فهرست مطالب

بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید - سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1389)

نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1389)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کریم آتشگر*، رسول نورالنساء صفحه 1
    زمانی که نمودارکنترل شرایط خارج از کنترل را نشان می دهد، جستجو برای شناسایی و حذف علت/علل انحراف آغاز می شود. شناسایی زمان ایجاد انحراف در فرآیند که از آن به عنوان «نقطه تغییر» نام برده می شود می تواند یک اقدام موثر در شناسایی و حذف اثربخش علت/علل ایجاد انحراف دریک فرآیند محسوب شود. زمانی که از یک بردار مشخصه های کیفی جهت کنترل یک فرآیند استفاده می شود آنگاه شناسایی نقطه تغییر به تنهایی نمی توان د در شناسایی و حذف علت/علل ایجاد شرایط خارج از کنترل موثر واقع شود. بعبارت دیگر، در فرآیند های چند متغیره لازم است علاوه بر شناسایی نقطه تغییر، متغیر(هایی) که موجب ایجاد حالت خارج از کنترل شده اند نیز شناسایی شوند تا بتوان به طور اثربخش اقدامات بهبود را انجام داد. در این مقاله برای اولین بار با استفاده از شبکه عصبی مدلی ارائه می شود که بدون آنکه نوع تغییرات بردار میانگین یک فرآیند دانسته انگاشته شود، با فرض آنکه تغییرات فوق وابسته به تغییرات مونوتونیک باشند و یا تغییرات بصورت نامنظم افزایشی/کاهشی در فرآیند ظاهرشوند، می تواند علاوه بر تشخیص متغیری که موجب خارج از کنترل شدن فرآیند شده است، نقطه تغییر را نیز برای یک فرآیند نرمال دو متغیره شناسایی نماید. مدل فوق برای ترکیبات مختلف تغییر در میانگین متغیرها با ضرایب همبستگی متعدد، با دو شاخص «نرخ خطا» و «متوسط طول دنباله»مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نقطه تغییر، شبکه عصبی، نمودار کنترل، متوسط طول دنباله
  • سعدالله ابراهیم نژاد*، رضا توکلی مقدم، سارا حاتمی، یاسمن معبودیان صفحه 15
    در این مقاله، مساله زمانبندی جریان کارگاهی مونتاژ سه مرحله ای با دو هدف کمینه سازی متوسط زمان اتمام کارها و متوسط زمان دیرکرد کارها بررسی می شود. این مساله، مدلی از سیستم های تولیدی است که در آن عملیات تولیدی متفاوتی به طور همزمان و مستقل انجام می شوند، سپس قطعات تولیدی، جمع آوری شده و به مرحله مونتاژ برای عملیات نهایی منتقل می شوند. در این مدل سعی شده است با در نظر گرفتن زمان آماده سازی وابسته به توالی و زمان حمل و نقل قطعات، مدل طراحی شده به محیط واقعی نزدیک شود، سپس یک حد پایین برای زمان اتمام کلیه کارها ارائه می شود در ادامه برای مساله های نمونه، موعد تحویل کارها به صورت تصادفی در بازه تعیین شده تولید می شوند. برای اعتبارسنجی مدل پیشنهادی، از نرم افزار بهینه سازی لینگو 8 و روش شمارش کامل که در محیط نرم افزار MATLAB برنامه نویسی گردید، استفاده می شود. مقایسه نتایج بدست آمده از حل توسط لینگو 8 و شمارش کامل نشان می دهد که در مساله های با ابعاد بزرگتر (تعدادکارها (n)، 8n>)، حل توسط لینگو 8 از نظر زمان و انحراف مقدار تابع هدف، از مقدار بهینه کلی (از روش شمارش کامل)، ناکارآمدتر است. به طوری که در بعضی از مساله های بزرگ مقدار تابع هدف به دست آمده از لینگو 8 نسبت به روش شمارش کامل،20% انحراف نشان می دهد. بنابراین پیشنهاد می شود برای کاهش زمان حل و کم کردن انحراف در مقدار تابع هدف می توان از الگوریتم های فراابتکاری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مساله جریان کارگاهی مونتاژ، متوسط زمان جریان کار، متوسط زمان دیر کرد، زمان آماده سازی وابسته به توالی، روش های حل شمارش کامل و دقیق
  • امیرحسین شکوهی*، حمید شهریاری صفحه 25
