فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1386)

نشریه علوم اجتماعی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین بهروان، اعظم علیزاده صفحه 1
    این پژوهش به بررسی میزان فردگرایی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1385 و عوامل مؤثر بر آن می پردازد. برای تحلیل فردگرایی از نظریات جامعه شناسی ماکس وبر، دورکیم، هابرماس، زیمل، ریسمن، مرتن و مید استفاده شده است، روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایش و تکنیک جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه استاندارد می باشد. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل رگرسیون دو متغیره، رگرسیون چند متغیره و آنالیز واریانس متناسب با فرضیات تحقیق استفاده شده است. نتایج این تحقیق که از یک نمونه 300 نفری، به صورت نمونه گیری خوشه ای،چندمرحله ای، تصادفی،قشربندی نامتنا سب و از طریق فرمول کوکران از جامعه آماری 18152 نفری دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد به دست آمده است. فردگرایی کلی دانشجویان در یک طیف 5 نمره ای معادل 4/3 است که میانگین فردگرایی متوسط رو به بالا ارزیابی می شود. نتایج تحلیل دو متغیره نیز نشان داد که متغیر های تعدد نقش، خلوت شخصی و شبکه روابط اجتماعی تاثیر مثبت برفردگرایی و سنت گرایی تاثیر منفی داشته است. مرد بودن و سکونت در شهر بر میزان فردگرایی تاثیر مثبت داشت و کسانی که در رشته الهیات تحصیل می کنند فردگرایی کمتری داشتند. نتایج تحلیل چند متغیره و تحلیل مسیر نشان داد که متغیر های مستقل خلوت شخصی (به میزان 364/0)، سنت گرایی (به میزان 289/0-)، جنسیت (نوع مرد 103/0)، محل دایم زندگی (زندگی در شهر 122/0)، مجموعه نقش (به میزان181/0) و رشته تحصیلی (الهیات 146/0-) به عنوان متغیر های مؤثر بر متغیر فردگرایی ظاهر شده اند. نتایج تحلیل مفهوم فردگرایی رادر سه عامل استقلال،اهداف شخصی و رقابت دسته بندی کردکه با تحقیقات قبلی هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: فرد گرایی، سنت گرایی، تعدد نقش، خلوت شخصی، شبکه روابط اجتماعی
  • سیدعلی حائری زاده، داوود نادمی صفحه 27
    کنش های اندیشه بنیاد و عقل مدار همواره باعث نزدیک شدن تمدن ها و فرهنگ هاگردیده است. این کنش ها نیازمند روند مستمر و پایدار هستند. ثابت ماندن در جهان متغیر لطمه زیادی به جامعه و فرهنگ خودی وارد می سازد. در این راستا گفتمان تمدن ها می تواند راه های بسیاری را بگشاید که قبل از این وجود نداشت و یا به سختی قابل تحصیل بود. در عین حال گفت و گوی تمدن ها خود شامل نیاز هایی نظیر نیاز های تمدنی، تعاملات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی از یک سو، و موانعی نظیر شکاف ارتباطی (مبتنی بر فرهنگ)، موانع سازمانی یا ساختاری، و موانع فنی است.
    کلیدواژگان: گفت و گو، تمدن، ضرورت، موانع، تئوری ها
  • بیژن خواجه نوری، علی اصغر مقدس صفحه 45
    مشارکت سیاسی زنان یکی از موضوعات مهمی است که در حوزه های مختلف علوم اجتماعی و سیاسی به آن توجه خاص می شود. افزایش سطح تحصیلات زنان، تمایل آن ها به مشارکت در عرصه های مختلف اجتماعی و اقتصادی و به طور کلی تلاش آن ها برای کسب نقش های مختلف در اجتماع، حکایت از فعال شدن جنبش اجتماعی زنان در ایران دارد. اما علی رغم این جنبش، مشاهده می شود که مشارکت سیاسی آن ها در وضعیت کنونی گسترده نبوده و این در حالی است که در بسیاری از کشور هایی که تحت تاثیر فرایند جهانی شدن قرار گرفته اند زنان نقش های سیاسی وسیعی را عهده دار شده اند. این مطالعه بر آن است که با رویکردی جدید و با استفاده از مفهوم جهانی شدن به مطالعه رابطه بین فرایند جهان شدن و مشارکت سیاسی زنان بپردازد، و دلایل استقبال محدود زنان ایرانی را در عرصه مشارکت سیاسی کشور بررسی کند.
