فهرست مطالب

معرفت کلامی - پیاپی 1 (بهار 1389)

نشریه معرفت کلامی
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفدر تبارصفر صفحه 7
    پژوهش حاضر به تبیین و نقد یکی از دیدگاه های غیرواقع گرایانه و بسیار تازه در زمینه ماهیت گزاره های دینی می پردازد. «الاهیات پست لیبرال» رویکرد الاهیاتی جدیدی است که با هدف ایجاد وحدت گرایی دینی و توجیه معرفتی پلورالیسم دینی ظهور یافته است. پرسش اصلی این است که الاهیات پست لیبرال چه تحلیلی در قبال ماهیت گزاره های دینی ارایه می کند و چگونه این تحلیل را در جهت وحدت گرایی و پلورالیسم دینی به کار می گیرد؟ نویسنده ابتدا کوشیده است، با تمرکز بر دیدگاه های جرج لیندبک – مهم ترین شخصیت این گرایش الاهیاتی به تبیین نگرش غیرواقع گرایانه زبانی فرهنگی پست لیبرال و نقش آن در وحدت گرایی بپردازد، سپس، با رویکرد تحلیلی به بررسی و نقد این شیوه جدید پرداخته است.
    کلیدواژگان: نگرش زبانی، فرهنگی، الاهیات، پست لیبرال، وحدت گرایی، لیندبک، ناواقع گرایی، ویتگنشتاین
  • حسین نقوی صفحه 31
    موضوع زبان دینی مسئله ای است که شاید بتوان گفت در تمام ادیان آسمانی مطرح است. مباحث زبان دینی، شامل چیستی زبان دینی، معناداری و معرفت بخش بودن انواع گزاره های دینی است. مهم ترین بخش آن مربوط به گزاره های کلامی است که از دیرباز مورد توجه فیلسوفان و متکلمان دینی بوده است.
    این نوشتار با رویکرد تحلیلی، بررسی تطبیقی آرای علامه طباطبایی و ویلیام آلستون فیلسوف دین امریکایی معاصر، در زمینه زبان الاهیات (کلام) مد نظر است. آلستون برای توجیه مشکل اطلاق گزاره های کلامی بر خدا، نظریه «کارکردگرایی» را مطرح می کند. علامه برای توجیه این مشکل، نظریه های «اشتراک معنوی و تشکیک در وجود»، «تاویل کلامی» و «غائیت» را مطرح می سازد که هر کدام در جایی کاربرد دارند. نظریه اشتراک معنوی درباره اوصافی نظیر علم، قدرت، حیات و وجود کاربرد دارد و اطلاق آنها را توجیه می کند. نظریه تاویل کلامی در مورد اوصافی مانند سمیع، بصیر، دارای دست بودن و مکان داشتن کاربرد دارد که این اوصاف، متعلق به ممکنات، و از ساحت الاهی دور است. این اوصاف، به اوصاف دسته اول تاویل برده می شود و نظریه غائیت در زبان عرفی و دینی و درباره تمام اوصاف استفاده می شود و کاربرد و صدق آنها را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: زبان دین، کلام، کارکرد گرایی، غائیت، اشتراک معنوی و تشریک در وجود، تاویل، اوصاف خدا
  • سیدلطف الله جلالی صفحه 59
    مباحث کلامی و اعتقادی همواره مورد مناقشه و گفت وگو بوده و موجب نشاطی چشمگیر در فضای علمی شده است. در این میان، مبحث صفات، از مباحث مهم و گسترده کلام اسلامی است که دیدگاه ها و مواضع گوناگون در این زمینه ارائه شده و نحله های متفاوتی شکل گرفته است. از جمله مباحث مهم در این باب این است که چرا دانشمندان مسلمان، الفاظی چون علیم و قدیر و حی و... را، که در قرآن به مثابه اسمای خدا به کار رفته اند، به مثابه صفات خدا تلقی کرده اند. منشا این بحث، این است که آیا سنت اسلامی و منابع نقلی دین، با تاملات و اندیشه های خود اندیشمندان و متفکران مسلمان شکل گرفته، یا الهام گرفته از خارج دنیای اسلام بوده است؟ در این باره، هری اوسترین ولفسن، دانشمند اسلام پژوه معاصر بر آن است که، این مبحث از فضای مسیحی وام گرفته شده و به عالم اسلام وارد شده است.
    این پژوهش با رویکرد تحلیلی، به بررسی این ادعا و مستندات و شواهد آن می پردازد. حاصل این مقاله این است که برداشت وی اشتباه و مستندات او برای اثبات ادعا وی ناکافی است.
