فهرست مطالب

فصلنامه پوست و زیبایی
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرهوشنگ احسانی، مصطفی میرشمس شهشهانی، زهرا حلاجی، پدرام نورمحمدپور صفحه 1
    زمینه و هدف
    سومین تومور شایع در میان مراجعان به متخصصان پوست کراتوز اکتینیک می باشد. در میان شایع ترین درمان های در دسترس درمان های موضعی شامل -5- فلوئورویوراسیل (FU-پنج) قرار دارند. با توجه به عوارض جانبی ناشی از فلوئورویوراسیل موضعی، هدف این مطالعه مقایسه دو روش استفاده موضعی از فلوئورویوراسیل از نظر پاسخ به درمان و عوارض جانبی است.
    روش اجرا: بیماران مبتلا کراتوزاکتینیک تایید شده از سوی پاتولوژی که با معیارهای ورود به مطالعه مطابقت داشتند انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه فلوئورویوراسیل موضعی را به صورت روزانه وگروه دیگر به صورت یک روز در میان مورد استفاده قرار دادند. دو هفته بعد از پایان دوره درمان یک ماهه، میزان کاهش، در ضایعات و درد ناشی از درمان توسط دو متخصص پوست عضو هیئت علمی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    38 بیمار، شامل 23 مرد و 15 زن، مورد بررسی قرار گرفتند. در گروهی که یک روز در میان مورد درمان قرار گرفتند میزان عوارض جانبی به صورت معنی داری کم تر بود اما اثر درمانی در دو گروه تقریبا در یک حد قرار داشت.
    نتیجه گیری
    استفاده یک روز در میان از فلوئورویوراسیل یک جایگزین قابل قبول برای استفاده روزانه از آن است بدون این که اثر درمان به صورت معنی داری مورد تغییر قرار دهد.
    کلیدواژگان: 5، فلوئورویوراسیل، کراتوز اکتینیک، درمان
  • زهرا دلاوریان، نوشین محتشم، عباس جوادزاده بلوری، شهاب باباکوهی، بردیا صدر، محمدتقی شاکری، کامبیز کامیاب حصاری*، فرناز بیدارم صفحه 7
    زمینه و هدف

    لیکن پلان دهانی نوعی بیمار التهابی پوستی – مخاطی مزمن است که به صورت یک پیش بدخیم تعریف می شود.
    (Matrix metalloproteinase-2(MMP-2و Matrix metalloproteinase 9 (MMP-9 پروتئینازهایی هستند که تهاجم سلول های تومورال به بافت هم بند را تسهیل می کنند و در ضایعات پیش بدخیم و بدخیم بیش از حد معمول ظاهر می شوند. هدف از این مطالعه تعیین بیان نشان گرهای مهارکننده بافتی ماتریکس متالوپروتئیناز 9 و 2 (9 و MMP-2) در لیکن پلان دهانی اروزیو و لیکن پلان غیراروزیو و هیپرپلازی آماسی به روش ایمونوهیستوشیمی بود.
    روش اجرا: در این مطالعه مقطعی، 39 بلوک مربوط به لیکن پلان دهانی غیراروزیو (با و بدون دیسپلازی)، 36 نمونه لیکن پلان دهانی اروزیو (11مورد دیسپلاستیک و 25 مورد بدون دیسپلازی)، 32 بلوک مربوط به هایپرپلازی آمازسی و 6 بلوک مربوط به بافت نرمال از آرشیو بخش آسیب شناسی دانشکده دندانپزشکی مشهد انتخاب و به روش ایمونوهیستوشیمی با نشان گرهای MMP-2 و MMP-9 رنگ آمیزی شد. به منظور مقایسه آماری از آزمون های Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی Spearman استفاده شد.

    یافته ها

    بیش ترین میانگین MMP-2 و MMP-9 (در کل ضخامت اپیتلیوم) در لیکن پلان اروزیو دیسپلاستیک مشاهده شد (به ترتیب: 6/31±1/68، 73/3±5/94). میزان بیان MMP-9 در انواع لیکن پلان اروزیو در قیاس با لیکن پلان غیراروزیو درهمه لایه ها (001/0 >P) و در مورد MMP-2 در لایه بازال-پارابازال وخاردار (به ترتیب: 008/0=P و 001/0>P) تفاوت معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    افزایش خطی بروز این مارکرها از سمت مخاط نرمال تا لیکن پلان دهانی اروزیو بیان گر تفاوت در رفتار بیولوژیک لیکن پلان دهانی غیراروزیو و اروزیو است. بنابراین می توان گفت لیکن پلان دهانی اروزیو، پتانسیل پیش بدخیمی بیش تری از لیکن پلان دهانی غیراروزیو دارد.

