فهرست مطالب

Inflammatory Diseases - Volume:14 Issue: 2, 2010

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:14 Issue: 2, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/04/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نسیم بهرامی، نیلوفر ستارزاده، مرتضی قوجازاده، محمدعلی سلیمانی، طاهره صادقی، حدیقه کاظمی جلیسه صفحه 5
    زمینه
    ناباروری یکی از بحران های پیچیده زندگی زوجین است که به فشارهای عمیق عاطفی و روانی بر روی زوجین منجر می شود. آشفتگی، تنش، افسردگی، پایین بودن عزت نفس، نارضایتی زناشویی از پیامد های روان شناختی ناباروری هستند.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه میان ناباروری و رضایت جنسی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی است که در سال 1385 در مرکز آموزشی درمانی الزهرای تبریز بر روی 150 زوج نابارور و 150 زوج بارور انجام شد، که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ای مشتمل بر دو بخش مشخصات فردی_ اجتماعی زوجین و آزمون استاندارد رضایت جنسی لارسون بود صورت گرفت. داده های بدست آمده از این مطالعه، بوسیله روش های آماری توصیفی(تعیین فراوانی و درصد) و آزمون های تی مستقل و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تفاوت امتیاز رضایت جنسی بین زوجین بارور و نابارور از لحاظ آماری معنی دار نبود. ارتباط بین طول مدت ازدواج (0005/0 P<)، وضعیت اقتصادی (0005/0 P<)، طول مدت تشخیص ناباروری (004/0 P=) و انجام آزمایش های تشخیصی(028/0 P=) با رضایت جنسی از لحاظ آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر نامطلوب عدم رضایت جنسی در بروز مشکلات جسمی و روانی و تاثیری که این امر در فروپاشی بنیان خانواده دارد، توجه و تلاش در جهت کمک به رفع این مساله اهمیت بسیاری دارد.
    کلیدواژگان: ناباروری، باروری، رضایت جنسی
  • شهربانو کیهیانیان، فاطمه غفاری، زهرا فتوکیان، رضوانه شورمیج، منصور ساروی صفحه 12
    زمینه
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان و اولین علت مرگ و میر در خانم های 40 تا45ساله است. شناخت هر چه بیش تر عوامل خطرساز سرطان پستان در جلوگیری از بروز آن حائز اهمیت است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین عوامل خطرساز سرطان پستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی زنان مبتلا و غیر مبتلا به سرطان پستان ساکن شهرستان های رامسر و تنکابن و مراجعه کننده به درمانگاه خون و سرطان طی فروردین 1383 تا فروردین 1386 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و تعداد نمونه 120 نفر بود. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه پژوهش گر ساخته بود که برخی از عوامل خطر ساز سرطان پستان را مورد بررسی قرارداد. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای، تی مستقل و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین متغیرهایی مانند مدت شیردهی(02/0>p)، سابقه خانوادگی سرطان پستان(01/0>p)، سابقه مصرف قرص های ضدبارداری (000/0>p)، وضعیت یائسگی(000/0>p) و سابقه سقط (001/0>p) با بروز سرطان پستان ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، توصیه می شود زنان دارای یک یا چند عامل خطرساز سرطان پستان، جهت تشخیص وجود احتمالی سرطان پستان تحت معاینه های دوره ای قرار گیرند.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، سرطان پستان
  • طلعت دباغی، فاطمه مردی صفحه 20
    زمینه
    کلومیفن سیترات اولین داروی انتخابی جهت القای تخمک گذاری در بیماران نازا است. به نظر می رسد در موارد مقاوم به درمان فوق، درمان های جایگزین از جمله تاموکسی فن مناسب باشد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثر تاموکسی فن بر ضخامت اندومتر و میزان تخمک گذاری در زنان نابارور با پاسخ ضعیف به کلومیفن سیترات انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال1385 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. تعداد 34 زن نابارور مراجعه کننده به بیمارستان کوثر قزوین که قبلا تحت درمان با کلومیفن سیترات قرار گرفته بودند، بعلت اندومتر کمتر از 7 میلی متر و یا نداشتن فولیکول غالب با حداکثر 150 میلی گرم روزانه به مدت 5 روز، به عنوان افراد مقاوم به دارو در نظر گرفته شدند. بیماران تحت درمان با تاموکسی فن سیترات 10 میلی گرم به مدت 5 روز از روز 5 تا 9 قاعدگی قرار گرفتند در صورت عدم پاسخ کافی از نظر ایجاد فولیکول غالب، طی دوره های بعدی، دوز دارو به 10 و 20 میلی گرم در روز افزایش داده شد. روز 16 قاعدگی سونوگرافی واژینال از نظر تعداد و قطر فولیکول غالب و ضخامت اندومتر به عمل آمد. داده با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای و... تحلیل شدند.
    یافته ها
    در 6 بیمار با اندومتر نامناسب در سیکل کلومیفن، همگی بهبودی واضح در ضخامت اندومتر داشتند. (8/1±5 میلی متر به 1±1/12 میلی متر و 002/0 P<). با دوز 30 میلی گرم تاموکسی فن 8 نفر (4/23 %) (P=0.008) فولیکول غالب داشتند و 2 نفر از بیماران نیز حامله شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها ممکن است تاموکسی فن یک انتخاب خوب در زنان نازای مقاوم به کلومیفن باشد و می توان قبل از درمان با HMG و جراحی آن را مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: کلومیفن، تاموکسی فن، تحریک تخمک گذاری، فولیکول غالب، ضخامت اندومتر
  • بهمن خواجه، علی جان خواجه صفحه 25
    زمینه
    با توجه به آمار نسبتا زیاد DDH در ایران و همچنین پرهیز از مشکلات ناشی از درمان زودهنگام، پیگیری بیماران و تاخیر در درمان جهت بررسی میزان بهبود خودبخودی ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    مطالعه به منظور میزان بهبود خود بخودی علائم سونوگرافیک در نوزادان مبتلا به DDH درمان نشده در طی ماه اول بعد از تولد در بیمارستان کوثر قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از فروردین 86 لغایت فروردین 87 در بیمارستان کوثر قزوین بر روی 2791 نوزاد با استفاده از معاینه بالینی انجام شد که در صورت مثبت بودن، سونوگرافی انجام شد و در صورت سونوگرافی مثبت درمان یکماه به تاخیر افتاده و بعد مجددا معاینه و سونوگرافی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS V16 و تست آماری مجذور کای تحلیل شد.
