فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 19 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • مصطفی اجتهادی، بدری شاه طالبی صفحه 1
    این پژوهش به منظور بررسی مؤلفه های رهبری مبتنی بر ارزش ها و ارائه چارچوبی مناسب به منظور ارتقای این رویکرد در دانشگاه آزاد اسلامی به روش توصیفی پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 4 (بالغ بر 1664 نفر) و نمونه آماری شامل 200 نفر از اعضای هیات علمی این دانشگاه بودند که به روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بررسی تناسب چارچوب پیشنهادی شامل 5 بخش اصلی فلسفه و اهداف، مبانی نظری چارچوب ادراکی، بخش اجرایی و بخش ارزشیابی با مجموع 91 مؤلفه بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 96/0 محاسبه گردید و روایی صوری و محتوایی آن را نیز استادان مشاور، راهنما و متخصصان موضوعی تایید کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و واریانس و آمار استنباطی شامل آزمونt تک نمونه ای و همچنین تحلیل عاملی استفاده گردید. نتایج پژوهش 66 مؤلفه را به عنوان مهمترین مؤلفه های سبک رهبری مبتنی بر ارزش ها مورد تایید قرار داد. این مؤلفه ها در ذیل شش مؤلفه اصلی شامل ارزش های رهبران در بعد تبیین کننده وضع موجود، صلاحیت های رهبری، خود مدیریتی، وظایف کارکنان، روابط انسانی و ارزشهای رهبران در ارتباط با دانشجویان قرار گرفتند. با استفاده از مؤلفه های شناسایی شده چارچوب ادراکی مناسب با 5 بخش اصلی شکل گرفت که تمامی قسمتهای آن نیز در مقایسه با میانگین فرضی 3 همگی بسیار بالاتر از مقیاس پاسخگویی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، ارزش ها، رهبری مبتنی بر ارزش ها، چارچوب ادراکی، دانشگاه
  • محمد صالحی، ترانه عنایتی صفحه 23
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ویژگی های فردی و سوابق تحصیلی بر راهبردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران انجام شده است. به این منظور از میان 55583 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، 386 نفر به روش تصادفی طبقه ای بر حسب گروه تحصیلی انتخاب شدند. تحقیق به روش علی مقایسه ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد شده راهبردهای مطالعه و یادگیری وین اشتاین بود. با استفاده از آزمون تی، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی، تاثیر ویژگی های فردی (جنسیت و سن) و سوابق تحصیلی (معدل و مقطع تحصیلی) بر راهبردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان بررسی شد. نتایج نشان داد که دختران نسبت به پسران عملکرد بهتری در حیطه های انگیزش، خودآزمایی، مدیریت زمان، پردازش اطلاعات و راهبرد آزمون داشتند. دانشجویان جوان تر نمرات بیشتری از دانشجویان با سنین بالاتر در حیطه های اضطراب، نگرش، راهبرد آزمون و انتخاب ایده اصلی به دست آوردند. دانشجویان با معدل بالا نسبت به دانشجویان با معدل پایین عملکرد بهتری در حیطه های نگرش، خودآزمایی و پردازش اطلاعات داشتند، همچنین هر چند عملکرد دانشجویان کارشناسی در حیطه مدیریت زمان بهتر از دانشجویان کاردانی بود ولی عملکرد دانشجویان کاردانی در حیطه راهنمای مطالعه بهتر از دانشجویان کارشناسی بود.
