فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1388)

فصلنامه روستا و توسعه
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1388)

  • 202 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کریم نادری مهدیی، خلیل کلانتری، سیدمحمود حسینی، علی اسدی صفحات 1-25
    هدف این تحقیق آن است تا میزان همسویی سیاست های برنامه های توسعه را با الگوی توسعه پایدار به عنوان الگوی غالب دهه های اخیر مشخص کند. تحقیق حاضر از لحاظ روش شناختی، بر روش تحلیل محتوا تاکید دارد. نتیجه تحلیل توصیفی درباره میزان ذکر عبارت های مربوط به توسعه پایدار در برنامه ها نشان داد که در برنامه اول هیچ گونه ذکری از این عبارت به عمل نیامده و در برنامه های دوم، سوم، و چهارم به ترتیب 4، 14و 14 مرتبه عبارت توسعه پایدار ذکر شده است. میزان توجه به بعد اجتماعی توسعه در برنامه های اول، دوم، سوم، و چهارم به ترتیب 48، 57،116 و 144 مرتبه بوده است. میزان توجه به بعد زیست محیطی توسعه پایدار در برنامه های اول، دوم، سوم، و چهارم به ترتیب 20، 31، 41 و 49، و دفعات ذکر نمادهای پایداری اقتصادی به ترتیب 24، 32، 49 و 43 مرتبه بوده است. در محتوای سیاست های کشاورزی در مجموع در برنامه های چهارگانه به ترتیب 7، 5، 13 و 16 مرتبه به این نمادها اشاره شده است. 62 درصد از سیاست های برنامه چهارم توسعه که بالاترین فراوانی توجه به مقولات توسعه پایدار کشاورزی را به خود اختصاص داده است، حاوی مقولات توسعه پایدار است که این امر نشان دهنده تاکیدی است که در سیاست های کشاورزی برنامه یاد شده بر الگوی توسعه پایدار صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی، توسعه فرهنگی، برنامه های توسعه، توسعه پایدار، جمهوری اسلامی ایران
  • عیوض عبداللهی، محمد چیذری، غلامرضا پزشکی راد، ندا علیزاده صفحات 27-42
    هدف از این مطالعه، تحلیل مشارکت شوراهای اسلامی در برنامه های ترویجی پیرامون توسعه پایدار است. جامعه آماری، شامل 264 نفر از اعضای شوراهای اسلامی بخش «باروق» شهرستان میاندوآب و بخش «کشاورز» شهرستان شاهین دژ است. از این میان، تعداد 122 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی و به روش پیمایشی انجام شده است. یافته ها نشان می دهد میزان مشارکت 70 درصد شوراها در برنامه های ترویجی در سطح زیاد بوده است. متغیرهایی که تاثیر معنی داری در مشارکت داشتند، عبارت بودند از: مشوق ها، دانش توسعه پایدار شوراها، و نیازهای آموزشی. در آزمون رگرسیون چند متغیره، 48 درصد تغییرات مشارکت شوراها در برنامه های ترویجی، تحت تاثیر متغیرهای وارد شده در معادله است.