    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، مهارکننده بافتی ماتریکس متالوپروتئیناز
  • محمدعلی نیلفروش زاده، الهه هفت برادران، کتایون طائری صفحه 14
    زمینه و هدف
    وجود 100000-70000 مورد عفونت با (Human Immunodeficiency Virus (HIV در ایران تخمین زده می شود. مهم ترین عامل انتقال عفونت در ایران، تزریق مواد مخدر است. گسترش سریع این بیماری تاییدی بر لزوم تشخیص سریع آن است. در حدود 90 درصد بیماران مبتلا به HIV نشانه های مختلف پوستی این بیماری را بروز می دهند. بنابراین شناخت این نشانه ها کمکی در تشخیص زودرس بیماری است.
    روش اجرا: بیماران مبتلا به عفونت HIV که دارای ضایعه پوستی بودند به مرکز تحقیقات پوست و سالک ارجاع شدند و توسط کارورز همکار طرح، مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات آنها در فرم جمع آوری اطلاعات وارد شد وسپس برای معاینه تکمیلی به متخصص پوست مجری طرح ارجاع داده شدند و نتایج معاینه از قبیل نوع ضایعه، محل ضایعه و مدت زمان ظهور در چک لیست مربوط ثبت شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 50 بیمار مورد بررسی قرار گرفته و 42 بیمار انتخاب شدند. شیوع نشانه های پوستی به قرار زیر است: هریس زوستر با23.8%، درمانتیک سبورتیک با 14.3%، هایپرپیگمانتاسیون با 19.0%، کاندیدا دهانی – حلقی با 28.0%، فولیکولیت با14.3%، ضایعات قارچی با 4.7%، زگیل با4.7%، سارکوم کرم کاپوزی با2.4%، و ضایعات دارویی با2.4%، 75% بیماران مبتلا به هایپرپیگمانتاسیون از طریق همسر و 25% از طریق تزریق آلوده شده اند. 33% بیماران مبتلا به فولیکولیست از طریق تزریق، 33% از طریق انتقال خون و 33% از طریق رابطه جنسی آلوده شده اند.
    نتیجه گیری
    با انجام این مطالعه، لزوم توجه به علایم پوستی در مبتلایان به عفونت HIV/AIDS و شناسایی به موقع آنها و انجام اقدامات تشخیصی و درمانی مقتضی مشخص شد.
    کلیدواژگان: عفونت های مقاربتی، اچ، آی، وی، کاندید یاز دهانی - حلقی
  • شیوا گل محمدزاده، محمودرضا جعفری*، حسین حسین زاده، فاطمه ایمانی صفحه 20
    زمینه و هدف

    زعفران در طب سنتی کاربردهای فراوان دارد. زعفران دارای ظرفیت جذب اشعه فرابنفش است هدف از این مطالعه، تهیه تعیین خصوصیات و بررسی آثار ضدآفتاب نانولیپوزوم های حاوی عصاره زعفران و سافرانال موجود در زعفران بود.
    روش اجرا: فرآورده ها شامل نانولیپوزوم های تهیه شده از عصاره هیدروالکلی کلاله زعفران با غلظت های 2، 4، 8 %و هم چنین نانولیپوزوم های حاوی سافرانال یا غلظت های 25/0، 0.5 و 1%بود.لوسیون استاندارد هموسالات 8%نیز براساس استاندارد FDA به منظور تعیین SPF و مقایسه صحت روش تهیه شد. SPF فرآورده های تهیه شده به روش برون تن حلال رقیق شده با استفاده از معادله Mansur و همکاران و اندازه گیری جذب، به دست آمد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که SPF نانو لیپوزوم های حاوی عصاره زعفران 8%به صورت معنی داری بیش تر از SPF ماده ضد آفتاب استاندارد هموسالات با غلظت مشابه 8%است. این نتیجه نشان می دهد زعفران می تواند به عنوان یک عامل ضد آفتاب عمل کند.این مطالعه هم چنین نشان داده SPF جز سافرانال موجود در زعفران با غلظت0.5%و 1%به صورت معنی داری بزرگ تر از SPF ماده ضد آفتاب استاندارد هموسالات با غلظت 8%است. این نتایج نشان می دهد سافرانال موجود در زعفران دارای اثر ضد آفتابی بسیار بیش تر از ماده استاندارد هموسالات است. بنابراین جز سافرانال موجود در زعفران در صورت انکپسوله شده در لیپوزوم می تواند با غلظت بسیار کم اثر ضد آفتاب قابل توجهی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که نانولیپوزوم های حاوی عصاره زعفران می تواند به عنوان یک جاذب اشعه فرابنفش و ضد آفتاب طبیعی استفاده شود. همچنین با استفاده از نانولیپوزوم های حاوی سافرانال موجود در زعفران می توان با غلظت های بسیار کم به SPF بالایی دست یافت.

