فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1388)

مجله جامعه شناسی ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1388)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عباس زاده، لیلا مقتدایی صفحات 3-28
    در هزاره سوم میلادی، از متولیان دانش، انتظار می رود با برخورداری از سرمایه اجتماعی مخصوصآ در عرصه دانشگاهی، ضمن خلق دانش های جدید به عنوان سرمایه های پنهان، در جهت رفع مشکلات جامعه، نقش فعالی را ایفا نمایند. بر این اساس، مقاله حاضر با هدف تعیین میزان دانش آفرینی در دانشگاه اصفهان، در نظر دارد از منظر جامعه شناختی، تاثیر سرمایه اجتماعی بر دانش آفرینی را تحلیل نماید.
    روش تحقیق، پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر دربرگیرنده اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان به تعداد 476 (سال 1387) نفر می باشد که از این تعداد، 142 نفر بر اساس فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. روش آماری مورد استفاده، شامل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر بوده و برای محاسبه ضرایب مسیر، از برآوردهای روش لیزرل استفاده گردیده است.
    نتایج تحقیق، حاکی از آن است که بین دانش آفرینی و سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. این امر نشان می دهد که اگر بر سرمایه اجتماعی استادان افزوده شود، در این صورت، سطح دانش آفرینی نیز ارتقا خواهد یافت. نهایت امر این که، توان متغیرهای مستقل مورد استفاده در تبیین واریانس متغیر وابسته (دانش آفرینی)، 19 درصد بوده است. مابقی، مربوط به تاثیر سایر متغیرها بوده که در تحقیق حاضر مدنظر نبوده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دانش آفرینی، اعتماد اجتماعی، شبکه های اجتماعی، مشارکت علمی، جامعه پذیری، بیرونی سازی، ترکیب، درونی شدن
  • محمد عبداللهی، فیروز راد صفحات 29-63
    هدف مقاله حاضر پاسخ به این پرسش هاست که اولا، توسعه سیاسی در مفهوم توسعه مشارکت و رقابت سیاسی، در دوره پس از روی کار آمدن رضاشاه تاکنون (13041382) طی شش مقطع زمانی متوالی چه روندی را در ایران طی کرده و چه فراز و فرودی را پشت سر گذاشته است؟ و ثانیآ، در این مدت نسبتآ طولانی، توسعه سیاسی در کشور با چه موانع و چالش های جدی مواجه بوده است؟ برای پاسخ به این پرسش ها، که در حوزه جامعه شناسی سیاسی مطرح است، از نظریه های چاندوک، مور، هانتینگتون، اسکاچپول و لوسیانی در باب ضعف جامعه مدنی و حاکمیت دولت تحصیلدار به عنوان موانع و چالش های جدی توسعه سیاسی بهره گرفتیم و نهایتآ این فرضیه مطرح گردید که هرچه تمرکز و اتکا انحصاری دولت بر درآمد نفت، بیشتر و بنیه جامعه مدنی ضعیف تر باشد، احتمال تحقق توسعه سیاسی در جامعه، کمتر می شود. بررسی و آزمون این فرضیه به کمک اسناد و مدارک معتبر تاریخی و شواهد و قراین آماری دقیق نشان داد در هر دوره ای که دولت، خصلت تحصیلدار پیدا کرده و مستقل و بی نیاز از مالیات مردم گشته و از تمرکز قدرت برخوردار گردیده، عرصه را برای مشارکت و رقابت سیاسی تنگ تر کرده و مانع استقرار توسعه سیاسی شده است.برعکس،هرگاه قدری ازخصلت وظرفیت تحصیلداری دولت کاسته شده و یا دولت، ضعیف و دچار بحران مالی گردیده، به سمت مالیات ستانی از مردم گرایش یافته و نتیجتآ، فرصت مغتنمی برای رشد و بالندگی جامعه مدنی و توسعه سیاسی در کشور فراهم شده است. به این ترتیب، ملاحظه می شود توسعه سیاسی در ایران معاصر، به سبب وجود موانع ساختاری مورد اشاره، روندی ناهموار و زیگزاگی داشته و در ادوار شش گانه مورد بحث، متناوبآ دچار قبض و بسط گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی، رقابت سیاسی، جامعه مدنی و دولت تحصیلدار
  • محمود شارع پور، تقی آزاد ارمکی، علی عسکری صفحات 64-98
