فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر سالاری، اسمعیل محمدنژاد، زهره ونکی، فضل الله احمدی صفحه 45
    اهداف
    بازگرداندن اعمال حیاتی قلب و ریه و تلاش برای برقراری گردش خون و تنفس از مهم ترین اقدامات احیاگران حرفه ای حیات در مراکز درمانی است. هدف این مطالعه، بررسی میزان بقاء و پیامدهای ناشی از احیای قلبی- ریوی در بیمارستان های آموزشی شهر تهران بود.
    روش ها
    این پژوهش مقطعی طولی، طی 5 ماه در سه بیمارستان منتخب آموزشی و دانشگاهی شهر تهران روی 250 بیمار تحت عملیات احیای قلبی- ریوی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه فرم استاندارد ثبت موارد احیاء در بیمارستان (اوتستئین)، شامل متغیرهای متعددی همچون سن، جنسیت، شیفت کاری، محل وقوع ایست قلبی، علت وقوع ایست قلبی، ریتم اولیه قلبی بیمار، پیامدهای کوتاه مدت و بلندمدت احیاء و غیره بود. از نرم افزار آماری SPSS 14 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (مجذور کای و رگرسیون لجستیک) برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    6/59% نمونه های مطالعه مرد و میانگین سنی کل نمونه ها 10/21 ± 17/57 سال بود. 4/64% موارد عملیات احیای قلبی- ریوی ناموفق بود و منجر به مرگ بیماران شد. 4/28% موارد احیاء به طور کوتاه مدت موفق بود. تنها 2/7% نمونه های مورد مطالعه بقای طولانی مدت پس از عملیات احیاء داشتند و از بیمارستان مرخص شدند.
    نتیجه گیری
    توجه بیشتر به زنجیره بقاء و علل موفقیت و عدم موفقیت احیای قلبی- ریوی و پرداختن به عوامل پیش بینی کننده موفقیت احیای قلبی- ریوی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: احیای قلبی، ریوی، زنجیره بقاء، پیامدهای کوتاه مدت احیاء، پیامدهای بلندمدت احیاء
  • فروغ رفیعی، فهیمه محمدی فخار، روح انگیز جمشیدی اورک، مهرنوش اینانلو صفحه 51
    اهداف

    فراوانی سوختگی شدید و نتایج این آسیب در قالب مرگ ومیر، ناخوشی و هزینه های اجتماعی و اقتصادی بر جامعه، دلیل موجهی برای توجه ویژه به قربانیان سوختگی توسط کارشناسان بهداشتی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آرام سازی فک بر شدت درد پانسمان در بیماران مبتلا به سوختگی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، 100 بیمار مراجعه کننده به مرکز سوختگی شهید مطهری تهران در دوره زمانی تیر تا دی ماه 1388 از طریق نمونه گیری آسان انتخاب شدند و با استفاده از روش کمینه سازی، به طور تصادفی در یکی از گروه های آزمون یا کنترل قرار گرفتند. افراد گروه آزمون قبل از ورود به اتاق پانسمان روش آرام سازی فک را به مدت 20 دقیقه تمرین کردند. داده ها با استفاده از مقیاس آنالوگ دیداری جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS 17 و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره شدت درد پانسمان سوختگی در گروه آزمون 97/24 ± 93/45 و در گروه کنترل 61/25 ± 05/48 بود. پس از مداخله، تفاوت معنی داری بین شدت درد بعد از پانسمان دو گروه آزمون و کنترل مشاهده نشد (676/0= p).

    نتیجه گیری

    باتوجه به عدم تاثیر آرام سازی فک بر شدت درد پانسمان سوختگی، پیشنهاد می شود مدت جلسات تمرین آرام سازی افزایش و انجام آن در اتاق پانسمان ادامه یابد و تاثیر این روش به طور هم زمان بر درد زمینه ای، نفوذی و روشی بیماران سوختگی بررسی و مقایسه شود.

