فهرست مطالب

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال سی و نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیوا اصولی، کریم حداد ایرانی نژاد، محمد مقدم، رحیم تیشه زن صفحه 1
    ویژگی های زیستی کنه تارتن دو لکه ای T. urticae Koch در پرورش آن بر روی نه رقم گوجه فرنگی (7رقم زراعی و 2رقم گلخانه ای)، در شرایط آزمایشگاهی با دمای ‍C‍?1±27، رطوبت نسبی5 ±65 درصد و دوره ی نوری 16:8ساعت (L:D) با استفاده از روش دیسک های برگی در مرحله میوه دهی، بررسی گردید. در این مطالعه اثرات تغذیه از ارقام گوجه فرنگی مشتمل بر لانگ شلف لایف، مرن (ارقام گلخانه ای) و ردکلود، وسترن رد، امپریال، بومی یزد، بومی مازندران، بومی آذربایجان غربی و بومی خراسان (ارقام زراعی) به عنوان گیاه میزبان روی طول دوره جنینی تخم، تعدادکل تخم تولیدی، تعداد تخم تولیدی در روز، درصد تلفات تخم، طول دوره تخم ریزی، طول دوره قبل از تخم ریزی، طول دوره بعد از تخم ریزی، طول دوره لاروی، درصد تلفات لاروی، طول مرحله پورگی سن اول، درصد تلفات مرحله پورگی سن اول، طول مرحله پورگی سن دوم، درصد تلفات مرحله پورگی سن دوم، طول عمرکنه بالغ ماده، طول عمرکنه بالغ نر، نسبت جنسی(ماده/ کل)، زمان لازم جهت تکمیل نسل از تخم تا تخم، طی دو نسل کنه بررسی گردید. در این پژوهش از طرح اسپلیت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در این پژوهش استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تنها در مورد نسبت جنسی میان ارقام مختلف و طی هر دو نسل تفاوت معنی داری وجود ندارد. با انجام مقایسه میانگین، تعیین درصد انحراف از میانگین کل و محاسبه ضریب همبستگی در ارتباط با 16 ویژگی زیستی کنه دولکه ای، ترتیب ارقام مختلف گوجه فرنگی براساس فراهم آوردن شرایط نامناسب برای کنه تارتن به این صورت بود: مرن، یزد، مازندران، خراسان، امپریال، وسترن رد، لانگ شلف لایف، آذربایجان غربی و ردکلود. همچنین مطابق نتایج این بخش تفاوت بین ارقام در نسل دوم مشهود تراز نسل اول بود. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه کلاستر و درصد انحراف از میانگین کلاسترهای حاصل از این تجزیه، در نسل های اول و دوم کنه در مرحله میوه دهی گیاه، ارقام ردکلود، آذربایجان غربی، لانگ شلف لایف و وسترن رد به عنوان ارقام مناسب و مرن، یزد، مازندران، خراسان و امپریال به عنوان ارقام نامناسب برای این کنه تعیین گردیدند.
  • علیرضا صیداوی، سید ضیاء الدین میرحسینی، مانی غنی پور، علیرضا بیژن نیا صفحه 15
    به منظور بررسی عملکرد پانزده هیبرید کرم ابریشم Bombyx mori در شرایط طبیعی پرورش در سطح مزرعه و نیز تعیین میزان مقاومت این هیبریدها به ویروس پلی هیدروسیس هسته ای، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با پانزده تیمار و پنج تکرار برای هر یک از دو محیط مزرعه و آلوده به عامل بیماری گراسری اجرا شد. تیمارها شامل دوازده هیبرید جدید Xinhang1×Koming1، Xinhang1×Koming2، Xinhang1×Y، Xinhang2×Koming1، Xinhang2×Koming2، Xinhang2×Y، Xinhang3×Koming1، Xinhang3×Koming2، Xinhang3×Y، 101433×Koming1، 101433×Koming2، 101433×Y، و سه هیبرید تجاری 31×32، 103×104 و 107×110 بود. لاروهای هر هیبرید تا پایان سن سوم لاروی به صورت گروهی پرورش یافتند. در ابتدای سن چهارم، لاروهای هر هیبرید به پنج گروه 250 لاروی تفکیک شدند. برای ایجاد شرایط آلودگی به عامل بیماری گراسری، در ابتدای سن چهارم لاروی غلظت LD50 (معادل 107 پلی هیدرا در میلی لیتر) از ویروس BmNPV یا پلی هیدروسیس هسته ای (خانواده Baculoviridae) تهیه و همراه اولین وعده تغذیه به صورت دهانی به لاروها خورانده شد. شش خصوصیت مورد نظر شامل تعداد لارو زنده، تعداد شفیره زنده، درصد ماندگاری شفیره، وزن پیله، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله اندازه گیری و تجزیه آماری شد. آلوده سازی لاروها میانگین تعداد لارو زنده را به میزان 16/16، تعداد شفیره زنده را به میزان 16/47، درصد ماندگاری شفیره را به میزان 88/37، وزن پیله را به میزان 57/5، وزن قشر پیله را به میزان 06/8 و درصد قشر پیله را به میزان 34/2 درصد کاهش داد (0001/0P?). این در حالی بود که خصوصیات تولیدی به میزان کمتری تحت تاثیر بیماری قرار گرفت. همچنین طبق نتایج بدست آمده، اثر بیماری زایی ویروس در هر دو مرحله لاروی و شفیرگی معنی دار بود، لیکن اوج بیماری در مرحله شفیرگی ملاحظه شد. مقاومت و عملکرد هیبریدهای حاصل از تلاقی لاین 101433 با هر کدام از لاین های چینی Koming1، Koming2 و Y، بطور معنی داری بالا بود و هیبرید مذکور می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای هیبریدهای تجاری فعلی به شمار آید.
