فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا آراستی، محمدرضا اکبری جوکار صفحه 5
    کارآفرینی در ایران پدیده یی نو و پژوهش های صورت گرفته در این زمینه، خصوصا کارآفرینی زنان، بسیار محدود است، بنابراین، در سالهای اخیر به رغم تمایل بیشتر زنان ایرانی به داشتن مشارکت اقتصادی و اجتماعی و خصوصا تحصیلات عالی، متاسفانه قادر به بهره مندی از مشارکت آنان در امور اقتصادی جامعه نیستیم.بر اساس پژوهش های کارآفرینی، ایجاد انگیزه، ارایه الگوی نقش، ارایهمشاوره های تخصصی، و همچنین دسترسی آسانتر به فرصت ها، اطلاعات و منابع، چهار اثر مهم شبکه های کارآفرینی اند. پژوهش های کارآفرینی زنان نیز نشان می دهد که زنان کارآفرین، بیشتر از شبکه های شخصی بهره مند می شوند و حمایت عاطفی مهمترین نقشی است که شبکه های شخصی در مرحله راه اندازی کسب و کار بر عهده دارند.به منظور دریافت شناخت کلی از کسب و کار زنان کارآفرین ایرانی و عوامل موثر بر راه اندازی کسب و کار کارآفرینانه آنان، پژوهشی وسیع و ملی در جامعهزنان کارآفرین دانشگاهی ایران، با استفاده از پرسش نامه ای که بدین منظور طراحی، و یا نظر خبرگان کارآفرینی و انجام پیش آزمون اصلاح شد، صورت گرفت.بر اساس این نوشتار، که قسمتی از نتایج این پژوهش را ارایه می کند، خانوادهنزدیک زنان کارآفرین (همسر، فرزندان، والدین)، مهمترین پشتیبان آنان اند و حمایت عاطفی بیشترین کمکی است که زنان کارآفرین از شبکهخود دریافت می کنند. کمک مالی نیز در آخرین مرتبه قرار دارد.
    کلیدواژگان: زنان، شبکه ها، خانواده
  • اعظم راودراد، مسعود زندی صفحه 23
    هدف از این پژوهش بررسی عوامل ساختاری موثر بر شکل گیری سینمای زن، بعد از دوم خرداد 1376 است. این پژوهش درصدد پاسخ دادن به این سوال است که عوامل ساختاری موثر بر شکل گیری این موج فیلم کدام اند و این عوامل چگونه باعث تفاوت در بازنمایی زن در سینمای ایران به ویژه سینمای بعد از دوم خرداد می شود.در این پژوهش که با روش مطالعهاسنادی صورت می گیرد، سعی شده است با توجه به وضعیت ایران و موج فیلم مورد نظر، به بررسی و تشریح شرایط ساختاری چهارگانه ای که طبق نظریههواکو در شکل گیری یک موج فیلم موثر اند پرداخته شود.یافته های این پژوهش نشان می دهد که در سینمای بعد از دوم خرداد، دلایلی چون لغو کمیسیون فیلم نامه، کاهش سانسور، حمایت خاص از موضوعات مربوط به زنان در فیلم نامه ها، افزایش کارگردانان زن، تغییر در وضعیت اجتماعی زنان و شکل گیری سازمان های غیر دولتی زنان، شرایط ساختاری چهارگانه لازم برای شکل گیری سینمای زن فراهم آورد.
    کلیدواژگان: شرایط ساختاری، بازنمایی، سینمای زن، تغییرات اجتماعی، ژانر
  • مسعود کیان پور، بهجت یزدخواستی صفحه 41
    در نوشتار حاضر با استفاده از مطالعات جامعه شناسی تاریخی در مورد سکولاریسم و تحلیل روند شکل گیری سنت جمهوری و سکولار شدن کشور فرانسه، به تحلیل علل مطرح شدن قانون ممنوعیت استفاده از علایم مذهبی در مدارس دولتی این کشور می پردازیم. بدین منظور ابتدا با توجه به زمینه های تاریخی و جامعه شناختی موثر بر شکل گیری سنت جمهوری فرانسه، تعریفی از سکولاریسم، شهروندی و ارزش های جمهوری را ارایه و سپس بحث مربوط به قانون منع حجاب و عقاید مخالفان و موافقان آن را شرح می دهیم؛ در انتها نیز، موانع و چالش های قانونی احتمالی، که دولت فرانسه با آنها مواجه است، مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.نتایج بحث نشان می دهد که مطرح شدن این قانون و مخالفت آشکار آن با حجاب دختران مسلمان، از ارزش های جمهوری فرانسه و روند سکولار شدن، که به نوبهخود ریشه در انقلاب کبیر فرانسه دارد، نشات می گیرد و دولتمردان فرانسه پای بندی به اصول سکولاریسم، جمهوری و ویژگی های یک شهروند را که بر اساس آنها فرانسوی ها وارد فرآیند جامعه پذیری می شوند، به عنوان عوامل اصلی مطرح شدن این قانون در نظر می گیرند.