    امروزه حضور انسان های متفاوت در محل زندگی، کار و عرصه اجتماع از حساسیت ویژه ای برخوردار است. از آن جا که وجود چنین تنوعی ممکن است باعث ایجاد درگیری در صحنه اجتماع گردد لازم است تا با اجرای پژوهش های علمی زمینه همزیستی افراد متفاوت فراهم شود. تحقیق حاضر با استفاده از نظریه سرمایه اجتماعی پاتنام به دنبال بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و مؤلفه های آن با مدارا می باشد. روش تحقیق پیمایشی بوده و تعداد 220 نفر از دانشجویان دانشکده های علوم اجتماعی دانشگاه تهران و علامه طباطبایی که در نیم سال اول سال تحصیلی 871388 مشغول به تحصیل بوده اند به طور خوداجرا به پرسش نامه پاسخ داده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که از میان متغیرهای سرمایه اجتماعی، اعتماد نهادی با تمامی ابعاد مدارا رابطه معکوس و معناداری داشته است. همچنین رابطه مستقیم و معناداری بین مشارکت در شبکه های غیررسمی سیاسی و شبکه های رسمی با ابعاد مدارا مشاهده شده است. نتایج تحلیل رگرسیونی حاکی از آن است که از میان متغیرهای سرمایه اجتماعی و متغیرهای زمینه ای چهار متغیر اعتماد نهادی، سن، شبکه های غیررسمی سیاسی و سرمایه اجتماعی انحصاری و ارتباطی مهم ترین تبیین کننده های مدارا می باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، شبکه های رسمی و غیر رسمی، مدارا
  • محمدرضا جوادی یگانه، فاطمه عزیزی صفحات 99-137
    یکی از پرچالش ترین اقدامات رضاشاه، کشف حجاب است، که با مخالفت های فراوان در جامعه ایران روبه رو شد. این مقاله، با نگاهی متفاوت به مسئله کشف حجاب، تلاش دارد تا آن در زمینه فرهنگی و ادبی جامعه ایران در دهه آخر سده گذشته و دو دهه ابتدایی سده حاضر قرار دهد و بر این مبنا، با مقایسه شعر موافقان کشف حجاب با استدلال های دولتی در زمان کشف حجاب، و نیز مقایسه شعر موافقان کشف حجاب و شعر مخالفان، هم تفاوت بیان و استدلال موافقان و مخالفان را نشان دهد و هم ابتنای استدلال های دولتی کشف حجاب بر مدعیات مطرح شده در شعر موافقان کشف حجاب بیان کند. تحلیل محتوای شعر شاعران کشف حجاب نشان می دهد که محتوای این اشعار پنج زمینه کلی زیر را داشته است: بهبود وضعیت عمومی زندگی و فرهنگی زنان با آزادی زنان و حضور آنان در اجتماع، تحصیل علم و هنر و معرفت، انکار رابطه دین و حجاب، عدم تاثیر حجاب بر عفت زنان، و باستان گرایی و مخالفت با اسلام. بررسی استدلال های دولتی کشف حجاب وجود این پنج عنصر را در آن نشان می دهد و به علاوه دو استدلال اشتغال زنان و نیز عدم تاثیرپذیری از بیگانگان نیز وجود دارد که دلایل اضافه شدن این دو دلیل به دلایل گذشته نیز در این مقاله تبیین شده است.
    کلیدواژگان: کشف حجاب، شعر مشروطه، برنامه ریزی کشف حجاب، استقبال ادبی
  • علی یوسفی، محسن نوغانی، مهلا حجازی صفحات 138-161
    همسایگی بخش مهمی از فضای عمومی شهر است که فرصت ارتباط اجتماعی را برای ساکنین فراهم می آورد و از این جهت در تقویت انسجام شهر سهم مهمی دارد. تحلیل ثانویه داده های همسایگی بر روی 30 شبکه همسایگی در سه منطقه برگزیده شهر مشهد به روشنی نشان می دهد که انسجام رابطه ای شبکه همسایگی این شهر کمتر از حد متوسط و بیشتر نیز متکی بر پیوندهای ضعیف همسایگی است و انسجام ارزشی شبکه نیز از لحاظ شدت علایق ارتباطی و تعهدات محلی ضعیف اما از نظر اشتراک علایق و تعهدات نسبتآ بالاست. تحلیل چندگانه انسجام رابطه ای و ارزشی شبکه همسایگی نیز حاکی از این است که متغیرهای ثبات مسکونی، تراکم مسکونی، تنوع پایگاهی، تنوع قومی، مذهبی و محلی در تغییرات انسجامی شبکه دخیل هستند و در این میان دو متغیر نخست یعنی ثبات مسکونی و تنوع پایگاهی سهم بیشتری در این تغییرات دارند.
