فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 59 (پاییز 1388)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 59 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 9
  • امیدعلی مسعودی استادیار صفحه 11
    مقاله حاضر، حاصل پژوهشی است که با هدف شناخت مؤلفه های پنهان در پیش بینی وضعیت «نظارت الکترونیکی» در جامعه اطلاعاتی 20 سال آینده کشور ایران انجام شده است تا تصویری روشن به کارگزاران آن ارائه دهد. به این منظور، پس از مصاحبه های عمقی که در 3 مرحله، بر اساس روش دلفی انجام گرفت، دیدگاه های 15 صاحبنظر دریافت شد. در مرحله اول، 27 پیش بینی و در مرحله دوم، پس از هم رایی، 18 پیش بینی اظهار شد.
    این 18 پیش بینی، در قالب 18 پرسش در اختیار مجریان جامعه اطلاعاتی ایران؛ «مهندسان مراکز پشتیبانی اینترنت» قرار گرفت. در تحلیل عاملی، ابتدا به منظور بررسی ساختار عاملی، پرسش ها با روش مؤلفه های اصلی و چرخش واریماکس؛ چرخش داده شدند و نتایج حاصل از آنها نامگذاری شد. به این ترتیب، 6 مؤلفه اصلی و پنهان شناسایی شدند:نظارت آسان، نظارت فرهنگی، سواد رسانه ای، نظارت تخصصی، آسیب پذیری آزادی ها و مقاومت مردمی
    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، جامعه تحت نظارت، روش دلفی، نظارت الکترونیکی
  • سید جمال الدین اکبرزاده جهرمی صفحه 37
    تلویزیون تعاملی حاصل دو فرایند «همگرایی» و «تعامل» ناشی از انقلاب دیجیتال است. در پژوهش حاضر موانع راه اندازی تلویزیون تعاملی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش، با روش کیفی و استفاده از مصاحبه عمیق با کارشناسان و سیاستگذاران به دست آمده است. یافته ها حاکی از این است که تلویزیون تعاملی، چندان شناخته شده نیست و راه اندازی آن با موانع متعددی روبه روست که آنها را می توان به سه بخش عمده شامل محدودیت های «فنی و تولیدی»، «فرهنگی و اجتماعی» و «قانونی و حقوقی» تقسیم کرد. موضوعاتی چون نامناسب بودن زیرساخت های فنی و بی توجهی به تربیت نیروی انسانی ماهر برای تولید برنامه های تعاملی را می توان در دسته محدودیت های «فنی و تولیدی» قرار داد. موضوعاتی از قبیل انحصاری و دولتی بودن تلویزیون و فراگیر نبودن فرهنگ استفاده از این فناوری ها در بخش محدودیت های «فرهنگی و اجتماعی» جای می گیرند. ابهامات موجود بر سر پخش صدا و تصویر از طریق وب و فقدان قانون مناسب برای حفظ حقوق معنوی برنامه ها و حفظ حریم خصوصی افراد نیز در مباحث «قانونی و حقوقی» می گنجند.
    کلیدواژگان: تعامل، تلویزیون تعاملی، صداوسیما، فناوری، همگرایی
  • محمد حسینی، سیدوحید عقیلی، سید محمد مهدی زاده صفحه 65
    هر چند دنیای دیجیتال دریچه های تازه و بکری را برای مخاطبان گشوده است که رسانه ها از طریق آنها می توانند بر گستره مخاطبانشان بیفزایند، اما پدیده جهانی دیجیتالی شدن رسانه ها، با ورود به هر کشور، به اقتضای شرایط تاریخی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، علمی و فرهنگی جامعه،تجربه ای جدید و منحصربه فرد به شمار می رود.
    در این تحقیق با استفاده از روش کیو، دیدگاه های کارشناسان، مدیران و صاحبنظران حوزه رادیو، در داخل و خارج از کشور مورد بررسی قرار گرفته است و متغیرهای مربوط به دیجیتالی شدن، در سه بخش تولید، ارسال و دریافت، به عنوان «متغیرهای وابسته» و کلیه عوامل تسهیل کننده یا ممانعت کننده از رسیدن به هدف (شامل دو بخش درون و برون سازمانی) به عنوان «متغیرهای مستقل» در نظر گرفته شده اند.
