فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 49 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • ارزیابی سیاست حمایتی گندم در ایران
    سیدصفدر حسینی، محمد ترشیزی صفحه 1
    هدف اصلی انجام پژوهش حاضر، ارزیابی میزان حمایت از تولید گندم است. برای این منظور، از شاخص «برآورد حمایت از تولید کننده (Producer Support Estimate) (PSE)»، که میزان حمایت مستقیم و غیرمستقیم دولت از تولیدکنندگان گندم را در بر می گیرد، برای دوره زمانی 1368 تا 1384 استفاده شده است. نتایج نشان داد که این شاخص از رقم 126- میلیارد ریال در سال 1368 به 22900 میلیارد ریال در سال 1384 افزایش یافته است. با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاد می شود، سیاست گذاران در نحوه اعطای یارانه به تولیدکنندگان گندم تجدید نظر نموده و سیاست های حمایتی آینده دولت از حالت توزیع محور به سمت سیاست های تولید محور و سودآور حرکت کنند، تا رقابت پذیری در بازارهای جهانی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: گندم، برآورد حمایت از تولیدکننده، برآورد حمایت از مصرف کننده، پرداخت های بودجه ای، حمایت از قیمت بازاری
  • بررسی تاثیر تغییرات قیمت بر فقر روستائی (مطالعه موردی: استان فارس)
    عبدالرسول شیروانیان، عبدالکریم اسماعیلی صفحه 13
    متفاوت بودن الگوی مصرفی در بین افراد مختلف جامعه و نیز وجود تغییرات نسبی در قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارها سبب می گردد تا در شرایط تورمی، اثرات تورم از یک فرد به فرد دیگر جامعه متفاوت باشد. این در حالیست که در برنامه های اول، دوم و سوم توسعه اقتصادی-اجتماعی، تورم یکی از پدیده های رایج در اقتصاد ایران بوده است. بر این اساس این مطالعه با استفاده از معیار کشش قیمتی فقر و شاخص قیمتی فقرا به بررسی تاثیر تغییرات قیمت بر فقر روستائی و مقایسه آن با شاخص قیمتی لاسپیرز در استان فارس طی برنامه های اول تا سوم توسعه اقتصادی-اجتماعی پرداخته است. نتایج نشان دهنده آن است که طی این برنامه ها، افزایش نسبی قیمت مواد غذائی و مسکن، نابرابری توزیع درآمد را در مناطق روستائی استان فارس به نفع خانوارهای فقیر تغییر داده اما افزایش نسبی قیمت سایر گروه های کالاها و خدمات موجب نابرابری توزیع درآمد به زیان خانوارهای فقیر شده است. از سوی دیگر برآیند افزایش قیمت کلیه کالاها و خدمات (تورم)، نابرابری توزیع درآمد را به نفع خانوارهای فقیر تغییر داده که در نتیجه آن، پدیده فقر روستائی در ابعاد مختلف آن در استان فارس در خلال برنامه های اول تا سوم توسعه اقتصادی-اجتماعی، کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: استان فارس، شاخص قیمتی لاسپیرز، تورم، شاخص قیمتی فقرا، فقر روستائی
  • بررسی کارایی پنبه کاران استان خراسان با استفاده از رهیافت پارامتریک
    محمود صبوحی، عصمت مجرد صفحه 27
    در مطالعه حاضر، کارایی های فنی و مقیاس مزارع پنبه در استان خراسان در طی سال های 1382-1379 با استفاده از رهیافت پارامتریک تعیین شد. به منظور محاسبه کارایی، تابع تولید مرزی تصادفی ترانسلوگ (TSFPF) بر مبنای داده های ترکیبی تخمین زده شد. نتایج نشان داد که میزان کارایی فنی نسبت به کارایی مقیاس کمتر و متوسط کارایی فنی و مقیاس پنبه کاران به ترتیب 63% و 88% است. اکثر پنبه کاران در یک مقیاس نامطلوب تولید می کنند. افزون بر آن، از عوامل موثر برکارایی فنی پنبه کاران، آموزش و ترویج کشاورزی اثر مثبت و معنی داری نشان داد. با توجه به یافته ها، آموزش و ترویج کشاورزی در زمینه کاربرد بهینه نهاده های تولید و ارتقاء دانش کشاورزان به منظور ارائه سیاست های حمایتی مناسب جهت افزایش تولید و بهبود کارایی مورد تاکید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کارایی، مرزی، خراسان بزرگ، پنبه، تابع تولید
  • نقش عوامل سازمانی و مدیریتی در توسعه کارآفرینی در سازمان ترویج کشاورزی کشور
    احمد یعقوبی فرانی، ایرج ملک محمدی، یوسف حجازی، سیدمحمود حسینی صفحه 37
