فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 10 (تابستان 1388)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 10 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • جواد ربانی، ابراهیم قاسمی نژاد، عبدالحسین امینی صفحات 3-14
    سازند گورپی یکی از سازندهای حوضه رسوبی زاگرس به شمار می رود که به لحاظ حفظ شدگی خوب مواد آلی در آن مورد مطالعه قرار گرفته است. ارتباط زمین شناسی متفاوتی از نظر سنی برای این سازند در نواحی مختلف زاگرس (در لرستان کامپانین تا پالئوسن، در خوزستان و فارس سانتونین - ماستریشتین)، پیشنهاد شده است. مطالعه فرامینیفرهای پلانکتونیک، سن کامپانین پیشین تا انتهای دانین و نانوپلانکتونهای آهکی، سن سانتونین پسین تا انتهای دانین را برای این سازند در این برش نشان می دهد. مرز بین کرتاسه و ترشیری با توجه به حضور فرامینیفرهای ایندکس، به صورت پیوسته و محیط رسوبگذاری سازند در این برش با توجه به رخساره های میکروسکپی و برخی از پوسته های ارگانیکی داینوفلاژله شاخص محیطی، محیط عمیق یا دریای باز تعیین گردیده است. به دلیل تشکیل این سازند در نواحی عمیق حوضه رسوبی زاگرس، انجام مطالعات چینه نگاری سکانسی و تعیین واحدهای سکانسی با استفاده از داده های رسوب شناسی با مشکلات زیادی همراه است. از این رو، استفاده از شواهد فسیلی به منظور تفکیک واحدهای سکانسی در این مطالعه مورد توجه قرار گرفته است. همچنین سعی شده تا ضمن تفکیک زون های داینوفلاژله ، این زون ها با زون های نانوفسیلی مطابقت داده شوند و با بررسی شواهد فسیلی و تطابق آن با داده های رسوبی، واحدهای سکانسی موجود در این سازند، تفکیک گردد. نتایج حاصل از بررسی های پتروگرافی بر روی 75 مقطع نازک و مطالعات پالینولوژیکی بر روی 200 اسلاید منجر به تشخیص سه زون داینوفلاژله Carpatella cornuta، Dinogymnium acuminatum، Odontochitina operculata گردیده است و این زون ها با زون های نانوپلانکتونی مطابقت داده شد. از شمارش سه گروه اصلی مواد آلی موجود در اسلایدها و ترسیم داده های بدست آمده بر روی دیاگرام مثلثی تایسون، سه رخساره پالینولوژیکی (IV:Shelf to basin transition، VII،VIII:distal dysoxic-anoxic shelf و IX: Distal suboxic-anoxic basin) و با مطالعه مقاطع میکروسکپی، سه رخساره ی میکروسکپی تعیین گردیده که نمایانگر یک محیط دریایی نسبتا عمیق در انتهای شیب قاره می باشند. با تعیین فاکتورهای اصلی سنگ شناسی و فسیل شناسی رخساره ها، تعیین رخساره های میکروسکپی، ضریب اندازه آلوکم ها، روند دوری - نزدیکی، نسبت های عناصر اصلی مواد آلی و پالینوفاسیس مربوط به هر نمونه، سکانسهای رسوبی موجود در توالی تعیین گردیدند. مرزهای محدود کننده این سکانس ها به دلیل اینکه در نواحی عمیق حوضه قرار دارند و هیچگونه خروج از آب صورت نگرفته است، از نوع رده دو (Type II) تعیین شده و با توجه به بازه زمانی گسترش آنها به عنوان سکانس رده سه معرفی گردید.
