فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رمضان زاده، فدیه حق اللهی، مامک شریعت، مینو سادات محمودعربی، حامد حسینی، مینا جعفرآبادی، محمد اسماعیل مطلق، گلایل اردلان، علیرضا وثیق، فهیمه سوهانی صفحه 1
    زمینه و هدف
    نسبت بالای جمعیت جوان در کشور وفقدان برنامه جامع و مدون در زمینه سلامت باروری نوجوانان و جوانان، برنامه ریزان بهداشتی را بر آن داشت، طی مطالعه توصیفی- تحلیلی، کلیه مراکز سلامت باروری ارائه شده به نوجوانان و جوانان در ایران را ارزیابی نمایند تا نقاط ضعف و قوت بر نامه های موجود و کاستی های مراکز موجود شناسایی شود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، درسال 1385طبق هماهنگی با معاونت بهداشتی چند دانشگاه علوم پزشکی از طریق اداره سلامت نوجوانان-جوانان و مدارس معاونت سلامت وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی به انجام رسید. در این مطالعه مراکز بهداشتی- درمانی شهرهای تهران، سمنان، بم، چابهار و فسا، تنها مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشت باروری به جوانان و نوجوانان در ایران بودند، از نظر خصوصیات فیزیکی، رضایت شغلی پرسنل شاغل در این بخش، رضایت نوجوانان از خصوصیات فیزیکی مراکز و چگونگی ارائه خدمات و مشاوره مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات بر اساس پرسشنامه و چک لیست تدوین شده، گرد آوری شده وتوسط نرم افزار Spss V.13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    64% از پرسنل شاغل در این مراکز رضایت شغلی داشتند و از نظر کارشناسان کیفیت ارائه خدمت در مراکز دارای نواقص و کمبودهایی بود (کیفیت صندلی ها، وجود امکانات سرگرم کننده در سالن، نظافت سرویس های بهداشتی، تجهیزات اتاق معاینه). در این مراکز35 نفر(39%) نوجوانان-جوانان ابراز رضایت کامل و 48نفر(54 %) رضایت نسبی و 7 نفر(8 %) ناراضی بودند. بالا ترین میزان رضایت از برخورد روانشناس، پزشک، ماما و تسلط علمی انها بر موضوع و آموزش فردی بود، به طوری که 95 % آنها چنین مراکزی را به سایر نوجوانان-جوانان توصیه می کنند و از سوی دیگر در بسیاری از مراکز پرسنل متبحر غیرپزشک مانند کارشناس ارشد مامایی(5/17 %) و تغذیه(50 %) کم بود.
    نتیجه گیری
    وضعیت مراکز موجود ارائه دهنده خدمت به نوجوان و جوان در ایران از نظر احراز کمیت های فیزیکی مراکز دوستدار نوجوان و جوان بر اساس چک لیست، در گروه متوسط و ضعیف بود.
    کلیدواژگان: نوجوان، بهداشت باروری، رضایت از خدمات، کیفیت ارائه خدمات، رضایت پرسنل
  • ژیلا صدیقی، کاظم محمد، ربابه شیخ الاسلام، پریسا ترابی، فروزان صالحی، زهرا عبداللهی، حامد پورآرام صفحه 11
    زمینه و هدف
    کم خونی از بیماری های شایع در ایران است و بیش از نیمی از کم خونی ها نیز به علت کم خونی فقر آهن می باشد. در این راستا برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک به عنوان یکی از راهبردهای مقابله با کم خونی فقر آهن در ایران انتخاب شده و استان بوشهر به عنوان اولین استان از سال 1380 و استان گلستان نیز از سال 1386 به عنوان دومین استان، به صورت آزمایشی (پایلوت) تحت پوشش این برنامه قرار گرفته اند. مطالعه حاضر در سال 1387 با هدف «ارزشیابی اثربخشی» و «ارزشیابی فرآیند» برنامه در این دو استان انجام شده است.
    روش کار
    نوع مطالعه در «ارزشیابی اثربخشی» به صورت «مطالعه قبل و بعد» بوده که در جمعیت زنان سنین باروری استان های بوشهر و گلستان انجام شده است. حجم نمونه در هر استان شامل600 نفر بود که به صورت نمونه گیری چند مرحله ای (طبقه ای و خوشه ای) انتخاب شدند. نوع مطالعه در «ارزشیابی فرآیند» به صورت مطالعه توصیفی بوده که میزان آهن نمونه آرد نانوایی ها و نمونه نان های مصرفی جمعیت مورد بررسی گرفته است.
    نتایج
    نتایج «ارزشیابی اثر بخشی» برنامه نشان داد که روند تغییر شاخص های کم خونی/ فقر آهن در هر دو استان بوشهر و گلستان مشابه یکدیگر است. میزان شیوع فقر آهن در زنان استان های بوشهر و گلستان نسبت به قبل از مداخله غنی سازی آرد با آهن کاهش یافته است، بطوریکه میزان شیوع فقر آهن در زنان استان بوشهر از2/22% به 7/15% (002/0p =) و در زنان استان گلستان از 7/26% به 6/14%(001/0p <) رسیده است. با این وجود میزان شیوع کم خونی نسبت به قبل از مداخله افزایش یافته و میزان شیوع کم خونی فقر آهن در زنان استان های بوشهر و گلستان نسبت به قبل از مداخله از نظر آماری تفاوت معنی دار نکرده است. همچنین نتایج «ارزشیابی فرآیند» برنامه در استان بوشهر نشان داد که پوشش آرد غنی شده 90% و پوشش نان غنی شده 7/98% است. در استان گلستان نیز پوشش آرد غنی شده 1/94% و پوشش نان غنی شده 95% می باشد.