  • موسی نجفی نیا، مهدی آزادوار صفحه 25
    طی سال های 1381 تا 1383 باغات خرمای متعددی در جنوب استان کرمان مورد بازدید قرار گرفت. علائم بیماری خشکیدگی برگ درختان خرما بصورت نوارهای قهوه ای روشن که از انتهای نوک برگ شروع و بطرف دمبرگ در حال توسعه بودند مشاهده گردید. جهت تشخیص عامل بیماری، بافت های آلوده ابتدا با هیپوکلریت سدیم (%05/0) ضدعفونی سطحی و سپس روی محیط کشت سیب زمینی، دکستروز – آگار (PDA) کشت گردیدند. قارچ های جدا شده به روش نوک ریسه خالص شدند. روی محیط کشت PDA، پرگنه قارچ بصورت پنبه ای، ابتدا بیرنگ و سپس به رنگ قهوه ای تیره مشاهده شد. آرتروکنیدیوم های قارچ عموما تک سلولی و کروی تا بیضوی شکل بودند. پیکنیدیوم به ندرت در محیط کشت تشکیل گردید ولی روی گیاه میزبان به وفور مشاهده شد. جهت آزمون بیماری زایی، پس از ضدعفونی سطحی بافت رگبرگ اصلی برگ خرما با الکل 70%، لایه سطحی رگبرگ اصلی و هم چنین دم خوشه اصلی با تیغ سترون برداشته شد، سه تا چهار دیسک میسلیومی از پرگنه هفت روزه قارچ زیر لایه اپیدرم گذاشته و لایه به حالت اول برگردانده و با پنبه مرطوب پوشانده و بوسیله نوار پارافیلم ثابت نگه داشته شد. شاهد با محیط کشت PDA عاری از قارچ مایه زنی شد.پنج تا هفت روز پس از مایه زنی، زخم های قهوه ای نکروتیک ظاهر شدند. روی گیاه شاهد هیچ گونه علائمی مشاهده نشد. قارچ مایه زنی شده مجددا از بافت های آلوده جداسازی گردید. براساس صفات مورفولوژیکی ذکر شده در بالا و آزمون بیماری زایی و ارسال نمونه ها به بخش تحقیقات رستنی های گیاهی، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، قارچ عامل بیماری بعنوان Nattrassia mangiferae شناسایی گردید. این اولین گزارش از خشکیدگی برگ درختان خرما روی ارقام برهی، کبکاب، مضافتی و زاهدی در ایران می باشد.
  • حسن عسگری، سیده معصومه زمانی، احمد عاشوری صفحه 31
    شناسایی شرایط محیطی بهینه و فاکتورهای موثر در رشد و اسپورزائی قارچهای بیمارگر حشرات در تولید انبوه و بکارگیری آنها ضروری است. در این راستا، در تحقیق حاضر اثر چند محیط کشت مایع و جامد روی رشد قارچ Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج آزمایشها روی B. bassiana نشان داد که اثر نور (0001/0=p)، محیط های غذایی مختلف (0001/0=p) و اثر متقابل آنها (0027/0=p) در تولید بلاستوسپور معنی دار بوده و عصاره سیب زمینی بالاترین تولید بلاستوسپور را داشت. اما مشخص گردید که برخلاف نور (0006/0=p) و محیط های غذایی مختلف (0001/0=p) که در وزن خشک بلاستوسپور تولید شده موثرند، اثر متقابل آنها در این مورد موثر نمی باشد (1547/0=p). ارزیابی تولید روزانه بلاستوسپور مشخص نمود که بین روند تولید بلاستوسپور در روزهای مختلف اختلاف معنی دار وجود دارد (0001/0=p)؛ این روند در روزهای اول تا سوم زیاد و در روزهای بعد کند گردید. استفاده از محیط های غذایی مایع جایگزین برای تولید بلاستوسپور قارچ نیز نشان داد اثر کیفیت این محیط های غذایی در تولید بلاستوسپور معنی دار بوده (0004/0=p) و بر این اساس عصاره سیب زمینی بالاترین و عصاره ارزن پایین ترین میزان اسپور تولید شده را داشت. در هر یک از این آزمون ها، با بررسی تغییرات pH در محیط های کشت مایع در زمان تولید بلاستوسپور مشخص گردید که فعالیت قارچ باعث کاهش pH اولیه محیط ها و اسیدی شدن آنها شده است. نتایج آزمایشها نشان داد کیفیت محیط های غذایی جامد نیز بر میزان اسپورزایی این قارچ اثر معنی دار داشته (0086/0=p) و بین آنها آرد گندم به همراه ماده جذب کننده رطوبت بالاترین میزان اسپور تولیدی را داشت. همچنین در آزمون دیگری پس از استفاده از ارزن بعنوان محیط پایه جامد برای تولید اسپور مشخص شد که در این مورد نیز اثر مواد همراه و تیمارهای مختلف در تولید اسپور معنی دار است (0001/0=p) و تیمار ارزن پخته بیشترین میزان تولید اسپور را داشت.