    کلیدواژگان: مذهب، سکولاریسم، جمهوری، قانون منع علایم مذهبی، شهروندی
  • منصور حقیقتیان، حیران پورنجف صفحه 63
    ایرانیان زیادی در نوبت های گوناگون مجبور به ترک خانه و کاشانهخود در کشور عراق و سکونت در شهرستان ایلام شده اند و با توجه به اینکه در همه پژوهش هایی که درباره سازگاری مهاجران با محیط جدیدشان انجام شده، تنها سرپرست خانوار (مرد) مورد مطالعه قرار گرفته است، هدف این پژوهش بررسی میزان سازگاری و تطبیق پذیری زنان ایرانی برگشته از عراق است. با به کارگیری پرسشنامه و مشاهده، سازگاری زنان معاود، که شامل سازگاری فرهنگی (میزان پذیرش سنت ها و آداب جامعه ایران در مورد غذا، لباس، رسوم اجتماعی و به کارگیری زبان فارسی) و رضایت مندی (میزان رضایت از امکانات اجتماعی، شیوه برخورد ایرانی ها و ایرانی یا عراقی تلقی کردن خود) آنان می شد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین سن افراد و سازگاری آنها پیوندی نیست ولی بین تاهل، تحصیلات، درآمد، تعداد فرزندان و نوع شغل افراد با میزان سازگاری آنها پیوندی معنادار وجود دارد. نکته قابل توجه این است که سازگاری بیشتر افراد در حد میانه بود و تعداد کمتری احساس می کردند که توانسته اند با محیط جدید کاملا سازگار شوند.
    کلیدواژگان: زنان معاود، سازگاری فرهنگی، رضایت مندی، تاهل، تحصیلات، نوع شغل
  • سهیلا صادقی فسایی، شیوا کریمی صفحه 83
    برنامه های تلویزیونی خواه آشکار، خواه نهان سرشار از گفتمان های جنسیتی اند. این که زن یا مرد کیست و چگونه باید در فضاهای مختلف رفتار کند، بخشی از فرهنگ جنسیتی است که نهادهایی چون رسانه تولید می کنند، بنابراین در عصر فراواقعیت که تمایز میان امر واقعی و مجازی خدشه دار شده است بازنمایی های جنسیتی در سریال های تلویزیون اهمیت بیشتری می یابد.هدف از بررسی این مطلب که آیا در تلویزیون ایران، ساختار خانواده و نقش های جنسیتی برگرفته از فرهنگ سنتی ایران است یا خیر و پژوهش هایی از این دست، تولید دانشی جدید است که می تواند در برگیرنده مفاهیمی مهم برای تغییر سیاست های اجتماعی باشد و روش به کار رفته در آن نیز تحلیل محتوای کمی و کیفی در کنار یکدیگر است.یافته ها نشان داد در ساخت خانواده، نقش های جنسیتی سنتی در حال بازتولید هستند. زنان، «کدبانو» و «اهل اندرونی» اند و مردان «اهل بیرونی»، اما پیوندهای خانوادگی و نوع خانواده به نمایش درآمده در سریال های تلویزیونی ایرانی، با ساخت خانواده سنتی ایرانی متفاوت است. نوع خانواده به گونه هسته ای و بیشتر تک همسر به نمایش در می آید و تنها صورت قابل قبول «سالار» در خانواده، پدر سالار مهربان و عادل است. از طرفی میزان مشورت و همفکری در میان همه اعضای خانواده (نه فقط در میان زن و شوهر) در سطح پایینی قرار دارد و خشونت نیز تنها از طرف پدر بر خانواده اعمال نمی شود، بلکه همه اعضای خانواده در آن سهیم هستند، گرچه در کل، میزان خشونت بالا نیست.