    کلیدواژگان: آرام سازی، شدت درد، سوختگی، پانسمان، کارآزمایی بالینی
  • حمیدرضا کوهستانی، نیره باغچقی*، کورش رضایی صفحه 57
    اهداف

    دانشجویان فوریت های پزشکی در معرض خطر مواجهه شغلی با ویروس های منتقله از طریق خون به دنبال صدمات سرسوزن، اجسام تیز و مواجهه با ترشحات بیماران هستند. هدف از این مقاله، تعیین فراوانی و خصوصیات صدمات ناشی از سرسوزن، اجسام برنده آلوده به خون و مواجهه با ترشحات بیماران در دانشجویان فوریت های پزشکی بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد. 52 دانشجوی فوریت های پزشکی به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه دوقسمتی محقق ساخته بود. بخش اول در رابطه با مشخصات فردی و جمعیت شناختی و بخش دوم در رابطه با فراوانی و علل صدمات ناشی از فرورفتن سرسوزن و اجسام تیز آلوده به خون و مواجهه با ترشحات بیماران و همچنین عملکرد دانشجویان در هنگام بروز این صدمات بود.

    یافته ها

    7/32 و 46/13% دانشجویان، به ترتیب سابقه حداقل یک بار صدمه سرسوزن آلوده و مواجهه با ترشحات بیماران طی ترم منتهی به مطالعه را داشتند. تنها 17/41 و 66/16% دانشجویان به ترتیب تمامی این صدمات و مواجهات با ترشحات را گزارش کرده بودند. بیشترین اقدام منجر به این صدمات گرفتن رگ بود. اولین اقدام انجام شده در بیشتر دانشجویان به دنبال بروز حادثه، شست وشوی محل صدمه بود.