    یافته ها
    از 2791 نوزاد 103 نوزاد معاینه فیزیکی مثبت داشتند که 23 نوزاد از مطالعه خارج شدند. 42 نوزاد سونوگرافی طبیعی و 38 نوزاد سونوگرافی مثبت داشتند که بعد از یکماه از مجموع 38 سونوگرافی مثبت 35 مورد (1/92) بهبود خودبخودی داشتند. جنسیت مونث و پرزانتاسیون بریچ و درگیری هیپ چپ در معاینه بالینی باعث بروز بیشتر سونوگرافی مثبت گردیده و سن بالای مادر از عوامل عدم بهبود خودبخودی می باشد.
    نتیجه گیری
    تاخیر درمان DDH منجر به بهبود خودبخودی در 1/92 درصد موارد شده است و هم چنین مانع از بروز عوارضی همچون آواسکولار نکروزیس سر استخوان فمور و تحمیل هزینه های اضافی و بروز مشکلات عاطفی و روانی در والدین خواهد شد.
    کلیدواژگان: مفصل هیپ ناپایدار، تست بارلو، سونوگرافی هیپ
  • سید احسان حاجی سید جوادی، حسن هاشمی، هژیر صابری، سیده سیمین دخت حسینی صفحه 31
    زمینه
    مطالعه شیوع تغییرات دژنراتیو دیسک بین مهره ای در ام آرآی بیماران مبتلا به کمردرد با تنگی کانال فقرات کمری برای فهم بهتر این پدیده ارزشمند است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین وضعیت دیسک بین مهره ای در بیماران مبتلا به کمردرد و تنگی کانال کمری بر اساس ام آرآی کمری آنها انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی بیماران مبتلا به کمردرد که از تیر 1385 تا شهریور 1383جهت انجام ام آرآی کمری به بیمارستان امام خمینی(ره) ارجاع شده بودند و تنگی کانال فقرات کمری نیز در تصاویر آنها دیده شده بود از نظر شیوع وضعیت های مختلف دیسک با نرم افزار SPSS بررسی شدند.
    یافته ها
    از 53 بیمار با تنگی فقرات کمری %34 زن و %66 مرد بودند)005/0(p<. %51 بیماران تغییرات دژنراتیو دیسک (به ویژه فتق دیسک)، %49 تنگی ایزوله کانال استخوانی (گاهی همراه با بیرون زدگی دیسک) و %5/24 فقط برجسته شدن دیسک داشتند. تنگی قطر قدامی – خلفی (AP) به تنهایی یا همراه با تنگی زاویه جانبی (Recess Lateral یا LR) %35/94 بود. شیوع تنگی LR به تنهایی، %65/5 و تنگی توام AP و LR %5/7 به دست آمدند. %5/24 بیماران پاتولوژی دیسک نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، تغییرات دژنراتیو دیسک در بیماران دچار تنگی کانال فقرات کمری شایع بود.
    کلیدواژگان: دیسک بین مهره ای، تنگی کانال فقرات کمری، ام آرآی
  • مهدی ابتهاج، علیرضا جهانگیری فرد، حمید کیالها، مهندس امیر جوادی، تکتم کریم زاده صفحه 36
    زمینه
    گلودرد از عوارض شایع بعد از جراحی است. استفاده از اسپری لیدوکائین بر روی کاف لوله تراشه قبل از انتوباسیون بیمار ممکن است با احتمال کاهش میزان گلودرد بعد از بی هوشی عمومی همراه باشد.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین اثر اسپری لیدوکائین 10 درصد بر گلودرد بعد از بی هوشی عمومی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1387 در بیمارستان شهید رجایی قزوین انجام شد. 200 بیمار با ASA I-III در سنین مختلف (81-9 سال) و فاقد علایم گلودرد و سرماخوردگی کاندید عمل جراحی (به جز جراحی بر روی گردن) با روش بی هوشی عمومی به صورت کاملا تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول 5 پاف اسپری لیدوکائین 10 درصد بر روی کاف لوله تراشه پاشیده شده، در حالی که در گروه دوم از نرمال سالین استفاده شد. سپس بیماران تحت بی هوشی عمومی و انتوباسیون تراشه قرار گرفتند. بیماران به هنگام ترک ریکاوری و روز بعد در بخش معاینه شدند و در مورد گلودرد از آنها پرسیده شد. داده ها با آزمونهای مجذور کای و دقیق فیشر تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروهی که اسپری لیدوکائین 10 درصد دریافت کرده بودند تعداد موارد وجود گلودرد در ریکاوری نسبت به گروه دریافت کننده نرمال سالین، اندکی بیشتر بود (%29 در برابر %22).طی 24 ساعت بعد از جراحی میزان موارد گلودرد در هر دو گروه کاهش یافته و تقریبا برابر شدند (%16 در برابر %17). میزان بروز گلودرد برحسب مدت بی هوشی و جنس بیماران، در ریکاوری و طی 24 ساعت بعد از آن بین دو گروه مورد مطالعه تفاوت محسوسی نداشت و ارقام به دست آمده به لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از اسپری لیدوکائین 10 درصد بر روی کاف لوله تراشه قبل از انتوباسیون بیماران، موجب کاهش میزان موارد گلودرد بعد از بی هوشی عمومی نمی شود.
    کلیدواژگان: بی هوشی عمومی، انتوباسیون، گلودرد، لیدوکائین
  • میترا جبل عاملی، خسرو نقیبی، شکری شیبانی صفحه 42
    زمینه
    مطالعه های متعددی در مورد ارتباط بین میزان قندخون و پیش آگهی بیماران ترومایی وجود دارد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین سطح قندخون هنگام پذیرش با انواع تروما انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی تعداد 270 بیمار ترومایی بخش فوریت های مرکز پزشکی الزهرا(س)اصفهان در سال 1385از نظر سطح پلاسمایی قند، معیار گلاسکو (GCS) و نمره ارزیابی تروما (TS) در هنگام پذیرش ارزیابی شدند.در موارد با سطح پلاسمائی قند بیش تر از 140 میلی گرم بر دسی لیتردر بدو ورود (BS1) سطح پلاسمائی قند در 24 ساعت بعد (BS2) اندازه گیری شد. داده ها با آزمون آماری تی و ضریب همبستگی تحلیل شدند.
    یافته ها
    شیوع تروماها و میانگین قند بدو ورود در ترومای سر و گردن (%45، 104 ± 238 BS1=)، تروماهای متعدد (%28 و 82± 193 BS1=)، اندام ها (%1/16 و 12± 140 BS1=)، شکم و قفسه صدری (% 4/7و 89± 200 BS1=) ولگن (%2 و 10± 152 BS1=) به ترتیب بود. میزان متوسط قندخون در بیماران با 16- 11 =TS، 10- 6 = TS و 5 – 1= TS به ترتیب: 74/130، 78/273 و 340 میلی گرم بر دسی لیتر بود.
    نتیجه گیری
    افزایش قند پلاسما درمرحله حاد تروما یافته شایعی است. همچنین شدت افزایش میزان قند پلاسما با شدت ترومای وارده و شدت ضایعه مغزی رابطه مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: افزایش قند پلاسما، قند سرم، تروما
  • زهرا هاشمی زاده*، عبدالله بازرگانی، امیر امامی، محمد جواد رحیمی صفحه 47
    زمینه