  • حسن یونسی، مهیار شیخ الاسلامی صفحه 45
    بیماری برق زدگی نخود که در اثرDidymella rabiei ایجاد می شود، مهم ترین بیماری نخود معمولی در استان کرمانشاه است. آلودگی اولیه به این بیماری عمدتا از بذور و بقایای گیاهی آلوده بوده و آلودگی ثانویه به وسیله اسپورهای غیرجنسی قارچ که روی اندام های هوایی گیاه قرار می گیرند، ایجاد می شود. در بررسی های آزمایشگاهی اثرات قارچ کش های کاپتان، کاربندازیم، مانکوزب، تریدمورف، کلروتالونیل و کربوکسین تیرام در رقت های 01/0، 1/0، 0/1، 0/10 و 0/100 قسمت در میلیون (ppm) روی رشد شعاعی چهار جدایه مختلف D. rabiei در محیط کشت آرد نخود – دکستروز – آگار (CSMA) در قالب آزمایش فاکتوریل چند فاکتوره با طرح کاملا تصادفی ارزیابی شد. به منظور کنترل آلودگی اولیه به روش ضدعفونی بذور آلوده طبیعی و به شیوه مصنوعی آلوده شده (به میزان 3 گرم برای هرکیلو گرم بذر) و نیز کنترل آلودگی ثانویه با استفاده از سمپاشی بوته (به میزان 900گرم یا میلی لیتر در هکتار)، قارچ کش های مذکور همراه با شاهد در شرایط مزرعه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بررسی های آزمایشگاهی نشان داد که رشد شعاعی ریسه های چهار جدایه قارچ در رقت 10 قسمت در میلیون ماده مؤثره قارچ کش ها در محیط کشت CSMA متوقف شد. بیشترین تاثیر سموم در کنترل رشد شعاعی ریسه های قارچ در شرایط آزمایشگاه متعلق به قارچ کش کاربندازیم بود. در بررسی های مزرعه ای سموم کاربندازیم و کربوکسین – تیرام نسبت به سایر سموم برتری معنی داری در کنترل آلودگی اولیه بیماری به روش ضد عفونی بذور نشان دادند. سم تریدمورف (امولسیون 75%) تاثیرات گیاه سوزی روی جوانه زنی و رشد گیاهچه داشت. جهت کنترل آلودگی ثانویه بیماری، سمپاشی بوته با سم کلروتالونیل نسبت به سایر قارچ کش ها مؤثرتر بود.