    در این تحقیق به بررسی میزان کارآفرینی در سازمان ترویج کشاورزی کشور و نیز شناسایی و تحلیل نقش عوامل سازمانی و مدیریتی در توسعه کارآفرینی سازمانی در این سازمان پرداخته شد. این تحقیق از لحاظ هدف، نوعی تحقیق کاربردی بوده و از حیث نحوه کنترل متغیرها، تحقیقی غیرآزمایشی است که به روش پیمایشی انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. در بررسی روایی محتوایی و شکلی پرسشنامه، از نظرات متخصصان استفاده شده و تعیین میزان پایایی پرسشنامه نیز با انجام پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام گردید(80/0=?). نمونه تحقیق را 214 نفر از کارشناسان ترویج و مروجان کشاورزی شاغل در ادارات ترویج جهادکشاورزی در استان های آذربایجان غربی، لرستان، چهارمحال و بختیاری، یزد، قزوین و بوشهر تشکیل دادند که گزینش استان ها بر مبنای تقسیم بندی مناطق شش گانه کشور در نظام برنامه ریزی وزارت جهادکشاورزی و انتخاب یک استان از هر منطقه انجام شد. بر اساس نتایج تحقیق، شرایط سازمانی و مدیریتی ادارات ترویج شامل مقررات و ساختار سازمانی، رفتار مدیریت، نظام پاداش و ارتباطات سازمانی، تسهیل کننده کارآفرینی سازمانی نمی باشد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی، بیشترین تاثیر را بر توسعه کارآفرینی سازمانی داشته و توانایی تبیین 4/51 درصد از تغییرات متغیر میزان کارآفرینی سازمانی را دارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی، عوامل، نظام ترویج کشاورزی، سازمانی و مدیریتی
  • تاثیر ناظرین گندم در پذیرش تکنولوژی ها و نوآوری های حفاظت از خاک در کشاورزان گندم کار استان تهران
    غلامرضا پزشکی راد، سعید فعلی، محمد چیذری صفحه 53
    هدف کلی این تحقیق بررسی تاثیر ناظرین گندم بر پذیرش تکنولوژی و نوآوری های حفاظت از خاک در کشاورزان می باشد. روش تحقیق، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری مورد نظر شامل کلیه کشاورزان گندم کار تحت پوشش طرح تولید گندم استان تهران در سال زراعی 85-1384 است (831N=) که از این میان، تعداد 135 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه آماری با استفاده از آماره کوکران انتخاب شدند و در نهایت 102 پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (102n=). روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با کسب نظرات متخصصان و اساتید ترویج و آموزش کشاورزی و کارشناسان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی مورد بررسی و اصلاحات لازم صورت گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه نیز با استفاده از نرم افزار SPSS برابر 87/0 به دست آمد. یافته ها نشان می دهد که پذیرش ناظرین گندم و پذیرش تکنولوژی های حفاظت از خاک در اکثر کشاورزان تحت پوشش طرح تولید گندم به ترتیب در حد «عالی و متوسط» است. تحلیل رابطه بین پذیرش تکنولوژی در کشاورزان تحت پوشش با پذیرش ناظرین گندم و مشاوره های آنان، رابطه مثبت و معنی داری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حفاظت از خاک، تکنولوژی ونوآوری، ناظرین گندم، پذیرش، کشاورزان گندم کار
  • تحلیل عوامل تاثیرگذار بر مشارکت کشاورزان در مدیریت شبکه آبرسانی بخش جرقویه شهرستان اصفهان
    زهرا زارعی دستگردی، هوشنگ ایروانی، حسین شعبانعلی فمی، آرزو مختاری حصاری صفحه 61
    هدف کلی این تحقیق تحلیل عوامل تاثیرگذار بر مشارکت کشاورزان در مدیریت شبکه آبرسانی بخش جرقویه شهرستان اصفهان بود. روش انجام این تحقیق پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق را کشاورزان عضو تشکل آب بران جرقویه (1810 نفر) تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 126 نفر برآورد شد که با در نظر گرفتن شرایط تحقیق این تعداد به 150 نفر افزایش پیدا کرد. در این تحقیق از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات میدانی از پرسشنامه استفاده شد و روایی محتوای پرسشنامه با کسب نظرات متخصصان و اساتید توسعه روستایی دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS برای بخش های مختلف بیش از 75/0 به دست آمد. نتایج اولویت بندی زمینه های مشارکت کشاورزان در مدیریت شبکه آبرسانی نشان داد مشارکت در ایجاد کانال های جدید و ایجاد دریچه های جدید دو فعالیتی بوده اند که کشاورزان در انجام آنها بیشترین میزان مشارکت را داشته اند. نتایج تحلیل عاملی این تحقیق نشان داد عواملی چون مشارکت در حفاظت و توسعه فنی شبکه، مشارکت در افزایش بهره وری آبیاری، مشارکت در توزیع بهینه آب، مشارکت در فعالیت های گروهی و همکاری با ادارات دولتی آب حدود 72 درصد کل زمینه های مشارکت کشاورزان عضو تشکل آب بران را در مدیریت شبکه آبرسانی مشخص می کند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای میزان اراضی کشت شده، مدت عضویت در تشکل آب بران، سابقه کشاورزی و سطح تحصیلات حدود 54 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تشکل آب بران، شبکه، مشارکت، آبرسانی، مدیریت مشارکتی
