فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 7 (زمستان 1388)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 7 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا احمدی زمانی صفحه 1
    این پژوهش با استفاده از روش تجربی(تک گروهی) سعی دارد کاربرد «دستکش مطالعه و تورق» را به عنوان ابزاری برای تورق نسخه های خطی، کتاب ها، نشریه ها و دیگر موادکاغذی، جهت حفاظت مواد از رطوبت و فرسودگی و افزایش سرعت کار مورد پژوهش قرار دهد. این تحقیق مواد موجود در مجموعه کتابخانه ها را از نظر حفاظت و نگهداری، به ویژه در حین مطالعه و تورق که بایستی به خوبی محافظت شوند مورد بررسی قرار می دهد. همچنین به گونه شناسی عوامل بیولوژیکی مخرب و عواملی که باعث ایجاد رطوبت، فرسودگی و آسیب های کلی منابع می شوند می پردازد. در این پژوهش به مهم ترین مخاطراتی که سلامتی کتابداران را تهدید می کند مانند: بیماری های تنفسی، گوارشی و حساسیت های پوستی و غیره اشاره شده است. به علاوه در مورد استفاده از دستکش جهت حفاظت دست، اختراع دستکش مطالعه و تورق، به قابلیت ها و مزایای دستکش اختراع شده و مراحل ثبت اختراع نیز پرداخته شده است.
    یافته ها ونتایج پژوهش به دست آمده نشان داد 98درصد کتابداران تایید کردند، اکثر مواد کاغذی که با آن سر و کار دارند با گرد و غبار و مواد بیولوژیکی همراه است. بیش از 95درصد از کتابدارن در محیط کار خود نسبت به بهداشت و سلامتی خود نگران هستند. اکثر کارکنان کتابخانه ها؛بیش از 93درصد؛ به فقدان ابزاری مناسب برای تورق که دیگر نیازی به تر کردن انگشت نباشد اشاره کرده اند. بیش از 79درصد کتابداران استفاده از «دستکش مطالعه وتورق» را برای ورق زدن و حفاظت نسخ خطی، نشریات و کتاب ها ابزاری موثر دانسته اند. 94 درصد از کتابداران حجم نمونه نیز اظهار داشته اند که در صورت استفاده از دستکش مطالعه در مقایسه ورق زدن با دست، تا حد خیلی زیاد منجر به افزایش سرعت کار خواهد شد. نتیجه پژوهش نشان داد که کار برد «دستکش مطالعه وتورق» برای کلیه کتابخانه ها و مراکز علمی و فرهنگی و کسانی که با مواد کاغذی سرو کار دارند می تواندمفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: نسخه های خطی، نشریات ادواری، کتاب های چاپی، کتاب، نگهداری و مرمت، کتاب و مواد خواندنی، دستکش ها، ایران، دستکش مطالعه و تورق
  • فهیمه باب الحوائجی، محمدرضا پور داداش سنگده صفحه 21
    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران از پایگاه اطلاع رسانی تخصصی موجود در وب سایت دانشگاه تهران می باشد.
    روش تحقیق از نوع پیمایشی می باشد.برای گردآوری اطلاعات پرسش نامه ای بین 335 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران توزیع گردید. در مجموع 255 پرسش نامه تکمیل و برگشت داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده نمودار Excel براساس متغیرهایموجود در تحقیق در قالب جداول و نمودارهای توزیع فراوانی و محاسبه شاخصهای مرکزی مانند میانگین کل استفاده گردید و بر حسب مورداز نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.