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه غنی سازی آرد با آهن در استان های پایلوت در کشور منجر به بهبود میزان شیوع فقر آهن و افزایش ذخایر آهن بدن در زنان شده ولی تاثیری بر میزان شیوع کم خونی نداشته است. به نظر می رسد در شرایطی که فقر آهن فقط یکی از علل کم خونی محسوب می شود، مداخلاتی مانند غنی سازی آرد با آهن به تنهایی نمی تواند تاثیر چندانی بر شیوع کم خونی داشته باشد.
    کلیدواژگان: غنی سازی آرد، فقر آهن، کم خونی، زنان، ایران
  • ابوالقاسم پوررضا، آتنا برات، مصطفی حسینی، علی اکبر ساری، حبیب عقباتی صفحه 25
    زمینه و هدف
    مطالعات قبلی نشان داده ا ند که وضعیت اقتصادی-اجتماعی افراد با خطر ناتوانی و مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی-عروقی ارتباط تنگاتنگی دارد. مطالعه حاضر به منظور تعیین عوامل اقتصادی- اجتماعی مؤثر بر بیماری انسداد عروق کرونر در افراد کمتر از 45 سال در بیمارستان قلب شهید رجایی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مورد-شاهدی 100بیمار زیر 45 سال مبتلا به انسداد عروق کرونر بستری شده در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران طی نیمه دوم سال1386 و نیمه اول سال 1387 با 100 شاهد همسان شده از نظر سن و جنس از میان همراهان بیماران مادرزادی سرپایی یا بستری در همان بیمارستان مقایسه شدند. جهت برآورد خطر عواملی چون سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، گروه درآمدی، انزوای اجتماعی، حمایت اجتماعی، استرس، فعالیت فیزیکی، وضعیت تغذیه، استعمال دخانیات و موارد مشابه از شانس نسبی و حدود اطمینان 95% استفاده گردید. جهت مقایسه میانگین ها از آزمون تی- تست و برای برآورد میزان اثرات متغیرهای مؤثر مورد بررسی در حضور یکدیگر از رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.
    نتایج
    میانگین سنی بیماران 2/41 سال و 85% آنها مرد بودند. استعمال دخانیات با برتری نسبی(Odds Ratio) 2/7(2/14-7/3=CI 95%) با افزایش خطر انسداد عروق کرونر همراه بود. هم چنین معلوم شد که تحصیلات دیپلم و بالاتر با برتری نسبی 9/3(9/7-9/1=CI 95%) و مصرف حداقل 7 وعده میوه و سبزی در هفته با برتری نسبی 7/2(4/7-01/1=CI 95%) نقش حفاظتی را به دنبال دارند. نوع شغل، درجه شغلی و میزان فعالیت فیزیکی رابطه معنی داری را با بیماری مورد بررسی نشان دادند. میانگین شاخص توده بدنی نیز در هر دو گروه متفاوت بود. ارتباط معنی داری بین میزان استرس، حمایت اجتماعی، انزوای اجتماعی و گروه درآمدی با بیماری انسداد عروق کرونر مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    استعمال دخانیات، سطح تحصیلات و مصرف میوه ها و سبزیجات به عنوان مهم ترین عوامل اقتصادی- اجتماعی بیماری انسداد عروق کرونر معرفی شدند. لذا سیاستگذاری و برنامه ریزی در سطوح بالای سازمانی، جهت بهبود وضعیت اقتصادی-اجتماعی افراد جامعه خصوصا افراد کمتر از 45 سال ضروری به نظر می رسد.
  • علی کشتکاران، فاطمه محبتی، سیدپوریا هدایتی، آمنه روشن فرد صفحه 33
    زمینه و هدف
    مهم ترین اصل برای سازمانها، بقا و توسعه است. امروزه برای بقا در صحنه رقابت، خلاقیت و نوآوری یک امر مهم و حیاتی می باشد. یکی از عوامل مؤثر در ایجاد نوآوری، سبک تفکر مدیران سازمان ها است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه این دو متغیر در میان مدیران ارشد ومیانی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال1387 بود.
    روش کار
    نوع مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی بود. محیط پژوهش 12 بیمارستان آموزشی و تعداد نمونه برابر کل جامعه آماری (84 نفر مدیر ارشد و میانی) بود. روش نمونه گیری براساس سرشماری صورت گرفت. ابزار مورد استفاده جهت اطلاعات، پرسشنامه های استاندارد سبک تفکر و نوآوری سازمانی بود. با انجام یک مطالعه آزمایشی ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه سبک تفکر و نوآوری سازمانی به ترتیب برابر 83/0 و 72/0 به دست آمد. داده های حاصل از این دو پرسشنامه با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    ارتباط ضعیف معنی داری بین سبک تفکر و نوآوری سازمانی مشاهده شد و سبک تفکر عمل گرایی بیشترین رابطه را با نوآوری سازمانی داشت.
    نتیجه گیری
    برای ایجاد نوآوری، سبک تفکر، نقشی محوری و بنیادین دارد. هیچ یک از سبک های تفکر بر دیگری رجحان و برتری ندارد و در هر شرایطی یکی از آنها بهترین نتایج را به دست خواهد داد.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، نوآوری سازمانی، مدیران ارشد، مدیران میانی، بیمارستانهای آموزشی
  • شقایق رحیمی کمال، جبرائیل نسل سراجی*، ایرج محمدفام صفحه 51
    زمینه و هدف

