فهرست مطالب

ژنتیک نوین - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1388)

فصلنامه ژنتیک نوین
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احد یامچی، سید رضازارعی، آقافخر میرلوحی، لورنت گنتبیتل، بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی، کتایون امیدی صفحات 5-26
    خانواده بقولات از لحاظ تغذیه انسانها و جانوران جز گیاهان مهم زراعی هستند که قادرند با باکتری تثبیت کننده ازت در خاک و همچنین قارچهای میکوریزا همزیستی داشته باشند. باکتری Ralstonia solanacearum باکتری خاکزی است که از طریق ریشه به بیش از 200 گونه گیاهی از جمله تعدادی از بقولات حمله کرده و باعث مسدود شدن آوندهای گیاهی از یک طرف و از طرف دیگر هضم پروتئین ها و آنزیم های کلیدی سلول گیاهی از طریق سیستم ترشحی بیماریزایی نوع سوم می شود که نتیجه آن پژمردگی و از بین رفتن گیاهان است. در این تحقیق از گیاهان مقاوم و حساس Medicago truncatula به عنوان گیاه مدل جهت مطالعه تغییر بیان ژنها بر علیه باکتری R. solanacearum استفاده گردید. مطالعات پروتئومیکس و ترانسکریپتومیکس نشان داد که بیان دو گروه از ژنها در هر دو نوع گیاهان حساس و مقاوم افزایش می یابد. گروه اول شامل ژنها یی که محصول آنها بصورت مستقیم با پاتوژن واکنش می دهد مانند پروتئین های PI، PR و پراکسیداز و گروه دوم شامل ژنهایی که محصول آنها بعنوان فاکتورهای رونویسی یا پروتئین های شرکت کننده در مسیر انتقال پیام و یا به عنوان چپرون در تعیین شکل فضایی پروتئین های دیگر دخالت می کنند مانند پروتئین های HSP90 و (PPI) peptidyl-prolyl cis-trans isomerase. مطالعات ترانسکریپتومیکس نشان داد که افزایش بیان ژنها در گیاهان مقاوم پایدار ولی در گیاهان حساس ناپایدار است به این ترتیب که بیان ژنها در یک روز پس از تلقیح با باکتری در هر دو نوع گیاهان حساس و مقاوم افزایش یافت ولی در ادامه و سه روز پس از تلقیح با باکتری بیان ژنها در گیاهان حساس کاهش یافته ولی در گیاهان مقاوم ثابت ویا حتی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: پروتئومیکس، ترانسکریپتومیکس، ژن
  • سعید انصاری مهیاری صفحات 27-32
    افزایش پیشرفت ژنتیکی بواسطه استفاده از اطلاعات مولکولی DNA بیانگر افزایش صحت در برآوردهای ارزش اصلاحی و در نهایت شایستگی ژنتیکی افراد یک جمعیت میباشد. در این بررسی تاثیر انتخاب با استفاده از نشانگرهای ژنتیکی مرتبط با جایگاه های ژنی صفات کمی (QTL) از طریق افزایش در صحت گزینش گاوهای نر طی سنین نوجوانی جهت آزمون نتاج در یک برنامه به نژادی بکمک نشانگرهای مولکولی مورد ارزیابی قرار داده شد. همچنین با استفاده از روش های شبیه سازی تصادفی و بازسازی جمعیتی تجاری از گله های شیری، اثر منظور نمودن تمام یا بخشی از اطلاعات ژنوتیپی جهت انجام آزمون نتاج گاوهای نر بالقوه کاندید بر روی صحت برآوردهای ارزش اصلاحی در طی 25 سال مورد بررسی قرار گرفت. دو سطح ژنوتیپ کردن انتخابی (20 و 50%) استفاده شد تا با حالت ژنوتیپ کردن همه افراد بالقوه کاندید (100%) و یا روش رایج که بدون ژنوتیپ کردن است (0%) مقایسه شود. صفتی با وراثت پذیری پایین (04/0=2h) که در دخترها بروز میکند درنظر گرفته شد. یکQTL دو آللی با 25 درصد از واریانس ژنتیکی و 4 نشانگر در محدوده 4 سانتی مورگان از یک کروموزوم تحت عدم تعادل پیوستگی شبیه سازی شده بود. استفاده از نشانگرهای مولکولی در تمام سطوح حاکی از امکان بهبود قابل توجه در دقت برآورد ارزش ژنتیکی در مقایسه با روش رایج و بدون استفاده از ژنوتیپ داشتند. در مقایسه با ژنوتیپ کردن کل افراد کاندید در طی سالهای 6 تا 11، مقدار برتری حاصل شده درصورت استفاده از اطلاعات QTL عبارت بودند از: 82%– 76% برای سطح ژنوتیپی50%؛ 67%– 51% برای سطح ژنوتیپی20% و55%– 46% در عدم استفاده از ژنوتیپ. همچنین با افزایش فراوانی آلل مثبت QTL طی انتخاب و تثبیت تدریجی آن، از مقدار صحت برآوردهای حاصله با اطلاعات ژنوتیپی کاسته شد. بنابراین به منظور کاهش هزینه ها در آزمایشات آزمون نتاج، استفاده از اطلاعات QTL بهمراه ژنوتیپ کردن انتخابی طی سنین اولیه گاوهای نر روشی موثر در شناسایی کاندیدها بوده که ضمن بهبود صحت انتخاب باعث کاهش هزینه های تعیین ژنوتیپ میشود.
