فهرست مطالب

مجله متن شناسی ادب فارسی
پیاپی 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه مدرسی صفحات 1-18
    زبان ادبی، نوعی زبان است که هدف آن آفرینش هنری و خلق زیبایی و انتقال احساسات و عواطف به مخاطبان است. پژوهش در زمینه کارکرد زبان ادبی یک شاعر، بدون در نظر گرفتن مسایل کلی مربوط به زبان او مثمر ثمر نیست؛ از این رو، نگارنده بر آن است تا اجزا و ساختار زبان رودکی را که در آفرینش زبان ادبی او در پیوند با یکدیگر تاثیرگذار بوده اند، مورد بررسی و مداقه قرار دهد. رودکی در به کارگیری عناصر زبان و گزینش واژگان در شعر، شاعری کم نظیر است. زبان ادبی رودکی در عین زیبایی از سادگی و روانی کم نظیری برخوردار است. بدون تردید، غنای زبان پارسی در سده چهارم مدیون تلاشی است که او و گویندگان معاصر وی از خود نشان داده اند.
    کلیدواژگان: زبان ادبی، زبان خبری، رودکی، سادگی زبان، واژه متروک، مختصات نحوی
  • حسین آقاحسینی، اسراء سادات احمدی * صفحات 19-34

    رودکی یکی از بزرگترین شاعران فارسی زبان است. با اینکه قسمت عمده ای از آثار او از میان رفته و بخش اندکی از آن به دست ما رسیده است، اما با همین تعداد اندک از اشعار باقی مانده اش توانسته است خود را به عنوان مهمترین شاعر عصر خود و یکی از مشهورترین شاعران فارسی زبان در تاریخ ادبیات ایران مطرح کند. از آنجا که تعداد اشعار باقی مانده قبل از رودکی بسیار محدود و معدود است و قبل از او شاعر صاحب دیوانی نداریم، رودکی جایگاه ویژه ای در ادبیات فارسی به عنوان اولین شاعر صاحب دیوان دارد. بنابرین شناخت هر چه بیشتر آثار و اشعار وی ما را در شناخت پیشینه ادبی کشورمان یاری می رساند.یکی از مباحث مهمی که درباره آثار و اشعار رودکی مطرح می شود، موسیقی شعر اوست. رودکی با اینکه از سرایندگان آغازین شعر فارسی است اما موسیقی شعر در اشعار او نقش زیادی را ایفا می کند؛ به طوری که در بعضی از موارد از بزرگترین و نامی ترین شعرای بعد از خود پیشی می گیرد. در این مختصر برآنیم تا به بررسی انواع موسیقی شعر در اشعار رودکی بپردازیم و با مقایسه ای اجمالی میان او و چند شاعر بنام پس از وی، جایگاه و اهمیت ویژه رودکی را در ادب فارسی هر چه بیشتر بنمایانیم.

    کلیدواژگان: رودکی، شعر فارسی(قرن4)، عروض، قافیه، موسیقی شعر، وزن شعر
  • احمد امیری خراسانی، محمدرضا صرفی صفحات 35-44
    مقاله حاضر به منظور بررسی پیشینه و بازسازی یک سنت اجتماعی و فرهنگی فراموش شده که در ضمن یک تشبیه مرکب و با واژگان فریبکار در بیت زیر از اشعار بازمانده از رودکی انعکاس یافته، نوشته شده است:خورشید را ز ابر دمد روی گاه گاه چونان حصاری ای که گذر دارد از رقیببر اساس یافته های این گفتار؛ رقیب صاحب یکی از مشاغل اجتماعی بوده است که خانواده های اصیل برای تربیت و محافظت از فرزندان خود استخدام می نموده اند و حصاری، به معنای معشوق و زیبا رویی است که چهره زیبا و آفتاب سان خود را در پرده نقاب پنهان می کرده است. بدون در نظر گرفتن این رسم، شعر رودکی تمام لطافت و زیبایی خود را از دست خواهد داد.