    روش تحقیق کمی و به شیوه پیمایشی مورد استفاده قرار گرفته است و نمونه مورد مطالعه حدود 2260 نفر از زنان تهرانی، شیرازی و استهبانی بین سنین 16 تا 45 سال بودند که با روش نمونه گیری تصادفی نظام مند انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه خود گزارشی استفاده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که به ترتیب متغیرهای سکولار بودن، شهر در معرض ICTها، سرمایه اجتماعی، نوگرایی، سال های ازدواج، اعتماد اجتماعی و وسایل ارتباط جمعی در مجموع 41٪ از تغییرات مشارکت سیاسی زنان را تبیین می کنند (411/0 = 2R).
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، جهانی شدن، جنبش اجتماعی زنان، سرمایه اجتماعی، دنیوی گرایی، اعتماد اجتماعی
  • رسول ربانی، دارما آرانچولام، محمد عباس زاده، وحید قاسمی صفحه 73
    مشارکت مردم در روند تصمیم گیری شهری، یکی از عناصر اصلی حکومت دموکراتیک و مردمی بوده است و افزایش مشارکت مردم در امور شهری می تواند در ایجاد تعادل و هماهنگی لازم بین بخش های جامعه، نقش ارزنده ای را ایفا نماید. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی تاثیر رفاه اقتصادی و اجتماعی بر میزان مشارکت شهروندان در امور شهری بوده است.
    روش تحقیق پیمایشی است و جامعه آماری مورد مطالعه شامل سرپرستان خانوارهای شهر اصفهان به تعداد444552 نفر می باشد. از این تعداد، 700 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در تحقیق حاضر، پرسش نامه می باشد که بعد از بررسی اعتبار و پایایی آن، از طریق پرسش گران آموزش دیده به مرحله اجرا درآمده است (سال1386).
    یافته های تحقیق حاضر،نشان می دهد که بیشتر شهروندان اصفهانی مشارکت بالایی در امور شهری داشته و بین رفاه اقتصادی و اجتماعی با میزان مشارکت شهروندان در امور شهری رابطه معنی دار خطی حاصل آمده است. نتیجه غالب اینکه هر چقدر مسئولین شهری بتوانند اعتماد مردم را جلب کرده و از این طریق بر رضایتمندی اجتماعی آنان بیفزایند، در این صورت احساس تعلق آنان را به منطقه سکونتی شان افزایش داده و باعث افزایش مشارکت آنان در امور شهری می گردند.
    کلیدواژگان: مشارکت، رفاه اقتصادی، رفاه اجتماعی، اعتماد نهادی، رضایتمندی اجتماعی و بهداشتی
  • عبدالحسین کلانتری صفحه 101
    انسان به اقتضای هستی خویش همواره از معنای امور سؤال می کند. کلیه شاخه های معرفتی و تمدنی، پاسخ هایی هستند که وی در مقابل معمای خود هستی، هستی خود و دیگر امورات ابراز نموده است. در این میان پرسش از معنای کنش نیز اهمیت به سزایی داشته و دارد. در این نوشتار درصدد هستیم پاسخ هایی را که از منظر جامعه شناختی به پرسش از معنای کنش های انسانی و چگونگی شکل گیری و فهم آن ارایه شده است، در قالب روان شناسانه و قاعده کاوانه بازیابی نموده و نسبت هریک از پارادایم ها و نظریات مطرح جامعه شناسی را با آن ها بسنجیم.
    کلیدواژگان: معنا، رویکرد روان شناسانه، رویکرد قاعده مدارانه، معناکاوی و قاعده کاوی
  • گلمراد مرادی، لیلا زندی صفحه 127
    امنیت به عنوان نیاز اساسی برای افراد جامعه در ارتباط متقابل با عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می باشد. امروزه نقش و اهمیت این مساله در پیش رفت هر جامعه ای تا بدان پایه است که آن را بستر و پیش نیاز هر گونه توسعه ای می دانند. وجود امنیت اجتماعی به عنوان یکی از تمهیدات در راستای حفظ حیات گروه های اجتماعی و برخورداری آن ها از فرصت ها و امکانات و تسهیلات به منظور دست یابی به اهداف مورد نظر خویش مطرح شده است. در این راستا معنای امنیت اجتماعی به عنوان یک مفهوم پیچیده هر چند که تعریف آن به عنوان یک پدیده ادراکی و احساسی است، مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی این مقاله خشونت خانوادگی و تاثیرات آن بر امنیت اجتماعی در جامعه با تاکید بر شهر سنندج می باشد. چارچوب نظری در این مقاله برگرفته از رهیافت های نظری تعامل گرایی، یادگیری اجتماعی و نابرابری جنیستی می باشد.
