فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 59 (زمستان 1388)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 59 (زمستان 1388)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا فدایی صفحه 5
    در این مقاله به اهمیت نام گذاری اشاره شده و این که نام باید حاوی عمده ترین کارکردهای رشته علمی و مقبول عام باشد. نام و عنوان هر رشته نشان گر وحدت موضوع آن رشته است که اگر اجزای آن به صورت ترکیب اتحادی و نه انضمامی درکنار هم باشند، هویت واحد را به خوبی نشان خواهند داد. کتابداری و اطلاع رسانی با تعریفی جدید متشکل از دو عنصر منابع و کاربر است که چنانچه با ترکیبی اتحادی در کنار هم باشند که نیاز اطلاعاتی انسان بین آن دو را پیوند داده است می تواند به خوبی بیانگر رشته با کارکردهای مورد انتظار آن باشد؛ به عبارت دیگر اگر به شیوه زبان شناسان به تفاوت معنا و مدلول هم قائل باشیم، کارکرد کتابداری و اطلاع رسانی زمانی محقق خواهد شد که کتابداران و اطلاع رسانان، نیاز واقعی کاربران را به عنوان مدلول های واقعی در نظر داشته باشند. آن گاه خوشایند بودن نام و مورد پذیرش و قبول عام واقع شدن نیز عامل مهم دیگری به شمار می آید. همچنین استدلال می شود که عنوان «علوم (مدیریت) بازیایی و اشاعه اطلاعات» از جنبه های مختلف می تواند کارکرد های رشته را به خوبی بیان و ویژگی های عملیاتی آن را بازگو کند. اما جنبه دوم آن به عادت افراد و تبلیغ نسبت به آن بستگی دارد. چنانچه جمع متخصصان نظر مثبتی نسبت به آن داشته باشند، این نام می تواند مانند بسیاری از عبارات که در آغاز تازگی دارد و یا ثقیل است، به مرور زمان جا بیافتد و آهسته آهسته جای خود را باز کرده و مقبول عام قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کتابداری و اطلاع رسانی، علوم بازیابی و اشاعه اطلاعات، مدیریت بازیابی و اشاعه اطلاعات
  • احمد پارسازاده، مهدی شقاقی صفحه 29
    در این نوشتار با بیان رهیافت‎های نظری که بن‎مایه های معرفت-روش‎شناختی نحو ه ی مواجهه و تفسیر پدیدارهای اجتماعی را توضیح می‎دهد، با اتخاذ رهیافت ساخت‎گرایی اجتماعی که جان‎مایه ی آن با اثر معروف پیتر برگر و توماس لاکمن به اوج خود رسید و تلفیق وجوه مشترک آن با سایر رهیافت‎های تفسیری و با عنایت به زمینه هایی از مباحث زبانشناختی اجتماعی و با استفاده از روش سندی، کارکرد کتابخانه های عمومی در چگونگی ساخت سازه های مطلوبی چون هویت ملی، خودباوری، وحدت ملی، اجتناب از غربزدگی، و... جهت اتخاذ و تعیین موقعیت استرات‍ژیک کتابخانه های عمومی برای سیاست گذاری در این حوزه بیان شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه‎های عمومی، ساخت‎گرایی اجتماعی، نظام نشانه، معناشناختی، حوزه ی عمومی، کنش ارتباطی
  • سیروس امیدی فر، زهرا موسوی زاده صفحه 61
    هدف این پژوهش سنجش سطوح کیفیت خدمات کتابخانه دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی و شناسایی مؤلفه هایی از خدمت است که در این کتابخانه نیازمند ارتقاء و بهبود هستند. در این پژوهش از لیب کوآل تی ام (ویرایش نهایی) استفاده شده است. در این ابزار کیفیت خدمات با ارزیابی شکاف موجود بین سطح حداقل انتظارات با سطح دریافت، و سطح حداکثر انتظارات با سطح دریافت مشخص می شود، و بررسی معناداری تفاوت بین سطوح، نقاط ضعف و قوت کتابخانه را نشان می دهد. پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بوده است و از بین کاربران کتابخانه، 346 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که در مؤلفه «اثر خدمت»، کتابخانه توانسته است حداقل انتظارات کاربران را برآورده کند. در مؤلفه های «کنترل اطلاعات» و «کتابخانه به عنوان مکان»، کتابخانه نتوانسته حداقل انتظارات کاربران خود را برآورده کند. پس از آزمون فرضیه ها در تک تک مؤلفه های لیب کوآل، پژوهشگران دریافتند که در هر سه مؤلفه، بین سطح دریافت با سطح حداقل انتظارات، و بین سطح دریافت با سطح حداکثر انتظارات کاربران از کیفیت خدمات، تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین مشخص شد که به نظر کاربران، مؤلفه کنترل اطلاعات نسبت به سایر مؤلفه ها از اهمیت بیش تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت خدمات، دانشگاه علامه طباطبایی، کتابخانه دانشگاهی، لیب کوآل
  • فروغ رحیمی، فرشته دیده گاه صفحه 81