    کلیدواژگان: پالینواستراتیگرافی، چینه نگاری سکانسی، دره شهر، گورپی
  • رقیه دوروزی، منصور وثوقی عابدینی صفحات 15-23
    منطقه مورد مطالعه در 10 کیلومتری جنوب شهرستان بوئین زهرا واقع شده است و سنگ های آتشفشانی ائوسن آن از نوع بازیک، حدواسط و اسیدی هستند. واحد های حدواسط گسترش بیشتری در منطقه دارند. این سنگ ها از نظر کانی شناسی از پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن (اوژیت)، آمفیبول، بیوتیت، فلدسپات پتاسیک و کوارتز تشکیل شده اند. در بررسی های پترولوژیکی مربوط به این سنگ ها، شواهدی از آلایش پوسته ای و نیز تفریق ماگمایی در ماگمای تشکیل دهنده آنها محرز شده است. از جمله شواهد آلایش پوسته ای می توان به زینولیت های رسوبی مشاهده شده در برخی از سنگ ها اشاره کرد. وجود بافت گلومروپورفیک نیز در برخی پلاژیوکلازها و پیروکسن ها می تواند بیانگر تفریق ماگمایی باشد. بررسی های ژئوشیمیایی به وسیله نمودارهای هارکر مربوط به این سنگ ها، نشان دهنده نقش تحول تفریق بلورین به عنوان یکی از تحولات اصلی حاکم بر ماگمای تشکیل دهنده سنگ های منطقه مورد مطالعه است. همچنین شواهد ژئوشیمیایی از جمله روند عمودی داده ها در نمودار Rb/Y به Nb/Rb، مقادیر بالای نسبت Rb/Th در مدل هضم و تبلور بخشیAFC، مقادیر بالای Ba/Th و مقادیر پایین Th/Nb، همگی می توانند نمایان گر تاثیرات آلایش و هضم پوسته ای در ماگمای تشکیل دهنده سنگ های منطقه مورد مطالعه باشند.
    کلیدواژگان: آلایش پوسته ای، بوئین زهرا، تفریق ماگمایی، سنگ های بازیک تا اسیدی
  • بررسی همزمان میانگین هندسی قطر ذرات و آهک خاک با استفاده از داده های دورسنجی شده / مطالعه موردی: جنوب غربی استان لرستان، منطقه پل دختر
    مجید دانش، حسینعلی بهرامی، سید کاظم علوی پناه، علی اکبر نوروزی صفحات 25-36
    میانگین هندسی قطر ذرات و آهک خاک از جمله پارامترهای مهمی هستند که شناسایی آنها در مدیریت خاک نقش مهمی را عهده دار می باشد. امروزه با ظهور فناوری سنجش از دور، امکان بهره برداری از این فناوری جهت مطالعه بسیاری از ویژگی های خاک همچون اندازه هندسی ذرات و آهک خاک با صرف وقت و هزینه کمتری فراهم گشته است. برای مطالعه این دو خصوصیت خاک در منطقه پل دختر، از داده های ماهواره IRS-P6 سنجنده LISS III تاریخ 17شهریور ماه سال 1386 استفاده گردیده است. پس از بدست آوردن تصویر منطقه، تصحیحات لازم بر روی آن انجام گرفت و سپس پردازش هایی شامل: تجزیه مؤلفه های اصلی، شاخص پوشش گیاهی با اختلاف نرمال شده، فاصله اقلیدسی از خط خاک و طبقه بندی نظارت نشده انجام شد. در نهایت با استفاده از روش نمونه برداری طبقه بندی شده تصادفی و بر اساس ترکیب رنگی مجازی و واحدهای رنگی یکسان (فتومورفیک) در تصویر اصلی و لایه های اطلاعاتی منطقه، 95 نقطه تعیین و از عمق 5-0 سانتیمتری سطح خاک نمونه برداری به عمل آمد. با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره مشخص شد که مقادیر میانگین هندسی قطر ذرات و آهک سطحی خاک، دارای ارتباط معنی داری با باند سبز، با R2تعدیل شده 78/0 و در باند مادون قرمز نزدیک با R2 تعدیل شده 77/0 بوده است. در پایان مشخص گردید که این دو پارامتر دارای اثر چشم گیری بر رفتارهای طیفی خاک منطقه بوده اند و می توان با استفاده از داده های دورسنجی شده و داده های کمکی (اطلاعات جانبی)، به بررسی آنها در خاک منطقه پرداخت.