    یافته های نتایج پژوهش نشان می دهد که بیشترین استفاده از پایگاه های اطلاعات علمی به ترتیب ازپایگاه اطلاعات علمی Elsevier (80)درصد و Springer (53) درصد می باشد. این پایگاه ها بطور میانگین به میزان(54) درصد «خیلی زیاد و زیاد»، پاسخگوی نیاز تحقیقاتی و آموزشی دانشجویانمی باشد. کاربران از سرعت اینترنت برای انجام امور تحقیقاتی ناراضی هستند. دانشجویان مورد پژوهش عدم آشنایی کافی به استراتژی جستجو و یا کاوش در بازیابی اطلاعات را به میزان (28) درصد ارزیابی نمودند. مهم ترین موانع در استفاده از پایگاه مورد پژوهش را به ترتیب:کند بودن سرعت اینترنت برای کاوش اطلاعات، نداشتن اطلاعات کامل از محتویات آن، پاسخگو نبودن به نیاز های اطلاعاتی مورد نیاز، عدم اطلاع رسانی قبلی از موجودیت پایگاه اطلاعات علمی و شلوغ بودن سایت دانشکده عنوان نمودند. مهم ترین اهداف دانشجویان تحصیلات تکمیلی در استفاده از پایگاه اطلاع رسانی تخصصی دانشگاه تهران، نوشتن پایان نامه و تدوین مقالات علمی می-باشد.
    کلیدواژگان: پایگاه اطلاع رسانی، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، وب سایت
  • نجلا حریری، سمیه نعمتی لفمجانی صفحه 39
    هدف پژوهش حاضر، آگاهی از وضعیت اضطراب کتابخانه ای در دانشجویان دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران است. روش پژوهش، پیمایشی تحلیلی و جامعه آماری مورد مطالعه نمونه ای به تعداد 211 نفر از دانشجویان است. ابزار پژوهش، مقیاس اضطراب کتابخانه ای باستیک است که پس از ویرایش و بومی سازی، در قالب 39 سوال مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس یافته ها، اضطراب کتابخانه ای دانشجویان مورد بررسی در حد متوسط است. میانگین اضطراب کتابخانه ای در کلیه مقیاس های فرعی موانع کارکنان، موانع عاطفی، دانش کتابخانه ای، راحتی در کتابخانه و موانع مکانیکی نیز در حد متوسط است، با این تفاوت که در مقیاس فرعی موانع مکانیکی، سطح اضطراب در طیف بالای حد متوسط قرار دارد. یافته های پژوهش تفاوت معنی داری در اضطراب کتابخانه ای بر حسب مقطع و پایه تحصیلی نشان نداد، تنها در مقیاس فرعی موانع مکانیکی، مردان به نحو معنی داری نسبت به زنان اضطراب کتابخانه ای بیشتری داشتند. وجود اضطراب کتابخانه ای در حد متوسط در بین دانشجویان، یافته حائز اهمیتی است که اتخاذ راهکارهای لازم برای کاهش آن را از سوی مسوولان کتابخانه ها و کتابداران ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب کتابخانه ای، کتابخانه های دانشگاهی، دانشجویان، دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • طاهره فضلعلی صفحه 53
    هدف پژوهش حاضر ارائه معیارهایی برای ارزیابی تصاویر کتابهای داستانی است و تجزیه و تحلیل و مطابقت تصاویر کتابهای داستانی گروه سنی ب و ج منتشره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با معیارهای ارائه شده می باشد. روش پژوهش در بخش اول کتابخانه ای (سندی) است ودر بخش دوم ازروش تحلیل محتوا، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کتب داستانی کودکان گروه سنی ب و ج می باشد که توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان طی سالهای 80 تا 87 منتشر شده است و تعداد این کتابها 68 عنوان می باشد. داده های گردآوری شده توسط مشاور آماری با روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی متکی بر آزمونهای «کی دو» و «آنوا» تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از این است که تصاویر کتابهای داستانی مورد بررسی در مواردی همچون هماهنگی متن و تصاویر، مکمل بودن تصاویر برای حال و هوای داستانها، فهم بیشتر متن با کمک تصاویر، کیفیت هنری تصاویر، میزان تناسب تصاویر با گروه سنی کودکان، تقویت شخصیت پردازی داستان با کمک تصاویر، فرم و ترکیب رنگ تصاویر، هماهنگی متن، تصاویر، قطع و اندازه حروف با یکدیگر، تناسب ترکیب بندی و محل قرار گرفتن عناصر تصاویر، تناسب تعداد تصاویر با تعداد کل صفحات کتاب و هماهنگی و تناسب تکنیک انتخابی تصاویر با سن کودکان در حد مطلوبی بوده اند. تصاویرکتابها در مواردی همچون نوآوری و جنبه آموزشی ضعف دارند. در نهایت پیشنهاداتی برای بهبود تصاویر کتابها و همچنین پیشنهاداتی برای پژوهش های آینده ارائه گردید.
