فهرست مطالب

معرفت اقتصاد اسلامی - پیاپی 1 (بهار 1389)

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    سردبیر صفحه 5
  • محمد جواد توکلی صفحه 7
    در چند دهه اخیر شکل گیری جنبش اخلاق کسب و کار و نهضت علمی اخلاق حرفه ای دیدگاه های دوگانه گرای اخلاق فردی و اجتماعی را به چالش کشیده است. بسیاری از متفکران اقتصادی به این نکته پی برده اند که بر خلاف تفکرات سنتی در اقتصاد، فشار قانون و همچنین دست نامرئی بازار نمی تواند از آسیب های اخلاقی تجارت جلوگیری کند. در مقابل گسترش اخلاق کسب و کار می تواند با پر کردن خلاء های قانونی به کارکرد بهتر تجارت کمک نماید: بر اساس فرضیه مطرح شده در این مقاله، که با روش تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته، اسلام با گذر از رویکرد کارکرد گرایانه صرف به تجارت، اخلاق تجارت را راهکاری برای گسترش فضایل اخلاقی در بازار و جامعه اسلامی قلمداد می کند. توجه به این رویکرد، می تواند از طرفی منعکس کننده ضرورت مهندسی فرهنگی بازار باشد؛ و از طرف دیگر جهت گیری های سیاستی به منظور نهادینه کردن اخلاق اسلامی تجارت را دگرگون نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق تجارت، اخلاق سودگرایانه، اخلاق دینی، اخلاق حرفه ای، آسیب های اخلاقی تجارت، مهندسی فرهنگی بازار
  • حسین مرزبان صفحه 33
    بر اساس نظریه توسعه انسانی، رابطه مستقیمی میان ارتقاء سرمایه انسانی و رشد و توسعه وجود دارد. این نکته که سرمایه گذاری در آموزش و بهداشت نیروی انسانی می تواند به پیشرفت و توسعه کمک نماید، هم در اقتصاد متعارف و هم اقتصاد اسلامی مورد تاکید قرار گرفته است. این مقاله برای بررسی این فرضیه، به تحلیل تجربی رابطه میان سرمایه انسانی- مشتمل بر جنبه های آموزشی و بهداشتی - و رشد اقتصادی می پردازد. برای این منظور، داده های 39 کشور درحال توسعه مسلمان و غیر مسلمان، طی دوره زمانی 2006-1990 با استفاده از روش داده های ترکیبی و در قالب مدل تجربی ارائه شده توسط لی و هوانگ مورد تحلیل قرار گرفته است. در این الگو، سرمایه انسانی که شامل مولفه های آموزش و بهداشت می شود، با دو شاخص برای بهداشت و یک شاخص برای آموزش اندازه گیری شده است. بر اساس شواهد تجربی این بررسی، سرمایه انسانی متغیری اثرگذار بر رشد اقتصادی در این گروه از کشورها می باشد. در این میان آموزش نسبت به بهداشت اثر قوی تر و معنی دار تری بر رشد اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، بهداشت، آموزش، سرمایه انسانی، توسعه انسانی، اقتصاد اسلامی
  • محمود عیسوی صفحه 49
    با توجه به رابطه میان بخش واقعی و بخش مالی اقتصاد، یکی از مسائلی که ذهن اقتصاددانان و متخصصان مالی را به خود مشغول کرده است، یافتن آن نوع ساخت مالی است که کارآیی بیشتری را برای نظام اقتصادی در پی داشته باشد. در اغلب کشورهای جهان از جمله کشورهای توسعه یافته نظام مالی یا پایه بانکی و یا پایه بازار است. اما در عمل به تدریج این تمایز از میان رفته است و لذا گروهی بر این باورند که به جای تمرکز بر این مساله باید به سیستم حقوقی و تنظیمات مالی برخاسته از آن توجه داشت. ما در نوشتار حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای در پی اثبات این فرضیه هستیم که بر اساس آموزه های اسلامی و تجربیات جهانی، ترکیبی متوازن از ساخت های مالی برای کشور مناسب است. ضمنا تلاش می کنیم تا با عنایت به دیدگاه خود درباره پول و بازار آن و با لحاظ ماهیت عقود شرعی و با درس آموزی از تجربه بانک داری بدون ربای کشور الگویی را برای نظام مالی کشور ارائه دهیم تا شاید به این وسیله از مشکلات موجود در نظام مالی کشور کاسته گردد.
