فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - پیاپی 3 (تابستان 1387)

مجله آموزش عالی ایران
پیاپی 3 (تابستان 1387)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود مهر محمدی صفحه 1
    در این مقاله، نویسنده ابتدا به مهجوریت تاریخی مباحث مربوط به آموزش عالی در رشته برنامه درسی می پردازد و از این رهگذر، نیاز به جبران این کاستی را که اختصاص به محیط ایران ندارد و بیش و کم، وجهه جهانی دارد، گوشزد می نماید. سپس، بحث کوتاهی درباره ماهیت و ماموریت رشته برنامه درسی ارائه می کند تا خواننده قرائتی از ماموریت رشته را که بحث تولید برنامه های درسی به وسیله دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی، در چارچوب آن قرائت، معنا می یابد، دریابد. مباحث اصلی مقاله در دو بخش ضرورت ها و فرصت های معطوف به سیاست تمرکززدایی از فرایند برنامه ریزی درسی آموزش عالی، قابل پی گیری است. در بخش ضرورت ها، نگارنده تلویحا به اصولی می پردازد که ضرورتا در برنامه ریزی درسی به وسیله دانشگاه ها باید مطمح نظر باشد و غفلت از آن ها، این سیاست را از حیز انتفاع ساقط خواهد کرد. در بخش فرصت ها، به این پرسش پاسخ داده می شود که از منظر دانش برنامه درسی، توجه به کدام اصول متضمن دستیابی به قابلیت حداکثری در اجرای سیاست کاهش تمرکز در برنامه ریزی درسی آموزش عالی خواهد بود. به دیگر سخن، در بخش ضرورت ها، شرایط حد اقلی التزام به عهده دار شدن ماموریت برنامه ریزی درسی در سطح دانشگاه ها و در بخش فرصت ها، شرائط حد اکثری مورد توجه قرار می گیرند. در بخش پایانی این نوشتار و در قالب یک جمع بندی کوتاه، این معنا مورد تاکید قرار می گیرد که وضع سیاست های مترقی برای دستیابی به تعالی و ترقی لازم است؛ ولیکن هرگز کافی نیست.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه ریزی درسی، تمرکززدائی
  • صمد ایزدی، ابراهیم صالحی، محمد مهدی قره باغی صفحه 19
    دانشگاه ها به منظور به انجام رساندن وظایف، پویایی و ارتقای کیفیت خود، نیازمند الگو و ابزار مناسب برای ارزیابی و اطمینان کیفی از روند برنامه ها و فرایندهای مربوط به کارایی و اثربخشی دانش آموختگان خود و مهم تر از همه، میزان رضایت مندی آنان است. در همین رابطه، یکی از معیارهای عمده در زمینه کیفیت و بهبود مستمر، ایجاد و حفظ مشتری است که در سازمان های آموزشی به عنوان مخاطبان اصلی فرایند آموزشی تلقی می شوند.
    هدف این تحقیق سنجش میزان رضایت مندی دانشجویان به عنوان مشتریان دانشگاه از خدمات آموزشی و فعالیت های پیگیرانه پس از آموزش بود. در این تحقیق، کلیه دانشجویان دانشگاه مازندران به عنوان جامعه آماری تحقیق بودند که بر اساس جدول مورگان تعداد 348 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند.
    روش مورد استفاده این پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی است و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته ای بود که بر اساس مؤلفه مشتری محوری مدل EFQM (تصورات کلی از گروه آموزشی یا تصویر از گروه آموزشی، محصولات و خدمات، ارائه آموزش و پیگیری پس از ارائه خدمات آموزش و وفاداری به دانشگاه) ساخته شده است.
    در این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS، آماره های توصیفی (فراوانی درصد، میانگین و...) و استنباطی (آزمون ناپارامتری و آزمون معناداری تحلیل واریانس) برای تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار گرفتند.
