فهرست مطالب

پژوهش ادبیات معاصر جهان - پیاپی 57 (بهار 1389)

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
پیاپی 57 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا اسماعیلی فرد صفحه 5
    در کتاب های دستور ایتالیایی تنها از دو جهت فعل، صحبت شده است، اما اگر ازدیدگاه کاربردشناختی به مجهول نگاه کنیم، آن را هم چون یکی از ابزارهای زبانی برای نشان دادن نگرش و منظری متفاوت به یک رویداد می بینیم. در این مقاله، تغییر منظر گوینده را، با توجه به نظریه ظرفیت، بررسی می کنیم. بنابر این نظریه، هر فعل، بر اساس ظرفیتش، از پیش مشخص می کند که در چه محیط نحوی ظاهر می شود و چه سازه هایی باید و یا می توانند هم نشین آن شوند. بنابراین با تغییر در ظرفیت فعل، از جمله با کاهش ظرفیت آن، می توانیم سازه ها و در نتیجه ساختار جمله را تغییر دهیم و این یکی از راه های بیان یک عمل از منظری متفاوت است. در همین چارچوب می کوشیم نشان دهیم زبان ایتالیایی دارای سه جهت معلوم، میانه و مجهول است که درجهت میانه عنصر مجهول غالب است. همچنین سازوکارهایی که برای ساخت های مجهولی و میانه به کار می رود، نشان داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: مجهول میانه، کنشگر، زبان ایتالیایی، کنش پذیر، مجهول
  • ابوالفضل حری صفحه 19
    این مقاله، ترجمه گفتمان غیرمستقیم آزاد را در سه ترجمه فارسی رمان به سوی فانوس دریایی بررسی می کند. ابتدا از گفتمان روایی و انواع آن و بعد از گفتمان غیرمستقیم آزاد و مباحث نظری مربوط به آن از جمله ویژگی های زبان شناختی و تاثیرات و کارکردهای آن موجزوار سخن به میان می آید. سپس، به ترجمه گفتمان غیرمستقیم آزاد در سه ترجمه رمان به سوی فانوس دریایی اشاره شده و شاخص های زبان شناختی مهم آن از قبیل ضمایر، اشارتگرهای زمانی و مکانی، افعال وجه نما؛ جمله پرکن ها و ادات تاکید در ترجمه های حسینی، بجانیان و کی هان تحلیل و بررسی می شوند. در پایان گفته می شود که هر یک از سه مترجم به چه میزان توانسته و/ یا نتوانسته اند ویژگی های سخن غیرمستقیم آزاد را با نسبت های متغیر در زبان فارسی بازآفرینی کنند.
    کلیدواژگان: شاخص های زبان شناختی، گفتمان غیرمستقیم آزاد، ترجمه، به سوی فانوس دریایی
  • سید خسرو خاوری، ژاله کهنمویی پور صفحه 41
    گستردگی دامنه بررسی اسطوره ها و مضامین در نقد، تحلیل گران متون ادبی را در برابر تلی از واژگان همسان قرار داده که گاهی تشخیص آنها از یکدیگر دشوار است، چرا که در متون فراوان، منتقدان، اسطوره، مضمون، نماد و بن مایه را در یک چارچوب قرار می دهند و آنچه را برای یکی مضمون محسوب می شود، برای دیگری اسطوره به حساب می آید، در صورتی که تفاوت بسیاری میان این واژه هاست. درباره این تفاوت نیز بین منتقدان اتفاق نظر وجود ندارد، همچنان که گاهی مرز بین اسطوره های باستانی و اسطوره های تاریخی و ادبی مشخص نیست. ولی چگونه یک چهره تاریخی به یک اسطوره تبدیل می شود؟ چه زمانی یک اسطوره در متن ادبی ظاهر می شود؟ آیا درنقد اسطوره ای، ریشه یابی اساطیر و در مقایسه بین آنها روش در زمانی راه گشاست یا بررسی هم زمانی؟ در این مقاله سعی بر این است که بارجوع به دیدگاه نظریه پردازان نقد اسطوره ای، پاسخی برای این پرسش ها ارائه شود.
