فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education - Volume:7 Issue: 1, 2010

Strides in Development of Medical Education
Volume:7 Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/03/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پژوهشی
  • نوذر نخعی، حمید نجفی پور، علی اکبر روحانی، شاهرخ رفتاری، مینا مبشر*، فاطمه حسنی صفحه 1
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد تعداد موارد سوء رفتار پژوهشی رو به افزایش است. لذا تدوین آیین نامه های انضباطی بیش از پیش ضرورت یافته است. هدف از این مطالعه پیشنهاد و تدوین آیین نامه ای به منظور تبیین انواع سوء رفتار پژوهشی و نحوه رسیدگی به آن است.

    روش کار

    در این پژوهش کیفی، سه نشست توافقی برگزار گردید. در هر نشست 5 تا 6 فرد صاحب نظر در حیطه های مرتبط شامل یک استاد دانشگاه با تجربه کافی مدیریت پژوهشی، دو صاحب نظر در زمینه اخلاق حرفه ای و دو کارشناس خبره در امور حقوقی شرکت نمودند. هر جلسه به مدت 5/1 تا 2 ساعت به طول انجامید. بر پایه جستجوی وسیع متون و تجارب شخصی در دو جلسه اول انواع مختلف سوء رفتار پژوهشی تبیین گردید و در نشست سوم توافق بر سر رده بندی سوء رفتارهای پژوهشی به عمل آمد.

    یافته ها

    در مجموع 49 نوع سوء رفتار پژوهشی شامل 17 نوع خفیف، 22 نوع متوسط و 10 نوع شدید مشخص و تعریف گردید که بر اساس شدت آن، مجازات هایی از«اخطار و احضار شفاهی» تا«بازنشستگی زودتر از موعد با تقلیل مرتبه یا پایه» تعیین گردید. در نهایت چند پیشنهاد توسط اعضای نشست ارائه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، انواع سوء رفتارهای پژوهشی و نحوه برخورد با هر یک را تبیین نمود که خود می تواند بستری برای تنظیم آیین نامه کشوری و مطابق با فرهنگ بوده و همچنین مبنایی برای مداخلات پیشگیرانه باشد.

    کلیدواژگان: سوء رفتار پژوهشی، تقلب، پژوهش های زیستی پزشکی، اخلاق
  • جواد کجوری، فرهاد لطفی، میترا امینی، علی پیله ور، زهره اسماعیل زاده صفحه 9
    زمینه

    تحلیل هزینه- فایده روش علمی است که به سیاستگزاران کمک می کند تا ازمیان پروژه های گوناگون که با استراتژی متفاوتی برای رسیدن به یک هدف مشخص و معین طرح شده اند، پروژه ای را انتخاب کند که با «هزینه ثابت»حداکثر فایده را داشته باشد و یا با تعیین «سطح ثابتی از فایده» حداقل هزینه ممکن را موجب شود. بنابراین دانشگاه ها باید در مصرف منابع در دسترس خود، دقیق‎تر و کارآتر عمل کنند. این مطالعه با هدف تهیه اطلاعات قابل استناد برای تصمیم سازی مبتنی بر شواهد توسط سیاستگذاران انجام گردید.

    روش کار

    با همکاری اداره کل آموزش، تعداد دانشجویان پزشکی عمومی استخراج گردید. سپس با همکاری مدیریت بودجه دانشگاه، هزینه کرد دانشکده در چهار زمینه آموزش، پژوهش، فرهنگی-رفاهی و مدیریت با تاکید بر رشته پزشکی استخراج گردید و با استفاده از نرم افزار Excel آنالیز انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، هزینه سرانه واقعی آموزشی 3/268 میلیون ریال، پژوهشی 25/13 میلیون ریال، فرهنگی-رفاهی 4/7 میلیون ریال، مدیریتی 45/14 میلیون ریال حاصل گردید با تجمیع چهار جزء هزینه های تشکیل دهنده هزینه سرانه فوق، عدد 4/303 میلیون ریال حاصل گردید.