    بر اساس نتایج به دست آمده، مهم ترین مشکل در خصوص تغییر سیستم رادیو از آنالوگ به دیجیتال، مجاب کردن شنوندگان برای خرید دستگاه گیرنده رادیو دیجیتال است. اما در کنار این مشکل، به دلیل آنکه رادیوهای امروز، راهی جز طی مسیر دیجیتالی شدن ندارند، مهم ترین نکته قابل توجه برای مدیران رسانه، برنامه ریزی در جهت تغییر محتوای لازم است که در این خصوص برخلاف مسائل فنی، مطالعات چندانی انجام نشده است.
    کلیدواژگان: رادیو دیجیتال، شبکه رادیویی، مدیریت رسانه، نظام آنالوگ، نظام دیجیتال
  • مریم اکبری آزاد، عبدالله گیویان، محمد میناوند صفحه 97
    مقاله حاضر درصدد بررسی دیدگاه های کارشناسان و کارگزاران ارتباطات در خصوص تاثیر پادکستینگ، برای رادیو در ایران است. اطلاعات لازم برای بررسی فرصت ها و تهدیدهای پادکستینگ، از طریق روش های اسنادی و کیفی (گروه های کانونی) به دست آمده که طی آن، از سه گروه کارشناسان رادیو، کارشناسان رسانه های جدید و گردانندگان پادکستینگ در ایران نظرخواهی شده است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و معنا کردن یافته های پژوهش، از همگرایی رسانه ای استفاده شده است. نتایج، نشان دهنده آن است که پادکست می تواند ظرفیت های جدیدی را در سه سطح سازمانی، فردی و محیطی فراهم کند که مهم ترین آنها ایجاد فضای رقابتی برای رادیو، گسترش و توسعه رادیوهای تخصصی، شکستن انحصار و ایجاد فضای بحث و گفتگو و نقد و انتقاد در برنامه های رادیویی، استفاده از امکانات رسانه های دیجیتال، استعدادیابی، شناخت بهتر مخاطب و معرفی رادیو به نسل سوم ناآشنا با رادیو است. اما این فناوری به دلیل موانع فنی، حقوقی و... موجود در کشور، دست کم تا زمانی که فاقد زیرساخت های لازم هستیم، تهدیدی برای رادیو محسوب نمی شود.
    کلیدواژگان: پادکست، پادکستینگ، رادیو، فضای مجازی
  • حمید ضیایی پرور صفحه 115
    هدف اصلی این مقاله بررسی وضعیت «آی پی تی وی» و «تلویزیون های اینترنتی» در ایران و جهان و نیز وضعیت فناوری های پخش تصویر و فیلم در فضای سایبر ایرانی بوده است. روش تحقیق روش اسنادی مبتنی بر اینترنت بوده است. در بخش آی پی تی وی، از گزارش های تحقیق اتحادیه بین المللی ارتباطا ت راه دور بهره برداری شده و در بخش تلویزیون های اینترنتی و فناوری های پخش تصویر و فیلم در فضای سایبر ایرانی، با روش انتخاب نمونه های هدفمند، 4 وب سایت اینترنتی یوتیوب، ویدئو گوگل، کلام تی و رضوی تی وی، به عنوان اصلی ترین فناوری های پخش تصویر و فیلم در فضای سایبر ایرانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. با استفاده از وب سایت های اصلی این شبکه های اینترنتی نیز سعی شده است کارکردها و ویژگی های این شبکه ها، به طور دقیق و مستند مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرند. بر اساس مطالعه حاضر به نظر می رسد صدا و سیما به عنوان رسانه ملی باید با رصد کردن تلویزیون های اینترنتی به نیازهای جدید مخاطبان فضای سایبر بیندیشد و برنامه ریزی های لازم را در این خصوص انجام دهد.