    کلیدواژگان: رقیب، حصاری، تشبیه مرکب، آفتاب
  • محمدصادق بصیری صفحات 45-52
    این مقاله در مقدمه به این موضوع می پردازد که مهمترین ابزار بشر برای رسیدن به حقیقت و زیبایی، زبان و اندیشه است و زبان علاوه بر اینکه وسیله ارتباطی است، ابزار تفکر منطقی نیز هست. اما زبان ادبی که در نزد رودکی به کمال وجود دارد، مهمترین ظرفیت بروز و عینی کردن مفاهیم ذهنی با استفاده از اصول زیبایی شناختی است. سؤال اصلی این مقاله آن است که رودکی چگونه و از چه راه هایی زبان و اندیشه را به هم پیوند زده است و خلاقیت هنری او در چیست؟ به همین دلیل، نویسنده پس از ارائه شواهد و تحلیل و بررسی آنها اثبات می کند که رودکی از تمام امکانات زبان و اصول شناخته شده هنر خلاق برای تلفیق اندیشه و زبان ادبی بهره جسته است. مواردی همچون قرار دادن مناسبترین واژگان در محور همنشینی زبان، کشف روابط هستی شناسانه و علت و معلولی از طریق زبان ادبی، ابراز حقیقت هنری، استفاده از اصل تداعی معانی و تخیل، و وارد کردن تجربه شاعرانه در قلمرو زبان، برجسته ترین مواد جادوی اندیشه و زبان ادبی رودکی است.
    کلیدواژگان: رودکی، اندیشه، زبان ادبی، زیبایی شناسی، هنر
  • مریم صادقی، سعید بزرگ بیگدلی صفحات 53-66
    شعر، آمیزه ای از اندیشه و صور خیال است. اندیشه های شاعر، زبان اوست که در قالب شعر بیان شده، به ذهن مخاطب متبادر می شود. زبان و اندیشه، رابطه ای مستقیم و تعاملی دارند. دیدگاه های شاعر و کیفیت تبیین امور، بر زبان او نیز تاثیر می گذارد؛ هرچه اندیشه های او ساده تر و صریحتر باشند، زبان او نیز شفافتر و دور از تعابیر و مفاهیم پیچیده خواهد بود. بنابراین، در زبان شاعر می توان اندیشه های او را نیز جست و از این رو باید گفت که زبان، همان اندیشه است. شعر رودکی هم بازتاب دهنده اندیشه های اوست. دیدگاه های ساده و صریح او، زبانش را نیز ساده و صریح کرده است. در این مقاله پیوند اندیشه ها و زبان رودکی در چهار حوزه پند و وصف و عشق و مدح و نیز علل سادگی شعر و روانی اندیشه او کاویده شده است. مهمترین عوامل سادگی زبان در شعر رودکی عبارتند از: بیان تجارب عمومی، رابطه نزدیک امیر سامانی و رفتار متعادل وی با مردم، نگاه انسانی به ممدوح، تعلیمی بودن اشعار او، افکار صریح و روشن شاعر و برخورد واقع بینانه با امور زندگی.
    کلیدواژگان: رودکی، سامانیان، پند، وصف، مدح، عشق
  • محمدرضا نصراصفهانی، علی سینا رخشنده مند صفحات 67-88
    بررسی و مطالعه نظام مند ویژگی های فکری نویسنده، شاعر و هنر مند، از جمله راه های دقیق و علمی است که ما را به دنیای آنها نزدیک می کند. نوشتار حاضر، عهده دار بررسی و تحلیل مقایسه ای ابعاد فکری آدم الشعرای شعر پارسی، ابوعبدالله رودکی، با عمربن ابراهیم خیامی نیشابوری، معروف به حکیم عمر خیام در رباعی های منسوب بدوست. شاید در نظر نخست چنین تصور شود که نتوان، میان اندیشه های این دو بزرگ همترازی و تناسبی ایجاد کرد ومقایسه آن دو غریب نماید؛ اما این پژوهش نشان خواهد داد که در حقیقت، بیش از وجوه افتراق، می توان ابعاد مشترکی را در اشعار این دو بزرگ یافت. روح خیامی که غالبا انعکاسی از اندیشه های پیش از اسلام است، در آثار شعرای پیش از او نیز نشانه هایی دارد. نگارندگان این نوشتار نیز با تحلیل دقیق ابیات رودکی و مقایسه آن با تفکر خیامی، می کوشند جهان شعری مشترک آنها را روشن سازند. اگر نیک بنگریم، خاستگاه فکری این دو شاعر و اندیشمند یک سرچشمه بیش نیست. این نوشتار، به مقایسه و بررسی اجمالی اندیشه های دو شاعر بزرگ یاد شده درمحورهای بی اعتباری دنیا، حتمی بودن مرگ، اغتنام وقت، نکوهش ریا و فریبکاری، تغییر و دگرگونی، اکسیر شراب،آمیختگی شادی وغم، وارستگی، توصیف طبیعت و... بررسی می شود.