    کلیدواژگان: اسما و صفات الاهی، صفات، تئلیث، اقنوم، خواص
  • حسین فقیه صفحه 79
    یکی از پر طرفدارترین دیدگاه ها در میان مستشرقان پیرامون قرآن، دیدگاه اقتباس است. با اینکه افرادی نظیر تئودور نولدکه آلمانی (1836 1931) و گلدزیهر یهودی (1850 1921) در این زمینه در نزد خاورشناسان از شهرت، اعتبار و جایگاه ویژه ای برخوردارند، به نظر می رسد پرحجم ترین کار تحقیقی که از سوی غیرمسلمانان برای انکار وحیانی بودن قرآن و اثبات دیدگاه اقتباس صورت گرفته است از یوسف دره حداد (1913 1979) کشیش مسیحی معاصر است. به زعم وی، قرآن کتابی جدید یا دعوتی نو و یا دربردارنده نبوتی مستقل نیست؛ زیرا اسلام و توحیدی که قرآن از آن تبلیغ می کند، همان اسلام و توحید تورات و انجیل است. تنها تفاوت در این است که پیامبر اسلام با زبان عربی و برای مخاطبان عرب زبان خود به تبلیغ اسلام «الکتاب» می پردازد.
    به نظر می رسد ایراد اصلی کار وی، که موجب گردیده به صورت وسیع دست به تحریف تعالیم قرآن بزند، پیش فرض ها و مبانی نظری ناصواب اوست که مهم ترین آنها بدین قرار است: 1. قرآن ترجمه و نسخه عربی «الکتاب» است. 2. پیامبر اکرم، رسول برگزیده خدا و صاحب معجزه نیست. 3. دین اسلام دربردارنده هیچ دعوت جدید و مستقلی نیست. 4. قرآن دعوت به نصرانیت است. 5. کمال نبوت و کتاب های آسمانی در مسیح و انجیل است.
    این نوشتار با بررسی اندیشه های اصلی مبانی نظری دیدگاه یوسف حداد، به نقد تفصیلی نظریه وی پرداخته است.
    کلیدواژگان: یوسف دره حداد، قرآن، توحید، نبوت، نصرانیت
  • محمد جعفری هرندی صفحه 113
    حماسه عاشورا پس از قرن ها، همچنان بر تارک تاریخ می درخشد و جان تشنه انسان های حقیقت جو را سیراب می سازد. این تاثیرگذاری شگرف، نشان از ژرفا و ابعاد و زوایای پیدا و پنهان بسیار در این رویداد عظیم دارد. دراین میان، بعد عاطفی و حماسی این حادثه بیشتر مورد توجه قرار گرفته، گرچه در کنار آن، رویکرد تحلیلی نیز به تدریج جای خود را در منظومه فکری اندیشمندان، مورخان و مصلحان باز کرده است که در آن، افزون بر چشم دل، با چشم عقل و خرد نیز به این واقعه نظاره می شود.
    تحلیل عقلانی حادثه طف وقتی پذیرفتنی خواهد بود که بتوان میان عناصر و مولفه های گوناگون این رخداد سترگ، هماهنگی ایجاد کرد، و این مهم به ثمر نمی نشیند جز آنکه پیش از هر چیز، زمینه های کلامی و انگیزه های اعتقادی که امام را به سوی این حرکت سوق داد، مورد علاقه قرار گرفته و عناصر تاریخی، سیاسی و جامعه شناختی حادثه، در پرتو آن تحلیل شود.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی، به بیان دیدگاه های پنج گانه اندیشمندان شیعی در رویکرد کلامی به فلسفه قیام حسین بن علی پرداخته و با نقد و بررسی، به دیدگاه مختار خود می رسد.
    کلیدواژگان: فلسفه قیام، رویکرد کلامی، فدیه، متکلمان شیعی، تحلیل عقلانی، احیای ارزش ها
  • محمدحسین فاریاب صفحه 133
    نوشتار حاضر با رویکرد تحلیلی، به بازخوانی و بررسی نقلی رایج متکلمان امامیه در پنج قرن نخست هجری درباره عصمت امام می پردازد. از آنجا که بیشتر برهان های دال بر عصمت امام، که امروزه ارائه می شود، شکل تکامل یافته ای از ارائه شده در قرون نخستین است، نویسنده با هدف آشنایی با پیشینه این برهان ها، به معرفی و بررسی آنها پرداخته است. هر چند نقطه آغاز تسمک به برهان های نقلی برای اثبات عصمت امام در قرن دوم هجری و به وسیله هشام بن حکم بوده است، اما نمی توان از تلاش های مرحوم شیخ مفید و ابوالصلاح حلبی در متقن ساختن اندیشه عصمت امام از طریق ارائه متنوع نقلی در این باره نادیده انگاشت.
