فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 53 (پاییز 1388)

فصلنامه قبسات
پیاپی 53 (پاییز 1388)

  • فلسفه ی اخلاق
  • 218 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر رشاد صفحه 5
    معرفت دینی عبارت است از«محصل سعی موجه برای کشف گزاره ها و آموزه های دینی»؛ فلسفه معرفت دینی، نیز «دانشواره فلسفی است که عهده دار مطالعه فرانگر عقلانی احکام کلی امهات مسائل معرفت دینی». تبیین فرآیند و سازکار تکون و تطور معرفت دینی، از اهم وظائف فلسفه معرفت دینی است، نظریه «ابتناء» نظریه ای است برای تبیین فرایند و سازکار تکون و تطور معرفت دینی؛ (و نیز مبنا سازی برای طراحی «منطق فهم دین» جدید و جامع).
    خلاصه نظریه عبارت است از «معرفت دینی، برآیند تاثیر تعامل متناوب متداوم مبادی خمسه دین، به عنوان پیام الهی». نظریه ابتناء بر چهار اصل به شرح زیر مبتنی است: اصل نخست. فرایند مندی تکون معرفت دینی و برآیندوارگی معرفت دینی، اصل دوم. دو گونگی (روا و ناروا بودن) سازکارهای دخیل در فرایند تکون معرفت دینی، و بالتبع امکان سرگی و ناسرگی معرفت دینی، اصل سوم. پیاموراگی دین و اشتمال آن بر مبادی خمسه دخیل در فهم پیام، اصل چهارم. بر ساختگی کشف و کاربرد صائب و جامع دین، بر کشف و کاربرد صائب و جامع مبادی خمسه و پیشگیری از دخالت عوامل ناروا و انحرافگر.
    کلیدواژگان: معرفت دینی، کشف دین، کاربرد دین، مبادی خمسه
  • محمد جداری عالی، محمد محمدرضایی صفحه 37
    در نظام اخلاقی فضیلت محور ارسطو، غایت همه چیز، خیر نامیده شده است. در میان غایت ها، غایتی هست که ما آن را برای خودش و همه چیز دیگر را برای آن می خواهیم و آن، خیر اعلا و بهترین است که از آن به نیکبختی و سعادت تعبیر می شود. از نظر ارسطو خیر و نیکبختی برای آدمی فعالیت نفس طبق فضیلت و اگر فضایل متعددی وجود دارند، در انطباق با بهترین و کامل ترین فضایل است و فضیلت، ملکه ای است که حد وسطی را انتخاب کند که برای ما درست و با موازین عقلی سازگار می باشد. به عبارت دیگر، فضیلت از لحاظ تعریف و ماهیت، حد وسط است که در جهت تشخیص فضایل از رذایل اعمال و عواطف انسانی به عنوان سنگ محک به کار می رود.
    بر قانون زرین اعتدال، ایرادهای متعددی وارد شده که در این نوشتار مهم ترین آنها در پنج محور به شرح زیر دسته بندی و مورد بررسی واقع شده است:1. عدم کلیت قانون اعتدال؛ 2. عدم کارایی قانون اعتدال در تربیت اخلاقی؛ 3. ناسازگاری قانون اعتدال با طبیعت؛ 4. متضاد بودن فضایل؛ 5. ایرادها بر مبانی قانون اعتدال.
    کلیدواژگان: قانون زرین اعتدال، فضیلت، سعادت، حد وسط، ارسطو، خیر
  • محمدعلی اردستانی صفحه 67
    عقل عملی را با توجه به ادراک گزاره های عملی اخلاقی، می توان عقل عملی اخلاقی نامید. عقل در درک حسن و قبح برخی از افعال و شکل گیری گزاره های علمی اخلاقی مبتنی بر آنها مستقل است؛ مانند: «عدل حسن است» و «ظلم قبیح است» که گزاره های عقل علمی اخلاقی و قانون های بنیادین اخلاق می باشند. راه دیگر شناخت حسن و قبح، یاری دادن شرع است. البته کمک شرع، منافاتی با عقلی بودن حسن و قبح ندارد. به نظر علامه طباطبایی، برای تحقق هر فعل اختیاری، میان طبیعت انسانی از یک طرف و خواص و آثار طبیعی و تکوینی وی از طرف دیگر، یک سلسله ادراکات و افکار میانجی وجود دارد که طبیعت، نخست آنها را ساخته و به دستیاری آنها خواص و آثار خود را در خارج بروز و ظهور می دهد. این نوشتار با الهام از نظریه علامه، صرفا در صدد تبیین سازوکاری است که به واسطه آن، از گزاره های عقل عملی اخلاقی، به عمل اخلاقی انتقال حاصل می گردد.