    کلیدواژگان: رودکی، خیام، مرگ، بی اعتباری دنیا، اغتنام فرصت
  • احمدرضا یلمه ها صفحات 89-98
    رودکی نخستین شاعر بزرگ و کثیرالشعر فارسی دری است. او را استاد شاعران و مقدم شعرای عجم خوانده اند. تنوع مضامین، تاثیر کلام، انسجام، لطافت و متانت سخنان رودکی باعث شد تا اشعار وی از همان آغاز مورد توجه بسیاری از شعرا و سرایندگان واقع شود و بسیاری از اشعار او را تضمین کرده، یا مضامین وی را در اشعار خویش بیاورند.
    قدیمترین جایی که از رودکی یاد شده است، دیوان اشعار فرخی سیستانی و امیر معزی نیشابوری است. نگارنده در این مقاله بر آن است تا نگرش معزی درباره رودکی، تضمین اشعار و برخی از مضامین مشترک بین اشعار رودکی و امیر معزی را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: رودکی، دیوان، تضمین، مضمون، معزی
  • فاطمه جمالی صفحات 99-114
    اهمیت این پژوهش از دو منظر مطرح می گردد:نخست؛ جایگاه ویژه این دانش در علوم بلاغی فارسی و اهمیت خاص آن به عنوان کارآمدترین ابزار بررسی متون ادبی. علم معانی زیربنا و شالوده اساسی سخن است که به تبیین جهان بینی و اندیشه های درونی شاعر می پردازد. جا به جایی عناصر جمله، ایجاز و اطناب و مفاهیم مستتر در الفاظ کلام، همه در ارتباط مستقیم با سطوح و لایه های درونی سخن و ترجمان ذهن گوینده است. وجه دیگر اهمیت پژوهش حاضر، جایگاه ممتاز «رودکی سمرقندی»، شاعر توانمند آغاز قرن چهارم است که به عنوان «استاد شاعران» و «پدر شعر فارسی» صاحب اولین اشعار مدون ادب فارسی به شمار می آید. اشعار حکمت آمیز این شاعر، بیانگر اندیشه و جهان بینی تاثیرگذار اوست. بدیهی است که رودکی هم چون دیگر بزرگان ادب، از ابزارهای علم معانی در شعر خود بهره برده است که نوع و میزان این استفاده و تبیین اندیشه ها و اعتقادات وی از این منظر موضوع این پژوهش است.
    کلیدواژگان: رودکی، علم معانی، جهان بینی، مقاصد ثانوی خبر و انشا، اطناب و ایجاز
|
  • F. Modarresi Pages 1-18
    Literature is part of the language whose aim is creating artistic and beautiful concepts as well as conveying emotions and compassion to its audience. Researching on any poet’s literary works is ineffective without considering syntax and semantics of his language; hence, the writer is to review and analyse the details and structure of the language and vocabulary. Rudaki is unique in using elements of the language and choice of words. His poems are filled with simple yet rare fluency. Persian language in the 4th century owes it richness to Rudaki and his concurrent artists.
  • H. Agha-Hosseini, A.-Sadat Ahmadi Pages 19-34

    Rudaki is one of the greatest Persian poets. Although just some few parts of his poetry have come to us, he had been able to introduce himself as one of the most important poets of his own time and the whole Persian history as well. Since there is no conspicuous poet owning a book (Divan) prior to Rudaki, one can regard him as the first Persian poet owning a book. Hence, being familiar with Rudaki, his poetry and his works could be of great importance in this regard. One of the major topics put forth in Rudaki’s poetry is the style of his poetry's music. This is to such an extent that, some times, promotes him as one of the best-known figures who has gone far beyond other poets especially in the fields of “rhyming” and "Variety of prosodic features". This article is due to survey Rudaki's poetry and compare him with the succeeding poets in order to clarify his eminence among the others.