  • بررسی عوامل تاثیرگذار در ایجاد روحیه کارآفرینی دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
    جواد قاسمی، علی اسدی، غلامحسین حسینی نیا صفحه 71
    هدف کلی تحقیق حاضر «بررسی عوامل تاثیرگذار در ایجاد روحیه کارآفرینی دانشجویان تحصیلات تکمیلی» بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل 686 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی (دانشجویان سال دوم کارشناسی ارشد و کل دانشجویان دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران) بود. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم تعداد 97 نفر از طریق فرمول کوکران انتخاب شد که برای افزایش دقت 150 نفر به عنوان پاسخگو تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بوده است که روایی آن بر اساس نظرات استادان رشته ترویج و آموزش کشاورزی تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقادیر آن به ترتیب 84/0، 93/0، 79/0 برای عامل روانشناختی، عامل آموزشی و دانشگاهی و روحیه کارآفرینی به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیر های سن، عامل روانشناختی، عامل آموزشی و دانشگاهی رابطه مثبت و معنی داری با ایجاد روحیه کارآفرینی در بین دانشجویان وجود دارد. در تحلیل رگرسیونی گام به گام نیز متغیرهای عامل روانشناختی، عامل آموزشی و دانشگاهی و سن به ترتیب وارد تحلیل شدند که در مجموع در حدود 5/63 درصد از واریانس را تبیین نمودند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها نیز نشان داد بین دانشجویان با وضعیت تاهل، ثبت اختراع، نوع اشتغال، تحصیلات پدر و سازمان محل خدمت مختلف از نظر روحیه کارآفرینی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عامل آموزشی و دانشگاهی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، کشاورزی، عامل روانشناختی، کارآفرینی
  • عوامل موثر بر دانش کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان نسبت به کشاورزی ارگانیک
    حمید ملک سعیدی، عبدالعظیم آجیلی، کورش رضایی مقدم صفحه 81
    پیامدهای منفی کشاورزی متداول، باعث تاکید بر نیاز برای توسعه روش های کشاورزی پایدار شده است. کشاورزی ارگانیک به عنوان یکی از سیستم های کشاورزی پایدار مورد توجه قرار گرفته است. کارشناسان کشاورزی نقش مهمی در نشر آن بر عهده دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر دانش کارشناسان کشاورزی نسبت به کشاورزی ارگانیک انجام گردید. مطالعه به روش تحقیق پیمایشی و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای در بین 114 کارشناس شاغل در سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان و با بکارگیری ابزار پرسشنامه انجام شد. نتایج نشان داد که دسترسی به اطلاعات کشاورزی- محیط زیست و سابقه کار تاثیر مستقیم، مثبت و معنی داری بر دانش کارشناسان نسبت به کشاورزی ارگانیک دارند. بر مبنای یافته ها متغیرهای نگرش نسبت به سلامتی و نگرش نسبت به تغذیه از طریق تاثیر بر نگرش کلی زیست محیطی افراد، سبب افزایش دانش نسبت به کشاورزی ارگانیک می شوند. دستاوردهای این پژوهش برای برنامه ریزی های ترویجی برای افزایش دانش و مهارت کارشناسان در این زمینه مفید واقع خواهد شد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، کشاورزی ارگانیک، هنجار اجتماعی، خوزستان، دانش
  • بررسی ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
    مرجان واحدی، همایون مرادنژادی، ابوالقاسم شریف زاده، مهنوش شریفی صفحه 93