    نتیجه گیری

    میزان صدمات سرسوزن و مواجهه با ترشحات بیماران در دانشجویان فوریت های پزشکی بالاست و عملکرد بعضی از آنان بعد از بروز صدمه مناسب نیست. باید برنامه های آموزشی بیشتری در خصوص پیشگیری از این آسیب ها و خطرات ناشی از آن و اقدامات بعد از آن برای دانشجویان فوریت های پزشکی طرح ریزی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: سرسوزن، اجسام تیز، ترشحات بیماران، تکنسین فوریت های پزشکی
  • سلیمان زند، محمد رفیعی صفحه 63
    اهداف
    از آنجا که در مورد علل مرگ ومیر و ارتباط مدت بستری با بروز عوارض اختلاف نظر وجود دارد، این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی علل بستری، عوارض و مرگ ومیر بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های استان مرکزی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 981 بیمار که در سال 1387 در بخش های مراقبت ویژه استان مرکزی بستری شده بودند وارد مطالعه شدند. وضعیت عصب شناختی، تنفسی، همودینامیک، علایم حیاتی و ضایعات فیزیکی بدن بیمار مورد بررسی قرار گرفت و به طور دقیق در چک لیست ثبت شد. در هنگام ترخیص از بخش یا فوت بیماران، بررسی پایانی از نظر علایم و نشانه های بیماری انجام شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS 11 و آزمون های رگرسیون لجستیک، نسبت شانس و مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    شایع ترین علت مرگ (1/28%) آریتمی های قلبی، بیشترین علت بستری بیماران، تصادف (6/12%) و کما (1/12%) بود. عارضه غالب در بین عوارض تنفسی در تمام بخش های مراقبت ویژه، عفونت بود. میانگین مدت بستری بیماران مورد مطالعه 7 روز بود.
    نتیجه گیری
    تصادف و بیماری های قلبی دو علت شایع بستری و مرگ در بخش های مراقبت ویژه است.
    کلیدواژگان: علت بستری، بخش مراقبت ویژه، مدت بستری، مرگ ومیر
  • محسن حجت، زهرا زهادت پور، مائده نصر اصفهانی صفحه 69
    اهداف
    بهبود کفایت دیالیز مهم ترین عامل کاهش عوارض و مرگ و میر بیماران دیالیزی به شمار می آید. طبق تحقیقات مختلف، موسیقی بر فاکتورهای فیزیولوژیک تاثیر دارد. اما تاکنون تحقیقی پیرامون تاثیر موسیقی بر کفایت دیالیز انجام نشده است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر صوت قرآن با حالت عادی، سکوت، موسیقی عربی و موسیقی ایرانی بر میزان کفایت دیالیز طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    این پژوهش کارآزمایی بالینی در کلیه بیماران مرحله انتهایی نارسایی مزمن کلیه، بستری در بخش همودیالیز بیمارستان شهید مطهری جهرم در سال 1387 انجام شد. 68 نفر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه سنجش دینداری گلاک و استارک استفاده شد. مداخلات در 5 مرحله انجام گرفت. حالت عادی، ترتیل آیات 1 تا 83 سوره یاسین، موسیقی ایرانی (30 دقیقه)، موسیقی عربی (30 دقیقه) و سکوت. تمام متغیرهای تاثیرگذار بر کفایت دیالیز در تمام جلسات مداخله یکسان سازی شدند. کفایت دیالیز به کمک فرمول kt/v محاسبه شد. داده ها به وسیله آزمون های مجذور کای، تی مزدوج و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین کفایت دیالیز محاسبه شده با فرمول kt/v 757/0 ± 963/0، با فرمول URR 9/87 ± 6/51 و با فرمول PRU 121/0 ± 484/0 بود. آزمون آنالیز واریانس اختلاف معنی داری بین کفایت دیالیز 5 گروه نشان نداد (05/0
    نتیجه گیری
    هیچ یک از حالات تاثیری بر بهبود کفایت دیالیز ندارند؛ هر چند که کفایت محاسبه شده با فرمول kt/v در شرایط استفاده از صوت قرآن، افزایش بهبود غیرمعنی داری را نشان می دهد
    کلیدواژگان: کفایت دیالیز، آوای قرآن، همودیالیز
  • حمید حجتی، نورالله طاهری، گلبهار آخوندزاده، بهروز حیدری، سید حمید شریف نیا صفحه 75
    اهداف
    اعتقادات مذهبی عامل مهمی در حمایت روحی بیماران است. برای احساس راحتی بیشتر و کسب توان دوباره به منظور حرکت به سوی تطابق بیشتر با بیماری، باید به قدرت خدا تکیه نمود. اعمال مذهبی، دعا و نیایش نه تنها بر حالات عاطفی بلکه بر کیفیات بدنی فرد تاثیر می گذارد و گاهی در چند لحظه یا چند روز بیماری جسمی را بهبود می بخشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان توسل به خدا در بیماران همودیالیزی صورت گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تک گروهی و تک مرحله ای، 245 بیمار دیالیزی مراجعه کننده به مرکز همودیالیز استان گلستان به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسش نامه تناوب دعای مراویگلیا جمع آوری شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS 16 و آمار توصیفی و آزمون فریدمن مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان توسل به دعا 8/9 ± 9/173 بود. 4/98% نمونه ها به میزان زیاد از دعا استفاده می کردند. نمره تناوب دعا 6/6 ± 2/95، تجربه قبلی دعا 6/4 ± 9/46 و نگرش دعا 1/3 ± 8/31 بود. در بعد تناوب دعا، 5/44% به طور مداوم از خدا به خاطر نعمت هایش تشکر می نمودند و 42% نیز به طور مداوم از خداوند یاری می طلبیدند. در بعد تجربه قبلی دعا، 88% در گذشته معتقد بودند که «خدا گاهی بیماران را شفا می دهد». در بعد نگرش، 40% موافق بودند که خداوند مراقب آنهاست. بین ابعاد دعا ارتباط معنی داری مشاهده شد (01/0>p).
    نتیجه گیری
    میزان توسل به دعا در بیماران همودیالیزی در سطح بالایی قرار دارد.
    کلیدواژگان: توسل، دعا، بیماران همودیالیزی