    نتیجه گیری

    هزینه محاسبه شده به تنهایی پنج برابر مبلغی است که به عنوان هزینه سرانه تربیت دانشجو به دانشگاه پرداخت می گردد. نقاط هزینه کرد دانشگاه بیش از سهم پرداختی سازمان مدیریت و برنامه ریزی بوده است و این مطلب لزوم بازنگری در تخصیص اعتبار به دانشگاه ها توسط سازمان مدیریت را می طلبد.

    کلیدواژگان: تحلیل هزینه سرانه، بودجه ریزی عملیاتی، هزینه فایده، پزشکی عمومی
  • معصومه(مهناز) مدانلو*، حمیرا خدام، شهره کلاگری، فریده باستانی، سرور پرویزی، حبیب عبداللهی صفحه 17
    زمینه و هدف

    پرستاران برای ارائه مراقبت با کیفیت در محیط های بالینی با پیچیدگی ها وتغییرات سریع تکنولوژی، نیاز به تقویت مهارت حل مسئله دارند. آموزش با رویکردهای یادگیری فعال و دانشجو- محور در بهبود این مهارت موثرتر است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش به شیوه مبتنی برحل مسئله بر سطوح یادگیری دانشجویان پرستاری اجرا شد.

    روش کار

    مطالعه نیمه تجربی حاضر بر روی 32 دانشجوی نیم سال پنجم رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گلستان که درس بهداشت روان را انتخاب نموده بودند، درسال 86 صورت گرفت. دانشجویان بصورت تصادفی به دو گروه مداخله (8 نفر) و شاهد (24 نفر) تقسیم شدند. پس از آموزش به دو شیوه حل مسئله و سخنرانی، میزان یادگیری در هر دو گروه از طریق آزمون کتبی با محتوا و سطوح شناختی مشابه، بلافاصله و دو ماه پس از آموزش اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و من ویتنی آنالیز شد. سطح معنی داری 05/0 درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    اکثر نمونه های مورد پژوهش مجرد (62/90%) با میانگین سنی85/21 (85/21±) سال و مقیم خوابگاه (75%) بودند. میانگین نمرات گروه مداخله، دو ماه پس از آموزش بیش از گروه سخنرانی بود، ولی تفاوت آماری معنی داری بین میزان یادگیری دانشجویان دو گروه وجود نداشت. این تفاوت در سطوح شناختی مختلف ازنظرآماری معنی داری بود (0001/0>P). بدین معنی که دانشجویان گروه سخنرانی در سطح دانش و گروه حل مسئله در سطوح تحلیل، ترکیب و ارزشیابی نمره بیشتری کسب نمودند.

    نتیجه گیری

    اگرچه هر دو شیوه آموزشی موثر بودند اما روش حل مسئله در ارتقا سطح دانش و یادگیری ماندگار، موثرتر از روش سخنرانی بود.

    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر حل مسئله، یادگیری بر مبنای سخنرانی، دانشجویان پرستاری
  • فریبا عسگری، هاجر محجوب مودب صفحه 26
    زمینه و هدف

    تدریس اثربخش، مجموعه رفتارهای معلم است که باعث دستیابی به اهداف آموزشی و یادگیری بهتر فراگیر می شود. هدف از انجام این پژوهش تعیین شاخص های تدریس اثربخش با استفاده از نظرات اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 1384 می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی– مقطعی، 90 مدرس که به طریق سرشماری و 200 دانشجو که به صورت تصادفی انتخاب شدند، نمونه پژوهش را تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای پژوهشگر ساخت بود که روایی محتوا و پایایی آزمون مجدد آن مورد تایید قرار گرفته بود و به صورت خود گزارش دهی تکمیل گردید. پرسش نامه در 4 حیطه شامل دانش پژوهی، روش تدریس، قدرت ارتباط و شخصیت فردی طراحی گردید.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق مشخص کرد که اولویت های حیطه های تدریس اثربخش از دیدگاه مدرسین دانش پژوهی، روش تدریس و قدرت ارتباط می باشد. از نظر دانشجویان حیطه های قدرت ارتباط، روش تدریس، شخصیت فردی و دانش پژوهی در اولویت می باشند. بین جنس و دیدگاه اساتید در مورد شاخص های تدریس ارتباط معنی دار مشاهده گردید(043/0=P). ارتباط معنی دار بین مشخصات فردی دانشجویان با دیدگاه آنان در مورد شاخص های تدریس مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج توصیه می شود برای بهبود کیفیت تدریس، ویژگی های تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان مورد توجه قرار گرفته و بر اساس آن به تدوین فرم های عینی و معتبر ارزشیابی پرداخته تا هدف نهایی ارزشیابی که ارتقاء کیفیت آموزشی است تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، دانشجو، استاد
  • محمدهادی صافی، مسعود فلاحی خشکناب، مهدی راسل، مهدی رهگذر صفحه 34
    زمینه و هدف