    کلیدواژگان: آی پی تی وی، تلویزیون های اینترنتی، ویدئو کست، ویدئو گوگل، یوتیوب
  • فرناز سعادت، افسانه مظفری صفحه 141
    مقاله حاضر، برگرفته از پژوهشی است که با حمایت سازمان منطقه آزاد کیش و با استفاده از روش پیمایشی، به بررسی کاربرد ابزارهای نوین ارتباطی در حوزه تبلیغات گردشگری، در منطقه آزاد کیش می پردازد. در این پژوهش، میزان آشنایی کارشناسان تبلیغات منطقه آزاد کیش با سه ابزار نوین ارتباطی «اینترنت»، «پیام کوتاه» و «بیلبورد دیجیتال» و همچنین میزان استفاده از این ابزارها در این منطقه، از سال 1382 تا 1387 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که میزان استفاده کارشناسان تبلیغات منطقه آزاد کیش از ابزارهای نوین ارتباطی در تبلیغات گردشگری، وابسته به متغیر «میزان آشنایی» این افراد با این ابزارهاست. همچنین «میزان آشنایی» خود نیز معلول متغیرهایی چون «آشنایی با زبان انگلیسی» و «سطح تحصیلات» افراد است. در کل، میزان آشنایی جامعه آماری با ابزارهای نوین ارتباطی و میزان استفاده افراد از این ابزارها در حد متوسط قرار دارد. این در حالی است که امروزه، رشد سریع فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، دستیابی به بازارهای جدیدی را در زمینه گردشگری فراهم آورده است و اگر ابزارهای نوین ارتباطی در حوزه تبلیغات، با توجه به نقش و کارکرد خاص خود، با آگاهی کامل و به درستی به کار گرفته شوند، می توانند نقش مهمی در توسعه این صنعت درآمدزا ایفا کنند.
    کلیدواژگان: ابزارهای نوین ارتباطی، بیلبوردهای دیجیتالی، پست الکترونیک، پیام کوتاه، گردشگری الکترونیکی
  • گلن کریبر، روی استن مارتین، مهدی نجف زاده صفحه 171
    گشایشاغلب کسانی که در دهه هفتاد میلادی دوره گذار از نوجوانی به جوانی را سپری کرده اند، هنگام در میان گذاشتن تجربیات خود با دیگران به این نکته اشاره می کنند که در این دوره شاهد بوده اند دنیا به «یکباره» تغییر یافته است. بخش عمده ای از این تغییر سترگ به واسطه ابزارهای جدیدی است که در زندگی انسان کاربرد یافته است.
  • صفحه 189
  • صفحه 191
  • صفحه 195
  • صفحه 201
  • فرم اشتراک
    صفحه 205
|
  • Omid Ali Masoudi Page 11
    The present article is the result of a study aimed at discovering the unknown elements in predicting the status of "electronic surveillance" in the information society of Iran within the next 20 years, to provide the its agents with a clear image. For this purpose, after deep interviews carried out at 3 stages using Delphi method, 15 experts were consulted. In the first stage, 27 predictions, and in the second phase, 18 predictions were stated. The 18 predictions were given to the Iran Information Society executive team, i.e. "Internet Support Centers Engineers ", in form of 18 questions. In the factor analysis, first in order to examine the factor structure, questions were rotated using main components and Varimax rotation and the results were named. Therefore, 6 main and hidden components were identified: Uncomplicated supervision, cultural supervision, media literacy, expert supervision, vulnerability of freedoms and public resistance.
  • Seyyed Jamalaldin Akbarzadeh Jahromi, M.A Page 37
    Interactive TV is the result of the two processes of "convergence" and "interaction" arisen from digital revolution. In the present study, obstacles to launching an interactive TV in Iran have been discussed. The findings of the study were obtained through a qualitative method using deep interviews with experts and policy-makers. Results show that interactive television is not well known even for national media managers and, therefore, launching an interactive TV faces many impediments which could be divided into three major categories: "technical and production limitations","cultural and social" barriers and finally "legal and regulatory" obstacles. Issues such as inappropriate technical infrastructure and neglect of training skilled human force for producing interactive programs, all could be put in the category of "technical and production" limitations. However, questions like "television being state-run and in the monopoly of government" and also lack of culture pervasiveness can be categorized as "cultural and social" limitations. Ambiguities regarding broadcasting audio and video programs over the Web and the lack of required rules for reserving programs copyright and respecting individuals’ privacy are among the "legal and constitutional" limitations.