    کلیدواژگان: اسطوره، هم زمانی، مضمون، در زمانی، افسانه، نماد
  • عباسعلی رضایی، گیتی افروز جوادی صفحه 55
    ارتقاء آموزش زبان و پس آنگاه ارزیابی آن، نیازمند تغییر بنیادی در نگرش استادان و نیز فراگیران در زمینه شیوه های جدید آموزش و ارزیابی است و هیچ تغییری در این گستره ها بدون به وجود آمدن اعتقاد نسبت به کارآمدی شیوه های جدید و نیز وجود تمایل و انگیزه میان استادان و فراگیران برای عملی کردن آن تغییرات و شیوه ها امکان پذیر نیست. پژوهش حاضر با هدف بررسی معلمان ایرانی زبان خارجی، در زمینه بکارگیری شیوه ای جدید از سنجش به نام خود ارزیابی (Self Assessment) طراحی شده است. برای تحقق این هدف پرسشنامه ای به 32 تن از استادان زبان تمام وقت و حق التدریسی دانشگاه ها داده شد. این پرسشنامه که توسط نویسندگان این مقاله تنظیم شده بود، نگرش استادان را مورد پرسش قرار می داد. این استادان به تدریس زبان های انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، و اردو اشتغال دارند و به استادان با تجربه، با سابقه تدریس 10 سال به بالا، و استادان جوان، با سابقه تدریس کمتر از 5 سال، تقسیم شدند. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که استادان زبان نسبت به عملی بودن شیوه های جدید سنجش به طور عام و خودارزیابی به طور خاص نگرشی منفی دارند. همچنین مشاهده شد که این قضیه بین استادان با تجربه جدی تر بوده و نوعی وابستگی شدیدتر نسبت به شیوه های متداول در آنها وجود دارد. اگرچه استادان جوان تا حدودی با شیوه های جدید آشنایی دارند، این آشنایی ناگزیر منجر به استفاده از این شیوه ها نمی شود. در توضیح این حالت می توان گفت استادان بر این باورند که سپردن اختیار سنجش به فراگیران، از قدرت و نفوذ آنان در کلاس می کاهد.
    کلیدواژگان: شیوه های سنجش، نگرش، استادان جوان، استادان با تجربه، خودارزیابی
  • حمیدرضا شعیری، نیلوفر بخشایی صفحه 73
    در گستره آموزش زبان، استفاده از «شناخت» و «فرهنگ»، به عنوان دو عنصر جدا ناشدنی از زبان، غیرقابل انکار است. به بیان دیگر هر شخص برای برقراری ارتباطی مؤثر با زبان بیگانه،نیازمند بهره مندی کافی از بار شناختی و فرهنگی از آن زبان است. در محدوده این مقاله، سعی داریم به بررسی مقوله «شناخت» و «فرهنگ»، ارتباط میان این دو مفهوم و چگونگی تحول آنها در طول تاریخ آموزش زبان، به ویژه زبان فرانسه، بپردازیم. هدف ما در این مقاله این است تا با بررسی تحلیلی متون به کار رفته در روش های آموزش زبان فرانسه، از رویکرد سنتی تا رویکرد کنشی، به سیر تحول این دو مفهوم برسیم. با بررسی این متون به این نکته هم پی می بریم که همزمان با تحول مفهوم شناخت از مفهومی ساختارگرایانه به