    روش تحقیق در این مقاله پیمایش بوده است و اطلاعات از طریق پرسش نامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS در محیط ویندوز پردازش شدند و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیف و تبیین(ضریب پیرسون، آزمونTوF، رگرسیون چندمتغیره) صورت گرفته است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که 3 متغیر خشونت خانوادگی با مقدار(234/0- Beta=)، نگرش های مذهبی با مقدار(18/0Beta=) و نگرش های مردسالاری با مقدار(17/0- Beta=) به ترتیب میزان اهمیتی در تعیین واریانس متغیر وابسته داشته اند، وارد معادله رگرسیونی شده اند و در مجموع این 3 متغیر توانسته اند 42٪ از واریانس متغیر وابسته را به حساب آورند(42/0=R2).
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، خشونت خانواده، نگرش های پدرسالاری، نگرش های مذهبی، شهر سنندج
  • محمود هوشمند، پروین تشکری صالح صفحه 149
    تامین اطمینان در بازار بورس اوراق بها دار به وسیله فراهم کردن محیطی مطمئن، یکی از دستاوردهای اصلی بازارهای بورس دنیا می باشد. در بازار بورس کشورهای توسعه یافته بازارهایی وجود دارند که وظیفه تامین اطمینان و کاهش ریسک حاصل از نوسانات قیمت سهام را به عهده دارند. این بازارها «بازار اختیار معامله سهام» نامیده می شوند.این مقاله ضمن مقایسه قرارداد اختیار معامله سهام وقرارداد بیمه، به بررسی امکان کاهش ریسک حاصل از خرید سهام در بازار بورس توسط قراردادهای بیمه ای پرداخته است. در همین راستا بعد از معرفی چارچوب کلی تحقیق ابتدا به بررسی نظری موضوع با بهره گیری از منابع داخلی وخارجی پرداخته شده است. سپس با استفاده از روش میدانی داده های مورد نظرجمع آوری شده اند. داده ها از پرسش نامه ای که بین سهام داران حاضر در تالار بورس توزیع شده به دست آمده است و با استفاده از نرم افزارspss مورد تحلیل قرار گرفته اند.نتایج نشان می دهد سهام داران تمایل به بیمه شدن سهام خود دارند ومعتقدند دخالت صنعت بیمه در بازار بورس به عنوان بازار تامین اطمینان می تواند میزان سرمایه گذاری ها را افزایش دهد.در انتها پیشنهاداتی باتوجه به نتایج حاصله ارایه شده است.
    کلیدواژگان: ریسک، بیمه، سهام، اختیار معامله
|
  • Hossein Behravan, Azam Alizadeh Page 1
    This article studies the degree of individualism and factors affecting it in the students of Ferdowsi University of Mashhad in 2006. To analyze the individualism, we made use of the sociological views of Max Weber, Durkheim, Habermas, Simmel, Merton and Mead. The research method in this study is survey and the data were collected through standard questionnaires. To analyze the data, we used bivariate regression analysis, multivariate regression analysis and the analysis of variance in accordance with research hypotheses. The sample consisted of 300 subjects selected through cluster, multistage, random, disproportionate stratified sampling and by means of Cochran’s formula from a population of 18152 students of Ferdowsi University of Mashhad. The results indicated an average individualism score of 3.4 out of 5, which is an upper-medium individualism score. The bivariate analysis showed that sex, permanent place of residence, role set, personal privacy, social relations system, traditionalism, social class and field of study affect the degree of individualism. Such variables as role set, personal privacy and social relations system had positive effect and traditionalism had negative effect. Masculine gender and residence in city had positive effect on the degree of individualism. Those who study theology or psychology showed lower individualism. bivariate analysis and path analysis indicated that the independent variable personal privacy (0.364) traditionalism (-0.289), sex (masculine 0.103), permanent place of residence (in city 0.122) role set (0.181) and fields of study (theology 0.146, psychology -0.127) appeared to affect the variable of individualism. The items of the individualism variable were formerly considered as three factors (independence, personal goals and competition). The results of the factor analysis also clustered the items in three factors.
  • Seyed Ali Haerizadeh, Davood Nademi Page 27
    Thought-based and wisdom-centered actions have always made different civilizations and cultures closer together. These actions need continuous and stable trends. Remaining fixed in a changing world inflicts severe damages on the society and culture. In this regard, the dialogue among civilizations can open many new ways which were non-existent or hardly achievable in the past. Meanwhile, the dialogue of civilizations, in its turn, has such requirements as civilizational needs, and political, economic and social interactions. On the other hand, it is faced with such obstacles as communicative gap (based on culture), organizational or structural obstacles and technical barriers.