    کلیدواژگان: چین و چروک، رادیوفرکانسی، جوان سازی پوست
  • حسین طباطبایی، شهاب باباکوهی*، ماکان ره شناس صفحه 28
    زمینه و هدف

    تقاضای درمان چین و چروک صورت رو به افزایش است. در سالیان اخیر، رادیوفرکانسی یک و دو قطبی به عنوان یک درمان انتخابی چین و چروک معرفی شده است. مطالعات، تغییرهای الیاف کلاژن پوست را برای بهبودو ترمیم جنس پوست نشان داده اند. هر چند می توانند خطرها و عوارض جانبی هم داشته باشند.
    روش اجرا: در این مطالعه، 48 بیمار متقاضی جوان سازی پوست صورت پس از اخذ رضایت نامه کتبی، تحت درمان با رادیوفرکانسی قرار گرفتند. تشخیص، صرفا بر مبنای معاینه و مشاهده صورت می گرفت. از تمامی بیماران، قبل و بعد از درمان و در شرایط مساوی عکس گرفته شد. عکس ها توسط یک همکار که نمی دانست کدام عکس به قبل و کدام به بعد از درمان مربوط است، مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    چین و چروک ها در 26 بیمار بهتر شد. پاسخ درمانی در افراد مسن تر بهتر بود. درد و اریتم گذرا در تمامی بیماران گزارش شد.

    نتیجه گیری

    رادیوفرکانسی روش درمانی مناسبی برای بهتر شدن پوست از نظر تعداد و عمق چروک ها است که اجرای آن به آموزش کامل نیاز دارد. برای تاثیر مثبت حداقل 4 جلسه درمانی با نظم فواصل 2 هفته یک بار ضروری است.

    کلیدواژگان: چین و چروک، رادیوفرکانسی، جوان سازی پوست
  • بیژن دولتی، مهران حیدری سراج، یحیی دولتی صفحه 34
    آموزش دستیاران پوست و اعطای گواهی با دانشنامه تخصصی در هر کشور براساس استانداردهای نظام سلامت، انتظارهای جامعه و امکان های موجود در آن منطقه جغرافیایی صورت می گیرد. برای مثال از متخصص پوست در کشور استرالیا به دلیل شیوع بالای سرطان های پوست، انتظار می رود که بتواند درمان جراحی بدخیمی های پوست را صورت دهد و در موقع نیاز در درمان ملانوم دیسکسیون گره های لنفاوی را بدون ارجاع به جراح خود انجام دهد. با این حال آشنایی با برنامه های آموزش دستیاران پوست در سایر نقاط دنیا، نحوه ارزیابی آنها، اعطای گواهی یا دانشنامه تخصصی و چگونگی تجدید آنها نکاتی را به ما می آموزد که می توانند ما را در برنامه ریزی هر چه بهتر منطبق با شرایط اپیدمیولوژیک، اجتماعی و اقتصادی راه نمایی کنند.
  • نوید بوذری، کارلوس ریکوتی، فرانسیسکو کردل صفحه 41
    نکرولیز اپیدرمال سمی (Toxic Epidermal Necrolysis (TEN بیماری وخیم پوست و مخاط ناشی از مصرف دارو است. در این بیماری پوست سر بندرت درگیر می شود. از روند TEN در بیمارانی که تحت درمان با رادیاسیون و داروهای ضد تشنج قرار گرفته اند گزارش هایی وجود دارد.
    در این مقاله بیماری معرفی می شود که به دنبال رادیاسیون و مصرف داروهای ضد تشنج به TEN همراه با درگیری پوست سر مبتلا شد. یکی از ویژگی های غیرمعمول در این موارد، TEN شروع ضایعات پوستی از محل تابش اشعه است. گزارش فرضیه های مختلف در توجیه این مشاهده مورد بحث قرار می گیرد.
  • امیر هوشنگ احسانی، پدرام نورمحمد، عطاالله مرادی صفحه 44
    کمپلکس توبروس اسکلروزیس اختلالی ژنتیکی است که به تشکیل هامارتوم در بسیاری از اعضای بدن همراه است. ضایعات مشخصه پوستی آن مشمل بر آنژیوفیبروما، شاگرین پچ، فیبرومای اطراف ناخن و لکه های سفید است. این بیماری اکثرا با اپی لپسی و کم هوشی همراهی دارد. در این مقاله مرد 26 ساله ای معرفی می شودکه با آنژیوفیبروم بسیار بزرگی در صورت به بیمارستان پوست رازی تهران مراجعه کرده است که برای وی مشکلات روحی و روانی جدی به وجود آورده بود و همین امر طرح درمانی مناسبی را برای وی الزامی می کرد.
    کلیدواژگان: آنژیوفیبروما، صورت، کمپلکس توبروس اسکلروزیس
|
  • Amir Houshang Ehsani, Mostafa Mirshams Shahshahani, Zahra Hallaji, Pedram Noormohammadpour Page 1
    Background And Aim
    Actinic keratoses (AKs) are the third commonest complaint of patients visiting dermatologists. Topical treatment including 5-fluorouracil (5-FU) are among the commonest available therapies. According to local irritation induced by topical 5-FU The aim of current study was to compare efficacy of two different 5-FU based regimens with different application routes.
    Methods
    Patients with AKs confirmed by skin biopsy, matching our exlusion criteria were enrolled. Subjects randomized in two groups, receiving topical 5% 5-FU once daily or alternatedaily respectively. Two weeks after the end of one month period of the study, rate of reduction in number of lesions was documented by blinded academic dermatologists as well as treatment side effects.
    Results
    a total of 38 patients (23 male and 15 female) completed the study. Rate of side effects were lower in alternate-day applying patients (P<0.05) while rate of response to therapy were comparable in both groups (P>0.05).
    Conclusion
    alternate-day route for application of topical 5-FU is an acceptable alternative for classic daily application, to reduce rate of side effects and enhancing patients compliance.
  • Zahra Delavarian, Nooshin Mohtasham, Abbas Javadzadeh Bolouri, Shahab Babakoohi, Bardia Sadr, Mohammad Toghi Shakeri, Kambiz Kamyab-Heari, Farnaz Bidram Page 7
    Background And Aim