    کلیدواژگان: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، تصاویر، کتابهای داستانی کودکان، کودکان گروه سنی ب و ج
  • محمدرضا قانع، ایران عابدی، شکوه تفرشی صفحه 63
    پژوهش حاضر در نظر دارد مجموعه سازی نشریات کتابخانه مرکزی دانشگاه رازی کرمانشاه را با میزان استفاده اعضای هیات علمی این دانشگاه از نشریات موجود در کتابخانه مرکزی دانشگاه با توجه به چاپ مقالات آنان در مجلات نمایه شده در موسسه اطلاعات علمی و اسکوپوس بررسی نماید. برای این منظور از تحلیل استنادی مآخذ مقالات استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش1728مقاله با46448 ماخذ مربوط به انتشارات اعضای هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه طی سالهای 1990 - 2007 میلادی در مجلات نمایه شده در دو پایگاه استنادی موسسه اطلاعات علمی و اسکوپوس، و همچنین مجموعه مجله های گردآوری شده در کتابخانه مرکزی دانشگاه می باشد. روش پژوهش کتابسنجی از نوع تحلیل استنادی عمودی است و ابزار گردآوری اطلاعات آن پایگاه های اطلاعاتی ISI، Scopus است. آزمون ناپارامتریک دو جمله ای حاکی از آن است که اعضای هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه 43 درصد از نیازهای اطلاعاتی خود را با استفاده از نشریات موجود در مجموعه کتابخانه مرکزی این دانشگاه تامین نموده اند. در نتیجه کمتر از 50 درصد از مجموعه سازی مجلات در کتابخانه مرکزی دانشگاه رازی در زمان بررسی همسو با نیازهای اطلاعاتی اعضای هیات علمی است.
    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، دانشگاه رازی کرمانشاه، مجموعه سازی مجله، اعضای هیات علمی، کتابخانه مرکزی، تحلیل استنادی، ISI، Scopus
  • مرجان مومنی، شهین کمال، راهب قربانی صفحه 73
    کتابخانه های دانشگاهی یکی از مهمترین مراکز اطلاع رسانی محسوب می شوند که می توانند اطلاعات مورد نیاز دانشجویان و پژوهشگران را در اختیار آنان قرارداده و با برنامه ریزی صحیح، نقش خود را در اشاعه اطلاعات ایفا نمایند.تحقیق حاضر به منظور دستیابی به میزان رضایت دانشجویان از خدمات مختلف ارائه شده در کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شده است.روش تحقیق پیمایشی از نوع توصیفی و جامعه آماری دانشجویان عضو کتابخانه مرکزی می باشد.نمونه آماری 290 نفر از دانشجویان عضو کتابخانه هستند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است.داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS و جداول آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد به طور کلی 9/45 درصد از دانشجویان از خدمات ارائه شده در کتابخانه به میزان زیادی رضایت دارند.5/56 درصد از دانشجویان از وجود سیستم کامپیوتری جهت جستجوی منابع کتابخانه آگاهی نداشتند.روز آمد نبودن کتاب های مرجع، کم بودن تعداد نسخه های کتابهای فارسی و نیز کافی نبودن تعداد کامپیوتر در کتابخانه از مهمترین دلایل ایجاد عدم رضایت در دانشجویان بوده است.
