمان کرده از زایمان، در جهت برقراری امکان مراقبت های طبیعی برای این پدیده ی فیزیولوژیک انجام گرفت.
    روش تحقیق: در این مطالعه از رویکرد پدیدار شناسی استفاده شده است. شرکت کنندگان از میان زنان نخست زای زایمان کرده در بیمارستان 22 بهمن گناباد که زایمان واژینال و بدون عارضه داشته اند به روش مبتنی بر هدف انتخاب و اطلاعات از طریق مصاحبه ی باز و نیمه ساختارمند با شرکت کنندگان که تعداد آن ها با توجه به اشباع داده ها 10 نفر بود، جمع آوری گردید. روش 7 مرحله ای تجزیه و تحلیل کلایزی مورد استفاده ی پژوهشگران در این مطالعه بود.
    یافته ها
    متن مصاحبه با شرکت کنندگان، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و کدهای مفهومی از آن استخراج گردید. سپس کدها به سه مفهوم اصلی و زیرمفهوم های مربوطه دسته بندی شدند که عبارتند از: 1- محیط (سر و صدا، فراهم بودن خلوت بیمار، رنگ محیط) 2- اطمینان دادن به زائو (حمایت از زائو، مهارت ماما) 3- تکنیک های روتین (سرم تراپی، خوابیدن در تخت، انجام معاینات واژینال، آمنیوتومی، ناشتا بودن).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش شایسته است محیطی امن، خلوت و مناسب برای زایمان در نظر گرفته شود. زنان از طرف پرسنل مامایی مورد حمایت قرار گیرند و روند زایمانشان به زبان خودشان و به صورت واقعی برای آن ها توضیح داده شود. از مداخلات غیر ضروری که به صورت روتین به همه ی زنان و بدون توجه به نیازشان ارائه می شود مانند استراحت مطلق، برقراری راه وریدی، معاینات مکرر واژینال، آمنیوتومی زودهنگام و ناشتا بودن پرهیز شود. با امید به این که تجربه ی زایمان را برای مادران به تجربه ای خوشایند و لذت بخش تبدیل نماییم.
    کلیدواژگان: زایمان فیزیولوژیک، لیبر، ماما، تکنیک های مامایی، پدیدار شناسی
  • نسرین صادقی، علی دلشاد، محمد جواد فانی صفحه 47
    زمینه و هدف
    برداشت گل زعفران مستلزم تحمل شرایط بدنی نامناسب، مانند خم شدن، زانو زدن، خزیدن برای جمع آوری محصول، و کاری تکراری و پر از استرس فیزیکی می باشد، که در نتیجه آن اختلالات اسکلتی عضلانی جزء لاینفک این شغل خواهد بود. در تحقیق حاضر با ارزیابی وضعیت فیزیکی بدن این افراد در حین انجام کار، سطح خطر وضعیت فیزیکی بدن آن ها از دیدگاه ارگونومی را تعیین کرده و اقدام اصلاحی مناسب را جهت پیش گیری از اختلالات اسکلتی عضلانی پیشنهاد می کنیم.
    روش تحقیق: این مطالعه از نوع، توصیفی- تحلیلی بود و نمونه ها را 150 نفر از برداشت کنندگان زعفران در مزارع زعفران گناباد تشکیل دادند. روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان، و ابزار مورد استفاده عبارتند از: دوربین دیجیتال، چارت ارزیابی سریع کل بدن (REBA). در ابتدا از نمونه ها حین برداشت زعفران عکس برداری کرده و سپس به قسمتهای مختلف بدن بر اساس وضعیت آن ها طبق روش ارزیابی سریع کل بدن کد داده، و سپس این کدها را وارد جداول کرده و امتیازهای A،B و نهایی را محاسبه کردیم. سپس این اطلاعات وارد نرم افزار SPSS شده و فراوانی های هرکدام به دست آمد.