    کلیدواژگان: عقل عملی، عقل عملی اخلاقی، حسن و قبح عقلی، اعتبار وجوب، اعتبار حسن، عمل اخلاقی
  • سیدجعفر صادقی فدکی، کاظم قاضی زاده صفحه 89
    یکی از موضوعاتی که در میان عالمان و صاحب نظران اسلامی مطرح می باشد این مسئله است که آیا می توان فقه را به حریم مسائل اخلاقی توسعه داد و موضوعات و مسائل اخلاقی را از نگاه فقه و تکلیف بررسی نمود یا خیر؟ در این مورد دو دیدگاه عمده در میان صاحب نظران مطرح است.
    دیدگاه نخست که بیشتر عالمان اسلامی - اعم از فقی هان و عالمان اخلاق - پیرو آنند و روش و سیره عملی آنان در تالیف آثار فقهی و اخلاقی نیز همین نظریه را تایید می کند، آن است که موضوعات و مسائل اخلاقی از فقه جداست، از این رو نمی توان فقه را به حریم اخلاق گسترش داد. عمده ترین دلایلی که برای این دیدگاه اقامه شده، آن است که علم اخلاق و فقه دو علم متفاوت با مسائلی مختلف اند که هر یک باید در جایگاه خود مورد بحث و بررسی قرار گیرد. افزون بر این، توسعه فقه به حریم اخلاق پیامدهای ناخوشایندی را هم برای فقه و هم برای اخلاق در پی دارد که این امر مانع گسترش فقه به حریم اخلاق می گردد.
    دیدگاه دوم که این تحقیق در صدد تایید و اثبات آن می باشد، این است که گسترش فقه به حریم اخلاق جایز و بلکه از جهاتی ضرورت دارد؛ زیرا این کار، علاوه بر اینکه پیامدهای مورد ادعا در مورد ورود فقه به حریم اخلاق را در پی ندارد، فوایدی نیز برای افراد و جامعه به بار می آید که لزوم ورود فقه به حریم مسائل اخلاقی را دو چندان می کند. آیات قرآن، روایات و سیره برخی از فقی هان و مفسران آیات الاحکام از عمده ترین دلایلی است که می توان برای اثبات این دیدگاه بدان استناد کرد.
    کلیدواژگان: فقه، اخلاق، احکام، تکلیف
  • سیده منا موسوی، محسن جوادی صفحه 113
    نظریه امر الهی که اخلاق را وابسته به دین می داند، همواره مدافعانی داشته است ولی صورت واحدی ندارد و تقریرهای های گوناگون یافته است. این مقاله به تقریر رابرت آدامز از نظریه امر الهی می پردازد که اولا، دامنه وابستگی اخلاق به دین را به مفاهیم الزامی اخلاق، مانند باید و نباید و درست و نادرست محدود می کند؛ ثانیا، این وابستگی را به ماهیت آنها مربوط می داند، نه در معنای آنها، و سرانجام اینکه: در مورد مفاهیم ارزشی به معنای خاص (مانند خوب و بد) به استقلال اخلاق معتقد است و اتفاقا همین عدم وابستگی خوب و بدها به دین را شاهد نادرستی اشکال دلبخواهی بودن اخلاق در نظریه امر الهی خود می داند.
    کلیدواژگان: خوب و بد، درست، الزام، نظریه امرالهی، آدامز
  • حسن معلمی صفحه 139
    درباره مفاد باید و نبایدهای مطلق و باید و نبایدهای اخلاقی، نظریاتی عرضه شده که چهار نظریه مهم تر است: 1) مفاد باید، ضرورت بالغیر برآمده از اراده فاعل است؛ 2) مفاد باید، ضرورت ادعائی و جعلی است؛ 3) مفاد باید، ضرورت بالقیاس است؛ 4) مفاد باید، ضرورت بالقیاس و بالغیر است یا به عبارت دقیق تر، ضرورت بالقیاس بالغیر است. نظریه چهارم مورد قبول نوشتار حاضر است؛ زیرا دیدگاه نخست ضرورت قبل از اراده را پاسخ نداده و نظریه دوم دچار لغویت است و دیدگاه سوم به رابطه میان فاعل و فعل توجه نکرده است.