    در مجموع، ده برهان نقلی درباره عصمت امام قابل شناسایی است که در این نوشتار به بررسی پنج آیه از آیات مورد نظر خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: عصمت، برهان عقلی، قلمرو عصمت
  • سیداحمد حسینی صفحه 163
    این تحقیق در پی کشف نظر اهل بیت راجع به نصب الاهی یا انتخاب مردمی مقام امامت می باشد. در این زمینه دو دیدگاه وجود دارد: غالب شیعیان، معتقدند که اهل بیت? منصوب به نصب الاهی هستند. در مقابل، عده ای می گویند با استناد به منابع خود شیعه، عقیده به نصب الاهی امام باطل است؛ چرا که بر اساس این منابع، اهل بیت، اعتقادی به نصب الاهی امام نداشته اند، بلکه ایشان مقام امامت، به خصوص امامت سیاسی. را وابسته به رای و نظر مردم می دانستند و به انتخابی بودن آن قائل بوده اند.
    این تحقیق، با روش توصیفی تحلیلی و مطالعه منابع روایی بر آن است که اهل بیت? نه تنها امام معصوم را فردی منصوب از سوی خداوند برای هدایت و رهبری جامعه می دانند، بلکه معتقدند خداوند از نظر تکوین نیز به امام معصوم مقام ویژه ای بخشیده، ایشان را به عنوان واسطه نزول نعمت های خود به مخلوقات منصوب کرده است. بر مردم واجب است با پذیرش امام معصوم?، زمینه حاکمیت وی را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، امام معصوم (ع)، نصب تشریعی، نصب تکوینی، انتخاب مردمی
|
  • Safdar Tabar Safar Page 7
    The present study explains and reviews one of the nonrealistic and very new views on the nature of religious propositions. The "post liberal theology" is a new theological approach emerged with the purpose of creating religious unity and epistemological justification of religious pluralism. The main question of this study is the following: "what analysis on religious proposition does the post liberal theology present and how does it apply this analysis in religious unity and pluralism?" The writer has firstly tried to focus on the views of George Lindbeck, the most important figure in this theological approach, to explain the nonrealistic post liberal linguistic-cultural attitude and its role in unity. It then uses an analytical method to investigate and criticize this new method.
    Keywords: linguistic, cultural attitude, theology, post liberal, unity, Lindbeck, unrealism, Wittgenstein
  • Hussin Naqawi Page 31
    We may say that the discussion of religious language is something has been discussed in all celestial religions. The related discussions include the nature of religious language, the meaningfulness and effectiveness of various types of religious propositions. The most important discussion is pertaining to theological propositions, which have been for long the focus of attention on the part of religious philosophers and theologians. The related question is whether we may attribute limited human and material conceptions to the unlimited non-physical God.The present article deals with an investigation and comparison of the views of Allama Tabatabaie and the contemporary American philosopher of religion, William Alston, on the language of theology. Alston presents the theory of "Functionalism" to resolve the problem of attribution of theological proposition to God. To resolve this problem, Allama Tabatabaie presents the theories of "Semantic Commonality and Gradation of Existence", "Theological Hermeneutics", and "Finality", each of which is applicable somewhere. The theory of "Semantic Commonality" is applicable for attributes such as knowledge, power, life and existence, justifying their application; the second theory is applicable to attributes such as All-Hearing (samī)', All-Seeing (basīr), having hands, and occupying space; i.e. those attributes belonging to possibilities, being far away from Divine Presence. These attributes are interpreted based on the attributes of the first group, and the theory of Finality is applicable in conventional and religious language, justifying their application and veracity.
    Keywords: language of religion, theology, Functionalism, Finality, Semantic Commonality, Gradation of Existence, hermeneutics, God's attributes
  • Sayyid Lutfullah Jalali Page 59
    Theological and doctrinal topics have always been debated and much discussed, resulting in considerable verve and hilarity in the scientific sphere. Among these, the discussion on divine attributes is one of the most important and extensive discussions in the Islamic theology. Various views and positions have been presented in this regard, and different schools of thought have been formed. Among the important discussions in this regard is the question of why the Muslim thinkers have considered words such as 'Alīm, Qadīr, Hayy, etc. as God' attributes, while they have been used in Quran as God' name. This discussion arises from the following question: "Has the Islamic tradition and the transmitted sources of religion been formed through reflections and considerations by Muslim thinkers themselves, or was it informed by something outside the Islamic world?" In this regard, Harry Austryn Wolfson, the modern Islamologist, maintains that the discussion was adopted from Christian world, then introduced into Islamic world. The present research aims at an investigation of this claim and the related documents and evidences. The results show that his interpretation is wrong and the documents he presents are insufficient to prove his claims.