مفهومی کنشی، مفهوم فرهنگ نیز از فرهنگ خاص و نخبه به فرهنگ عام و روزمره تحول یافته و راه را برای گذر از دیدگاه بینافرهنگی به دیدگاه هم فرهنگی باز کرده است. در واقع، هم کنشی فرهنگ و شناخت در روش های آموزشی زبان، همواره با تحول دیدگاه های اجتماعی، فلسفی و همچنین تحول فناوری پیوند دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هم فرهنگی، شناخت، بینا فرهنگی، آموزش زبان
  • حسین غلامی، موسی عبداللهی صفحه 85
    آموزش زبان خارجی، تاریخچه ای بسیار طولانی دارد. با توجه به این مسئله که در روند آموزش زبان خارجی، اصلی ترین هدف، دستیابی زبانآموز به مهارت استفاده از زبان در ارتباط مستقیم با گویشوران آن زبان است، بررسی روش هایی که به زبانآموز در دستیابی به این توانایی کمک می کند، ضروری است. ما در این مقاله بر آنیم تا به بررسی ضرورت و نحوه استفاده از فناوری های نوین در آموزش زبان های خارجی، بر پایه بررسی موردی سینما به عنوان یک عامل توانمند در شناخت جزییات فرهنگی کشور مقصد و زبان زنده آن کشور، بپردازیم. پس از تبین دلایل ضرورت استفاده، با ارایه مدلی عملی برای استفاده کارآمد از فیلم، چند پیشنهاد به منظور کاربردی کردن دروس پخش فیلم در دانشگاه ارایه نماییم.در این مدل با انتخاب یک فیلم که نمونه ای از سینمای ملی روسیه محسوب می شود خواهیم کوشید تا به صورت عملی نحوه استفاده از فیلم به عنوان یک عامل توانمند در روند آموزش زبان به ویژه در آشنایی زبان آموزان با فرهنگ کشور مقصد و زبان زنده آن سرزمین را تشریح دهیم.
    کلیدواژگان: شناخت فرهنگی، توانش ارتباطی، فیلم، فناوری نوین، آموزش زبان
  • محبوبه فهیم کلام صفحه 101
    کودکی، اثر اتوبیوگرافی ناتالی ساروت، نویسنده فرانسوی قرن بیستم است. در این اثر، ساروت با تداعی خاطرات، با زدودن مرز بین واقعیت و خیال، شاهکاری می آفریند تا دنیای آمیخته از هر دو عنصر را به خواننده عرضه بدارد. آن چه مایه موجودیت این رمان می شود، گسستن از سنت، ماهیت واقعی و شکل روایی آن است. ساروت در این اثر شکل تازه ای از «من» نویسنده را ارایه می کند که گاهی در نقش کودکی ظاهر می شود تا وقایع را نقل کند؛ گاهی نیز به عنوان راوی در متن نقش می آفریند و حوادث را آگاهانه نقد و بررسی می کند. در این جستار سعی می شود به شیوه نوین روایت در کودکی اثر ساروت پرداخته شود تا بتوان برای پرسش زیر پاسخ مناسبی پیدا کرد: چرا ساروت برای بازگویی یادمان های کودکانه اش از گفت وگوی درون متنی بین راوی و شخصیت استفاده کرده است؟ به موازات بررسی این مقوله، سعی شده است تا با پژوهشی در شیوه نگارش، ساختار اثر و ویژگی های زبان شناختی و زمانی آن به تفاوت های اساسی رمان نو با رمان سنتی اشاره شود.