    کلیدواژگان: آهک خاک، تجزیه مؤلفه اصلی، سنجش از دور، طبقه بندی نظارت نشده، میانگین هندسی قطر ذرات
  • مهدی نجفی، علی یساقی صفحات 37-45
    بخش پیشانی کمربند چین خورده- رانده زاگرس در فارس ساحلی، به صورت عرضی توسط مجموعه ای از گسل ها با سازوکار غالب راستالغز چپ بر قطع می گردد. این گسل ها که با استفاده از تفسیر تصاویر ماهواره ای و پیمایش ساختاری تاقدیس بزرگ کنگان شناسایی و تحلیل گردیده اند شامل گسل های راستالغز چپ بر، نرمال چپ بر و نرمال می باشند. این مجموعه گسل ها بر اساسموقعیت ساختاری آنها، سازوکار پیدایش و هندسه به عنوان ادامه پهنه گسلی نظام آباد در فارس ساحلی تحلیل گردیده اند. گسل چپ بر نظام آباد یکی از گسل های عرضی با خاستگاه عمیق درزاگرس است که پی سنگی بودن آن بر اساس همخوانی موقعیت آن با موقعیت خطواره مغناطیسیعبوری از بخش پیشانی زاگرس مشخص می شود. نتایج مطالعه نشان می دهد که گسل نظام آبادمختص به بخش های شمالی کمربند نبوده و تا پیشانی کمربند چین خورده – رانده زاگرس ادامهدارد به گونه ای که پهنای قابل ملاحظه ای از عملکرد آن بر بخش میانی تاقدیس کنگان و تا ساحلخلیج فارس برداشت گردیده است.
    کلیدواژگان: تاقدیس کنگان، کمربند چین خورده، رانده زاگرس، گسل عرضی، برشی
  • حمید احمدی پور، لیلا ملکی صفحات 47-57
    منطقه مورد مطالعه، قسمتی از مجموعه آتشفشانی هزار(کمربند ارومیه- دختر) می باشد که در جنوب استان کرمان واقع شده است. این مجموعه، آخرین فاز آتشفشانی ائوسن را در استان کرمان نشان می دهد و شامل تناوبی از گدازه، مواد آذرآواری و رسوبات تخریبی است. گدازه ها، شامل آندزیت بازالتی، بازالت آندزیتی و بازالت بوده و نهشته های آذرآواری از نظر غیر ژنتیکی شامل برش و ماسه سنگ های آتشفشانی و سنگ های رسوبی شامل آهک، سیلتستون و ماسه سنگ می باشند. بر اساس مطالعات ژئوشیمیایی، گدازه های مورد مطالعه دارای ترکیب کالکوآلکالن بوده واز آندزیت تا بازالت تغییر می کنند. نهشته های آذرآواری منطقه در تقسیم بندی های ژنتیکی در دو گروه نهشته های آذرآواری جریانی و نهشته های آذرآواری ریزشی قرار می گیرند. مطالعات رخساره شناسی و آتشفشان شناسی در بخش بالایی این مجموعه نشان می دهد که محصولات ذکر شده احتمالا«حاصل فوران های مکرر پلینین درآتشفشان (های) مرکبی هستند که در برخی فازها با دخالت آب، نهشته های فراتوپلینین را به جای گذاشته اند. هر یک از این فازهای فورانی مقدار زیادی مواد آذرآواری به همراه خاکستر و گدازه تولید کرده اند. نهشته های حاصل از این فازها گاهی توسط مرزهای تدریجی به یکدیگر تبدیل شده و در برخی موارد نیز با دوره های توقف کوتاه از یکدیگر تفکیک می شوند. در هنگام توقف فعالیت های آتشفشانی، نهشته های سخت نشده، فرسایش یافته و به صورت واحدهای تخریبی نهشته شده اند. به نظر می رسد که فوران ها در خشکی صورت گرفته اند، اما بخشی از مواد حاصل از فوران، در دریاچه های محلی موجود رسوب کرده اند. در هنگام توقف فوران، این دریاچه ها محیط مناسبی را برای ته نشست آهک ها ایجاد کرده اند. شواهد رخساره ای و بافتی نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه احتمالا» در رخساره متوسط تا دور آتشفشان(های) مرکب قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: راین، رخساره های آتش فشانی، کرمان، مجموعه آتش فشانی هزار
  • فرشته سجادی، سید حسین هاشمی، فیروزه هاشمی صفحات 59-67
    پالینوفلورای متنوعی، شامل میوسپورها، سیست دینوفلاژله ها، پوسته داخلی فرامینیفرها، و آکریتارک ها با حفظ شدگی خوب در نهشته های سازند دلیچای در مقطع چینه شناسی بلو - شمال سمنان - وجود دارد. اسپورهای ترایلت، پولن ها به ویژه پولن Corollina، فرم های دو باله، یک باله، و اسپورهای مونولت، به ترتیب، فراوان ترین پالینومورف های موجود در رسوبات مذکور می باشند. در پالینوفلورای مورد مطالعه، 82 گونه اسپور (متعلق به 30 جنس) و 21 گونه پولن (منتسب به 8 جنس) شناسایی شده است. بر اساس پراکندگی چینه شناسی تقریبا یکنواخت میوسپورها در نهشته های سازند دلیچای و همچنین با توجه به فراوانی قابل توجه Klukisporites variegatus، یک بیوزون فراوانی Klukisporites variegatus abundance zone در این رسوبات معرفی شده است. با توجه به گسترش چینه شناسی شناخته شده میوسپورهایی مانند: Klukisporites variegatus، Concavissimisporites verrucosus، Converrucosisporites pricei، Sellaspora asperata، Contignisporites burgeri، Osmundacidites senectus، Striatella spp.سازند دلیچای در محل مورد مطالعه به ژوراسیک میانی نسبت داده شده است که با داده های مربوط به آمونیت ها هماهنگی دارد.