    کلیدواژگان: نشانگرهای ژنتیکی، گاو شیری، صحت انتخاب، جوامع غیرهمخون
  • مهدی زهراوی، پرهام اصغرزاده، فرزاد افشاری، محمدرضا بی همتا صفحات 33-43
    به منظور بررسی روابط بین اجزاء مقاومت نسبت به بیماری زنگ زرد، 47 ژنوتیپ گندم نان از کلکسیون بانک ژن گیاهی ملی ایران توسط چهار نژاد 6E6A+، 134E134A+، 134E142A+ و6E4A+ در مرحله گیاهچه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه همبستگی بین اجزاء مقاومت نشان داد که رابطه دوره نهفتگی با تراکم جوش تحت تاثیر نژاد بیمارگر قرار نمی گیرد، اما همبستگی دوره نهفتگی و اندازه جوش متاثر از نژاد بیمارگر بود. در تجزیه به مؤلفه های اصلی برای اجزاء مقاومت در شرایط آلودگی توسط هر نژاد بطور جداگانه، صفت دوره نهفتگی تاثیر بیشتری بر تغییرات مؤلفه های مذکور داشت. در تجزیه به مؤلفه های اصلی بر اساس تمام صفات مقاومت و همه نژادهای بیمارگر، چهار مؤلفه اول 81 درصد از کل تغییرات را توجیه می کردند. با توجه به ضرایب صفات مشخص شد مؤلفه اول بیانگر حساسیت نسبت به تمام نژادها و مؤلفه دوم نشان دهنده مقاومت اختصاصی نسبت به نژادهای 134E134A+ و 6E4A+ و حساسیت نسبت به نژادهای 6E6A+ و 134E142A+ می باشد. تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA و بر اساس مؤلفه های اصلی، ژنوتیپ های مورد مطالعه را به دو گروه مقاوم و حساس متمایز نمود. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که دوره نهفتگی می تواند جایگزین مناسبی برای سایر اجزاء مقاومت به منظور گزینش ژنوتیپ های برتر از لحاظ مقاومت به بیماری زنگ زرد در گندم باشد.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، دوره نهفتگی، تراکم جوش، اندازه جوش
  • رستم عبداللهی آرپناهی، مختار علی عباسی صفحات 45-52
    به منظور مقایسه دو مدل خطی-خطی (LLM) و خطی-آستانه ای (LTM) برای برآورد پارامترهای ژنتیکی و محیطی، یک جمعیت اصلاح نژادی با دو صفت متشکل از 6700 فرد با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک شبیه سازی شد. وراثت پذیری صفت اول و دوم به ترتیب 30/0 و10/0 و همبستگی ژنتیکی بین دو صفت 50/0 در نظر گرفته شد. گزینش دامهای مولد براساس شاخص انتخاب دو صفتی و آمیزش دامهای انتخاب شده بطور تصادفی در مدت 15 سال انجام شد. صفت دوم با استفاده از تابع ربط پروبیت به یک صفت آستانه ای با سه دسته تبدیل شد، به طوری که 50% مشاهدات در دسته اول، 35% در دسته دوم و 15% در دسته سوم قرار گرفتند. برآورد پارامترهای ژنتیکی و محیطی در LLM با استفاده از روش حداکثر درست نمایی محدود شده (REML) و در LTM تحت روش بیزی با استفاده از نمونه گیری گیبس از توزیع پسین تحت مدل دام انجام شد. دومدل در برآورد پارامترهای ژنتیکی و محیطی صفت پیوسته قابلیت بالایی داشتند و نتایج آنها مشابه بود. پارامترهای ژنتیکی برآورده شده برای