فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیستم شماره 210 (دی و بهمن 1388)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیستم شماره 210 (دی و بهمن 1388)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/11/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فریدون تفضلی صفحه 1
    برای ایجاد تغییرات ساختاری در اقتصاد بخش تعاون کشور به منظور بهبود عملکرد این بخش باید راه کارهای سریع العمل و هدفمند مورد بررسی جامع قرار گیرند. این موضوع سبب اصلاح رهیافتهای سیاستی پیشین در این بخش میشود. یکی از مهمترین اجزای بخش تعاون کشور، صنایع موجود در این بخش است. بخش تعاون کشور به منظور بالندگی این صنایع نیازمند شناخت بیشتر و اولویت بندی آنها بر اساس قابلیت هایشان است. در پژوهش حاضر با استفاده از متغیرهای مختلف کلان اقتصادی مانند اشتغال سرانه، سرمایهگذاری، تولید و صادرات به اولویت بندی صنایع در بخش تعاون کشور با کمک روش های آماریمانند تحلیلعاملی و تاکسونومیعددی در سال 1383 پرداخته شده است. رتبه بندی صنایع تعاونی نشان میدهد که صنعت تولید مواد غذایی و آشامیدنی به دلیل برخی از ویژگی هایی همچون در اختیار بودن نیروی کار ارزان و گاه غیر متخصص و نیز وجود مواد اولیه مورد نیاز این صنعت در داخل کشور، در رتبه اول اولویت قرار میگیرد و بنابراین، توجه به آن سبب افزایش درجه توسعه یافتگی صنعت در بخش تعاون میگردد.
    کلیدواژگان: تعاون، رتبه بندی، تاکسونومی عددی، تحلیل عاملی
  • اقدس آمدی، ایرج ملک محمدی، غلامحسین حسینی نیا صفحه 17
    در این پژوهش با توجه به تجربه سایر کشورها و نتایج تحقیقات دیگر، شیوه های ترویج کارآفرینی از طریق تعاونی های کشاورزی بررسی شده است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی بوده و به روش علی- ارتباطی در سال 1387 انجام شده است. جامعه آماری شامل اعضای تعاونی های کشاورزی در تهران است که 5743 نفر مرد و 797 نفر زن در 107 شرکت تعاونی را در بر میگیرد. برپایه فرمول کوکران، حجم نمونه 335 نفر برآورد شد. ابزار اصلی است. (r= 0/87) این تحقیق پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ 87 نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام در خصوص تاثیرات متغیرهای مستقل تحقیق بر میزان ترویج کارآفرینی نشان می دهد که به ترتیب، وجود ویژگی های کارآفرینانه در اعضا، میزان شرکت در دوره های آموزشی، رضایت از فعالیتهای انجام گرفته در تعاونی، انجام فعالیتها به صورت گروهی در تعاونی، ارائه خدمات در تعاونی و عوامل اقتصادی در تعاونی نقش مثبتی بر متغیر وابسته یعنی ترویج کارآفرینی داشته اند. در مجموع، عوامل فوق 57 درصد از عوامل موثر بر ترویج کارآفرینی توسط تعاونی های کشاورزی را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: تعاونی، تعاونیهای کشاورزی، کارآفرینی، ترویج کارآفرینی
  • رضا منصور بستانی*، علیقلی حیدری، حسن صدیقی صفحه 35

    نظام تعاونی در بسیاری از کشورها یکی از بخشهای اساسی ساختارهای اقتصادی و اجتماعی محسوب می شود. مقاله حاضر مستخرج از تحقیقی توصیفی مربوط به سال 87 است و به لحاظ هدفی که دارد می توان آن را «کاربردی» نیز دانست. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دست اندرکاران بخش تعاون در استان سیستان و بلوچستان است که از میان آنها 132 نفر به عنوان نمونه به شیوه کاملا تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات برای اولویت بندی متغیرهای موثر بر ترویج (C.V.) علاوه بر آمار توصیفی، از ضریب تغییرات و توسعه فرهنگ تعاون استفاده شد. نتیجه مطالعه نشان داد که بیشتر افراد مورد بررسی تحصیلات فوق دیپلم دارند و بیش از 81 درصد از پاسخگویان مردند. از نظر پاسخگویان، از بین متغیرهای اقتصادی موثر بر توسعهفرهنگ تعاون، سیاستهای اقتصادی دولت و از بین متغیرهای آموزشی، وجود برنامه های رسانه ملی (تلویزیون) در اولویت اول و مورد تاکید و تایید قرار گرفتند. در این راستا برنامه ها و اهداف دولت موثرترین متغیر برنامهریزی و سیاستگذاری دولت در امر توسعه فرهنگ بوده است. اولویت بندی متغیرهای اجتماعی نیز نشان داد که از دیدگاه افراد مورد مطالعه، نظام آموزش رسمی جامعه در اولویت اول تاثیرگذاری بر توسعه فرهنگ تعاون قرار دارد. از بین پنج متغیر نگرشی مورد بررسی، از نظر پاسخگویان، دیدگاه مسئولان دولتی متغیری است که در تاثیرگذاری بر توسعه فرهنگ تعاون در این منطقه موثرتر از سایر متغیرها تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: ترویج و توسعه، فرهنگ تعاون، سیستان و بلوچستان
  • علیرضا کرباسی، مرتضی یعقوبی، شهلا شهابی صفحه 55
    تحقیق حاضر به بررسی مشکلات طرحهای تعاونی نیمه تمام استان سیستان و بلوچستان می پردازد و راهکارهایی جهت فعال نمودن آنها ارائه میکند. روش کار پیمایشی و به صورت توصیفی است که در سال 87 انجام شده و بدین صورت بوده است که ابتدا کل تعاونی های غیر فعال استان به تفکیک شهرستان طبقه بندی شده اند و آنگاه با توجه به تعداد تعاونی های غیر فعال یا نیمه فعال هر یک از شهرستانها، جهت یافتن اطلاعات مورد نیاز، یا نمونه گیری تصادفی انجام گرفته است و یا کل تعاونی های یک شهرستان بررسی شده اند. این اطلاعات از طریق مصاحبه تلفنی با مدیران شرکتهای تعاونی، مصاحبه حضوری با کارشناسان، بررسی اسناد و مدارک اداره کل تعاون استان و مطالعه پژوهشهای مرتبط با موضوع جمع آوری گردیده است.نتایج نشان میدهد تا پایان سال 87 تعداد 432 تعاونی غیر فعال در اداره کل تعاون استان سیستان و بلوچستان به ثبت رسیده است. در کل، بیشترین دلیل تعطیلی و غیرفعال بودن تعاونی ها کمبود اعتبارات، تخصص نداشتن اعضا و مدیریت ناکارا در تعاونی ها بوده است. جهت رفع مشکلات و موانع موجود در تعاونی ها، برگزاری دوره های تخصصی جهت شفاف کردن ماهیت تعاونی ها، تخصیص اعتبارات بیشتر به تعاونی ها، انجام پژوهشهای کاربردی مشابه در زمینه مشکلات تعاونی ها که به طور تخصصی تر به بررسی هر کدام از شرکتهای تعاونی پرداخته باشند، نهادسازی در بخش تعاون استان و جذب معتمدان و مسئولان جهت کاهش مخاطرات انتظاری مشارکتهای مالی اعضای تعاونی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تعاون، تعاونیهای غیر فعال، مشکلات تعاون، راهکارها
  • رسول عباسی، بهزاد رسول زاده، پروین عباسی صفحه 71
    این تحقیق با رویکردی جامع نگر، عوامل فردی، رفتاری، سازمانی و ساختاری تاثیرگذار بر عدم موفقیت تعاونی ها را شناسایی میکند. تحقیق حاضر در سال 1386 در استان اردبیل انجام گرفته است. نمونه آماری این تحقیق را 521 نفر از 173 مورد شرکتهای تعاونی فعال و غیر فعال تشکیل میدهد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تفاوت میانگینها، تحلیل تشخیصی و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که متغیرهای میزان مشارکت، رضایت از عملکرد اداره تعاونی، همگامی، همفکری، رضایت از عملکرد هیئت مدیره، مسئولیت پذیری، دلبستگی اعضا به شرکت، اعتماد، نگرش