فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - پیاپی 2 (پاییز 1387)

مجله آموزش عالی ایران
پیاپی 2 (پاییز 1387)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نعمت الله عزیزی صفحه 1
    بررسی تحولات آموزش عالی و تحلیل رشد و توسعه کمی و کیفی مؤسسات دانشگاهی کشور در چند دهه اخیر مبین وجود چالش ها و نارسایی های متعددی است که ریشه در سیاست ها، خط مشی ها و رویکردهای حاکم بر نظام آموزش عالی کشور و واقع بینانه نبودن برنامه ها و عدم توجه به اصول بنیادین برنامه ریزی در برنامه ریزی دوره ها و رشته های دانشگاهی در مراکز آموزش عالی کشور دارد. آسیب شناسی تحصیلات دانشگاهی در حوزه علوم انسانی، نشان می دهد که چنین وضعیتی در این حوزه علمی به مراتب، نگران کننده تر است. این در حالی است که توسعه مواج و خیره کننده فناوری اطلاعات و ارتباطات و هم چنین پدیده هایی چون جهانی شدن و به هم ریختن و حذف پاره ای از مرزهای فکری و فلسفی و شکل گیری پارادایم های نوین، زمینه توجه به الگوهای نوینی از دانشگاه ها در هزاره سوم مطرح و بستر ظهور نسل های جدیدی از مؤسسات آموزش عالی را فراهم نموده است. از این رو، ما در کنار مسائل و تنگناهای جاری نظام آموزش عالی خود با مجموعه جدیدی از چالش ها و رسالت های جدیدی مواجه هستیم که جز با مهندسی مجدد نظام آموزش عالی نمی توان با موفقیت آن ها را مدیریت نمود. در این ارتباط، انجام تغییرات و اصلاحاتی در علوم انسانی و انطباق آن با شرایط مذکور از اهمیت بالایی برخوردار و مستلزم تلاش و جدیت بیشتری از جانب مدیران و متولیان مراکز دانشگاهی است. این مقاله در صدد است تا با بررسی دیدگاه دانشجویان علوم انسانی درباره جایگاه این علوم در آموزش عالی کشور، مشکلات و نارسایی های اثرگذار بر کیفیت آموزشی و پژوهشی آن را تحلیل و راهکارهایی را نیز در جهت بهبود فعالیت های علمی و پژوهشی در این علوم، پیشنهاد نماید.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، علوم انسانی، توسعه کیفی، آموزش و پژوهش، چالش ها
  • جعفر ترک زاده، زهرا صباغیان، محمد یمنی دوزی سرخابی، علی دلاور صفحه 31
    این مقاله به ارائه یافته های عمده پژوهش انجام شده در مورد وضعیت توسعه سازمانی در دانشگاه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مستقر در شهر تهران پرداخته است. در این پژوهش، نخست مبتنی بر مبانی نظری و سوابق پژوهشی موجود، یک الگوی مفهومی سیستمی درباره توسعه سازمانی دانشگاه تدوین شد. سپس بر آن اساس به ارزیابی وضعیت توسعه سازمانی در پنج دانشگاه نمونه پژوهش از سه بعد مفهومی، ساختاری و عملکردی پرداخته شد. نتایج پژوهش، نشانگر آن است که 1) مدیران ارشد دانشگاه ها با مبانی نظری (بعد مفهومی) توسعه سازمانی دانشگاه آشنایی کافی ندارند. 2) ساختارهای موجود در دانشگاه ها از کفایت لازم برای پیشبرد توسعه سازمانی برخوردار نیستند. 3) مجموعه اقدامات اساسی (بعد عملکردی) توسعه سازمانی در دانشگاه ها به نحو اثربخشی اعمال نشده است. 4) وضعیت ابعاد سه گانه توسعه سازمانی در دانشگاه های مختلف صنعتی و غیرصنعتی، تفاوت معناداری ندارد. 5) فاصله وضع موجود و وضع مطلوب (مورد انتظار) توسعه سازمانی در دانشگاه ها بسیار زیاد است. 6) ابعاد سه گانه توسعه سازمانی در دانشگاه ها با همدیگر هم بستگی ندارند.