    نتایج به دست آمده، بیان کننده آن است که تنها حدود 40 درصد از افراد نمونه رضایت خود را از خدمات آموزشی ارائه شده، اعلام نمودند و در بین دانشکده ها، دانشکده حقوق و علوم سیاسی و در بین گروه های آموزشی گروه آموزشی علوم سیاسی از سایر گروه های آموزشی، مشتری محورتر است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش عالی، دانشکده، گروه آموزشی، مشتری محوری، مدل اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM)
  • یدالله مهرعلی زاده صفحه 55
    هدف از مقاله حاضر، مطالعه پارادایم های اصلی مدیریت کیفیت در سازمان است تا میزان تناسب آن ها را در زمینه مؤسسات آموزش عالی و محیط اقتصادی و اجتماعی آنان تعیین و بتوان بر اساس آن الگوی جامعی پیشنهاد داد. با بهره گیری از روش شناسی متا ارزیابی (ارزیابی ارزیابی) و تاکید بر دیدگاه نظری «کنش ارتباطی» هابرماس (1996،1994)، پژوهش های بیکت و بروکس (2005) و برینبام (1991) و هم چنین الگوهای نظیر الگوی استقلال و آزادی علمی دانشگاه، الگوهای سیاسی و اجتماعی، الگوهای تربیتی، الگوهای سازمانی و مدیریتی و الگوهای تجاری برگرفته شده از دنیای صنعت و تجارت چارچوب نظری این مقاله مشخص گردیده است. یافته های این مقاله نشان می دهد که معنی» کیفیت» با غلبه الگوهای تجاری در آموزش عالی تغییر ماهیت داده است. ثانیا، الگوهای کنونی کیفیت مبتنی بر دنیای صنعت ارزش های اساسی و بنیادی آموزش عالی را نادیده گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، کنش ارتباطی، آموزش عالی، محیط اقتصادی و اجتماعی
  • حیدر جانعلی زاده چوب بستی، اعظم مقیمی، مجید امینی صفحه 83
    عنوان «جنسیت و علم» به توصیف و تبیین روند و کمیت و کیفیت حضور و جایگاه زنان در نهادهای علمی می پردازد. هدف اصلی این مقاله، تحلیل پژوهش های انجام شده و قابل دسترس در خصوص «جایگاه زنان در علم» در ایران و سایر کشورهای جهان است. مطالعات انجام شده در خارج از ایران در قالب دو دسته کلی شامل مطالعات تاریخی و مطالعات فمینیستی جامعه شناختی بررسی و ارائه شدند. در مقایسه با تلاش های علمی و تحقیقاتی فراوان صورت گرفته در سطح جهانی، تعداد پژوهش های انجام شده در مورد «جایگاه زنان در علم» در ایران بسیار اندک است. این مطالعات در دو دسته قابل مقوله بندی است: 1. مطالعاتی است که به بررسی وضعیت مشارکت زنان در آموزش عالی و پیامدهای اجتماعی فرهنگی آن پرداخته است. 2. مطالعات اندکی که بر سهم نابرابر و وضع تبعیض آمیز موقعیت زنان در نهاد علم متمرکز شده اند. دسته نخست پژوهش ها، در میان مطالعات ایرانی پررنگ تر است. علاوه بر این، مطالعه ای تاریخی درباره بررسی موضوع جایگاه زنان در علم در پژوهش های داخلی یافت نشده است. در مجموع، بررسی ها به وجود موانع اجتماعی و فرهنگی برای زنان در دستیابی به موفقیت ها و موقعیت های علمی و حرفه ای چه در فضای اجتماعی درون علم و چه در فضای اجتماعی بیرون علم اشاره دارد. برخی تحقیقات خارجی نیز، دلالت