    کلیدواژگان: نظام مالی، بازارهای مالی، نهادهای مالی، ساخت مالی، تنظیمات و مقررات مالی، بانکداری و مالیه اسلامی
  • سید رضاحسینی صفحه 84
    کنز به عنوان یکی از مفاهیم محوری در ادبیات فقه اقتصادی که در آیات 34و35سوره ی توبه وارد شده، مورد برداشت های گوناگونی از ناحیه ی مفسران، فقی هان و اقتصاددانان مسلمان قرار گرفته است. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی فقهی اقتصادی، ضمن بررسی برخی از مهمترین این دیدگاه ها، در صدد ارایه تبیینی قابل قبول از مفهوم کنز و تحلیل برخی از آثار و کارکرد های اقتصادی آن است. فرضیه ی مقاله این است که آیات کنز بیانگر یک قاعده ی اساسی در جهت اصلاح انگیزه های حاکم بر رفتارهای اقتصادی افراد در زمینه ی کسب مال و ثروت و جریان صحیح گردش پول (مال) و چگونگی تخصیص درآمد است. بر اساس این حکم، رویکرد تکاثری به انباشت ثروت که مستلزم اسراف، اتراف و بی توجهی به مصالح اجتماعی و نیاز تهیدستان باشد،محکوم است. اسلام، خواهان قرار گرفتن ثروت و درآمد در جریان فعالیت های اقتصادی و در راه های مورد رضایت خداوند اعم از تامین هزینه های شخصی و تامین مصالح اجتماعی در (زمان حال) وسرمایه گذاری برای تامین مصالح فردی و اجتماعی (آینده) است. تحلیل آثار این حکم برتقاضای پول، سفته بازی در بازار های مالی، رفتار پس انداز و سرمایه گذاری افراد و برخی پدیده های کلان اقتصادی،هدف دیگر این مقاله است.
    کلیدواژگان: کنز، ذخیره سازی، تکاثر، انفاق، سبیل الله، پس انداز، سفته بازی
  • حسین صمصامی صفحه 113
    روح حاکم بر قانون عملیات بانکی بدون ربا استقرار نظام پولی و اعتباری بر مبنای حق و عدل به منظور تنظیم گردش صحیح پول و اعتبار است. مهمترین ویژگی این قانون تغییر نظام تجهیز و تخصیص منابع و معرفی عقود مشارکتی و مبادله ای و حذف ربا از نظام بانکی و جایگزین نمودن نرخ سود است. فرضیه اساسی این مقاله آن است که گرچه با اجرایی شدن قانون از سال 1363، شکل ظاهری آن در عمل حفظ شد و چهارچوب قانون در قالب قراردادهای رسمی منعقده بین بانکی و مشتری نیز کماوبیش رعایت گردید، اما تعیین نرخ سود علی الحساب که در واقع حداقل نرخ تضمینی از قبل تعیین شده برای سپرده های مدت دار بود از یک طرف و نرخ ثابت تعیین شده در ارایه تسهیلات مشارکتی و صوری شدن قرادادهای منعقده (فروش اقساطی، مشارکت مدنی، سلف و سایر عقود) در عمل موجب شد تا در واقع قانون به درستی اجراء نشود. به نظر ما، نظام بانکی فعلی که از ادغام 36 بانک ربوی دوران قبل از انقلاب ایجاد شده مناسب اجرای معاملات مصرح در قانون نیست و در اجراء شکل ربوی به خود گرفته است. نتایج این تحقیق تحلیلی نشان می دهد که ربوی شدن نظام بانکی و انحراف از اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا موجب رشد شدید معوقات بانکی شد. همچنین ربا یکی از عوامل اصلی بروز بحران های اقتصادی در جهان و افزایش بیکاری و کاهش رشد اقتصادی کشورها بوده است.