  • قدرت الله صباحی، منصور شاکری صفحه 55
    در این تحقیق سعی شده تا میزان تاثیر حذف پرچم گل بر کاهش میزان آلودگی به کرم گلوگاه انار مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور طرحی تحقیقاتی در سال های 1383و 1384 در دو استان مرکزی (ساوه) و یزد (میبد و عقدا) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تیمار (حذف پرچم کلیه گل ها، حذف پرچم گل های اولیه و بدون حذف پرچم) شامل سه تکرار و در دو باغ برای هر منطقه به اجرا در آمد. در کرت های آزمایشی پرچم گل های اولیه در اواخر اردیبهشت و سایر گل ها در اوایل تیر و اواسط مرداد به کمک ابزار الکتریکی حذف شد. نتایج بدست آمده از اجرای طرح در مناطق مختلف نشان از مؤثر بودن این روش برای مبارزه با آفت دارد. در ساوه میانگین درصد میوه های آلوده در تیمارهای شاهد، حذف پرچم اولیه و حذف پرچم کامل به ترتیب 76/27، 65/22 و 39/19 درصد برآورد گردید که از نظر آماری در سطح 5 درصد در دو گروه آماری قرار گرفتند. نسبت میوه های ترکیده در این تیمارها به ترتیب 69/12، 95/14 و 2/14 درصد بودکه اختلاف معنی دار آماری بین این تیمارها مشاهده نشد. انجام آزمون t بین انارهای آلوده دارای پرچم و فاقد پرچم نشان داد که بین این تیمارها اختلاف در سطح یک درصد معنی دار است. در میبد میزان آلودگی در تیمار شاهد 18/24 درصد بود که در تیمار حذف پرچم در گل های اولیه به 74/18 درصد و در حذف کامل به 22/17 درصد رسید. اختلاف بین تیمار شاهد و حذف پرچم در سطح 5 درصد معنی دار بود. در صد ترکیدگی در تیمار شاهد 9/17 درصد و در تیمارهای حذف اولیه و حذف کامل به ترتیب 2/16 و 3/15 درصد بود که فاقد اختلاف معنی دار با یکدیگر بودند. انجام آزمون t بین میوه های دارای پرچم و بدون پرچم آلوده به آفت اختلاف معنی دار یک درصد را نشان داد؛ در حالی که بین میوه های ترکیده این اختلاف معنی دار نبود. در عقدا میزان آلودگی در تیمار شاهد 42/37 درصد بود که در تیمار حذف پرچم در گل های اولیه به 12/33 درصد و در حذف کامل به 32/31 درصد رسید که بین تیمار اول و آخر در سطح پنج درصد اختلاف معنی دار شد. مقایسه آماری میوه های ترکیده انار در این محل نیز اختلاف معنی داری نداشت. میانگین ترکیدگی در تیمار شاهد 1/10درصد و در تیمارهای حذف اولیه و حذف...
  • آزاده فرازمند، شهزاد ایرانی پور صفحه 67
    واکنش تابعی زنبور پارازیتویید Trichogramma brassicae نسبت به تغییرات انبوهی تخم های بید آرد Anagasta kuehniella و شب پره ی هندی Plodia interpunctella تحت شرایط آزمایشگاهی (دمای 1±24 درجه ی سانتیگراد، رطوبت نسبی 10±65 درصد و نسبت روشنایی به تاریکی 8: 16) مورد مطالعه قرار گرفت. تراکم های 2، 4، 8، 16، 32، 64 و128 عدد تخم یک روزه ی بیدآرد و شب پره ی هندی هر کدام به ترتیب در 21، 15، 12، 9، 9، 6 و3 تکرار به مدت 24 ساعت در اختیار زنبورهای ماده ی یک روزه قرار گرفتند. نوع واکنش تابعی به وسیله ی رگرسیون لجستیک وپارامترهای مربوط به آن شامل قدرت جستجو (b) و زمان دستیابی (Th) با استفاده از رگرسیون غیر خطی تعیین شد. واکنش تابعی زنبور brassicae.T. نسبت به این دو میزبان از نوع سوم تعیین گردید. قدرت جستجو (b) و زمان دستیابی(Th) برای بیدآرد به ترتیب 0042/0 و601/0 ساعت و برای شب پره ی هندی 0022/0 و 344/1 برآورد گردید.
  • میترا معزی پور، مریم کفیل، حسین اللهیاری صفحه 73
    کرم گلوگاه انار، آفت کلیدی باغ های انار در ایران است. زنبورهای تریکوگراما یکی از عوامل اصلی کنترل بیولوژیک این آفت در سطح باغ ها هستند که می توانند به شکل مؤثری در مدیریت تلفیقی آفات (IPM)، استفاده شوند. تغییر رفتار پارازیتیسم نسل سوم پرورش آزمایشگاهی زنبور پارازیتویید Trichogramma brassicae Bezdenko، نسبت به تغییرات انبوهی تخم میزبان واسط آزمایشگاهی (بید غلات)، در تراکم های 4، 8، 10، 20، 40، 60، 80 و 120 در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر دما بر واکنش تابعی زنبور سه دمای 20، 25 و 30 درجه سانتی گراد انتخاب شد. نوع واکنش تابعی در دمای 25 درجه سانتی گراد دوم و در دو دمای دیگر نوع سوم تعیین شد. مقدار a و Th در دمای 25 درجه سانتی گراد به ترتیب 011/0± 073/0 و 032/0± 311/0 به دست آمد. مقدار b در دو دمای 20 و 30 درجه سانتیگراد به ترتیب 0005/0 ±002/0 و 0007/0 ±005/0 و مقدار Th نیز به ترتیب 028/0± 619/0 و 012/0 ±425/0 به دست آمد. برای مقایسه واکنش تابعی زنبور در دماهای 20 و 30 درجه از یک معادله واکنش تابعی ترکیبی جدید استفاده شد. تجزیه داده ها با استفاده از این معادله جدید نشان داد که پارامترهای واکنش تابعی حشره در دو دمای 20 و 30 درجه سانتیگراد دارای تفاوت معنی دار می باشند.