    کلیدواژگان: توسعه سازمانی، دانشگاه، بعد مفهومی، بعد ساختاری، بعد عملکردی
  • محمدرضا کرامتی، سید محمد میرکمالی، زهرا زاده غلام صفحه 51
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شغلی و نگرشی کارکنان دانشگاه با رضایت شغلی آنان بود. پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. تعداد 120 نفر از بین 130 کارمند رسمی مرد و 46 کارمند رسمی زن به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه محقق ساخته ویژگی های نگرشی و پرسشنامه استاندارد شده رضایت شغلی بریفیلد و روث را تکمیل نمودند. داده های مربوط به ویژگی های شغلی از پرونده پرسنلی کارکنان استخراج شد. یافته ها نشان داد بین ویژگی-های شغلی کارکنان دانشگاه نظیر نوع دانشکده، تجربه کاری، مدرک تحصیلی، مسؤولیت اجرایی با رضایت شغلی آنان رابطه معنی داری وجود دارد. این رابطه درخصوص ویژگی مربوط به نوع دانشکده به مراتب معنی دارتر از سه ویژگی دیگر بود. نتایج همچنین حاکی از آن بود که بین ویژگی های نگرشی کارکنان با رضایت شغلی آنان رابطه معنی داری وجود دارد. این رابطه در بعد ویژگی رفتاری به مراتب معنی دارتر از دو بعد عاطفی و شناختی بود. بین ویژگی های نگرشی کارکنان برحسب جنسیت و تجربه کاری تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در حالی که بین ویژگی های نگرشی کارکنان بر حسب مدرک تحصیلی تفاوت معنی دار بود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شغلی و نگرشی، کارکنان، رضایت شغلی، دانشگاه
  • میثم شفیعی رودپشتی، سیدحبیب الله میرغفوری صفحه 67
    امروزه به دلیل مباحث رقابتی جدیدی که در بسیاری از دانشگاه های ایران به وجود آمده، آن ها را در یک فرآیند تغییر درگیر نموده است که بر این اساس آن ها سعی می کنند تا با تطبیق خود با این مباحث جدید، رضایت بیشتری را برای مشتریان و دانشجویان خود فراهم آورند. این مقاله، ارائه دهنده یک مدل مناسب برای مفهوم سازی و سنجش کیفیت خدمات در سطوح آموزش عالی کشور است. به همین منظور در مرحله اول با استفاده از مدل کانو یک چهارچوب مفهومی جهت بررسی ویژگی های کیفی در بخش آموزش عالی ارائه گردیده است که نیازهای مشتریان و دانشجویان را به سه طبقه الزامی، یک بعدی و جذاب طبقه بندی می کند. سپس در مرحله بعد ویژگی های قرار گرفته در هر طبقه را با استفاده از مدل TOPSIS رتبه بندی نموده است و در پایان، راهکارهایی در جهت بهبود این بخش ارائه می دهد. مدل معرفی شده در بین دانشجویان/ مشتریان دانشکده مدیریت دانشگاه یزد مورد استفاده واقع شده است. نتایج نشان می دهند، دسترسی سریع و کافی استادان و دانشجویان به کامپیوتر و اینترنت، معرفی فارغ التحصیلان به بازار کار و مشارکت دادن دانشجویان در فعالیت های فوق برنامه، از جمله مهم ترین عوامل قرار گرفته در طبقه الزامی هستند. مهم ترین عوامل قرار گرفته در طبقه یک بعدی، عبارتند از گسترش سطوح تحصیلی بالاتر، از جمله کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های مختلف، کافی بودن تعداد کارمندان و استادان دانشکده و تخصیص زمان مخصوص و کافی را برای پاسخ گویی به مشکلات و مسائل دانشجویان به وسیله استادان و مهم ترین عوامل قرار گرفته در طبقه جذاب عبارتند از برقراری ارتباط دانشکده با محیط های صنعتی و اداری و آشنا ساختن دانشجویان با این محیط ها، ارائه خدمات ویژه به دانشجویان جدیدالورود و زیبا و مناسب بودن چیدمان اتاق ها و کلاس های دانشکده. در پایان جهت بهبود کیفیت خدمات سطوح آموزش عالی در هر بعد پیشنهادهای مختلفی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مدل کانو، تکنیک TOPSIS، بخش آموزش عالی، رتبه بندی معیارها
  • مقصود فراستخواه صفحه 95
    دسترسی به یادگیری در سطح عالی، بخشی از حقوق شهروندان برای دانستن به ویژه در اقتصاد دانش و جامعه یادگیرنده است. نشانگرهای کمی و کیفی دسترسی به آموزش عالی از شکاف عمیق میان وضع موجود کشور ما با جوامع توسعه یافته موفق از حیث روند توسعه حکایت می کند. این در حالی است که جهت گیری برنامه چهارم به افزایش نرخ نام نویسی ناخالص در آموزش عالی، از یک سو مستلزم چالش ها و ریاضت سختی برای تامین منابع و ظرفیت سازی جدید، و از سوی دیگر در بایست هدف گزینی ها و فعالیت های بلند کیفی است تا رشد کمی به نتایج معکوس منجر نشود. در همین راستا، ضرورت هایی همچون تنوع منابع مالی، توسعه زیرساخت های لازم برای یادگیری از راه دور و الکترونیکی، توسعه کیفیت نظام سنجش و پذیرش، کیفیت منابع انسانی و هیات علمی، نهادینه شدن ارزشیابی و اعتبارسنجی، رقابتی شدن آموزش عالی، تعامل سه جانبه دانشگاه، بنگاه و دولت و ضرورت های دیگری از این قبیل به میان می آید.