    یافته ها
    امتیازات به دست آمده از روش ارزیابی سریع کل بدن به ترتیب درصد و امتیاز برای نمونه ها عبارتند از: امتیاز A: در 3/9% از نمونه ها 6 برای 50% آنها 7، برای 38% نمونه ها 8 و برای 7/2% آن ها 9 بود. امتیاز B: برای 7/0 % از نمونه ها 2، برای 2% آن ها 3، برای 10% آن ها 4، برای 7/50% آن ها 5، برای 26% آن ها 6، برای 7/8% آن ها 7 و برای 2% افراد 8 بود. امتیاز نهایی در 7/0% نمونه ها 8، 3/3% آن ها 9، 3/11% آنها 10، 3/49% آن ها 11 و برای 3/35% از آنها 12 بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های فوق، وضعیت بدنی اکثریت برداشت کنندگان زعفران از نظر ارگونومیک در سطح خطر بسیار بالا بوده و ضروری است جهت اصلاح وضعیت بدن آن ها به صورت آنی اقدام شود، در غیر این صورت ریسک ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی در آن ها بسیار بالا خواهد بود. با در نظر گرفتن وسیله ای که فرد در حین کار بتواند روی آن بنشیند، می توان زوایای تنه، زانو و گردن را کاهش داد تا در اثر آن، امتیاز نهایی و سطح ریسک کاهش یابد. هم چنین آموزش حفظ وضعیت فیزیکی صحیح بدن حین انجام کار به کشاورزان ضروری به نظر می رسد. این اقدامات نهایتا می تواند از ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی پیش گیری کند.
    کلیدواژگان: وضعیت فیزیکی بدن، REBA، برداشت کنندگان گل زعفران
  • حامد رمضانی اول ریابی، محمد مطلبی، جواد رفیع نژاد، مصطفی امیری صفحه 54
    زمینه و هدف
    عقرب زدگی یکی از مهم ترین مشکلات بهداشتی در جهان است و مسمومیت با سم عقرب ها یکی از فوریت های پزشکی محسوب می شود. بنابراین آشنایی با اکولوژی و بیولوژی گونه های عقرب هر منطقه ضروری است. در خصوص بیولوژی عقرب ها، مطالعات جامع کمی صورت گرفته است و مطالعات آزمایشگاهی قابل قیاس با شرایط طبیعی این بند پا نیست. مطالعه ی حاضر با اهداف تعیین فون و اکولوژی عقرب های شهرستان گناباد به منظور ارایه راهکارهای بهداشتی درمانی پیشگیرانه از عقرب گزیدگی بوده است.
    روش تحقیق: این مطالعه، تحقیقی است توصیفی که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر شهرستان گناباد صورت گرفت و عقرب های صید شده از فروردین تا شهریور ماه سال 1387 بر اساس محل صید در شیشه های حاوی الکل 70 درصد مجزا به آزمایشگاه منتقل و گونه های آن ها از روی کلید تشخیص عقرب های ایران شناسایی گردید.
    یافته ها
    درمجموع تعداد 218 نمونه عقرب از مناطق مختلف شهرستان گناباد صید گردید که سه گونه ی عقرب Odontobuthus dorie، Androctonus crassicaudaو Mesobothus eupeusاز خانواده ی بوتیده مهم ترین گونه های عقرب شهرستان بودند. بیشترین صید از مناطق بیابانی با بافت رسی و ماسه ای مربوط به ادنتوبوتوس دوریه (61 درصد) و کمترین مربوط به آندرکتونوس کراسیکودا (10درصد) بود. بیشترین وفور عقرب در اماکن داخلی مناطق شهری و روستایی مربوط به مزوبوتوس اپئوس (29درصد) می باشد و بیشترین فعالیت این گونه ها در تیر ماه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نوع گونه های عقرب صید شده، نیاز است در فصول بهار و تابستان اطلاع رسانی و آموزش همگانی در جهت پیشگیری از عقرب گزیدگی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فون، عقرب، اکولوژی، گناباد
  • محمدرضا جلالی ندوشن، علی دواتی، کبری اللهیاری صفحه 62
    زمینه و هدف