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقاله های داغ کشورهای خاورمیانه در پایگاه شاخص های اساسی علم (ESI) انجام گرفته است. میزان مقاله های داغ هر کشور بررسی شد و این نتیجه به دست آمد که از 19 کشور واقع در منطقه خاورمیانه تنها 9 کشور دارای مقاله های داغ هستند که در این بین کشور ترکیه با 27 مقاله داغ (21/48 درصد) رتبه نخست را در منطقه به خود اختصاص داده است. مقاله های داغ 9 کشور، به لحاظ میزان استنادهای دریافتی، حوزه های موضوعی مقاله ها، راهبردهای انتشاراتی که کشورها برای انتشار مقاله های خود به کار گرفته اند و همچنین الگوهای هم نویسندگی و همکاری های منطقه ای و بین المللی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که متوسط استناد به این مقاله ها بین 13 تا 73 استناد به هر مقاله در نوسان است. حوزه موضوعی اصلی که این مقاله ها در آن ارائه شده اند، حوزه مهندسی است و حوزه های موضوعی شیمی و پزشکی بالینی در مراتب بعدی قرار دارند. به لحاظ راهبردهای انتشاراتی که کشورها در انتشار مقاله های داغ به کار گرفته اند، یافته ها نشان داد که اکثر مقاله ها در مجله های آمریکایی و انگلیسی منتشر شده اند که ضریب تاثیر این مجله ها نسبتا بالاست (بین 5/0 تا 53). اکثر کشورهای منطقه در تولید مقاله های داغ خود با یکدیگر مشارکت داشته اند و اکثر مقاله های داغ این کشورها با همکاری چندین کشور در سطح بین المللی انجام شده است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، مقاله های داغ، کشورهای خارمیانه، پایگاه شاخص های اساسی علم (ESI)
  • زهرا سادات حسینی کوشکی، عاصفه عاصمی صفحه 103
    نرم افزارهای کد منبع باز، نرم افزارهایی هستند که اجازه اجرا، کپی، مطالعه، انتشار و بهبود نرم افزار بدون محدودیت به آن ها داده می شود. نظام های کتابخانه ای خودکار نیز می توانند کارکردهای کتابخانه را مدیریت کنند. هزینه نرم افزارهای کتابخانه ای تجاری بسیار بالاست. بنابراین، نرم افزارهای کد منبع باز می توانند جانشین مناسبی برای نظام های کتابخانه ای خودکار باشند. در این مقاله سعی شده است تا ضمن ارائه مفهومی کلی از نرم افزارهای کد منبع باز به معرفی کاربردی ترین بسته های نرم افزاری کد منبع باز کتابخانه ای شامل PhpMyLibrary و Koha پرداخته شود و با استفاده از متون و پژوهش های پیشین مقایسه ای اجمالی صورت گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که Koha امکانات بیش تری دارد که PhpMyLibrary از جامعیت آن برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: نرم افزارهای کتابخانه ای، نرم افزار کد منبع باز، نظام مدیریت کتابخانه، کوها، پی، اچ، پی، مای لایبرری
  • حمیده گوهری، مریم رحمتی تاش، منصور تاجداران صفحه 125
    بازاریابی، یعنی جستجو برای یافتن مناسب ترین بازار و بخش هایی که سازمان می تواند در آن جا خدماتی مفیدتر و مؤثرتر ارائه داده و نیاز کاربران و مراجعان خود را به بهترین شکل ممکن برطرف سازد. کتابخانه، سازمانی بازارمدار است که کلیه فعالیت های آن با توجه به نیازهای کاربر جهت می گیرد و علاوه بر مرتفع ساختن نیازهای موجود، درصدد ایجاد نیازها و تقاضاهای جدید نیز هست. بازاریابی، کتابخانه ها را هم در جهت شناخت نیازهای کاربران و هم در جهت برآورده ساختن این نیازها توان مند می کند. پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان استفاده از اصول بازاریابی در کتابخانه های عمومی شهر تهران اجرا شده است. روش پژوهش «پیمایشی توصیفی» و بر اساس مدل بازاریابی «4P» است. جامعه پژوهش کتابخانه های عمومی شهر تهران بوده اند که 30 کتابخانه زیر نظر هیات امنای کتابخانه های عمومی و 60 کتابخانه زیر نظر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به صورت تصادفی انتخاب شده و به پرسشنامه پاسخ داده اند. داده ها در تابستان 1387 گردآوری شده و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان داد که کتابخانه های عمومی تهران از نظر کاربرد آمیخته های بازاریابی در وضعیت مناسبی نیستند و لازم است در این زمینه برنامه ریزی جامع تری داشته باشند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، محصولات و خدمات اطلاعاتی، کتابخانه عمومی، تهران
  • زهیر حیاتی، طاهره جوکار صفحه 147