    امروزه دانشگاه ها در تلاش برای ایفای نقش موثرتر در جامعه پیرامون خود هستند. ارائه آموزش های کارآفرینی به منظور پرورش دانشجویانی با داشتن ویژگی های کارآفرینانه، یکی از کارکرد های نوین دانشگاه ها و مراکز آموزشی برای حرکت در جهت نیازهای جامعه می باشد. در این رابطه، شناخت ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان، می تواند به پیشبرد اهداف دانشگاه ها و مراکز آموزشی برای برنامه ریزی و اجرای برنامه های آموزشی کارآفرین محور کمک نماید. این پژوهش با هدف بررسی روحیه کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام و در چارچوب کلی پژوهش های توصیفی- پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام بوده است که تعداد 115 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و با استفاده از ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفته اند. روش آلفای کرونباخ و روش تنصیف به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه ها استفاده شده است که مقدار ضرایب محاسبه شده به ترتیب برابر 89/0 و 51/0 بوده است که برای انجام تحقیق قابل قبول می باشد. روایی محتوایی پرسشنامه نیز با نظرخواهی از کارشناسان و اساتید مرتبط با موضوع تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان داده است که روحیه تحمل ابهام، توفیق طلبی، ریسک پذیری، خلاقیت و کنترل درونی در بین بیشتر دانشجویان در سطح بالا و روحیه استقلال طلبی در سطح پایین بوده است. همچنین، مقایسه روحیه کارآفرینی بین دانشجویان ورودی جدید و دانشجویان سال آخر نشان داده است که از نظر ویژگی های کارآفرینانه تفاوت معنی داری بین این دو گروه وجود نداشته است. دانشجویان دختر و پسر تنها از نظر میزان خلاقیت با یکدیگر تفاوت داشته و دانشجویان دختر از میزان خلاقیت بالاتری برخوردار بوده اند و در مورد سایر ویژگی های کارآفرینانه تفاوت معنی داری بین دانشجویان دختر و پسر مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، توفیق طلبی، کارآفرینی، تحمل ابهام، کنترل درونی، روحیه کارآفرینانه، استقلال طلبی، ریسک پذیری
  • تحلیل مسیر اثرات مولفه های فناوری ارتباطی و اطلاعاتی در توسعه کارآفرینی سازمانی در سازمان ترویج کشاورزی ایران
    امیر علم بیگی، ایرج ملک محمدی، سیدمحمد مقیمی صفحه 103
    این تحقیق در پی شناسایی نقش مولفه های فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی در توسعه کارآفرینی سازمانی در سازمان ترویج کشاورزی بود که به روش همبستگی با استفاده از مدل علی ارتباطی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل 2768 نفر از کارشناسان ترویج کشاورزی بود. از هر منطقه جغرافیایی کشور و بر اساس تقسیم بندی کشوری وزارت جهاد کشاورزی، یک استان به تصادف انتخاب و جامعه آماری منتخب 1145 نفر برآورد شد. که از بین آنها به صورت تصادفی و با رعایت انتساب متناسب 250 نفر (بر حسب محاسبه فرمول کوکران) انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای با چهار بخش بود. روایی پرسشنامه بر اساس نظر جمعی از اساتید رشته ترویج کشاورزی و کارآفرینی سازمانی دانشگاه تهران تایید گردید. سپس جهت تعیین پایایی پرسشنامه تعداد 25 پرسشنامه توسط کارشناسان ترویج خارج از نمونه مورد مطالعه تکمیل و ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مذکور محاسبه شد و در نهایت مقادیر 96/0=?، 88/0=?، 92/0=? و 95/0=? نشان داد که وسیله تحقیق از قابلیت بالایی برای جمع آوری اطلاعات برخوردار است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین مولفه های ارتباطات سازمانی و میزان به کار گیری ICT رابطه مثبت و معنی داری برقرار است. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که از بین هشت مولفه ارتباطی و اطلاعاتی، سه متغیر محتوی مناسب منتقل شده به کارکنان توسط ICT سازمان، وجود راهبردهایی برای خلق پایگاه های داده مرتبط با حوزه فعالیت سازمان وحمایت مدیریت سازمان از حضور فناوری های پیشرفته در سازمان، به ترتیب بیشترین اثرات علی را بر توسعه کارآفرینی سازمانی در سازمان ترویج داشته اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، توسعه، ICT و سازمان ترویج کشاورزی، ICT و توسعه کارآفرینی سازمانی
  • بررسی عوامل موثر برکارآفرینی دانش آموختگان کشاورزی از دیدگاه اعضای هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
    مهتاب پورآتشی، محمد مختارنیا صفحه 115