صفت آستانه ای با مدل LTM بییشتر از مدل LLM بودند(05/0>P). به طوری که واریانس ژنتیکی و وراثت پذیری صفت دوم با مدل خطی- آستانه ای به ترتیب 084/0 و 10/0 و با مدل خطی-خطی به ترتیب 035/0 و 07/0 برآورد گردیدند. بنابراین، LTM نسبت به LLM در برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات آستانه ای برتری دارد ولی به علت دامنه وسیع وراثت پذیری صفات و همبستگی ژنتیکی بین آنها در حالت طبیعی نیاز است مطالعات بیشتری برای مقایسه مدل ها با استفاده از پارامترهای ژنتیکی دیگر و داده های مزرعه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: مدل های آستانه ای و خطی، نمونه گیری گیبس، شبیه، سازی کامپیوتری
  • سیده ساناز رمضانپور، حسن سلطانلو صفحات 53-60
    اغلب گیاهان برای کسب تحمل به یخ زدگی بایستی در معرض دماهای غیرمنجمدکننده قرار گیرند که به این فرآیند سازگاری به سرما اطلاق می شود. مطالعات نشان داده اند، بیان ژن های القاشونده با سرما در گیاهان، برای تحمل و سازگاری به سرما ضروری است. در این تحقیق الگوی بیان یکی از ژن های دارای بیان افتراقی در شرایط سرمادهی با نام SuT4 از گروه ژن های انتقال دهنده کربوهیدرات در رقم مقاوم به یخ زدگی نورستار و لاین حساس به یخ زدگی PI181268 گندم مورد بررسی قرار گرفت و به منظور مطالعه نحوه بیان ژن، بررسی های بیشتری روی ناحیه ''5 بالادست (راه انداز) ژن مذکور انجام شد. به منظور اعمال تیمار سرمادهی از دمای 4 درجه سانتی گراد روی گیاهچه های دو هفته ای استفاده گردید. نمونه برداری از گیاهان در زمان های پیش از شروع سرمادهی و پس از آن انجام شد. به منظور ارزیابی الگوی بیان ژن نیز از روش واکنش زنجیره ای پلی مراز کمی در زمان واقعی (QRT-PCR) با استفاده از رنگ فلورسنت سایبرگرین استفاده شد. توالی ناحیه راه انداز ژن نیز با روش پیمایش ژنومی با استفاده از PCR و نرم افزارهای PlantCARE و PLACE جداسازی و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ارزیابی الگوی بیان ژن، بیانگر افزایش فعالیت بیان ژن از روزهای آغازین شروع سرمادهی در گیاهان تحت تیمار سرمادهی در مقایسه با گیاهان تیمارنشده بود. ولی در تمام طول آزمایش بیان ژن در رقم مقاوم بیشتر از رقم حساس بود. طول راه انداز این ژن در حدود 1980 جفت باز است که فاقد جعبه TATA و جعبه CAAT می باشد. راه انداز شامل عناصر تنظیم کننده همسوساز مفروض متعددی شامل عناصر پاسخ دهنده به اسیدآبسیزیک (ABRE)، عناصر پاسخ دهنده به کم آبی (DRE)، عناصر پاسخ دهنده به دمای پایین (LTRE) و بسیاری از عناصر تنظیم کننده دیگر می باشد. از آنجایی که بیان این ژن در هر دو رقم افزایش معنی داری نشان داده است، احتمال می رود این ژن فقط در تنظیمات سلولی گیاه در شرایط تنش نقش فعالی را ایفا نماید و یا دارای نقش دوگانه در کنترل تنش سرما و بیماری کپک برفی باشد.
