فهرست مطالب

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 20، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 5
  • کتاب درسی:نظریه ها و تجربه ها
  • ویرایش یا پرندبافی
    احمد احمدی صفحه 9
    حکیمان گفته اند شیئیت هر چیزی به صورت و ساختار آن است. دلربایی یک اثر هنری به ترکیب و ساختار و چگونگی رنگ آمیزی آن اثر است نه به مواد آن. در نگارش هم علاوه بر محتوا، صورت و ساختار و ترکیب و موسیقی واژه ها و جمله ها و روانی و خوش ادا و آهنگین بودن آنها در دلنشینی و جذابیت نوشته تاثیر بنیادین دارد و ویراستار همچون رفوگری بسیار هنرمند و پرندبافی زبردست باید از هنر آهنگین سازی متن برخوردار باشد و آن را نیک بکار بندد. مقاله هر چند کوتاه پیرامون این هنر بسیار ظریف نگارش یافته است.
    کلیدواژگان: ویراستاری، ساختار و موسیقی واژه ها، آهنگین سازی
  • فریبرز مجیدی صفحه 15
    نوشته حاضر گزارشی است درباره مجمع مسئولانی که دغدغه تهیه و تدوین کتاب درسی را داشته اند. متن از سه عنوان ترکیب یافته است که شامل متن اصلی، جواب آن و سپس پاسخ به نقد مطرح شده است. سخنرانی ایان مایکل در تاریخ 10 ژانویه 1998 در دانشگاه لیدز قسمت اصلی متن حاضر را تشکیل می دهد. وی با طرح سؤالی کلیدی اهمیت موضوع برجسته و مهمی را به چالش می کشاند. پرسش وی این است که چرا علاقه ای تا این حد اندک به کتابهای درسی معاصر داشته ایم؟ آیا اکنون عدم تعادلی را تشخیص می دهیم که باید درصدد رفع آن برآییم؟ وی در آن سخنرانی اعتقاد داشت که اهمیت تاریخی مباحث از اصول مسلم کتابهای درسی است. نکته قابل تامل درباره متن حاضر، اختلاف نسبی سخنران اصلی در باب کتاب درسی با یکی دیگر از استادان همتراز خود (بروک) در همان جلسه بود که می توان گفت تا حدی به جلسه مناظره میان دو نویسنده جهت تدوین کتاب درسی بدل شده بود. افتراق و اشتراک آرای ایشان در دو واژه «تاریخ» و «علم» خلاصه می شد. اصرار مایکل بر اصالت و اهمیت تاریخی کتابهای درسی بود، در حالی که بروکبا تاکید بر نقل قولی اعتقاد داشت که کتابهای درسی، علم را تا حد داستانهای قهرمانان وتبهکاران تنزل داده اند. واکنش فعال جان هدلی بروک از دانشگاه لنکاستر به عقاید مایکل از دانشگاه لندن و اظهار نظر مایکل راجع به عقاید بروک در راستای ارتباط کتابهای درسی و تاریخ علم، متنی خواندنی و پر شور را برای علاقه مندان پدید آورده است.
  • آموزش دین در قالب محیطهای یادگیری فعال
    ملیحه صابری نجف آبادی، شیوا کارشناس نجف آبادی صفحه 29
  • آنتونی هینز ترجمه: مهدی بهنیافر صفحه 55
    نویسنده در این مقاله در پی آن است،که با تاکید بر ساختار کتابهای درسی، چند روش شاخص در یادگیری را از طریق مطالعات موردی بررسی کند. مطالعه موردی نویسنده بر روی چند کتاب درسی دانشجویان رشته مطالعات ادبی صورت گرفته است. وی در تحقیق پیش روی کوشیده است تا میزان موفقیت این کتابهای درسی را در به کارگیری و عرضه چند مورد از مدلهای یادگیری بررسی کند و قوتها و کاستی های آنها را هم نشان دهد.