    کلیدواژگان: ویژگیهای فردی، سوابق تحصیلی، راهبردهای مطالعه و یادگیری
  • محبوبه سادات فدوی، علیرضا یوسفی، نادرقلی قورچیان، سید هاشم گلستانی صفحه 45
    هدف از این مقاله بررسی وضعیت کرسی های نظریه پردازی در ایران و جهان و ارائه چارچوب ادراکی مناسب برای نظام آموزش عالی ایران به منظور نظریه پردازی و تولید علم است. این پژوهش یک تحقیق کیفی از نوع گراندد تئوری می باشد. روش جمع آوری داده ها با استفاده از اسناد و مدارک و مصاحبه آزاد با 30 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد و دولتی صورت گرفت که پس از انجام مصاحبه متن آن بر روی کاغذ پیاده شده و به روش 10 مرحله ای استروبرت تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد، مهمترین الزامات نظریه پردازی، وجود استقلال فکری و فضای آزاداندیشی در دانشگاه از طریق برپایی کارگاه های مختلف از قبیل تفکر خلاق، نقد سازنده و... است. بر این اساس صاحب کرسی با مهارتهایی همچون؛ رهبری، مدیریتی، دانش پژوهی و به عنوان مهمترین حلقه اتصال در درون نظام و ارتباط با بیرون از نظام و شناسایی ظرفیت های موجود به عنوان عنصر اصلی در این جایگاه نقش مؤثری ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: کرسی نظریه پردازی، نظریه پردازی، نقد و مناظره علمی، آموزش عالی، مدیریت آموزش عالی
  • احمدعلی فروغی ابری، محمدعلی نادی، علیرضا ابراهیم پور صفحه 61
    هدف از این پژوهش، بررسی عوامل مؤثر بر ارتقای کیفیت آموزش ضمن خدمت کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان از دیدگاه مدیران و کارکنان بوده است. 7 عامل: طرح درس، نحوه آموزش، ارزشیابی علمی و مستمر، روابط بین فردی، مطابقت دوره های آموزشی با نیازهای فراگیران، تدابیر لازم تشویق و ترغیب فراگیران و نظارت مورد بررسی قرار گرفته است. روش انجام این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن شامل کلیه مدیران و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال 1386 به تعداد 283 نفر بوده که این افراد در دوره های ضمن خدمت شرکت کرده اند. با در نظر گرفتن حجم جامعه، تعداد 150 نفر از این افراد با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه 74 سؤالی است که بدنه اصلی آن از پرسشنامه بررسی کیفیت تدریس (سراج، 2003 به نقل از شعبانی ورکی و حسین قلی زاده، 1385) گرفته شده است و پس از تدوین، روایی صوری و محتوایی آن مورد تایید قرار گرفت و به منظور تعیین پایایی، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه (97/0) و تایید گردید. در راستای تحلیل داده های گردآوری شده، از آمار، در دو سطح توصیفی و استنباطی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار، آزمون t تک متغیره، آزمون t نمونه های مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که در هر 7 عامل مرتبط با ارتقای کیفیت آموزش، میانگین پاسخهای شرکت کنندگان، بیشتر از حد متوسط بوده و عامل روابط بین فردی با میانگین 11/4 دارای بیشترین مقدار و عامل نظارت با میانگین 96/3 دارای کمترین مقدار بوده است. نتایج آزمون تحلیل واریانس نیز نشان داد که هیچ تفاوتی بین نظر شرکت کنندگان، با توجه به متغیرهای جمعیت شناختی (جنسیت، سابقه خدمت، مدرک تحصیلی و سن) وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارتقای کیفیت، آموزش ضمن خدمت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان
  • آذر قلی زاده، منصوره مقتدری صفحه 79
    این پژوهش با هدف بررسی ابعاد طرح توسعه کارآفرینی (کاراد) در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان انجام گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری در این تحقیق 10023 دانشجو و 150 عضو هیات علمی بود که از این جامعه تعداد 300 دانشجو و 50 عضو هیات علمی به عنوان نمونه آماری براساس فرمول حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته با 44 سؤال بسته پاسخ برای اعضای هیات علمی با ضریب پایایی 86 درصد و 32 سؤال بسته پاسخ برای پرسشنامه دانشجویان با ضریب پایایی 93 درصد بود که بر اساس طیف پنج درجه ای لیکرت تنظیم گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از نرم افزار SPSS در دو سطح آمار استنباطی و توصیفی استفاده شد. در سطح آمار توصیفی از توزیع فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمونهای T تک متغیره، T مستقل، T هتلینگ و تحلیل واریانس و آزمون کالموگروف اسمیرنوف استفاده شده است. نتایج به دست آمده از یافته های پژوهش