    اسینتوباکترهااز جمله باکتری های گرم منفی شایع در عفونت های بیمارستانی هستند. از این میان اسینتوباکتربومانی در بیماران دارای ضعف سیستم ایمنی ازمهم ترین پاتوژن های فرصت طلب بوده و با توجه به افزایش کاربرد آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت های باکتریایی و شیوع گونه های مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBL)، مقاومت آنتی بیوتیکی در این گروه، مشکل اساسی درمان دربخش های مراقبت ویژه، محسوب می گردد.

    هدف

    مطالعه به منظور تعیین مقاومت دارویی اسینتوباکتر و فراوانی سویه های مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان نمازی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی از آبان ماه 1386 تا دی ماه 1387 در بیمارستان نمازی شیراز انجام شد. مقاومت آنتی بیوتیکی 147 نمونه کشت مثبت، با استفاده از روش آگار دیسک دیفیوژن، تعیین و جهت شناسایی سویه های مولد ESBL روش سینرژی دابل دیسک بکار گرفته شد.آنالیز آماری یافته های پژوهش با آزمون مجذور کای انجام گرفت.

    یافته ها

    درمیان 147 سویه اسینتوباکتربومانی، بیشترین مقاومت به آنتی بیوتیکهای سیپروفلوکساسین، آمیکاسین و جنتامایسین مشاهده و با توجه به نتایج غربالگری اولیه، 44% از کل نمونه ها مولد آنزیم ESBL شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    علت مهم پیدایش انواع گونه های ESBL، مصرف بی رویه و خودسرانه سفالوسپورین وسیع الطیف بوده که به منظور درمان صحیح و ممانعت از انتشار عفونت های ناشی از این ارگانیزم، انجام دقیق تست آنتی بیوگرام پیش از تجویز آنتی بیوتیک و بکارگیری تست های تاییدی بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر، مقاومت آنتی بیوتیکی، بخش مراقبت های ویژه
  • منوچهر مهرام، بهروز مهرام، هاشم علیجانی صفحه 54
    زمینه
    در هنر پزشکی، علاوه بر فراگیری علم به عنوان زمینه؛ قدرت مشاهده دقیق و استفاده از همه حواس، توانایی تجزیه و تحلیل آموخته های نظری و تطبیق با شرایط بیمار، فراگیری مهارت های عملی، مدیریت زمان و توانایی های ارتباطی از انتظارات ضروری برای یک پزشک محسوب می شوند. برخی مطالعات از عدم رضایت مندی از فراگیری مهارت ها در دانش آموخته گان حکایت دارند.
    هدف
    مطالعه به منظور ارزیابی مهارت های حرفه ای پزشکان عمومی مراکز بهداشتی- درمانی استان قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی در سال 1387، مهارت های حرفه ای پزشکان عمومی به صورت نمونه گیری تام و مشروط بر تمایل به شرکت در تحقیق، شامل 33 مهارت پزشکی، بهداشتی، مدیریتی و ارتباطی به صورت خودارزیابی، مورد سنجش قرار گرفت. پاسخها از طریق آزمونهای آماری شامل مجذور کا، همخوانی فای، مقایسه دو نسبت و ضریب توافقی تحلیل شدند. مقادیر P کمتر از 05/0 معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    از 33 مهارت بررسی شده در91 پزشک عمومی شامل 36 مرد و 55 زن، در 16 مهارت حداقل نیمی از پزشکان فاقد مهارت کامل بودند. مهارت پزشکان به تفکیک دو جنس برای گذاردن سوندادراری در بیماران مذکر و مونث، هر دو تفاوت معنی دار داشتند(P=0.000). این رابطه با توانایی مدیریت زایمان طبیعی نیز تفاوت معنی دار داشت (P=0.044)، ولی با مدیریت عوارض بعد از زایمان معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، بازنگری در محتوای آموزشی دوره های بالینی پزشکی متناسب با نیاز واقعی، افزایش آموزش مهارت ها، تدوین و اجرای اجباری «Log Book» در همه بخش های کارورزی بالینی، نهادینه سازی ارزیابی مهارت های عملی کارورزان به شیوه «OSKE» و تدوین برنامه های آموزش مداوم مهارت های پزشکان به صورت کارگاهی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پزشکان عمومی، مهارت، خودارزیابی، قزوین
  • عزیز رضاپور، خسرو کشاورز * صفحه 62
    زمینه

