فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 46 (بهار 1389)

پژوهشنامه متین
پیاپی 46 (بهار 1389)

  • 146 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • ناصر باهنر، محمدرضا روحانی صفحه 1
    امروزه حضور گسترده رسانه های جمعی در جهت دهی افکار عمومی جهان واقعیتی انکارناپذیر می باشد که دنیای معاصر را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از مهم ترین مسائل فلسفی این حوزه در عرصه دین و رسانه نمود پیدا می کند. ذات گرایان این دو مقوله را ذاتا متعارض یکدیگر تلقی می کنند. در مقابل، معناگرایان تعامل و پیوند بین این دو را مد نظر قرارمی دهند؛در این رویکرد رسانه وسیله ای جهت نیل به هر گونه هدفی می باشد. امام خمینی با توجه به فلسفه دینی رسانه به نقش رسانه ها در تعلیم و تربیت اقشار و طبقات اجتماعی می پردازند. ایشان علاوه بر اهتمام به محتوای دینی رسانه، ساختار دینی حاکم بر رسانه را نیز مدنظر قرار داده و توصیه می نمایند از این ابزار در انتقال مبانی و معانی دینی بهره گرفته شود.
    از سوی دیگر در حوزه کارکردهای اجتماعی وسایل ارتباط جمعی می توان به شش کارکرد کلی اشاره داشت که عبارتند از: آموزشی، راهنمایی و ارشادی، همبستگی اجتماعی، تفریح و سرگرمی، اطلاع رسانی، بسیج و تبلیغ. تحلیل محتوای دیدگاه های امام خمینی در خصوص رسانه ملی، هنجارهای یازده گانه ای را به دست می دهد که وظایف اصلی صدا و سیما و سایر رسانه های جمعی را تبیین می نماید. این پژوهش می تواند گامی در جهت ارائه نظریه هنجاری رسانه های جمهوری اسلامی تلقی شود.
    کلیدواژگان: دین، رسانه های جمعی، امام خمینی، فلسفه، کارکرد، هنجار
  • سید محمد موسوی بجنوردی، مظاهر نامداری موسی آبادی* صفحه 27

    علم فقه و اصول از جمله علومی است که با مفاهیم اعتباری سرو کار دارد. اعتباریات قلمرو خاص خود را دارند و حیثیت وجودیشان بید المعتبر می باشد. عده ای از فقها و اصولیین بدون توجه به این خاصیت مفاهیم اعتباری، احکام و آثار مفاهیم حقیقی را در مورد آنها جاری می کنند. مثلا آخوند خراسانی در مواردی به قاعده «الواحد» یا به امتناع تاخر شرط از مشروط یا امتناع اجتماع ضدین و مثلین استناد کرده است. در حالی که این قواعد عقلی مربوط به عالم تکوین است نه عالم تشریع و در عالم تشریع امکان دارد که شرط بعد از مشروط محقق شود یا سبب بعد از مسبب بیاید، چون اعتباری و بیدالمعتبر است و هیچ محذور عقلی پیش نمی آورد. در این مقاله سعی شده با شناخت صحیح مفاهیم حقیقی و اعتباری و احکام وآثار هر کدام حیطه وجودی آنها از یکدیگر متمایز شود و با توجه به نظر حضرت امام که خلط اعتباریات به حقایق را جایز نمی دانند مبنای صحیح ارائه گردد.