    خطای انسانی اغلب در بروز حوادث، هم در عملکرد مستقیم و هم در طراحی های ضعیف، نقش مهمی بازی می کند. تمرکز این کار بر پیش بینی احتمالات خطای انسانی در هنگام فرآیند تجمع در شرایط اضطراری در تاسیسات تقویت فشار گاز می باشد. هدف از ارایه ی این مقاله توصیف مختصری از شاخص احتمال خطای انسانی (HEPI) Human Error Probability Index برای فرآیند گردهمایی و تجمع در شرایط اضطراری تاسیسات تقویت فشار گاز است.

    روش کار

    با توجه به کمبود منابع اطلاعاتی در زمینه خطای انسانی و بخصوص داده های خطای انسانی برای تجمع در شرایط اضطراری در تاسیسات تقویت فشار گاز، یک روش قضاوت کارشناسی به نام شاخص احتمال موفقیت به عنوان وسیله ای برای پیش بینی احتمالات خطای انسانی تهیه شده است. دو سناریوی تجمع با شدت های مختلف (نشت گاز و آتش سوزی و انفجار) با جزییات مورد مطالعه قرار گرفت. 34 نمودار مرجع، داده هایی را برای وزن و نرخ دهی به شش عامل شکل دهی عملکرد فراهم نمودند و در نهایت این داده ها با استفاده از روش Success Likelihood Index Methodology (SLIM) جهت محاسبه احتمال موفقیت برای 16 فعالیت تجمع از نقطه شروع تجمع تا آخرین فعالیت در پناهگاه موقت ایمن Temporary Safe Refuge(TSR) پردازش شدند. فعالیت های فوق به ترتیب در قالب 4 مرحله ی: آگاهی، ارزشیابی، خروج و بازیابی تقسیم بندی شده اند. 6 عامل شکل دهی عملکرد که در این کار مورد توجه قرار گرفتند عبارتند از: استرس، پیچیدگی کار، آموزش، تجربه، عامل رویداد و عامل های شرایط جوی.