    مقایسه میوسپورهای سازند دلیچای در این برش چینه شناسی با پالینومورف های معرفی شده از رسوبات تقریبا هم زمان در ایران (ایران مرکزی، البرز، کپه داغ)، مصر، استرالیا، هندوستان و افغانستان، حکایت از شباهت قابل توجه آنها دارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که در ژوراسیک میانی، پوشش گیاهی نسبتا یکنواختی در این مناطق وجود داشته است. با توجه به قرابت میوسپورهای شناخته شده در رسوبات مورد مطالعه، در پوشش گیاهی اطراف محیط رسوبی سازند دلیچای به ترتیب فراوانی: سرخس ها (Ferns)، بازدانگان (Gymnosperms) مانند مخروطیان (Coniferophytes)، ژینکوفیت ها (Ginkgophytes)، بریوفیت ها (Bryophytes)، لیکوفیت ها (Lycophytes)، و اسفنوفیت ها (Sphenophytes) وجود داشته اند. با توجه به فراوانی اسپورهای منتسب به سرخس ها نظیرKlukisporites، Dictyophyllidites، Gleicheniidites، Cyathidites Osmundacidites، و Todisporites و همچنین با در نظر گرفتن شرایط محیط زندگی نمونه های امروزی گیاهان مذکور، می توان نتیجه گرفت که در زمان تشکیل رسوبات مورد مطالعه، آب و هوا گرم و مرطوب بوده است. وجود دینوفلاژله های شاخص آب های گرم مانند Systematophora penicillata و Endoscrinium luridum و همچنین حضور اسپور قارچ ها در پالینوفلورای مذکور، شرایط آب و هوای گرم و مرطوب در زمان تشکیل این رسوبات را تایید می کنند.
    کلیدواژگان: برش چینه شناسی بلو، پالینواستراتیگرافی، ژوراسیک میانی (دوگر)، سازند دلیچای، شمال سمنان
  • راحله هاتفی، فریبرز مسعودی، فرزانه شاکر اردکانی، زهرا صالحی صفحات 69-76
    در شمال شرق شهرستان محلات و در منطقه آبگرم، گوتیت به صورت ماده معدنی خاک زرد در میان تراورتن های کواترنر وجود دارد و چگونگی تشکیل آن در این تحقیق بررسی شده است. شواهد موجود (نفوذ ماده معدنی بصورت دایک و در لابلای تراورتن های جوان و برشی بودن آهن) حاکی از آن است که ماده معدنی دارای منشا ماگمایی است و در محیط رسوبی شکل نگرفته است.
    در مقاطع صیقلی آثاری از هماتیت های اولیه که در بسیاری از بخش ها به گوتیت تبدیل شده است، دیده می شود. در سال های اخیر جدایش و تشکیل کانسارهای آهن از ماگمای کالک آلکالن معرفی شده است. حضور چشمه های آبگرم در مجاورت معدن گویای آن است که هماتیت اولیه می تواند در اثر حضور این آبها و تشکیل محیطی اکسیدان با pH حدود 5/6 به گوتیت تبدیل شده باشد. تغییرات شیمیایی و کانی شناسی ماده معدنی در بخش های مختلف نیز این موضوع را تایید می نماید.
    از بررسی حاضر این نتیجه حاصل می شود که گوتیت آبگرم محلات برخلاف اکثر گوتیت های شناخته شده، طی فرآیند هوازدگی بوجود نیامده و حاصل جدایش فازهای آهن از یک ماگمای کالک آلکالن به صورت هماتیت و تبدیل بعدی آن به گوتیت در اثر حضور آبهای گرم باشد. مطالعات انجام شده قبلی نیز حضور ماگمای کالک آلکالن در منطقه را تایید می کنند.