  • مسعود احمدزاده، عباس شریفی تهرانی، مریم نبی زاده صفحه 81
    کنترل بیولوژیکی بیماری های ناشی از Rhizoctonia solani به عنوان یک روش جایگزین مواد شیمیایی مورد توجه و مطالعات وسیعی قرار گرفته است. باکتری Burkholderia (Pseudomonas) cepacia از جمله گونه هایی است که در سال های اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. باکتری B. cepacia به عنوان یک نماتد کش بوسیله سازمان حفاظت محیط زیست امریکا به ثبت رسیده است. براساس تحقیقات جدید تثبیت نیتروژن در خاک یک خصوصیت عمومی برای باکتری های متعلق به جنس Burkholderia شناخته شده است. جداسازی و شناسایی باکتری B. cepacia از اهداف اولیه و اصلی این تحقیق بود. نمونه های خاک اطراف ریشه پیازهایی که مشکوک به بیماری بودند از مناطق مختلف کرج جمع آوری و به آزمایشگاه انتقال داده شد. جداسازی باکتری با استفاده از محیط کشت اختصاصیTB-T انجام شد. برای تعیین جنس باکتری مورد نظر، واکنش های بیوشیمیایی تفکیک کننده این جنس از سایر جنس ها بررسی و انجام شد. باکتری جداسازی شده، گرم منفی و بدون رشد غیرهوازی و اکسیداز مثبت می باشد. این باکتری در دمای 40 درجه سانتیگراد رشد کرد و تولید رنگدانه فلورسنت روی محیط کینگ ب ننمود. در محیط YDC تولید رنگدانه آبی غیرفلورسنت نمود. برای تعیین گونه نیز، تعدادی از واکنش های افتراقی شامل رشد در اسیدیته های چهار، هشت و نه، رشد در نمک طعام سه درصد، رشد در40 درجه سانتیگراد، هیدرولیز ژلاتین و نشاسته، تولید آرژنین دهیدرولاز، شکل کلنی و استفاده ازبرخی قندها و اسیدهای امینه انجام شد. برای هر آزمایش از20 کلنی استفاده و در نهایت گونه B. cepaciaتشخیص داده شد. لازم به ذکر است که براساس اطلاعات موجود، جداسازی و شناسایی این جنس و گونه در ایران برای اولین بار صورت می گیرد. تاثیر این باکتری بر قارچ R. solani در شرایط آزمایشگاه و گلخانه و نیز تاثیر باکتری بر افزایش رشد گیاه در شرایط عاری از عامل بیماری در مقایسه با تعدادی از باکتری های دیگر بررسی شد. باکتری B. cepacia تولید پروتئاز، سیانید هیدروژن و سیدرفور نمود. تولید سلولاز دراین باکتری به اثبات نرسید. باکتری توانست از رشد قارچR. solani روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار جلوگیری نماید. باکتریB. cepacia باعث افزایش درصد جوانه زنی، طول ریشه و وزن تر بوته های لوبیا سه هفته پس از کاشت گردید. با توجه به توانایی های بالای این باکتری در کنترل بیماری های گیاهی و افزایش رشد گیاه از یک طرف، و ارتباط برخی از استرین های آن با بیماران فیبروز کیستی (CF) در انسان از طرف دیگر، لازم است تحقیقات وسیع تری صورت گیرد.
  • مهدی مهرابی کوشکی، دوستمراد ظفری صفحه 91
    در این تحقیق، تاثیر جدایه های مختلف تریکودرما شامل Trichoderma Virens T65، T. virens T90، T. virens T96، T. virens T122، T. brevicompactum T146، T. koningiopsis T149، T. viridecens T150، T. koningii T77 و دو محصول بیولوژیک تجاری تریکودرمین بی و ساب تیلین در تحریک رشد گیاه در قالب طرح کاملا«تصادفی به روش پوشش بذری در گلخانه بررسی شد. مایه تلقیح جدایه های تریکودرما به طور متوسط 107 کنیدیوم روی سطح هر بذر استفاده گردید. شاخص های وزن خشک ریشه ها و اندام هوائی جهت ارزیابی تیمارها استفاده شد. تیمار های T90، T96، T122، T146، T149، مخلوط جدایه ها، تریکودرمین‎بی و ساب تیلین در سطح معنی‎داری باعث تحریک رشد گیاه گندم شدند و وزن خشک ریشه را به ترتیب به میزان 7/7، 2/13، 6/8، 6/9، 2/8، 7/10، 1/11 و 1/11 درصد و وزن خشک اندام هوائی را به ترتیب به میزان7/7، 3/9، 5/8، 9، 2/8، 5/9، 9/8 و 3/8 درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. تاثیر جدایه های تریکودرما در افزایش رشد گیاه و توام شدن آن با اثرات آنتاگونیستی جدایه های تریکودرما روی عوامل بیماری‎زا شرایطی فراهم می‎کند تا با استفاده از این آنتاگونیست و سایر عوامل مفید در سطح اقتصادی محصولاتی سالم و عاری از باقی‎مانده آفت‎کش‎ها تولید شود.
