فهرست مطالب

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1383)

  • پژوهش های مدیریت در ایران
  • تاریخ انتشار: 1383/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر، سعید صفری صفحه 1
    در این مقاله با توجه به ضرورت بحث ارزیابی عملکرد و دستیابی به تعالی عملکرد سازمانی، سعی شده با ترکیب دو رویکرد کیفی و کمی در ارزیابی، مدلهای برگرفته از مدیریت کیفیت جامع تحت عنوان مدلهای تعالی سازمانی و مدلهای ریاضی تحلیل پوششی داده ها، مدلی برای تعالی سازمان ارائه گردد که ضمن دارا بودن مزایای هر دو روش، معایب آنها را به حداقل ممکن برساند. در این پژوهش با بررسی مدلهای تعالی سازمانی معیارهای مناسب جهت ارزیابی عملکرد و تعالی سازمانی شناسایی می شوند و سپس همین معیارها و عناصر در رویکرد تحلیل پوششی داده ها که بیشتر با استفاده از ورودی و خروجی های ملموس)نهاده ها و ستاده ها) به ارزیابی سازمانها می پردازد، مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تعالی سازمانی، ارزیابی عملکرد
  • مدل انتخاب تامین کننده استراتژیک جهانی در زنجیره تامین (صنعت خودرو ایران)
    عباس مقبل با عرض، غلامرضا گودرزی صفحه 2
    بی شک یکی از آثار مهم تحولات قرن بیستم در محیط تجاری و تولیدی، جهانی شدن است. رقابت افزایش یافته و رقبای متعددی در همه نقاط جهان مشغول رقابت در مرزهای ملی و بین المللی هستند. در شرایط کنونی، تولید از یک تصمیم محدود و در قلمرو ملی فراتر رفته به مرزهای جهانی و در حد یک تصمیم استراتژیک تبدیل شده است. اگر در بازاریابی، بازار برابر مشتری تعریف شود و بازار نیز در حد جهانی باشد، مشتری نیز مشتری جهانی است و دیگر کمتر در محدوده ملی تعریف می گردد. در این عرصه، اساس رقابت و تولید نیز تغییر کرده و ظهور شرایط جهانی شدن تولید، شرکتهای تولیدی را وادار ساخته تا به عملیات تولیدی با توجه به دیدگاه های جهانی بیندیشند و ارزیابی مجددی در نگرش به رقابتهای بین المللی داشته باشند. مقاله حاضر به بررسی یکی از مهمترین ابعاد این مساله، یعنی انتخاب تامین کننده با در نظر گرفتن دو نکته اساسی 1) دارا بودن ابعاد تولید در مقیاس جهانی و 2) همکاری استراتژیک پرداخته و سعی دارد تا با ارائه مدل کاربردی تحت عنوان”مدل انتخاب تامین کننده استراتژیک جهانی“و آزمون آن در صنعت خودروسازی کشور، پاسخ یکی از اساسی ترین سؤالات پیش روی مدیران صنعتی کشور را فراهم کند. این سؤال اساسی این است که: کدام تامین کننده در زنجیره تامین شرکت انتخاب گردد تا توان رقابتی مجموعه شرکت در ابعاد تولید جهانی افزایش یابد؟
    کلیدواژگان: تامین کننده استراتژیک، تولید در مقیاس جهانی، همکاری استراتژیک، مدل انتخاب تامین کننده استراتژیک جهانی
  • حسین اعتمادی، باقر شمس زاده صفحه 35
    هزینه یابی دقیق محصولات، و ارائه اطلاعات و گزارشهای مناسب و قابل اطمینان برای تصمیم گیری های اقتصادی، هدف سیستمهای هزینه یابی است؛ اما، گزارش حسابرسان مستقل نشان می دهد که بسیاری از شرکتهای تولیدی، به ویژه شرکتهای دولتی، فاقد روش های مناسب هزینه یابی هستند. برای تشخیص نارسایی سیستم هزینه یابی این شرکتها، دو شرکت فعال در صنعت فولاد برگزیده شد و فرایند عملیات و شیوه عمل قسمتهای مختلف آنها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج مطالعات نشان می دهد که سیستم حسابداری صنعتی شرکتهای مورد مطالعه در مقایسه با یک سیستم مطلوب به علت نبود راهکارهای مناسب گردش عملیات، نبود حسابهای مرتبط با فرایند تولید، نبود اطلاعات صحیح ظرفیت خطوط تولید، عدم شناسایی رفتار هزینه ها، عدم استفاده از مبناهای مناسب تخصیص هزینه های سربار، عدم استفاده از مکانیزم بودجه ای مرتبط با فهرست حسابها، عدم محاسبه و ثبت انحرافها، و عدم تهیه گزارشهای مدیریتی قابل اتکا در فاصله های زمانی معین مناسب نیست.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، سیستم حسابداری صنعتی، صنعت فولاد ایران، _ هزینه یابی محصول