    کلیدواژگان: برنامه های ترویجی، توسعه پایدار روستایی، مشارکت مردمی، مطالعه موردی، شوراهای اسلامی روستایی، آذربایجان غربی (استان)، میاندوآب (شهرستان)، شاهین دژ (شهرستان)
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی طاهرخانی، حمدالله سجاسی قیداری * صفحات 43-72

    مقاله حاضر، در چارچوب توسعه پایدار، نگاهی کل گرا و نظام مند به توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی دارد و بر آن است تا با برقراری ارتباط منطقی بین یک مطالعه کیفی و کمی، عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی را از نظر جامعه مورد مطالعه مشخص سازد. همچنین، در این مقاله، درجه اهمیت هر یک از این عوامل از دیدگاه نمونه ها تعیین می شود. تبیین، توصیف و تحلیل نتایج آزمون های آماری و مطالعه کیفی نشان می دهد که عوامل اقتصادی از اهمیت زیادی در میان هر سه گروه جامعه نمونه برخوردارند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، کارآفرینی، مناطق روستایی، برنامه ریزی روستایی، خدابنده (شهرستان)
  • زهرا زارعی دستگردی، هوشنگ ایروانی، حسین شعبانعلی فمی، آرزو مختاری حصاری صفحات 73-92
    افزایش هزینه های احداث پروژه های جدید آبیاری و ناتوانی بخش عمومی در تامین هزینه های سرمایه گذاری و نگهداری از تاسیسات آبیاری، لزوم افزایش نقش بهره برداران را مطرح می کند. تحقیق حاضر با هدف تحلیل زمینه های مشارکت کشاورزان در مدیریت شبکه آب رسانی بخش جرقویه شهرستان اصفهان با روش پیمایشی صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق را 1810 کشاورز عضو تشکل آب بران جرقویه تشکیل داده اند. نتایج تحلیل عاملی این تحقیق نشان داد حدود 71 درصد کل زمینه های مشارکت کشاورزان عضو تشکل آب بران را عواملی چون مشارکت در توسعه فنی و حفاظت شبکه، مشارکت در افزایش بهره وری، مشارکت در توزیع بهینه آب، مشارکت در فعالیت های گروهی و همکاری با ادارات دولتی آب مشخص می کند. براساس دیگر نتایج به دست آمده، همبستگی مثبت و معنی داری میان سن کشاورزان عضو تشکل آب بران، سطح تحصیلات، مدت عضویت در تشکل، میزان اراضی آبی، مالکیت دام کوچک، مالکیت طیور، میزان درآمد از شغل اصلی، سابقه کشاورزی و تجربه دامداری با مؤلفه زمینه های مشارکت کشاورزان در مدیریت شبکه آب رسانی وجود دارد. همچنین بین تعداد قطعات اراضی با مؤلفه زمینه های مشارکت کشاورزان در مدیریت شبکه آب رسانی، رابطه منفی و معنی داری برقرار است. نتایج اولویت بندی زمینه های مشارکت کشاورزان در مدیریت شبکه آب رسانی نشان می دهد کشاورزان در ایجاد کانال های جدید و تعمیر و بازسازی دریچه ها، بیشترین مشارکت، و در همکاری با کارشناسان اداره آبیاری در زمینه استفاده بهینه از آب، و شرکت در برنامه های آموزشی، کمترین مشارکت را داشته اند.
    کلیدواژگان: مشارکت کشاورزان، شبکه آب رسانی، مدیریت کشاورزی، مدیریت مشارکتی کشاورزی، جرقویه (بخش)، اصفهان (شهرستان)
  • حسین موثقی جدیدی، احمد خاتون آبادی صفحات 93-114
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه عوامل زمینه ای درون خانوار (ویژگی های فرد مهاجر و سرپرست خانوار) و مهاجرت اعضای خانوارهای روستایی به شهرها، در 32 روستای شهرستان مرند با مطالعه 557 خانوار نمونه به انجام رسید. نتایج رگرسیون لوجستیک چند متغیره نشان می دهد که به ترتیب سه متغیر جنسیت (مرد بودن) فرد مهاجر، غیرشاغل بودن سرپرست خانوار، و تنوع منابع درآمدی، با سطح معنی داری بالا، به عنوان قوی ترین عوامل مؤثر بر مهاجرت به شهر اعضای خانوارهای روستایی شناسایی شدند. کمترین میزان