    کلیدواژگان: کودکی، روایت، راوی، رمان نو، ساروت
  • بهزاد قنسولی صفحه 115
    توسعه دوره های آموزش فارسی به غیر فارسی زبانان و تدوین کتاب های مختلف آموزشی مرتبط در این زمینه، تحولی فرهنگی است که با وجود آثار مثبت آن کاستی هایی را نیز به همراه دارد. مهمترین این نقص ها گستره آزمون سازی زبان و به ویژه نبود آزمون بسندگی زبان فارسی است. این مقاله به تعریف و اهمیت آزمون سازی زبان و ارتباط آن با دوره های آموزش زبان فارسی پرداخته است. در این پژوهش ضمن ساخت یک نمونه آزمون بسندگی زبان فارسی با تاکید بر آزمون های شنیدن، خواندن و دستور، روایی و پایایی آزمون سنجیده شد. برای روایی سنجی آزمون، از فرایندی دو مرحله ای، شامل تحلیل داده های بازنگری سه دانشجوی خارجی دوره دکتری زبان و ادبیات فارسی و بهره گیری از نظریه بحث در سنجش روایی بهره گرفته شد. پایایی آزمون نیز به شیوه آلفا کرونباخ محاسبه شد. نویسنده همچنین به دلیل ابعاد مهم و تاثیرگذار آزمون در قلمرو سیاسی و فرهنگی کشور، به تولید و روایی سنجی آزمون ملی بسندگی زبان فارسی توجه کرده است.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، پایایی، روایی، آزمون سازی، بسندگی
  • ابوالفضل مصفا جهرمی، احمد معین زاده صفحه 131
    ترجمه همواره در محیطی چند وجهی صورت می گیرد که زبان را با فرا زبان پیوند می دهد. در سطوح مختلف زبانی همواره امکان انتخاب یا عدم انتخاب وجود دارد. یک جمله را می توان به صورت های مختلف از نظر ساختاری، میزان نشانداری، ساخت آغازگری بیان کرد. بنابراین، مترجمان همواره نیازمند تعیین راهبردی در انتخاب یا عدم انتخاب این فاکتور زبانی یا دیگری اند. عوامل مؤثر بر انتخاب یا عدم انتخاب می تواند درون زبانی باشد، مانند ساخت های نحوی ممکن که زبان مقصد اجازه می دهند. عوامل فرا زبانی از جمله بافت و ایدئولوژی نیز می توانند منجر به انتخاب ها و ساخت های متفاوت شوند و راهبردی آفرین در ترجمه ظاهر شوند. با توجه به این موضوعات این مقاله به بررسی راهبردهای به کار رفته در ترجمه های قرآنی می پردازد. مفهوم انتخاب در پس زمینه مقاله وجود دارد و فاکتورهای تاثیرگذار بر آن، مفهوم راهبرد را در این مقاله معنی می بخشند و باعث گوناگونی در متن و ایجاد ترجمه های گوناگون می شود.
    کلیدواژگان: نظام زبانی، ایدئولوژی، فرازبان، ضمیراندازی، انتخاب، نشانداری
  • مرضیه یحیی پور، زینب صادقی صفحه 151
    آنتون پاولویچ چخوف، نویسنده و نمایش نامه نویس روسی، تاثیر به سزایی در گسترش ادبیات جهان و از جمله ایران، داشته است. بسیاری از منتقدان و کارگردان های تئاتر ایران، بر این باورند که اکبر رادی، تحت تاثیر آثار آنتون چخوف و با گسترش دستاوردهای وی، نمایش نامه های منحصر به فرد و اصیلی نگاشته است. این مقاله به بررسی ویژگی های کلی نمایش نامه های رادی و چخوف می پردازد و ضمن مقایسه تفاوت ها و شباهت های کلی آثار آنها، به طور ضمنی امکان اثبات تاثیر نمایش نامه های چخوف بر دنیای هنری رادی را فراهم می سازد که این می تواند وسیله مؤثری برای درک دقیق تر آثار هر دو نویسنده و روشن ساختن جنبه های مشترک نمایش نامه های آنها باشد. از آنجا که نمایش نامه نویسی در ایران از تحلیل های جدی در سطح جهانی به دور مانده است، با مقایسه شباهت های موجود در نمایش نامه های اکبر رادی با نمایش نامه های آنتون چخوف که در سطح جهانی مطرح می باشند، تلاش کرده ایم، حق نمایش نامه نویسی در ایران را در سطحی گسترده تر از آنچه شاهد بوده ایم، پاس بداریم و بازتاب ایده های جهانی را در آثار اصیل یک نویسنده ایرانی بررسی نماییم. از مهم ترین ویژگی های آثار دو نویسنده، گرایش هر دو به کاوش های روحی قهرمانان و تلاش آنان برای پیدا کردن جایگاهشان در اجتماع، انزوا و تنهایی انسان معاصر و تضاد و تقابل وی با دنیای پیرامون اوست.
