فهرست مطالب

نشریه علوم دانشگاه خوارزمی
سال یکم شماره 1 (بهار 1380)

  • علوم
  • تاریخ انتشار: 1380/01/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی بهنام رسولی، حسین حسین زاده، غلامعلی غفاری مقدم صفحه 1
    منابع طب گذشته ما نشان می دهد که بیش تر عالمان طب سنتی از کندر به عنوان ماد های مؤثر در افزایش هوش و تقویت حافظه نام می برند و از جمله معتقدند که اگر مادران آن را در دوران بارداری، مصرف کنند، موجب افزایش هوش، توانایی یادگیری و تقویت حافظه در فرزندان می شود. در این پژوهش پس از شناسایی گونه گیاهی مولد کندر(کروماتوگرافیTLC)، به منظور بررسی تاثیر کندر در دوران حاملگی و شیردادن به نوزادان بر افزایش میزان یادگیری و تقویت حافظه زاده ها، در رت، از دو دوزg/kg 05/0وg/kg 1/0عصاره آبی کندر(تزریق داخل صفاقی)، استفاده شد. هجده رت باکره سفید از نژادwistar با سن حدود 3ماه و وزن 170تا 210گرم انتخاب و پس از آمیزش به دو گروه آزمایشی1و2)7=n) و یک گروه کنترل(6=n) تقسیم شدند. رت های حامله از روز دهم حاملگی تا روز دهم بعد از زایمان(دوران بحرانی تکامل مغز در جنین رت)،به فاصله هر 5روز یک بار، تحت تاثیر کندر قرار گرفتند.به رت های گروه کنترل حجم برابری از سرم فیزیولوژیک تزریق شد. نوزادان رت ها پس از رسیدن به سن دو ماهگی، از نظر یادگیری و میزان نگهداری حافظه مورد آزمون ماز قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که، در مقایسه با گروه کنترل، تجویز کندر،به ویژه دوز g/kg 05/0، در دوران بحرانی رشد و نمو سیستم عصبی جنین و نوزاد، موجب افزایش چشم گیر (001/0(p< قابلیت های یادگیری، به ویژه تقویت و نگهداری حافظه می شود. از این رو به نظر می رسد که کندر می تواند دارای تاثیری مثبت بر روند تکامل مغز و احتمالا شکل گیری مناسب درخت های دندریتی، آکسون ها وبرقراری ارتباطات صحیح بین آن ها باشد.
  • رضا زارعی سهامیه، صدرالدین امینی صفحه 2
    در جنوب غرب یزد سه توده گرانیتوئیدی به اسامی باتولیت شیرکوه، کافی آباد و آدر بلندان رخنمون دارند. سن باتولیت شیرکوه، با توجه به این که سازند نایبند(تریاس فوقانی) را قطع کرده وسازندهای کرتاسه بر روی آن قرار گرفته، و به احتمال زیاد ژوراسیک است. به نظر می رسد اولین و مهم ترین مرحله ماگماتیسم باشد که در ژوراسیک میانی(سیمری پسین) اتفاق افتاده است. از طرفی دگرگونی سنگ های آهکی کرتاسه در اطراف توده های نفوذی کافی آباد و آدربلندان در اثر نفوذ گرانیت ها، دایک های دیوریتی و نیز تشکیل اسکارن های متعدد در آن ها نشان می دهد که توده های نفوذی کافی آباد و آدربلندان طی فازهای کوهزایی بعدی جای گزین شده اند. بنا بر این باید گفت که باتولیت گرانیتوئیدی شیرکوه دارای محدوده وسیع پلوتونیسم طی زمان ژوراسیک است و مهم ترین مرحله آن در ژوراسیک میانی اتفاق افتاده است بعلاوه به احتمال زیاد دو توده نفوذی کافی آباد و آدربلندان به دلیل دگرگونی آهک های کرتاسه اطراف حداقل از کرتاسه زیرین جوان تر بوده و شاید هم دارای سن الیگو- میوسن باشند.در این سنگ ها کانی های کوارتز، آپاتیت، زیرکن، کوردیریت، آندالوزیت منیتیت و هماتیت از کانی های فرعی عمده اند و مقادیر SiO2، Na2O، K2O، CaO در نقاط مختلف توده های نفوذی متغیرند و غنی شدگی از عناصر Rb، K، Ba و تهی شدگی از Sr، Nb و Ti کاملا مشاهده می شود، نمودارهای عنکبوتی این موضوع را نشان می دهد. از نظر ژئوشیمیایی دو نوع گرانیت I و S در منطقه قابل شناسایی است که نوع S از فراوانی بیش تری برخوردار است. از نظر پتانسیل اقتصادی کانی سازی مرمر، اسکارن، آهن- مس- سرب- روی و کانی های غیرفلزی نظیر کائولینیت نیز مشاهده می شود.