نشان داد که شیوه های ترویج فرهنگ کارآفرینی ارائه شده از نظر اعضای هیات علمی با میانگین 02/4 و از نظر دانشجویان با میانگین 74/3، مواد آموزش کارآفرینی از نظر اعضای هیات علمی با میانگین 72/3 و از نظر دانشجویان با میانگین 88/3، روش های آموزشی ارائه شده آموزش کارآفرینی از نظر اعضای هیات علمی با میانگین 70/3 و از نظر دانشجویان با میانگین 80/3 و نقش اولویت های پژوهشی ارائه شده کارآفرینی از نظر اعضای هیات علمی با میانگین 96/3 بالاتر از سطح متوسط بوده است. در بخش جمعیت شناختی از نظر اعضای هیات علمی و دانشجویان تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: کاراد، دانشگاه آزاد، ترویج فرهنگ کارآفرینی، مواد آموزش کارآفرینی، شیوه های آموزش کارآفرینی، اولویت پژوهش های کارآفرینی
  • لیلا بخشی سورشجانی صفحه 97
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین هوش هیجانی با سلامت روانی و عملکرد تحصیلی و مقایسه متغیرهای اخیر به تفکیک جنسیت در دانشجویان است. به این منظور تعداد 200 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به نسبت مساوی از هر دو جنس انتخاب شدند و پرسشنامه هوش هیجانی بار ان و همچنین پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از آزمون t، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیر هوش هیجانی و تمامی مؤلفه های آن با متغیرهای عملکرد تحصیلی و سلامت روانی کل دانشجویان همبستگی معنادار و مثبت (P<0/01) وجود دارد. در مورد متغیر هوش هیجانی و مؤلفه های آن (بجز مؤلفه های خوشبختی، خودشکوفایی و روابط بین فردی) و همچنین عملکرد تحصیلی بین دو جنس تفاوت معنادار وجود داشت و میانگین نمره کلی هوش هیجانی دانشجویان دختر بیش از دانشجویان پسر بود. یافته ها نشان داد که هوش هیجانی، سلامت روانی و عملکرد تحصیلی دانشجویان را به طور معنادار و مثبت (P<0/001) پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت روانی، عملکرد تحصیلی
  • قاسم رکابدار، بهاره سلیمانی صفحه 117
    در این مطالعه از مقیاس بررسی نگرش به آمار (SATS) برای سنجش نگرش به آمار پیش و پس از یک دوره آموزش نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. مقیاس SATS شامل چهار خرده مقیاس نگرش عاطفی، توانایی درک، ارزش و سختی آمار است. این مطالعه از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مقطع کاردانی رشته کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان هستند. نگرش 56 دانشجو (نمونه در دسترس) که درس آمار و احتمال را گذرانده بودند و در نیمسال دوم سال تحصیلی 86 1385 در درس آشنایی با نرم افزارهای آمار و ریاضی ثبت نام کرده بودند پیش و پس از آموزش نرم افزار آماری با مقیاسSATS به صورت تصادفی اندازه گیری شد. پایایی هر یک از خرده مقیاس ها در نسخه فارسی SATSبا استفاده از روش آلفای کرونباخ برای نگرش عاطفی، توانایی درک، ارزش و سختی آمار به ترتیب 78/0، 76/0، 79/0 و 56/0 و برای نمره کل مقیاس 88/0 به دست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t زوجی نشان داد که آموزش نرم افزار آماری پس از دوره آمار باعث بهبود نگرش عاطفی، توانایی درک و ارزش آمار می شود. ولی نگرش به سختی آمار تفاوت معناداری پیش و پس از دوره نداشت. در حالت کلی نگرش به آمار تحت تاثیر آموزش نرم افزار آماری پس از دوره بهبود یافته بود (001/0P< و7/3 t=).
    کلیدواژگان: آموزش آمار، نگرش، تغییر نگرش، نرم افزارهای آماری
  • اکبر کشاورزی، سیاوش طالع پسند صفحه 133
    هدف این پژوهش میزان کاربرد مؤلفه های مدیریت روابط انسانی توسط مدیران مدارس دوره راهنمایی شهر اصفهان از دیدگاه معلمان بود. روش پژوهش توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس شهر اصفهان است. حجم نمونه برآورد شده 82 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه مهارتهای روابط انسانی ریس و برندت بود که روایی و پایایی آن به ترتیب 82/0 و 84/0 بوده است و برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آزمون t یکطرفه و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین های به دست آمده در خصوص هفت مهارت روابط انسانی مدیران (مهارت ارتباطات، خودآگاهی، خودپذیری، انگیزش، اعتماد، خودآشکارسازی و مدیریت تعارض) بیشتر از سطح متوسط بود و تحلیل آماری تفاوت معناداری را در خصوص میانگین نظرات پاسخگویان در مورد میزان استفاده مدیران از مؤلفه های روابط انسانی تنها در خصوص مؤلفه مدیریت تعارض برحسب جنسیت نشان داد.