    نتایج

    احتمال خطای انسانی در مرحله خروج از بقیه مرحله ها بیشتر بود و پس از آن در مرحله ارزشیابی، بیشترین احتمالات دیده شد و کمترین احتمال خطا در مرحله ی آگاهی رخ داد.

    نتیجه گیری

    کاربرد شاخص احتمال خطای انسانی (HEPI) می تواند جهت محدود نمودن فرصت ها برای رخداد خطای انسانی و کاهش شدت عواقب چنین خطاهایی از طریق تغییراتی در آموزش، طراحی، سامانه های ایمنی و دستورالعمل ها که در نتیجه آن قدرت تحمل خطا در طراحی ها و یا عملیات بیشتر شود، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فاکتورهای انسانی، خطای انسانی، شاخص احتمال خطای انسانی (HEPI)، شاخص احتمال موفقیت (SLIM)، تاسیسات تقویت فشار گاز
  • علیرضا مصداقی نیا، جعفر نوری، امیرحسین محوی، فروغ واعظی، کاظم ندافی، محمد انصاری زاده صفحه 69
    زمینه و هدف
    این تحقیق با هدف بررسی امکان افزایش کارآیی سیستم تصفیه ی فاضلاب کارخانه ی صنایع لبنی پگاه فارس و ارایه ی راهکار مناسب جهت ارتقای آن در سال 1386-1385 انجام گرفت. سامانه ی مورد استفاده برای تصفیه ی فاضلاب این کارخانه از نوع بی هوازی- هوازی متوالی است که در آن از برکه های تثبیت بی هوازی و لجن فعال متعارف و هوادهی گسترده استفاده شده است. این تصفیه خانه به دلیل توسعه ی نامناسب و عدم راهبری صحیح، استانداردهای خروجی مورد نیاز جهت دفع به زمین های کشاورزی را تامین نمی کرد.
    روش کار
    جهت رفع مشکلات فوق و بوی بد ناشی از آن، اصلاحاتی همچون تغییر در ورودی و خروجی برکه ها و تنظیم نسبت غذا به زیست یاخته (F/M) در فرآیند لجن فعال و تبدیل لجن فعال متعارف به لجن فعال با تغذیه ی مرحله ای، صورت گرفت و بازده تصفیه خانه قبل و بعد از انجام تغییرات مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت.
    نتایج
    در نتیجه ی این تغییرات بازده حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی(COD)، اکسیژن مورد نیاز زیست شیمیایی(BOD5)، مجموع ذرات جامد معلق(TSS)، مجموع ذرات جامد محلول (TDS) و مجموع کلی فرم ها و کلی فرم های مدفوعی به ترتیب از 42/82، 87/86، 18/64، 23/20، 56/54 و 87/50 به 34/97، 61/98، 4/90، 47/28، 09/90 و 95/89 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج آزمایش های انجام گرفته نشان دهنده ی افزایش بازده تصفیه خانه بعد از اصلاح سامانه می باشد. همچنین مشاهده شد که کارآیی سامانه ی لجن فعال تغذیه ی مرحله ای و سامانه ی لجن فعال هوادهی گسترده در کاهش پارامترهای مورد بررسی در این تحقیق مشابه می باشد و استفاده از هوادهی گسترده در این تصفیه خانه، عملا باعث اتلاف انرژی و هزینه می شود.
    کلیدواژگان: تصفیه ی فاضلاب، صنایع لبنی، برکه ی تثبیت، لجن فعال، ارتقای تصفیه خانه
  • ابوالقاسم پوررضا، غلامرضا گودرزی، هرمز آزادی صفحه 79
    زمینه و هدف
    بیمارستان به عنوان بزرگترین و پرهزینه ترین واحد عملیاتی نظام بهداشت و درمان شناخته شده بنابراین توجه کامل به کارآیی هزینه های آن از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. هدف این مطالعه بررسی کارآیی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها می باشد.
    روش کار
    در این مقاله کارآیی فنی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران از روش تحلیل فراگیر داده ها طی سال های 1385-1375 مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. برای این منظور از فرم پوششی نهاده - مدار روش تحلیل فراگیر داده ها با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس استفاده شده و از چهار ستانده یعنی پذیرش سرپایی، روز- بستری، تخت روزاشغالی وتعداد عمل جراحی و چهار نهاده یعنی تعداد تخت، کادر پرستاری، کادر پزشکی و سایر پرسنل برای بررسی استفاده گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار استفاده گردیده است.لازم به ذکر است که اطلاعات بوسیله فرم های طراحی شده توسط نویسنده از بیمارستان های مورد مطالعه گردآوری شده است.
    نتایج
    نتایج حاصل از روش تحلیل فراگیر داده ها نشان می دهد1- ظرفیت ارتقای کارآیی فنی در بیمارستان های مورد بررسی به میزان 3 درصد(میانگین کارآیی فنی بیمارستان ها 972/0 می باشد)وجود دارد2- بازدهی ثابت نسبت به مقیاس بر فرآیند تولید حاکم می باشد. به عبارت دیگر تولید بیمارستان های مذکور در وضعیت بهینه می باشد 3- علاوه بر آن وجود عوامل تولید مازاد به ویژه کادر پرستاری در بیمارستان های دانشگاه مشهود است.
    نتیجه گیری
    حذف نیروی انسانی مازاد در قالب یک برنامه ریزی جامع و بر اساس نتایج روش تحلیل فراگیر داده ها نقش عمده ای در کاهش هزینه های بیمارستان و بخش بهداشت و درمان ایفا می نماید. نهایتا پیشنهاد می شود که اثرات عواملی از قبیل کیفیت ارائه خدمات و رضایت مندی بیماران بر کارآیی فنی بیمارستان های مذکور مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، کارآیی فنی، نهاده، ستانده، تحلیل فراگیر داده ها، بازدهی نسبت به مقیاس
|
  • F. Ramezanzadeh_F. Haghollahi_M. Shariat_M. Mahmood Arabi_H. Hosseini_M. Jaafar Abadi_M. E Motlagh_G. Ardalan_A. Vasigh_F. Sohani Page 1
