فهرست مطالب

نشریه علوم دانشگاه خوارزمی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1387)

  • زمین شناسی
  • تاریخ انتشار: 1387/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهروز حق نظر، سارا ملکوتیان، خلیل اللهیاری، سعید تاکی صفحه 163
    بازالت های جواهردشت در دامنه شمالی البرز واقع در شرق گیلان برون زد چشم گیری دارند. شواهد پتروگرافی، ژئوشیمیایی و ایزوتوپی نشان از آلایش این بازالت ها با پوسته قاره ای دارد. شواهد پتروگرافی از قبیل: خوردگی خلیجی و حاشیه های مضرس در فنوکریست های پیروکسن و متفاوت بودن ترکیب شیمیایی حاشیهٔ فنوکریست های کلینوپیروکسن با کلینوپیروکسن های خمیره به سبب آلایش پوسته ای و عدم تعادل و تغییر ترکیب خمیره نسبت به فنوکریست های از قبل تشکیل شده در سنگ ایجاد شده است. فقر در عناصری چون Zr، Nb، TiO2، P2O5 و غنی شدگی از عناصر LIL و نسبت های فراوان Pb/Nd وBa/Nb ومحتوی اندک Zr/Nb، Y/Nb، Ce/Pb و هم بستگی مثبت SiO2 با 87Sr/86Sr وهمچنین هم بستگی مثبت MgOبا Nd ازشواهد ژئوشیمیایی و ایزوتوپی آلایش پوسته ای این بازالت ها است. بررسی های ما نشان می دهد که این بازالت ها دارای تعادل عنصری شاخصی با سنگ های پوسته زیرین و میانی هستند و با آن ها آلایش یافته اند
    کلیدواژگان: بازالت های جواهردشت، آلایش پوسته ای، ایزوتوپ های Nd وSr، ژئوشیمی، پتروگرافی
  • علی اکبر خضرلو، صدرالدین امینی، محسن موید صفحه 183
    سنگ های ولکانیک شمال غرب مرند با سن پلیوکواترنر شامل: آندزیت، آندزیت بازالتی، لوسیت تفریت، لوسیت بازانیت و تفریت است. بالا بودن مقادیر K2O و MgO و نیز نسبت K2O/Na2O نشان می دهد که سنگ های منطقه را می توان جزء سنگ های پتاسیک و اولتراپتاسیک رده بندی کرد. با این توضیح که از نظر سری ماگمایی در محدودٔ شوشونیتی قرار می گیرند. بررسی عناصر فرعی نشان می دهد که سنگ های این منطقه از عناصر LIL غنی بوده و دارای مقادیر پایین عناصر HFS هستند، این نشان می دهد که بخش گوشته ای لیتوسفر متاسوماتیزه شده با ترکیب گارنت لرزولیتی و فوگاسیته بالای CO2/H2O نقش عمده ای در ژنز این سنگ ها داشته اند که آغشتگی بخشی از ماگما با مواد پوسته ای منجر به تغییر ترکیب شیمیایی ماگما از آلکالن به ساب آلکالن شده است.
  • موقعیت و خاستگاه تکتونیکی مجموعهٔ پلوتونیک ملایر
    رضا دیوسالار، محمدولی ولی زاده، وحید احدنژاد صفحه 205
    گرانیت های ملایر به عنوان بخشی از رخ داد پلوتونیسم در محدودهٔ شمال غربی زون سنندج- سیرجان، در موقعیت عرض جغرافیایی''18°34- ''00°34 و طول ''52°48- ''30°48 واقع شده است. در بررسی های تاریخچه تکتونوماگمایی زون سنندج- سیرجان، تشکیل توده های نفوذی به هم گرایی ورقهٔ عربی و ایران همراه با فرورانش نئوتتیس در غرب منطقهٔ سنندج- سیرجان نسبت داده شده است. بررسی ژئوشیمی عناصر اصلی و کمیاب سنگ های گرانیتی ملایر نشان می دهد که این توده های گرانیتی در محیطی فشارشی همچون حاشیهٔ فعال قاره ای و در یک سیستم هم گرایی ورقه اقیانوسی- قاره ای و در کمان ماگمایی حاشیهٔ قاره تشکیل شده اند. نسبت زیاد LILEs/HFSEs و آنومالی منفی Sr،Ba، Ta و Nb تایید کننده ارتباط آن ها با سیستم فرورانش و نشانهٔ نقش پوسته در تشکیل و تحول ماگمای گرانیتی است. طیف وسیع ترکیب کانی شناختی در برسی های پتروگرافی و تنوع مشاهده شده در پژوهش های صحرایی، ماهیت کالک- الکالن پتاسیم زیاد آن ها و مقایسه روند مشاهده شده از آن ها در نمودارهای AFM، FeO-MgOو K2O-SiO2با چند توده که وضعیت تکتونیکی مشخصی دارند، تاکیدی بر شباهت گرانیت های ملایر با گرانیت های کمان حاشیهٔ قاره ای نوع آندی و در نتیجه نقش ماگمای مافیک گوشتهٔ فوقانی و حرکات تکتونیکی در تشکیل و تحول ترکیبی ماگمای منشا آن ها است.
  • رضا زارعی سهامیه، هادی طبسی، محمود جلالی صفحه 227