    شناخت عوامل موثر در ایجاد رضایت شغلی اعضای هیات علمی می تواند در افزایش رضایت شغلی آنان و ایجاد انگیزه در جهت انجام فعالیت های آموزشی و پژوهشی مفید باشد. این مطالعه با هدف شناخت عوامل فردی، محیطی و شغلی موثر بر رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی انجام شد.

    روش کار

    در پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر، 94 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی مشارکت داشتند. به منظور آنالیز داده های مطالعه از آنالیز رگرسیون گام به گام، آزمون ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل، آزمون کروسکال- والیس، آنالیز واریانس و آمار توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار±) نمره کل رضایت شغلی اعضای هیات علمی 6/72 (91/16±) از 135(حداکثر نمره) بود. وضعیت تاهل، داشتن وسیله نقلیه، مدرک تحصیلی، مرتبه دانشگاهی، مدرک تحصیلی همسر و وضعیت مالکیت منزل مسکونی، در میزان رضایت شغلی اعضای هیات علمی تاثیر داشت (05/0>P). همچنین سن، تعداد فرزندان و میزان درآمد خارج از دانشگاه با میزان رضایت شغلی اعضای هیات علمی ارتباط معنا داری داشت (05/0> P).

    نتیجه گیری

    رضایت شغلی با عوامل اقتصادی، آموزشی، پژوهشی، اداری، انگیزشی و رفاهی ارتباط معنا دار دارد. چنانچه عواملی چون کمبود حقوق، کمبود امکانات رفاهی ودیگر موارد مورد توجه قرار گیرند، رضایت شغلی اعضای هیات علمی افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
  • فاطمه باکویی*، فرزان خیرخواه، هاجر سلملیان، شبنم امیدوار صفحه 44
    زمینه و هدف

    موفقیت آموزشی دانشجویان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از آنجا که افت تحصیلی همواره یک نگرانی بزرگ در رشته های مختلف می باشد، لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر وضعیت تحصیلی دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 152 دانشجوی مامایی انجام شد. دانشجویان بر حسب میانگین معدل ترم های قبلی به سه گروه خوب (معدل 17 یا بالاتر)، گروه متوسط (معدل بین 14 تا 17) و گروه ضعیف (معدل 14 یا پایین تر) طبقه بندی شدند. داده ها توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخت جمع آوری گردید.

    یافته ها

    از 152 دانشجوی مامایی مورد مطالعه، 5/10 درصد در گروه ضعیف، 3/76 درصد در گروه متوسط و 2/13 درصد در گروه خوب قرار داشتند. بین این سه گروه از نظر عوامل فردی و خانوادگی و همچنین اجتماعی و اقتصادی تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ ولی از عوامل روانی، میزان مشکلات خانوادگی (03/0=P)، ارتباط با جنس مخالف (007/0=P) و مشکل ارتباطی با دوستان هم جنس (024/0=P) در گروه دانشجویان ضعیف به طور معنی داری بیشتر از دو گروه دیگر بود. از عوامل آموزشی نیز حضور در کلاس (007/0=P)، برنامه ریزی درسی (023/0=P) و یادداشت برداشتن از مطالب ارائه شده در کلاس (03/0=P) از عوامل موثر معنی داری مطرح شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این مطالعه عوامل موثر بر سلامت روان و آموزشی بیشترین تاثیر را بر وضعیت تحصیلی دانشجویان دارند. در نتیجه استفاده از مشاوره روانی، تحصیلی و کارگاه های آموزشی برای برنامه ریزی، شیوه مطالعه و یادگیری ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: وضعیت تحصیلی، دانشجویان مامایی، عوامل موثر
  • معصومه دل آرام*، نسرین فروزنده صفحه 51
    زمینه و هدف