  • Mohammad Hosseini. Seyyed Vahid Aqili , Seyyed Mohammad Mehdizadeh Page 65
    Although the digital world has opened to the media audience new windows through which they can add to the range of their audience, the universal phenomenon of digitalization of media, entering every country, is considered a new and unique experience, as the historical, economic, political, social, scientific, and cultural conditions of the society requires.Using the Q-method, the present study examines the views of experts, managers and radio professionals inside and outside the country and the variables related to digitalization in three sections of production, distribution and reception were considered as "dependent variables" and all the facilitating or limiting factors (including the two sections of intra- and extra- organizational factors) were deemed as "independent variables". Based on the research findings, the most significant challenge regarding the change from analog to digital radio system is persuading listeners to buy a digital radio. Furthermore, since today’s radios have no options but to get digitalized, the most important point for media managers is planning to change the necessary content, something on which little have been done.
  • Maryam Akbari Azad Abdullah Gyvyan , Mohammad Minavand Page 97
    The present article aims to examine communications experts and professionals’ viewpoints about the impact of Podcasting, as the new wave of Internet-based world of communications, on radio in Iran. Data required for studying the opportunities and threats of Podcasting were obtained through documentary and qualitative methods used by focus groups. Three expert groups, i.e. radio professionals, new media experts and operators of Podcasting were surveyed. Also, to analyze data and extract the significance of research findings, "media convergence" was used. The results indicate that podcast can provide new capacities at three levels, i.e. organizational, individual and environment, of which the most important are as follows: creating competitive space for radio, developing and expanding niche radios, breaking the monopoly and creating an atmosphere of discussion and criticism in radio programs, using digital media capabilities, talent-finding, knowing of radio audience better and introducing radio to the third generation unfamiliar with radio. However, this technology, due to technical, legal … barriers existing in the country, is not deemed as a threat to radio, at least until we lack the necessary infrastructure for such a technology.
  • Hamid Ziyayiparvar Page 115
    The main purpose of the present article is to examine "IPTV" and "Internet TV" in Iran and the world, and the technologies of delivering film and video in Iranian cyberspace. The research method used in this study is documentary and Internet-based. As for IPTV, the study uses research reports belonging to the International Telecommunications Union, and for Internet TV and technologies of distributing videos and films in Iranian cyberspace, the study, using purposeful sampling technique, analyzes 4 web sites, i.e. YouTube, Google Video, Kalam TV and Razavi TV, as the main technologies of distributing video and film in Iranian cyberspace.Using the main websites of these Internet channels, the article attempts to closely examine their functions and features. Based on this study, it seems that the IRIB, as a national media, should observe Internet channels closely and consider the new needs of cyberspace audience and consequently make the required plans in this regard.
  • Farnaz Saadat Afsane Mozaffari Page 141
    The present article is based on a research project sponsored by Kish Free Zone Organization. It studies the application of new communication tools in tourism advertisements through a survey method. The study looks into the level of familiarity of advertisement experts in Kish Free Zone with the three new communication tools, i.e. "the Internet", "message" and "digital billboard", and examines the extent of using these tools in the area within last 5 years. The results indicate that the extent of utilizing modern communication tools in tourism advertisements by advertisement experts in Kish Free Zone is dependent on the variable "level of familiarity" with such tools. The "level of familiarity" itself is dependent on variables such as "familiarity with the English language" and "education level". Generally, the level of familiarity of the subjects with these tools is average. However, today, the rapid growth of new communication and information technologies has provided access to new markets in tourism, and if modern communication tools in advertisement field, given their specific role and function, are employed properly and with full awareness, they can play an important role in development of this profitable industry.