فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1382)

نشریه مطالعات ملی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1382)

  • 310 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/02/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 4
  • مقالات
  • علی شریعت کاشانی صفحه 9

    چهره های اسطوره ای و بنمایه های حماسی، پهلوانی و خسروانی در جهان ایرانی، به رغم سلطه گری های ویرانگر و تمدن ستیزی که جامعه و فرهنگ ایرانی را گاه در معرض خطر فروریزی و نابودی قرار داده است، هم چنان به حیات و حضور خود در زمینه های اعتقادی، جهان شناختی، افسانه یی و به ویژه در فضای حافظه زبانی و ادبی و تصورات زادبومی ادامه داده، با عناصر نوپا و تازه نفس ایرانی اسلامی در هم آمیخته و در مواردی نیز این عناصر نوخاسته را به رنگ و جلای خود در آورده اند. شمار فراوانی از آثار تاریخی، فلسفی و ادبی گذشتگان، بیانگر پایداری این عناصر کهن در حافظه تاریخی فرهنگی و زبانی هویتی ماست.
    حضور این عناصر در شعر مولوی، گویای یک رستاخیز فرهنگی ادبی و هویت مندانه سرنوشت ساز نیز هست که نخست با پرداختن به شاهنامه های منثور و منظوم و احیای زبان فارسی آغاز می شود، به تحکیم و استقرار مبانی ملیت و استمرار حس میهنی مدد می دهد و سپس دامنه آن به جهان ادبیات عرفانی، ازجمله به فضای شعر مولوی، گسترش می یابد و هویتی مستقل به عرفان ایرانی می بخشد.

    کلیدواژگان: ادبیات، اسطوره، تاریخ، تصویر، حماسه، زبان زادبوم، داستان، شعر، فرهنگ، مولوی، نماد، هویت
  • سید محمدتقی طیب صفحه 49

    گفتمان شناسی شاخه ای نوپا بر درخت زبان شناسی جدید است که چند دهه بیشتر از آغاز پیدایش آن نمی گذرد. با این همه، گسترش آن، چنان پرشتاب بوده که امروزه تقریبا دیگر شاخه های زبان شناسی را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از مسائل شایان توجه در گفتمان شناسی اصولی است که زبان مندان در گفت وگو معمولا به آنها پای بند می باشند و جز با اهداف ویژه آنها را نقض نمی کنند. این اصول برای اولین بار توسط گرایس مطرح گردید و سپس توسط گفتمان شناسانی چون لیچ، براون و لوینسون بسط و گسترش یافت.
    این مقاله درصدد تشریح و تبیین اصول گفتمان شناسی جدید نیست، بلکه بر آن است که بر همگان آشکار کند که تقریبا همه آن اصولی که در گفتمان شناسی “نو” می نماید، ریشه در فرهنگ و ادب پربار فارسی دارد و بزرگان شعر و ادب فارسی در طول بیش از هزار سال به اشکال گوناگون آنها را مطرح ساخته اند. علاوه بر این، در این مقاله به مواردی اشاره شده که در شعر و ادب فارسی مطرح شده ولی هنوز نگارنده در مباحث زبان شناسی جدید به آن برخورد ننموده است.

    کلیدواژگان: اصل ادب، اصل رابط، اصل روش، اصل کیفیت، گفتمان شناسی، گفت و گو
  • علی اکبر امینی صفحه 69

    گفت وگو و مکالمه یکی از شیوه های پیام رسانی است که بنیان آن بر چند آوایی و چندگونگی استوار شده است. این صورت کلامی در برابر انواعی قرار می گیرد که در آنها تنها یک صدا به گوش می رسد و آن یا صدای اول شخص است و یا روایت سوم شخص و صدای “دانای کل”. اگرچه نوعی از مکالمه یعنی مناظره، در ادبیات ایران پیشینه ای دیرینه دارد، ولی به واسطه تحولاتی که در روزگار جدید به وقوع پیوست، در دوران معاصر و در شعر پروین اعتصامی است که مناظره به کمال می رسد. پس از او، چهره سرشناسی که گفت وگو را به شیوه ای دل انگیز در ادبیات به کار می گیرد، محمدرضا شفیعی کدکنی است. از این شاعر چند مکالمه و گفت وگو در دست است که هر کدام گوشه ای از حیات سیاسی رژیم گذشته را به نقد می کشاند. البته شاعران و ادیبان دیگری نیز هستند که در این زمینه گفته اند و سروده اند ولی بررسی آثار آنان از حوصله یک مقاله خارج است.