    Background And Aim
    Despite the fact that the proportion of youth population is very high in Iran, there is no well designed, comprehensive reproductive health program for the youth. This prompted the health planners to evaluate all the existing centers that deliver reproductive health services to the youth in the country in order to identify the weaknesses and strengths of the services and the centers.
    Materials And Methods
    A descriptive analytic study was conducted from March 2006 to March 2007, in coordination with the Vice-chancellor for Health of Universities of Medical Sciences, through Offices for Health of the Youth and Schools (OHYS). Five health centers, namely, Tehran, Semnan, Bam, Chabahar, and Fassa Health Centers (the only centers delivering reproductive health services to the youth) were included in the study. They were assessed for structure and physical facilities, job satisfaction of the personnel, satisfaction of the youth consulting them, and the services (including consultative services) delivered. The data were gathered through questionnaires using a checklist and analyzed by the SPSS-13 software.
    Results
    The health center personnel thought that the quality of services delivered at the centers was low. They also believed that the physical facilities, including equipment in the clinical examination room, furniture, cleanliness of the premises, and entertainment facilities, were not of an acceptable standard. About 64% of the personnel of the health centers personnel expressed job satisfaction. On the other hand, 39% of the young people consulting the centers expressed full, and 54% relative, satisfaction with the services they were receiving; the remaining 7% were not content at all. The highest rate of satisfaction was with the psychologist, physician, and midwife, so that 95% of the clients recommended the centers to other young people seeking reproductive health services. Finally, the clients said that in most of the centers paramedical personnel, including nutrition officers (50%) and midwives with a Master's degree (17.5%), were insufficient.
    Conclusion
    It is suggested that a comprehensive service package be developed to be used in all the health centers, rather than each center deliver services based on the existing facilities and individual preferences. Such a package should be based on the national reproductive health programs (according to the medical education curricula). Intersectoral collaboration (particularly from the Ministry of Education and cultural organizations) is also very essential.
  • J. Sadighi, K. Mohammad, R. Sheikholeslam, P. Torabi, F. Salehi, Z. Abdolahi, H. Pouraram Page 11
    Background And Aim
    Anemia is an important public health problem in Iran. The most prevalent type (50%) is iron-deficiency anemia. Flour fortification with iron and folic acid is one of the main strategies usually adopted to combat anemia. Two pilot projects were conducted in 2 Iranian provinces: the first one in Bushehr in 2001 and the second one in Golestan in 2007. The present study was conducted in January 2009 to evaluate the process and determine the effectiveness of the flour fortification pilot project in the 2 provinces.
    Materials And Methods
    To evaluate the effectiveness of the project, blood hemoglobin and ferritin levels were measured in a sample population of child-bearing women aged 15-49 years in Bushehr Province (n=600) and Golestan Province (n=625), selected by multi-stage sampling before and after the intervention. For process evaluation, the iron content in samples of flour and bread made from the flour were measured in a descriptive study.
    Results
    We found similar trends in the indicators of anemia/iron deficiency among the women in Bushehr and Golestan provinces. The flour fortification project appears to have had beneficial effects on the serum ferritin levels (low levels indicate iron deficiency) in both provinces. The prevalence of iron deficiency decreased from 22.2% to 15.7% (p<0.002) and from 26.7% to 14.6% (p<0.001), in Bushehr and Golestan, respectively. However, the prevalence of anemia was significantly higher after intervention in Golestan (p<0.001). Further analysis of the data also revealed that the intervention did not have any statistically significant effect on the prevalence of iron-deficiency anemia in either province. The coverages of fortified flour and bread were 90% and 98.7% in Bushehr and 94.1% and 95% in Golestan, respectively.