    کلیدواژگان: گوتیت، خاک زرد، ماگمای کالک آلکالن، آبگرم، محلات
  • بخش انگلیسی
  • صفحه 107
|
  • Rabbani, E.Ghasemi-Nejad, A.Amini Pages 3-14
    Gurpi Formation is one of the most important formations in Zagros basin in term of good preservation of organic matters (OM). Different ages have been quoted to this formation for different regions such as Luretan (Campanian-Paleocene), Khozestan and Fars (Santonian-Mastrichtian). Planktonic foraminifera confirm the age of Early Campanian – Late Paleocene and calcareous nannoplanktons Late Santonian - Late Danian for the Gurpi formation in Darreh-Shahr section. The Cretaceous-Tertiary boundary (K-T) is continuous in this section as the index planktonic foraminifera have been encountered. According to the recorded microfacies and indices dinocysts, an open marine environment is proposed as depositional setting of the formation. Sequence stratigraphy and differentiation of units on the basis of sedimentary evidences, is difficult due to its deposition setting in a deep basin and slight variationin its constituent microfacies. In such a deep basin, fossil are useful in assessment of depositional sequence. We also identified three dinocyst zones and correlated them with nannofossil zones. For this purpose, after field studies, 75 thin sections for microfacies and petrographical studies and 200 palynological slides from 40 samples have been prepared using standard processing method. After plotting data, three major components of organic matters on palynofacies chart (Tyson 1993), three Palynofacies types (IV: shelf to basin transition, VII-VIII: distal dysoxic-anoxic shelf and IX: distal suboxic-anoxic basin) have been determined. Petrophysical studies such as microfacies, clasticity index, depositional setting, and palynological analysis such as changes in frequency of three major constituents of organic matter and correlation of all data, enabled the authors to differentiate three third-order depositional sequences with two sequence boundaries type II in this formation.
  • Doroozir., Vossoughi Abedini, M Pages 15-23
    The studied area is located about 10 Km south of Boen-Zahra. This area consists of Eocene volcanic rocks with basic, intermediate and acidic composition,but the intermediate rocks have a greater portion than others. Mineralogically, the rocks contain plagioclase, cpx (augite), amphibole, biotite, k-feldespar, and quartz. Petrological studies show the evidences of the crustal contamination and magmatic fractionation in the source magma. Existing of carbonate xenoliths can shows the crustal contamination. Also glomoroporphyric texture in some plagioclase and pyroxene show that the magma fractionation occurred. Geochemically, Harker diagrams show the fractionation trend in these rocks. Also according to geochemical diagrams; the vertical trend of data in the Rb/Y vs. Nb/Rb plot, increasing the Rb/Th ratio in the Rb/Th vs. Rb plot: modeling of AFC, having the high Ba/Th ratio and low Th/Nb ratio in another geochemical diagram, suggesting that, crustal contamination occured in these rocks.
  • Daneshm., Bahrami, H. A., Alavipanah, S. K., Noroozi A. Pages 25-36
    The geometric mean of particle diameter (dg) of soil constituents and lime (CaCO3) are the most important subjects from the viewpoint of soil management and superintendence. Nowadays, remote sensing technology which has emerged walking with science development throughout the world, made the studying of soil properties (such as dg and lime) more facile, convenient and cost-efficient. Investigation of soil-dg and lime has performed in Pol-e-Dokhtar by data sets of IRS, P6-LISSIII that has taken in September 7th 2007. Subsequently some processes like: Principal Component Analysis (PCA), Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), Soil Line Euclidean distance (SLED) and Unsupervised Classification (UnC), were carried out for acquired satellite data sets. By stratified randomized sampling (SRS) method and according to the false color composite (FCC) and photomorphic units (PMU) of the study zone image, eventually 95 sample points were selected and collected from 0-5cm of soil surface. Afterwards, dg and CaCO3 were determined for each point in the soil lab. By means of multivariate regression operations finally showed pronounced relations (at 1% sig. level) between soil-dg and lime with green (adjusted R2: 0.78) and NIR (adjusted R2: 0.77) bands. As a result of this study, it is elucidated which geometric mean particle diameter and lime are able to affect soil spectral reflectance at the region and so it is possible to inquire these parameters using satellite and ancillary data.