    Oral lichen planus, is a chronic inflammatory mucocutanous lesion which is defined as a premalignant lesion. Matrix metaloprotenase 2(MMP-2) and MMP-9 are protenases which facilitates invasion of tumoral cells to connective tissue and are over-expressed in premalignant and malignant lesions. The aim of this study was to determine the expression of MMP-2 in erosive and non-erosive oral lichen planus and inflammatory hyperplasia by immunohistochemistry.

    Methods

    in this cross sectional study 39 specimens of non-erosive oral lichen planus (with and without dysplasia), 36 specimens of erosive ones (11 dysplastic and 25 non- dysplastic0, 32 inflammatory hyperplasias and 6 samples of normal oral mucosa were chosen form pathology archive of Faculty of Dentistry, Mashhad university of Medical Sciences and were stained immunohistochemically by MMP-2 and MMP-9 markers. Kruskal-Wallis, Mann-Whitney and Spearman correlation coefficient were used.

    Results

    The highest mean expression of MMP-2 and MMP-9 (in all layers) were observed in erosive oral lichen planus (68.18±31.62 and 94.5±3.5, respectively). MMP-9 expression in erosive oral lichen planus in comparison to non-erosive one showed significant difference in all layers(P<0.001) and the expression of MMP-2 showed a significant difference in basal –para basal and prickle layers (respectively: P=0.008, P<0.001).

    Conclusion

    the linear increase seen in the expression of markers from normal mucosa to erosive oral lichen planus indicates the difference of biological behavior between erosive and non-erosive oral lichen planus. Hence, it is concluded that erosive oral lichen planus is of the higher premalignan potential compared with its non-erosive correspondent

  • Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Elaheh Haftbaradaran, Katayoon Tayeri Page 14
    Background And Aim
    it has been estimated that 70000-100000 cases of HIV infection exist in Iran. The main route of transmission is intravenous drug (IV) injection. Rapid spread of this disease necessitates its prompt diagnosis. About 90% of HIV infected patients express cutaneous manifestations; therefore, recognition of these symptoms may be of help in early diagnosis.
    Methods
    HIV infected patients with suspected skin lesion were referred to Skin Disease and Leishmaniasis Research Center and were examined by an intern contributed in the study. All the information were gathered in data code sheets. Then, all of the patients were visited by the dermatologist for complementary examinations and the results including lesion type, location and duration were recorded in the check list.
    Results
    fifty persons were examined and 42 patients were selected. Prevalence of dermatologic manifestations was as follows: herpes zoster in 23.8%, seborrheic dermatitis in 14.3%, hyperpigmentation in 19%, oropharyngeal candidiasis in 14.3%, folliculitis in 14.3% dermatophytosis in 4.7%, wart in 4.7%, Kaposi’s sarcoma in 2.3%, and drug eruption in 2.3%, 75% of patient who had hyperpigmentation were infected by their sexual partner and 25% via IV injection. 33% of patient who had folliculitis were infected via IV injection, 33% through blood transfusion and 33% by sexual relationship.
    Conclusion
    According to the results of this study, paying attention to cutaneous signs HIV/AIDS patients, their early detection and diagnostic and therapeutic measures for them are advocated.
  • Shiva Golmohammadi, Mahmoud Reza Jaffari, Hossein Hosseinzadeh, Fatemeh Imani Page 20
    Background And Aim