    کلیدواژگان: ضرورت، بایدها و نبایدها، ضرورت بالغیر، ضرورت بالقیاس، ضرورت ادعائی
  • مهدی عباس زاده صفحه 157
    این نوشتار بر آن است که به بررسی آرای فیلسوف و متکلم اسکاتلندی مدرسی، یوهانس دنس اسکوتوس(1266 -1308م.) در زمینه «اصالت اراده» و بررسی و نقد اجمالی آن بپردازد. آنچه فلسفه اخلاق اسکوتوس را به ویژه از فلسفه اخلاق ارسطویی و مشائی هم در سنت مسیحی و هم در سنت اسلامی جدا می کند، اعتقاد اسکوتوس به جدایی عقل و اراده وعدم تبعیت اراده انسان از عقل اوست که نتیجه طبیعی آن به نحوی اعتقاد به اصالت اراده می باشد. در پایان نوشتار با توجه به دیدگاه های مطرح در فلسفه اسلامی، نسبت عقل و اراده به ویژه در مسائل اخلاقی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، فلسفه اخلاق، اراده، عقل، آزادی اراده، اختیار
  • سعید فراهانی فرد، یوسف محمدی صفحه 179
    اخلاق و فلسفه اخلاق از بنیادی ترین وچالش برانگیزترین مقولات علمی در مباحث مربوط به محیط زیست است. به دلیل پویایی فلسفه و مسائل اخلاقی وتحول در مسائل و موضوعات زیست محیطی این دو حوزه، پیوندی وثیق با یکدیگر پیدا کرده اند. در حوزه اخلاق زیست محیطی سه نگرش عمده و متمایز قابل تصور و تقسیم بندی است: 1- مکتب اخلاقی انسان گرا؛ 2- مکتب اخلاقی طبیعت گرا؛ 3- مکتب اخلاقی قرآن محور. پرسش اصلی این نوشتار آن است که کدام مکتب اخلاقی نقش موثرتری در کاهش بحران زیست محیطی و کاهش تخریب محیط زیست ایفا می کند؟ ما ضمن نقد و بررسی مبانی دو مکتب اخلاقی انسان گرا وطبیعت گرا، باتبیین مبانی مکتب اخلاقی مبتنی بر قرآن نشان خواهیم داد که دو مکتب یاد شده با وجود دارا بودن ظرفیت های مثبت، در مقایسه با مبانی اخلاقی قرآن، کاستی های فراوانی دارند و چنانکه تجربه نشان داده، در این زمینه موفق نبوده اند؛ درمقابل، مکتب اخلاقی برگرفته از قرآن دارای ظرفیت هایی غیر قابل انکار در این زمینه است.
    کلیدواژگان: قرآن، مبانی اخلاقی، محیط زیست، انسان گرایی، طبیعت گرایی، خدامحوری
  • ترجمه انگلیسی چکیده مقالات
    ابوالفضل ساجدی صفحات 1-10
|
  • Ali, Akbar Rashad Page 5
    Religious wisdom is “the final result of well-founded attempts for the exploration of religious teachings and interpretations”. The philosophy of religious wisdom is “the field that is responsible for the macroscopic intellectual study of general religious axioms and significant issues of religious wisdom”. The clarification of the processes and varieties of the development of religious wisdom is one of the main responsibilities of the philosophy of religious wisdom. The “Ibtena” view is one aimed at this kind of clarification. It also attempts to pave the way for the design of a modern and comprehensive logic for understanding religion. In short, the view holds that religious wisdom is the outcome of the continued alternative interaction of the five basic fundamentals of religion as a divine message. The view is founded on four basic principles: Principle one: the process nature of the development of religious wisdom and the product nature of religious wisdom itself,Principle two: the duality of (due and undue) factors contributing to the development of religious wisdom resulting in religious wisdom that is either pure or impure,Principle three: the message-orientedness of religion and its five basic components, andPrinciple four: the all-encompassing discovery and application of religion and its five basic fundamentals to eliminate the intervention of unjust and misleading factors.
  • Mohammad Jedari Aali, Mohammad Mohammad, Rezaie Page 37
    According to Aristotle’s virtue-centered ethical system, the objective of everything is goodness. Among the different objectives, there is one objective which we want it for itself and everything else is for this objective; this is the best and highest goodness called prosperity and felicity. Aristotle believes human’s goodness and felicity is the activity of soul according to virtue; and if there are many virtues it should be in accordance with the best and most complete virtue; and virtue is the habit of choosing a middle-term which is the most correct and rational one. In other words, the definition and nature of virtue is a middle-term which is a good criterion to help us distinguish between virtues and vices in human’s deeds and feelings. Various problems have been posed for the golden rule of moderation which are categorized here in four main groups and investigated as follows:1. Non-generality of the moderation rule;2. Non-proficiency of the moderation rule in ethical training;3. Inconsistence of the moderation rule with nature;4. Contradiction of virtues;
    Keywords: the golden rule of moderation, virtue, prosperity, middle, term, Aristotle, goodness
  • Mohammad, Ali Ardestani Page 67
    We can call practical reason, ethical practical reason because it understands ethical practical proposition. Reason independently understands goodness and badness of some deeds and on this base, creates some ethical practical propositions. For example: ‘justice is good’ and ‘injustice is bad’ are two propositions of ethical practical reason and are the fundamental laws of ethics. Another way to understand the goodness and badness of deeds is to get help from the Divine law; yet this help is not in conflict with the rationality of goodness and badness. Allameh Tabataba’i believes that for the formation of any optional action, there are some intermediate understanding and thoughts between human’s nature on the one hand and it's natural and genetical properties and effects on the other hand; these thoughts are first made by nature and then nature displays its effects and properties in the world by their aid. This article will try to present a solution to transfer us from (understanding) ethical propositions of practical reason to ethical deeds.
