فهرست مطالب

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 4 (بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سکینه عارفی فرد، محمدحسین آدابی، خسرو خسرو تهرانی، علی آقانباتی، احمد شمیرانی، ولادیمیر دیویداف صفحه 3
    به منظور بررسی میکروفوناهای سنگ های پرمین در نواحی کلمرد، شتری و شیر گشت 9مقطع چینه شناسی مورد مطالعه قرار گرفته است. توالی پرمین در ناحیه کلمرد (موسوم به سازند خان) عمدتا از توالی های سیکلی آواری کربناته تشکیل شده است که قسمت اعظم آن را سنگ های تخریبی (ماسه سنگ) تشکیل می دهد. سن فونای فوزولینید سازند خان ساکمارین (Sakmarian) می باشد. مطالعات مقایسه ای این مجموعه با فونای فوزولینید سایر نواحی نظیر پامیر مرکزی، جنوب افغانستان، روتگ (جنوب تبت)، کاراکوروم و هندوکش نشان می دهد که مجموعه فوزولینید سازند خان به ناحیه Peri-Gondwana تعلق دارد. بعد از رسوبگذاری سازند خان در زمان ساکمارین، دریا از ناحیه کلمرد پسروی نمود و از زمان یاختاشین- اواخر پرمین (Yaktashian-Late Permian) این ناحیه بصورت یک بخش بالا آمده از آب دریا باقی مانده است. نهشته های لاتریتی این خشکی زایی را تایید می کنند. پیشروی مجدد دریا در زمان تریاس آغازی در ناحیه کلمرد صورت گرفته است. سنگ های پرمین در نواحی شتری و شیرگشت سازند جمال نامیده می شوند. قسمت اصلی سازند جمال در این نواحی از سنگ های کربناته تشکیل شده است. در ناحیه شتری مجموعه فوزولینیدهای موجود در بخش های زیرین و میانی این سازند معرف سن کوبرگندین- میدین آغازی (Kubergandian-Early Midian) می باشد. بخش های بالایی این سازند فاقد فوزولینیدهای شاخص بوده و براساس مجموعه های فرامینیفرهای کوچکتر یافت شده در دومین مقطع مطالعه شده این سازند در کوه های شتری سنی معادل میدین- جلفین آغازی (Midian -Early Dzhulfian) را می توان برای آن در نظر گرفت. بهترین مقطع چینه شناسی سازند جمال در کوه باغ ونگ در ناحیه شیرگشت رخنمون دارد. قسمت قاعده ای سازند جمال در این مقطع بخش باغ ونگ نامیده می شود. مطالعه جامع فوزولینیدها و فرامینیفرهای کوچکتر در مقطع باغ ونگ دلالت بر سن یاختاشین- بلورین (Yakhtashian-Bolorian) برای بخش باغ ونگ و سن کوبرگندین- جلفین آغازی (Kubergandian-Early Dzhulfian) برای بخش های میانی و بالایی سازند جمال دارد. فونای فوزولینید سازند جمال در نواحی شتری و شیرگشت دارای مشخصه1 Peri-Tethys بوده که شرایط رسوبگذاری آب های گرم (Warm Water Condition) را نشان میدهد، در حالی که در منطقه کلمرد این فونا شباهت زیادی با فوزولینیدهای بخش جنوبی تتیس یا Peri-Gondwana دارد که در شرایط آب های خنک (Cool Water Condition) نهشته شده اند. تفاوت های موجود بین مجموعه فونای فوزولینید در این دو ناحیه حاکی از این است که نواحی فوق الذکر در طی پرمین از یکدیگر جدا بوده اند ولی در تریاس آغازی این نواحی در یک عرض جغرافیایی قرار داشته اند و دلیل آن نیز وجود ویژگی های سنگ شناسی و فسیل شناسی یکسان دو منطقه در طی تریاس می باشد.