    کلیدواژگان: ربا، نرخ بهره، نظام بانکی، قانون عملیات بانکی بدون ربا، نرخ سود، تجهیز و تخصیص منابع، بحران های اقتصادی
  • محمد جواد محقق نیا صفحه 141
    در نظام مالی اسلامی، قرض الحسنه در کنار صدقات، عقود مبادله ای و مشارکتی به عنوان یکی از جایگزین های ربا در تجهیز و تخصیص منابع معرفی شده است. در حالی که صدقات به نیازمندان حاد به وجوه، عقود به متقاضیان وجوه برای کسب سود اختصاص دارد، قرض الحسنه پاسخ گوی نیاز افرادی است که نه آنقدر نیازمندند که مستحق وجوه انتقالی باشند و نه آنقدر توانایی دارند که بتوانند با کسب سود، دیگران را نیز در سود خود شریک کنند. فرضیه اساسی مقاله آن است که علیرغم جایگاه ویژه قرض الحسنه در نظام بانکی بدون ربا، عملکرد 25 ساله نظام بانکی جمهوری اسلامی نتوانسته این هدف را تامین کند. نتایج این تحقیق که به روش تحلیلی داده های بانکی انجام گرفته نشان می دهد که در این دوره، از طرفی، به طور متوسط تنها اندکی بیش از نیمی از منابع قرض الحسنه به اعطای قرض الحسنه اختصاص یافته است.از طرف دیگر، سهم سپرده ها و تسهیلات قرض الحسنه نیز به طور پیوسته کاهش یافته است. گرچه مصوبات دولت در سال های اخیر توانسته سهم تسهیلات قرض الحسنه را بهبود بخشد، ولی هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب در تجهیز و تخصیص آن فاصله داریم. حل این مشکل تنها در سایه مشارکت فعال بانک ها، بانک مرکزی، دولت و در نهایت مردم میسر خواهد بود. در این راستا، اقداماتی چون اختصاص تمامی منابع قرض الحسنه به پرداخت قرض الحسنه، وکاهش نرخ ذخیره قانونی سپرده های قرض الحسنه می تواند ضمن جلب اعتماد مردم، به احیای جایگاه قرض الحسنه در نظام بانکی کمک نماید.
    کلیدواژگان: قرض الحسنه، صدقات، عقود، قانون بانکداری بدون ربا، تجهیز و تخصیص منابع قرض الحسنه، نرخ ذخیره قانونی
  • علی جابری صفحه 163
    علم اقتصاد در حالی در قرن هجدهم متولد شد که بستر خاصی از طبیعت گرایی، انسان گرایی، دئیسم و نیز زدودن آثار متافیزیکی و کلامی از فلسفه فراهم شده بود. این دانش گرچه در یک بستر اخلاقی شکل گرفت و رشد کرد، ولی ارزش های اخلاقی به تدریج از آن زدوده شد. در سیر تحول اندیشه های اقتصادی، اقتصاددانان کلاسیک به خصوص آدام اسمیت تحت تاثیر نظریات فلاسفه اخلاق از جمله هابز و دیوید هیوم، نظریات خود را بر پایه خودگروی بنیان نهادند. اسمیت اصطلاح «دست نامرئی» را با توجه به این مفهوم مطرح ساخت و آن را به عنوان یکی از مهم ترین مکانیزم های اقتصادی مطرح کرد. بر این اساس ادعا شد که پیگیری نفع شخصی با کمک دستی نامرئی منافع جامعه را نیز تامین می کند. فرضیه اساسی این مقاله که با روشی تحلیلی عقلی بررسی شده آن است که اقتصاد دانان نئوکلاسیک با پذیرش ایده خودگروی لذت گرایانه آن را وارد مدل های اقتصادی کردند. در این فرمول بندی، علم اقتصاد متعارف نئوکلاسیکی خودگروی لذت گرایانه را به مثابه قانونی حتمی همانند قانون جاذبه در فیزیک نیوتنی قلمداد کرده و رفتار اقتصادی را نه تنها به عنوان تلاشی برای حداکثر کردن لذت تفسیر می کند، بلکه رفتار غیر خودخواهانه را غیر عقلایی قلمداد می نماید.