    توجه به این که سطوح قیمت و تعرفه های خدمات پزشکی و بیمارستانی خارج از روال و سازگار بازار تعیین می شود، حصول اطمینان از تعیین و برآورد یک قیمت متعادل و ضرورت شفاف و آشکار نمودن پیامد قیمت های تعیین شده برای سیاستگذاران بخش حائز اهمیت فراوان است.

    هدف

    مطالعه به منظور تعیین اثرات افزایش تعرفه های خدمات پزشکی و بیمارستانی بر شاخص قیمت بخش های اقتصادی با رهیافت داده–ستانده انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کاربردی، جامعه پژوهش تمام بخش های اقتصادی کشور ایران بود. جدول داده-ستانده سال 1380 مرکز آمار ایران به عنوان پایه آماری به کار رفت.طی سه سناریوی متفاوت اثر افزایش تعرفه های خدمات پزشکی و بیمارستانی به صورت خفیف (معادل مقدار تعرفه های مصوب)، متوسط (معادل نرخ تورم) و شدید (معادل نرخ های پیشنهادی نظام پزشکی)در سال 1386نسبت به1385 بر شاخص قیمت بخش های اقتصادی محاسبه شد. برای تحلیل داده ها ازرویکرد طرف عرضه داده-ستانده در قالب دو مدل باز و بسته و همچنین نرم افزار excel استفاده شد.

    یافته ها

    دامنه تغییر اثر افزایش تعرفه های خدمات پزشکی و بیمارستانی بر شاخص قیمت بخش های اقتصادی با اعمال سناریوهای اول، دوم و سوم در قالب مدل باز، به ترتیب بین 00001/0 تا 81/13، 00001/0 تا 31/15 و 00003/0 تا 43/50 درصد بود. در قالب این مدل بخش پزشکی و بیمارستانی و سپس بخش خدمات اجتماعی بیش ترین حساسیت مثبت را نسبت به افزایش تعرفه های پزشکی و بیمارستانی داشتند،در حالی که بخش کشاورزی کم ترین حساسیت مثبت از خود نشان داد. دامنه تغییر اثر افزایش تعرفه ها بر شاخص قیمت بخش های اقتصادی با اعمال سناریوهای اول،دوم و سوم در قالب مدل بسته به ترتیب بین02/0 تا 46/12، 02/0 تا 01/14 و 06/0 تا 14/46 درصد تعیین شد. در قالب مدل بسته هم حساسیت بخش ها همانند مدل باز بود. برخی از بخش ها هم متاثر از تغییر تعرفه ها نبودند و حساسیت صفر داشتند.

    نتیجه گیری

    اثرات ناچیز تغییر تعرفه های خدمات پزشکی و بیمارستانی بر روی سایر بخش ها و نقش کمتر آن در درونی کردن فرآیند تولید و یکپارچگی اقتصاد نشان داد که بخش های مذکور اساسا ماهیت مصرف نهایی دارند تا واسطه ای. بر اساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود که تغییرات تعرفه های خدمات پزشکی و بیمارستانی بر اساس نرخ تورم محاسبه و اعمال شود.