    ارزشیابی موثر یکی از مهمترین ارکان برنامه ریزی آموزشی محسوب گردیده و نه تنها در تمایز دانشجویان نقش بسزایی دارد، بلکه به مدرس نیز در ارزیابی فعالیت های خود کمک می کند. هدف این مطالعه بررسی نحوه ارزشیابی دانشجویان توسط اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد در سال تحصیلی 87-86 بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، جامعه و نمونه پژوهش، تعداد 122 نفر از اعضای هیات علمی بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه خود ساخته ای بود که جهت تعیین روایی آن از نظرات کارشناسان و برای تعیین پایایی آن از ضریب آلفا کرونباخ (79/0)استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 4/69 درصد از واحدهای مورد پژوهش از ارزشیابی تکوینی و پایانی و 2/16 درصد از ارزشیابی پایانی استفاده می کردند. بیشترین آزمون های مورد استفاده، آزمون تشریحی و چند گزینه ای بود. 3/88 درصد افراد مهمترین ملاک ارزشیابی دانشجو را آزمون پایان ترم دانسته و 2/38 درصد موافق انجام آزمون میان ترم بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نمره ارزشیابی و زمان طرح سوالات، برگزاری آزمون میان ترم و انتخاب سوالات امتحانی در زمان تدوین طرح درس پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نحوه ارزشیابی، دانشجویان، اعضای هیات علمی
  • اکرم ثناگو، لیلا جویباری * صفحه 57
    زمینه و هدف

    ارزشیابی اساتید به روش های مختلف انجام می شود. یکی از این روش ها که امروزه کاربرد زیادی در دانشگاه های بزرگ دنیا دارد جویا شدن از نظر دانشجویان به عنوان تنها افرادی است که تاثیر کامل یاددهی را در دوره درسی تجربه می کنند. هدف از این مقاله ارائه دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان درباره ارزشیابی عملکرد اساتید از طریق فرم های ارزشیابی موجود است.

    روش کار

    در این مطالعه کیفی به روش فنومنولوژی، به منظور درک دیدگاه و تجربیات دانشجویان در خصوص ارزشیابی از استاد در دروس نظری، چهل دانشجوی پرستاری، مامایی، پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان از نیم سال های تحصیلی مختلف در مصاحبه های نیمه ساختار یافته انفرادی و بحث گروهی شرکت نمودند. مصاحبه ها ضبط، خط به خط دست نویس و سپس مطابق روش «آنالیز محتوا» مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که علی رغم تمایل دانشجویان به تداوم ارزشیابی از استاد، در تکمیل فرم های ارزشیابی استاد اکراه دارند و به دلایل متعددی وضعیت جاری را مناسب نمی دانند. مضامین «تغییر، نسبی بودن، دانشجو به عنوان داور، زمان ناکارا، درهای باز، سوالات کارا، سوالات ناکارا» بیانگر دیدگاه و تجربیات دانشجویان در ارزشیابی از استاد در دروس نظری با استفاده از فرم های جاری است. دانشجویان بر استفاده از نتایج ارزشیابی به منظور تشویق اساتید و بهبود کیفی آموزش تاکید نمودند.