    سرطان تیروئید شایع ترین بدخیمی اندوکرین محسوب می شود که نوع پاپیلری آن شایع ترین سرطان تیروئید و هفتمین سرطان شایع زنان است. از مارکرهای بیولوژیک برای تعیین پیش آگهی سرطان پاپیلری تیروئید استفاده می شود. یکی از فاکتورهای موثر در پیش آگهی این سرطان MDM2 می باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی بیان MDM2 در سرطان تیروئید و ارتباط آن با برخی عوامل می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی بود که بر روی 73 بیمار مبتلا به سرطان اولیه ی پاپیلری تیروئید (1387-1384) مراجعه کننده به بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران انجام گرفت. پس از آماده سازی نمونه ها، یک برش بافتی از هر نمونه گرفته شد. یکی از برش های بافتی تومور و غدد لنفاوی با روش هماتوکسیلین و ائوزین، رنگ آمیزی گردید. MDM2 در نمونه ی دیگری به روش ایمونوهیستوشیمی با آنتی بادی مونوکلونال بررسی شد. سپس اندازه ی تومور، درگیری غدد لنفاوی و رنگ پذیری با MDM2 تعیین شد. تمامی نمونه ها توسط آسیب شناس واحد مورد بررسی قرار گرفت. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آماری کای دو و من ویتنی آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 85/41 سال و با انحراف معیار 65/16 سال بود. 5/31 درصد نمونه ها از نظر MDM2 مثبت بودند و 6/21 درصد از بیماران، درگیری غدد لنفاوی داشتند. بین بیان MDM2 و درگیری غدد لنفاوی و اندازه ی تومور ارتباط مستقیم معنی داری وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    در مورد نقش MDM2 در پیش آگهی بیمار، به نظر می رسد که هرچه میزان بیان MDM2 در سلول های تومور بیشتر شود، احتمال درگیری غدد لنفاوی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سرطان تیروئید، MDM2، درگیری غدد لنفاوی
  • حسن وثوقی نیا، محمدتقی شاکری، الهام مختاری امیرمجدی، فرشته روانبخش، سیاوش عابدینی صفحه 68
    زمینه و هدف
    عفونت هپاتیت B و C از جمله عفونتهای شایع در ایران است. یکی از موثرترین راه های کنترل این عفونتها پیش گیری از عفونت می باشد. برای انتخاب بهترین راه پیش گیری، مشخص کردن راه های اصلی انتقال ضروری است.
    روش تحقیق: مطالعه ی حاضر یک بررسی مورد- شاهدی روی 60 اهدا کننده ی خون anti-HCV مثبت و 340 اهدا کننده HBsAg مثبت است که به سازمان انتقال خون مشهد مراجعه کرده بودند. گروه شاهد را 400 بیمار بستری در بیمارستان تشکیل می دادند که از نظر این مارکرهای ویروسی منفی و با گروه بیمار از نظر سن و جنس یکسان انتخاب شده بودند. راه های انتقال توسط پرسشنامه ای دقیق بر اساس ریسک فاکتورها بررسی شد. مقایسه ی دو گروه با آنالیز تک متغیری و آزمون رگرسیون لجستیک به کمک نرم افزار SPSS انجام شد. p-value کمتر از 05/0 تفاوت معنی دار آماری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    فراوانی HBsAg و anti- HCV مثبت در میان اهدا کنندگان خون در مشهد به ترتیب 17/1% و 1/0% بود. در آنالیز نهایی چند متغیری، فرو رفتن سوزن در هر دو گروه شایعترین ریسک فاکتور بود (OR به ترتیب 12/7 و94/16). سابقه ی زردی (05/5OR=)، مراجعه به دندانپزشک (5/4OR=) و سابقه ی زندان (08/8OR=) به عنوان ریسک فاکتورهای مستقل عفونت HCV شناخته شدند. برای عفونت HBV خالکوبی و سابقه ی زندان فاکتورهای پیشگویی کننده ی مستقل بودند.