    کلیدواژگان: تعرفه، شاخص قیمت، تحلیل داده، ستانده
  • مسعود ابوالحلاج، حسین مبارکی، صدیقه اینانلو یغمورلو، حسین حسینی پارسا صفحه 69
    زمینه
    مکان یابی صحیح، ترکیب و تعداد نیروی انسانی، فضای فیزیکی، تخصیص بهینه منابع و تخت های فعال مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه های جاری، عمرانی، درآمد و سایر نهادهای مالی و اقتصادی بیمارستان هستند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین وضعیت فضاهای فیزیکی بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی، در سال 1386 بر روی 139 بیمارستان از میان 530 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور انجام شد. بیمارستان های مورد مطالعه به نحوی انتخاب شدند که براساس روش های موجود آماری ترکیبی علمی و منطقی از استقرار بیمارستان ها در مناطق محروم و برخوردار، آموزشی و غیرآموزشی بودن و گروه بندی براساس تعداد تخت های فعال به وجود آید. اطلاعات بیمارستان ها از طریق وب سایت و بر اساس پرسش نامه های طراحی شده جمع آوری شدند که شامل تعداد کارکنان، میزان هزینه و درآمدها به تفکیک فصول و اطلاعات مربوط به فضای فیزیکی تمام بخش های بیمارستانی بود.
    یافته ها
    از 4/650 هکتار عرصه کل فضای فیزیکی بیمارستان ها، 5/240 هکتار به صورت اعیانی مورد بهره برداری قرار گرفته بود. از این مساحت، 3/117 هکتارمربوط به اعیانی درمانی و مابقی مربوط به فضای مدیریت، اداری، خدماتی و پشتیبانی بود.
    نتیجه گیری
    بیمارستان های گروه دوم مورد مطالعه(51 تا150 تخت) و گروه سوم (151 تا 300 تخت) از وضعیت بهتری از جهت هزینه های نگه داشت برخوردار بودند، به طوری که در زمینه هزینه های مربوط به فضای فیزیکی به واسطه توسعه بیمارستان ها از گروه اول بیمارستان های مورد مطالعه (تا 50 تخت) تا گروه سوم (151 تا 300 تخت) بیش از %5/10 صرفه جویی نسبت به مقیاس رخ داده بود.
    کلیدواژگان: بازده نسبت به مقیاس، فضای فیزیکی بیمارستان ها، هزینه نهایی
  • مسعود ثقفی، مریم صاحباری، همایون الهی صفحه 75
    زمینه
    نقرس چند مفصلی مزمن بیماری شایعی نیست و گاهی تشخیص آن از نظر دور می ماند و با آرتریت روماتوئید (RA) اشتباه می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین مشخصات نقرس مزمن و شباهت های آن با (RA) و همراهی با بیماری های قلبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی به بررسی بیماران مبتلا به نقرس چند مفصلی که در سال های 1385تا 1377 برای اولین بار به بیمارستان قائم در مشهد مراجعه نمودند، پرداخت. اثبات بیماری بر اساس معیارهای بین المللی نقرس بود. بیماران با تورم کم تر از چهار مفصل از مطالعه حذف شدند. داده ها با آزمون آماری مجذور کای، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    18 بیمار در این مدت مراجعه داشتند، در %4/44 بیماران ابتلای مفاصل توزیع کاملا مشابه با آرتریت روماتوئید داشت. درمایع مفصل 2 بیمار، همزمان کریستال اسید اوریک وپیروفسفات کلسیم یافت شد. در یک بیمار نمای تومورکاذب درمحل توفوس و تاندنیت آشیل یک طرفه در 2 بیمارجود داشت. %61 بیماران به نوعی از بیماری ایسکمیک قلبی، % 39 نارسایی کلیه، %2/22 دیابت و %50 افزایش تری گلیسرید مبتلا بودند.
    نتیجه گیری
    بررسی بیماران این مطالعه نشان می دهد که تابلوی بالینی بیماری نقرس پیشرفته بوده و کنترل بیماری نیز کامل انجام نشده است. بنابراین در بیماران آرتریت چند مفصلی مزمن توجه بیشتر به تشخیص نقرس ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: نقرس مزمن، آرتریت روماتوئید، کریستال اسیداوریک
  • منوچهر مجدی نسب، عبدالعلی مجابی صفحه 83
    صدای زیاد در محیط یا زندگی می تواند به تاثیرات نامطلوب فراوانی بر روی افراد منجر شود که احتمالا واضح ترین آنها کاهش شنوایی است. این مطالعه مداخله ای با هدف تعیین تاثیر اصوات انفجاری ناشی از شلیک گلوله بر تغییرات آستانه شنوایی بر روی 65 سرباز لشگر 16 زرهی قزوین انجام شد. میزان شنوایی در سربازانی که از نظر شنوایی سالم بودند قبل و پس از تیراندازی در بسامد های مختلف در هر دو گوش راست و چپ بررسی شد. آستانه شنوایی توسط دو روش PTA و OAEارزیابی شد. بین آستانه شنوایی قبل و بعد از تیراندازی برای گوش راست و چپ در بسامد 4000 و بالاتر تفاوت معنی دار آماری وجود داشت، ولی در بسامدهای پایین تر این تفاوت دیده نشد. نتایج آزمون OAE تفاوت آماری معنی داری را بعد از تیراندازی نشان داد.
    کلیدواژگان: ضربه صوتی، کاهش شنوایی، اودیومتری تونال، تیراندازی
|
  • N. Bahrami, N. Sattarzadeh, M. Ghojazadeh, Ma. Soleymani, T. Sadeghi, H. Kazemi Page 5
    Background
    Infertility is a complex crisis in couple’s life and can produce severe psychological pressure on both partners. Depression, stress, low self-esteem, and marital sexual dissatisfaction are among the psychological outcomes of infertility.
    Objective
    This study was aimed to determine the relation between infertility and sexual satisfaction.
    Methods
    This was a cross sectional study in which depression and sexual satisfaction rate among 150 infertile versus 150 fertile couples (in Tabriz- in 2005) were investigated and further analyzed. Random Sampling was used to select study population. Data gathering was performed using a questionnaire consisting of 2 parts including a section on demographic characteristics, and also a Larson standard questionnaire for determining sexual Satisfaction). Data were analyzed using descriptive statistical methods, independent t-test, and χ2.
    Findings
    There was no significant difference associated with mean sexual satisfaction rate between infertile and fertile men and infertile and fertile women (p=0.707, t=0.377 in men p=0.370, t=0.898 in women). However, a statically significant relationship between sexual satisfaction score and duration of marriage, income status, number of unsuccessful treatment, length of time when infertility diagnosed, and performance of diagnostic tests was found.
    Conclusion
    Considering the unpleasant effects of sexual dissatisfaction on physical and emotional health and also the occurrence of infertility-originated divorce, attempt has to be made for early diagnosis and treatment of undesirable situation in both partners.
    Keywords: Infertility, Fertility, Sexual Satisfaction
  • Sh. Keihanian, F. Ghaffari, Z. Fotokian, R. Shoormig, M. Saravi Page 12
    Background
    Breast cancer is the most common cancer and the leading cause of death in women between 40-45 years old. Recognition of highly significant risk factors of breast cancer is of vital importance in preventing the incidence of this type of malignancy.
    Objective
    The objective of this study was to determine the risk factors of breast cancer.
    Methods
    This was a descriptive-analytical case-control study. The study population consisted of patients with and without breast cancer living in two cities of Ramsar & Tonekabon who visited the hematology and oncology clinic during 2004-2007. A total of 120 individuals were selected based on pairs sampling method. The study tool was a researcher-designed questionnaire which could evaluate a number of variables. Data were analyzed using statistical tests including chi-square test, paired t-test, and logistic regression.
    Findings
    There was a significant relationship between the breast cancer and the duration of breast feeding (p<0.02), family history of breast cancer (p<0.01), history of using oral contraceptive pill (p<0.000), condition of menopause (p<0.000), and history of abortion (p<0.001).
    Conclusion
    Considering our data, periodic screening of women with one or more risk factors of breast cancer is recommended.
    Keywords: Risk Factor, Breast Cancer
  • T. Dabbaghi, F. Mardi Page 20
    Background
    Clomiphen citrate is the first choice to induce ovulation in patients with infertility. In resistant cases, an alternative such as tamoxifen is administered.
    Objective
    To investigate the effect of tamoxifen on endometrial thickness and ovulation rate of infertile women with poor response to clomiphen citrate.
    Methods
    This was a clinical trial performed at Kosar hospital, affiliated to Qazvin University of Medical Sciences, in 2007. Thirty four infertile women who were treated by a maximum of 150mg clomiphen citrate for 5 days but still with endometrial thickness below 7mm or absence of dominant follicle, considered as resistant cases. The resistant patients were treated with tamoxifen citrate 10 mg for 5 days from 5th to 9th day of menstruation. In case of inadequate response, reflected through the absence of dominant follicle during next periods, the dose of drug was increased to 10-20 mg/day. At the 16th day of menstruation, vaginal sonography was applied to investigate the number and diameter of dominant follicle and endometrial thickness. Data were analyzed using chi-square test and T. test.