    کلیدواژگان: مفاهیم حقیقی (تکوینیات)، مفاهیم اعتباری (تشریعیات)، خلط، استنباط احکام
  • فواد پورآرین صفحه 51
    در سال 1356رژیم پهلوی بر اثر فشارهای بین المللی و تضادهای درون حاکمیت و نیز تشخیص ضرورت انتقال تدریجی قدرت به ولیعهد، تصمیم می گیرد با ترفند جدید فضای باز سیاسی، مشارکت مردمی و دموکراسی، مدیریت کشور را کارسازی کند؛ از این رو دولت 13ساله امیر عباس هویدا را جابه جا کرد و به جای او جمشید آموزگار را به عنوان «دولت اتحاد ملی» مقام نخست وزیری داد. اندکی نگذشت که حوادث بی سابقه ای در کشور رخ داد که با رهبری هوشمندانه و خدامحور امام خمینی، به جابه جایی آموزگار و روی کارآمدن چهره هایی چون جعفرشریف امامی (دولت آشتی ملی)، غلامرضا ازهاری (دولت نظامی) و شاپور بختیار (دولت ائتلاف ملی) و در نهایت پیروزی انقلاب اسلامی ایران منجر گشت. اینکه چرا و چگونه این جابه جایی ها انجام پذیرفت و مهم تر از همه، اقدامات آخرین مهره رژیم شاهنشاهی برای مهار انقلاب اسلامی چه بود، مساله های اصلی این پژوهش است که با تکیه بر روش اسنادی کتابخانه ای، خصوصا بهره مندی از مذاکرات مجلس شورای ملی دوره 24 و با رویکردی تحلیلی توصیفی مورد بررسی قرار گرفته است
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی، رژیم پهلوی، فضای باز سیاسی، دولت اتحاد ملی، دولت آشتی ملی، دولت نظامی، دولت ائتلاف ملی
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 69
    رویکرد نظری مخالف انقلاب، تحت تاثیر اوج گیری گفتمان دمکراسی خواهی در دهه های اخیر، بر شدت مخالفت هایش افزوده است و آن را علاوه بر عقیم بودن انقلاب ها در نیل به آزادی، به عدم امکان تحقق دمکراسی در جوامع پساانقلابی نیز استناد می دهد. این مقال از طریق نقد و محاجه بیرونی، به دنبال واکاوی علل و زمینه های شکل گیری این تلقی در نسبت انقلاب و دمکراسی است و با نقد درونی، وجود ناسازی ادعاشده میان آن دو را رد می نماید و بر هم سویی آنها صحه می گذارد. در حالی استناد مخالفین انقلاب در این بحث، به سرگذشت دهشتناک برخی انقلاب های اروپایی است و نسبت ناساز میان انقلاب و دمکراسی را به نحو مطلق از آن نتیجه می گیرند که مصادیق مبطلی برای آن در همان ادوار و در ادوار اخیر وجود دارد و از اطلاق آن نظریه می کاهد.
    انقلاب اسلامی در ایران، مصداق بارزی در ابطال نظریه نازایی و ناسازی انقلاب ها با آزادی و دمکراسی است و تردیدهای مطرح در اطراف آن نیز بیش از اثبات تعارض، بر تفاوت های نظام دینی- مردمی برآمده از این انقلاب با دمکراسی های لیبرال صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب اسلامی ایران، آزادی، عدالت، دمکراسی
  • فاطمه طباطبایی، فیروزه صادق زاده دربان صفحه 91
    فقر» از دیدگاه امام خمینی در دو حوزه نظری و عملی مطرح می شود. ابتدا در مبحث نظری، مفهوم جهان شناختی و انسان شناختی فقر مطرح می شود تا موقعیت ذات انسان بلکه ماسوی الله در برابر ذات اقدس الهی مشخص گردد. در بحث انسان شناختی فقر، علاوه بر فقر مطلق که الی الله است، بحث از فقری است که نسبی و الی الدنیا است. بنابراین دو فقر که یکی ممدوح و دیگری مذموم است برای انسان تعریف می شود و بر مبنای آن فقر و فقیر حقیقی، و غنی و غنای حقیقی معنا می گردد. سپس با اشعار به این حقیقت، درباره کیفیت ارتباط انسان و خدا بحث می شود.