  • علی رضاییان، مهدی بابای اهری صفحه 81
    بررسی ادبیات «مدیریت تغییر» پیش نیازهایی را برای تغییر موفقیت آمیز پیشنهاد می کند، ولی نحوه دستیابی به آنها را ارائه نمی دهد. در صورتی که این گونه پیش نیازها در برنامه تغییر گنجانده نشوند، فراگرد تغییر با «مقاومت» مواجه شده، به شکست می انجامد. برخی از صاحبنظران استدلال می کنند که در مقاومت مزایایی نهفته است، ولی عدم وجود مدلها و تئوری های مدیریت تغییر، مانع استفاده از مقاومت می شود. یکی از تئوری هایی که مقاومت را عنصری لازم و مثبت می داند و استدلال می کند که مدیران باید مقاومت را تشخیص داده آن را برای آزمودن و آماده سازی راهبردها و گزینه های تغییر مورد استفاده قرار دهند تا اجرای موفقیت آمیز و تمام عیار فراگرد تغییر را فراهم آورند «تئوری محدودیتها» است.
    هدف این مقاله شرح مختصر تئوری محدودیتها و نحوه به کارگیری آن در مدیریت تغییر است. همچنین نحوه شناسایی انواع گوناگون مقاومت در برابر تغییر و چگونگی کنترل آنها در چارچوب این تئوری توضیح داده می شود و در نهایت مدل بهره گیری از تغییر رفتار با استفاده از ابزار فراگرد تفکر این تئوری طراحی می شود.
    کلیدواژگان: تئوری محدودیتها، تغییر رفتار، فراگرد تفکر، مقاومت، رفتار سازمانی
  • عبدالحمید شمس صفحه 107
    اگر «تعادل» در سیستمهای اجتماعی را توزیع بهینه منابع سیستم میان «بازیگران و اعضای نظام» بدانیم، به گونه ای که اکثر آنها ضمن پذیرش جایگاه خویش برای تداوم کارکرد و بازده بهتر سیستم فعالیت کنند، در چنین نظامی«ثبات» طبیعتا عبارت است از عدم وقوع مستمر و مکرر حوادث، رفتارها و تحریکاتی که می توانند کارکرد یاد شده را مورد تردید قرار دهند.
    با پیدایش روز افزون «سیستمهای بی ثبات کننده» در قرن بیست و یکم، ثبات نظامهای اجتماعی همواره در خطر نابودی است، به طوری که آنها گاهی اوقات برای گریز از «شوک و تزلزل» نیازمند بازسازی و تغییر هستند. در اینجا چند سؤال مطرح می شود:آیا همه سیستمهای انسانی، ثبات خود را در تغییر می یابند؟
    آیا تغییر و اصلاحات، تمام قسمتهای یک سیستم اجتماعی را متزلزل می سازد؟
    آیا می توان چنان که ژ. شوالیه گفته، این سیستمها را به «تک ثباتی» و «دو ثباتی» و یا به قول آشبای به چند ثباتی، تقسیم کرد؟
    به نظر ژ. شوالیه نظامهای تک ثباتی که تنها بر «ثبات ساختاری» تاکید دارند، زمینه های پذیرش اصلاحات را دارا هستند، چرا که ثبات خود را در «بر هم زدن موقت» سکون عناصر درونی می یابند، در حالی که نظامهای دو ثباتی از قابلیت تغییر پذیری کمتری برخوردار هستند و در مقابل تغییر مقاومت می کنند؛ اما این امکان نیز وجود دارد که «رهبریت» سیستم برخی از زیر سیستمهای خود را در معرض تغییر قرار دهد و در برخی دیگر به «حفظ وضعیت موجود» بپردازد. دنبال کردن تحقیق درباره این گونه مقولات نویسنده را به فرضیه ای رسانده است که عنوان آن «ثبات در بحران» است. بر این اساس، محاصره یک سیستم اجتماعی توسط «سازمان های بی ثبات کننده» و قطع نسبی ارتباطات آن با محیط، موجب «داغ شدن» آن و پیدایش فضای بحرانی در درون آن می گردد.