    منطقه پژوهش در استان مرکزی در 235 کیلومتری جنوب باختری تهران واقع شده است و بخشی از چهارگوش قم است. از نظر سنگ شناسی سنگ های آتشفشانی بخش اعظم منطقه را در بر گرفته اند که عمدتا در شمال خاوری و خاور آشتیان برون زد دارند. سنگ های آتشفشانی مورد نظر دارای ترم های مختلف سنگی شامل آندزیت بازالت، آندزیت، تراکی آندزیت، داسیت، ریوداسیت و ریولیت است. به لحاظ سنی، سنگ های فوق متعلق به ائوسن (لوتسین میانی تا پایانی) هستند که در امتداد کمربند آتشفشانی ارومیه- دختر قرار گرفته و شامل شش عضو E1 تا E6 در ناحیه تفرش و آشتیان هستند. سنگ های پلوتونیکی مربوط به الیگومیوسن هستند و سنگ های قدیمی تر از تریاس در منطقه دیده نمی شود. سنگ های آتشفشانی اعم از گدازه و توف گستره وسیعی از منطقه را پوشانده است. فوران های آتشفشانی در هر دو محیط خشکی و دریایی صورت گرفته است که ایگنمبریت ها و توفیت ها معرف آن هستند. از نظر حجمی، فوران های اسیدی و حد واسط بر فوران های بازیک برتری دارند. ضمنا سنگ های ماگمایی به با دایک های متعددی قطع شده اند. به لحاظ کانی شناسی سنگ های مزبور دارای پلاژیوکلاز، فلدسپات آلکالن، کوارتز، کلینوپیروکسن، آمفیبول و بیوتیت هستند و الیوین نیز به مقدار کم در سنگ های آندزیت بازالتی دیده می شود. پلاژیوکلازها دارای ساخت منطقه ای و آمفیبول ها دارای حاشیه سوخته هستند که این پدیده نشانه دمای زیاد ماگمای سازنده است. از نظر ژئوشیمیایی، پتروگرافی و پترولوژی، تغییرات عناصر اصلی، عناصرکمیاب و ضریب تفریق نسبت به سیلیس بررسی شده که همگی پدیده تفریق از طریق تبلور بخشی برای پیدایش این سنگ ها را تایید می کند. براساس نمودارهای پترولوژیک سنگ های ماگمایی دارای ماهیت کالکوآلکالن هستند. همچنین با استفاده از نمودارهای جدا کننده محیط زمین ساختی سنگ های آتشفشانی مورد نظر در گستره نواحی فرورانش قرار گرفته و متعلق به کمربند آندزیت های کوه زایی اند. نمودار عناصر کمیاب این سنگ ها بررسی شده است که از جمله بی هنجاری های موجود در این نمودارها مربوط به عناصر استرانسیم و نیوبیوم است. همچنین بررسی الگوی پراکندگی عناصر نادر خاکی، تشکیل ماگمای کالکوآلکالن را از یک گداز بخشی گوشته فوقانی پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: ولکانیسم، آندزیت، آشتیان، حاشیه قاره، کالکوآلکالن
  • سیدمحسن طباطبایی منش، اکرم سادات میرلوحی، همایون صفایی، قدرت ترابی صفحه 241
    تاقدیس جهق در جنوب کاشان میزبان سنگ های آتش فشانی سیلورین در قاعدهٔ سازند ماسه سنگی نیور است. این منطقه در لبهٔ غربی ایران مرکزی واقع است. سنگ های آتش فشانی بررسی شده شامل بازالت تا تراکی بازالت بوده و دارای پلاژیوکلاز فراوانند. طبقه بندی ژئوشیمیایی این سنگ ها معرف بازالت های ساب آلکالن تا آلکالن است. بررسی عناصر نادر خاکی نشان دهندهٔ درجهٔ ذوب بخشی کم و وجود گارنت در فاز باقی مانده است. فراوانی میزان عناصر Ti و Zr ماهیت آلکالن تا انتقالی را برای ماگمای تشکیل دهندهٔ سنگ های آتش فشانی جهق نشان می دهد. محیط تکتونیکی تشکیل این سنگ ها ریفت درون قاره ای در نظر گرفته می شود که به دنبال شکستگی های پوسته کراتونی ایران پس از رخ داد فاز کوه زایی کالدونین و فازهای کششی پس از آن ایجاد شده است. به احتمال زیاد عمل کرد گسل اصفهان که یکی از گسل های پی سنگی و قدیمی در منطقه است، عامل برون ریزی و ولکانیسم سیلورین در این بخش از ایران است.
  • طاهره پورصابری، پرویز سلیمانی، رضا اکبری راد صفحه 255