    نگاهی به تغییرات سریع جوامع و روند رو به رشد و توسعه جهانی و ضرورت هماهنگی با این رشد، ارزش کارآفرینی را بیش از پیش افزایش داده است. تحقیق حاضر با استفاده از روش پیمایشی و با هدف بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی دانش آموختگان کشاورزی از دیدگاه اعضای هیات علمی انجام گردیده است. جامعه آماری تحقیق را اعضای هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تشکیل دادند (203 =N) که تعداد 83 نفر از آن ها به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن براساس نظرخواهی از تعدادی از استادان و صاحبنظران در این زمینه تنظیم شد و برای تعیین پایایی ابزار تحقیق از روش آزمون مقدماتی استفاده شد که آلفای کرونباخ محاسبه شده مبین اعتبار مناسب برای گردآوری داده ها بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS نسخه 5/11 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد از دیدگاه اعضای هیات علمی، مهم ترین متغیرهای موثر بر کارآفرینی دانش آموختگان کشاورزی به ترتیب عبارت از داشتن انگیزه کافی، خلاقیت و نوآوری و تامین مالی بودند. با استفاده از تحلیل عاملی چهار عامل به عنوان عوامل موثر بر کارآفرینی دانش آموختگان کشاورزی شناسایی شدند. عامل اول با عنوان روانشناختی، عامل دوم با عنوان خدمات حمایتی، عامل سوم با عنوان تحصیلی و عامل چهارم با عنوان مهارت کسب و کار که به ترتیب 76/28، 67/21، 91/18 و 76/18 درصد واریانس کل (11/88 درصد) را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کارآفرینی، تحلیل عاملی، کشاورزی، دانش آموخته
  • تحلیل دیدگاه کشاورزان شهرستان نظرآباد پیرامون وضعیت شاخص های ذهنی کشاورزی پایدار در سطح خانوار زارع
    مرجان واحدی، سید محمود حسینی، سید جمال فرج الله حسینی، سید مهدی میردامادی صفحه 123
    با وجود این که امروزه مباحث پایداری کشاورزی مورد توجه جدی قرار گرفته، اما اقدامات صورت گرفته برای عملیاتی نمودن این مفهوم بسیار ناچیز بوده است. توسعه بخش کشاورزی بدون درنظر گرفتن وضعیت شاخص های کشاورزی پایدار، اثرات زیان بار و جبران ناپذیری را برای جامعه به دنبال خواهد داشت. این پژوهش با هدف تحلیل دیدگاه کشاورزان شهرستان نظرآباد، پیرامون وضعیت شاخص های ذهنی کشاورزی پایدار در سطح خانوار زارع و در چارچوب کلی پژوهش های پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش تعداد 657 نفر از کشاورزان شهرستان نظرآباد بوده اند که تعداد 166 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب، انتخاب و با ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرارگرفته اند. ضریب آلفای کرونباخ به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه ها محاسبه گردیده است که در این پژوهش برای سه بخش پرسشنامه 88/0، 82/0 و 91/0 به دست آمده است که حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش بوده است. روایی صوری پرسشنامه نیز با نظرخواهی از کارشناسان و استادان مرتبط با موضوع تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفته است. برای تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، ضریب تغییرات و تحلیل خوشه ای استفاده شده است. یافته های به دست آمده از تحلیل خوشه ای نشان داده است که 8/22 درصد از شاخص های ذهنی بررسی شده در این شهرستان پایدار، 6/28 درصد از شاخص ها نسبتا پایدار و 6/48 درصد از این شاخص ها ناپایدار بوده اند. به عبارتی دیگر، بیشتر شاخص های ذهنی سطح خانوار در وضعیت ناپایدار قرار داشته اند.
    کلیدواژگان: شاخص ذهنی، پایداری اقتصادی، کشاورزی پایدار، پایداری اکولوژیکی، _ پایداری اجتماعی
  • ارزیابی وضعیت سطوح حفظ پایداری نظام زراعی گندمکاران تحت پوشش تعاونی های تولید استان فارس
    هاجر حسن شاهی، هوشنگ ایروانی، خلیل کلانتری صفحه 135
    پایداری کشاورزی در نظام های بهره برداری از جمله موضوعات جدی است که در سال های اخیر توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است. از این رو هدف اصلی این تحقیق ارزیابی وضعیت سطوح حفظ پایداری نظام زراعی گندمکاران تحت پوشش تعاونی های تولید استان فارس می باشد. جامعه آماری این تحقیق را گندمکاران 6 شهرستان (در سه منطقه شمالی، مرکزی و جنوبی) استان فارس در قالب 9 تعاونی تولید تشکیل داده اند که به روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب تعداد 132 نفر برگزیده شده اند. این تحقیق با استفاده از روش پیمایشی انجام شده و روایی پرسشنامه تحقیق با استفاده از نظرات متخصصان و کارشناسان مرکز تحقیقات کشاورزی استان فارس تعیین گردید. به منظور تعیین اعتبار پرسشنامه پیش آزمون در یکی از شهرستان ها به عمل آمد و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که 76/0 به دست آمد. تحلیل داده های این تحقیق با استفاده از تحلیل کلاستر، جهت سنجش میزان پایداری کشاورزی در سطح مزارع گندمکاران منتخب صورت گرفت. بر اساس نتایج این تحقیق تعاونی های تولید سه شهرستان ارسنجان، مرودشت و داراب (چشمه عروس، ارسنجان، نقش رستم، رودبال و رحمت) در گروه ناپایدار، تعاونی های تولید دو شهرستان لار و اقلید(سبزدشت، کلوان و ایثارگران) در گروه نیمه پایدار و تعاونی تولید شهرستان آباده (میثاق) در گروه پایدار دسته بندی گردیدند. همچنین نتایج حاصل از بررسی پایداری مزارع مورد مطالعه نشان داد که 7/26 درصد مزارع در سطح ناپایدار، 1/43% مزارع در سطح نیمه پایدار و 2/30% مزارع در سطح پایدار قرار دارند.