    روش های یادگیری هم، که نویسنده به آنها توجه کرده است، از نظریه یادگیری تجربی دیوید کلب اخذ شده اند. بنا بر این نظریه، در یادگیری تجربی چهار روش «یادگیری ملموس»، «یادگیری انتزاعی»، «یادگیری بازاندیشانه» و«یادگیری فعال» وجود دارد. نویسنده این مقاله، با معرفی کردن و معیار قرار دادن این چهار روش، کوشیده است نتایج بررسی خود را عرضه کند.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، گونه، یادگیری تجربی، یادگیری ملموس، یادگیری انتزاعی، یادگیری بازاندیشانه، یادگیری فعال
  • نیلوفر علایی صفحه 65
    کسب مهارت در نوشتن پیچیدگی و دشواری های خاص خود را دارد. به همین دلیل توجه به عوامل سرنوشت ساز در فرایند آموزش درس «آیین نگارش فارسی» بسیار ضروری است. موضوع محوری این مقاله، پیشنهاد تغییر محتوا و مواد آموزشی همچنین شیوه های آموزش درس مذکور در دانشگاه است. پس از نقد روش های تدریس متداول و دانشگاهی، مراحل پژوهش انجام شده برای رفع نارسایی ها و نواقص موجود در روش ها توضیح داده می شود. سپس، نتیجه پژوهش که شامل روشی کاربردی همراه با محتوای آموزشی جدید است پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روش سنتی، روش فعال، مشارکت گروهی، محتوا، ارزیابی
  • رحمان پاریاد، عباس معدن دار آرانی صفحه 83
    بر اساس منطق فازی، مسائل عالم پیچیده و چند وجهی یا چند پارادایمی هستند. بر مبنای این رویکرد، اول آنکه برای امور، پدیده ها و مسائل این عالم پیچیده راه حل قطعی و واحدی وجود ندارد و دوم آنکه راه حل مسائل را نیز نمی توان فقط در قالب پارادایم یک رشته علمی خاص جستجو کرد، بلکه باید به ابعاد مسائل از زوایای پارادایمهای رشته های مختلف نظر افکند. نکته دیگر اینکه موضوع اصلی رشته های علوم انسانی، انسان و جامعه انسانی است و این رشته ها در تعامل با نیازهای جامعه انسانی هستند و با توجه به تنوع نیازها و عوامل مختلف تاثیرگذار بر مسائل و امور جامعه انسانی، این قبیل رشته ها نمی توانند متکی به خود باشند. از طرف دیگر، دیدگاه هایی که علوم انسانی را صرفا بر تجربه گرایی و حسی گرایی و فلسفه تحصلی قرار می دهند، هر چند جلوه هایی سطحی از تولید علم را پیش روی ما می گذارند، اما به دور از کاربردهای پژوهشی و ناتوان از حل ریشه ای مسائلی هستند که امروز در علوم انسانی برگرفته از سنت غربی، گرفتار آنیم. بدین ترتیب، فلسفه آموزش در گذشته صرفا به انتقال مجموعه ای از یک دانش سازمان یافته محدود می شد کهاین رویکرد در چهارچوب و برنامه ای برآمده از یک نظام رشته ای با ساختار و زنجیره ای مشخص از مفاهیم، روش ها و گامهای آموزشی عملی می شد. اما امروزه فلسفه آموزش و برنامه ریزی درسی به ویژه در حوزه علوم انسانی با محوریت انسان نگاشته و از طرف دیگر، زمینه برای بروز و ظهور خلاقیتهای فردی فراهم می شود.