    نتیجه گیری
    راه های انتقال HBV و HCV در مشهد تفاوت چندانی با سایر نقاط ایران ندارد. برخی اقدامات طبی، الگوهای شیوه ی زندگی و موارد فرهنگی در مشهد ممکن است افراد را در معرض برخی ریسک فاکتورها قرار دهد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتیت C، ریسک فاکتور، اهداکنندگان خون
  • روح الله رستمی، امیر نبئی، اکبر اسلامی، حسین نجفی صالح صفحه 76
    زمینه و هدف
    پسماندهای غذایی از جمله مواد زایدی هستند که علی رغم وجود مواد مغذی و مفید در آن ها همواره به جهت دارا بودن پتانسیل آلودگی بیولوژیکی و زیبایی شناختی از محل تولید دور شده و دفن آنها نیز نیازمند هزینه، فضا و امکانات است و بازیافت ماده و انرژی نیز در این روش یا وجود ندارد و یا دشوار است. لذا یکی از روش های مناسب دفع پسماندهای غذایی، تولید ورمی کمپوست از آن ها به شمار می رود. در این روش علاوه بر تولید کود آلی، محصولات جانبی نظیر خود کرم ها وجود دارد که می توان از این موجودات در تولید انواع محصولات، به خصوص در تولید غذای طیور و ماهی، استفاده کرد. لذا تعیین شرایط بهینه ی انجام فرآیند ورمی کمپوست پسماندهای غذایی و هم چنین رشد کرم ها در این پسماندها حایز اهمیت می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین حدود دما و رطوبت بهینه ی رشد کرم ها و پیشرفت فرآیند تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی آماده سازی شده بود.
    روش تحقیق: آماده سازی به مدت 18 روز صورت گرفت. در این مطالعه از کرم های گونه ی Eisenia Foetida استفاد شد. انجام فرآیند در محیط های کوچک به اندازه ی گلدان به ارتفاع 15 سانتیمتر و قطر 12 سانتیمتر به مدت یک ماه صورت گرفت. سه بازه دمایی 15-5، 25-15و 35-25 درجه ی سانتی گراد و سه بازه ی رطوبتی 65%-55%، 75%-65% و 85%-75% استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده ی پیشرفت هوازی فرآیند در مدت آماده سازی و رسیدن به دمای بالای oC55 و کاهش در نسبت C:N می باشد. برای آنالیز آماری نتایج، از آزمون Multivariate استفاده شد که تحلیل نتایج نشان دهنده ی معنی دار بودن تاثیر دما و رطوبت بر نسبت C:N در فرآیند می باشد (05/0p-value<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در این پسماندها در طول دوره ی آماده سازی با هوادهی مکانیکی و بدون اصلاح مواد اولیه می توان به شرایط هوازی لازم برای انجام فرآیند دست یافت. دمای 25-15 درجه ی سانتی گراد و رطوبت 75-65 درصد برای انجام فرآیند و رشد کرم ها مناسب تر می باشند.
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، پسماندهای غذایی، Eisenia Foetida، شرایط بهینه
  • نمایه
    صفحه 84
|
  • Dr Mohammad Hassan Minooeian Haghighi, Dr Alireza Khosravi Page 5
    Background And Aim
    Complications due to chemical usage and the artificial preservatives of food stuffs, an increase in microbial infections resistant to antibiotics, consideration of Aspergillosis and Mycotoxicosis as important fungal diseases, and also mold decay of agricultural products, on the one hand, and the great potential essences against microorganisms, on the other hand, have led us to carry out this study. The aim of the study is to survey the effects of Cuminum cyminum, Ziziphora clinopodioiedes and Nigella sativa which grow in Khorasan Razavi Province on the growth of Aspergillus fumigatus and Aspergillus flavus.
    Materials And Methods
    In this experimental study, herbal substances which include Cuminum cyminum, Ziziphora clinopodioiedes and Nigella sativa were selected and collected during the year 2008. Then, their essential oils (essences) were extracted by hydro-distillation procedure. By applying Broth Macro Dilution technique and four times of repetition, the mean of Minimum Inhibitory Concentration (MIC90) and Minimum Fungicidal Concentration (MFC) of the above-mentioned essences was certified against Aspergillus fumigatus and Aspergillus flavus in concentrations of 3, 2.5, 2, 1.5, 1, 0.5 and 0.25 mg /ml. The testing fungi were observed from growth level point of view after being cultured in 28 degrees centigrade in Yeast Extract Sucrose (YES) broth media for 48, 72 and 96 hours in order. Then, their MIC and MFC were determined by being sub-cultured in Potato Dextrose Agar (PDA).
    Results
    In general, after repeating the test 4 times, the mean of MIC90 and MFC of the above-mentioned essences against both types of fungi was determined from a low of 0.25 to a high of 1.75 and a low of 0.5 to a high of 2.5 mg/ml, respectively. According to the results of this study, the essential oils of Cuminum cyminum and Ziziphora clinopodioiedes showed the best and most tonic activity against both types of fungi (0.25 ≤ MIC90 ≤ 0.43) while Nigella sativa showed a fairly moderate activity against them (1.25 ≤ MIC90 ≤ 1.75).