مهاجرت به دلایل اقتصادی و غیراقتصادی، زمانی صورت می گیرد که سرپرست خانوار زن باشد. در مهاجرت هایی که به دلایل اقتصادی صورت می گیرند، خوش نشین بودن خانوار روستایی و تعداد عائله خانوار، بدون در نظر گرفتن ویژگی های فردی آنان، به ترتیب، قوی ترین عوامل تعیین کننده مهاجرت اند که از نظر آماری نیز معنی دار هستند. به طورکلی، تنها بیکاری روستاییان و امکان کاریابی در شهر و ویژگی های عمده فردی مثل تحصیلات یا مهارت فنی، عامل تعیین کننده مهاجرت روستاییان به شهرها نیست، بلکه، مجموعه شرایط کلی توسعه نیافتگی روستایی و عدم وجود جاذبه های زندگی در روستاهای مورد مطالعه از عوامل اصلی مهاجرت به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: مهاجرت شهری، مهاجرت (عوامل درون خانوار)، خانوار روستایی، مرند (شهرستان)
  • بیژن ابدی، داریوش حیاتی، مریم حیدری صفحات 115-136
    سیر تکاملی رهیافت های مختلف توسعه روستایی و کشاورزی، نمایانگر نقش مؤثر کشاورزان و افراد محلی در حل مسائل و اتخاذ تصمیم های اساسی است. تغییر رویکرد این رهیافت ها از علم محوری محض به مشارکت محوری و نیز رد این فرضیه که کشاورزان عامل محدودکننده توسعه اند، تاییدی است بر اهمیت نقش کشاورزان و افراد محلی در دستیابی به توسعه. در این راستا، توسعه همه جانبه، تنها به بعد سخت افزاری محدود نمی شود، بلکه بعد نرم افزاری نیز که از ایستارها و رفتارهای کشاورزان و افراد محلی جدا نیست، دارای اهمیت خاصی است. در این مقاله نقش و اهمیت ایستار و رفتار، رابطه آنها با یکدیگر، و کاربرد آنها در مطالعات ترویج کشاورزی و توسعه روستایی به روش کتابخانه ای بررسی شده است. زیرا شناخت صحیح از نوع ایستار و رفتار کشاورزان در موقعیت های مختلف، می تواند به طراحی و برنامه ریزی بهتر و کاراتر پروژه های توسعه منجر شود، به طوری که این پروژه ها بیشترین انطباق را با نیازها و مشکلات موجود در بخش روستایی و کشاورزی داشته باشند.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، رفتار کشاورزان، نگرش کشاورزان، آموزش کشاورزی، توسعه روستایی
  • مسعود مهدوی، پژمان رضایی، فضیله خانی صفحات 137-162
    بررسی سابقه اسکان عشایر نشان می دهد که در چند دهه گذشته، همواره سیاست اسکان عشایر از دیدگاه های مختلف مانند تغییرات اجتماعی، نوسازی، تامین نیازهای اساسی و سرانجام نیز از توسعه پایدار تاثیر پذیرفته که به شکل گیری کانون های متعدد عشایری در کشور انجامیده است. اما در همین زمینه، این نکته تامل برانگیز است که تا چه میزان کانون های شکل-گرفته توانسته اند نسبت به زمان کوچ، به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی زندگی عشایر منجر شوند. برای بررسی این موضوع، کانون های اسکان در استان چهارمحال و بختیاری به عنوان نمونه انتخاب شده و با نظرسنجی از طریق تکمیل پرسشنامه خانوار، وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارهای عشایری در کانون های خودجوش و هدایتی بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که در زمینه های اجتماعی و اقتصادی، اسکان عشایر چندان موفقیت آمیز نبوده و وضعیت عشایر با از دست دادن اشتغال پایدار و وابستگی به مشاغل ناپایدار بدتر شده است. البته مقایسه وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارهای اسکان یافته در کانون های خودجوش و هدایتی نشان می دهد که وضعیت کانون های هدایتی چه در زمینه اقتصادی و چه در زمینه اجتماعی از کانون های خودجوش بهتر است. بر این اساس، پایدار ماندن این کانون ها در گرو ایجاد برنامه های کارآمد و رفع چالش های آنهاست.