    کلیدواژگان: شبکه همسایگی، انسجام رابطه ای، انسجام ارزشی، تجمع اجتماعی، تفکیک اجتماعی
  • علی اصغر مقدس، زکیه شرفی صفحات 162-190
    جریان مهاجرت های بین المللی به دلایل مختلفی مثل فروریختن مواضع سیاسی در امر جابه جایی، توسعه سیستم های ارتباطی، ارزان تر شدن هزینه های حمل ونقل، نابرابری در سطح دستمزدها در کشورهای مختلف و نیاز به نیروی کار و... براساس آمار و اطلاعات دقیق در حال افزایش است. مطالعه حاضر با استفاده از نظریه های جاذبه و دافعه لی و جهانی شدن به بررسی عوامل برانگیزنده مهاجرت 770 نفر از جوانان 1830 ساله شهرهای شیراز و ارسنجان پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد که گرایش به مهاجرت در بین جوانان ایران مانند سایر کشورهای جهان رواج یافته است، به طوری که تنها 9 درصد از افراد نمونه گرایش به مهاجرت نداشته اند. نتیجه بررسی متغیرهای جمعیت شناختی، حاکی از آن است که گرایش به مهاجرت در بین پاسخگویان مرد، مجرد، درآمد پایین، تحصیلات لیسانس، سن 2225 و افراد ساکن در شیراز بیش از گروه های مقابل آن هاست و از بین عوامل زمینه ساز گرایش به مهاجرت؛ نگرش (منفی) افراد نسبت به اوضاع اجتماعی فرهنگی و آموزشی، اقتصادی و سیاسی کشور، به ترتیب بیشترین تاثیر را داشته اند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در جامعه ای مثل ایران، عوامل اجتماعی فرهنگی و آموزشی مانند عوامل اقتصادی و شاید بیشتر بر تمایلات و انگیزه های افراد نفوذ دارند.
    کلیدواژگان: گرایش، مهاجرت های بین المللی، جوانان، گرایش به مهاجرت
|
  • M.Abbaszadeh, L. Moghtadaei Pages 3-28
    In the third millennium, it is expected from the holders of knowledge that having social capital, especially in academic areas, while creating new knowledge as a latent capital, they can also play an active role to resolve the community problems. The aim of this research is sociological study of social capital (arise of Bourdieu, Coleman, Putnam, and Fukuyama) impact on knowledge creation (arise of Nonaka, Takeuchi &...) in Isfahan university.Research method of this study was survey, statistical population including academic members of Isfahan University (1387) that 142 person of them were selected by Cochran formula, based on random sampling. Technique of the study was questionnaire.Statistical method was including, multiple regression and path analysis. To assess Path Coefficient, LISREL Method Estimated has been used. All of the data set was analyzed (get from questionnaire) by Spss17 software.Result showed that there are significant relationships between social capital and knowledge creation, namely whatever increases social capital, the same extant, increases knowledge creation. R adjusted square showed that 19 percent of variations of dependent variable, explained by independent variables. Other impacts related to another variables, which we did not considered them.
  • M. Abdollahi, F. Rad Pages 29-63
    This research aims to answer these question: firstly develoment in the sense of participation development and political competition has gone through what process and has left behind what ups and downs after Constitutional Revolution? Secondly, during this long-term, political development in this country has encountered what impediments and serious challenges? To answer these questions, which are discussed in the realm of political sociology, we used Chandhoke, Moore, Huntington, Skocpol and Lociani theories about civil society's weak points and rentier states authority-as impediments and serious challenges in political development, and finally this hypothesis was proposed that the more concentration and exclusive reliance of government on oil income and the more civil society's base weak, the less the possivility of political development achievement in society: testing of this hypothesis showed in every term that the government was rentirely characterized and became independent of peoples tax and enjoyed central power, it always tighten the realm for civil society activities, therefore, it has hindered establishment of political development, In contrast, when rentiral characteristics and traits of government became somehow less, or the government became weak and experienced financial crisis, the government inclined to levying tax on people and therefore, valued opportunity for growth and evolution of civil society and political development in this country was prepared. To regard development phenomenon and political development as a historical realities which has its roots in long-term social evolutions and transformation, willy-nilly will drive this research to historical research, because it is supposed that political development in every society has its own special history. Therefore, in the framework of this method, we have also scientifically studied six definite, historic courses during (1304-1382) when the country alternately has experienced political expansion and limitation.