بر این دارند که تقش فرهنگ و دولت در زدایش این موانع یا کاهش آن ها، مهم و اساسی است. بررسی پژوهش های تحلیل شده در این مقاله همچنین نشان از وجود کمبود پژوهش های علمی در خصوص جایگاه زنان در علم، علی الخصوص در ایران دارد. وجود چنین خلا تحقیقاتی، انجام پژوهش های علمی را مشروع و ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: جنسیت، تبعیض جنسیتی، نهادهای علمی، تحقیقات داخلی، تحقیقات خارجی
  • علی حاجلی، محمدعلی زکریایی صفحه 113
    موضوع مواد مخدر، یکی از معضلات جامعه بشری به شمار می رود که همه جوامع را به خود مشغول کرده است. رشته های مختلف علمی هرکدام با توجه به حدود علمی خود به این موضوع پرداخته اند. در این مقاله، ضمن بررسی مجموعه پژوهش ها، پایان نامه ها، گزارش های کاربردی، مقالات و طرح های ملی انجام شده به این سؤال توجه شده است که اولا کدام یک از حوزه های علمی توجه بیشتری به این موضوع داشته و در ثانی این موضوع چگونه مورد بررسی قرار گرفته است. در مجموع، 370 پژوهش و مقاله مورد بررسی قرار گرفته که از میان بخش اعظم آن ها، پایان نامه دکتری و کارشناسی ارشد بوده است. در میان پایان نامه ها، دانشجویان رشته پزشکی بیش از دیگران به این موضوع پرداخته اند، حال آن که جامعه شناسان در انجام پژوهش سهم بیشتری داشته اند. با این وجود، مقالات ارائه شده در سمینارها و مجامع علمی غالبا از سوی پزشکان و دانشجویان پزشکی ارائه شده است. در مجموع، با بررسی شاخص تولیدات علمی، می توان گفت علوم پزشکی در رتبه اول و سپس جامعه شناسی در رتبه دوم قرار داشته است و سایر حوزه های علمی مانند علوم تربیتی، روان شناسی و روان پزشکی در رتبه های بعدی قرار داشته اند. در آخر، سه پژوهش ملی در حوزه جامعه شناسی که به این موضوع به طور مستقیم یا غیر مستقیم مرتبط بوده اند، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، پژوهش، اعتیاد، مردم، نگرش سنجی
  • مهری بهار صفحه 135
    مساله اصلی در این مقاله، شناسایی وضعیت آموزش دین در نظام آموزش عالی در دوره معاصر می باشد. بدین لحاظ سعی شده تا ضمن معرفی مراحل سه گانه (آموزش دین برای دینداری، آموزش رفتارهای دینی در جریان توسعه و دین به عنوان عنصر اصلی فرهنگ جدید) تحول آموزشی صورت گرفته در طی زمان بیان شده و به تفکیک سه نوع آموزش دین در نظام آموزش عالی اشاره شود. حوزه جدید مطالعات دینی به عنوان بخشی از مطالعات فرهنگی تلاش دارد تا به آموزش دین روزمره و زیست دینی که متن زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم را تشکیل می دهد و در نظام آموزش عالی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، توجه کند. بدین لحاظ ضرورت توسعه و پردازش به رشته مطالعات دینی در میان مجموعه رشته های علوم اجتماعی برای فهم تجربه دینی مردم دینی ایران همواره احساس می شود. از این منظر است که مطالعه آموزش دین و دین داری می تواند تغییرات صورت گرفته در جامعه ما را تبین و تفسیر نماید.
