فهرست مطالب

نشریه علوم دانشگاه خوارزمی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1380)

  • علوم
  • تاریخ انتشار: 1380/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهناز بلالی علی آبادی، هرمزدیار کیان مهر، حمید مهرآوران، محمدحاجیان شهری صفحه 68
    این تحقیق به منظور بررسی و شناسایی گونه های اندومیکوریز(VAM) برخی گیا هان زراعی(گندم، یونجه جو، پیاز، لوبیا، گوجه فرنگی، توت فرنگی نمونه گلخانه ای) اطراف شهر مشهد واقع در شمال شرق ایران در طی یک سال انجام گرفت. گونه های اندومیکوریزی موجود در ریزوسفر این گیا هان با استفاده از روش غربال تر جداسازی شد. در این بررسی13 گونه قارچ متعلق به 6جنس قارچ میکوریز آرباسکولی شناسایی شد. (قارچ های علامت گذاری شده برای اولین بار از خراسان گزارش می شود.) این گونه ها عبارتند از: Glomus constrictum، G. etunicatum*، G. fasciculatum، G. geosporum*، G.macrocarpum، G.mosseae، G. tortuosum*، G. cf. albidum، Sclerocystis sinuosa، Acaulospora gerdemannii*، Entrophospora infrequens*، Gigaspora، Scutellospora calospora*.
  • احمد پیردوانی صفحه 70
    در این مقاله به زاویه های افزایشی مواد فروکشسان مربوط به انتقال فاز پرداخته شده و برای شش فاز مختلف مواد فروکشسان در مواردی که تنها امکان افزایش یک زاویه وجود دارد، محاسباتی انجام گرفته است. استفاده از تانسور تنش خود بخودی و روش های جبری و هندسی در محاسبات مورد نظر بوده است. این روش را می توان برای هر نوع زاویه افزایشی فروکشسان و در تمام حالتهای ممکن به کار برد.
  • محمدعلی بیگدلی، میرمحمدعلوی نیکجه، سعید جعفری صفحه 81
    نوآرایی بکمن کتواکسیمها تحت تابش میکروویو در فاز جامد بررسی شده است. شرایط واکنش سهل و محیط زیست دوست است و واکنش ها با بازده خوب به طور انتخابی انجام شده اند.
  • محسن پورکرمانی، علی اصغر مریدی فریمانی صفحه 86
    یکی از انواع تغییر شکل هایی که در رخساره های خاصی در منطقه ی مکران دیده می شود، «ساختهای مدادی»است که عمدتا در شیلها و سیلتستونها و در بعضی موارد ماسه سنگهای ریزدانه شکل می گیرند. به نظر می رسد تشکیل این ساختها نوعی تغییر شکل تکتونیکی است که در طی فرآیند دگرگونی، قبل از شکل گیری و حضور شیستوزیته به وجود می آید. به عبارتی می توان گفت که مراحل ابتدایی کلیواژاسلیتی اگر در شرایط و موقعیت خاص با لایه بندی تلاقی کند، یا در موقعیت تلاقی دوکلیواژ قرار گیرد، در رخساره های شیلی می تواند منشا تشکیل ساخت های مدادی گردد. با توجه به این که در بسیاری موارد کلیواژهای اسلیتی با ساختهای بزرگتر مثل چین خوردگی ها ارتباط داشته و عمدتا هم جهت با سطح محوری قرار می گیرند، می توان گفت که ساختهای مدادی در راستای محورb (محور چین خوردگی) واقع می شوند.