    پژوهش حاضر به بررسی نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز به عنوان یکی از بزرگ ترین مراکز آموزشی و پژوهشی کشور نسبت به پایگاه های تمام متنی همچون ابسکو، الزویر، ساینس دایرکت و پروکوئست پرداخته است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که نگرش دانشجویان نسبت به دسترسی به اطلاعات از طریق دو پایگاه ساینس دایرکت و الزویر مثبت و در مورد دو پایگاه ابسکو و پروکوئست منفی است. همچنین نتایج به دست آمده حاکی از آن است که ذخیره اطلاعات مورد نیاز بر روی رایانه، جدید بودن مجله ها و مقاله های موجود در پایگاه ها و امکان جستجوی شخصی مهم ترین عوامل رضایت از پایگاه ها بوده است؛ در صورتی که عدم امکان دسترسی به پایگاه در محل کار یا سکونت دانشجویان و نیز عدم امکان برقراری ارتباط به دلیل شلوغ بودن خطوط ارتباطی و تعداد زیاد مراجعان از مهم ترین مشکلات دانشجویان در راه استفاده از پایگاه ها به شمار می آید.
    کلیدواژگان: دانشگاه شیراز، ابسکو، پروکوئست، ساینس دایرکت، الزویر، پایگاه های اطلاع
  • محمد علایی آرانی، نادر نقشینه صفحه 185
    هدف از مقاله حاضر، بررسی وضعیت پروانه های ثبت اختراعی است که در سطح بین المللی با مشارکت مخترعان ایرانی به ثبت رسیده است. این پژوهش به بررسی روند انتشار پروانه های ثبت اختراع مخترعان ایرانی در اداره های چهارگانه ثبت اختراع در بازه زمانی بین سال های1990 تا 2007 میلادی پرداخته است. بر اساس این پژوهش 365 مخترع ایرانی در 218 اختراع به ثبت رسیده، مشارکت داشته اند و سهم هر یک از چهار اداره ثبت اختراع: اروپا، آمریکا، ژاپن و سازمان جهانی مالکیت فکری (وایپو) به ترتیب 48، 39، 2، 11 درصد است.
    کلیدواژگان: اختراع، پروانه ثبت اختراع، اداره ثبت اختراع، مخترع، ایران
|
  • Page 5
    In this paper, the author presents the significance of denomination as well as the point that, name must contain the main functions of the scientific field and be of consensus. Name of a major indicates the unity of its subject, such that if the major’s components are alongside each other as integration rather than annexation, they exhibit a single identity. In its new definition, librarianship is composed of two elements, namely resources and client; if these elements exist in an integrated combination joined by the human information needs, it can then be suitably an indicator of this field with its expected functions. In other words, believing in the difference between meaning and referent from a linguist’s perspective, the function of librarianship and information sciences will be satisfied if the librarians and information disseminators consider the real needs of clients as real referents. In this case, euphony of name and its being under consensus is another factor of importance. The author reasons that, the name “sciences/management of information retrieval and dissemination” can properly express different functions of the major from different aspects and can indicate its operational characteristics; the second aspect, however, depends upon people’s being used to it as well as its publicity. If people agree on it, this name can gradually be under consensus similar to many terms which are initially hefty for mind and people increasingly get used to them.
  • Page 29
    In the present paper, subsequent to expressing the theoretical approaches which explain the episteme-methodological basis of encountering and interpreting the social events, and by taking advantage of the social constructivism approach which culminated with publication of the well-known work by Peter Burger and Thomas Luckman, and combining its common aspects with those of other interpretive approaches and considering social linguistics topics and using citational method, function of public libraries has been elucidated in forming desirable structures such as national identity, self-belief, national unity, and preventing westernization with the aim of determining the strategic situation of public libraries for making policy in this field.