    نتیجه گیری

    اساتید عناصر اساسی در یادگیری دانشجوبوده و می توانند بعنوان عناصر بازدارنده و تسهیل کننده یادگیری به شمار آیند. با ارزشیابی تدریس، می توان تغییرات و اصلاحات را در برنامه های بعدی به اجرا درآورد. آنچه که در این میان ضروری است اعمال مداخلاتی خلاقانه است، به نحوی که بتواند رضایت خاطر دانشجویان را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، استاد، دانشجو، تحلیل محتوا
  • مقاله کوتاه
  • علی کوشا، ناهید کاظمی زنجانی، عباسعلی نوریان، سید نورالدین موسوی نسب صفحه 70
    زمینه و هدف

    نیازسنجی در برنامه های آموزش مداوم می تواند به عنوان ابزاری جهت استفاده بهینه مدیران و طراحان برنامه های آموزش مداوم به کار گرفته شود. این مطالعه با هدف تعیین نظرات پزشکان عمومی در مورد چگونگی اجرای برنامه های آموزش مدون دانشگاه علوم پزشکی زنجان، صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی بین سال های 87-1386 بر روی تمامی پزشکان عمومی استان زنجان انجام شد. از 450 پزشک عمومی شاغل در استان زنجان، 260 نفر آنان با تکمیل پرسش نامه در این بررسی شرکت نمودند.

    یافته ها

    انگیزه 2/46 درصد پزشکان از شرکت در برنامه های بازآموزی، کسب امتیاز و 8/38 درصد، به روز کردن اطلاعات علمی بود. 8/58 درصد پزشکان مفید بودن برنامه های آموزش مدون را متوسط به بالا عنوان نموده و 5/56 درصد خواستار اجرای 5 تا10 برنامه مدون در سال بودند. 2/64 درصد تاثیر محل اجرای بازآموزی را زیاد و خیلی زیاد ارزیابی کردند. 2/51 درصد اجرای برنامه در اواخر هفته و 7/40 درصد برگزاری روزانه هر برنامه به مدت 4 ساعت را خواستار بودند. 8/58 درصد موافق استفاده از پیش آزمون و پس آزمون جهت مشخص شدن اثر کیفی دوره آموزشی بودند.

    نتیجه گیری

    از نظر پزشکان عمومی برنامه های آموزش مدون می توانند مفیدتر گردند. به این منظور پیشنهاد می شود این برنامه ها در اواخر هفته، هفته ای یک روز و روزانه 4 ساعت باشد و در سال 5 تا10 برنامه مدون اجرا گردد.

    کلیدواژگان: علی کوشا، ناهید کاظمی زنجانی، عباسعلی نوریان، سیدنورالدین موسوی نسب
  • نیره باغچقی، حمیدرضا کوهستانی * صفحه 75
    زمینه و هدف

    محاسبات دارویی یکی از مهارت های ضروری پرستاران می باشد. تحقیقات زیادی نشان داده اند که این مهارت در دانشجویان پرستاری و حتی پرستاران ضعیف است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر کارگاه آموزشی محاسبات داروهای انفوزیونی بر یادگیری سریع و پایدار دانشجویان پرستاری می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 28 نفر از دانشجویان ترم دوم پرستاری شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای حاوی مشخصات فردی و 10 سوال در مورد محاسبه داروهای انفوزیونی بود که دانشجویان، قبل، بلافاصله و 3 ماه بعد ازبرگزاری کارگاه به آن پاسخ دادند.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار±) نمره دانشجویان در پیش آزمون 23/4 (43/2±) و در دو پس آزمون به ترتیب 22/18 (33/1±) و 12/14 (57/2±) بود. مقایسه نتایج این سه میانگین نشان داد که میانگین امتیاز پس آزمون اول و دوم از امتیاز پیش آزمون به طور معنی داری ببیشتر و امتیاز پس آزمون دوم نسبت به پس آزمون اول به طور معنی داری کمتر بود (0001/0>P).

    نتیجه گیری

    با وجودی که کارگاه آموزشی محاسبات دارویی موجب افزایش مهارت محاسبات دارویی دانشجویان بلافاصله بعد از آموزش شد، اما بعد از گذشت سه ماه دانش دانشجویان کاهش معنی داری نشان داد، لذا توصیه می شود مربیان پرستاری در شروع کارآموزی در هر یک از بخش ها این مهارت دانشجویان را مورد ارزیابی قرار داده و در صورت نیاز با انجام تمرین لازم نسبت به آماده سازی آنان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری، محاسبات دارویی، دانشجوی پرستاری
  • خبر و نظر
|
  • Nouzar Nakhaee, Hamid Najafipour, Aliakbar Rohani, Shahrokh Raftari, Mina Mobasher, Fatemeh Hasani Page 1
    Background and Objective

    The number of research misconduct cases seems to be increasing so the need for developing a disciplinary charter of research misconduct is felt more than ever. This study was aimed to propose and develop a charter to determine types of research misconduct and dealing with them.