    مساله بهینه سازی منابع نگهداری و تعمیرات به منظور افزایش سطح دسترسی سیستم همواره مورد توجه پژوهش گران و محققان عرصه طراحی سیستم های مختلف صنعتی بوده است. بدین ترتیب تلاش های بسیار برای ساخت مدل های بهینه سازی جهت دستیابی به بیشترین سطح دسترسی و در نتیجه کاهش هزینه های ناشی از کمبود آن صورت گرفته است. این در حالی است که عدم قطعیت موجود در دنیای پیرامون ما در نتایج حاصل از این تلاش ها دیده نمی شود و یا به علت اعمال این محدودیت، مدل هایی با محدودیت های غیرخطی پیچیده ای شکل گرفته اند. در این مقاله با توجه به مدل عدم قطعیت بودجه ای در بهینه سازی استوار که قابل اعمال به مسایل بهینه سازی می باشد و نیز آنکه قابلیت تنظیم درجه محافظه کاری را دارد، مدل معادل استوار مساله بهینه سازی منابع نگهداری و تعمیرات ارائه می گردید. این مدل توانایی بیشینه کردن سطح دسترسی در شرایط غیرقطعی را دارا می باشد. توانایی آن در شرایط حضور عدم قطعیت های مذکور به کمک شبیه سازی مورد آزمون، بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج مطلوبی حاصل نمود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی استوار، سطح دسترسی، بهینه سازی اجزاء اضافی، منابع نگهداری و تعمیرات
  • صدیقه خورشید*، رضا ذبیحی صفحه 35
    نام و نشان تجاری، بطور فزآینده ای به عنوان سرمایه اصلی کسب و کارها شناخته شده است. محققان دانشگاهی و اندیشمندان تجربه گرا اساسا به علت اهمیت ساخت، حفظ و تحلیل کاربرد نام و نشان تجاری در کسب و حفظ برتری رقابتی در بازارهای بسیار رقابتی اقتصاد دانشی، به مفهوم ارزش ویژه نام و نشان تجاری، سنجش و اندازه گیری آن توجه کرده اند. تاکنون سه دیدگاه متفاوت برای سنجش ارزش ویژه نام و نشان تجاری پدیدار شده است: دیدگاه مبتنی بر مشتری، دیدگاه مالی، و دیدگاه ترکیبی. دراین گزارش تحقیقی، یک مدل کمی برای ارزیابی ارزش ویژه نام و نشان تجاری محصولات توسعه داده شده است که از رویکرد کارت امتیازی متوازن به عنوان یک سیستم جامع سنجش و اندازه گیری عملکرد به منظور سنجش و ارزیابی ارزش ویژه نام و نشان تجاری، و تحلیل شبکه ای و سلسله مراتبی فازی به منظور محاسبه اوزن دیدگاه های کارت امتیازی متوازن و شاخص های کلیدی آنها، و نیز از تحلیل پوششی داده ها برای محاسبه کارایی نسبی(ارزش ویژه) نام و نشان تجاری محصولات استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه نام و نشان تجاری، تحلیل پوششی داده ها، شبکه ای فازی، سلسله مراتبی فازی، رویکرد کارت امتیازی
  • محمد مهدی سپهری*، مهرداد کارگری صفحه 49
    موضوع بهینه یابی سبد سرو یس مسا یل مسیریابی وسایل نقلیه چند ایستگاهی - چند محصولی و چند سطحی یکی از مهم ترین و در عین حال مشکل ترین مسائل تصمیم گیری در حوزه مسائل حمل ونقل میباشد. تاکنون الگوریتم های دقیق، ابتکاری و فوق ابتکاری متنوعی برای حل مدلهای مختلف مسائل مسیریابی وسایل نقلیه ارائه شده است. دراین مقاله یک مدل برنامه ریزی خطی صفر ویک (BLP) برای بهینه یابی سبد سرو یس درمسایل مسیریابی وسایل نقلیه چند ایستگاهی – چند محصولی و چند سطحی با هدف حداقل نمودن هزینه های توزیع ارائه شده است. بعبارت بهتر هدف این مقاله تعیین میزان نسبت بهینه حمل ونقل برای هر یک از محصولات در وسا یل نقلی ه برای هر ی ک از مسیرها، نواحی و سطوح با حداقل هز ی نه توز یع می باشد. سپس برای حل این مدل یک الگوریتم کارا طراحی گردید. این الگوریتم با استفاده از تخصیص منابع محدود بر پایه ضرایب لاگرانژ، مسئله مسیریابی چند محصولی را به چند مسئله تک محصولی تبدیل میکند. بعداز حل مدل ریاضی هریک از مسائل مسیریابی تک محصولی، با مقایسه ظرفیت تخصیص داده شده و مورد نیاز هر یک از محصولات، میزان ظرفیت باقیمانده و کل را محاسبه و سپس عملیات تسطیح منابع و بهینه یابی سبد سرو ی س دربین مسائل مسیریابی تک محصولی انجام میشود. براین اساس بعداز چند مرحله، تسطیح ظرفیت های باقیمانده، در صورتی که بهبود قابل توجهی در جواب مسئله حاصل نشود، جواب مسئله اصلی حاصل شده است. طراحی آزمایشات واعتبار سنجی انجام شده دراین مقاله بیانگر استفاده بهینه این روش از منابع کمیاب و کاهش قابل توجه هزینه های توزیع میباشد. این آزمایشات اعتبار الگوریتم طراحی شده را نسبت به مدل برنامه ریزی خطی صفر ویک در سطح 95 درصد تائید نموده و زمان حل مسائل را بمیزان 5 برابر کاهش داده است.