    در این تحقیق با استفاده از فضای بالاسری ایستا - کروماتوگراف گازی- طیف سنج جرمی آنالیز سریع و کارآمد مقادیر ناچیز بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و ایزومر های زایلن (BTEX) در نمونه های آبی انجام گرفت. پارامترهای مهم استخراج به روش فضای بالاسری از قبیل دما، زمان استخراج، حجم نمونه و غلظت نمک بهینه شد. با استفاده از شرایط بهینه استخراج (دما oC70، غلظت نمک M4، زمان20 دقیقه و حجم نمونه mL10) و روش مشاهده یون برگزیده (SIM) طیف سنج جرمی، محدوده حد تشخیصμg/L2/2- 0/1 برای BTEX به دست آمد.

  • محمد کریمی، محمد جواد ولدان زوج، نادر صاحب الزمانی، امیر عادلی سرچشمه، غلامرضا الیاسی، عباس بحرودی صفحه 265
    حجم عظیم داده های گردآوری شده از بررسی های اکتشافی، تا زمانی که به درستی سازمان دهی نشوند، نتایج مفید و قابل اطمینانی را نشان نمی دهند. تهیه نقشهٔ پتانسیل معدنی با استفاده از روش های سنتی و متداول بسیار دشوار و در بعضی مواقع ناممکن است. فناوری سامانهٔ اطلاعات جغرافیایی ضمن آن که می تواند در سامان دهی اطلاعات مربوط به بررسی های اکتشاف ذخایر معدنی استفاده شود، توانایی آن را دارد که تهیه و تلفیق لایه های اطلاعاتی مختلف را در قالب مدل های گوناگون، با سرعت و دقت بیش تری انجام دهد و به منزلهٔ پشتیبانی برای تصمیم گیری های فضایی استفاده شود. در این مقاله نقشهٔ پتانسیل معدنی اندیس سوناجیل به منظور تعیین نقاط حفاری تهیه شده است. لایه های مورد استفاده شامل لایه های تیپ سنگ شناسی، آلتراسیون، نشانه های کانی-سازی، زون ناهنجاری شارژابیلیته و مقاومت ظاهری و آنومالی عناصر مس، مولیبدن و طلا هستند. بعد از آماده سازی اطلاعات و تهیهٔ نقشه های فاکتور و وزن دهی آن ها، این نقشه ها در قالب شبکهٔ استنتاجی تلفیق شدند. استفاده از عمل گرهای منطق فازی در شبکهٔ استنتاجی ضمن برطرف کردن نقایص موجود در سایر مدل ها، امکان ترکیب انعطاف پذیرتر نقشه های فاکتور را فراهم کرده است. در نقشهٔ پتانسیل معدنی تهیه شده، محتمل ترین منطقه از نظر وجود کانی سازی مس پرفیری به صورت دو کانون احتمالی شمال شرق و جنوب غرب تعیین شد. در نهایت با انطباق گمانه های اکتشافی با نقشه های پتانسیل معدنی، میزان تطابق نتایج بر اساس دو نوع کلاسه بندی نقشهٔ پتانسیل معدنی به ترتیب برابر 91/90 و 33/83 درصد محاسبه و انجام عملیات حفاری جدید در مناطق مستعد مشخص شده بر روی این نقشه ها توصیه شد. ضمنا در صورت انجام این بررسی ها قبل از انجام عملیات حفاری و تنها با فرض حفر نکردن گمانه های اکتشافی در مناطق دارای وضعیت ضعیف یا خیلی ضعیف، با استفاده از نقشه های سه و پنج کلاسه به ترتیب 8/81 و 9/90 درصد از گمانه ها حفاری نشده و در حدود 500 میلیون تومان در هزینه های حفاری صرفه جویی می شد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشهٔ پتانسیل معدنی، منطق فازی، سوناجیل
  • صفحه 13
|
  • Page 163
    The Javaherdasht basalts have considerable outcrops in the north part of Alborz mountains in the east of Guilan province.The petrographical, geochemical and isotopical evidence is indicative of the contamination of the basalts with continental crust. The petrographical evidence such as corosion gulf and crenated margins in pyroxene phenocrysts and chemical composition difference between clinopyroxene phenocrysts margins with matrix clinopyroxenes