|
  • Page 1
    Biological reactions of the two-spotted spider mite (TSS), Tetranychus urticae, were studied on nine cultivars of tomatoes. The spider mites were reared on leaf discs, taken from fruiting stages of the host plants. The effects of feeding on some tomato cultivars, namely: Long shelf life, Meran (greenhouse cultivars), Redclude, Western red, Imperial, Yazd, Mazandaran, West Azarbaijan and Khorasan (cultivated cultivars) were evaluated for the traits of: incubation period, total number of eggs produced, number of eggs per day, percentage of egg hatching, oviposition period, pre oviposition period, post oviposition period, larval period, percentage of larval mortality, duration of protonymph development, percentage of protonymph mortality, duration of deutonymph development, percentage of deutonymph mortality, female life span, male life span, sex ratio (female/total) for two generations. The experiment was performed as split plot, using a randomized complete block design (RCBD) with three replicates. Statistical analysis indicated that Meran, Yazd, Mazandaran, Khorasan, Imperial, Western Red, Long Shelf Life, West Azarbaijan and Redclude were the undesirable cultivars to TSSM respectively. According to cluster analysis for the two generations of mite, Mazandaran, Yazd, Imperial, Khorasan and Meran cultivars appeared to be the unsuitable hosts to TSSM while Long shelf life, Western red, Redclude, West Azarbaijan regarded as suitable.
  • Page 15
    To compare the performance of fifteen hybrids of silkworm, Bombyx mori L. under natural rearing conditions on the farm level and determine their resistance to grasserie disease, an experiment was conducted in a completely randomized design (15 treatments and five replications) for either of non-infected or infected to NPV conditions. Treatments included hybrids Xinhang1?Koming1, Xinhang1?Koming2, Xinhang1?Y, Xinhang2?Koming1, Xinhang2? Koming2, Xinhang2?Y, Xinhang3? Koming1, Xinhang3?Koming2, Xinhang3?Y, 101433?Koming1, 101433? Koming2, 101433?Y along with three commercial hybrids of 31?32, 103?104 and 107?110. Mixed rearing was adopted in the rearing of larve in each race. In each race, larvae were divided into five groups (each including 250 larvae) at the beginning of the fourth instar. In order to make the environment infected with NPV, at the beginning of fourth instar, LD50 concentration of nuclear polyhedrosis virus (107 polyhydrate per milliliter) was extracted and fed to larvae orally and through the first meal. The traits assessed were single cocoon weight, single cocoon shell weight, single cocoon shell ratio, survived larvae number, survived pupae number and pupation rate. Infection to NPV at larval stage resulted in a significant (P<0.0001) decrease in single cocoon weight (5.57%), single cocoon shell weight (8.06%), single cocoon shell ratio (2.34%), survived larvae number (16.16%), survived pupae number (47.16%) as well as pupation rate (37.88%). Also, production characteristics are less affected by the disease. The results indicated that pathogenic effect of the virus occurs in both larval and pupal stages, with the disease peak occuring in pupal stage. Resistance as well as the performance of the hybrids produced through crossings of 1014433 by Chinese lines including Koming1, Koming2 and Y, were significantly higher and this hybrid could be used as a suitable replacement for the present commercial hybrids.
  • Page 25
    Numerous date palm orchards in south Kerman, Iran were investigated during 2001-2003. Symptoms of leaf die-back appeared as light brown stripes which began at leaf tips and extended to leaf ends. Infected tissues were surface sterilized with 0.05% sodium hypochlorite and, plated on PDA medium. Isolated fungi were purified using hyphal tip method. On PDA medium, fungal colony was fluffy, first colorless and then changing into dark brown. Arthroconidia were in general one celled of spherical to ellipsoid shape. Conidiomata were rarely formed in culture but pycnidia did form on the host plant. To test pathogenicity, after surface disinfestaion using ethanol 70%, the epidermal layer of the leaf rachis as well as that of bunch stalk were removed using a sterile scalpel. Three to four mycelial disks of 7 day old fungal colony were placed under the layer and covered by wet cotton and parafilm tape. PDA medium was employed for inoculation of control plant. Five to seven days after inoculation, brown necrotic lesion appeared. No symptom was observed in control. Inoculated fungus was recovered from the infected plant. On the basis of the mentioned morphological characters and pathogenicity test, the fungus was identified as N. mangiferae. This is the first report of date palm leaf die-back on Barhee, Kabkab, Mazafati and Zahedi cultivars in southern Kerman, Iran.