به نحوه مدیریت، روابط عاطفی و توجیه شوندگی اعضا در موفقیت تعاونی ها نقش دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای مشارکت، سهولت بازاریابی، استفاده از فناوری، سرمایه اجتماعی، مشارکت خانوادگی و گرانی مواد اولیه در موفقیت و عدم موفقیت تعاونی ها نقش دارند. بر این اساس پیشنهادهای زیر ارائه شد: تقویت سرمایه اجتماعی، تقویت هنجارهای مشترک در شرکتهای تعاونی، شفاف سازی فعالیتهای همدیگر، آموزش مدیریت در تعاونی ها، ایجاد واحدهای مشاوره و نظارت با هدف ارائه خدمات علمی و فنی، راه اندازی و توسعه طرح جامع بازاریابی، تاسیس شرکتهای تعاونی بازاریابی، برقراری ارتباط موثر بین شرکتهای تعاونی در زمینه بازاریابی محصولات، ارائه خدمات متقابل مالی، فنی و اطلاعاتی و ایجاد دوره های آموزش پودمانی برای کارشناسان اداره تعاونی.
    کلیدواژگان: تعاونیها، موفقیت و عدم موفقیت، تحلیل تشخیصی، استان اردبیل
  • زینب حیدرپور توتکله، حسین شعبانعلی فمی، علی اسدی، ایرج ملک محمدی صفحه 91
    در دهه های اخیر جلب مشارکت مردمی در بهره برداری از منابع طبیعی مورد توجه کشورهای مختلف بوده است. یکی از الگوهای بهره برداری از منابع جنگلی در ایران، ایجاد شرکتهای تعاونی است که در مناطق شمال کشور به ویژه غرب استان مازندران و در شهرستان رامسر متمرکز شده است. بررسی نقش عضویت در شرکتهای تعاونی جنگل نشینان در بهره برداری بهینه از منابع جنگلی امری بسیار مهم شمرده می شود که در این تحقیق به آن پرداخته شده است. بنابراین، هدف کلی این تحقیق بررسی نقش عضویت در تعاونی های جنگل نشینان در به ره برداری از منابع جنگلی غرب استان مازندران در محدوده زمانی 1384-85 بوده است.
    کلیدواژگان: تعاونی، منابع جنگلی، جنگل نشینان، مشارکت، بهره برداری، مازندران
  • غلامحسین زمانی، بیژن ابدی صفحه 117
    در هزاره جدید رسیدن به پایداری منابع طبیعی هدفی است که توجه دولتمردان و برنامه ریزان را به خود جلب کرده است. تاسیس تعاونی های آبخیزداری یکی از راه کارهایی به شمار میآید که از طریق آن می توان مشارکت کشاورزان را برای تصمیمگیری های م وثر در راستایجلوگیریازتخریبمنابعطبیعی و تداوم این همکاریبین دولت و کشاورزان جلب کرد. این تحقیق در سال 1388 با هدف کلی بررسی دیدگاه کشاورزان در مورد عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت در تاسیس (قبل و حین تاسیس) تعاونی های آبخیزداری انجام شده است. اینتحقیق از نوعتوصیفیبودهکه از فنپیمایشبرایجمع آوریداده ها استفادهشده است. جامعه آماری مورد مطالعه، کشاورزان عضو تعاونی آبخیزداری نوایگان داراب بوده که طبق نمونه گیری تصادفی 30 نفر از میان آنها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. جهت جمع آوریداده ها از ابزار پرسشنامه با سوالات باز و بسته استفاده شده و یک مطالعه راهنما برای تعیین پایایی شاخصهای سنجش تحقیق به انجام رسیده است.یافته های این تحقیق نشان میدهد که حضور در برنامه ها و آموزشهای توجیهی و میزان تلاش اعضای عادی نقش موثری در مشارکت آنها در تاسیس تعاونی های آبخیزداری دارد. در فواید تعاونی های آبخیزداری، یافته ها نشان میدهد که ارائه نهاده های کشاورزی و اعتبارات مالی بیشترین اهمیت را از نظر کشاورزان دارد. همچنین مهمترین مشکلات مشارکت در تاسیس تعاونی های آبخیزداری از دیدگاه کشاورزان کمبود وقت، فشار کارهای کشاورزی و نبود تعهدات نسبت به وظایفی بوده که به اعضای هیئت مدیره تعاونی های آبخیزداری محولشده است.