    Conclusion
    The flour fortification pilot project in Iran resulted in reducing prevalence of iron deficiency and improving body iron reserves in women, but it had no effect on anemia prevalence. It can be concluded that in circumstances where iron deficiency is not a major cause of anemia, interventions such as flour fortification with iron alone will not produce any significant effect.
  • A. Pourreza, A. Barat, M. Hosseini, A. Akbari Sari, H. Oghbaie Page 25
    Background And Aim
    Previous studies show that disability and mortality due to cardiovascular diseases are closely related to socioeconomic status in a community. The objective of this study was to determine the relationships between socioeconomic factors and coronary artery disease (CAD) among people under 45 years old at Shahid Rajaei Hospital, Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    This case-control study was conducted in Shahid Rajaei Hospital, Tehran, Iran in summer 2008. The participants were 100 CAD cases (<45 years old, mean age = 41.2 years; 85% men) and 100 controls from among accompanying persons matched for age and gender. In order to assess the risk of factors related to such variables as educational level, occupation, income, social exclusion, social support, stress, exercise, nutritional status, smoking, etc, odds ratio (95% CI) was used. Multinomial logistic regression was used to assess the synchronic effect of the risk factors, and the t-test was used to find differences between means.
    Results
    The odds ratio (95% CI) for smoking vs nonsmoking was 3.9 (1.9-7.9) for CAD. Individuals with a low educational level showed an odds ratio of 2.7 (1.9-7-9), compared to those with a high educational level. Eating fruits and vegetables at least seven servings a week has an odds ratio of 2.7 (1.01-7.4) vs eating fewer servings. Occupation, job grade and physical activity had statistically significant relationships with CAD. Mean BMI was different between cases and controls. The disease had no significant association with stress, social support, social exclusion or income.
    Conclusion
    Smoking, a low educational level and eating small amounts of fruits and vegetables were the most important socioeconomic factors contributing to coronary artery disease. Policymaking and planning aiming at improving the socioeconomic situation of the people, particularly those under 45 years old, seem essential
  • A. Keshtkaran_F. Mohabati_S. P Hedayati_A. Roshanfard Page 33
    Background And Aim
    The most important principles in an organization are continuous development and survival. Nowadays, creativity and innovation are vital for survival in a competitive world. The thinking style of a manager in an organization is an important factor in his/her creativity. The purpose of this study was to investigate the relationship between thinking style and organizational innovation in 84 senior and junior managers of Shiraz educational hospitals in 2008.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study 84 top and mid-level managers of Shiraz teaching hospitals were selected by the census method. Data were collected using two standard questionnaires, one for thinking style and one for innovation, the content validity and reliability of which had been confirmed. A preliminary test showed the Cronbach's alpha for the thinking style and organizational questionnaires to be 0.83 and 0.72, respectively. Data analysis was performed using Spearman correlation test.
    Results
    The Spearman correlation analysis showed a statistically significant, although weak, relationship between thinking style of senior and junior managers of Shiraz teaching hospitals and their organizational innovation. A pragmatic thinking style had the strongest association with organizational innovation.
    Conclusion
    The thinking style of a teaching hospital manager plays a vital role in his/her creativity. No thinking style is particularly preferred; any thinking style may give desirable results as regards creativity of a manger, depending on the circumstances and conditions.
  • Sh Rahimi Kamal, J. Nasl Saraji, I. Mohammad Fam Page 51
    Background And Aim