  • هادی رنجبر، صدیقه جعفری، فرهاد کامرانی، حمید علوی مجد، فریده یغمایی، علی عسگری صفحه 81
    اهداف
    کلونیزاسیون دستگاه تنفسی-گوارشی و آسپیراسیون ترشحات آلوده به دستگاه تنفسی تحتانی دو فرآیند مهم در بیماری زایی عفونی مرتبط با تهویه مصنوعی هستند. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر دهان شویه کلرهگزیدین گلوکونات 2/0% در پیشگیری از بروز پنومونی مرتبط با تهویه مصنوعی دیررس و اثر متقابل آن با شدت بیماری بود.
    روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 80 بیمار تازه بستری شده در بخش مراقبت ویژه عمومی بیمارستان لقمان حکیم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه مداخله دو بار در روز دهان شویه کلرهگزیدین و گروه کنترل دوبار در روز دهانشویه با سرم نمکی دریافت کردند. پنومونی به وسیله نسخه تعدیل شده معیار بالینی پنومونی تشخیص داده شد. از آزمون های مجذور کای، دقیق فیشر و تی زوجی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    25/16% کل بیماران به پنومونی دیررس مبتلا شدند (به ترتیب 5 و 25% در گروه های مداخله و کنترل). آزمون دقیق فیشر اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر ابتلا به پنومونی دیررس نشان داد (05/0>p). میانگین نمره شدت بیماری در گروه کلرهگزیدین 41/26 و در گروه سرم نمکی 95/23 بود که از نظر آماری اختلاف معنی داری داشتند (001/0>p). بیماران با شدت بیماری بالاتر در گروه کلرهگزیدین به پنومونی مبتلا نشدند.
    نتیجه گیری
    پاکسازی انتخابی دستگاه گوارش با دهان شویه دو بار در روز محلول کلرهگزیدین در پیشگیری از پنومونی تفاوتی با سرم نمکی ندارد، اما می تواند سبب کاهش بروز پنومونی دیررس شود و در بیماران با وضعیت جسمانی بدتر موثر است.
    کلیدواژگان: پنومونی مرتبط با تهویه مصنوعی دیررس، شدت بیماری، دهان شویه، کلرهگزیدین
  • محمدرضا محمدحسنی، بهناز فراهانی، علیرضا ظهور، شهناز پناهی آذر صفحه 87
    اهداف
    طبق تعریف اورم، مراقبت از خود، رفتارهای آموخته شده ای هستند که شخص برای حفظ یا ارتقای زندگی، سلامتی و خوب بودن و پیشگیری و درمان بیماری انجام می دهد. خودمراقبتی می تواند نقش بسیار موثری در اداره افراد مبتلا به بیماری های مزمن از جمله بیماری عروق کرونر داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین توان خودمراقبتی و ارتباط بین توان خودمراقبتی و برخی متغیرها در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 307 فرد 40 ساله یا بالاتر مبتلا به بیماری عروق کرونر که در فاصله زمانی تیر الی آبان سال 1388 به بیمارستان 502 ارتش در تهران مراجعه نمودند به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها مصاحبه بود که با استفاده از ابزار «تمرین توان مراقبت از خود» و پرسش نامه «فاکتورهای وضعیتی پایه» انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 14 و روش های آماری توصیفی و آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین توان خودمراقبتی واحدهای پژوهش 62/12 ± 13/59 بود. فاکتورهایی از قبیل جنسیت، سن، اشتغال، سطح تحصیلات و درآمد ارتباط معنی داری با توان خودمراقبتی نداشتند (05/0نتیجه گیری
    توان خودمراقبتی بیماران مبتلا به اختلالات عروق کرونر در سطح متوسط است و توان خودمراقبتی و سلامتی افراد متاثر از فاکتورهای وضعیتی پایه نیست.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، پرستاری، نظریه اورم، توان خودمراقبتی
|
  • Salari A., Mohammadnejad E., Vanaki Z., Ahmadi F Page 45
    Aims
    Restoring the vital functions of heart and lung and the efforts to establish circulation and respiration are among the most important measures of professional resuscitators in health centers. The aim of this study was to investigate the rate of survival and the outcomes of cardio pulmonary resuscitation in educational hospitals of Tehran.
    Methods
    This cross-sectional longitudinal study was conducted during 5 months; in 3 educational and university selected hospitals on 250 patients underwent cardiopulmonary resuscitation procedure. Data were collected with standard form of recording resuscitation cases in hospital (Utstein) including various variables such as age, sex, working shift, location of arrest, cause of arrest, initial cardiac rhythm, short and long term resuscitation outcomes. Data were analyzed with SPSS 14 statistical software and descriptive and inferential statistical tests (Chi-square and logistic regression).
    Results
    59.6% of participants were male and the average age of total sample was 57.17±21.10 years old. 64.4% of CPR attempt was unsuccessful and were led to patients’ death. 28.4% of cases were successful in Short-term. Only 7.2% of studied cases had long-term survival after resuscitation procedure and were discharged from hospital.
    Conclusion
    More attention to the chain of survival and causes of success and failure of cardiopulmonary resuscitation and addressing the predictors of the success of cardiopulmonary resuscitation seem necessary.
  • Rafii F., Mohammadi Fakhar F., Jamshidi Orak R., Inanloo M Page 51
    Aims