    کلیدواژگان: راه انداز، عناصر همسوساز، گندم، انتقال دهنده کربوهیدرات، الگوی تظاهر
  • داود نوری اینانلو، سیروس زینلی، حسین خان احمد، موسی گردانه، تورج فرازمندفر، حسام موثق، باقر یخچالی * صفحات 61-69

    ژن درمانی با استفاده از روش هدف گیری ژنی (Gene targeting) یکی از بهترین روش های درمان نقائص ژنتیکی خصوصا بیماری های تک ژنی است. اما این روش برخلاف روش استفاده از حاملهای ویروسی از کارایی پائینی برخوردار است. هدف این تحقیق طراحی و ساخت یک حامل لنتی ویروس فاقد عملکرد پروتئین اینتگراز است که بتواند با کارائی بالا وارد سلول شده ولی قادر به ادغام شدن در ژنوم سلول نباشد. در این تحقیق پس ازترانسداکت سلولهای 293T با ویروسهای طبیعی و نوترکیب، در صد پروتئین eGFP در سلولهای ترانسداکت شده با ویروس های طبیعی پس از دو هفته کاهش ناچیزی داشت، در حالیکه در ویروس اینتگراز منفی پس از زمان فوق کاهش معنی داری مشاهده گردید. نتایج نشان دهنده این است که ژنوم ویروس نوترکیب به صورت اپی زومال بوده و با کارائی کمتری در ژنوم سلول ادغام می شود که به نوبه خود کمترین اثر نامطلوب در بیان سایر ژنهای سلول را باعث می شود. بنابر این با این سیستم امکان جایگزینی ژن معیوب با ژن سالم بدون وارد شدن تصادفی حامل ویروسی در ژنوم میزبان وجود دارد.

    کلیدواژگان: حامل لنتی ویروس، اینتگراز، ژن درمانی
  • رحیم حداد، مرتضی سالک جلالی صفحات 71-81
    در این تحقیق، فرضیه اثر انزیم های ضد اکسنده بر میزان کاهش آسیب پذیری گیاه در دوره زایشی ناشی از افزایش رادیکال های آزاد اکسیژن مورد بررسی قرار گرفته است. لذا اثر تنش آب در تغییر فعالیت آنزیم های اسکوربیت پراکسیداز (APX)، کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POX) و سوپراکساید دسموتاز (SOD) در دوره زایشی گیاه جو (5 مرحله) با اعمال 3 تیمار آبی، دیم و خشکی در شرایط مزرعه با استفاده از روش های سنجش اسپکتروفتومتری و سنجش ژل مطالعه شد. آزمایش در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا و به صورت فاکتوریل (3 نوع تنش×5 مرحله رشد×5 ژنوتیپ) تجزیه گردید. در نتیجه تجزیه واریانس، تمام اثرات ساده و متقابل عوامل مورد مطالعه معنی دار شد. بر اساس نتایج بدست آمده، میزان پروتئین و کلروفیل کل گیاه در مراحل آخر رشد گیاه کاهش معنی داری داشت. فعالیت همه آنزیم ها در مراحل اولیه دوره زایشی ابتدا افزایش یافته و سپس در مراحل آخر، فعالیت آنها قدری کاهش نشان داد. اگر چه این کاهش معنی دار بود ولی اختلاف شدیدی با مراحل اول نداشت. در مقایسه با تغییرات شدید کاهش پروتئین کل سلولی، در مجموع آنزیم های ضد اکسنده مورد مطالعه از افزایش بیان برخوردار بودند. در بین این آنزیم ها دو آنزیم اسکوربیت پراکسیداز و کاتالاز بویژه در دو تیمار دیم و خشکی فعالیت بیشتری در حفاظت سلول ها از خود نشان دادند. مطالعه فعالیت آیزوزایم این آنزیم ها، نتایج بدست آمده را تائید کرد. از نتایج بدست آمده می توان نتیجه گیری کرد که آنزیم های مورد بررسی در حفاظت سلول در مقابل عوامل رادیکال های آزاد تولید شده بر اثر تنش خشکی در دیم زارها نقش اساسی دارند.