    کلیدواژگان: آموزش دینی، دین داری، مطالعات فرهنگی، مطالعات دینی، زیست دینی، مصرف کالاهای دینی
  • بهشته عبدی، ابوالفضل آقابابا صفحه 151
    پژوهش حاضر عوامل مؤثر بر انتخاب رشته را در میان داوطلبان مجاز به انتخاب رشته کنکور سراسری بررسی می کند. بدین منظور پرسش نامه ای 12 ایتمی بر اساس نتایج یک تحقیق مقدماتی با سؤالات باز پاسخ درباره عوامل مؤثر بر انتخاب رشته تهیه شد. پس از بررسی و تایید روایی صوری پرسش نامه، پایایی آن با اجرای اولیه پرسش نامه بر روی 120 نفر از داوطلبان مجاز به انتخاب رشته، بررسی و ضریب آلفای 0.82 دست آمد. پرسش نامه نهایی بر روی 1700 نفر (920 دختر و 780 نفر پسر) از داوطلبان مقیم شهر تهران اجرا گردید. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده است. برطبق نتایج آزمون تحلیل عاملی، پرسش نامه محقق ساخته از سه عامل شغلی، خانوادگی دوستان و فردی تشکیل شده بود. تجزیه و تحلیل های آماری انجام شده نشان داد که حدود دامنه میانگین نمره های داوطلبان با تبدیل دامنه اطمینان میانگین به نقطه درصدی به ترتیب عامل فردی با 45/77% در عامل شغلی با 8/76% و عامل خانوادگی دوستان با 50%، مهم ترین عوامل مؤثر بر انتخاب رشته می باشند. در مقایسه بین دو جنس، انجام آزمون های t گروه های مستقل، تفاوت معنی داری بین دختران و پسران داوطلب مجاز به انتخاب رشته در عامل شغلی و نیز خانوادگی دوستان در انتخاب رشته وجود داشت؛ اما تفاوتی بین دختران و پسران در عامل فردی به دست نیامد. همچنین نتیجه آزمون تحلیل واریانس، نشان دهنده تفاوت بین عوامل شغلی و نیز خانوادگی دوستان در میان داوطلبان گروه های آزمایشی بود؛ اما تفاوت معنی داری بین داوطلبان گروه های آزمایشی در عامل فردی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آزمون سراسری، آموزش عالی، انتخاب رشته، جنس، داوطلبان گروه های آزمایشی
|
  • Mahmoud Mehrmohammadi Page 1
    This article starts with a brief discussion about the relative neglect of issues related to higher education curriculum in the field of curriculum studies in Iran and at the global level. Accordingly, the present discussion is introduced as a step toward alleviating this disturbing situation. The writer, then, turns his attention to two different accounts of the nature of the field and the accompanying mission each assign to curriculum specialists. The reference, here, is to accounts known as»curriculum development» and»curriculum understanding». The author concludes that the two are not mutually exclusive and must be regarded as complementary. However, the theme discussed in this article is deemed more compatible with the first account. The main arguments pursued in this article follow the two aforementioned preliminary sections. It first attends to the attributes expected from curricula developed at university level and then explores the opportunities that decentralization affords the new generation of curricula developed under this new policy direction. The article ends with a brief concluding remark.
  • Samad Ezadi, Ebrahim Salehi, Mohammad Mehdi Gharebaghi Page 19
    Universities require an appropriate model and tools to qualitatively evaluate and ensure the procedure of the programs and processes related to the students’ efficiency, effectiveness, and most importantly the degree of their satisfaction. In this regard, attraction and maintenance of the clients, who are considered the main audience in educational organizations, is one the major criteria with regard to quality and continuous improvement.The aim of this research was to measure the degree of the students or university clients’ satisfaction of the educational services and persistent post-educational activities. In this research, all students of Mazandaran University were the accessible population of the research. 348 persons out of this population were selected as the research sample based on the Morgan Table.The method used in this research was descriptive and of survey type. The tool of data collection was a researcher-made questionnaire which was built on the EFQM model’s Customer Orientation component (corporate images of the department, products and services, delivery of education and follow-up after delivery of educational services, and loyalty to university).Using the SPSS software, the descriptive statistics (frequency, percentage, average, etc.) and inferential statistics (non-parametric and variance analysis tests) were used for the analysis.The results indicate that only 40 percent of the sample subjects expressed their satisfaction of the educational services. Accordingly, the Law and Political Sciences faculties are more customer-oriented than the other faculties, and the Political Sciences department is more client oriented than the other departments.
  • Yadollah Mehralizade Page 55
    The present aims to study the major paradigms in organizational quality management in an attempt to determine the amount of their compatibility to higher education institutes and their social, economical environments and consequently reach a comprehensive model. The theoretical framework of the paper is based on meta-analysis methodology (analysis of analysis) emphasizing on Habermas theory of “communication action” (1994-1996) and researches performed by Baket and Brocks (2005) and Brinbahm (1991) and modelssuch as academic autonomy, social and political models derived from industry and trade. Findings indicate that the meaning of “quality” has changed following dominance of trade model in higher education. Besides, existing models of quality based on industry has overlooked basic and primary values of higher education.