    The frequency of severe burn and the results of this injury in the form of death, mortality, illness and social and economical costs on society is an acceptable justification for special attention to the burn victims by health experts. This study was conducted to investigate the effect of jaw relaxation on dressing pain intensity of burn patients.

    Methods

    This study was a randomized clinical trial. One hundred patients referred to Shahid Motahari Burn Center in Tehran within July to December, 2009 were selected by convenience sampling and were randomly assigned to either experimental or control groups using minimization method. The experimental group practiced jaw relaxation technique for 20 minutes before entering dressing room. Data were collected using Visual Analogue Scale (VAS) and analyzed by SPSS 17 and independent t-test.

    Results

    The mean burn dressing’ pain intensity score in experimental group was 45.93±24.97 and in control group was 48.05±25.61.There were no significant difference between the pain intensity after dressing in both experimental and control groups (p=0.676).

    Conclusion

    Regarding to ineffectiveness of jaw relaxation on burn dressing’s pain intensity, it is suggested that further relaxation practice sessions be held and continued in the dressing room and also the effect of this technique on residual, penetrating and procedural pain of burn patients be examined and compared.

  • Kouhestani H. R., Baghcheghi N., Rezayee K Page 57
    Aims

    Medical emergency students are subjected to the risk of occupational exposure to blood-borne viruses following needle stick/sharp object injuries (NSIs/Sis) and blood / body fluids exposures. The goal of this study was to determine the frequency and the features of contaminated NSIs/Sis and blood/body fluids exposures among emergency medical technicians students.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in Arak University of Medical Sciences in 2009. 52 medical emergency students were participated in the study. Data collection tool was a bipartite researcher-made questionnaire. The first part was related to individual characteristics and demography and the second part was related to the frequency and causes of needle stick/sharp object injuries contaminated with blood and blood / body fluids exposures and the performance of students during injury incidence.

    Results

    32.7% and 13.46% of the subjects had experienced at least one contaminated NSI and blood / body fluids exposures in the last term, respectively. Only 41/17 % and 16/66 % of the students who had experienced NSIs and blood / body fluids reported all exposures, respectively. The most common procedure leading to these injuries was catheter insertion. The first measure taken by the most students following the injury was washing the injury location.

    Conclusion

    The amount of NSIs and blood/body fluids exposure is high among medical emergency students and also the performance of some of them after incidence is not appropriate. More education programs should be planned and performed for medical emergency students in order to increase their awareness about prevention from these injuries and their resulting hazards and the subsequent actions and measures.