    کلیدواژگان: آنزیم های ضد اکسنده، پیری، تنش کمبود آب، جو، دوره زایشی
|
  • Yamchi A._Zareei S. R_Mirlohi A._Laurent Gentzbittel_Tabatabae S. B E._Omidi K Pages 5-26
    Legumes are important crop plants as human and animal feeds. They are able to establishnitrogen-fixing symbiosis with soil rhizobia and also to form symbiotic root mycorrhizae. Thesoilborne pathogen Ralstonia solanacearum is the causal agent of bacterial wilt and attacks more than 200 plant species, including some legumes. This pathogen blocks the plant vessels and also can digest the plant key enzymes via secretion system type III resulting in plant death. In this study, the resistant and susceptible Medicago truncatula were used as model plants to investigate the gene expression changes against R. solanacearum. The proteomics and transcriptomics studies showed that the expression of two groups of genes increases in both resistant and susceptible plants against R. solanacearum. The first group, including the product of resistance genes such as PI, PR and peroxidase proteins interacts with pathogen directly. The second group is genes that play as transcription factors, signal transduction or chaperon like proteins such as HSP90 and peptidyl-prolyl cis-trans isomerase (PPI). The transcriptomics studies showed that the induction of gene expression in the resistant plants were stable but transient in the susceptible plants. One day after bacterial inoculation, the genes expression were induced in both resistant and susceptible plants but reduced in susceptible plants in day three post inoculation.
  • Ansari-Mahyari S Pages 27-32
    The extra genetic progress by using DNA information indicated that the genetic merit canenhance through increasing the accuracy of genetic evaluations across a population. This study investigated whether selection using genetic markers linked to quantitative trait loci (QTL) increased selection accuracy of potential young bulls for progeny testing experiment in marker-assisted selection (MAS) breeding scheme. Besides, the effect of selective genotyping in potential bulls as candidates for progeny testing on the accuracy of total estimated breeding values was studied based on stochastic simulation of a population resembling a commercial dairy cattle breeding scheme for 25 yr. Two levels of selective genotyping (20 and 50%) were performed to sample young bulls compared toeither complete genotyping (100%) or no genotyping (0%) of potential candidates. A trait with low heritability (h2=0.04) only expressed in females was used. One bi-allelic QTL with 25% of the genetic variance and 4 markers were simulated in an identified 4cM region of a chromosome in linkage disequilibrium. Using marker information in selection schemes indicated that the accuracies among the potential candidates were higher than conventional evaluations without including genotype information.In comparison to complete genotyping of young bulls during years 6-11, the superiority of using QTL information were 76-82% with 50% genotyping, 51-67% with 20% genotyping, and 46-55% using conventional prediction methods. Lower accuracies were appeared in using genotypic information where favorable QTL allele was closed to fixation. Therefore, using a detected-QTL and selective genotyping during the young ages to identify the proper candidates (young bulls) can be considered as an efficient method to improve the selection accuracy with lower genotyping costs.
  • Zahravi M., Asgharzadeh P., Afshari F., Bihamta M. R Pages 33-43
    In order to study the relationships among components of resistance to yellow rust (Puccinia striiformis f.sp. tritici), 47 wheat genotypes of national plant gene bank of Iran were assessed by 4 pathotypes of 6E6A+, 134E134A+, 134E142A+ and 6E4A+ at seedling stage. Correlation Analysis among components of resistance showed that association between latent period and pustule density was not influenced by the pathotype but relationship between latent period and pustule size was affected bythe pathotype of the pathogen. Principal component analysis based on components of resistance, for each pathotype separately, indicated that latent period have the largest effect on the variation of relating principal components. Principal component analysis based on components of resistance for all pathotypes showed that the first 4 components justified 81% of the total variation in the data. Coefficients of traits revealed that the first principal component indicates susceptibility to all pathotypes and the second principal component indicates specific resistance to pathotypes of 134E134A+ and 6E4A+ and sensitivity to pathotypes of 6E6A+ and 134E142A+. Studied genotypes were divided into two groups of resistant and susceptible by cluster analysis through UPGMA method based on principal components. The results of this investigation demonstrated that latent period could be a suitable replacement for other components of resistance to yellow rust in order to select superior genotypes.
  • Abdollahi Arpanahi R., Abbasi M. A Pages 45-52
    In order to compare two linear-linear (LLM) and linear-threshold (LTM) models for estimation of genetic and environmental parameters, a population consisting of 6,700 animals was simulated using the Visual Basic programming language. The heritabilities for the first and second trait were assumed to be 0.30 and 0.10, respectively, and the genetic correlation between two traits was 0.50. Selection of parents was based on a two-trait selection index, and mating of selected parents conducted randomly for 15 years. The second trait was transformed into a categorical trait, assigning 50% ofobserved data in the first category, 34% in the second, and 16% in the third, using the probit function. In the LLM, genetic and environmental parameters were estimated under animal model specifications and derivative free restricted maximum likelihood methodology. In the LTM, predicted breeding values were obtained using a Bayesian method, implemented via Gibbs sampling procedure. The two models showed high ability in estimating genetic and environmental parameters for the continuous trait, and results were similar. Estimated genetic parameters for the threshold trait in LTM were higher than LLM, as the estimate of additive genetic variance and heritability was higher in LTM (0.084 and 0.10) than in the LLM (0.035 and 0.07) for the threshold trait. Therefore, the LTM offered advantages over the LLM in estimation of genetic and environment parameters, specifically in categorical trait) but due to a wide range of traits’ heritabilities and correlation between them under natural situation, further researchs usingfield data and other parameters are required.