    کلیدواژگان: عشایر، عشایر اسکان یافته، کوچ، اسکان، چهار محال و بختیاری (استان)
  • محمدباقر قالیباف، مهدی رمضان زاده لسبویی، اسلام یاری شگفتی صفحات 163-184
    امروزه بهبود کیفیت زندگی، هدف اصلی تمام برنامه ریزی هاست. وجود مشکلات مختلف مطالعات کیفیت زندگی را ضرورت می بخشد. روش انجام این تحقیق، پیمایشی مبتنی بر استفاده از پرسشنامه است. هدف اصلی مطالعه، سنجش متغیر های مرتبط با کیفیت زندگی و میزان تاثیر آنها در امنیت مناطق مرزی بخش نوسود استان کرمانشاه است. به منظور تحلیل متغیرهای مورد مطالعه، بررسی وضعیت هر یک از آنها و تاثیرشان بر امنیت مناطق مرزی، از روش های آماری همبستگی، رگرسیون و آزمون های آماری پارامتریک T استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت کیفیت زندگی در منطقه مورد مطالعه از دید جامعه نمونه بالا نیست و از بین متغیرهای تحقیق، سه متغیر گذران اوقات فراغت، کیفیت محیطی، و کیفیت کالبدی بر امنیت منطقه تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، امنیت، مناطق مرزی، نوسود (بخش)، کرمانشاه (استان)
  • صفحات 185-189
  • صفحه 10
|
  • Karim Naderi Mahdiee, Khalil Kalantari, Seyyed Mahmoud Hosseini, Ali Asadi Pages 1-25
    The objective of this study is to examine the contents of development policies of Iran on the basis of sustainable development model to identify their conformation with each other. The methodology in the present study is content analysis. The results of the descriptive analysis show there is no reference to sustainable development in the policy part of the first development plan, while in the second plan 4 references have been made to this issues and in third and fourth plan the references raised to 14. The number of references made to the social dimension of development in the first, second, third and fourth plans were 48, 57, 116 and 144 respectively, while references to environmental sustainability were 20, 31, 41, and 49 respectively. As for economic sustainability the number of references in the first, second, third and fourth plans were 24, 32, 49 and 43 respectively. In the content of agricultural policies the total numbers of references to sustainable development in the four development plans were 7, 5, 13 and 16. The most frequent consideration given to the advancement of sustainable agriculture can be observed in the fourth development plan, such that 62 percent of its policies contained issues concerning sustainable development and this showed the orientation and emphasis that the agricultural policies assigned to sustainable development model.
  • Eivaz Abdollahi, Mohammad Chizari, Gholamreza Pezeshki Rad, Neda Alizadeh Pages 27-42
    The purpose of this study, is to analyze the participation of Islamic Councils in extension programs concerning sustainable rural development. The statistical population consisted of 264 members of Islamic council of Barogh district of Miandoab county and Keshavarz district of Shahindej county. Out of this, 122 members were selected using Cochran formula and random sampling. This survey was a descriptive-correlational study. The results indicated that 70 percent of councils had participated highly in extension programs. Variables that had significant influence on participation included: incentives, council member's knowledge of sustainable development, and educational needs. 48 percent of variations in the council participation in extension programs could be explained by the entered variables in the multivariate regression test.
  • Abdorreza Rokneddin Eftekhari, Mehdi Taherkhani, Hamdollah Sojasi Ghidari Pages 43-72

    The present study, in a sustainable development framework, has a systematic and holistic look at agricultural entrepreneurship development in rural areas of Khodabandeh county. It intends to link qualitative and quantitative research in a logical manner to identify factors that affected the development of agricultural entrepreneurship in rural areas under study. It attempts to identify the degree of importance of each factor from the sample perspective. The descriptive explanation and analysis of statistical tests and qualitative study shows economic factors have a significant importance in all three groups of sample communities.