    کلیدواژگان: مدیریت روابط انسانی، ارتباط، خودآشکارسازی، خود پذیری، خودآگاهی، انگیزش اعتماد، مدیریت تعارض و جمعیت شناختی
|
  • Mostafa Ejtehadi. – Badri Shahtalebi. Page 1
    This study aims to examine the leadership components based on values and provide a proper framework to promote the approach within the Islamic Azad University using a descriptive measurement method. The statistical population comprises the entire full-time faculty members of IAU, District # (over students) and a sample population of faculty members of this university. The instrument for collecting the data for the study comprised a researcher-made inventory examining the suitability of the proposed framework with five sections including: philosophy and the Aims, the Theoretical Bases of the Cognitive Network, the Executive Section and the Evaluation Section totaling components. The reliability of the study was estimated at using Coronbach Alpha. Also the face and content validities were approved by the supervisor, adviser and field specialists. In order to analyze the data, such statistical tools as used by descriptive Statistics: mean, standard deviation, variance as well as Inferential Statistics such as single-variable t-test and factor analysis were employed. The results supported components as the most important value-based leadership components. These components were placed under the six major components: Leadership Values critical to the status quo, Leadership qualifications, Self-management, Employee's Duties, Human Relations and Leadership Values in relation to students. Using the components identified, a suitable cognitive framework comprising five major sections was developed, every section of which exceeded the response scale in comparison with the presumed mean of.
  • Mohammad Salehi. , Taraneh Enayati. Page 23
    This study investigated the effect of personal characteristics and educational background on learning and study strategies on Islamic Azad University students of Mazandaran. For this purpose, university students were randomly chosen from subjects based on an educational group. The research method was retrospective. The data gathering tool was Weinstein's Learning and Study Strategies Inventory (LASSI). T- test, variances analysis and tukey's tests were used to determine the effect of personal characteristics (gender and age) and educational background (grade point average and educational level) on Learning and Study Strategies. The results revealed that on the scales of learning and study strategies there were statistically significant differences between students in term of gender, age, grade-point average and educational level.
  • Mahboube Sadat Fadavi. – Ali Reza Yosefi. _Nader Gholi Ghorchiyan. – Sayed Hashem Golastani. Page 45
    This paper intends to examine the situation of the Theorizational Chairs in Iran and in the world and to offer an appropriate perceptual framework for theorization and knowledge producing. Hence, this study is looked upon as a qualitative research of Grounded theory, and the data was gathered by using the documents, records, and free interviews with specialists, experts and members of the faculty. Thereafter, the interviews were written on paper and analyzed according to Stroberth’s - stage method. The results showed that university, as the most important center for theorization, can take effective steps towards the goals, i.e. theorization and knowledge producing, with intellectual independency in an environment of deliberation and inwardness, by establishing various workshops such a creative thinking workshop, and constructive criticism workshop. Accordingly, the holder of Chair can play a major role with the characteristics and skill such as A) leadership, B) management, and being the most important link, for connections inside the organization and communication with outside the organization, and by recognizing the present potentials as key elements in this stand.
  • Ahmad Ali Froghi Abari. - Mohammad Ali Nadi. _Alireza Ebrahimpour. M.A Page 61
    The objective of the present study was to investigate the effective factors involved in the improvement of the o.j.t programs for the staff working at Khorasgan Islamic Azad University (kIAU) from the viewpoint of managers and employees. To archive this goal, seven relevant variables including, lesson plan, teaching method, continued scientific evaluation, personal relations, correspondence between training programs and learner's needs, necessity of rewarding and encouraging as well as control were considered. The research procedure utilized was a descriptive survey design. The target population participating in an o.j.t program comprised managers and employees working at KIAU in from which a sample of was randomly selected. The instrument for collecting the data was a -item researcher-developed questionnaire whose main body was divided from Seraj. The face and content validity of the questionnaire were approved by the specialist opinion and its reliability measured by Choronbach's Alpha coefficient formula was. Both descriptive and inferential statistical techniques were utilized for analyzing the data obtained namely, frequency, percentage, variance and average values as well as one-variable, t-test, independent t-test and one-way analysis of variance. The findings revealed that respondent's answers related to the seven variables under study were above average. The minimum average value was belonging to the supervision while the personal relations variable produced a maximum mean value of. Finally, the results obtained from one-way analysis of variance (ANOVA) indicated that the participants in the study did not differ in their opinions of such demographic factors as sex, employment record, degree and age.