  • Najafi, M. Yassaghi, A Pages 37-45
    Frontal Zagros fold – thrust belt in coastal Fars have been dissected by series of sinistral transverse faults. These faults, recognized and analyzed by interpreting satellite images and field mapping, are sinistral, normal left and normal faults. Based on their attitude, geometry and mechanism, they have been analyzed as continuation of the Nezamabad transverse fault in coastal Fars of Zagros fold – thrust belt. Correlation between the fault trend with geomagnetic lineament crossing frontal part of Zagros reveals that Nezamabad fault has basement origin. It has also been proposed that the cover sequence is not only affected by the Nezamabad fault in northern part of the belt but also has significantly influence on the Kangan anticline in most frontal portion of the Zagros fold – thrust belt.
  • Ahmadipourh., Maleki, L Pages 47-57
    The studied area is a part of Hezar volcanic complex (in Urmieh-Dokhtar volcanic belt) that situated in the southwest of Kerman. This complex represents last volcanic phase of Eocene in Kerman and consists of alternation of lava flows, pyroclastic deposits and volcanoclastic sediments. Lava flows contain basaltic andesite and olivine-basaltic andesite. Lithologically, pyroclastic deposits contain volcanic breccias and volcanogenic sandstones and sedimentary rocks such as limestone, siltstone and sandstone. According to the geochemical studies, the lava flows are andesite to basalt and calcalkaline in composition. In genetic classification, pyroclastic deposits belong to the pyroclastic flow deposits (pumice and lithic flow, ash flow tuff, and base surge flows) and fall deposits. Facies analysis and volcanological studies in the upper part of this complex show that these deposits have been produced by numerous explosive plinian eruptions in stratovolcanoe(s). In some cases, each of these eruption phases, have been produced extensive volume of pyroclastic deposits and lava flows. The products of these phases have changed gradually, and some times there are short periods without volcanic activity between them. In these periods, primary lithologies have weathered and eroded, and volcaniclastic deposits have been formed. It is probable that the eruptions have been occurred in aerial environments and parts of products have deposited in the local lackes. In the calm periods, these lakes are suitable situations for deposition of limestones. The facial and textural evidences indicate the studied area is probably located in medial to distal facies of Eocene composite volcanic cone(s).
  • Sajadi F., Hashemih., Hashemi, F Pages 59-67
    A reasonably diverse and well-preserved palynoflora dominated, by land-derived palynomorphs (miospors) in association with marine entities such as dinoflagellate cysts, foraminiferal test linings, and acritarchs (sensu lato) occurs in surface samples of the Dalichai Formation, at the Balu stratigraphic section, north Semnan. Spores with radiosymmetrical symmetry (trilete spores), pollen especially those of Corollina, bisaccate, monosaccate, and monolete spores, in descending order, are abundant in the assemblages; eighty-two species of spores (assigned to 30 genera) and 21 species of pollen (distributed among 8 genera) are identified. Klukisporites variegatus abundance zone is herein introduced based on notable abundance of the ubiquitous index species in the assemblages which otherwise appear to have a relatively uniform taxonomic complexion. Co-ccurrence of miospores with known vertical ranges, viz., Converrucosisporites pricei, Osmundacidites senectus, Sellaspora asperata, Concavissimisporites verrucosus suggests a Middle Jurassic age for the host strata; corroborating the available palaeozoological-based (ammonites) dating. The miospores are closely comparable with those reported from ±coeval strata of Iran (central Iran, Alborz, and Koppeh Dagh), Egypt, Australia, India, and Afghanistan. This may well imply significant palaeofloristic similarities in the Middle Jurassic of these areas. Likely, parental sources of the Dalichai sporae dispersae indicate that ferns, gymnosperms (coniferophytes, ginkgophytes), bryophytes, lycophytes, and sphenophytes dominanted the contemporaneous coastal vegetation. Abundance of fern spores such as Dictyophyllidites, Gleicheniidites, Cyathidites, Todisporites, Osmundacidites, and Klukisporites as well as the prevailing living condition of modern ferns testifies to a moist warm climate during accumulation of the Middle Jurassic Dalichai Formation. Presence of warm water dinoflagellate cysts such as Systematophora penicillata and Endoscrinium luridum together with fungal spores also generally substantiates the preceding palaeoclimate overview.