    Conclusion
    The findings of this study showed that Cminum cyminum, Ziziphora clinopodioiedes and Nigella sativa have fungicidal and anti-fungal functions against Aspergillus fumigatus and Aspergillus flavus. Therefore, they can be used in medical pharmacology, veterinary, food industries, aromathrapy and health affairs as drugs and anti-fungal elements.
  • Ebrahim Banitalebi, Dr Mohammad Faramarzi, Dr Mohammad Marandi, Dr Akbar Azamian-Jazi, Banafsheh Mohammadi Page 16
    Background And Aim
    There is some concern that drugs abuse treatment may actually pose a risk toward unhealthy eating and weight gain. Dysfunctional eating patterns and excessive weight gains have been observed during recovery from drug and alcohol addictions. The purpose of this study was to determine the efficacy of a selected physical activity on some anthropometric variables (weight, BMI, and WHR), blood lipids, lipoproteins and Vo2max of subjects who have quitted abusing drugs after one year.
    Materials And Methods
    The population of this study were the former addicted persons who had one-year quitting history in Chahar Mahal Bakhtiari province. 37 subjects who were 23-49 years old and voluntarily participated in this study were assumed as samples. The subjects were randomized at approximately 1:1 ratio under the supervision of a project investigator (case group 18 persons and control group 19 persons), but 31 individuals completed the entire study 16 persons were in case group and 15 persons were in control group. Exercise consisted primarily of some plays such as badminton playing, walking, and so on. Exercise duration ranged from 20 minutes at the baseline to 45 minutes at the end of 12 weeks and intensity of exercise ranged from 50% of heart rate reserve of baseline to 70 % during 12 weeks. Body composition was assessed using the sum of three skin-fold measurement specific for males (chest, abdomen, and thigh) (ACSM 2000). Total cholesterol (TC), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) and triglyceride (TG) were measured enzymatically using diagnostic kits.
    Results
    There was a significant decrease in weight (p=0.002), BMI (p=0.001), WHR (p=0.004), Ch (p=0.009), HDL (p=0.045) and LDL (p=0.002) in the case group but no significant decrease was found in VLDL (p=0.09) and TG (p=0.544).
    Conclusion
    One of the reasons for weight gain is because of the fact that nicotine and drugs speed up body metabolism. It is postulated that for these measurements, weight increase is inevitable. Exercise without changes in diet produced significant reduction in weight gain and an increase in BMI (p<0.01). It appears that physical activity and exercise can prevent or manage overweight after quitting drugs and smoking.
  • Dr Kayvan Keramatee, Dr Mohammad Taghi Ghorbanian, Vahideh Sadat Abbasnia, Nafiseh Pazireh, Hamidreza Alipour Page 24
    Background and Aim
    Breast cancer is one of the female’s general cancers and one reason of mortality among them. Regarding the Cyclooxygenase role (COX) and the production of prostaglandinE2 in causing tumor damages in mammary glands, it can be effective to apply components as COX inhibitor to prevent gland cancer. Thus, the present study was carried out to evaluate flunixin as unselected Cyclooxygenase inhibitor enzymes to reveal mammary gland cancer in female Wistar rat.
    Materials and Methods
    The research was conducted to evaluate the role of flunixin as selective preventative of cyclooxygenase in the emergence of breast glands cancer in mice (Wistar race). The experiment groups included a negative control group (for which salin was injected on the breast glands with sesame oil) and a positive control group (to which we injected different values of flunixin). The sample included six rats. In order to inoculate the cancer, we used a compound called DMBA. This compound was injected into the breast glands directly. Then, the entire animal breast was studied in respect to the appearance of cancer damages (weight and diameter) in breast glands and the appearance of clinical symptoms. At the end of the research, we analyzed autopsy findings and microscopy sections of tumor damages in the samples of all groups.
    Results
    In this study, tumor’s weight and thickness decreased in medicine receiving groups, (p≤0.05), and microscopic slice of mammary tissue confirmed the microscopic findings.