  • Azar Qolizadeh. – Mansoreh Moghtaderi. M.A Page 79
    The aim of this study was to investigate the different dimensions of entrepreneurship development plan (EDP) at Islamic Azad university khorasgan Branch. To achieve this end from among students and Faculty members as targets of population a sample of students and members were randomly selected. The research procedure was of a descriptive survey in which two researcher- developed questionnaires were employed for data collection. The first questionnaire contained close- ended questions with a reliability of for the Faculty members and the second included statements for the students with a reliability on the basis of the Cronbachs Alpha coefficient. Analysis of the research data was performed on two levels: descriptive (such as mean frequencies average, percentage and standard deviation) and inferential (independent t-test). the research findings revealed that from the viewpoint of Faculty members and students’ methods of propagating the entrepreneurship culture with an average mean score of and respectively, entrepreneurship teaching material with a mean of and, methods of entrepreneurship and and research priorities of entrepreneurship were above average. Interestingly, there was no difference in their answers will regard to their demographic features.
  • Leyla Bakhshi Sorshojani. M.A Page 97
    The aim of this research was to study the relationship between Emotional Intelligence emotion and mental health of academic achievement of college students, and comparison of recent variables according to the gender of the college students. College Students (girl, boy) were selected randomly. All the test cases filled in the Bar-on intelligent emotion and GHQ questionnaire and college students’ mean scores past for the two terms. The results of Pearson's correlation method, t-test, and regression showed that there is a positive meaningful relationship between intelligent emotion and mental health and academic achievement. In addition to that research findings have shown that emotion intelligence and its components can predict mental health and academic achievement of the students meaningfully. The findings have also revealed that the mental health of college girl and boy students could be predicted by their high intelligent emotion scores.
  • Ghasem Rekabdar.- Bahare Soleymani Page 117
    In this Study, "A survey of Attitude Toward Statistics (SATS) scale" has been used to measure attitude toward statistics before and after passing a course of SPSS. SATS consisted of four subscale including attitude to affect, cognition competence, value and difficulty of statistics. This study uses a quasi-experimental method. Thus, randomly sampled attitudes of students in computer major in the Islamic Azad University of Abadan branch of measured by SATS scale. Students had registered for the course of ‘Statistical and Mathematical Software’ and were going to take a ‘Statistics and Probability’ examination in the second semester. Alpha reliability coefficients of SATS (Persian form) for subclasses, affect, cognition competence, value and difficulty were and respectively and the reliability for the scale as a whole was. According to paired t-test, the data analysis showed teaching statistical software after passing the statistics course improve attitude toward affect, cognition competence and value of statistics, but attitude toward difficulty did not show any significance before and after the course. Generally the ratio of total attitude’s toward statistics had improvement after passing statistical software courses (t=, P<).
  • Mahammadali Nadi, Parivash Jafari, Nadergholi Ghooryan Page 133
    The aim of this study is to investigate the application of components in the management of human relationship by principals of middle schools in Isfahan from teachers’ viewpoints. The method of the study is of survey-descriptive, and the statistical universe consists of all the teachers of schools in Isfahan. The sample includes individuals selected by multi-phase random clustering. The tool was the a questionnaire for human relationship skills by Reis and Brendet. validity and reliability arrangment Reliability and validity was used to analyze the data from uni-variate t test and multivariate variance. The results showed that the resulting mean scores for the managers’ - human relationship skills (ie. communication skill, self-awareness, self-acceptance, provocation, trust, self-revelation, opposition management) analysis statistics was above the average. Indicating a significant difference only in the component of opposition management based on gender, and the mean of respondents’ views about managers applying the components of human relationship.