  • Hatefir., Masoodif., Ardakanif., Salehi, Z Pages 69-76
    Goethite, as yellow pigment, mine is located in northeast of Mahalat in the Abegarm region. The ore is within Quaternary travertine and investigation of its formation is the aim of this study. The ore intruded young travertine in the form of dyke with breccia texture, suggesting the formation of the ore from magmatic source instead of its formation in a sedimentary basin. In polish section, primary hematite, which is replaced by goethite, is still observed. In recent years, separation and formation of iron ore from calc-alkaline magma have been suggested. The presence of hot spring close to the mine, suggests the effects of hot water to convert hematite to goethite in oxide condition with pH 6.5. Chemical and mineralogical changes in different parts of the ore body have been effected by this process. It seems that goethite in Abegarm, unlike most of well known goethite, did not formed during weathering process and it forms from calc-alkaline magma as hematite and then transformed to goethite due to the effects of hot water. Previous studies confirm the presence of calc-alkaline magma in the region.
  • Hosseinkhani A., Rasa I., Ramezani M.R Pages 77-84
    In this study, mineralogical aspects of ore genesis at Chah-Mesi deposit was examined using microscopic and EPMA techniques. Also, oxygen isotopic ratio of quartz, and oxygen and hydrogen isotopic ratios of sericite were measured for discerning the nature of ore fluids and sericitic alteration, respectively. In these investigations, it was recognized that pyrite, chalcopyrite, sphalerite, and galena are the main ore constituents, so that firstl pyrite, second chalcopyrite, and finally sphalerite and galena have been crystallized. The presence of tetrahedrite, enargite, and tennantite was, also, detected by EPMA, with the latter two minerals containing 950 ppm Au and 1520 ppm Ag, respectively. Subsequent supergene processes partially altered this original mineralogy to secondary oxide and carbonate minerals. Oxygen isotope studies on quartz in equilibrium with mineralization show a magmatic source for ore-forming fluids. Furthermore, oxygen and hydrogen isotopic ratios of sericite from host rocks to mineralization indicate a meteoric source for fluids causing sericitic alteration.
  • Hosseinzadeh, Gh., Moayyedm., Esfahanipour R Pages 85-96
    Leached cappings are limonitic bodies that form due to supergene processes at the top of porphyry copper deposits. According to the formation of these bodies, one can estimate the characters of the hypogene porphyry stock and the intensity of supergene effects. These cappings are jarositic, goethitic and hemetitic bodies that are abundance in each cappings, and indicate the type and amounts of hypogene sulfide mineralization and supergene enrichment beneath the water table. Sonajil porphyry copper deposit is a porphyry body and demonstrates common hydrothermal alterations such as potassic, phyllic, argillic and propyllitic. Compositionally, Sonajil porphyry is diorite, and hypogene minerals such as pyrite, chalcopyrite, bornite, solfosalts (tetrahedrite-tenentite, enargite), molybdenite, magnetite and hematite occur as disseminated, micro-veinlets, veinlets and veines. Varous proportions of limonitic minerals formed in these cappings. Predominantly, capping samples are brown in color and they seem to be goethitic. Also, based on chemical analysis, the majority of samples are composed of goetite and jarosite with minor amounts of hematite. The presence of goethitic capping is evidence for lack of development of supergene enrichment and the insufficient amount of pyrite for producing acid responsible for leaching of copper from oxide zone, thus we cant expect high supergene enrichment. The results are verified by bore hole drilling.
  • Nasseryh., Azizkhani, M.J., Maknuni, S Page 97
    This paper presents a multi criteria decision analysis with a geospatial analysis in the form of Decision Support System (DSS) for the selection of suitable area for artificial recharge in Chahderaz region, west of Kerman province. At first, several criteria such as topographic and geologic map, distance to wells and roads, hydrology and hydrogeology characteristics, such as ground water depth, hydraulic and electrical conductivity and volume of surface water were extracted from different sources. Then, these criteria were ordered in hierarchical structure. In developing a hierarchy, the top level is the goal and the lowest level is alternatives. Indeed, attributes were evaluated and alternatives (indicators) were concluded. In other phrase, the process of generating alternatives is based on the value structure and can be related to the set of attributes. Afterwards, the alternatives were represented by the set of cells or pixels in a raster data in Geographical Information System (GIS) and thematic (attribute) maps were formed in the GIS database. The weights for each element of the hierarchy were calculated by pair wise comparison method. This method was developed by Saaty (1980), in the context of the Analytic Hierarchy Process (AHP). Eventually with considering these weights and synthesize thematic maps in GIS software, suitable area for artificial recharge could be recognized.