  • مه لقا قربانلی، مجید نوجوان، رضا حیدری، طیبه فربودنیا صفحه 3
    دراین تحقیق تغییرات قند های محلول، نشاسته و پروتئین ها در اثر تنش خشکی در دو رقم نخود ایرانی، مشهور به «جم» و «کاکا» بررسی شد. نتایج حاصل از بررسی تغییرات قند های محلول، نشان داد که قند های مزبور، در اندام هوایی و ریشه، در دو مرحله رویشی و زایشی افزایش پیدا کردند و اختلاف میانگین درصد قند های محلول در اندام هوایی دو رقم نخود معنی دار بود و رقم کاکا نسبت به جم از قند های محلول بیش تری برخوردار بود. برعکس میزان نشاسته در اثر تنش خشکی کاهش پیدا کرد. اختلاف میانگین مقدار نشاسته نیز در اندام هوایی معنی دار بود و رقم جم نسبت به کاکا از میزان نشاسته بیش تری برخوردار بود. اختلاف میانگین درصد نشاسته در ریشه و اندام هوایی در دو مرحله رشد رویشی نیز معنی دار بود. به علاوه این بررسی ها نشان دادند که رقم کاکا از جم نسبت به تنش آبی مقاوم تر است. و سرانجام بررسی الکتروفوروگرام های به دست آمده تغییرات باند های پروتئینی را در اثر تنش خشکی نشان می داد که در ریشه و اندام هوایی دو رقم نخود کاملا مشهود بود.
  • عبدالمجید یعقوب پور، حسن زمانیان صفحه 4
    کانسار سرب و نقره آهنگران در 25کیلومتری جنوب شرقی ملایر و در فاصله 3کیلومتری جاده اراک- ملایر واقع است. این کانسار از لحاظ تقسیم بندی تکتونیکی و زمین ساختی ایران، در زون سنندج سیرجان قرار دارد و از تحولات مختلف آن پیروی می کند. کانی سازی در این معدن در حد فاصل واحد ماسه سنگی و دولومیتی و در داخل واحد دولومیتی صورت گرفته است و سن تشکیلات در برگیرنده آن با توجه به میکروفسیل های موجود در تشکیلات آهکی کرتاسه پایین است و به حکم قراین قطعی کانی سازی نیز در همین محدوده سنی صورت گرفته است. کانسار آهنگران از دو بخش استراتی فرم و اپی ژنیک(رگه ای) تشکیل شده است و بررسی های مختلف کانی شناسی کانی هایی مانند پیروتیت، کالکوپیروتیت و اسفالریت نشان می دهد که زون رگه ای کانسار در دمای بالا تشکیل یافته است. هم چنین بررسی های کانی شناسی و شواهد صحرایی حاکی از آن است که زون استراتی فرم کانسار در شرایط رسوب گذاری و در دمای پایین پدید آمده وخصوصیات کانی شناسی، زمین شناسی و معدنی کانسار پیش گفته با کانسارهای اکسلاتیو رسوبی سازگاری دارد. رابطه میان Pb وAg نیز همین نظر را تایید می کند. به طور کلی می توان گفت کانسار آهنگران یک کانسار پلی ژن است که طی چهار مرحله و به این ترتیب شکل گرفته است.
  • محمد اسماعیل عظیم عراقی صفحه 5
    در این کار تحقیقاتی مواد آلی CL.AIPC وCuPc که هر دو از نیمه هادی های نوع p می باشند. با استفاده از روش تبخیر و به کارگیری کوره درجه حرارت سه مرحله ای، تهیه و خالص سازی شده است.
    خواص الکتریکی مواد ذکر شده در درجه حرارتهای 300 تا k380 مورد بررسی قرار می گیرد و با به کارگیری گاف انرژی CIAPc وCuPc اندازه گیری شده و با یکدیگر مقایسه می شود. در این تحقیق مشخص شده است که CIAPc دارای گاف انرژی کوچکتری در مقایسه با CuPc می باشد. در درجه حرارتهای بالا محاسبه گاف انرژی با اعمال Biass سیستم و معکوس عدد یکسانی را نشان می دهد در صورتیکه در درجه حرارتهای پائین تغییر بسیار جزئی در گاف انرژی مشاهده شده است.
  • جواد لآلی صفحه 6
    در جبرهای باناخ، جبر گروهیL(G) ارنز منظم است اگر و فقط اگر G متناهی باشد. در این مقاله ساختار ابرگروهی را (به معنی دانکل) می سازیم که «جبر اندازه» آن دارای ضرب منظم است. جالب ترین نتیجه آن ساختار این است که اگر L(X)، ارنز منظم باشد آنگاه، به عنوان یک نگاشت دو خطی، پیچش آن ارنز منظم می شود، و شرایط به دست آمده ضرب منظمی در یک ابر گروه ارائه می دهد که X نامتناهی است.