  • Zand S., Rafiei M Page 63
    Aims
    Since there are disagreements about the relationship between the duration of hospitalization and complications outbreak and the causes of mortality, this study was conducted to investigate the epidemiology of causes of hospitalization, complications and mortality of the hospitalized patients in the intensive care unit (ICU) of Central province’s hospitals.
    Methods
    In this descriptive cross sectional study, 981 patients who were admitted in the Central provinces’ ICUs in 2008 were selected as the participants of the study. The patients’ neurologic, respiratory, hemodynamic conditions, vital signs and physical injuries were analyzed and recorded in the check list. At the time of patients’ release or death, the final analysis was done in terms of the symptoms and signs of the disease. Data were analyzed using SPSS 11 statistical software and logistic regression, probability ratio and chi square tests.
    Results
    The most common cause of death was a cardiac arrhythmia (28. 1%). The most prevalent cause of hospitalization was accident (12.6%) and coma (12.1%). The dominant complication among the respiratory complications was infection in all ICUs. The average hospitalization duration of studied patients was 7 days.
    Conclusions
    Accident and heart diseases were the most common causes of death in ICU.
  • Hojjat M., Zahadatpour Z., Nasr Esfahani M Page 69
    Aims
    Improving the adequacy of dialysis is the main factor for reducing complications and mortality in dialysis patients. According to different researches, music affects physiologic factors. But there is not any research that reveals the effect of music on dialysis adequacy. This study was conducted to compare the effect of the voice of the Koran with normal sound, silent, Arabic and Iranian music on adequacy of dialysis.
    Methods
    This clinical trial study was conducted by participation of all chronic renal failure final phase patients admitted in haemodialysis ward of Jahrom’s Motahari hospital in 2008. 68 patients were selected by purposive or goal-oriented method. Data were collected using Glak & Stark religious measuring questionnaire. Interventions were done in 5 stages. Normal situation, lilt or rhythmic voice of Koran (Yasin: 1-83), Iranian music (30 minute), Arabic music (30 minute) and silent situation. All variables affecting adequacy of dialysis in all intervention sessions were homogenized. Dialysis adequacy was compute by kt/v formula. Data were analyzed using Chi square, Paired T test and ANOVA test.
    Results
    Means of dialysis adequacy calculated by 0.963 ± 0.757 kt/v, 51.6 ± 87.9 URR and 0.484 ± 0.121 PRU formulas. No significant difference was observed in 5 groups by ANOVA test (p>0.05). Normal situation had the best dialysis adequacy.
    Conclusion
    No one of the situations had impact on dialysis adequacy; although the calculated adequacy by kt/v formula in the Koran sound-using situation shows an improvement increase which is not significant.
  • Hojjati H., Taher N., Akhondzade G., Heydari B., Sharifnia S. H Page 75
    Aims
    Religious beliefs are important factor in mental supporting of patients. In order to feel more comfort and gain a new power to move toward more accommodation with disease, one should rely on the power of God. Religious practices, prayer and benediction not only affect emotional states of individual but also his physical quality and sometimes within a few moments or a few days improve the physical illness. This study was conducted to evaluate the rate of resorting to God in hemodialysis patients.
    Methods
    In this single-group single-phase descriptive cross-sectional study, 245 dialysis patients referred to the hemodialysis center of Golestan province were selected based on purposive or goal-oriented sampling method. Information was collected through prayer Meraviglia frequency questionnaire. Data were analyzed using SPSS16 and Friedman test and descriptive statistics
    Results
    The rate of resorting to prayer was 173.9 ± 9.8%. 98.4% of subjects used prayer in a high level. The score of prayer frequency was 6.6 ± 95.2, previous experience pray was 64.9 ± 4.6 and the attitude of prayer was 31.8 ± 3.1. With respect to prayer frequency 44.5% of subjects constantly thanked God for his favor and 42% were also continuously demanded the help of Allah. Regarding previous prayer experience, 88% of patients in the past believed that “sometimes, God heals patients”. With regard to attitude, 40% of subjects agreed that God took care of them. Significant relationship between prays’ aspects was observed (p<0.01).
    Conclusion
    Resorting to prayer in hemodialysis patients is at a high level.
  • Ranjbar H., Jafari S., Kamrani F., Alavi Majd H., Yaghmayee F., Asgari A Page 81
    Aims
    The respiratory-digestive mechanism colonization and aspiration of contaminated secretions to the lower respiratory tract are two main processes in creating pneumonia associating with artificial ventilation. This study was conducted to determine the effect of chlorhexidine gluconate 0.2% oral rinse in preventing from pneumonia associated with delayed artificial ventilation and its interactive effect with disease severity.
    Methods
    In this clinical trial study, 80 patients newly admitted in the general intensive care unit (ICU) of Loqman-e-Hakim hospital were selected randomly and assigned in two groups. Patients of experimental and control groups received daily twice chlorhexidine oral rinse and normal saline oral rinse, respectively. Ventilator associated pneumonia was diagnosed by Modified Clinical Pulmonary Infection Score (MCPIS).
    Results
    The overall incidence of late VAP was 16.25% (5 VS 25% in experimental and control groups, respectively). Fisher’s exact test showed a significant differences between two groups (p<0.05). Average score of illness severity in chlorhexidine group was 26.41 while in normal saline group was 23.95 that implied a significant statistical difference (p<0.001). Patients with higher severity of illness didn’t develop VAP in chlorhexidine group.
    Conclusion
    Selective decontamination or cleaning of digestive tract with chlorhexidine oral rinse twice a day does not differ from normal saline in prevention of ventilator associated pneumonia, but can reduce the late onset of ventilator associated pneumonia and is effective in patients with more severe condition.
  • Mohammad Hassani M. R., Farahani B., Zohour A. R., Panahi Azar Sh Page 87
    Aims
    According to Orem’s definition, self care involves those learned behaviors that individuals perform in order to preserve or promote their life, health, well being and prevention or treatment of their disease. Self care can play an effective role in the management of individuals with chronic diseases including coronary artery disease. The aim of this study was to determine the self-care ability and the relationship between self-care ability and some variables in individuals with coronary artery disease.
    Methods
    In this analytical- descriptive study, 307 individuals, 40 or older with coronary artery disease, referred to the military 502 hospital of Tehran between July and November in 2009, were selected through a goal-oriented or purposive sampling method. The data was collected through an interview by using the “self-care ability practice” and a “basic conditioning factors “questionnaire. Data were analyzed using SPSS 14 software and descriptive statistical methods and one-way ANOVA.
    Results
    The self- care ability mean was 59.13 ±12.62. Factors including sex, age, occupation, education and income level had not a significant relationship with self-care ability (p>0.05).
    Conclusion
    Self-care ability of individuals with arterial coronary disorders is in moderate level and self-care ability and health are not affected by basic conditioning factors (socio demographic).