    کلیدواژگان: علم اقتصاد متعارف، خودگروی روانشناختی، خودگروی اخلاقی، لذت گرایی، دیگرگرایی، پیروی از نفع شخصی
|
  • Mohammad Javad Tavakoli Page 7
    In the past few decades, formation of a public and seientific movement towards business ethics has challenged dualistic views about personal and social ethics. Many economic thinkers have realized that contrary to traditional approches, legal pressure and the market’s invisible hand cannot prevent the moral hazards of business. Development of business ethics, instead, can enhance the performance of business by filling legal gaps. Islam goes beyond the purely instrumental approach to business by considering business ethics to be a strategy for development of moral virtues in the market as well as in the Islamic society as a whole. Apart from revealing the need for cultural engineering of the market,this approach can transform prevailing policies with the aim of institutionalizing Islamic business ethics.
    Keywords: Business ethics, Capitalist ethics, Religious ethics, Professional ethics, Detriments of business immorality, Cultural engineering of the market
  • Hossein Marzban Page 33
    The empirical analysis presented in this paper deals with the relation between human resources, in both healthcare and education, and economic growth. This relation is strongly favored in both the Islamic and Capitalist ideologies. Data were gathered from 39 Muslim and non-Muslim third-world countries throughout the period of 1990 to 2006. The empirical model applied was derived from the model introduced by Lee and Hwongusing the compound data method in said period.In this model, human resources include those in the education and health departments. Two indicators were used in the health district and one in that of education. Overall, empirical evidence gathered by this research demonstrates that a variable pool of human resources affects economic growth in this group of countries. However, education has a stronger and more significant effect on economic growth as opposed to healthcare.
    Keywords: Economic growth, Healthcare, Education, Human resources, Islamic economics
  • Mahmood Isavi Page 49
    Considering the relationship between the real and financial sectors of the economy, one issue that has engaged the minds of economists and financial specialists is discovery of a maximum efficiency financial structure in the relevant economic system. In most countries, including first world countries, the Financial system is the basis of banking /or of market. However, in practice, this distinction has gradually blurred. For this reason, some believe that instead of focusing on this issue, what must be concentrated upon are the legal system and the resultant financial adjustments. This paper aims to demonstrate that, in accordance with Islamic teachings and global experience, a balanced combination of financial structure is appropriate for Iran. Utilizing a specific perspective on money and the market, considering the nature of religious contracts, and drawing on experience gained by Iran’s interest-free banking system, this paper also intends to present a financial model for Iran that may be able to mitigate the problems in the country’s financial system.
    Keywords: Financial system, Financial market, Financial institutions, Financial Structure, Financial adjustments, Financial laws
  • Seyyed Reza Hosseini Page 84
    Kanz (treasure) is a key concept in islamic economics that is mainely introduced in verse 34 and 35 of surah Tawbah,. The concept has long been variously interpreted by Muslim exegetes, jurisprudents, and economists. This paper aims at reviewing the most important viewpoints about Kanz,presenting a unitary definition of the concept, and analyzing some of its economic functions and effects. The paper’s premise is that, the verse denotes a basic guideline for correcting the motives governing the economic conduct of individuals in accumulating wealth, proper circulation of money, and income allocation. This dictum condemns accumulative approaches to wealth that involve waste, lavishness, or disregard of social interests and of the needs of the poor. Islam intends that wealth and earnings be used for economic activities or in ways approved by God, such as use for current personal needs and social interests or investment for future personal and social interests. Other aims of this paper include analysis of the effects of Kanzon money demand, speculation on the financial market, savings and investment, and some macroeconomic phenomena.