    کلیدواژگان: کلیشه های جنسیتی، ساخت خانواده، سریال های گونه خانوادگی، فرهنگ سنتی، بازتولید فرهنگی، تحلیل محتوای کمی، تحلیل محتوای کیفی
  • رویا لطافتی صفحه 111
    به رغم حضور بسیار کمرنگ عشق مادری در جامعه سده های هجده و نوزده فرانسه، بازتاب عشق مادری را می توان در آثار ادبی آن روزگار، به ویژه در آثار دو نویسنده مطرح، بالزاک و فلوبر، دید. موقعیت اجتماعی مادر و فرزند در سده های هجده و نوزده به گونه ای بود که عشق مادری قادر به رشد و نمو نبوده است و علت آن ریشه دواندن تفکرات اشتباه از مقوله کودک بوده است، که این مساله حتی در حوزه ادبیات هم بوسیله نویسندگانی چون لافونتین، که فرزند انسان را موجودی ناانسان طرح می کرد، مطرح می شد.به تدریج با حضور متفکرانی چون روسو و مونتسکیو مقوله های آزادی زنان، برابری زن و مرد و ارزش کودک در جامعه طرح می شود و ادبیات هم در جلوه شکوهمند در قالب آثار جاودانه اش؛ عشق مادری را چون تندیسی بنا می کند. زن خوشبخت در این گونه آثار نمود زنی است که سرشار از عاطفه مادری است.پیگیری حضور عشق مادری در تاریخ و روند شکل گیری آن تا به امروز، ما را به این ادراک می رساند که عشق مادری پدیده ای اکتسابی است. اکتسابی نه به این معنا که وام دار آموزش است، بلکه به این معنا که انسان چنین عشقی را در طول زمان به گونه ای احساس کرده که حال آن را متصل به ذات خود می داند.
    کلیدواژگان: مادری، مادر، ادبیات فرانسه، جایگاه کودک، جامعه فرانسه
  • صفحه 127
|
  • Zahra ArSti, Mohammadreza Akbari JowkR Page 5
    In Irn, entrepreneurship is a new phenomena and the research on this subject, especially when it comes to women’s entrepreneurship, is very limited. Despite the fact that most Iranian women are participating in socioeconomic activities and higher education in particular, the society does not reap all the rewards of their socio-economic participation. Based on entrepreneurship research, entrepreneurship networks have four outcomes: motivation, presentation of the models roles, customized consultations, and the facilitated access to resources. The research on women’s entrepreneurship indicates that women utilize rather personal networks and the affective support and that this is the most important role of personal networks in start-up process. In order to gain a general understanding about the knowledge of the Iranian women concerning the business and factors that influence the start-up process, an extensive national research was conducted on educated women entrepreneur population. A questionnaire, which was later expert-modified and pre-tested, was devised for such subject. This paper is a partial presentation about women’s entrepreneurs’ networks. The results show that the most important supporters of the Iranian women entrepreneurs are their immediate relatives that are their husbands and children or their parents. Affective support is the most and financial gain is the least important factors for them.
    Keywords: Entrepreneurship, Women, Irn, Network, Family
  • Azam RVadrD, Masood Zandi Page 23
    The goal of this research is to analyze the structural factors which are influential in formation of women cinema after 2 Khordd 1376 (23 May 1997). This research tries to answer the following questions: – What are the influential structural factors in formation of the film wave in question? – How these factors differentiate the representation of women in the Iranian cinema, especially after Khordd the second? The main hypothesis of this research is that there is a significant connection among structural conditions, change in how women are represented in films, and change in films contents. In this research which is conducted through documentary study, using Huaco’s theory in sociology of cinema, we have tried to explain four structural conditions which, in our view, are influential in construction of a new wave in film, in relation to the Iranian conditions and the film wave in question. The most important finding of this research is that in post 2 Khordd cinema, four necessary structural conditions for the formation of women cinema were present due to the following reasons: Cancellation of scenario commission; Less censorship; Special support for women subjects in scenarios; Increase in the number of women directors; Change in social status of women; and Formation of non-governmental organizations for women and the like.