    Saffron possesses a lot of medical applications in traditional medicine. One of its properties is ultraviolet (UV) light absorption. The aim of this study was preparation, determination of properties and investigating sun protevtive effects of nanoliposomes containing saffron extract and safranal, a substance existing in saffron.

    Methods

    Nanoliposomal hydroalcoholic extract of saffron stigma in concentrations 2%, 4%, 8% and nanoliposomal safranal in concentrations 0.25%, 0.5% and 1% were prepared. Standard lotion of homosalate 8% was used according to FDA standards for sun protection factor (SPF) determination and assessment of accuracy of the method. SPFs of substances were calculated in vitro by diluted solvent method using Mansur, et al equation and absorptiometry.

    Results

    SPf of Nanoliposomal saffron 8% extract was significantly higher than standard sunscreen homosalate with similar concentration. SPFs of safranal (1% and 0.5%) component of saffron were significantly higher than the standard sunscreen homosalate 8%.

    Conclusion

    Saffron can act as a sunscreen. Safranal existing in saffron is much more sun protective than standard substance, homosalate 8%. Thus, the safranal existing in saffron may have significant sun protective effect in low concentration if encapsulated in liposome.

  • Hassein Tabatabaei, Shahab Babakoohi, Makan Rahshenas Page 28
    Background And Aim

    Skin rejuvenation is in demand. In recent years, mono- and bipolar radiofrequency (RF) have been reckoned as treatment of choice for this purpose. The studies on RF have shown the remodeling of collagen fibers and consequently improvement of skin texture although risks and side effects may exist.

    Methods

    Forty – eight patients requesting skin rejuvenation were treated by RF after obtaining written consent from them. The diagnosis had been made solely on the basis of examination and observation. The photography was performed in all patients pre- and post-treatment. The pictures were evaluated by a dermatologist unaware of the sequence of photos.

    Results

    the wrinkles improved in 26(54%) patients. The response was better with increasing age. Transient pain and erythema were reported by all patients.

    Conclusion

    Radiofrequency is an appropriate treatment for reducing the number and the depth of wrinkles and needs comprehensive education. At least, 4 treatment sessions with 2-week intervals are required for effectiveness.

  • Bijan Dowlati, Mehran Heydari Seradj, Yahya Dowlati Page 34
    Training of dermatology residents, their evaluation. Certification and recertification in each part of world id different from the other and is highly dependent to health care needs and standards, resources and expectations of those who receive the care; for example in Australia a dermatologist is expected to be able to manage surgically all kinds skin cancers (melanoma or non-melanoma) and perform lymph node dissection himself without need to refer to a surgeon. However, learning about the process of dermatology residency training, certification and maintenance of certification in other countries will help us in curriculum planning and evaluation of our dermatology residents according to our own health care needs and social, economical and epidemiologic conditions.
  • Navid Bouzari, Carlos Ricotti, Francisco Kerdel Page 41
    Toxic epidermal necrolysis (TEN) is a server, life-threatening drug-induced mucocutaneous eruption that rarely affects scalp. There has been limited number of cases of TEN arising in patients receiving radiation therapy plus anticonvulsants.Here, we report a case of TEN secondary to anticonvulsant and radiation therapy. An unusual aspect shared by our patient as well as the other reported cases is that the eruption always begins at the site of recent radiation therapy. In this report, we discuss the possible hypotheses for this phenomenon.
  • Amir Houshang Ehsani. Pedram Nourmohammadpour, Ataollah Moradi Page 44
    Department of Dermatology, Tehran university of Medical Sciences, Tehran, IranTuberous sclerosis complex is a genetic disorder characterized by hamartoma formation in many organs. Its characteristic dermatologic manifestations include angiofibroma, shagreen patch, periungual fibroma and white macules. This disorder is usually accompanied by epilepsy and mental deficiency. Here, a 26-year-old man is presented who has been referred to a teaching hospital with a huge facial angiofibroma which had led to major psychological problems for him necessitating and appropriate treatment plan.