    کلیدواژگان: کالای آموزش عالی، شاخص های دسترسی، آزمون فاصله، کمیت دسترسی، کیفیت دسترسی، خط مشی ها
  • عباس صادقی، فاطمه حسینی صفحه 123
    در تحقیق حاضر، الگوهای تدریس مطلوب در دانشگاه با توجه به نظرات دانشجویان در دانشکده های مختلف دانشگاه گیلان مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در ابتدا از طریق مصاحبه از 40 نفر از دانشجویان سال اول خواسته شد که نظرات خود را در مورد تدریس مطلوب بیان کنند. سپس از بین جامعه در حدود 7000 نفری دانشجویان دانشگاه گیلان از 356 نفر (تقریبا در حدود 5 درصد) از طریق نمونه گیری خوشه ایخواسته شد که از طریق پرسش نامه، عوامل مؤثر بر تدریس مطلوب را از لحاظ (الف) اصلی بودن (ب) فرعی بودن رتبه بندی نمایند. هم چنین تفاوت ها و تضادهای موجود بین مهم بودن و ویژه بودن تدریس برای کل نمونه و 6 دانشکده مختلف مورد توجه قرار گرفت. با وجود این که دیدگاه های آن ها با توجه به رشته تحصیلی و تجربیات، دارای تفاوت هایی بودند در مجموع گروه های مورد بررسی نظرات مشابهی داشتند. رتبه بندی ها در تحلیل عامل نیز مشخص کرد که الگوی تدریس مطلوب براساس دو عامل کلی یادگیری محور و تدریس محور مورد توجه دانشجویان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دانشجو، دانشگاه، تدریس مطلوب، یادگیری
|
  • Nematollah Azizi Page 1
    The examination of the higher education evolutions and the analysis of the quantitative and qualitative growth and development of the state’s academic institutions in recent decades speak of the numerous challenges and insufficiencies which are rooted in the policies and approaches governing the state’s higher education system, unrealistic programs and lack of attention to fundamental planning principles in planning the academic courses and fields in the state’s higher education centers. Studying the weak points and vulnerabilities of the academic education in the humanities reveals that such a state of affairs in this academic field is relatively more alarming. Meanwhile, the undulant and breathtaking development of information and communication technology as well as the emergence of phenomena such as globalization, the disintegration and omission of some intellectual and philosophical boundaries and the formation of new paradigms have provided the grounds for the consideration of new university models in the third millennium and the emergence of new generations of higher education institutions. Thus, we are encountering with a new series of challenges and vocations along with our current problems and predicaments in our higher education system. These problems can not be successfully handled except by reengineering our higher education system. In this regard, making changes and reforms in the humanities and its adaptation with the above-mentioned conditions is of high importance. It requires the managers and administrators of the academic centers to make more efforts and take more serious actions. This article attempts to analyze the challenges and insufficiencies affecting the education and research quality by examining the humanities students’ views on the status of the discipline in the state’s higher education, and suggest guidelines for the improvement of research and scientific activities in the field.
  • Jafar Torkzadeh, Zahra Sabbaghian, Mohammad Yamnidouzi Sorkhabi, Ali Delavar Page 31
    This article presents the major findings of the researches accomplished on the organizational development status of Tehran Universities of the Ministry of Science, Research & Technology. In this research, a systemic conceptual model on university organizational development was first developed based on the current theoretical basics and research backgrounds. Based on this model, the organizational development status of the five universities included in the research sample was then evaluated in three aspects, namely conceptual, structural and functional. The senior managers (n = 132) and faculty teaching staff (n = 310) answered the related questionnaires. The results of the research indicate that 1) the senior managers of the universities do not have enough familiarity with the theoretical basics (the conceptual aspect) of university organizational development; 2) the existing structures at the universities do not have the necessary competence for the advancement of organizational development; 3) the whole fundamental practices (the functional aspect) of organizational development have not been exercised effectively at the universities; 4) there is no meaningful difference between the status of triple aspects of organizational development in different industrial universities and non-industrial universities; 5) there is a very wide gap between the current status and the desired (expected) status of organizational development at the universities; 6) the triple aspects of organizational development of the universities do not correlate with each other.