    کلیدواژگان: بیواستراتیگرافی، پرمین، فوزولینید، ایران مرکزی
  • رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی، فخری هاشمی صفحه 33
    رسوبات سیلیسی آواری ژوراسیک میانی در بخش شرقی رشته کوه های بینالود در شمال شرق ایران برونزد دارد. این رسوبات از کنگلومرا، ماسه سنگ و مقادیر کمی رسوبات سیلیسی آواری دانه ریز تشکیل شده است. بر اساس شواهد صحرائی، سیزده لیتوفاسیس از جمله، Gcm، Gmg،، Gp، Gh Gmm (گراولی)، Sh Sm، Sr، Sp، St، Se، Sl (ماسه ای) و Fl (گلی) مورد شناسایی قرار گرفته است که پنج عنصر ساختاری SG، GB، CH، SB، FF را تشکیل می دهند. وجود این عناصر ساختاری نشان می دهد که این رسوبات در یک سیستم رسوبی رودخانه ای (از نوع بریده بریده با بستر گراولی) بر جای گذاشته شده اند. مطالعات پتروگرافی منجر به شناسایی دو پتروفاسیس کنگلومرائی (منومیکتیک و پلی میکتیک) و ماسه سنگی (کوارتز آرنایت، ساب لیتآرنایت و لیتارنایت) گردیده است. آنالیز پتروفاسیس های ماسه سنگی نشان می دهد که این رسوبات از منشایی با موقعیت تکتونیکی کوهزایی با چرخه مجدد سرچشمه گرفته اند. با توجه به برخورد صفحات توران و ایران و بسته شدن دریای پالئوتتیس در طی تریاس پسین در شمال شرق ایران و تشکیل حوضه های فورلندی، رسوبات ژوراسیک میانی در ناحیه مورد مطالعه از فرسایش ارتفاعات تشکیل شده مشتق شده اند. بدیهی است این داده ها می تواند به شناخت بهتر وضعیت تکتونیکی شمال شرق ایران کمک نماید.
    کلیدواژگان: لیتوفاسیس، پتروفاسیس، تکتونیک، ژوراسیک میانی، بینالود(شرق ایران)
  • فریبا فروغی، عباس صادقی صفحه 47
    به منظور مطالعه سازند آبدراز در مقطع چینه شناسی روستای طاهرآباد، توالی به ضخامت 41/2127 متر مورد نمونه برداری و بررسی دقیق چینه شناسی قرار گرفته است که 51/154 متر آن به راس سازند آیتامیر، 5/1955 متر به سازند آبدراز و 4/17 متر به قاعده سازند آب تلخ تعلق دارد. لیتولوژی عمده این سازند، شیل و مارنهای خاکستری روشن متمایل به آبی همراه با چهار واحد آهک چاکی می باشد.
    مرز زیرین با سازند آیتامیر بصورت پاراکانفرمیتی و مرز بالایی با سازند آب تلخ همشیب و همراه با پیوستگی رسوبی است. در این مطالعات 70 گونه فرامینیفر از35 جنس شناسایی و در قالب 4 بایوزون در سازند آبدراز معرفی شده است. بر اساس فرامینیفرهای پلانکتونی و جامعه فسیلی همراه شناسایی شده، سن افقهای انتهایی سازند آیتامیر اواخر سنومانین و سن سازند آبدراز تورونین میانی تا کامپانین تعیین شده است. یک نبود چینه شناسی در حد فاصل اواخر سنومانین _ تورونین میانی این حوضه مشهود است که تحت تاثیر عملکرد فاز ساب هرسی نین بوجود آمده است. سن افقهای قاعده ای سازند آب تلخ نیز کامپانین بالایی تعیین شده است.