    کلیدواژگان: تفاوت ها، تاثیرپذیری، چخوف، جنبه های مشترک، نمایش نامه معاصر ایران، شخصیت قهرمانان، نمایش نامه
|
  • Page 5
    Only two voices have been represented in Italian grammar. If we look at the passive constructions from a pragmatic point of view, it can be seen as a language strategy being classified as an event. This change of perspective creates different structures. In this article we shall study a speaker’s change of perspective in attention to the Valence Theory. According to this theory, a verb on the basis of its valence predetermines its syntactic environment and its required arguments on the surrounding constituents in reference to its grammatical characteristics. So we can change a sentence structure by means of verb valence or in other words by decreasing the verb valence. This is an approach to express an action on different perspectives. In this framework we are going to indicate that Italian grammar has three voices: active, middle, and passive, so that the passive meaning in the middle voice is dominant. Therefore, it is the base for our sentence analysis. We shall put forward different kinds of passive voices and variant structures that Italians use for this purpose. Most of the Italian passive structures are used for topicalization.
  • Page 19
    This paper examines translating free indirect discourse (FID) in three Persian translations of Woolf's To the Lighthouse. First, it is referred to narrative discourse and the linguistic markers of FID as well as its effects and functions briefly. Then, translating FID in three Hoseinis, Bejanian's and Keyhan's translations of Woolf's novel is analyzed, through comparing and contrasting FID linguistic indicators: pronouns, temporal and distal deixis, modality, exclamations and adverbs of doubt and certainty. Finally, it is concluded that to what extent each translator (with different degrees) could/ could not recreate FID linguistic indicators in Persian.
  • Page 41
    The domain of the study of myths and its evaluation in literary criticism has always been in the process of development. However, myth critics sometimes put theme, symbol, and motive into one structure so that what is considered as a theme in one case can considered as a myth, in another. Nevertheless, there is a vast difference between these words, atlthough there is no consensus among the critics about their meanings. For example how does a historical figure change into a myth? When can a myth appear in a literary context? In the study of mythical criticism, in finding out the roots of the myths and in comparison between them, which one of the following is possible? The method of diachronic or synchronic study? In this article, by referring to the views of the theorists of mythical criticism, we have tried to find out responses for the above mentioned questions.
  • Page 55
    Improving teaching and assessment practice requires a change in the attitudes of both teachers and learners towards the new trends introduced in the field of testing. The reason for this is that no educational change can be effectively and efficiently implemented unless teachers are not only convinced but also willing to implement the new achievements. The present study aims to investigate one aspect of teacher attitudes toward self-assessment in which learners take the responsibility of assessing their own language performance. A qualitative research was launched by using an attitude questionnaire. Thirty-two staff members and part time language teachers from different departments of the Faculty of Foreign Languages and Literatures took part in this study and answered the questionnaire. The results of this study confirmed the directional hypothesis assumed by the researcher that Iranian language teachers at the University of Tehran hold a negative attitude towards alternative assessment in general and self-assessment in particular. It was observed that years of experience also created a kind of fixation on the traditional methods of teaching as well as assessment these teachers used in their classes. It was also shown that unfamiliarity with the new trends in language assessment was generally shared by experienced ones while the novice teachers enjoyed the advantage of familiarity with them. This familiarity did not eventually lead to the use of the new methods due to the existence of several factors. The main one is the resistance these teachers usually hold about change in general. Another reason for the teachers’ negative attitude towards the use of self-assessment can be that teachers believe that by using self-assessment they are relinquishing the power and authority in class to the learners.