  • Page 31
    An identification of optimal environmental conditions and effective factors for growth and sporulation of biological control agents is indispensable for their mass production. In this study, the effect of some liquid and solid media were evaluted for Beauveria bassiana sporulation. The results of experiments on B. bassiana indicated that in liquid media the effect of light (p=0.0001), food quality (p=0.0001) and interaction between light and food quality (p=0.0027) was significant on blastospore production with potato extract leading to a highest production of blastospores. Although dry weight of blastospores was significantly affected by light (p= 0.0006) and food quality (p=0.0001), yet the interaction between light and food quality (p=0.1547) was not significant on dry weight of blastospores. The results also demonstrated the role of time on the rate of daily blastospore production (p=0.0001). Blastospore production increased rapidly during the first three days after inoculation, then the rate was reduced. The use of different liquid media for blastospore production showed that sporulation in liquid media was significantly (p=0.0004) affected by food quality. Potato and millet extracts had the highest and lowest rate of sporulation, respectively. The results of the experiments demonstrated that fungus activity changed the pH of media toward acidic. The results also demonstrated that in solid media the effect of food quality was significant (p=0.0086), cereal with superabsorbent leading to the highest sporulation. Also, in other experiments, results of use of millet (as a solid medium for sporulation) showed that the effect of food quality and its various treatments on sporulation was significant (p=0.0001), maximum sporulation occuring on boiled seeds.
  • Page 45
    Chickpea blight caused by Didymella rabiei is considered as the most important disease of chickpea in Kermanshah province. The disease is seed borne in addition to being persistent on infected residues, secondary infection taking place through pycnidiospores. In laboratory tests, the effects of six fungicides were tested at: 0.01, 0.1, 1.0, 10.0 and 100.0? g.a.i.ml-1 CSMA(Chickpea Seed Meal Agar) based on radial growth rate of four isolates of D. rabiei in a factorial test under a completely randomized design. The fungicides were captan, carbendazim, mancozeb, tridemorph, chlorotalonil and carboxin-thiram. For controlling the primary seed borne infections through seed treatment fungicides and a control of the secondary infections through chemical spray of the chickpea canopy, those fungicides were employed under field conditions. In the first year the naturally infected seeds and in the second year the artificially infested seeds were sown. The experimental design was a completely randomized block design of four replications. Mycelial growth of four isolates of D. rabiei were significantly inhibited on CSMA treated with any of the fungicides at 10? g.a.i.ml-1. The most effective fungicide for a control of the mycelial growth of the pathogen under In Vitro conditions was carbendazim. Results showed that: in the field tests with naturally infected as well as artificially infested seeds, carbendazim and carboxin-thiram were significantly superior to the other fungicides for a control of the primary seed borne infection of the fungus. tridemorph (EC 75%) showed some phytotoxic effects on germination and seedling growth. Foliar sprays of chlorotalonil were significantly superior to those of other fungicides in controlling the secondary infection.
  • Page 55
    In order to investigate the role of stamen removal from pomegranate flowers on percentage of fruit infestation to carob moth Ectomyelois ceratoniae Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) a survey was carried out in two provinces of Iran, Markazi and Yazd during 2004-2005. Treatments were arranged in an RCBD (10 of 3 blocks) in 3 treatments of: stamen removal in all flowers, (A); stamen removal in first group of flowers, (B); and non removal as control, (C); replicated 3 times at two location in each Province. Stamen removal was carried out in mid May to mid August and mid May to early June, for the first and second treatments, respectively. Analyses were made by means of SAS software following Arc Sin transformation of percentage data. A spatial electric apparatus was constructed for stamen removal. Samples were taken every other weeks and the infested fruits from on and under the trees were collected and counted. The percentages of split fruits were also counted at the end of growing season. In Markazi Province (Saveh) results revealed that there is a statistically significant difference among treated and untreated plots at? = 0.05. The Percentage of Fruit Infestation (PFI) in C, B and A treatments were 27.76, 22.65, and 19.39 respectively. The Percentage of Split Fruits (PSF) in above treatments were 12.69, 14.95, and 14.2 respectively which no significant differences observed among them. The differences among Infested Fruits (IF) with or without stamen were significant at? = 0.01 using t-test for comparison. In Yazd Province, Meibod, the PFI in the above mentioned treatments were 24.18, 18.74, 17.22 while PSF figures were 17.9, 16.2 and 15.3 respectively with significant differences observed among the first group of treatments. The differences among IF with or without stamen were also significant in this location (?= 0.01). In this Province in Aqda, the PFI figures were 37.42, 33.12, 31.32 and the PSF ones 10.1, 9.74 and 9.43 respectively, significant differences observed only among the first group. The differences among IF in treatments with or without stamen were also significant at? = 0.01.