    Findings
    Using clomiphen citrate, 6 patients with improper endometrial thickness showed a distinct improvement (5±1.8 mm to 12.1±1 mm, P<0.002). Using 30 mg of tamoxifen, 8 patients (23.4%) were found to have dominant follicle (P=0.008) and 2 cases became pregnant.
    Conclusion
    Tamoxifen may be a good alternative for clomiphen resistant patients in whom it improves the endometrial thickness and in the meantime accelerates the development of dominant follicle before treatment with HMG or surgery.
    Keywords: Tamoxifen, Clomiphen, Induction Ovulation, Dominant follicle, Endometrial Thickness
  • B. Khajeh, A. Khajeh Page 25
    Background
    Regarding the relatively high numbers of DDH in Iran and also avoiding the problems of early treatment, the patient follow up and delay in therapy seem to be necessary in evaluating the spontaneous improvement.
    Objective
    To evaluate the spontaneous improvement of sonographic findings of untreated DDH of neonates within one month after birth at Qazvin Kosar hospital.
    Methods
    This was a descriptive analytical study performed on 2791 neonates born at Qazvin Kosar hospital during April 2008 to April 2009. Following clinical examination, if the neonate was found positive for DDH, a sonography procedure applied. In case of positive sonography, the treatment was postponed for one month and the clinical examination and sonography re-checked at the end of one-month delay in therapy. Data were analyzed using SPSS v16 software and chi square test
    Findings
    Of total 2291 neonates, 103 cases were found positive for DDH following physical examination among those 23 excluded from the study. Out of 80 neonates positive for DDH upon clinical examination, 42 were found with normal sonography and 38 with positive sonography for DDH among those 35 neonates (92.1%) were revealed to have spontaneous improvement after one month. Female sex, breach presentation, and left hip involvement in clinical examination led to higher numbers of positive sonography. Neonates with DDH born from older mothers were demonstrated unlikely to have spontaneous improvement.
    Conclusion
    Delay in DDH treatment led to spontaneous improvement in 92.1% of cases. This delay in therapy could prevent the occurrence of complications such as femoral head avascular necrosis while reducing the medical costs and emotional complications in young parents.
    Keywords: Unstable Hip, Barlow Test, Hip Sonography
  • Se Hajiseyedjavadi*, H. Hashemi, H. Saberi, Ss Hosseini Page 31
    Background
    Determining the prevalence of degenerative changes by MRI in patients with low back pain (LBP) and lumbar canal stenosis is valuable for better understanding of important LSS issue.
    Objective
    This study was designed to determine the prevalence of disc degeneration changes through MRI images obtained from patients with low back pain and lumbar spinal stenosis.
    Methods
    This was a cross sectional study in which 53 patients (selected through examining 200 MRI images from patients seeking medical care because of low back pain (LBP) and referred to our MRI imaging center) with MRI findings compatible with lumbar canal stenosis (LSS), were investigated between June 2003 to September 2004. Intervertebral disc conditions such as normal status, bulging, and herniation were evaluated in patient’s MRI images.
    Findings
    In 53 patients with lumbar canal stenosis, 34% were women and 66% men (P<0.005). Degenerative disc disorders (especially herniation) were found in 51% of our patients and 49% shown to have isolated bony canal stenosis occasionally with bulging discs. The isolated or combined anteroposterior (AP) diameter narrowing between patients with LBP was 94.35% in the current study compared to the previous estimation in our imaging center (80%) found in 1998. There was 5.65% isolated LR narrowing and 7.5% AP and LR narrowing in our study.
    Conclusion
    Based on our results, 51% of patients had degenerative disc disorder in the form of disc herniation associated with spinal canal stenosis 24.5% with no disc pathology, and 24.5% with bulging discs. Disc degeneration was more prevalent in stenotic group compared to non-stenotic group (51% versus 34% p>0.03).
    Keywords: Intervertebral Disc, Lumbar Canal Stenosis, Magnetic Resonance Imaging (MRI)
  • M. Ebtehaj, A. Jahangiri, Fard, H. Kayalha, A. Javadi, T. Karimzadeh Page 36
    Background
    Sore throat is a common complication after surgery. Application of 10% lidocaine spray on cuff of a tracheal tube maybe associated with decreased risk of postoperative sore throat.
    Objective
    The purpose of this study was to determine the effect of 10% lidocaine spray on postoperative sore throat.
    Methods
    This double-blind study was conducted at Rajaei Hospital in Qazvin during 2008-2009. Two hundred ASA I-III surgical patients (except the neck surgery) aged 9-81 years and without signs of common cold, were randomly divided into two groups. The subject group received aerosolized lidocaine (5 puffs) on cuff of the tracheal tube before tracheal intubation. The patients in control group received normal saline instead. Later, the patients underwent a standardized general anesthesia. These patients were interviewed when leaving the recovery room and re-questioned for the presence of sore throat the following day in the wards. Data were analyzed using the chi-square test and Fisher’s exact test.
    Findings
    Sore throat was present in 29% of subject group and 22% of control group while in the recovery room. Sore throat decreased to 16% and 17% on the day after surgery. There was no significant difference in incidence of sore throat between two groups based on duration of surgery and the patient's sex when in the recovery room or wards.
    Conclusion
    It seems that the application of aerosolized lidocaine on cuff of the tracheal tube before tracheal intubation fails to decrease the incidence of postoperative sore throat.
    Keywords: General Anesthesia, Intubation, Sore Throat, Lidocaine
  • M. Jabalameli, Kh. Naghibi, Sh. Sheibani Page 42
    Background
    There are several studies about the correlation of blood glucose level and prognosis in traumatic patients.
    Objective
    To determine the relationship between the on-admission plasma glucose (G) level with the type and severity of trauma.
    Methods
    In this analytical study, 270 patients who were admitted to the trauma center of Alzahra general hospital in 2006, evaluated for plasma G level, GCS, TS, and the type of trauma upon admission. In cases with plasma G (BS1) grater than 140 mg/dl on admission, the plasma G (BS2) was re-checked the next 24 hours. Data were analyzed using t-test and correlation ratio.
    Findings
    The incidence of different types of trauma and their mean BS1 were as follows: head and neck trauma (45%, BS1=238±104 mg/dl), multiple trauma (28%, BS1=193±82 mg/dl), extremities trauma (16.1%, BS1=140±12 mg/dl), abdominal and chest trauma (7.4%, BS1=200±89 mg/dl), and pelvis trauma (2%, BS1= 152±10 mg/dl). The Mean plasma G level in patients with TS=11-16, TS=6-10, and TS=1-5 was 130.74, 273.78, and 340 mg/dl, respectively.
    Conclusion
    In the emergency stage of trauma, hyperglycemia is common. In addition, an increase in plasma G level has a direct correlation with severity of trauma and head injury.
    Keywords: Hyperglycemia, Plasma Glucose, Trauma
  • Z. Hashemizadeh, Ab. Zargani, A. Emami, Mj. Rahimi Page 47
    Background