    Keywords: Structural Conditions, Representation, Women Cinema, Social Changes, Genre
  • Masood KiyNpoor, Behjat YazdkhSti Page 41
    In this paper, while focusing on the consequences of prohibition against the of use religious symbols at the French public schools serving the Muslim community, we have tried to offer an analysis of the reasons behind passing the above prohibition. In so doing, we have drawn upon data from historical sociology and upon the roots of the formation of the republican tradition of the Republic of France. To this end, definitions of republican values, citizenship, and secularism are presented. Then a sketch of the ideas of both proponents and opponents of such a law are provided. At the end, the possible legal challenges to, and impediments of confronting French government are considered. The result of the study indicates that the French legislators enacted the law by emphasizing the definition of republican principles and the concept of citizenship thereof accordingly. They also intend to modify the trends of immigration into their country in order to prevent fundamentalist Muslims from entering France, while making it easier for non-fundamentalist Muslims to gain admittance to France.
    Keywords: Religion, Secularization, Republicanism, Prohibition against the Use of Religious Symbols, Citizenship
  • Mansoor HaghighatiyN, HeyrN Poornajaf Page 63
    In the past several decades many Iranians residing in Iraq have been forced to leave their homes there and return to Irn. The majority of them have taken residence in Ilm province. On the other hand, studies considering migrants’ adjustment in their new places of residence usually focus on the adjustment of the head of the household, whom most often are men. The purpose of this study is to examine the adjustment of the Iranian women who have been forced to return to Irn (Mo’ved = Repatriated). Utilizing participant observation and a questionnaire, the Mo’ved women’s adjustment was measured. Adjustment had two dimensions: Cultural adjustment (that is; adoption of the Iranian traditions and ways of conduct in dress, food, social gatherings and the utilization of Persian language), and satisfaction (which included level of satisfaction with social facilities, of the way the Iranians treat them and whether or not they consider themselves as Iranians or Iraqis). The results showed that age had no significant relations with adjustment, but the variables of marital status, education, income, number of children, and type of work, were significantly related to adjustment. It is noteworthy that the adjustment of the majority of respondents was at the level of medium.
    Keywords: Repatriation, Cultural Adjustment, Satisfaction, Women, Socio, economic Factors
  • Soheyl SAdeghi, Shiva Karimi Page 83
    In contemporary societies, the television, as a powerful medium among the mass media, is the most effective mechanism for reproducing culture and its elements. In this paper the authors try to answer the following questions: – What kind of family structure is presented in the Iranian Television programs? – Is there any link between this structure and the Iranian traditional culture? To answer the above questions, the family structure is investigated in three parts: family type, gender roles, and family relations. The method applied in this research is qualitative and quantitative content analysis. The present study demonstrated that in family structure which is presented on Television dramas, the reproduction of gender-role stereotypes create a kind of gender hierarchy and a sexual division of labour both of which require men to work outside the home to support the families while women stay at home in order to take care of children and of the housework. In other words, women are not given enough credit for social duties. This is how the role differentiation between man and women or husband and wife is realized.
    Keywords: Family Structure, Gender Role, Stereotype, Family Drama, Traditional Culture, Cultural Reproduction, Quantitative Content Analysis, Qualitative Content Analysis
  • RoyA LetFati Page 111
    Despite the fact that the representation of maternal love was very weak and pale in the literature pertaining to the 18th and 19th centuries, one can see a reflection of maternal love in the literary works of Balzac and Flobert. The social position of mother and child during the 18th and 19th centuries was such that maternal love could not grow. The reason was the existence of digressive thoughts about the human child. In the French literature authors like Lafontaine had considered the human child as nonhuman. Gradually it is with the coming of thinkers such as Rousseau and Montesquieu, and also with the emergence of concepts concerning women’s freedom, equality of women with men, and the like that child’s value is taken into consideration. Thus the literature echoes and exalts the subject of maternal love in its everlasting literary works. The happy woman, in such literary works, is the one filled with maternal love. When maternal love is traced in history and its present formation processes followed we arrive at this understanding that maternal love is an acquired phenomenon. This is not to say that maternal love is learned through lecturing but that feeling of such love has been with mothers in such a manner that now they feel that it is part of their personality.
    Keywords: Maternal Love, the French Literature, Child's Position, The French Society