suggest of crustal contamination and nonequilibrium due to the change of matrix composition as compared with pre-existed phenocrysts in rock. The depletion in elements such as Zr, Nb,TiO2, P2O5 and enrichment of LIL elements,high ratios of Pb/Nd and Ba/Nd,low content of Zr/Nb,Y/Nb,Ce/Pb, positive correlation between SiO2 and 87 Sr/86Sr and positive correlatian between MgO and Nd are geochemical and isotopical evidences of crustal contamination of these basalts. Our studies show that these basalts have a clear elemental equilibrium with lower and middle crust rocks and that they have been contaminated with them.
  • Page 183
    Volcanic rocks of NW Marand Ageing Plio-Quaternar consist of andesite, Basaltic andesite, leucite tephrite, leucite basanite and tephrite. High concentration of K2O and MgO and also the ratio of K2O/Na2O indicate that volcanic rocks of this area could be classified as potassic and ultra-potassic, whereas they are shoshonite from magmatic series point of view. The study of minor elements shows that the rocks of the area are rich in of LILE and depleted of HFSE, indicating that lehrzolitic-garnet metasomatised mantle part of the lithosphere and high fugasity ratio of CO2/H2O play a crucial rule on the genesis of these rocks. Also contamination of part of the responsible magma with crustal material resulted in the change of magma chemical compotion from alkaline to sub-alkaline.
  • Tectonic setting and origin of Malayer Plutonic Complex
    Page 205
    Malayer granitoid rocks, as a part of Sanandaj-Sirjan plutonism, are located at latitude 34°00´-34°18´ and longitude 48°30´-48°52´. Tectono-‌‌magmatic investigation on the history of Sanandaj-Sirjan Zone attributed the formation of these plutonic rocks to convergence of Iranian and Arabian plates in conjunction with subduction of Neo-Tethys in the western part of Sanandaj-Sirjan Zone. Geochemical studies of Major and Trace elements on Malayer granitic rocks reveal that these granitic plutons are formed in a compressive environment, such as active continental margin in the convergent zone of oceanic crust and continental plate at the magmatic arc of continental margin. High ratio of LILEs/HFSEs and negative anomaly of Sr, Nb, Ba and Ta confirm the relation of these granitoids to subduction zone. These, also point out the role of shallow continental crust in formation and evolution of granitoidic magma. Broad range of mineral composition in petrographical observations and large variations in field studies, high-K calc-alkaline affinity and assessment of trends observed in AFM, K2O-SiO2, FeO-MgO diagrams versus those of plutons of known tectonic setting accentuate the similarities between Malayer granitic rocks and Andian type Magmatic Arc of Active Continental Margins and as a result highlights the role of upper mantle mafic magmas and tectonic movement in formation of their parental magma.
  • Page 227