  • حمیدرضا قاسمپور جهانبخش کیانیان صفحه 111
    اسپوروبولوس النگیتوس1گونه ای با تحمل خشکی زیاد است که می تواند در کمبود آب تا خشکی کامل زنده بماند، و وقتی مجددا آبدار شود فعالیتهای فیزیولوژیکی خود را آغاز کند. در هر دوی برگ های متصل به گیاه و جدا شده با استفاده از روش آزمایش قرمز خنثی(Levitt;1960) زنده بودن سلولها اندازه گیری شد. در خلال تنش خشکی میزان پرولین آزاد، پروتئین کل، قند محلول و (SDS-PAGE) تعیین گردید، و با علف غیر رستاخیزی (S.pyramidalis (مقایسه شد.یافته های ما در افزایش قندها با تئوری شیشه ای و شیشه ای شدن در سیتوپلاسم تطابق داشت. افزایش اندک پرولین آزاد در گیاهان با توان تحمل خشکی در مقایسه با گیاه حساس با کارهای ارائه شده فعلی همخوانی داشت. پروتئین کل ابتدا با افزایش خشکی سیر صعودی داشت و سپس کاهش یافت، که ممکن است دال بر تغییر الگوی آنزیمی در خلال تنش خشکی باشد. آنالیز (SDS-PAGE) نشان داد که ظهور باندهای جدید با افزایش خشک شدن با تغییرات آنزیمی و نوع قندهایی که در خلال آن ایجاد می شود هماهنگی دارد.
  • منصورکیانپورراد صفحه 119
    در این تحقیق، میکرو المنت آهن (III) EDDHA- که به عنوان ماده اصلی فرآوردهای وارداتی «سیکوسترین –138» محسوب می شود، از راه مناسب ترین سری واکنشها از سالیسیل آلدهید سنتز و کارآیی کی لیت حاصل به عنوان کود آهن در خاکهای کشاورزی ایران به وسیله روش نشاندار کردن ایزوتوپی مورد بررسی قرار گرفت.
  • یعقوب لاسمی، بهمن درویشی، پیمان رضایی صفحه 123
    سازند دزو به سن کامبرین پیشین در خاور زرند (شمال باختر استان کرمان) برای شناسایی رخساره ها، محیط های رسوبی و سکانسهای آن مطالعه شده است. این سازند با ناپیوستگی فرسایشی بر روی سنگهای سری ریزو قرار دارد و با یک ناپیوستگی فرسایشی در زیر سازند داهو قرار می گیرد. در مقطع مورد مطالعه، سازند دزو در برگیرنده سه بخش زیرین (تناوب ماسه سنگ و شیل/مادستون)، بخش میانی (تناوب سنگهای کربناته و تبخیری) و بخش زیرین (تناوب برشهای ریزشی و دولومیت) است. مطالعات روی زمین و آزمایشگاهی برروی سنگهای سازند دزو، به شناسایی دو رخساره تخریبی و هشت رخساره کربناته و تبخیری انجامیده است. رخساره های تخریبی دربردارنده ماسه سنگ (لیت آرنیت) و شیل/مادستون هستند. رخساره های کربناته و تبخیری هم دربرگیرنده وکستون دولومیت شده (A)، پکستون تا گرین استون اوئیددار دولومیت شده (B)، گل سنگ آهکی (1C)، پکستون تاکرین استون پلت دار دولومیت شده (2C)، گل سنگ آهکی دولومیتی با فابریک لامینه ای (1D)، باند استون استروماتولیتی دولومیتی(2 D)، گل سنگ آهکی دولومیتی با فابریک فنسترال (1E)، و ژپیس و انیدریت (2E) هستند. رخساره های تخریبی (ماسه سنگ و شیل/مادستون) در یک محیط رودخانه ای مئاندری بجای گذاشته شده اند. رخساره های کربناته و تبخیری نیز در یک رمپ کربناته همسان با خلیج فارس امروزی نهشته گردیده اند. رخساره A در جلوی سد اوئیدی، رخسارهB در محیط سدهای اوئیدی، رخساره های 1C و 2C درمحیط تالابی، رخساره های 1D و 2 D در محیط پهنه بین جزرومدی و رخساره های 1E و2E نیز در محیط بالای مد نهشته شده اند. توالی سنگهای سازند دزو در خاور زرند نشان دهنده یک سیکل بزرگ رده سوم (سکانس) است که با ناپیوستگی های نوع 1 (ناپیوستگی های مهم بالا و پائین آن) محدود می شود. در این سکانس رخساره های وابسته به دسته رخساره های LST، TSTو HST تشخیص داده شده است.