    کلیدواژگان: فقر، افتقار، فقر مطلق، فقر نسبی، مشیت مطلقه، ربوبیت، عبودیت، غنا
  • داود فیض صفحه 103
    درک ماهیت، ابعاد و ویژگی های مدیریت اسلامی یکی از دغدغه های ذهنی مدیران و اندیشمندان مسلمان است. جهت فهم مدیریت اسلامی می توان از منابع مختلفی نظیر آیات، روایات، سیره عملی و نظری ائمه اطهار (ع) و رهبران و مدیران اسلامی نظیر حضرت امام خمینی که مجسمه تعالیم نورانی اسلام می باشند، استفاده کرد. سیره عملی و نظری امام خمینی که بعد از ائمه اطهار(ع) موفق شدند حکومتی اسلامی را تشکیل دهند و سالیانی چند آن را با موفقیت مدیریت نمایند، منبع مناسبی جهت مطالعه مدیریت اسلامی به شمار می آید. مدیریت حضرت امام شامل ابعاد مختلفی است که یکی از آن ابعاد، بعد مدیریت استراتژیک ایشان است. یکی از جنبه های مدیریت استراتژیک حضرت امام تعیین ماموریت نظام جمهوری اسلامی است. در مقاله حاضر، که در آن بخشی از نتایج یک پژوهش گسترده در زمینه مدیریت استراتژیک حضرت امام خمینی انعکاس یافته است، مولفه های شکل دهنده ماموریت نظام جمهوری اسلامی با بررسی 22 جلد صحیفه امام ارائه شده است
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، امام خمینی، ماموریت، نظام جمهوری اسلامی ایران، اصول و ارزشهای حاکم، فلسفه وجودی
  • علی نصر اصفهانی صفحه 127
    یکی از راه های پیشرفت و رشد یک سازمان یا جامعه انتقاد سازنده است. این ابزار کارساز و مفید یکی از سرمایه های اجتماعی به شمار می آید. سرمایه اجتماعی میزان اعتماد و احترامی است که در میان کارکنان یک سازمان دیده می شود و هر چه از میزان این سرمایه ارزشمند کاسته شود به همان اندازه انتقاد مخرب و ویرانگر جایگزین آن خواهد شد.
    به طور کلی، هر کسی ممکن است به میزان موقعیت و تاثیرگذاریش مورد انتقاد قرار گیرد و همواره افرادی هستند که تصور می کنند انتقاد کردن بخشی از وظایف آنان است. بنابراین هر چه مسئولیت و موقعیت فرد خطیرتر باشد زمینه انتقاد از وی فراهم تر است و این بخشی از تاوانی است که او به سبب موفقیت خویش باید بپردازد. اما مدیران موفق کسانی هستند که به جای جلوگیری از انتقاد دیگران و برخورد نامطلوب با آن از انتقاد به عنوان فرصتی ارزشمند بهره گیرند و در جهت اصلاح سازمان از آن استفاده کنند.
    حضرت امام خمینی همواره بحث انتقاد سازنده را مدنظر داشته و به مدیران جامعه اسلامی در این خصوص تذکرات لازم را ارائه می دادند. در این مقاله تلاش خواهد شد، دیدگاه ایشان در این خصوص مورد توجه و مداقه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ انتقاد، انتقاد سازنده، عیب زدایی، عیب جویی، چاپلوسی
|
  • Naser Bahonar, Mohammad Reza Rouhani Page 1
    The mass media as a means to shape public opinion is an undeniable fact of today's life. One of the most important philosophical problems of this field is reflected in the arena of religion and media. The essentialists consider these two categories essentially contradictory. On the other hand, semanticists focus on the interaction and interconnection of the two. In this approach, media is a means to achieve any end. Given the religious philosophy of media, Imam Khomeini attached significance to the role of media in educating the social classes. Besides paying attention to the religious content of the media, Imam Khomeini paid due attention to the religious structure of the media as well. Overall he used the media to impart religious meanings and doctrines.An analysis of the viewpoints of Imam Khomeini about the national media leads us to eleven functions for the national radio and television and other mass media. The present paper is an attempt to offer a normative notion for mass media of the Islamic Republic of Iran.
  • Seyed Mohammad Bojnourdi, Mazaher Namdari Mosa-Abadi Page 27

    The disciplines of Jurisprudence and Principles of Jurisprudence are among the disciplines that deal with conventional issues. Conventions have their own domain and their existential status is in the control of the authoritative. Some of the jurisprudents, regardless of conventional concepts, issue the decrees of true concepts for them. For instance Akhund Khorasani in some cases has relied on the principle of "al-wahid" or impossibility of antecedence of condition or impossibility of combination of contradictions, while rational rules belong to the world of evolution not divine legislation. In the world of divine legislation condition may materialize after the conditioned or cause may come after effect, for it is conventional and is in the control of the authoritative and will not face any rational objection. Attempts have been made in the present article to provide a picture of true and conventional issues and their decrees and consequences in their existential fields. Since Imam Khomeini does not permit intermingling of conventional issues with the true issues, the picture has been depicted by relying on his viewpoints.