    کلیدواژگان: مسیریابی وسایل نقلیه چند ایستگاهی - چند محصولی و چند سطحی، حداقل نمودن هزینه های توزیع، ضرایب لاگرانژ، مدلهای شبکه ای، تخصیص و تسطیح منابع، سبد سرویس
  • اسدالله نجفی* صفحه 63
    در شرایط متحول و تغییرات سریع تکنولوژیک، فعالیت های اجرای سازمان ها باید از سرعت بیشتری برخوردار بوده تا امکان تطبیق و پیشروی در مقابل رقیبان فراهم شود. از اینرو فعالیت های پروژه ای که از سرعت عمل بیشتری برخوردارند، اهمیت بسیار زیادی یافته و در نتیجه مدیریت موثر این پروژه ها بسیار حیاتی و کلیدی شده است. بنابراین، بررسی چالش های ساختاری و محیط اجرایی موجود در مدیریت پروژه های سازمان های مختلف موضوعی بسیار مهم است که نیازمند تحلیل و بررسی موشکافانه می باشد. برای بررسی و تحلیل این مشکلات بایستی عوامل ساختاری و عوامل محیطی موثر در پروژه ها شناسایی شود. در این مقاله با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای، وابستگی بین فاکتورهای استراتژیک را اندازه گیری می کند و مهمترین استراتژی موثر برمدیریت پروژه ارائه می گردد. روش مذکور در شرکت آلوپن مورد آزمون واقع شده و با استفاده از رویکرد اعتبارسنجی ساختاری، اعتبار روش مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، محیط اجرایی، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، چالش ساختاری
|
  • Karim Atashgar*, Rassoul Noorossana Page 1
    When a control chart shows an out-of-control condition, a search begins to identify and eliminate the root cause(s) of the process disturbance. The time when the disturbance has manifested itself to the process is referred to as change point. Identification of the change point is considered as an essential step in analyzing and eliminating the disturbance source(s) effectively. When a process control is based on a quality characteristic vector, identification of the change point alone would not help practitioners to an effective elimination of the source(s) contributing to the out-of-control condition. This paper provides a control scheme based on artificial neural networks to identify the change point in a mean vector when the change type is monotonic and at the same time allows one to perform effective diagnostic analysis to identify the variable(s) responsible for the change in a bivariate process. To the best of our knowledge, this the first time that an artificial neural networks scheme is presented to identify the change point and simultaneously perform diagnostic analysis in a multivariate environment when a monotonic change appears in the mean vector. Average run length criterion is used as a vehicle to investigate the performance of the proposed scheme numerically under different correlation structure. Simulation results indicate effective performance for the proposed scheme.