    کلیدواژگان: امکانات فیزیکی کتابخانه، خدمات کتابخانه، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، رضایت دانشجویان، عملکرد کتابداران
  • زهره میر حسینی، مرجان جلیلی باله صفحه 85
    پژوهش حاضر، وضعیت بروندادهای پژوهشی اعضای هیات علمی دانشکده های داروسازی دانشگاه های تهران بر اساس شاخص h را مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق پیمایشی، ارزیابی و علم سنجی است و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفته است. در این پژوهش محاسبه شاخص h از طریق بازیابی مقالات نمایه شده اعضای جامعه پژوهش و بررسی استنادات آنها در دو پایگاه استنادی اسکوپوس و وبگاه علوم انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد در هر سه دانشکده بالاترین شاخص h مربوط به اعضای گروه تخصصی «سم شناسی داروشناسی» بوده است. در بین استادیاران جامعه مورد پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی تهران شاخص h 4 (08/26%)، بین دانشیاران شاخص h 2 (27/27%) و در میان استادان این دانشگاه شاخص h 6 (30%) بالاترین میزان توزیع را دارا می باشند. در میان استادیاران جامعه پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شاخص h 2 (33/33%)، دانشیاران با شاخص h 2 (07/23%) و در میان استادان شاخص h 6 و 9 (22/22%) بالاترین توزیع را تشکیل می دهند. بالاترین توزیع شاخص h در میان جامعه پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی نیز شاخص h 2 (45/45%) می باشد. در میان این اعضا بالاترین شاخص h (20) مربوط به جامعه پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است. آزمون فرضیات این پژوهش نشان داد که بین شاخص h و تعداد مقالات همچنین بین تعداد استنادات و شاخص h رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شاخص h، علم سنجی، برونداد علمی، معیارهای سنجش علمی، تولیدات علمی، دانشکده های داروسازی تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • یعقوب نوروزی، عبدالباقر امانی، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحه 101
    هدف اصلی از این تحقیق شناساندن استفاده و بهره وری از اینترنت در بین کتابخانه های دانشگاهی شهر قم است. روش پژوهش پیمایشی توصیفی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کتابخانه های دانشگاهی شهر قم که از ابتدای فروردین تا 15 تیرماه سال 1388 از اینترنت دانشگاه استفاده می کردند می باشد. که تعداد این کتابخانه ها 17 کتابخانه (59 کتابدار) می باشد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اینترنت در بخش مرجع و اطلاع رسانی کتابخانه نقش پررنگ و در بخش امانت کتابخانه های دانشگاهی جامعه مورد بررسی کمترین نقش را دارد. 8/45 درصد کتابداران کتابخانه های دانشگاهی جامعه مورد بررسی عدم آشنایی با اینترنت و کاربردهای آن را دلایل عدم استفاده کتابداران از اینترنت در خدمات اطلاع رسانی ذکر کرده اند.
    کلیدواژگان: اینترنت، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران، بررسی استفاده کنندگان، قم
|
  • Page 1
    This research attempts to do an investigation into the effect of application of study glove as useful tool for dealing with printed materials. This research deals with the available materials of libraries’ collection from protection and preservation perspective, especially during the study and browsing which in turn should be considered properly. Also, it considers the typology of biological factors and other factors which have caused the humidity, tearing and complete damages of sources. This research has referred the most important hazards which threat the librarian's health such as breathing, digestive diseases and skin allergy and etc. Research results have shown that 98% of librarians have confirmed that the most printed materials which they have worked with them are with dust and biological materials. More than 95% of staffs in their work environment are worried about their health and hygiene. The most librarie's staffs (i.e. 93% of them) have confirmed nonexistence of suitable tools which are not required to wet their finger. More than 79% of librarians have mentioned that study glove is an effective tool for browsing, and protection of manuscript, publications and books. 94% of librarians have declared that if they use the study glove, in comparison with browsing by hand, the speed of work will increase. The result of research has also shown that application of "study and browsing glove" can be generalized to all libraries and scientific and cultural centers and persons who work with printed materials.
    Keywords: manuscripts, Serials, Printed books, Protection, Repairing, Reading materials, Study, browsing glove
  • Page 21
    This research has been done in order to study how engineering and technical post-graduate students living in the campus of University of Tehran use scientific databases available on the website of the University. Using descriptive method, 355 questionnaires were distributed among students and totally, 255 ones were returned. To analyze collected data softwares Excel and SPSS were utilized. Based on research findings, the main aim of students to use mentioned databases is writing thesis and scientific articles; the most used databases are Elsevier (80 percent) and Springer (53 percent), respectively; they are not satisfied with the speed of the Internet; the most important problem of students for using Internet is that they are not familiar enough with strategies of searching and they expressed themselves that they havent enough ability to use it (≈ 28 percent), and so forth. It was also found that students have problems for using scientific information databases including low speed of Internet for searching, lack of enough information, lack of ability to answer all requests, and so on.