    Acinetobacter is a gram-negative pathogenic bacterium and an important cause of nosocomial infections especially in immunocompromised patients in the intensive care units. Reports of multi-drug resistant isolates have increased during the last decade. As a result of extensive use of broad-spectrum antibiotics and high prevalence of ESBL producing bacteria especially in ICU ward, Acinetobacter infection is often difficult to treat.

    Objective

    To determine the antibiotic resistance in Acinetobacter and detecting the prevalence of ESBL producing strains in ICU patients of Namazi Hospital in Shiraz (Iran).

    Methods

    This study was carried our on 147 clinical isolates of Acinetobacter collected from ICU patients at Namazi Hospital during October to December (2008-2009). Antibiotic susceptibility test for isolated strains was performed using disk diffusion method. Also, isolation of ESBL Acinetobacter strains was accomplished using double disk synergy test.

    Findings

    The highest antibiotic resistance among 147 Acinetobacter baumannii strains was found against ciprofloxacin, amikacin, and gentamicin. Regarding the results of initial screening tests, 44% of total samples were demonstrated to be ESBL positive

    Conclusion

    Based on our data, the major reason for emergence of diverse ESBL strains was due to unjustified administration of broad spectrum cephalosporins. Accurate antibiotic susceptibility testing prior to administration of antibacterial agents for patients to reduce the high prevalence of ESBL strains is recommended.

    Keywords: Acinetobacter, Antibiotic Resistance, ICU
  • M. Mahram, B. Mahram, H. Alijani Page 54
    Background
    In the art of medicine, besides learning of background science, having professional skills is essential for a physician. Some studies show a feeling of dissatisfaction associated with learning professional skills in medicine graduates.
    Objective
    This study was performed to assess the professional skills in general practitioners of health service centers in Qazvin province.
    Methods
    In this descriptive study performed in 2008, the professional skills of all general practitioners working in Health Centers of Qazvin Province (I.R.Iran) including 33 medical, management and communicational skills were assessed through self-assessment method. The results were statistically analyzed, through chi square test and Phi, Cramer's V, comparison between two proportions, and contingency coefficient. P values less than 0.05 were considered as significant.
    Findings
    Of 33 target skills in 91 general practitioners including 36 males and 55 females, lack of desirable professional skills in 16 items was found in at least half of the physicians. The skill of urinary catheterization in male and female patients, by male or female physicians, both showed significant difference (P=0.000). The relationship between the gender of physician and the skills of management of a normal vaginal delivery showed a significant difference (P=0.044) whereas such relationship between the gender and management of post delivery complications demonstrated an insignificant difference, statistically.
    Conclusion
    Regarding the results, revision in the contents of clinical educational courses and based on real need, increasing skills training, collecting and strict execution of “Log Book” in all clinical internship courses, establishment of “OSCE” method for assessment of skills in intern trainees, and designation of re-educative workshops for training skills in graduate physicians, are suggested.
    Keywords: General Practitioner, Skill, Self, assessment, Qazvin
  • A. Rezapour, Kh. Keshavarz Page 62
    Background