    در چنین فضایی فقط عناصری که از بحران ارتزاق می کنند، می توانند با حفظ این وضعیت و «ارتزاق از عدم کارکرد نظام» ثبات خود را حفظ کنند. البته در صورتی که منابع سیستم، حداقل به صورت محدود استمرار یابد.
    کلیدواژگان: تعادل در نظام اجتماعی، نظام تک ثباتی، نظام دو ثباتی، هم پایداری
  • مجید صباغ کرمانی، لطفعلی عاقلی صفحه 127
    همکاری و تعاون بین انسانها از گذشته های دور تاکنون به شیوه های مختلف وجود داشته است. تعاونی ها به شکل نوین در پاسخ به نابسامانی های ناشی از وقوع انقلاب صنعتی ایجاد شدند. عدم کارایی کامل بازار و نهاد دولت به دلایل مختلف، لزوم تشکیل بخش سوم اقتصاد که تعاونی ها را دربر دارد توجیه پذیر ساخته است. این مقاله در پی پاسخ به این سؤالات است که علل شکل گیری تعاونی ها کدامند؟ بخش سوم اقتصاد چیست؟ و تعاونی ها چه نقشی در ابعاد کلان اقتصادی دارند؟
    کلیدواژگان: بخش سوم اقتصاد، تعاونیها، شکست دولت، شکست بازار
  • هایده متقی، عزیزاله معماریانی صفحه 181
    امروزه ماشین آلات متعددی جهت تولید محصول در صنایع الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه بالا بودن هزینه سرمایه گذاری ماشین آلات مونتاژ کننده قطعات الکترونیکی، چگونگی افزایش راندمان آنها از مسائل مهم در این صنایع محسوب می شود. در این مقاله سعی شده با مطالعه نحوه عملکرد ماشین آلات همزمان اکسیال و بریج زنی، ابتدا مدل ریاضی برنامه ریزی خطی برای بهبود راندمان ماشین آلات فوق مطرح شود و سپس با ارائه یک مدل ابتکاری، تسهیلات لازم به منظور حل مسائل واقعی فراهم گردد. آنگاه نتایج حاصل، بر روی محصولات متفاوت مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الکترونیک، راندمان، همزمان، ماشین آلات، بهبود
|
  • Adel - Azar_Saeed - Safari Page 1
    Regarding necessity of performance evaluation an business excellence achievement, this paper is trying to present a business excellence model (BEM) through the combination of two qualitative and quantitative approach to evaluation which are the models taken from total quality management (TQM) and data envelopment analysis (DEA). The model discussed covers all the advantages of the two models and reduces the defficiencies as mach as possible. By reviewing BEMs, in this research, the appropriate crieria for performance evaluation and business excellence are identified and also applied in DEA, which by using tangible inputs and outputs evaluate the organzations.
  • The Model of a Global Strategic Supplier Selection in Supply Chain (Case of Iran Automotive Industry)
    Abass Moghbel Baarz_Gholamreza - Goudarzi Page 2
    The Model of a Global Strategic Supplier Selection in Supply Chain (Case of Iran Automotive Industry) Globalization is one of the important changes in the 21 century that increased competitions around the world in national, local and international tread and business. Thus production transferred from a national and limited decision to a global and strategic issue. Many competition rules and foundations were changed and redefined in the new situation. This paper studies one of the important aspects of this problem, that is supplier selection, considering two points: 1)world class manufacturing (WCM) conditions, 2)Strategic cooperation. We designed a new model that can select a global strategic supplier, which is tested in Iran auto motive industry supply chain management. This model is very suitable for Iran and other similar countries, and tries to find a suitable answer to this key question, that our managers: is faced with Which supplier should be selected as a part of our supply chain, to improve company company ability, at global production dimansions This model is called»Mogbel – Goudarzi global strategic supplier selection model «or» strategic diamond«.