    Conclusion
    This study confirms the positive effect of the drug in treating and preventing the mammary cancer in such a way that the microscopically slices provided from breast tissues in the experimental groups (drug receiving groups) indicate that cell cancers are decreasing so that the cells tend to gain their own normal order again.
  • Maliheh Poorkiani, Mohammad Sadeghi, Dr Payman Jafari, Dr Mohammad Mohammadian Panah Page 33
    Background And Aim
    Physiotherapy is the main part of rehabilitation program after mastectomy and is used to decrease some side effects of surgery and to improve the function of the affected limb. The purpose of this study was to investigate the influence of electrical and mechanical modalities on pain intensity, lymph edema and shoulder range of motion in the affected limb after mastectomy in females’ breast cancer.
    Materials And Methods
    This is a nonrandom quasi-experimental study. 27 mastectomy patients who referred to Shiraz Namazi hospital during autumn 1387 were selected. The sample underwent structured physiotherapy program using Faradic and TENS currents, shoulder mobilization, effleurage massage and exercise. The intervention was done during 12 sessions and each session lasted 90 minutes. Pain, range of motion, and lymph edema were assessed using paired t-test pain intensity, range of motion and lymph edema were compared before and after the intervention.
    Results
    According to the results, pain intensity significantly decreased (from 7.7±1.68 to 3.66±1.88 p=0.000). Range of motion also increased (in flexion from 132.59 ± 23.46 to 146.66± 17.7, in abduction from 102.40± 27.42 to 132.96 ± 16.36 and in external rotation from 67.4±21.67 to 79.62± 11.67). Lymph edema significantly decreased after intervention. The reduction was observed in olecranon (from 3.83±2.22cm to 1.61±1.12cm), in upper arm (from 3.68±2.54cm to 1.56±1.5cm) and in lower arm (from 2.87±2.37cm to 1.16±1.45cm) (p=0.000).
    Conclusion
    Using electrical and mechanical modalities probably decreases pain and lymph edema but increases range of motion of the affected limb considerably in mastectomy patients. This improvement finally resulted in the promotion of function in the affected limb.
  • Fariba Askari, Alireza Atarodi, Dr Shirin Torabi, Ali Delshad Noghabi, Leila Sadegh Moghadam, Roghayeh Rahmani Page 39
    Background And Aim
    There are so many events and physiologic phenomena in human life that are very natural such as birth and death. But these natural phenomena can be affected by pathologic processes for the control of which health and treatment cares will be necessary. This study is intended in comprehension of labored women’s experience in natural cares possibilities for this physiologic phenomenon.
    Materials And Methods
    In this study, the phenomenology method was used. The participants were selected from the first labored women who had vaginal labor without any complication in 22 Bahman Hospital, Gonabad, Iran. Sampling was done based on the research aim and the data were collected by semi-structured and open interviews with the participants who were 10 women based on data saturation. Colaizz3i seven–step stage analysis method was used to analyze the data.
    Results
    The interview transcripts of the participants were analyzed and the significant codes were derived from them, then the codes were classified into three main themes and sub-themes groups that are: 1. Environment (noise, patient’s privacy, and environment color), 2. Assuring the labor (from laborer support and midwife skills), and 3. Routine techniques (serum therapy, bed rest, vaginal examinations, amniotomy, and fasting).
    Conclusion
    Today, we should not only concentrate on the patients’ interests, pains, difficulties and health instead of modern tools and techniques and the affairs such as economy, efficiency and cost reduction but also regard women’s real experience for creating new methods of maternal health cares. According to the research findings, it seems necessary to consider and prepare both privacy and a safe and proper environment for labor. The women should be supported by midwifery personnel and their labor should be explained in a simple way and in a real form to them. Some unnecessary interventions such as complete bed rest, IV line, frequent vaginal examinations, early amniotomy and NPO should be avoided. It is hoped that labor experience change into a fantastic and positive experience for the mothers since this will lead to a decrease both in caesarian and its complications and will also lead to successful breastfeeding.
  • Nasrin Sadeghi, Ali Delshad, Mohammad Javad Fani Page 47
    Background And Aim
    Saffron flower picking due to its position on the ground not only causes awkward body postures such as bending, kneeling and crawling but also is a routine job full of physical stress which inevitably leads to muscular and skeletal deformities in farmers’ body. We decided to do posture assessment in these persons while working to determine the posture hazard level and later recommend suitable correcting actions regarding MSDs control and prevention.