  • M. Share Pour, T. Azad Armaki, A. Askari Pages 64-98
    Today, the presence of different people at life, work and social places is of crucial importance. Since such diversity may create some conflicts in social situations, it is required to provide coexistence among different individuals through implementation of scientific studies. Using the Putnam social capital theory, the present study tried to study the relationship between the components of social capital and tolerance dimensions. Survey research method was employed and 220 students of Social Sciences at Tehran and Allameh Tabatabaei Universities were sampled in the first semester of the academic year 1387-88. They answered the questionnaire in a self-administered way. The results show that among the components of social capital, institutional trust had a significant negative relationship with all dimensions of tolerance. There was also a direct and significant relationship between participation in formal and informal political networks and tolerance. Regression analysis results indicate that among social capital variables and background variables, institutional trust, age, informal political networks, bonding and bridging social capital were the most important determinants of tolerance.
  • M. Javadi Yeganeh, F. Azizi Pages 99-137
    One of the most challenging measures taken by Reza Shah government, was unveiling of women which were faced with many disagreements in the Iranian society. Having a different view to the issue of unveiling of women, this paper tries to place it at the cultural and literary ground of the Iranian society at the 1910's decade and 1920's until 1940. Then, on that basis, the poetry of the advocates of unveiling of women will be compared with the governmental reasoning at the time of unveiling of women.Also the poetry of the advocates of unveiling of women and the poetry of opponents will be reviewed to show the different discourse and reasoning of both advocates and opponents. Moreover, the bases of the state reasoning for unveiling of women vis-È-vis the claims presented in the poetry of advocates will be discussed.The analysis of the contents of the poetry of advocates of unveiling of women shows that the contents of these poems included five general grounds: Improving the general and cultural status of women through liberating women and their presence in the society, acquiring science and art and wisdom, denying the relationship between religion and unveiling, the lack of impact of Hijab (Islamic dress) on women's chastity, and finally a tendency towards ancient time and disagreement with Islam.The study of governmental reasoning for unveiling of women indicates the existence of the above-mentioned five elements. In addition, there are two other reasoning, i.e. women employment and lack of receiving influence from foreigners. The reasons for adding these two reasons to the previous ones will be also elaborated in this paper.
  • A. Yousofi, M. Noghani, M. Hejazi Pages 138-161
    Neighborhood is an important aspect of a city's public space that provides the residents with the opportunity for social communication and so it has a main effect in improving the city's social integration. The secondary analysis of data related to thirty neighborhood networks in three selected zones in Mashhad clearly shows the relational integration of neighborhood network is less than the medium limit and is more dependent on weak neighborhood ties. Moreover, value integration of neighborhood networks is weak with respect to the 'relational interest's and 'local commitments', but with regards to 'communality of interests and commitment's is relatively strong. Multivariate analysis of relational and value integration of neighborhood networks indicates that variables such as residential stability, and density, status, ethnic, religious and local variety affect the variation of neighborhood networks integration. Specially, the two first variables, namely the residential stability and status variety, are more important in such variations.
  • A.Moghaddas, Z.Sharafy Pages 162-190
    By different factors, as destruction of political position to move, development of communication systems, low cost of translation, inequality of wage level among different countries and demand of labor force, the trend of international migration is increasing as documents indicate. This study is based on pull-push theory and golbalization investigate the factors of stimuliationg tendency of migration of 770 youth of Iran, 18-30 cohart in shiraz and Arsanjan. The findings show that tendency of migration is common as other countries. Only 9 peresent of Iranian youth do not show the tendency to migrate. Men. singels, low incomers high level education, and those ranging in 22-25 age shirazians are more likely to migrate. And among the socio-cultural factors, negative attittude towar socio-cultural, education, economy and politics are more releted to depenent variable. As the findings indicate, in a society as Iran, socio-cultural and educational and enconomic factors have more inffluence on tendency and stimulation of individuals.