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، کشاورزی، گندمکاران، پایداری نظام زراعی، تعاونی های تولید
  • اولویت بندی عوامل بازدارنده ی اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی در استان خراسان جنوبی(مطالعه ی موردی شهرستان درمیان)
    کورش روستا، مصطفی تیموری صفحه 145
    زمین، یکی از مهمترین عوامل موثر تولید، در بخش کشاورزی است. وجود واحدهای خرده مالکی، به دلیل عدم استفاده ی موثر از فناوری و امکانات نوین، از عوامل محدود کننده ی بهره وری و بازدهی تولید در بخش کشاورزی محسوب می شود. هدف این نوشتار، اولویت بندی عوامل بازدارنده ی اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی در شهرستان درمیان استان خراسان جنوبی می باشد. روش کار به صورت میدانی بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه از 128 بهره بردار شهرستان درمیان جمع آوری گردیده است. داده های به دست آمده با استفاده از تکنیک AHP (فرایند تحلیل سلسله مراتبی) و نرم افزار Expert Choice مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان داد که عامل اجتماعی در شهرستان درمیان، اصلی ترین عامل بازدارنده ی اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی بوده و عوامل فرهنگی، اقتصادی و ساختاری در اولویت های بعدی قرار گرفتند. جهت اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی، آموزش و ترویج، اعتماد سازی، اعطای تسهیلات اعتباری و مالی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شهرستان درمیان، _ خراسان جنوبی، سلسله مراتبی، فرآیند تحلیل، یکپارچه سازی اراضی
  • ادراک مروجان کشاورزی نسبت به اثر بخشی روش های آموزشی انبوهی مورد استفاده در آموزش کشاورزان گندم کار، مورد: استان گلستان
    محمدرضا محبوبی، مصطفی ایزدپناه صفحه 155
    تحقیق حاضر با هدف شناخت ادراک مروجان کشاورزی نسبت به اثر بخشی روش های آموزشی انبوهی مورد استفاده در آموزش کشاورزان گندم کار آبی استان گلستان به اجرا در آمده است. تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی بوده است. ابزار تحقیق پرسشنامه و نمونه های تحقیق شامل 91 مروج کشاورزی فعال در زمینه آموزش کشاورزان گندم کار آبی در سطح استان گلستان بوده اند که به شیوه تمام شماری انتخاب شده اند. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS تحت ویندوز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. برای بررسی اجزای تشکیل دهنده ابزار اندازه گیری، اعتبار محتوایی با نظرخواهی از اعضای هیات علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و کارشناسان ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان انجام شده سپس اصلاحات لازم بعمل آمده است. به منظور محاسبه قابلیت اعتماد از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است که در نتیجه انجام پیش آزمون در نمونه ای خارج از نمونه تحقیق، مقدار آن در مورد سوالات فراوانی استفاده مروجان از روش های آموزشی مختلف 87/0 و تاثیر هر یک از روش ها در تحقق اهداف مورد نظر از آموزش کشاورزان 82/0 بدست آمده است. نتایج تحقیق نشان داد بین متغیر میزان استفاده مروجان از روش های آموزشی اطلاعیه، نشریه، پوستر، نمایشگاه، تخته سیاه خبری و عکس و ادراک آنان نسبت به میزان اثر بخشی روش های آموزشی انبوهی با اطمینان 99 درصد و بین متغیر میزان استفاده مروجان از روش های آموزشی اسلاید و فیلم و ادراک آنان نسبت به میزان اثر بخشی روش های آموزشی انبوهی با اطمینان 95 درصد رابط? مثبت و معنی داری وجود داشته است. توجه به آموزش مروجان در زمینه روش های آموزش انبوهی در آموزش کشاورزان گندم کار از جمله پیشنهادهای این مطالعه است.