  • Page 67
    Functional response of Trichogramma brassicae Bez. to different densities of eggs of two host species Anagasta kuehniella Zell. and Plodia interpunctella Hub. was studied under laboratory conditions (24±1°C, 65±10% RH and 16: 8 L:D photoperiodism). One day old eggs of either host were offered to individual females of T.brassicae in densities 2, 4, 8, 16, 32, 64 and 128 respectively in 21, 15, 12, 9, 9, 6 and 3 replicates, for 24 hours. Logistic regression was employed to determine type of functional response and nonlinear regression to estimate parameters of searching efficiency (b) and handling time (Th).The functional response of T.brassicae to different densities of either host followed type III. Rates of searching efficiency (b) and handling time (Th) were estimated as 0.0042±0.001/h and 0.6±0.04 h for A.kuehniella, and 0.002±0.0008/h and 1.34±0.15 h for P.interpunctella respectively.
  • Page 73
    Ectomyelois ceratoniae Zeller (Lepidoptera.: Pyralidae), is the key pest of pomegranate in Iran. Trichogramma wasps could be used as effective agents of biological control that can also be used effectively in IPM programs. The effect of host density on parasitism of Trichogramma brassicae was studied by exposing densities of 4, 8, 10, 20, 40, 60, 80 and 120 eggs of factitious host (Sitotroga cerealella Olivier) (Lepidoptare.: Pyralidae), in glass shell (1×10 cm) and controlled conditions. Statistical analysis of functional response was conducted in two steps through SAS software. The experiments were carried out at 20, 25 and 30?C. The parasite showed a type II functional response at 25?C and a type III at 20 and 30?C. The searching efficiency (a) and the handling time (Th) at 25?C were 0.073± 0.011 and 0.311± 0.032, respectively. At 20 and 30?C, b was 0.002?0.0005 and 0.005?0.0007 respectively. Th at 20 and 30?C were 0.619?0.028 and 0.425? 0.012. To compare the functional response of wasps at 20 and 30?C, an equation with indicator variable was employed. Data analysis revealed that the parameters of functional responses are significantly different at 20 and 30?C.
  • Page 81
    Biological control of some plant diseases caused by Rhizoctonia solani has been considered as an alternative to chemicals control. Rhizobacterium Burkholderia cepacia is of current interest as a successful biocontrol agent, and registered as a microbial pesticide by US Environmental Protection Agency. Several research works have suggested that nitrogen fixing is also a common feature of most strains of the bacteria. The primary objective of this study was to isolate the B. cepacia from soils in Iran followed by an assessment of its capability to suppress the disease(s) caused by R. solani. Soil samples of onion rhizosphere in Karaj area were collected. Serial dilution was prepared and then streaked on a selective medium of TB-T. Characterization of the bacterium suspected to be B. cepacia was performed using protocols as described by Schaad et al. (2001). The bacterium was observed to be gram positive, showed oxidase activity and no anaerobic growth. It also grew at 40°C, produced a non-fluorescent blue pigment on YDC medium, but not a fluorescent pigment on King's medium B. Several differential biochemical and physiological reactions were tested in order to identify the species of the genus Burkholderia. At least 20 strains were evaluated for each reaction. The bacterium was identified as B. cepacia. This is a first hand report for Iran. In this study, different bacterial strains were tested as potential biological control agents against the damping-off disease caused by R. solani in common bean both in planta and in vitro assays. Potential to produce such known secondary antifungal metabolites as siderophore, hydrogen cyanide and protease was also investigated. The bacteria could considerably inhibit the growth of the fungus under in vitro and as well, under greenhouse conditions.
  • Page 91
    The effect of different isolates of Trichoderma namely T. virens T65, T virens T90, T. virens T96, T. virens T122, T. brevicompactum T146, T. koningiopsis T149, T. viridecense T150, T. koningii as well as two Trichodermin B and Subtilin commercial bioproducts on growth promotion in wheat were studied through seed coating method in a compeletly randomized design in a glasshouse experiment. The inoculum of Trichoderma isolates was on the average 107 conidia on each seed surface. The indicators shoot and root dry weight were empolyed for an evaluation of the treatments. Treatments T90, T96, T122, T146, T149, isolates mixture, Trichodermin B and Subtilin significantly promoted wheat plant growth. They increased roots by 7.7, 13.2, 8.6, 9.6, 8.2, 10.7, 11.1 and 11.1 percent dry weight and shoots by 7.7, 9.3, 8.5, 9, 8.2, 9.5, 8.9 and 8.3 percent dry weight respectively and as compared with control. The effect of Trichoderma isolates on plant growth promotion is associated with the antagonistic effect of the isolate on the pathogens. The commercially production of safe and pesticide residue free crops is made possible through an employment of this antagonist as well as other appropriate bioagents.