  • Heidar Janalizadeh Choubdasti, Azam Moghimi, Majid Amini Page 83
    “Gender and science” describes and clarifies the trend, quantity and quality of women’s attendance and status in scientific institutions. The main purpose of this article is to analyze the available researches on “women’s status in science” in Iran and other countries of the world. The studies accomplished outside of Iran are examined and presented in two general categories: historical studies and sociological feministic studies. In comparison with the numerous scientific and investigative efforts made throughout the world, there are just a few researches done on “women’s status in science” in Iran. These studies can be classified into two categories: 1) Studies examining the status of women’s participation in higher education and their socio-cultural consequences. 2. A few studies concentrating on women’s unequal share and discriminatory position in higher education institutions. The former is the most highlighted among the Iranian studies. In addition, a historical study regarding the examination of “women’s status in science” has not been traced or found in domestic researches. The survey altogether refers to the current of socio-cultural obstacles for women in achieving success and scientific and occupational positions whether in the social environment within the science or the social environment outside of the science. Some foreign researches also imply that culture and government play an essential role in removing or reducing the obstacles. The examination of the researches analyzed in this article also reveals some shortcomings in the scientific researches on women’s status in science, especially in Iran. Due to shortcomings and lack of research in this respect “it would be essential to accomplish scientific researches
  • Ali Hajali, M. Ali Zakariai Page 113
    Drug addiction is one of the major problem in human life that has challenged all societies. Several academic majors have since engaged with in according to their scope. Having studied the related researches, PHD dissertations, report, papers and nationwide programs, the present paper has sough to answer the following questions: 1. what are some academic areas that have paid more attention to this topic? 2. How has the problem been dealt with? A total number of 370 research and paper were examined most of which were doctoral and post graduate dissertations were related to the students of medicine while sociologists had more contribution in doing researches. However, papers submitted in conferences and academic circles were to a great extent from the part of physicians and students of medicine. Generally, it is conclude that medicine acquires the first rank and sociology the second. Other academic majors such as educational sciences, psychology and psychiatry are placed in the following ranks. Finally, three nationwide researches that were either directly or indirectly concerned with topic have been studied.
  • Mehri Bahar Page 135
    The main question in this article is the identification of the status of the religious education in the system of higher education in the cotemporary era. Thus, this article attempts to introduce the triple steps (religious education for piety, education of religious behaviors in the process of development, and religion as the main component of the modern culture). It accounts for the today educational development “during the time, and refers to the three types of religious education in the system of higher education. The new area of religious studies as a part of cultural studies attempts to consider the daily education which is in the context of people’s social and cultural life which is partly ignored in higher education. Thus, the necessity for development and consideration of religious studies among the humanities has been always felt for the understanding of the religious experience of Iran’s religious people. From this viewpoint, studying the religions education and piety can exemplify and clarify the changes made in our society.
  • Beheshteh Abdi, Aolfazl Aghababa Page 151
    The present research examines the effective factors in opting for the field of study by the candidates who are permitted to do so in the state university entrance examination. For the purpose of this research, a 12-item questionnaire with open-ended questions on the effective factors in opting for the field of study was provided based on the results of a pilot study. After examination and confirmation of the questionnaire’s face validity, its reliability was evaluated by administering them primarily on 120 candidates, and the Alfa coefficient 0.82 was obtained. The final version of the questionnaire was used with 1700 residents of Tehran candidates (920 girls and 780 boys). The research method was survey. According to the results of the factor analysis test, the researcher-made questionnaire was composed of three factors, namely occupational, family-friendship and individual. The statistical analyses showed that the percentage points obtained from the reliability range of the candidates’ scores average are 77/45% for the individual factor, 76/8% for the occupational factor, and 50% for the family-friendship factor. Thus, the individual factor, occupational factor and family-friendship factor are the most important factors in opting for the field of study, respectively. The t/ tests of the individual testing groups showed that there is a meaningful difference between the male and female candidates regarding the effectiveness of the occupational and family-friendship factors in opting for the field of study. However, there was no difference between the male and female candidates with respect to the individual factor. The variance analysis test also indicated that there was a difference among the candidates of the testing groups in relation to the occupational and family-friendship factors. However, there was no meaningful difference among the candidates of the testing groups with regard to the individual factor.