    کلیدواژگان: دیدگاه کشاورزان، مشارکت، تعاونیهای آبخیزداری، استان فارس، عوامل اجتماعی
  • دکترحمیدرضا علیپور صفحه 135
    کمبود سرمایه گذاری زیربنایی، نبود ارتباط سازنده بین مراکز صنعتی و تولیدی با دانشگاه ها و مراکز آموزشی عواملی هستند که سبب افزایش نرخ بیکاری در سالهای اخیر شده اند. از جمله راه های مورد تاکیداقتصاددانان جهت اشتغال زایی و توسعه پایدار،سرمایه گذاری در بنگاه های اقتصادی و تقویت آنهاست. بر این اساس و نیز با توجه به اهتمام مسئولان بخش تعاون برای تحقق سهم 25 درصدی این بخش در اقتصاد ملی کشور، مقاله حاضر با هدف بررسی عوامل توانمندسازی بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط و ارائه الگوی ایجاد بنگاه های بزرگ اقتصادی در قالب تشکل های تعاونی انجام شده است. شیوه مطالعه پیمایشی و اسنادی و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بوده که براساس طیف لیکرت طراحی شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر تعداد 70 واحد تعاونی از مجموع 1076 واحد تعاونی فعال در تمامی بخشهای اقتصادی شهرستانهای استان تا سال 1385 بوده است. براساس نتایج مطالعه عوامل توانمندسازی تعاونی های کوچک و متوسط عبارتند از: سرمایه در گردش، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی، نیروی انسانی ماهر، بازار فروش، تسهیلات بانکی.
    کلیدواژگان: اشتغال، بنگاه های کوچک و متوسط، بنگاه های بزرگ اقتصادی، تعاون، گیلان
|
  • F. Tafazoli Page 1
    Creating structural changes for efficiency improvement in the economy of cooperative sector requires a comprehensive study, using a quick and focused approach. This will substitute more efficient strategies for former policies in line with growth and development of cooperative sector. Cooperative industries are of the most important areas of activity in the cooperative sector. In order to have a clear view of growth in this sector it is necessary to rank cooperative industries according to their efficiency. In this study, statistical methods such as numerical taxonomy and factor analysis have been used to rank cooperative industries on the basis of macro-economic variables including per capita employment, investment production and exports. Ranking cooperative industries showed that the food and beverage manufacturing industry has the first degree priority because of the cheap and unskilled labor as well as its inputs which is securable domestically. This means that paying attention to cooperative food and beverage industry would be most effective in terms of the sector's development.