  • A. Amiri Khorasani, M. Serffi Pages 35-44
    The present article aims to investigate the background and casts light on a social and cultural forgotten tradition that has been reflected through a complex simile as well as illusory words in the following couplet of the survived Rudaki's poems. Behind the clouds, the sun makes appear its face now And then like a prisoner passing by her watcherAccording to the findings of this article, the watcher (Raghib) is a professional man whom the noble families employ for training and looking after their children. The Prisoner (Hesari) means a beautiful beloved who hides her charming and sun-like face behind the veil. Without considering this tradition, Rudaki's verse would be missed its delicacy and elegance.
  • M.S. Basiri Pages 45-52
    This article, at first, discuses the fact that language is the most important means of human being to reach the fact and beauty. Language is a means of logical thinking rather than a way of communication. However, literary language in Rudaki's poetry has the best capacity to identify and reveal mental concepts through using aesthetics. The main question of this article is how Rudaki connected language to thought and what is his artistic creation? For this reason the researcher, after presenting and considering evidences, proves that Rudaki has used all characteristics of language and principals of creative language to connect literary language and thought together. The most prominent elements of Rudaki's thought and literary language are: using the most proper words in collocation, distinguishing the relationship of cause and effect and existence through literary language, asserting artistic fact, using imagination and principles of association of meanings, and entering poetical experience in language dominion (domain).
  • M. Sadeghi, S. Bozorgbigdeli Pages 53-66
    The poem is based on thinking and imageries. The poet's considerations are indeed his speeches that are canalized through a poetic form and consequently spring to the addresser's mind. The thinking and speech have direct and exchanging relation, therefore, the poet's considerations of the environment coincides with his ideas. So we can trace his considerations through his speeches, so it must be said that the speech equals with consideration. Rudaki's poem reflects his ideas. His simple and explicit consideration made his speech simple and explicit. In this article his ideas and speeches are reviewed in four areas: advice, love, description and eulogy, and the factors which bring about such simplicity and eloquence in his poems will be analyzed.
  • M. R. Nasar, A. Rakhshande-Mand Pages 67-88
    The logical and systematic study about intellectual peculiarities of a writer, poet and artist is an exact scientific way that can guide us toward their world. This essay is based on a comparative study and analyses of the thinking of the father of Persian poem- Rudaki- with quatrains of the sage Omar Khayyam. We will show in this research that, in fact, there are so many of the common aspects between these two great pieties despite of a few various differences. Khayamic soul, which is a reflection of thinking prevalent before Islam, has also some traces among the works of the other poets before him. The writers of this article try to explain common poetical world with the exact explication of their verses. If we look deeply, we will see that their conceptual source is the same. We will compare their thinking in the field of worthlessness of the world, certainty of death, seizing the moment, disapproving of hypocrisy, and so on.
  • A.R.Yalameha Pages 89-98
    Rudaki is the first great poet in the Persian Literature. He is known to compose so many poems. He is also considered to be one of the earliest poets among Persian poets. Variety of concepts, Power of speech, coherence, delicacy and tenacity in his verses caused a large number of poets to turn their attention to his works. Many poets have quoted some of his verses in their poems. The earliest trace in which you can find Rudaki's quotations is in Farokhi Sistani’s and Amir Moezi Neyshabouro’s Divan. In this article, I have tried to study the attitudes of Moezi towards Rudaki, quotation of the verses, and some of the common motives between Rudaki's verses and Moezi’s.
  • F. Jamali Pages 99-114
    The importance of this research is propounded from two aspects: the first one is the special place of the semantics in the Persian eloquence sciences and its special role as the most applicable means for literary context studies. Semantics is the basis of the speech which describes poet's world view and ideology. Sentence elements replacement, brevity & verbosity and implied senses of speeches all are directly related to levels and internal layers of Rudaki Samarghandi as the gifted poet of the 4th century beginnings. The second aspect of the research importance is the unique place of the father of Persian poem as the master of the poets and the owner of the first complied poems of Persian literature. The reasonable poems of this poet are indicating his effective world view and ideology. It is clear that Rudaki has enjoyed semantics means likes other famous poets in his poems. The kind and the degree of this application, and explaining his ideologies, thoughts and believes are the subject of this research.