    Methods

    In this qualitative study, three consensus rounds were conducted. Each round consisted of five to six qualified experts with related specialties. They included one member of academic staff with sufficient experience in research management, two experts in professional ethics, and two experts in legal affairs. Each session lasted for 1.5 to 2 hours. Based on an extensive literature review and personal experiences, the different types of research misconduct were extracted in the first two sessions and in the third round, agreement on classification of research misconduct was made

    Results

    In general, 49 types of research misconduct were explored and defined including 17 mild, 22 moderate and 10 severe ones. Based on the severity of each type, an appropriate penalty like "verbal warnings and summons" to "early retirement with reduced payment base" was determined. Finally the expert panel made some comments.

    Conclusion

    The results of this study revealed different types of research misconduct and dealing with them. Such an understanding can lead to a better design of national charters compatible with Iranian culture and it can also be as a base for preventive interventions

  • Javad Kojuri, Farhad Lotfi, Mitra Amini, Ali Pilevar, Zohreh Esmaeelzadeh Page 9
    Background and Objective

    Cost-benefit analysis is a scientific method which helps policy makers to select a project among other projects, with the same defined goal, making sure that the chosen project has the maximum benefit with a fixed cost or the minimum cost with a fixed level of benefit. Therefore, universities should consume the resources more carefully and efficiently. This survey was conducted to provide documents for evidence based decision making for policymakers.

    Methods

    Having the cooperation of the admission office, the number of medical students was extracted and then with the assistance of university budgeting manager, total costs were extracted regarding education, research, cultural-recreational affairs and management emphasizing on medicine field. Finally, data was analyzed with Excel.

    Results

    Our findings showed that the per capita cost in education was 268.3 million rials, in research, it was 13.25 million rials, and as for cultural-recreational affairs and management, it was 7.4 and 14.45million rials respectively. The sum of per capita costs was 303.4 million rials

    Conclusion

    The calculated cost is fivefold the amount which was allocated as a per capita cost. The total cost of the university was more than the amount allocated by the management and planning organization; this necessitates further revisions in allocating recourses to universities by management and planning organization.

  • Masomeh (Mahnazz). Modanloo, Homeira Khoddam, Shohre Kolagaree, Farideh Bastani, Sorur Parvizi, Habib Abdollahi Page 17
    Background and Objective

    To offer a better care in complex clinical environments and with rapid changesin technology, nurses need to improve their problem-solving skill. Student-centered and active learning approaches are more effective in this regard. Hence, this study was to determine the effect of Problem-BaseLearning (PBL) on nursing student's learning level.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 32 nursing students (in their fifth semester) whhad chosen mental health course in Golestan University of Medical Sciences in 2007. The students were randomly divided into two groups of cases (8 persons) and controls (24 persons). Having applied PBL and lecture during the course, learning was evaluated via theoretical exams of similar content and cognitive levin two groups, right at the end and two months after the course. Data was analyzed using Mann-Whitney anindependent t- Test. The level of significance was 0.05.

    Results

    Most of the students, with a mean (±SD) age of 21.85(±1.97) years, were single (90.62%), and lived in a dormitory (75%). Although the mean scores were higher in cases compared to the controls two months after the course, there was no significant difference in both groups regarding overall learning. However, a significant difference was seen in different cognitive levels (P<0.0001); this implies that lecturbased learning students got a better score in knowledge level whereas PBL students received a higher scorein tests of analysis, synthesis and evaluation.