    کلیدواژگان: اثر بخشی، مروج کشاورزی، ادراک، ترویج کشاورزی، استان گلستان، روش آموزشی انبوهی
  • بررسی تاثیر مطابقت میان سبک های تدریس و یادگیری بر عملکرد درسی دانشجویان(مطالعه موردی: دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه کردستان)
    فرزاد اسکندری، مهدی صالحی صفحه 169
    با هدف شناسایی سبکهای تدریس و یادگیری مدرسان و دانشجویان دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه کردستان و بررسی تاثیر مطابقت/عدم مطابقت سبک های تدریس و یادگیری بر عملکرد درسی دانشجویان، از یک طرح شبه آزمایشی پس آزمون استفاده گردید. ابزار استفاده شده در این تحقیق پرسشنامه سبک های تدریس و یادگیری Kolb بود. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار SPSS و با به کارگیری شاخص های آمار توصیفی، آزمونT استیودنت، و تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل گردید. نتایج حاصله نشان داد که در میان دانشجویان دختر، سبک غالب یادگیری سبک «جذب کننده» و در میان دانشجویان پسر سبک غالب یادگیری سبک «انطباق یابنده» است. همچنین نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که سبک غالب تدریس در میان مدرسان دانشکده های مذکور، سبک تدریس «جذب کننده» می باشد که عمدتا با سبک های یادگیری دانشجویان دختر مطابقت دارد تا با سبک های یادگیری دانشجویان پسر. نتایج آزمونT نشان داد که مطابقت میان سبک های تدریس- سبک های یادگیری بر عملکرد درسی دانشجویان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اگر مدرسان دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی بتوانند سبک های تدریس خود را با سبک های یادگیری دانشجویان متناسب سازند، دانشجویان آنان از عملکرد درسی مطلوب تری برخوردار خواهند شد. از نتایج این تحقیق می توان جهت بهبود فرایند تدریس و یادگیری در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه کردستان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، یادگیری تجربی، آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی، عملکرد درسی، سبک های تدریس
|
  • An Evaluation of Wheat Support Policy in Iran
    Page 1
    The main goal of this research was an evaluate of wheat production's support policy in Iran. For the purpose, Producer Support Estimate (PSE) indicator, which is an indication of the extent of direct and indirect government support for wheat producers, was used for the duration of 1989-2004 period. Results showed that this indicator increased from -126 billion Rls (local currency) in 1989 to 22900 billion Rls in 2004. Based upon the obtained results, it is proposed that policy makers reconsider the method of wheat producer's subsidization and shift the agricultural policies in Iran from distributive transfer oriented ones towards productive policies to promote the competitiveness in the world markets.
  • An Investigation of the Impact of Price Changes on Rural Poverty (Case Study: Fars Province)
    Page 13
    Differing consumption patterns among individuals along with relative commodity price changes has made inflation effects differ from one person to another. On the other hand, inflation continues to be a general phenomenon in Iranian economy. The impacts of price changes on rural poverty have been hereby investigated. For this, market price fluctuations in rural areas of Fars province during the past three socioeconomic plans were evaluated, and poverty price elasticity, price index for the poor, and Laspeyre's price index assessed. Results indicated that an increase in relative prices of foods and housing, reduced income inequality as pro-poor, but increase in relative prices of other groups of goods and services increased income inequality as against-poor. In addition, increase in all prices of all goods and commodities (inflation) reduced income inequality as pro-poor and so dimensions of rural poverty phenomenon in Fars Province followed a reduction trend during this period.
  • A Survey of Efficiency in Khorasan Province Cotton Farms through Parametric Approach
    Page 27
    Technical and scale efficiencies of cotton farms, in Khorasan province, were estimated through the parametric approach during the period 2000-2003. Efficiency was estimated through stochastic Translog Frontier Production Function based on panel data. Results indicated that technical efficiency wa rated as less than scale efficiency. Means of technical and scale efficiency were found to be 63 and 88 percent respectively. In addition, education and promotion of agriculture exerted a positive significant effect on technical efficiency of farmers. However, a vast majority of cotton producing formers suffer from suboptimal farm scales. According to the findings, education along with promotion of agriculture with respect to optimal application of inputs and increasing of input productivity (as regards the offering of relevant supportive policies) have been emphasized for increasing yield and an improvement of efficiency.
  • Organizational and Managerial Factors Affecting Intrapreneurship in Agricultural Extension Organizations in Iran
    Page 37
    The main objectives of this research were measuring intrapreneurship in Agricultural Extension Organization and finding organizational and managerial prerequisites for developing intrapreneurship in Agricultural Extension Organization in Iran. The study was mainly an applied form of research, and with regard to the control of its variables it was a non-experimental cause and effect study type. A questionnaire was developed to gather the needed data. The questionnaire’s face validity was vrified by a panel of experts while its reliability approved through a pilot test (Cronbach’s Alpha=0.80). Research population included 214 extension agents who worked in the offices of Jihade Agriculture in the following six provinces of: Azarbayejan Gharbi, Chahar Mahal-o Bakhtiari, Booshehr, Yazd, Ghazvin and Lorestan. The investigation of intrapreneurship in extension organization revealed that the organizational structure, the style of management, reward system and organizational communication system were not the determining factors in facilitating intrapreneurship. Regression analysis revealed that organizational culture as well as organizational rules and structure exerted the most effects on the development of intrapreneurship in extension organizations, this accounting for 51.4% of the changes in the variances of organizational entrepreneurship.