    Keywords: divine names, attributes, attributes, Trinity, hypostasis, the elite
  • Hussein Faqih Page 79
    One of most popular views among Orientalists on the Quran is the view of the adapted Quran. While persons such as the German Theodore Noldke (1836-1931) and the Jewish Goldziher (1850-1921) enjoy a special prestige and status among Orientalists, it seems that the most voluminous scholarly work conducted by non-Muslims for denial of the reveled Quran and proving the view of its adaptation is the work done by the modern priest, Yusuf Durra Haddad (1913-1979). He believes that the Quran is neither a new book or invitation, nor does it contain an independent prophethood; Islam and the monotheism it propagates is the very ideas adapted from the Torah and the Bible, without anything else added; the only difference is that the Prophet propagated the Islam of "the Book" in Arabic for his Arab audiences.It seems that the main deficiencies of his work, causing him to widely distort the Quranic teachings, are his false theoretical presuppositions and bases, the most important of which are as follows:(1) The Quran is the translation and the Arabic version of "the Book"; (2) The holy Prophet is not the God's chosen prophet, and enjoys no miracle; (3) Islam contains no new and independent invitation; (4) Quran is an invitation to Christianity; and (5) The perfected forms of the prophethood and the celestial book are the Christ and the Bible.The present paper investigates the main theoretical bases of Yusuf Haddad's view, going on to an elaborate criticism of his theory.
    Keywords: Yusuf Durra, prophethood, the Prophet of Islam, Quran, Islam
  • Muhammad Jafari Harandi Page 113
    The epic of Ashura glitters on the apex of the history after the lapse of centuries, quenching the thirsty soul of those men seeking the truth. This dramatic effect reveals the depth, dimensions and many overt and hidden aspects of this monumental event. Among these, the emotional and epical aspects of this event have been paid most attention to, though along with it, the analytical approach gradually found its place in the thought system of the thinkers, historians and reformers, in which – apart from heartfelt perception – the event is looked at through rational perception.The rational analysis of the event of Taff is acceptable only when we can make a consistency among the different elements of this monumental event. And this would not be done except when we, first of all, pay attention to the theological backgrounds and the doctrinal motivations deriving Imam Hussein towards this movement, and its historical, political and sociological elements are analyzed in the light of those backgrounds and motivations. In this regard, the present article expresses five views of Shiite thinkers in the theological approach to the philosophy of Imam Hussein's uprising, arriving at its chosen view through a review and investigation.
    Keywords: the philosophy of uprising, theological approach, ransom, Shiite theologians, rational analysis, revival of values
  • Muhammad Hussein Fariyab Page 133
    The present paper deals with a rereading and traditional investigating of Imamiyya theologian's common argument for Imam's impeccability in the early five centuries A.H. Since most arguments for Imam's impeccability presented today are an evolved form of those presented in the early centuries, the writer deals with an introduction and investigation of these arguments with the purpose of familiarity with their background. Though the starting point of resorting to transmitted argument to prove the Imam's impeccability was in the 2nd century with Hisham b. Abdul Malik, we cannot ignore the efforts made by Sheikh Mufid and Abul-Salah Halabi in consolidating the idea of Imam's impeccability through presenting a variety of transmitted arguments. Altogether, we may identify ten transmitted arguments on Imam's impeccability; here, we will investigate five Quranic verses in this regard.
    Keywords: impeccability, rational argument, the realm of impeccability
  • Sayyid Ahmad Husseini Page 163
    The present study aims at finding out the views of the Prophet's household on the issue of divine appointment of Imams or their being elected by people. There are two views in this regard: most Shiites maintain that the Prophet's household are designated by God. On the contrary, some hold that according to the very Shiite sources, the belief in divine appointment of Imam is invalid; for according to these sources, the Prophet's household had no belief in Imam's divine appointment; rather, they believed in the office of Imamate – especially the political Imamate – as being dependent on people's opinion and thus being elective. The present study uses a descriptive-analytical method and studies the traditional sources to prove that the Prophet's household maintained that God has designated the Impeccable Imams for the guidance of the society, and also believe that He has genetically endowed the Impeccable Imam with a special status, having designated them as the intermediary for sending His blessings to the creatures. It is obligatory for the people to prepare the ground for the Impeccable Imam's sovereignty by accepting him.
    Keywords: the Prophet's household, Impeccable Imam, legislative appointment, genetic appointment, demotic election
  • Page 194