    Conclusion

    our results suggest that although both forms of teaching were effective, PBL seemed to be more effective than Lecture Based Learning in improving knowledge level and constant learning

  • Fariba Asgari, Hajar Mahjoob Moadab Page 26
    Background and Objective

    An effective teaching is a collection of teachers’ behaviors leading to educational goals and better learning. This study was conducted to determine the indices of an effective teaching from teachers’ and students’ point of view in Guilan University of Medical Sciences in 2005.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 90 teachers according to consensus and 200 students randomly selected participated. Data was collected using a researcher-made questionnaire, which its content validity and test-retest reliability were already confirmed. The questionnaires, including four main domains of scholarship, teaching method, communication ability and personality, were completed in a self-reporting way.

    Results

    Our findings suggest that the main domains of an effective teaching, according to teachers’ point of view, include scholarship, teaching method and communication ability whereas students’ believed that communication ability, teaching method, personality and scholarship are in priority. There was a significant relationship between sex and teachers’ point of view about teaching indices (P=0.043). There was no significant relationship between students’ demographic information and their point of view.

    Conclusion

    According to our results and to improve teaching quality, it is recommended to consider the characteristics of an effective teaching according to students’ point of view and create objective and valid evolution forms to promote educational quality, the final goal of evaluation.

  • Mohammad Hadi Safi, Masud Falahi Khoshknab, Mehdi Russel, Mehdi Rahgozar Page 34
    Introduction

    Identifying effective factors of job satisfaction amongst academic staff could be useful in improving their job satisfaction and motivating them to perform educational and research activities. Hence, this study was performed to investigate the effective individual, environmental and occupational factors of job satisfaction amongst the academic staff of University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 94 members of academic staff of University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences participated. In order to analyze the data, stepwise regression, Pearson correlation coefficient, independent sample t-Test, Kurskal-Wallis test, one way ANOVA and descriptive statistics were applied.

    Results

    The mean (±SD) of academic staff’s job satisfaction score was 72.6 (± 16.91) out of 135. Marital status, personal car possession, academic degree and position, spouse’s educational status and the status of personal house possession influenced academic staff’s job satisfaction (P<0.05). In addition, age, number of children and the amount of income gained from outside university activities had a significant relationship with academic staff’s job satisfaction.

    Conclusion

    Job satisfaction has a significant relationship with factors including economics, education, research, administrative affairs, motivation and facilities. Provided that factors such as lack of enough salary, facilities, etc. are well taken care of, academic staff’s job satisfaction would improve.

  • Fatemeh Bakouei, Farzan Kheirkhah, Hajar Salmalian, Shabnam Omidvar Page 44
    Background and Objective

    Students’ educational success is of utmost importance. As educational slump has always been a great concern in different fields, this study was conducted to assess ≤the effective factors on educational status of midwifery students in Babol University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 152 midwifery students. According to the Grade Point Average (GPA) of previous terms, students were classified into three groups including good (GPA≥17), average (14<GPA<17) and weak (GPA≤14). Data was collected using a researcher-made questionnaire.

    Results

    Out of 152 midwifery students, %10.5 were regarded as weak, %76.3 and %13.2were regarded as average and good respectively. In three groups, there were no significant difference considering demographic, family, social and economical factors; however, mental factors including family problems (p=0.03), relationship with the sex (p=0.007) and communicational problems with friends of the same sex (p=0.024) were more prevalent in poor students compared to the other groups. Among educational factors attending classes (p=0.007), educational planning (p=0.023) and taking notes in class (p=0.03) were significantly effective factors.

    Conclusion

    According to our findings, factors effective on mental health and education have the highest influence on the students’ educational status. Consequently, psychological and educational counseling and holding workshops about planning, studying and learning methods are essential.

  • Masoumeh Delaram, Nasrin Forouzandeh Page 51
    Background and Objective

    Effective evaluation is one the most important basic issues of educational processes and not only to diverse the students, but also help the instructor in his activities.

    Purpose

    The aim of this study was to detect the methods of evaluation by instructors in Shahrekord university of medical sciences.

    Methods

    In this descriptive study, 122 instructor answered to a questionnaire. The validity of questionnaire was detected by the experts, viewpoints and its relibility was determined by alph chronbakh (0.79).Data was analyzed by spss and p<0.05 was concidered significant.

    Results

    69.4% of instructors used final and continuous evaluation and 16.2% used only final evaluation. Explanatory and multi-choice questions were the most common questions in examinations. 88.3% Of instructors believed that the final examination is the most important criteria in their evaluation and 38.2% used mid-term examination.