    Keywords: cooperation, Ranking, Numerical taxonomy, Factor analysis
  • A. Amadi, E. Malekmohammadi, G.H. Hosseininia Page 17
    The experience of other countries and research results, methods to promote entrepreneurship through agricultural cooperatives has been considered in the study. This research is graded as “applied research” conducted through Causal relational method. The population includes members from 107 agricultural co-ops in Tehran, of whom are 5743 males and 797 are females. According to “Cochrane formula”, sample size is estimated 335 people. The main instrument of the study is questionnaire, with Cronbach´s Alpha coefficient equal to %78 (r= 78%). The results of multi – variable regression which obtained step by step on the effects of independent variables and lay on the rate of promotion of entrepreneurship, indicates that the characteristics of the entrepreneurship among members, participating in training courses, satisfaction with the activities conducted in the cooperative, collective activities, services delivery by cooperatives and economic variable have positive effects on the dependent variable, ie promotion of entrepreneurship. In total, the mentioned factors, well explain on 57% of the factors affecting promotion of entrepreneurship by agricultural co-ops
    Keywords: cooperatives, Agricultural Co, ops, Entrepreneurship, Entrepreneurship Extension
  • R. Mansour Bostani, A. Q. Heidari, H. Sedighi Page 35

    In many countries, Co-op system is considered a major sector involved in socio-economic structures. This article is derived from a descriptive research, conducted through an applied method as far as its objective is concerned. The universe is consisted of all office-bearers or practitioners involved in co-op sector in Sistan & Baluchistan province, out of whom 132 were selected on a complete random basis for the study. In addition to prescriptive statistics, coefficient of variation (C.V.) has, also, been used for data analysis so as to prioritize the variables or factors affecting extension and development of co-operative culture. The findings revealed that a majority of the respondents possess associate degrees (college degrees) and over 81% are males. They believe that among the economic factors, the state economic policies have the highest level of influence on co-operative culture. While among the educational variables, they have viewed T.V. programs as the most influential factor. Also, they believe that extension-education centers, co-operative festivals, and technical –skill – training courses are educational variables that should be given the second, third and fourth priorities respectively. Priority-setting of social variables revealed that in view of the respondents, formal education system is the most influential factor, as far as the development of co-operative culture is concerned. From among the five envisaged variables, attitude of governmental authorities was deemed as the most influential factor that can best influence the development of cooperative culture and practices in the region.

    Keywords: Extension, Development, Co, operative Culture, Sistan, Baluchistan
  • A.R. Karbasi, M. Yaghoobi, Sh Shahabi Page 55
    This study is a survey on the challenges which inactive cooperative projects face in Sistan and Baluchistan. It proposes the most effective solutions possible to activate these projects. The research method is based on descriptive. Having started since 2008, the Inactive Cooperative Projects Survey Program uses the classification of provincial active and inactive cooperatives broken down by township. Random sample is taken on the basis of number of active and inactive cooperatives in each township, with the inactive cooperatives of some townships fully included. The essential information is gathered through telephone interview with Cooperative managers and experts coupled with a documentary study on the records, including the data of similar projects, available the Provincial Cooperative Office. Study shows that as for the end of 2008, there have been 432 inactive registered cooperatives. In general, the most frequent cause rendering coops inactive include lack of funds, lack of skilled and trained members and inefficient management. To help remedy the problems mentioned the following are proposed as worthy of consideration: -holding specialized courses to make clear the nature of cooperatives; - more funds to be allocated to cooperatives for the purpose of conducting applied research which would deal with each cooperative's concern more specifically. - institutionalization in provincial cooperative sector through engaging well-famed trustful local figures to help reduce risks of financial contributions of cooperative members.