    کلیدواژگان: سازند آبدراز، کرتاسه بالایی، یکروستراتیگرافی، فاز ساب هرسی نین، طاهر آباد، کپه داغ، ایران
  • محمد نخعی، عزت الله قنواتی صفحه 65
    خصوصیات فیزیکی حوضه ها از جمله ارتفاع و توپوگرافی؛ اثرات مستقیم و غیر مستقیم بسیار زیادی بر فرآیند فرسایش دارند. در این راستا جهت تحلیل فرسایش و رسوب گذاری در حوضه خیرآباد، جداول و منحنی هیپسومتری بی بعد محاسبه و ترسیم شده اند. با توجه به این جداول و منحنی ها در زیر حوضه نازمکان گسترش دشت و ارتفاع متعادل است. زیر حوضه سیدآباد نیز حوضه ای جوان بوده و فرسایش شدیدی در آن حاکم است. همچنین استنباط می شود، کل حوضه در حال تعادل نسبی است.
    کلیدواژگان: منحنی های هیپسومتری، فرسایش، حوضه خیرآباد
  • کمال خدایی، علی اکبر شهسواری، بهروز اعتباری صفحه 73
    ارزیابی آسیب پذیری آبخوان برای توسعه، مدیریت و تصمیمات کاربری اراضی، نحوه پایش کیفی منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از آلودگیاین آب ها بسیار مفید است. روش های DRASTIC و GODS به طور وسیعی برای ارزیابی آسیب پذیری در مقیاس ناحیه ای مورد استفاده قرار گرفته است. این تحقیق با هدف پهنه بندی آسیب پذیری آبخوان دشت جوین، تحلیل حساسیت مدل DRASTIC برای آگاهی از میزان تاثیر پذیری مدل از پارامترهای مختلف و مقایسه نتایج حاصل از مدل های DRASTIC و GODS انجام شده است. مقایسه نتایج حاصل از مدلهای GODS و DRASTIC نشان میدهد که در هر دو روش، آسیب پذیری آبخوان دشت جوین در دو گروه آسیب پذیری کم و متوسط قرار می گیرد. در روش GODS محدوده آسیب پذیری کم 35 درصد و آسیب پذیری متوسط 65 درصد و در روش DRASTIC آسیب پذیری کم 49 درصد و آسیب پذیری متوسط 51 درصد از مساحت دشت را به خود اختصاص داده است. مقایسه این دو روش نشان می دهد که روش DRASTIC آسیب پذیری آبخوان را کمتر از روش GODS برآورد می کند. تحلیل حساسیت به دو روش تک پارامتری و حذف پارامتر انجام شده است. در روش تک پارامتری حساسیت شاخص آسیب پذیری DRASTIC به پارامترهای منطقه غیراشباع، محیط آبخوان، نوع خاک، توپوگرافی، عمق آب زیرزمینی، تغذیه خالص و هدایت هیدرولیکی به ترتیب کاهش می یابد. و در روش حذف پارامتر حساسیت آسیب پذیری آبخوان به پارامتر های منطقه غیراشباع، عمق آب زیرزمینی، میزان تغذیه، هدایت هیدرولیکی، محیط آبخوان، توپوگرافی و خاک کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تحلیل حساسیت، جوین، DRASTIC، GODS
  • منوچهر امیری، بهروز یعقوبی صفحه 89
    به منظور ارزیابی عرصه های پیشنهادی برای پخش سیلاب، به مقدار برخی از مؤلفه از جمله شیب توپوگرافی، نفوذپذیری، قابلیت انتقال، هدایت الکتریکی آب و وضعیت لیتولوژی منطقه نیاز است. در منطقه علی آباد دمق دهنو بعلت در دسترس نبودن پارامترهای هیدرودینامیک، اقدام به حفاری چاهک ها و آزمایش نفوذ پذیری به روش استوانه مضاعف در عرصه پخش سیلاب و آزمایش پمپاژ در سفره آب زیر زمینی گردید. نتایج این آزمایش ها نشان می دهد که سفره آب زیر زمینی این منطقه باداشتن قابلیت انتقال 1165 مترمربع در روز جهت انتقال و ذخیره سازی آب مناسب می باشد. همچنین عرصه پیشنهادی پخش سیلاب با داشتن نفوذپذیری 7/5 سانتیمتر بر ساعت، شیب توپوگرافی 42/2 درصد وضخامت آبرفت 60 25 متر دارای شرایط مناسبی برای پخش سیلاب است. آب منطقه با داشتن هدایت الکتریکی معادل 800 میکرو موهس بر سانتی متر مشکلی برای پخش سیلاب به وجود نمی آورد. البته لایه های ریز دانه رسی سیلتی در عرصه پخش سیلاب و رسوبات ریزدانه موجود در سیلاب های منطقه، از عوامل کاهش سریع نفوذ پذیری تلقی می شوند که می توانند مشکلاتی را پدید آورند.