    The area under study is located in central Iran and 235 kilometers of south west of Tehran is a part of Qom quadrangle. Volcanic sequences, which constitute the most major parts of the outcrops in the region mainly, have seen in north eastern and east of Ashian. These volcanic rocks are included of andesite basalt, andesite, trachy andesite, dacite, rhyodacite and rhyolite that are emplaced during Eocene (middle Lutetian to late Lutetian) along the Oromieh-Dokhtar volcanic belt that divided to six members from E1 to E6 in Tafresh and Ashtian area. Plutonic rocks related to Oligo-Miocene. There are not any rocks older than Triassic in area under study. Volcanic rocks both pyroclastics and laves have covered the most of area and could be seen in the continental and marine so we can see ignimbrite and tuffs. Acid eruptions are more than basic in this area. Mineralogically, these rocks have plagioclase, alkali feldespar, quartz, clinopyroxene, amphibole, biotite and a lesser amount olivine. Plagioclases have zoning structure and amphibole crystals have opacite rimmed. This phenomenon shows that magma responsible for rocks had a high temperature. Geochemically, petrographically and petrologically studies based on major and trace elements and differentiation index versus SiO2 indicate that changes in the volcanic processes at the area are the result of magmatic crystallization and differentiation magmatic rocks magma of area under study is calc-alkaline and they belong to subduction. Using of petrological and tectonic setting diagrams indicate that these Eocene magmatic rocks are compared to calc-alkaline series of subduction orogenic andesitic belts. The rare and trace element patterns of thes rocks have investigated and the examples of anomalies are related to Sr and Nb. Also the study of trend show that the calc-alkaline magma has formed in the upper mantle. Similarities between volcanic and plutonic rocks in Ashtian area show that these rocks may be having the same origin.

  • Page 241
    Jahagh anticline in south of Kashan is host to the Silurian volcanic rocks at the base of Niure formation (with sandstone lithology).This area is located in the western edge of Central Iran zone. The volcanic rocks under study involved basalt until trachy basalt and contain Plagioclase. These rocks belong to alkali basalt to sub- alkali basalt field on the geochemical diagrams.The investigation of rare earth elements indicate garnet presence in the source with low partial melting degree. High Ti and Zr content in these rocks show that the magmatic series is alkaline- transitional. The geotectonic setting is intracontinental rift that follow the extension phases after Caledonian orogeny and creatie the deep faults in Iran cratonic crust. In all probability, Isfahan fault activation that is one of the old and basal faults in this area cause the eruption and volcanism at Silurian in this part of Iran.
  • Page 255

    In this study, trace determination of benzene, toluene, ethyl benzene and xylenes isomers (BTEX) in aqueous samples was carried out by static headspace-gas chromatography-mass spectrometry. Important parameters of extraction by headspace such as extraction temperature, extraction time, sample volume and salt concentration were optimized. Under optimal conditions (extraction temperature: 70 oC, salt concentration: 4M, extraction time: 20 min and sample volume: 10 mL) and using selected ion monitoring (SIM) mode of mass spectrometer, detection limits of BTEX were found to be in the range of 1.0-2.2 µg/L.

  • Page 265
    The data gathered from implemented investigations provides enormous information yet if not organized properly, they would not yeild useful and credible results. GIS cannot only organize the mineral potential-related information, but also integrate different datasets and produce quickly and precisely-required mineral potential maps. It also supports the spatial decision-making process. Here, we have used GIS to produce the mineral potential map of Sonajil porphyrtic copper prospect to determine sufficient drilling localities. The utilized layers include rock type, alteration, mineralization indicators, anomaly zone of Chargeability and Apparent resistivity, anomaly of Copper, Molybdenum and gold. After information preparation, Factor maps were weighted and integrated in the inference network and mineral potential map was prepared. Using Fuzzy logic operators in inference network can eliminate defects in other models and provide more flexible integration of factor maps. With respect to prepared mineral potential map, most probable mineral potential zones of porphyrtic copper are located in two north-east and south-west parts of studied area. Eventually, the degree of correlation between mineral potential maps and those operated exploration boreholes has been estimated for two different classes, 90.91% and 83.33%. Regarding to the resulted mineral potential map, some new promising drilling localities have been suggested. Comparison of the high potential points indicated by our mineral potential maps with those previous drilled boreholes reveals about 85% miscorrelation. In other words, if the present proposed methodology had been performed before drilling operation, about 600,000$ could have been saved in this stage.