    With respect to the fact that the levels of prices and tariffs are determined out of the market procedure, the method of determination and estimation of a balanced price and the necessity of a transparent follow-up on outcomes of increased prices is of vital importance for the politicians of this section.

    Objective

    To determine the effects of increasing hospital and medical services tariffs on price index in other economical sectors.

    Methods

    In this applicable study, the input-output table of the year 2001 of the Iran Statistics Centres was used as the statistical basis. Using three scenarios associated with increased tariffs marked as “weak” (approved tariff), “moderate” (based on inflation rate), and “strong” (proposed by the Medical Council), the effects of increased tariffs on price index in other economical sectors were evaluated. Two open & close supply approaches were used to analyze the inputs.

    Findings

    The first, second, and third scenarios in open approach for increase in tariffs indicated a range of effects on price index in economical sectors calculated at 0.00001-13.81%, 0.00001-15.31%, and 0.00003-50.43%, respectively. In closed approach, the increase in tariffs in the first, second, and third scenario showed a range of effects on price index in economical sectors calculated at 0.02-12.46%, 0.02-14.01%, and 0.06-46.14%, respectively. Finally, the agricultural section demonstrated the least positive sensitivity and the hospital and medical section the most positive sensitivity to increase in tariffs.

    Conclusion

    The findings of present study indicated that changes in medical and hospital services tariffs have little effects in other sections and a small role in production process and economic integration. These sections fundamentally have marginal consumption nature. The results of open and close approaches in different scenarios showed that the tariffs of medical and hospital sections must be increased according to the inflation rate.

    Keywords: Tariff, Price Index, Input, output
  • M. Abolhalaj, H. Mobaraki, S. Inanlo Yaghmorlo, Sh Hosseini Parsa Page 69
    Background
    Proper site selection, number of manpower and their composition, physical space, optimal allocation of resources, active beds etcare the most important factors affecting the cost of current construction, income and other financial institutions in hospitals.
    Objective
    This study assesses economic relationship between physical spaces and the hospital costs and determines hospital scale efficiency in selected hospitals across the country.
    Methods
    This is a descriptive study which was conducted in 1386 in139 hospitals (out of 530) covered by the medical universities throughout the country. The sample hospitals selected and grouped based on a combination of factors such as be a teaching and non-teaching hospital, located in deprived and rich areas and also size of hospitals in terms of number of active beds. Information was collected using a questionnaire designed for the study and also through hospital websites. The collected Information included the number of employees, total hospital expenditures and income and information about the physical space of all wards in the hospitals.
    Findings
    Out of total 650/4 hectares physical space of the hospitals, 240/5 hectares were developed (structured building), which 117/3 hectares allocated to treatment (clinical) and rest was administrative and supportive service.
    Conclusion
    The results showed that the hospitals in the second and third groups had lower maintenance costs than the other groups, in a way that they could have more than 10.5% savings of scale through development of hospitals from first into third group.
    Keywords: efficiency of scale, physical space of hospitals, marginal cost
  • Sagafi, Sahebari *, Elahi Page 75
    Background
    Chronic polyarticular presentation is not a common manifestation of gout and it may be confused especially with rheumatoid arthritis (RA).
    Objective
    To evaluate the characteristics of patients with chronic polyarticular gout, important clues for differentiation from RA and its correlation with cardiovascular disease.
    Methods
    This was a descriptive study on patients with chronic polyarticular gout who, for the first time, were admitted to Ghaem Hospital, Mashhad University of Medical Sciences during1998-2006. Diagnosis was based on international criteria of gout. Patients with arthritis in less than four joints were excluded from the study.
    Findings
    Eighteen patients were enrolled. In 8 patients (44.4%), the joint involvements were similar to RA and in two patients crystals of calcium pyrophosphate in synovial fluid (12.5%) also found. One patient had a pseudotumor on the tophus, and two with Achill’s tendinitis. Among patients, 61% suffered from cardiovascular disease. In these patients 39% had chronic renal failure, 22.2% had diabetes, and 50% had hypertriglyceridemia.
    Conclusion
    It seems that chronic polyarticular gout is a kind of polyarthropathy that requires more attention to diagnosis.
    Keywords: Tophaceous Gout, Uric Acid Crystal, Rheumatoid Arthritis
  • M. Majdinasab, A. Mojabi Page 83
    Loud noise in the environment can result in many complications the most common of which is hearing impairment. The first part to be affected is the outer hair cells in cochlea. Soldiers in the military service are in close contact with loud noise produced by fire arm shots. The present descriptive study evaluated the hearing changes in a group of soldiers spending their term of military service in Qazvin 16 Armored Division. Soldiers with no previous hearing complications were checked for hearing threshold of both left and right ears at different frequencies before and after shooting by P.T.A and O.A.E devices. Comparing the results, a significant difference in hearing threshold of the left and right ears at 4000 and higher frequencies before and after shooting incident was revealed. However, no significant difference at lower frequencies was observed.
    Keywords: Acoustic Trauma, Hearing Loss, OAE, P.T.A, Shooting