    کلیدواژگان: علی آباد دمق، ملایر، عرصه پخش سیلاب، نفوذپذیری، آب زیرزمینی
|
  • Arefi Fards., Adabi, M.H., Khosrotehrani, Kh., Aghanabatia., Shemirania., Davidov, V.I Page 3
    To understand microfaunas (age) of Permian rocks in Kalmard, Shotori and Shirgesht areas, nine stratigraphic sections were measured and studied. The Permian succession in Kalmard area, which are known as the Khan Formation, is mainly composed of siliciclastic-carbonate sequences with high siliciclactic components. In this study, the identified fusulinid assemblage of the Khan Formation shows the Sakmarian age. Comparative studies of this assemblage with fusulinid fauna from other regions such as central Pamir, South of Afghanistan and Ruteg (South Tibet), Karakorum and Hindu Kush show that the fusulinid assemblages of the Khan Formation can be assigned to the Peri-Gondwana area of the Tethys. After deposition of the Khan Formation, the sea regressed and the Kalmard area was a site of erosion from Yaktashian through Late Permian. The laterite deposits confirm this epirogeny. Marine condition did not return to this area until the Early Triassic time. The Permian strata in Shotori and Shirgesht areas are named Jamal Formation. The major part of the Jamal Formation in Shotori and Shirgesht areas consists of carbonate deposits. The identification of fusulinid faunas in lower and middle parts of the Jamal Formation in Shotori area show Kubergandian-Early Midian age. No identifiable fusulinid were found in the upper part of this formation and only small percentage of Permian smaller foraminiferas was present in the second section in Shotori, indicating that the upper part of Jamal Formation is Early Dzhulfian in age. The best stratigraphic section of Jamal Formation is exposed in Bagh-e-Vang mountain in Shirgesht area. The basal part of Jamal Formation is named Bagh-e-Vang Member. The comprehensive study of fusulinids and smaller foraminiferas in the Bagh-e-Vang section indicates a Yakhtashian-Bolorian age for the Bagh-e-Vang Member and a Kubergandian-Early Dzhulfian age for the rest of the section. The fusulinid assemblages in Jamal Formation is characteristic of the Peri-Tethys (with warm water condition). As mentioned above, the fusulinid fauna in Khan Formtion is similar to that of Peri-Gondwana (with cool water condition). These differences between fusulinid assemblages in these two areas suggests that Tabas and Kalmard areas were separated during Permian, however during Early Triassic they were located in the same geographic latitudes. This conclusion is confirmed by similar lithological and paleontological evidences in Kalmard and Tabas areas throughout Triassic time.
  • Moussavi-Haramir., Mahboubia., Hashemi, F Page 33
    The Middle Jurassic siliciclastic sediments are exposed in the Binalood Mountain ranges in NE Iran. They are composed of conglomerate and sandstone with minor amounts of fine grain siliciclastic sediments. Based on Field observations, 13 lithofacies, including Gmm, Gcm, Gmg, Gp, Gh (gravelly), Sh, Sm, Sr, Sp, St, Se, Sl (sandy) and Fl (muddy) and five architectural elements (SG, GB, CH, SB and FF) have been identified. These lithofacies and architectural elements indicated that the Middle Jurassic siliciclastic sediments may have been deposited in gravelly braided type fluvial depositional systems. Petrographic studies led to recognition of two petrofacies, including conglomerates(monomictic and polymictic) and sandstones (quartzarenite, sublitharenite and litharenite) Sandstone petrofacies analysis show that these sediments derived from recycled orogenic tectonic setting. The recycled orogenic provenance in northeast Iran has formed between Turan and Iran plates during closure of Paleo-Tethys (Late Triassic time). This closure created a foreland basin and the Middle Jurassic siliciclastic sediments were deposited in this basin. We hope these data can help in a better understanding the tectonic setting in NE Iran.