  • Hossein - Etemadi_Bagher Shamszadeh Page 35
    Calculating the cost of product precisely and presenting reliable information and reports for economic decision making are the objectives of cost accounting systems. But, the independent auditors reports reveal that most of the manufacturing companies, especially state companies, do not possess suitable methods for cost accounting of products. To identify the insuficiencies of cost accounting systems of these companies, two companies, involved in steel industry were selected and operation process as well as working methods of their different part were examined. The results show that the cost accounting system of the selected companies, compared to a suitable accounting system is very in appropriate. The reasons of its inappropriateness are absence of proper procedures for production cercufation, absence of accounts related to production process, absence of correct information a bout the capacity of production lines, inability to recognize costs behavior, not using proper bases for over head allocations, not using budget mechanism related to list of the bills, not colwlating and registering variances and not preparing reliable managerial reports at certain periods of time.
  • Ali - Rezaian_Mahdi - Babay Ahari Page 81
    A survey of the»change management literature «shows numerous prerequisites for a successful change, but reveals very little a bout how it can be achieved. If such prerequisites are not included in a change program, the change process will be encountered by what is often termed» resistance to change «, and ended in failure and frustration. Some scientists and practitioners argue that there is utility in resistance, but lack of change management models and theories actually impede to use the resistance advantages.» The Theory of Constraints (TOC) «is one of the theories views resistance as a necessary and positive element in any change process, arguing that managers need to identify resistance and use it to test and hone change strategies and action plans, to acheive a full and successful change implementation. The purpose of this article is to briefly describe TOC and its application in change menagement Also how to identify the various types of resistance against change and how to control them is described and handled within the framework of TOC Finally, by using thinking process tools of this theory, the utilizing model of behavior change is designed.
  • Abdolhamid, Shams Page 107
    If»equilibrium «in social systems is recognised as optimum distribution of the system sources among» actors and system members «and the majority of them accept their position for continuity of function and getting a better output of the system,» stability «of this system is underestood as nonoccurrance of repeated accidents, behaviours and stimulations which can cast doubt on the function of that system. With the increasing emergence of ›› destabilizer systems‹‹ in the 21 centery, the stability of social systems is always expose to annihilation. So that to avoid» shokes«and unsteadiness these systems need to be reconstructed and changed perpetually. In this relation some questions can be propounded: 1) Can all human systems obtain stability through change? 2) Do changs and reforms destabilize all aspects of social systems? 3) Is it possible to divide these systems to ››monostable‹‹ and ››distable‹‹ systems as J. C hauvallier pointed out or to ››multistable‹‹ as Ashby argued? J. Chauvallier discussed that monostable systems, emphasizeing on »structural stability «are capable of self-improvability because they find their stability in temporary unsettling of elements internal stasis, while distabile systems are less capable of change and resist it. But there is a probability that leadership of system exposes some of its subsystems to change and maintains current status in others. Following to study a bout these subjects the writer derived and called it» stability in crisis «. Based on this hypothesis, when a social systemed by» destabilizer organizations«and its communication with the environment is cut, these increase its entropy and creat a critical atmosphere inside it. In such a situation only those elements maintain themselves wkind can cope better with crisis Of course this phenomenon happens when systems‘ sources continue in a limited form.
  • Majid - Sabbagh Kermani_Lotfali - Agheli Page 127
    Cooperation among human beings have existed in different forms from past centuries till now. The modern cooperatices have been formed in response to disorders due to the occurrence of industrial revolution. Inefficiency of market and government for various reasons, justifies the formation of the third sector of economy (including cooperatives). This paper aims to answer the following questions:What are the reasons for the formation of cooperatives? What is the thire sector of economy? What are the roles of cooperatives in macroe conomy?
  • Hayedeh - Mottaghi_Hayedeh Mottaghi Page 181
    Nowadays mumerous machines are used for production in electronic industries. Considering the high cost of in vest ments on these machines, how to increase their productivity is an important problem in thiese industries. In this article it is tried that with, studying the functions of concurrent machines such as Axial and Jumper Wire first we present a linear programming mathematical model to optimize these machines’ productivities and then with suggesting an heuristic model, we provide necessary facilities to solve a real problem. We also study the results of our findings on the Axial and Jumper Wire Machines in a factory.