    در هر حال، امروزه آشنایی با رویکردهای تلفیقی و میان رشته ای و تبیین آنها برای برنامه ریزان درسی به ویژه در دانشکده ها و مؤسساتی که در پی دستیابی به مرزهای جدید و خلق رهیافتهای مناسب در عرصه علوم انسانی هستند، مخصوصا در تدوین و تصنیف کتب علوم انسانی، لازم و کارامد است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، علوم انسانی، رویکرد تلفیقی، رویکرد میان رشته ای، یگانگی معرفت
  • نقد و نظر
  • مجید معارف صفحه 117
    در دانش تاریخ قرآن، وضعیت قرآن از نظر نزول بر پیامبر اسلام (ص)، کتابت اولیه، جمع و تدوین در زمان رسول خدا (ص) و پس از رحلت آن بزرگوار، رسم الخط و مراحل اصلاح آن و قرائات و تحولات مربوط به آن بررسی می شود. این دانش در زمانهای گذشته قسمتی از «علوم قرآن»، به معنای مطالعه جامع درباره قرآن، به شمار می رفت و در عصر حاضر نخست به وسیله خاور شناسان و سپس محققان مسلمان «تاریخ قرآن» به عنوان علمی مستقل از «علوم قرآن» هویت یافت. علمای شیعه و سنی با علاقه مندی به کاوش درباره کتاب الهی ده ها کتاب در موضوع «تاریخ قرآن» نگاشته اند که یکی از ارزنده ترین آثار در این زمینه تاریخ قرآن تالیف آیت الله معرفت (ره) است. در این مقاله ضمن بیان اصطلاح «تاریخ قرآن» و مسائل و موضوعات این دانش به معرفی کوتاهی درباره تاریخ قرآن آیت الله معرفت (ره) پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: تاریخ قرآن، علوم قرآنی، خاورشناسان، نولدکه، ابوعبد الله زنجانی، آیت الله معرفت (ره)
  • زهرا ابوالحسنی، مریم سادات میرمالک ثانی صفحه 129
    در این مقاله هدف معرفی پایان نامه نیست. بلکه ارائه مطالبی از پایان نامه است که بر اساس نظریه نقش گرای نظام مند هلیدی به بررسی کتابهای درسی دانشگاهی و مقایسه آنها بامتون همسان غیر درسی پرداخته است. بر این اساس کتابهای درسی دانشگاهی و کتابهای غیر درسی همسان از دو جنبه متفاوت، تجزیه و تحلیل می شوند. اول، توزیع فراوانی فرایندها در این کتب و دوم چهارچوب نگارش کتابهای درسی در مقایسه با کتب غیر درسی همسان. در این پژوهش، کتابهای درسی و غیر درسی دانشگاهی در دو رشته مختلف علوم انسانی و علوم پایه، جامعه آماری را تشکیل می دهند و با استفاده از دو شیوه آمار توصیفی و استنباطی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته و بر این اساس مشخص می شود که توزیع درصد فرایندها در کتابهای مربوط به رشته علوم انسانی و علوم پایه متفاوت است. بر این اساس، فرایندهای مادی و رابطه ای در کتابهای انتخاب شده علوم پایه بیشتر از علوم انسانی است و از سوی دیگر توزیع فراوانی فرایند های ذهنی و بیانی در رشته های علوم انسانی بیشتر است.
    کلیدواژگان: نظریه نقش گرای نظام مند هلیدی، فرانقشهای تجربی، کتاب درسی، فرایند ذهنی، فرایند مادی، فرایند رابطه ای
  • معرفی یک کتاب درسی
  • محمد آرمند صفحه 147
    کتاب درسی به عنوان ابزار مهم آموزش از گذشته های دور در خدمت آموزش قرار گرفته و با گسترش علوم و پیشرفتهای حاصل شده در فناوری (تکنولوژی) وضعیت کتابهای درسی هم از نظر کیفیت و هم از نظر ویژگی های فنی و صوری بهبود یافته است. یکی از کتابهایی که با استفاده از فناوری های جدید تدوین و منتشر شده کتاب کاربرد روان شناسی در زندگی جدید است که می توان آن را نمونه ای از کتابهای درسی مطلوب به شمار آورد. استفاده از نظر متخصصان مختلف در تدوین، طراحی و انتشار، اظهار نظر ده ها متخصص درباره کیفیت آن، داشتن ساختار منطقی، روان و سلیس بودن مطالب، استفاده از طرحها و تصاویر زیبا و رنگی، و جذاب بودن مطالب از ویژگی های مهم این کتاب است. علاوه بر اینها استفاده از حروف مناسب، صفحه پردازی زیبا، ذکر اهداف یادگیری، به کارگیری جداول و نمودار، آوردن نکات عملی و کاربردی درباره برخی مباحث، موجب افزایش کیفیت کتاب شده است. این کتاب می تواند به الگو و نمونه یک کتاب درسی مطلوب مورد استفاده مؤلفان و ناشران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کتاب درسی دانشگاهی، ساختار کتاب درسی، اهداف یادگیری، طراحی کتاب
  • صفحه 157