    کلیدواژگان: اژلاست، پلی لوگ، کارناوال، گفتمان، گفت و گو، مکالمه، مناظره، منولوگ، هرمنوتیک
  • کمیل نظام بهرامی صفحه 89

    یورگن هابرماس جامعه شناس و فیلسوف معاصر، از آن دسته افرادی است که با وجود نظریه پردازی فراوان، همواره ثبات فکری داشته و در راستای تکامل اندیشه هایش گام بر داشته است. احاطه او بر اکثر حوزه های علوم انسانی، فهم آثارش را با مشکل روبرو ساخته به گونه ای که خواننده را گاه شیفته و گاه دلسرد می نماید.
    در نظریه پردازی های هابرماس، “گفت وگو” از جایگاه بلندی برخوردار است. در این مقاله اهمیت “گفت وگو” و رابطه آن با سایر نظریه های هابرماس و ازجمله، اهمیت “گفت وگو” در “حوزه عمومی” و یا نقش آن در “تئوری حقیقت” مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: چرخش زبان شناختی، حوزه عمومی، عقلانیت ابرازی، عقلانیت ارتباطی، کنش ارتباطی، گفت و گو، مدرنیسم، مکتب فرانکفورت
  • حبیب احمدلو، عماد افروغ صفحه 109

    هدف اصلی این مقاله بررسی تجربی رابطه هویت ملی و قومی در بین جوانان تبریز است؛ اینکه جوانان تبریز تا چه میزانی به هویت ملی پایبند هستند و چه میزانی از هویت قومی را دارا هستند و چه رابطه ای بین این دو نوع هویت جمعی متصور است. در این تحقیق برای سنجش میزان هویت ملی از مولفه های آن مانند گرایش به زبان و ادبیات فارسی، میراث فرهنگی ملی، وابستگی ملی، گرایش سیاسی و گرایش دینی استفاده شده است. هم چنین برای سنجش میزان هویت قومی از مولفه هایی نظیر گرایش به زبان و ادبیات ترکی، موسیقی ترکی، گرایش به تاریخ قومی و وابستگی قومی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که جوانان تبریز در عین گرایش به هویت ملی نسبت به هویت قومی نیز گرایشی قوی دارند و بین این دو نوع هویت جمعی، رابطه مثبتی برقرار است.

    کلیدواژگان: هویت، هویت جمعی، هویت ملی، هویت قومی، هویت ایرانی، هویت ترکی، جوانان تبریز
  • ایران شناسی
  • کورش نیکنام صفحه 147

    پیروان پیام آور ایرانی زرتشت در بین اقوام و ادیان ساکن در ایران از جایگاه ویژه ای برخوردارند؛ زیرا زادگاه خود و پیامبرشان سرزمین ایران است. بنابراین، سرافرازی و آبادانی این کشور همواره در گذشته آرزوی آنان بوده و در آینده نیز خواهد بود. تاریخ زندگی زرتشتیان از حدود چهارهزار سال پیش در ایران آغاز گردیدو در پی یورش ها و تهاجم بیگانگان به ایران، فراز و فرودهایی را پشت سر گذاشته است. زرتشتیان برای پاسداری از آیین و فرهنگ خود، قرون متمادی در برابر ناملایمات مقاومت کرده اند و اکنون همچون گذشته، با برپایی مراسم، آیین ها و جشن های این دین، ویژگی های فرهنگی خود را پاسداری می کنند.
    در این مقاله به چگونگی پیدایش و گسترش اندیشه زرتشت در باور مردم ایران، نقش اندیشه این پیام آور در کردار آنان و برخی از جشن ها و آداب و رسوم زرتشتیان پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آریایی، آیین سدره پوشی، اهورا مزدا، تیرگان، زرتشت، سده، گات ها، گاهنبار، مزده یسنا، مهرگان، نوروز
  • نقد و معرفی کتاب
  • تحولات قومی در ایران؛ علل و زمینه ها
    مجتبی مقصودی، داود میرمحمدی صفحه 185
  • قوم شناسی سیاسی
    رولان برتون ترجمه: احمد رضایی صفحه 209
  • میزگرد
  • مراد ثقفی، سعیدرضا عاملی، مهدی منتظرقائم، عطاءالله مهاجرانی صفحه 227
  • نمایه
  • شماره های 1 تا 12
    صفحه 261
|
  • Editorial
    Ahmad Rezaii Page 4
  • Ali Shariat Kashani Page 9

    Mythical and epical figures continue to live in the religious, cosmological, mythical as well as lingual and literary memory and native perceptions in Iran despite the destructive and anti-civilizational domineering attempts which some times pushed the Iranian society to brink of disintegration. These figures have been intermingled with the new Iranian-Islamic elements and in some cases they have given their own coat to these new elements. A large number of historical, philosophical and literary works of the predecessors underline the persistence of these ancient elements in our historical-cultural and lingual identity. The presence of these elements in the poems of Moulavi underline a fateful cultural-literary and identity-oriented resurrection which began for the first time with the composition of versified and prosaic Shahnamehs and the revival of the Persian literature (particularly from the time of the Samanid dynasty to the era of Ale-Buyid). They indeed consolidate the establishment of the foundations of nationality and continuation of the sense of patriotism and then spread to the arena of gnostic literature, including the poems of Moulavi. Among the manifestations of this cultural-literary resurrection in the works of Moulana one may mention the presence of mythical and epical figures of the ancient poetry like Jam, Keikhosrow, Fereidoun, Rostam Dastan, Eskandar, Khosrow and Shirin, Farhad and Shirin, and Veis and Ramin.