  • The Influence of Wheat Farm's Advisors on the Manner of Adoption Technology and Innovations Concerning Soil Preservation as Practiced and Benefited by Wheat Farmers in Tehran Province
    Page 53
  • Investigating Factors Affecting Entrepreneurial Mentality of Tehran University's Graduate Students
    Page 71
  • Factors Affecting Knowledge of Agricultural Experts Toward Organic Farming in Jihad-e-Keshavarzi Organization, Khuzestan Province
    Page 81
    The undesirable negative consequences of conventional farming have lead to the need and emphasis for new sustainable agricultural production techniques. Organic farming has arisen to be considered as one of the sustainable agricultural systems. Agricultural experts play an important role in extension and spread of the system. The research goal is to investigate the effective factors on expert's knowledge toward organic farming. The survey was conducted using cluster random sampling among 114 agricultural experts in Khuzestan province. Questionnaire was employed for gathering data. The results indicated that access to agricultural and environmental information as well as the record of service have positive and direct effect on knowledge toward organic farming. Based on the results, variables of attitude towards health, attitude toward food supply within the framework of total environmental attitude, exert indirect effects on knowledge toward organic farming. The results of the research will be useful in directing the extension programs towards on improvement of knowledge and skill of agricultural experts as regards organic farming.
  • A Study of Factors Influencing Entrepreneurship of Agricultural Graduates from viewpoint of Faculty Members of University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
    Page 115
    A glance at rapid change in societies and the trend of global progress along with development and the necessity to go along in – direction with this growth, demanstrate the value of Entrepreneurship more than any other time. The purpose of this research was to study factors influencing entrepreneurship of agricultural graduates as viewed from viewpoint of the faculty members. Survey method was employed as means of gathering data. The statistical population of this study included the faculty members of University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran (N=203) from whom a sample of 83 members was randomly selected. Reliability and validity of the instrument was determined through opinions of faculty members and application of Cronbach’s Alpha. The data were analyzed using SPSS software, version 11.5. The findings showed that the most important variables influencing entrepreneurship of agricultural graduates from faculty members’ viewpoint were motivation, creativity, and finance. Factor analysis showed that four most highly ranked factors influencing entrepreneurship of agricultural graduates were psychological, supportive services, educational, and business skills covering 28.76, 21.67, 18.91, and 18.76 percent of total variance (88.11%).
  • An Assessment of the of Levels of Farming System Sustainability among Wheat Growing Farmers in Agricultural Production Cooperatives (Fars Province)
    Page 135
    Agricultural Sustainability (AS) in Farming Systems has turned into an extremely sensitive issue, which has attracted the attention of most researchers in recent years. The Main objective of this survey research was to assess the situation with regard to different levels of farming system sustainability among wheat growing farmers in Agricultural Production Cooperatives in Fars Province of Iran. All farmers who were members of agricultural cooperatives, were included in the study (N=2700) of whom 132 were selected through Proportional Stratified-randomization method. The reliability of the instrument was determined through Cronbach's Alpha (0.76). Study instrument was sent to the agricultural experts in Research Center, Fars Province to be tested for face validity. The results of Cluster Analysis Technique revealed that the Agricultural Production Cooperatives (APCs) in Arsenjan, Marvdasht and Darab Counties; Lar and Eghlid counties; and Abade county stood in unsustainable, semi sustainable and sustainable categories respectively. Also, results revealed that farming systems were categorized into three levels of sustainability namely sustainable (30.2%), semi-sustainable (43.1%) and unsustainable (26.7%).
  • Prioritizing Preventive Factors in Performing Land Consolidation Plan in South Khorasan Province(A Case Study in Darmian City)
    Page 145
    Land is one of the most important effective factors in production in agricultural sector. Existence of small owners units due to the lack of effective use of technology, machinery and agricultural production tools are restricting factors for profiting and yielding in agricultural sector. The purpose of this study was prioritizing the preventive factors of extension of land Consolidation Plan in Darmian city, south Khorasan.For this purpose, Darmian city, was selected as the research area. The method has been in the form of field work and the information gathered by questionnaire and the data were examined by the use of AHP technique (Analytical Hierarchy Process) and the Expert Choice software. The results of the research shows that the social factor in Darmian city is the main preventive factor and the cultural, economic and structural factors are in the next priority.
  • Influence of Congruent- Incongruent Teaching and Learning Style on Student Performance(Case:Colleges of Agriculture and Natural Resources of Kurdistan University)
    Page 169
    Based on Kolb’s theory of learning and teaching a Post-test Group Design was applied to investigate the effect of congruent/ incongruent teaching and learning styles on students’ performance at the faculties of Agriculture and Natural Resources at the University of Kurdistan, Iran in 2007. Using SPSS software descriptive statistics, T- test and MANOVA were employed in analyzing the data. Results showed that: 1- the dominant learning styles among male and female students are Accommodator and Assimilator ones respectively; 2- the main teaching style among teachers is Assimilator which is in line with the female student's learning style; 3- Congruency between teachers’ learning style and students’ learning style exerts a positive significant effect on students’ performance. The result could be used to improve the quality of teaching and learning at the faculties of Agriculture and Natural Resources at the University of Kurdistan, Iran.