    Keywords: practical reason, ethical practical reason, rational goodness, badness, validating obligation, validating goodness, ethical action
  • Seyyed Jafar Sadeghi Fadaki, Kazem Qazi, Zadeh Page 89
    One of the subjects posed among Islamic scholars is as follows: can we expand jurisprudence to the field of ethical matters; and can we see ethical matters and subjects as obligations and from the perspective of Jurisprudence or not? Two main views are posed by scholars in this regard:The first perspective –accepted by most Islamic scholars including jurists and scholars of ethics which is in practice approved by their jurisprudential and ethical writings – is that ethical matters and subjects are separated from jurisprudence; therefore jurisprudence cannot be expanded to the field of ethics. The main reason presented for this perspective is that jurisprudence and ethics are two separate sciences with different discussions and each should be discussed and investigated on their own. In addition, expanding jurisprudence to the field of ethics causes some detriments for both jurisprudence and ethics which prevents this expansion. The second perspective – confirmed and validated in this article – is that expanding jurisprudence to the field of ethics is permissible and even necessary due to some considerations because this expansion not only does not have the claimed detriments for jurisprudence and ethics, rather it has some advantages for people and the society which makes it really necessary. The main reasons of this perspective is some of Quran’s verses, narrations and the manner of some jurists and interpreters of Quran’s command-verses. This view is fully elaborated and validated in this article.
    Keywords: jurisprudence, ethics, commands, obligation
  • Mona Mosavi, Mohsen Javadi Page 113
    The divine command ethics which make ethics dependent on religion always had and still have some proponents but it has not a unified form. Rather it is articulated in different forms. This paper deals with the divine command ethics articulated by Robert Mary Adams. His divine command theory firstly limited the domain of dependency to obligatory concepts like ‘ought’ and ‘right’ and secondly didn’t accept the conceptual dependency but hold only that without religious concepts we can not explain the essence of these moral concepts. Finally his divine command ethics allowed for the independency of some non obligatory concepts like ‘good’ and ‘bad’. This independency allowed him to refute some famous objections to Divine Command ethics like the problem of ‘arbitrariness’ of morality.
    Keywords: good, bad, right, obligation, divine command ethics, Robert Adams
  • Hasan Moallemi Page 139
    Four perspectives are posed regarding the meaning of absolute obligations and ethical obligations. Four of these views are important which are as follows: 1- the meaning of obligation is a necessity by something arisen from the agent’s will; 2- the meaning of obligation is a claimed and spurious necessity; 3- the meaning of obligation is a necessity in relation to something; 4- the meaning of obligation is a necessity by something and a necessity in relation to something; more exactly it is a 'bel-qias bel-qeir' necessity. The fourth theory is accepted in this article because the first theory has not clarified the necessity before the agent’s will, the second theory is pointless and the third theory has not considered the relation between the agent and the action.
    Keywords: necessity, obligations, necessity by something, necessity in relation to something, claimed necessity
  • Mehdi Abbas, Zadeh Page 157
    This article has tried to investigate the views of John Duns Scotus (1266-1308), the Scottish philosopher and theologian, regarding Voluntarism and will briefly criticize it. The difference between Scotus’s philosophy of ethics and the Aristotelian and Peripatetic philosophy of ethics (both in the Christian and Muslim tradition) is that Scotus believes reason and will are separate and human’s will does not obey his reason. This theory naturally ends up to a kind of voluntarism. Finally considering the important views of Islamic philosophy, the relation between reason and will, especially in ethical matters, is investigated.
    Keywords: ethics, the philosophy of ethics, will, reason, freedom of will, choice
  • Saeed Farahani, Fard, Yusuf Mohammadi Page 179
    One of the most foundational and challenging points of the discussions related to the environment is ethics and the philosophy of ethics. These two fields are very closely related to each other due to the dynamic status of philosophy and ethical issues and the changes of environmental subjects and questions. Three main and distinct perspectives can be imagined regarding environmental ethics: 1- the humanist ethical school; 2- the naturalist ethical school; 2- the Quran-based ethical school. The main question of this article is as follows: which ethical school can more effectively decrease the environmental crisis and the destruction of the environment? Analyzing and criticizing the bases of the two humanist and naturalist ethical schools and explaining the bases of the Quran-based ethical school, we will show that even though the first two schools have positive potentialities, but compared with Quran’s ethical bases, they have many flaws and have not been successful in this field as proved by experience. On the other hand, the Quran-based ethical school has many undeniable potentialities in this field.
    Keywords: Quran, ethical bases, environment, humanism, naturalism, God, centered