  • Bizhan Khajehnoori, Ali Asghar Moghaddas Page 45
    Women’s political participation is one of the important issues dealt with in different fields of social and political sciences. The promotion of the educational level of women, their interest in participating in different social and economic fields and, in sum, their attempts to gain different social roles illustrates the emergence of the social movement of women in Iran. Despite this movement, however, their participation is not great in the present situation while in most of the countries undergoing globalization women are widely active in political positions. In this paper we are going to adopt a new approach to the study of the relationship between globalization and women’s political participation and analyze the reasons of the low political participation of women in Iran. The research is quantitative and uses survey method. The sample under study consists of about 2260 women from Tehran, Shiraz and Estahban between sixteen to forty five years old, who were selected through systematic random sampling. The data were collected through self-report questionnaires. The results indicated that the variables secularity, the exposure of the city to ICT, social capital, modernism, years of married life, social trust and mass media, in sum, accounted for %41 of the variance in women’s political participation (R² = 0.411
  • Rasool Rabbani, Dharma Arunachalm, Mohammad Abbaszadeh, Vahid Ghasemi Page 73
    Public participation in urban decision-making process is one of the main elements of a democratic system, which can help establish balance and harmony between different sections of the society. This paper mainly aims to study the effect of economic and social welfare on the degree of citizen participation in urban affairs. Our main hypothesis emphasizes that there is a strong positive correlation here. The research method used in the study was survey method. To assess the dependent and independent variables, we selected 700 respondents through multistage sampling method from among the family heads of 7 municipal districts in the city of Isfahan as the final samples to answer the questionnaires (2007). Based on the findings, obtained through SPSS16 and Lisrel software, most of the Isfahani Citizens had high participation in urban affairs, and there is a significant linear correlation between economic and social welfare on the one hand and citizen participation in urban affairs on the other. The value of revised regression R² indicates that %67 of the variance in the dependent variable is explained by the variables applied in the regression model. Overall, in comparison to other variables, the variable “the appropriateness of the residential district,” was of greater effect on the dependent variable.
  • Abd-Ol-Hossein Kalantari Page 101
    Due to his nature, man always asks questions about the meaning of things. All branches of knowledge and civilization are the answers he has given to the mystery of being, of his own and of other things. Here, the question about the meaning of action is also considerably important. In this study, we are going to analyze the answers given from a sociological view to the question about the meaning of human actions and their manner of formation and perception. We do this within a psychological and analogical framework while assessing the relationship between these answers and each of the current sociological paradigms and theories.
  • Golmorad Moradi, Leyla Zandi Page 127
    Security as a basic need for the members of society is in mutual relation to economic, social and cultural factors. Today, this is of such importance in the progress of every society that it is considered as the prerequisite to any kind of development. Social security has been defined as a complex – emotional – concept which is essential for protecting social groups and giving them the opportunities and facilities to obtain their intended goals. The main aim of this paper is to study family violence and its effects on social security in society with emphasis on the city of Sanandaj. The theoretical framework adopted in this article derives from theories of interactionism, social learning and gender discrimination. The research method in this paper was survey method and the data were collected through questionnaires and analyzed by means of SPSS software. The data were analyzed on descriptive and explanatory levels (Pearson coefficient, T and F tests, and multiple regression). The results indicated that three variables, namely family violence (Beta= - 0.234) religious attitudes (Beta = 0.18) and masulinistic attitudes (Beta = -0.17) have entered the regression equation in the order of their importance in determining the variance of the dependent variable. Overall, these three variables could account for %42 of the variance of the dependent variable (R² = 0.42
  • Mahmood Hooshmand, Parvin Tashakkori Saleh Page 149
    Creating confidence in the stock market through a secure environment is one of the main achievements of stock markets in the world. In the stock markets of developed countries, there are markets which provide confidence and reduce the risks resulting from the fluctuation of share prices. These markets are called “stock transaction choice markets”. While comparing stock transaction choice contracts and insurance policies, this paper studies the possibility of reducing the risk resulting from stock purchase through insurance policies in the stock exchange market. Having introduced the theoretical framework of the study, we first reviewed the literature using domestic and overseas references. We then collected our data by means of field study. The data were obtained by means of the questionnaires given to the shareholders in the stock exchange hall and analyzed by software. The results indicated that shareholders are inclined to insure their shares and believe that the intervention of the insurance industry in the stock market, as the confidence provision market, can increase the investments. We conclude with some suggestions based on the findings.