  • Foroughif., Sadeghi, A Page 47
    The Stratigraphic analysis of the Abderaz Formation in Kopet-Dagh Basin, NE of Iran, at Taherabad Village has been studied. At this locating, the Abderaz Formation consists of gray to blue marl and white gray shale with 4 layers of chalky limestone.The thickness of Abderaz Formation is about 1955.5 m at this location. The boundary between Aitamir and Abderaz Formation is paraconformity and the boundry between Abderaz and Abtalkh, the top of this unit, is conformable. In this study, 70 species belonging to 35 genus of Foraminifera were recognized and 4 biozones in the Abderaz Formation have identified. Based on fossil assemblages, the age of the Abderaz Formation is Middel Turonian to Campanian. The age of upper most part the of Aitamir Formation is close to the end of Cenomanian. Therefore, at the end of Cenomanian and early parts of Middel Turonian a hiatus is present which is related to sub-Hercynian movment.
  • Nakhaeim., Ghanavati, E Page 65
    Physical properties of watersheds such as elevation and topography have highly direct and indirect effects on the basin erosion and sedimentation. In this research, for evaluation of erosion and sedimentation areas in the Kheie Abad basin, the dimensionless hypsometry tables and curves are calculated and plotted. Based on the calculated tables and curves, the Nazmakan sub basin has a medium elevation with wide spread plain area. Also, according to the calculated tables, the Seied Abad sub basin is in its early stage with high erosion level. The final results show, the Kheir Abad basin is relatively in its equilibrium condition.
  • Khodarik., Shahsavari, A.A., Etebari, B Page 73
    Aquifer vulnerability assessment is useful to development, management and landuse decision, quality monitoring and contamination prevent of water resource. The DRASTTIC and GODS methods have used increasingly for vulnerability assessment in regional scale. Objects of this research are aquifer vulnerability mapping of the Jovein plain, sensitivity analysis of the DRASTIC model to determine the parameter effects on the model and comparison of the DRASTIC and GODS results. The aquifer vulnerability of the Jovein plain in the both methods is categorized in the low and moderate vulnerability groups. Area of low and moderate vulnerability in the GODS method respectively is 35 and 65 percent of the plain area and for DRASTIC method is 49 and 51 percent of the plain area. Then the DRASTIC method underestimate aquifer vulnerability to GODS method. Sensitivity analysis has done with two methods of single-parameter and map removal. Sensitivity of vulnerability index respectively decrease to vadose zone, aquifer media, soil type, topography, depth to water, net recharge and hydraulic conductivity in the single-parameter method. Sensitivity of aquifer vulnerability respectively decrease to vadose zone, depth to water, net recharge, hydraulic conductivity, aquifer media, topography and soil type.
  • Amirim., Yakgobi, B Page 89
    To evaluate a site for flood spreading purposes, it is necessary to have a number of parameters such as topographic gradient, hydrlic conductivity of the aquifer, electrical conductints of the recharging water as well to geological 10 g s of the available boreholes.These parameters were not available for the case of Ali Abad Damagh – Dehno area. Therefore, anger holes were dug, double rings infiltration tests were performed and pumping tests were undertaken.From these measurements, transmissivity of the aquifer has been estimated at 1165 m2/day, which is quite satisfactory for this purpose. The infiltration rate of 5.7 cm/hr, topographic gradient of 2.42% and alluvium thickness of 25 – 60 m are all suitable for flood spreading. The electrical conductivits of the recharging water is 800 mohs/cm and will cause no problem in terms of quality.In spitc of all the satisfactory parameters mentioned above, thin layers of clay and silt in the area counter – productive and will cause substantial reduction of the infiltration rate.