  • Zahra Zarei Dastgerdi, Houshang Iravani, Hossein Shabanali Fami, Arezoo Mokhtari Hesari Pages 73-92
    Due to increase of construction expenditure in new irrigation projects and the inability of public sector to provide for capital investment and maintenance costs of these systems, planners have directed their attention towards enhancing the farmers’ roleS. The main purpose of this survey was to analyze the grounds for farmer’s participation in the management of irrigation system of Jarghooyeh district in Esfahan county. The statistical population consisted of 1810 members of water users committee. The results of factor analysis showed that 71 percent of farmers’ participation is concentrated in the following areas: participation in technical development and protection of the system, increasing productivity, optimal distribution of water, collective action and cooperation with water state agencies. Other results indicated that there were positive and significant correlations between the farmers’ areas of participation in the management of water systems and the age of the members, level of education, the length of membership, the size of irrigated land, ownership of small livestock and poultry and farmer’s experience in farming and livestock practices. Also there was a negative and significant relationship between the farmers’ areas of participation in the management of water systems and the number of land parcels. Farmer members mentioned the construction, maintenance and repair of new channels and gates as the areas of highest priority for participation. The farmers’ level of participation is lowest in the areas of cooperation with experts from the water office concerning the optimal use of water, and attendance in training programs.
  • Hossein Movassaghi Jadidi, Ahmad Khatounabadi Pages 93-114
    The present research has studied 557 sample households aiming to identify the relationships between intra-household contextual variables (migrant and head of household characteristics) and their roles on the migration of rural household members to cities in 32 villages of Marand county. The results of multivariate logistic regression indicated that in this research three variables with high level of significance were among the strongest factors that influence this phenomenon: sex (being male) of the migrant, unemployment of the head of households, and diversified income sources. The lowest migration due to economic and non economic reasons happened where the head of household was a woman. In migration due to economic reasons, landlessness of rural households and the number of the dependents in the household without considering their personal characteristics were respectively among the strongest determinants of migration which were statistically significant. Generally it can be concluded that unemployment and the possibility to find work in cities and personal characteristics such as education, or technical skill were not the main reasons, but in addition, a set of general conditions of rural underdevelopment, and the lack of life attractions in villages under study were the main reasons for migration.
  • Bijan Abadi, Dariush Hayati, Maryam Heidari Pages 115-136
    A look at evolutional trend of different approaches to rural and agricultural development indicates the effective role of farmers and local people in problem solving and basic decision making. The change in approaches from pure scientific orientation to participatory orientation and the rejection of this assumption that farmers are the limiting factors of development is a confirmation to the importance of the role of farmers and local people in the achievement of development. In this direction, comprehensive development is not limited to hardware dimension, but includes a software dimension which is not different from behaviors, views, preferences, and beliefs of farmers and local people. In this documentary study, the role and importance of behaviors and attitudes, their interrelationships, and their applications in agricultural extension and rural development studies were examined. A correct knowledge of farmers attitudes and behaviors in different situations can lead to a better and more efficient design and planning of development projects, such that it can be highly adapted to the needs and problems existing in the rural and agricultural sector.
  • Massoud Mahdavi, Pejman Rezaee, Fazileh Khani Pages 137-162
    An examination of the history of nomad settlement indicated that in the past decades the nomad settlement policy inspired by different views such as social change, modernization, basic needs approach, and sustainable development. This issue would lead to the formation of numerous nomad settlement centers. One thing which needs our attention is that how much these formed centers have led to the improvement in the socio economic life of nomads in comparison to the time of migration. To this end, the nomad settlement centers were selected as sample and a questionnaire was used to assess the opinion of the settled people about their socioeconomic situation in these centers, some of which were formed spontaneously and some by government. The results indicated that these were not very successful socially and particularly their economic situations have worsened such that they lost their sustainable employment and have become dependent upon unsustainable employment. A comparison of government formed and spontaneously formed centers indicated that the socioeconomic situation is better in the former. On this basis, the sustainability of these centers calls for efficient planning and removal of the challenges.
  • Mohammad Bagher Ghalibaf, Mehdi Ramezanzadeh Lasboee, Eslam Yari Shegefti Pages 163-184
    Improving the quality of life is the main objective of all plannings. The presence of problems necessitates the study of the quality of life. This study is a survey based on questionnaire. Its main objective is to measure the variables related to the quality of life and their impacts on the security of border areas in Nosoud district of Kermanshah province. The study results indicated that the quality of life in the area under study is not high and among the variables three of them, passing leisure time, quality of environment and physical quality have influenced the security of border areas.