  • Mohammad Reza Keramati, Seyed Mohammad Mirkamali, Zahra Zade Qulam Page 51
    The main purpose of the survey was to investigate the relationship between job and attitudinal characteristics of university employees with their job satisfaction. The study method is a descriptive, and correlation one. 120 employees in Teacher Training University of Sabzevar were selected in the form of simple random sampling from 176 employees. To measure Attitudinal Characteristics of employees, Researcher – Made Questionnaire and to determine job satisfaction, Brifild and Roth Questionnaire was used. Results indicated that there is significant relation between job characteristics of university employees with their job satisfaction. This relation was more significant in the kind of faculty than the other characteristics. Results indicated that there is significant relation between attitudinal characteristics of university employees with their job satisfaction. This relation was more significant in behavioral dimension than the affective and cognitive dimensions. Moreover, no significant relation was observed between attitudinal characteristics of university employees with their sex and job experience while there was significant relation between attitudinal characteristics of university employees with their certificate.
  • Meisam Shafii Roudposhti, Seyed Habibollah Mirghafouri Page 67
    Nowadays, the emergence of new competitive discussions in many universities of Iran has engaged them in a change process. According to this view universities try to provide their clients and students with more satisfaction. This article presents an appropriate model for conceptualization and evaluation of quality services provided by state universities. To this end, a conceptual framework for the examination of the qualitative characteristics in the higher education sector has been presented in the first step using the Kano model. This framework classifies the students’ and clients needs into three levels, namely obligatory, one-dimensional and attractive. In the next step, it ranks the characteristics included in each level using the TOPSIS model, and finally it offers guidelines for the improvement of the higher education sector. The model introduced in this article has been used with the students/clients of Yazd University. The results show that the professors and students’ rapid and adequate access to computers and the internet, the introduction of graduates to the job market, and giving the students the opportunity to participate in extracurricular activities are amongst the most important factors. The most important and obligatory factors included in the one-dimensional level are: the development of graduate programs including MA/MS and PHD in different fields, the adequacy of the number of faculty staff and professors, and the allocation of special and adequate time for tackling the students’ problems and difficulties by the professors. The most important factors included in the in the one- dimensional level are: the faculty’s communication with industrial and official environments and the students’ familiarization with these environments, the provision of special services for the new students, and the tidiness and appropriateness of the faculty’s rooms and classrooms. Finally, this article offers various suggestions for the improvement of the quality of services in the graduate and postgraduate levels in each aspect.
  • Maghsood Ferasetkhah Page 95
    Accessibility to higher education is a part of citizen’s right to knowledge especially in the economy of science and society of the learner. Qualitative and quantitative indicators for accessibility to higher education reveal a deep gap between the present situation in our country and that of the developed countries regarding the process of development. Meanwhile, inclination of the fourth program to net/pure enrollment in higher education requires facing challenges for providing new sources and increasing the capability from one hand and determining targets and long term qualitative activities on the other, so that quantitative growth will not result in reversed outcome. To this aim, issues such as diversity of financial resources, developing infra structure for E-learning, developing the quality of evaluation and accepting system, quality of human resources and academic staff, institutionalizing evaluation and assessment, competitiveness of higher education, tri lateral interaction of university, state and agencies seem as necessary.
  • Abbas Sadeghi , Fateme Hoseini Page 123
    In the present research, patterns for desirable teaching in Gilan University has been discussed and analyzed bases on student’s opinions in different faculties. As the first step, forty freshman were asked to express their ideas on desirable teaching methods. Next, a number of 365 students were selected from among the total population of 7000 students in university using cluster sampling. Through questionnaires, the mentioned students who comprised about 5% of the whole population were asked to assign a rank to effective factors on desirable teaching methods and determine whether the factors and minor of major. Also, differences and contradictions between importance and specialty of teaching methods for the whole sample and six different faculties were taken into account. Although, the subjects held different stances on the grounds of their majors and experiences they were generally unanimous on their idea. Ranking the analyzing factors also led to the conclusion that desirable teaching pattern has been paid attention to by the students based on learning-centered and teaching-centered general factors.