    Materials And Methods
    150 saffron pickers were selected for this descriptive and analytic study in farms in Gonabad. Sampling method was quotal and nonprobable. The instruments were a digital camera and a REBA posture assessment chart. We took photographs of all parts of body that were marked in REBA chart of all saffron pickers. Then, we coded all of the parts of body (trunk, neck, arm, forearm, foot, and wrist) based on their positions and according to REBA method. Later, REBA scores (A, B and Ground scores) were calculated from A, B, and C tables. Afterwards, these calculated data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The results showed that A score were 6 in 9.3% of the cases, 7 in 50%, 8 in 38% and 9 in 2.7%. B score were 2 in 0.7%, 3 in 2%, 4 in 10%, 5 in 50.7%, 6 in 26%, 7 in 8.7% and 8 in 2%. Grand score were 8 in 0.7%, 9 in 3.3%, 10 in 11.3%, 11 in 49.3% and 12 in 35.3%.
    Conclusion
    According to the findings, Grand score is over 11 in 84.6% of the cases whose hazard levels were very high and their scale is 4 for the purpose of correcting action priority. This means that it is necessary to take immediate action for the proper posture. Also, MSDs risks were very high. Grand score is 8-10 in 49.3% of the cases. This indicates that their hazard levels were high and it is necessary to take immediate action. If the person sits on an object while working, this action can decrease the angles of trunk (it is between 20-30 degrees), knee (it is more than 60 degrees) and neck (it is more than 20 degrees) until Grand score and risk level decreases. Moreover, it is necessary to teach appropriate body postures to the farmers. Consequently, these actions can prevent the MSDs risk.
  • Hamed Ramezani Avval Riabi, Mohmad Matlabi, Dr Javad Rafinejad, Mostafa Amiri Page 54
    Background And Aim
    The scorpion stinging is one of the most important health problems in the world and poisoning by scorpion’s poison is considered a matter of some medical urgency. Therefore, it is necessary to become acquainted with the ecology and biology of scorpion’s species in any area. Few studies have been carried out regarding the scorpion’s biology and laboratory studies are not comparable with the natural condition of this arthropod. The purpose of the present study is to determine the scorpions’ biology and ecology in Gonabad city in order to present some preventive health and medical strategies against scorpion stinging.
    Material And Methods
    This study is a kind of descriptive and applied one which was conducted based on random cluster sampling method in Gonabad, Iran. In so doing, 218 scorpions caught from April to August (2008) were grouped based on the hunting area and then transferred to the laboratory in separate bottles containing alcohol 70%. And finally, they were identified using the identification guide for Iranian scorpions.
    Results
    In general, 218 scorpion samples were caught from different zoogeographical areas in Gonabad. They were three species of Odontobuthus dorie, Androctonus crassicaud, Mesobothus eupeus from Buthidae family. The greatest number of the collected scorpions was from the desert areas with clay and sand and they belonged to Odontobuthus dorie (61%) and the fewest number belonged to Androctonus crassicauda (10%). However, the most abundant scorpions in both urban and rural areas belonged to Mesobothus eupeus (29%) and they had their most period of activity in June.
    Conclusion
    Considering the different species of the hunted scorpions, it is necessary not only to inform the public but also to educate them on how to take preventive actions against scorpion stinging.
  • Dr Mohammad Reza Jalali Nadoushan, Dr Ali Davati, Dr Kobra Alahyari Page 62
    Background And Aim
    Thyroid cancer is the most common Endocrine malignancy and the seventh common cancer in women. Different biologic markers are used to determine the prognosis of papillary thyroid cancer. MDM2 is one of these markers. The aim of this study was to determine the frequency of MDM2 expression in papillary thyroid cancer and its related factors.
    Materials And Methods
    This study was a cross–sectional study with descriptive and analytic aspects. The study was performed on 73 samples from patients with papillary thyroid cancer who referred to Mostafa Khomeini Hospital in Tehran (2005-2008). After preparing the samples, a tissue section from each sample was obtained. One of the tumoral tissues and lymph nodes sections were stained with H&E method. MDM2 in other samples was assessed by an immunohistochemical method using a monoclonal antibody. We determined the size of tumor, lymph nodes involvement and the staining with MDM2. All of the samples were assessed by one pathologist. The data were analyzed through chi-square and Mann–Whitney tests using SPSS software version 11.5.