  • Page 61
    The present study aims to evaluate the quality of services provided in library of faculty of Psychology and Education in Allame Tabatabaee University and identification of those service components in this library which require promotion and improvement. In this study, LibQUALTM (final version) has been utilized. Using this tool, service quality is determined by evaluation of the existing gap between “minimum acceptance level” and “perceived level”, and also the gap between “maximum acceptance level” and “perceived level”. This indicates the significant difference between the levels, as well as weaknesses and strengths of a library. The current research has been carried out using survey method. Sampling method has been cluster random sampling technique and among library clients 346 persons have been chosen as samples. Results of the study indicate that, the library has been able to satisfy the minimum acceptance level of clients in the component “effect of service”. Nevertheless, the library did not facilitate to satisfy this level in the components “information control” and “library as a place”. Following the hypotheses testing in each of LibQUAL components, the researchers found out that a significant difference exists in all the three components between the “perceived level” and “minimum acceptance level”, as well as between the “perceived level” and “maximum acceptance level” concerning service quality. Furthermore, it was specified that from clients’ viewpoint, the component of “information control” is of higher significance compared to other components.
  • Page 81
    The current study has been performed with the purpose of investigating hot papers of Middle-East countries in database of Essential Science Indicators (ESI). Number of hot papers of each country was identified and the result showed that among 19 countries located in middle-east region only 9 of them have hot papers, and Turkey has been assigned the first rank in this region regarding the number of hot papers (27 hot papers, 48.21%). Hot papers of these 9 countries were scrutinized concerning number of citations, their scopes, publication strategies that countries have applied with the aim of publishing their papers, co-authorship patterns as well as regional and international collaborations. The obtained results revealed that the average number of citations of each paper was in the range of 13 – 73. The main scope of papers is engineering and the next scopes were chemistry and clinical medicine. Regarding the publication strategies applied by the countries in publishing the hot papers, our findings indicated that most of these papers have been published in American and British journals with relatively high impact factors, in the range of 5.0 – 53. Most of the countries in the region have had collaboration with each other in production of their hot papers. Furthermore, most of these hot papers have been accomplished through collaboration of several countries at international level.
  • Page 103
    Open source softwares are those which permit execution, copy, read, distribution, and improvement of the software without any restrictions. Also, automatic library systems can manage library functions. Commercial library sofwares are very expensive. Therefore, open source softwares can be appropriate alternatives for automatic library systems. In addition to providing the general concept of source code softwares, this paper attempts to introduce the most extensively used library open source software packages, including PhpMyLibrary and Koha, and perform a concise comparison with previous studies. Findings of our research indicate that Koha possesses more facilities and in comparison, PhpMyLibrary is not of as much comprehensiveness.
  • Page 125
    Marketing is the search with the purpose of finding the most proper market and sections where the organization can provide more useful and effective services and satisfy the needs of its clients and visitors in the best manner. Library is a market-oriented organization whose all activities are directed considering client needs and besides satisfaction of existing needs, it intends to create new needs and requests. Marketing makes libraries capable of identifying the clients’ needs on the one hand and satisfying these needs on the other hand.The present research has been carried out in order to investigate the application level of marketing principles in public libraries of Tehran. Study method is of survey-descriptive type based upon 4P marketing model. The population under study included public libraries of Tehran city, among which 30 libraries under supervision of Iran Public Libraries Foundation and 60 libraries under supervision of Cultural and Art Organization of Tehran Municipality were randomly selected, which subsequently filled the questionnaire. Data were collected in summer 2008 and analyzed using SPSS statistical software. Results of the study indicated that public libraries in Tehran do not have proper status concerning the application of marketing principles and it is essential for them to provide a more comprehensive programming in this regard.
  • Page 147
    The present research investigates the perspective of higher education students in Shiraz University, as one of the greatest educational and research centers of Iran, regarding fulltext databases such as Ebsco, Elsevier, ScienceDirect, and ProQuest. Results of the current study reveal that, students’ perspective towards accessing information through the two databases ScienceDirect and Elsevier is positive, while they have negative view regarding the two databases Ebsco and ProQuest. Furthermore, the achieved results indicate that the possibility of information storage on computers, access to most updated articles and journals, and the possibility of end-user searching have been the most significant satisfaction factors regarding the databases. Additionally, the problems of no possibility to access the databases at work place or at place of students’ residence, and no possibility of connection to these databases due to traffic of connection lines and high number of visitors, are among the most important problems the students encounter when using the databases.
  • Page 185
    The present paper aims to investigate the status of inventions which have been internationally patented with association of Iranian inventors. This research studies the patents of Iranian inventors in quadruplet patent offices during 1990 – 2007. Based upon our findings, 365 Iranian inventors have collaborated in 218 patents and contribution of each of the quadruplet patent offices of Europe, America, Japan, and WIPO has been 48%, 39%, 2%, and 11%, respectively.