    Human error often plays an important role in accident causation either through direct action or poor design. The focus of this work was on prediction of human error probabilities during the process of emergency musters in gas compressor stations.This paper aims to present a brief description of Human Error Probability Index (HEPI) for the gas compressor station musters process.

    Materials And Methods

    Due to a lack of human error databases, and in particular human error data on gas compressor station musters, an expert judgment technique, the Success Likelihood Index Methodology (SLIM), was adopted as a means to predict human error probabilities Two muster scenarios of varying severity (gas release, fire and explosion) were studied in detail. A total of 34 reference graphs provided data for both the weighting and rating of six performance shaping factors and the data were subsequently processed by means of SLIM to calculate the probability of success for 16 muster actions ranging from point of muster initiator to the final actions in the temporary safe refuge (TSR). The actions were categorized into 4 phases, namely, awareness, evaluation, egress, and recovery phases. The six performance shaping factors considered in this work were stress, complexity, training, experience, event factors, and atmospheric factors.

    Results

    Human error probabilities in the egress phase were highest, followed by those in the evaluation phase; the lowest were in the awareness phase.

    Conclusion

    The HEPI can be applied to limit the chances of human error occurrence and mitigate the consequences of such errors through changes in training, design, safety systems, and procedures, resulting in a more error-tolerant design and operation.

  • A. R Mesdaghinia_J. Nouri_A. H Mahvi_F. Vaezi_K. Naddafi_M. Ansarizade Page 69
    Background And Aim
    The aims of this study was to explore the feasibility of improving efficiency of the wastewater treatment system of the Fars Pegah Dairy Industries (FPDI) and propose ways to upgrade it in 2006-2007. The FPDI wastewater treatment system was of a successive anaerobic-aerobic type using anaerobic stabilization ponds and conventional and extended aeration activated sludge. Due to improper design and operation, it did not meet the required standards with regard to disposal to the surrounding cultivated land.
    Materials And Methods
    To overcome the problem and eliminate the bad smell, modifications were made, such as changing the entries and exits of the ponds, adjustment of the activated sludge process, and converting the conventional activated sludge F/M to a step-feed activated sludge shift. The efficiency of the system was assessed before and after these modifications
    Results
    The efficiency of the system to eliminate biochemical oxygen demand (BOD5), chemical oxygen demand (COD), total dissolved solids (TDS), total suspended solids (TSS), total coliform, and fecal coliform increased from 82.42%, 86.87%, 64.18%, 20.23%, 54.56% and 50.87% to 97.34%, 98.61%, 90.4%, 28.44%, 90.09% and 89.95%, respectively.
    Conclusion
    The findings show improvements in the efficiency of the wastewater treatment system due to the changes made in it. It was also observed that efficiencies of the feed-step aeration and the extended aeration are similar. This means that application of the extended aeration in the treatment system of the plant would result in waste of money and energy.
  • A. Pourreza, Gh Goudarzi, H. Azadi Page 79
    Background And Aim
    The hospital is considered as the biggest and the most costly unit of a health care system. Therefore, paying full attention to its cost efficiency is very important. The objective of this study was to assess the technical efficiency of hospitals affiliated with Tehran University of Medical Science by data envelopment analysis method.
    Materials And Methods
    Technical efficiency in hospitals affiliated with Tehran University of Medical Sciences was assessed by Data Envelopment Analysis (DEA) from 1996 to 2006. The input-oriented form of variable return-to-scale (VRS) was used to collect the data using 4 inputs (number of beds, nursing staff, medical personnel, and other personnel) and 4 outputs (outpatient admissions, hospitalized-patient days, bed occupations, and the number of surgical operations performed). The software used for data analysis was Deap 2.1.
    Results
    The DEA results indicate that: 1.There is a potential to improve the hospital technical efficiency by 3 % (the mean technical efficiency of the hospitals was 0.972); 2. Constant return-to-scale (CRS) exists in the production process, meaning that production in the hospitals is at its optimum level; 3. Hospital services have suffered from extra production factors, especially human resources (specifically the nursing staff).
    Conclusion
    With proper planning, limiting the number of personnel can reduce greatly health care costs and hospital expenditures. It is suggested to conduct studies to determine the effects of the quality of services delivered in hospitals and patient satisfaction on hospital technical efficiency.