    Keywords: Change point, Artificial neural networks, Control chart, Average run length
  • S. Ebrahimnejad*, R. Tavakkoli, Moghaddam, S. Hatami, Y. Maboudian Page 15
    In this paper, three-stage assembly flowshop scheduling is considered with respect to minimizing bi-objectives, namely mean flow time and mean tardiness. This problem is a model of production systems, which several production operations are done simultaneously and independently, and then produced components are collected and transferred to an assembly stage for the final operation. In this model, by considering sequence-dependent setup time and components transformation times in order to make a real situation for the considered model, a lower bound (LB) is introduced to completion times of all the jobs. Further, due dates are generated randomly in a determined interval for some examples. To validate the proposed model, the Lingo 8.0 software and an enumeration technique that is coded in MATLAB are used. Comparison between the results of the Lingo 8.0 and enumeration technique shows that in larger problems (say n>8, where n is the number of jobs) the results obtained by Lingo do not have the good efficiency and cannot be compared with the enumeration technique in terms of computational time and deviation from the minimum objective function. For example, in some large problems, the objective function values obtained by the Lingo 8.0 software have 20% deviation from their minimum. Therefore, to solve such a hard problem, a meta-heuristic method is required as future research.
    Keywords: Three, stage assembly flowshop, Scheduling, Setup, Transportation Times, Enumeration technique
  • A. H. Shokouhi*, H. Shahriari Page 25
    Optimization of maintenance resources to maximize the system availability is a major concern in different manufacturing systems. Therefore, a lot of effort is put to construct optimization models to reach the maximum availability level and to reduce the costs of lack of availability. However, despite these efforts, data uncertainty in the real world problems was neglected in proposed models which results models with sophisticated nonlinear constraints. In this article the budget uncertainty model of optimization is considered and its counterpart in resources allocation for maintained systems is presented. The proposed model takes into account the degrees of conservativeness to introduce a robust model of optimization. This model is capable of maximizing the availability for the maintained system under certain conditions. The capability of the model in controlling the effects of uncertainty is investigated by means of simulation studies and reasonable results concluded.
    Keywords: Robust Optimization, Availability, Redundancy Optimization, Maintenance Resources
  • S. Khorshid*, R. Zabiihi Page 35
    Brands have been increasingly considered as primary capital for businesses. Thus, the concept and measurement of brand equity has interested academicians and practitioners for more than a decade, primarily due to the importance in today's marketplace of building, maintaining, and using brands to obtain a definite competitive advantage. To now, there have been three different perspectives for considering brand equity: the customer-based perspective, the financial perspective, and the combined perspective. In this research paper, we develop a quantified model for evaluating the brand equity of products. The proposed model uses BSC as a performance measurement system for evaluating the brand equity, and the Fuzzy analytic network process(FANP), which allows measurement of the inner dependency among the BSC perspectives, as well as Fuzzy analytic hierarchical process(FAHP),which is based on the independence between the perspectives in order to computing the weights of BSC perspectives and their key indicators. As well, the model uses DEA for computing and determine the relative efficiency of products brands.
    Keywords: Brand Equity, BSC approach, Fuzzy AHP, Fuzzy ANP, DEA
  • M. Mehdi Sepehri*, Mehrdad Kargari Page 49
    Optimizing the service card in multi-depot, multi-product and multi-level vehicle routing problem is one of the most important and at the same time, the most complex problems in the transportation problems contexts. Numerous exact heuristic and meta-heuristic algorithms have been developed for different vehicle routing problems. In this paper, a binary linear programming (BLP) based model for optimizing the service card in multi-depot, multi-product and multi-level vehicle routing problems with the aim of minimizing the total distribution costs has been proposed. In other words, the purpose of this paper is to determine the optimum transportation for each product in vehicle routing problems for every route, grape and level with minimum distribution costs. Then, an effective algorithm has been developed to solve the problem. The proposed algorithm using the limited resource leveling based on the Lagrange coefficients; transform the multiproduct problem into multiple single-product problems. When each mathematical model for single product vehicle routing problems is solved, the assigned capacity and the required capacity values for each product are compared and then the available and total capacity is calculated. Finally, resource leveling and service card optimization processes are applied to all single-product problems. Therefore, after several steps if no considerable improvement is observed in the solution, then the optimal solution is achieved for the original problem. Design of experiments and validation tests used in the paper indicate the optimal utilization of the limited resources and a considerable reduction in the total distribution costs. Validity of the proposed algorithm against the binary linear programming model has been verified at 95% and computational time has been reduced by 5 times.
    Keywords: multi, depot, multi, product, multi, level vehicle routing, minimizing distribution costs, Lagrange coefficients, network models, resource allocation, resource leveling, service card
  • Asadallah Najafi* Page 63
    Rapid technology changes environments, speed of the execution activities of organization should be increase. In this paper, we seek on identification and analysis of structure and environmental factors using analytical network process in projects. It tests in Alopan Company and validates by face validity approac.
    Keywords: project management, executive environmental, analytical network process, structure challenge