    Results
    The mean age was 41.85 with a SD of 16.65 years. 31/5 % of samples were positive for MDM2 and 21.6 % had lymph nodes involvement. There is significantly a direct relationship between MDM2 expression and lymph nodes involvement and tumor size (p<0.05).
    Conclusion
    Regarding the role of the MDM2 in patients’ prognosis, it seems that as MDM2 in tumor cells increases, the lymph nodes involvement increases, too.
  • Dr Hassan Vossoughinia *, Dr Mohammad Taghi Shakeri, Dr Elham Mokhtari Amirmajdi, Dr Fereshteh Ravan Bakhsh, Dr Siavash Abedini Page 68
    Background And Aim
    Infection with Hepatitis B and C viruses is common in Iran. Prevention is the most effective way to control these infections in our country. In order to determine the best way of prevention, the main modes of transmission must be understood.
    Materials And Methods
    A case-control study was performed on 60 Anti-HCV positive and 340 HBsAg positive blood donor volunteers who came to Mashhad blood transfusion organization (BTO) and they were compared with 400 Anti-HCV and HBsAg negative hospitalized patients who were matched with the case group in regard to age and sex. The modes of transmission were investigated through a detailed questionnaire that focused on the common risk factors of HBV and HCV contagion. Univariate analysis and stepwise forward Logistic Regression analysis were used to compare the case and the control groups. Statistical analysis was carried out by SPSS software version 11.5. P value ≤ 0.05 was considered as statistically significant.
    Results
    The frequency of Anti-HCV and HBsAg positivity among blood donor volunteers in Mashhad was %0.10 and %1.17. In final multivariate analysis only needle stick was remained as a common risk factor for both Anti-HCV positive and HBS Ag positive cases. (OR: 16.94 and 7.12 respectively). History of jaundice (OR: 5.05), dental operation (OR: 4.50), and history of prison (OR: 8.08) were found to be independent risk factors for HCV infection. Tattoo and prison history were independent predictors for HBV infection.
    Conclusion
    The modes of transmission of HBV and HCV in Mashhad do not greatly differ from those in other parts of Iran. This study may be interesting because of the sero-prevalence of hepatitis C and B and its relationship with religious beliefs of the index population. There are certain medical procedures, life style patterns, customs and cultural matters in Mashhad that predispose people to a number of HCV and HBV risk factors.
  • Rouhollah Rostami, Amir Nabaey, Dr Akbar Eslami, Hossein Najafi Saleh Page 76
    Background And Aim
    Despite containing nutritive and useful elements, food wastes are disposed because of their biologically contaminative potentiality and aesthetic view. Their disposal imposes cost and needs both space and facilities. Also, there is neither recycling of materials nor energy nor is it at least easy to do so. Therefore, one of the suitable methods for disposal of food wastes is vermicomposting. The product is a useful fertilizer for plants. In addition, there are some by-products in this method, one of which is the worms. By culturing the worms, we can use them in a variety of products especially in the production of food for poultry and fish. Thus, determining the optimal condition for operating vermicompost of food wastes and worm's growth in these wastes is important. The purpose of this research was to determine the optimal temperature and moisture ranges for process progression in vermicompost production of food wastes.
    Materials And Methods
    The preparation of food wastes was performed for 18 days. In this study, we used Eisenia Foetida worm species. The process was performed in pots with 15 cm (h) and 12 cm (d) during one month. Three ranges of temperature including 5-15, 15-25, 25-35 oC, and three ranges of moisture including 55-65%, 65-75%, 75-85% were applied.
    Results
    The results showed an aerobic progressing of process in preparation time, going over 55 oC and reduction in C:N ratio. Multivariate analysis was applied to analyze the results which showed that the influence of temperature and moisture on C:N ratio is significant in vermicomposting process (p<0.05).
    Conclusion
    The results showed that suitable condition for aerobic operation of process in these food wastes can be obtained by mechanical aeration during the preparation time. The temperature range of 15-25 oC and moisture of 65-75% are more appropriate for process operating and worm's growth.