    Keywords: identity, cultural identity, historical identity, lingual identity, motherland, myth, epic, symbol, image, concept, picture, poem
  • Seyed Mohammd Taghi Tayyeb Page 49

    Discourse Analysis is a new branch of the tree of linguistics, which was born only a few decades ago. Nevertheless its spread has been so fast that it has influenced almost all other branches of linguistics. One of the main subjects in discourse analysis is set of principles that linguists are committed to in the dialogue and do not violate them except for special goals. These principles were the first time introduced by Brice and then developed by such discourse analysts as Leech, Brown, and Levison. The present article does not aim to explain and elaborate the principles of modern discourse analysis, rather it tries to clarify that almost all principles existing in discourse analysis that seem to be new have their roots in the rich Persian culture and literature, forwarded by the Persian poets and literature in more than one millennium. Moreover, the author will also allude to some cases in Persian literature and poetry that have not been yet discussed in modern linguistics.

    Keywords: discourse, principles of dialogue, principle of quality, principle of method
  • Ali Akbar Amini Page 69

    Dialogue or conversation is one of the methods to impart a message which is based on polylogue or plurality. This is vis-a-vis other methods in which there is only one voice which is either the voice of the first person or the narration of the third party and voice of "omniscient". Although a kind of conversation or debate has an old history in the Iranian literature, due to the developments in the modern age, debate reaches its culmination in the poetry of Parvin E'tesami. There are a number of characteristics of dialogue in the debates of this poetess. Another poet who puts forth dialogue in a pleasant method in his poems is Shafii Kadkani. In some of his debates, Kadkani criticizes the condition of the time of Mohammad Reza Shah's rule. There are other poets and literary figures who have composed poems containing dialogue.

    Keywords: conversation, debate, dialogue, socialist realism, hermeunetics, discourse, monologue, polylogue
  • Komail Nezam Bahrami Page 89

    Contemporary sociologist and philosopher Jurgen Habermas is among the thinkers who has enjoyed intellectual consistency despite theorization and has always traversed towards the perfection of his ideas. His command of most of the branches of human sciences has made the understanding of his works difficult to the extent that his readers have sometime be enchanted and sometime disenchanted. Dialogue enjoys a special status in Habermas' theorization. The present article is an attempt to study the significance of dialogue and its relationship with other theories of Habermas, including the significance of dialogue in the public sphere or its role in the theory of truth.

    Keywords: Frankfurt school, instrumental rationalism, communicative rationalism, dialogue, public sphere, communicative action, modernism, pathology of dialogue
  • Habib Ahmadlu, Emad Afrough Page 109

    The main thrust of this article is to study the experience of  relationship between national and ethnic identities among the youth in Tubriz. Up to what degree are the youth of Tabriz committed to the national identity? Up to what extent are they committed to the ethnic identity and what kind of relationship is perceivable between the two identities? In order to assess national identity in this article, such factors as inclination towards the Persian language and literature, national cultural heritage, political tendencies and religious inclinations have been suited. In order to evaluate ethnic identity, such factors as inclination towards the Turkish language and literature, Turkish music, inclination towards ethnic history and ethnic attachments have been studied. The findings of this research paper indicates that the youth of  Tabriz have stronger inclination towards the national identity, while they enjoy a strong tendency towards ethnic identity as well. They also establish a positive relation between these two collective indentities.

    Keywords: Identity, Collective identity, National identity, Iranian identity, Turkish identity, The youth, Tabriz
  • Koroush Niknam Page 147

    Followers of the Iranian Prophet Zoroaster enjoy a special status among the ethnic communities and religions of Iran, for their birthplace and the birthplace of their prophet is Iran. Therefore, the prosperity and development of this country has always been one of their long-cherished wishes in the past and will remain so in the future. The history of Zoroastrians began in Iran about four thousand years ago and has had its ups and downs during the onslaughts of various communities. In order to safeguard their culture and religion, the Zoroastrians resisted difficulties for centuries and today like in the past they try to preserve their cultural characteristics by observing their festivals and rites and rituals. The present article is an attempt to study the advent and development of Zoroastrian ideas among the Iranians, the role of Prophet Zoroaster in their deeds, and also to introduce some of the Zoroastrian festivals, rites and rituals.

    Keywords: Arian, Ahuramazada, Zoroaster, Sadeh, Gats, Mehrgan, Nowruz
  • Ethnical Developments in Iran; Reasons and Contexts
    Mojtaba Maghsoudi, Davoud Mirmohammadi Page 185
  • Political Ethnology
    Rolan Bertoon, Naser Fokoohi Page 209
  • Ata’ollah Mohajerani, Morad Saghafi, Saeed Reza Ameli, Mahdi Montazer Ghaem Page 227