    Keywords: cooperation, Inactive Cooperatives Challenges, Solutions
  • R. Abasi, B. Rasoolzadeh, P. Abasi Page 71
    This study, conducted in Ardabil Province in 2007, is an attempt to make known thorough a holistic approach those personal, behavioral, organizational and structural factors that are responsible for failures in co-operatives. The universe constituted of 521 members from 173 co-operatives both active and dormant. Also, descriptive statistics, diagnostic analysis, and regression analysis were used for data analysis. Results obtained from diagnostic analysis well revealed that independent variables, including level of participation, satisfaction with the co-op’s performance, collaboration, sympathy, satisfaction with the Board, accountability, interest of members in their own co-op, confidence, manner of managing, emotional relations, and justifiability of the members are all involved in the co-op’s success. Also, findings from regression analysis indicated that some other variables, including participation, easy marketing, using technology, social capital, family participation and high-priced inputs are responsible for bath success and failure. Accordingly some recommendations are made: reinforcing social capital and common norms in co-ops; making activities clear; providing co-ops with management training; creating consultative and monitoring units for providing scientific and technical services; initiating and developing a master plan for marketing processes; establishing marketing co-ops; creating effective linkages among co-ops for product marketing; offering mutual financial, technical and information services; and organizing modular training courses for the educated staff working in co-operative departments at provincial level.
    Keywords: Co, ops, Success, Failure, Diagnostic Analysis, Ardabil Province
  • Z. Heidarpour Toutkale, H. Shabanali Fami, A. Asadi, I. Malekmohammadi Page 91
    In the recent decades, numerous countries, including Iran, have been considering grassroots participation in exploiting natural resources as an effective strategy. In this regard, the cooperative model of participation in north of Iran, particularly in the western part of Mazandaran Province was tested. The main purpose of this study was to assess the role of membership in forestry cooperatives in the exploitation of forestry resources in the western part of Mazandaran province. It was a correlational – descriptive study conducted through the survey method. The sample consisted of 75 members of forestry cooperatives and 76 of non-members. Validity and reliability of the data gathering instrument were conformed through appropriate methods. The result of "T" test indicated that the two groups i.e.. members and non-members had significant difference of participation in exploitation of forest resources. According to correlation analysis there were significant relation between membership & participation in exploitation of forestry resources. Also, the result produced by multivariate regression Analysis indicated that 66.8 percent of the changes in conservation was accounted by their participation in conservation and development of forest resources.
    Keywords: cooperatives, Forest Resources, Forest Settlers, Participation, Utilization, Mazandaran province
  • Gh.H. Zamani, B. Abadi Page 117
    In new millennium, sustainability of natural resources is a goal which is pursued by development experts and policy makers. Establishing watershed management co-operatives is one of the strategies to attract and convene farmers to participate in decision-making process and present ideas to stop natural resources degradation and to trap damaging waters. The main purpose of this study was to assess farmer's perspective toward factors affecting participation in establishing watershed management co-operatives. Descriptive research design was conducted using survey method. The population consisted of affiliated farmers in Navayegan Darab co-operative. A random sampling was done to select 30 farmers. A structured questionnaire was used to collect data. A panel of specialists confirmed face validity and a pilot study was done to assess the reliability. The findings indicated that the efforts made by co-operative board members and the amount of their orientation training programs are two main factors that affect their participation in establishing watershed management co-operative. In addition, benefits considered according farmer's perspective were being provided with agricultural inputs and financial credits. The participation constraints for setting up watershed management co-operatives that were expressed by co-operative members were workload and shortage of time; and lack of commitment on the duties and functions of board members
    Keywords: Perspective, Participation, Co, operatives of Watershed Management, Fars Province, Social Factors
  • H.R. Alipour Page 135
    Insufficient infra-structure investment, poor interaction between manufacturing sector and academic circles, among others, are significant factors involved in soaring unemployment rate in the past few years. Economic activists propose a variety of solutions therefore, including empowering large-scale enterprises. The current research paper is an attempt to take into account the feasibility of organizing large-scale enterprises on a cooperative basis and thus, rendering them more efficient. The paper is a survey using a questionnaire as well as a documentary approach. Out of 1076 functional cooperatives across the province, the statistical population comprises 70 functional ones. The survey results show that the factors involved in empowering small and medium enterprises, in the order of significance, are: working capital, machinery and equipments, skilled labor, capable market, inputs, production increase and quality, and facilities.
    Keywords: employment, Large, Scale Enterprises, cooperation, Gilan Province