  • Ramezanpour S. S, Soltanloo H Pages 53-60
    Freezing tolerance will be induced in most of the plants when they expose to non-freezingtemperatures. This process is called cold hardening. Several studies showed that, expression of cold regulated genes in plants is necessary for cold tolerance and hardening. In present study, expression pattern of a differentially expressed gene under cold hardening belonged to sugar transporter group (SuT4) was investigated in freezing susceptible and tolerant varieties of wheat. Additional study was performed on 5'-upstream region (promoter) of this gene. 4ºC was used to induced hardening treatment on 2- weeks old seedling. Sampling was carried out before and after hardening treatment.Quantitative real-time PCR approach was used to evaluate gene expression pattern using SYBR Green dye. The sequence of promoter region of gene was isolated and evaluated by genome walking based on PCR and PlantCARE and PLACE softwares Based on the results, SuT4 was up-regulated significantly in first day after hardening in both variety compared to non-treated plants but its expression was higher in tolerant variety than susceptible one over the experiment. The gene has promoter with 1980 bp and without TATA and CAAT box. The promoter contained many putative cis-acting regulatory elements, including abscisic acid (ABA)- responsive element, dehydration-responsive element, low-temperature responsive element and many other regulatory elements. Because of the expression of SuT4 was increased significantly in both variety, this gene may has been a role only in cell adaptation under stress condition or has a dual role to control cold stress and snow mold resistance.
  • Nouri Inanlou D., Zeinali S., Khanahmad H., Gardaneh M., Farazmandfar T., Movassagh H., Yakhchali B Pages 61-69

    Gene therapy using gene targeting approach is one of the best therapeutic methods for treatment of monogenic disorders. In contrast to application of viral vectors, gene targeting has low efficiency. The scope of this study is to design and construct a lentiviral vector without integration into the genome, but entering into the cell nucleus with high efficiency. In this study after transduction of 293T cells with native virus and recombinant virus, eGFP percentage in transduced cells with native virus was decreased slightly two weeks after viral treatment. In contrast, in negative integrase viruses a dramatic decrease was observed. Results shows that recombinant virus genome remains as episomal and integrates with lower efficiency into the host genome which has the lowest undesired effect on expression of other genes of cell. Defective gene can be replaced by gene entered into the cell nucleus without any viral genome portion integration into the host genome.

  • Haddad R., Salek Jalali M Pages 71-81
    this study examines the hypothesis that antioxidant enzymes are involved in alleviating theoxidative damage on plant developmental process on generative stage caused by an increase in reactive oxygen species under water stress. Therefore, effect of water stress on the enzyme activity of ascorbate peroxidase (APX), catalase (CAT), peroxidase (POX) and superoxide dismutase (SOD) were analyzed by spectrometric and gel assay procedures at generation stages of barley (5 stages) in field condition. The experiment was conducted according to randomized complete block design with three replications and was analyzed on the complete factorial (3 different stress × 5 developmental stages× 5 genotypes). According to the variance analysis, all simple and interaction effects have significantly difference in almost all traits. The amount of total protein and chlorophyll content were significantlydeclined with the progress of plant growth. Activities of all enzymes were increased in initial growth stages and decreased in later growth stages. The reduction of activities was significantly high, while these activities had no intensive difference with the initial stages. In general, activity of antioxidant enzymes was increased compared to high reduction of total protein content in the cell. In such condition, both APX and CAT showed a high level of expression to protect the cells from oxidative damage especially at drought stress and dry farming conditions. Kinetic assays were confirmed by isozymic analysis using gel assay. From the results of this investigation, it can be concluded that the studied antioxidant enzymes may have a role to protect plant cells from active oxygen species caused by drought stress at the dry farming condition.Antioxidant enzymes, Senescence, Water stress, Barley, Growth stages.