  • Page 73
    In the field of language teaching, the use of “knowledge” and “culture” as two integral parts of a language is undeniable. In other words, there is a necessity for an efficient cognitive and cultural interaction in foreign languages. Within the bounds of this article we have attempted to examine knowledge and culture, their relation and evolution during the history of language teaching, specially French teaching. We have also tried to examine the relation between these two concepts by a descriptive-analytic study of different French methodologies (from the traditional methodology to the actional approach). Through this study, we have come to this conclusion that with the evolution of knowledge from a structural concept to a more flexible concept, the concept of culture has transformed from a vision-culture to an action-culture which has opened the way to intercultural and co-cultural points of views. In fact, the interaction between culture and the knowledge is always in relation with the evolution of social and philosophical points of views and also the evolution of technology.
  • Page 85
    Teaching foreign languages has a long, extended history. Ever Since man needed to communicate with other nations, the teaching of a foreign language gained a marked significance. By the end of the 18th century, after the industrial revolution, learning a foreign language and therefore teaching it became even more important. As in teaching a language the main goal is to enable learners to read, write, speak, and comprehend in that language, then studying the factors that have a key role in helping learners and improving their skills becomes more significant than before. Teaching a foreign language is almost impossible if we do not take cultural aspects into consideration. Therefore, we are required to familiarize learners with the culture of the target language community. For this purpose, cinema has been used and referred to as one of the important means for reflecting the culture of the community that speaks a special language.
  • Page 101
    "Childhood" is an autobiographical book of the French author Nathalie Sarraute.In this masterpiece, Sarraute by recalling memories and omitting the boundry between reality and fantasy, has crated a world which is a combination of these two elements.Sarraute presents in this work, a new form of the "I" i.e. the author. Sometimes, this "I" is a child who narrates the events and sometimes this "I" becomes visible like a narrator who analysis the events.This article attempts to study the function of narration in Childhood so that the writer of this essay finds a suitable answer to the following question: why has Sarraute used dialogue between the personage and the narrator for her memories? This article additionally attempts to investigate the style of writing, structure, and important charateristics that distinguish the new novel from the traditional one.
  • Page 115
    The recent increase in the number of publications devoted to teaching the Persian language to speakers of other languages and the development of such courses in Iran and elsewhere signify a cultural movement. However, one of the shortcomings of this movement pertains to its oblivious stance to Persian language proficiency. This paper aims at defining language proficiency bringing its importance to the development of a national proficiency test. Attempt is, therefore, made to develop and validate a Persian language proficiency test. Two validation procedures were used mainly, retrospective protocol analysis of three subject informants and a validation procedure based on the recent argument theory. The reliability of the test was measured using the Cronbach Alpha formula in the initial phase of the test measurement. Further, the importance of the test is discussed with reference to cultural and political identity of our country.
  • Page 131
    Translation does not occur in vacuum but in correspondence with language system and extralinguistic factors. Languages typically provide diverse structures or alternatives for the same sentence. Hence, a translator can choose out of different tracks. What strategies do translators provoke subsume both linguistic and extralinguistic factors including context as well as ideology. Highlighting (choosing) one element out of possible alternatives yields different sentences. This article seeks to delve into strategies upon which Quranic translations can be manifested. In so far as this article is concerned, the concept of choice is intimately in accord with strategies begged in the Holey Quran translations.
  • Page 151
    Anton Pavlovich Chekhov is a Russian writer and playwright with considerable contribution in the expansion of world literature including Iran. Many theater critics and directors believe that Akbar Radi was influenced by Anton Chekhov's works, and by using Chekhov's achievements and expanding them he has written his own unique and noble plays. This study investigates general properties of Radi and Chekhov's plays. Comparing the similarities and differences of their works, the article implies the possibility for conforming the influence of Chekhov's works in Radi's artistic world. It also can be a useful tool for more precise understanding of the works of both writers, and to shed light on the common aspects of their plays. Since playwriting in Iran has been far from serious analysis in comparision to global level, we have attempted to critisize playwriting in a wider range in Iran with respect to similarities in Radi's plays and Chekhov's and have considered the reflection of world ideas in the noble works of the Iranian writer. Among the most significant characteristics of their works we can refer to: their tendency towards mental quest of heroes and their efforts for finding their position in the society, seclusion and loneliness of contemporary man and his opposition and conflict with the surrounding world.