    Conclusion

    final and continuous evaluation were the most methods in evaluation.Most of questions were explanatory and multiple-choice and were selected before examination and not during the designing of course plan. mid-term examination and selection of questions during the designing of course plan writing is suggested.

  • Akram Sanagoo, Leila Joibari Page 57
    Background and Objective

    Evaluation of academic staff is conducted in different ways. One of these methods which are commonly applied nowadays is asking students (the only group that experience the direct effect of teaching during the course) about their opinions. Hence, this study was conducted to present the students’ viewpoints about the evaluation of academic staff’s performance using evaluation forms.

    Methods

    In this qualitative, using phenomenology, 40 students of nursing, midwifery, medicine, and allied health sciences from different semesters were participated in individual semi-structured interviews and group discussions in order to understand their viewpoints and experiences about evaluation of academic staff in theoretical courses. The interviews were tape-recorded and transcribed verbatim. The data was analyzed using the "content analysis" method.

    Results

    Our findings suggest that although the students are in agreement with evaluating the academic staff, they are reluctant to fill in the forms and stated that the current situation is not satisfactory. "Change, relativity, a student as a judge, non-effective time, open doors, effective question, and non-effective question" represent students’ viewpoints and experiences about evaluating academic staff in theoretical courses using evaluation forms. The participants emphasized the evaluation should be used as a positive reinforcement for improving education quality.

    Conclusion

    Academic staff is the main elements in students’ learning and could act inhibitors and facilitators. By teaching evaluation, one can make changes or corrections in further programs. Meanwhile, creative interventions are essential to satisfy students

  • Ali Koosha, Nahid Kazemizanjani, Abass Ali Nourian, Nouredin Mousavinasab Page 70
    Background and Objective

    Need assessment is can be applied as a tool for a better usage by managers and designers of Continuous Medical Education (CME) programs. Hence, this study was conducted to assess general practitioners’ viewpoints about Continuous Medical Education Programs held in Zanjan University of Medical Education.

    Methods

    This descriptive study was conducted on all general practitioners of Zanjan province (450 persons) but only 260 ones participated by filling in the questionnaires.

    Results

    The motive to participate in CME programs in 46.2% of the participants was gaining credit points while updating scientific information was reported in 38.8% of them. 58.8 percent of the physicians believed that the effect of CME programs was moderate to high; 56.5% wanted 5 to 10 CME programs a year. The influence of CME programs’ place was high to very high according to 64.2% of the participants; 51.2 percent preferred weekends whereas 40.7% preferred daily four-hour programs. 58.8 percent were in favor of holding pre-tests and post-tests to determine the qualitative effect of the program.

    Conclusion

    According to general practitioners, CME programs could be more effective. So it is recommended to hold these programs at the weekends, one day a week and four hours a day. Five to ten programs are also suggested in a year

  • Nayereh Baghcheghi, Hamid Reza Koohestani Page 75
    Background and Objective

    Drug calculation is an essential skill for nurses. However, numerous studies have demonstrated that such a skill is weak among nursing students or even nurses. This study was designed to determine the effect of education through workshop on nursing students’ rapid and sustained learning regarding infused drug calculating skills.

    Methods

    In this semi-experimental study, 28 nursing students studying in the second semester were recruited. Data was collected using a questionnaire including demographic information and ten questions about infused drug calculating. This questionnaire was distributed before, immediately after and 3 months after the workshop.

    Results

    The students’ mean (±SD) score in pre-test was 4.23 (±2.43) and it was 18.22 (±1.33) and 14.12 (±57) in two consecutive post-tests, respectively. Comparing the mean scores revealed that the mean scores of the first and second post-tests were significantly higher than pre-test while the second post-test score was significantly less than the first one (p<0.0001).

    Conclusion

    Our results suggest that although the drug calculating workshop increased the students’ drug calculating skills immediately after the education, but their knowledge significantly decreased after three months; hence it is recommended that nursing instructors evaluate students’ knowledge in this regard at their entrance to the wards and conduct essential practices if needed.