  • Fowad Pour Aryan Page 51
    The Pahlavi regime, due international pressures, domestic contradictions and realization of the necessity of gradual transfer of power to the crown prince, decided in 1977 to manage the affairs through open political atmosphere, political participation and democracy. Hence the 13-year-old cabinet of Amir Abbas Hoveida was dismissed and Jamshid Amuzgar was asked to form his cabinet as the National Unity Government. But shortly due to certain developments and Imam Khomeini's insightful leadership, Amuzgar was replaced by other figures such as Jafar Sharif Imami (National Reconciliation Government), Gholam Reza Azhari (Martial Rule) and Shahpour Bakhtiar (National Coalition Government) which finally led to the victory of the Islamic Revolution. The main focus of the present paper is to study the reasons for the change of those figures as well as the measures taken by Bakhtiar to contain the Islamic Revolution of Iran.
  • Alireza Shojaie Zand Page 69
    Under the influence of democratic discourses in the recent decades, the theoretical approach opposing revolution has increased its opposition and beside considering infertility of revolutions in achieving freedom, maintains that it is not possible for the post-revolution societies to achieve democracy. The present article is an attempt to analyze the reasons for the emergence of this approach regarding the relationship between revolution and democracy. Attempts have been made to discuss the intrinsic and extrinsic aspects to reject the claimed incompatibility between the two. While those who oppose revolution rely on the terrible experiences of the European revolutions to conclude incompatibility of revolution and democracy, there are some referents in those eras and in recent years that undermine the absolutism of this idea.The Islamic Revolution of Iran is an example refuting the infertility and incompatibility of revolution with democracy and freedom. The doubts sprouting from it instead of confirming incompatibility, acknowledge the compatibility of religious-popular systems based on revolution with liberal democracies.
  • Fatima Tabatabie, Firuzeh Sadeqzadeh Darban Page 91
    In Imam Khomeini's viewpoint poverty is discussed in both practical and theoretical fields. In the theoretical field, poverty is discussed from cosmological and anthropological aspects to delineate the situation of man's quiddity, or rather other than God, vis-à-vis God. In anthropological discussion of poverty, besides absolute poverty which is towards God, the issue of relative poverty which is towards the world is also discussed. Therefore, two poverties are defined for man, one of which is praiseworthy and the other scolded. On the basis of these two poverties then true poverty and true poor as well as true richness and true rich are defined as well. In the next step, on the basis of knowledge of this truth, the quality of man's relations with God is defined.
  • Davood Feiz Page 103
    One of the main concerns of Muslims thinkers is to understand the nature, dimensions and features of Islamic management. In order to understand Islamic management one can refer to different sources such as the verses of the holy Quran, traditions, mode of conduct of the Holy Prophet (PBUH) and those of the Infallible Imams as well as mode of conduct of Muslim leaders and managers such as Imam Khomeini. Imam Khomeini established a government and managed it for several years. Hence it is a good source for understanding of Islamic management. One of the aspects of his management was strategic management, including the definition of the mission of the Islamic Republic of Iran. The present paper is an attempt to study this mission.
  • Ali Nasr Isfahani Page 127
    Constructive criticism is one of the means used for the development and growth of an organization or a society. This effective method is a social capital. Social capital is the degree of confidence and respect accorded by the staff of an organization to each other and as much as the level of this confidence is decreased, destructive criticism is increased as much.Overall, every body may be criticized in accordance to the level of his or her effectiveness and there are always some people who think that criticism is a part of their duty. So, the more crucial the role of a person the more ready are the grounds for his or her criticism, which is part of the price that he or she should pay for his or her success. Successful managers are those who utilize the criticisms leveled against them to improve their organization instead of blocking such criticisms. Imam Khomeini always emphasized on constructive criticism. The present article is an attempt to discuss his viewpoints on this issue.