    Keywords: Kanz, accumulation, hoarding, Infāq, Sabīl Allāh (God's way), savings, speculation
  • Hossein Samsami Page 113
    The guiding spirit in the law for intrest-free banking operations is establishment of a just,properly regulated financial system. The most important elements in this law include alteration of the resource management system, introduction of partnership and trade contracts, elimination of usury from the banking system, and replacement of the profit rate. For interest rate. With the enactment of this law in 1984, though the letter of the law was adhered to and its framework was more or less observed in official contracts between banks and their clientele, assignment of a temporary predetermined quaranteed reate of return to deposit, specification of fixed rates on credits, and degeneracy of contracts into mere formalities (e.g. sale by installment, civil partnership, and short sale contracts) are symptoms of the incomplete implementation of the law. In fact, the contemporary banking system, which was formed by the merger of 36 pre-revolution traditional banks, is not suitable for effectuation of the transactions stipulated in the law and therefore assumed a usurious form. This deviation from the law caused a sharp increase in outstanding debts to the bank. Additionally, usury is one of the chief agents of economic crises as well as unemployment and stagnation.
    Keywords: Usury, interest rate, banking system, interest, free banking operations, mortgage rate, resource management, economic crises, partnership, interest, free banking
  • Mohammad Javad Mohaqeq, Nia Page 141
    Qard-al-Hasane is one of the methods of establishing the financial system intended by Islam. This system aims at eliminating usury from the banking system in the mobilization and allocation of savings. Besides Qard-al-Hasane, charity and contracts of partnership and trade provide people with the financial resources. Charity must be allotted to those in great need of funds and contracts in order to make profit whereas Qard-al-Hasane is to be distributed to people who are not indigent enough to be entitled to financial assistance or affluent enough to make sufficient profit to benefit others. Despite the special status of Qard-al-Hasane in the interest-free banking system, after 25 years, the banking system of Iran has not yet been able to satisfy this aim. Throughout this period, the banking system has only used about half of the Qard-al-Hasane resources in granting interest-free loans. Also, the proportion of Qard-al-Hasane deposits and loans in the banking system has steadily decreased. Solving the problem is only possible through active participation of banks as well as the central bank, the government, and the people. In order to win the public trust and thus revive the status of Qard-al-Hasane, the banking system must allocate the entirety of Qard-al-Hasane resources to interest-free loans. It seems that decreasing the legal reserve ratio for Qard-al-Hasane deposits and transfer of various government monetary resources to Qard-al-Hasane deposits can facilitate the revival of this honorable tradition.
    Keywords: Interest, free loans, deposits, Islamic banking, Interest, free resource collection, allocation, legal reserve rate, Qard, al, Hasane, Interest, free banking
  • Ali Jaberi Page 163
    In the eighteenth century, the science of economics was developed in a backdrop of naturalism, humanism, deism, philosophical secularization, and anti-scholasticism. Though this science was shaped and developed in an ethical setting, moral values were gradually stripped from it. During the evolution of economic theories, economists under the influence of moral philosophers such as Thomas Hobbes and David Hume, mainely Adam Smith, based their theories on individual self-interest. Accordingly, Smith introduced the ‘invisible hand’ as one of the most important economic mechanisms. According to this view, working towards individual self-interest with the help of the invisible hand serves the interests of the society. Neoclassical economists assimilated the concept of hedonic self-interest into their economic models. In this formularization, conventional neoclassical economics embraced hedonistic self-interest as an irrefutable law, like that of gravity in Newtonian physics, thus not only interpreting economic performance as an endeavor to maximize pleasure but also regarding unselfish behavior to be irrational.
    Keywords: Conventional economics, Psychological self, interest, Ethical self, interest, Hedonism, Personal altruism, Self, interesaedness