    Keywords: Scientific databases, Technical, Engineering Campus, University of Tehran, Post, graduate students, Websites
  • Page 39
    The purpose of the present study is to investigate the library anxiety among the students of Rehabilitation School of Iran University of Medical Sciences. The research method is survey and 211 students have participated in the study. The Bostick's library anxiety scale in the form of a researcher-made 39-item questionnaire was used as the instrument of data collection. The findings revealed that the library anxiety of the students is at average level. The library anxiety also was at average level in terms of barriers with staff, affective barriers, library knowledge, comfort with the library and mechanical barriers, but the anxiety in terms of mechanical barriers was at higher level than the other indicators. The findings of the study showed no significant difference in the library anxiety based on the educational level. Only in the indicators of the mechanical barriers, the library anxiety of males was higher than females. The average level of library anxiety among the students is an important finding which needs the librarian's effort for its reduction.
    Keywords: Library anxiety, Academic libraries, students, Rehabilitation School of Iran University of Medical Sciences
  • Page 53
    The present research aims at evaluating the amount of desirability of pictures of story books for children aging 7-12, published by the Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults (IIDCYA) during 2001-2009. The method of research in first section is library method and in second section is content analysis. The society of research includes all story books (68 titles) of children the range of 7-12 which has been published by IIDCYA. The collected data have been analyzed by both descriptive and inferential statistics. On the basis of findings, it was realized that the amount of desirability is more than average in the most of pictures of story. Finally, some recommendations for improving the pictures, and some suggestions for further research were offered.
    Keywords: Institute for the Intellectual Development of Children, Young Adult, Illustrations, Story books for children, Children aging 7, 12
  • Page 63
    This research surveys the acquisition of journals in central library of Razi University of Kermanshah considering how much these journals have been utilized by faculty members of the university in order to publish papers indexed in ISI and Scopus by making use of citation analysis for the references of the papers. The research population includes 1728 papers and 46448 references published by the faculties of the University in ISI and Scopus and the journal collection in its central library. The bibliometric method is applied to do the study. Needed data were extracted from ISI and SCOPUS during 1990 to 2007. The non-parametric binominal test indicates that 43% of information needs of the faculty members of the university have been provided by the journals available within acquisitions of the university central library; hence 50% of journal acquisitions in the central library have found to be matched with the information needs of faculty members.
    Keywords: Information Needs, Acquisition, faculty members, Razi University, ISI, Scopus, Central library, Citation analysis
  • Page 73
    University libraries are the most important centers for information provision. They can play their role and provide necessary information for student researches through right planning. The present study aims to examine rate of satisfaction from different services offered in central library of Semnan University of Medical Sciences. It is a descriptive study done using survey method. The research population consists of all the students that are members of the library, of which a sample of 290 members was chosen. Data were collected by questionnaire. Analysis of data is made by descriptive statistics using SPSS. Results of this research show that 45/9% of students were satisfied with the offered services; 56/5% of them didn’t know about computer system for searching the sources available in the library. Lack of update reference books, scarcity of Persian books copies and lack of computer systems were among the most common factors affecting dissatisfaction.
    Keywords: Student's satisfaction, Library services, Librarian's performance, Library physical facilities, Semnan University of Medical Sciences
  • Page 85
    The aim of the present research is the investigation of the research output of faculty members of Tehran pharmacy colleges according to h-index factor which is a new method of scientometrics. This research has been achieved with evaluation measurement research method and the needed information collected by checklist. Hypothesis has been evaluated statistically by Pearson’s correlation test. Number of research society was 107 faculty members of 3 Tehran pharmacy colleges. In this study, h-index was calculated from the articles and citation of the research society indexed in Scopus and Web of Science. Research findings indicate that highest article's number belong to a member from Tehran University of Medical Sciences with 193 articles, in this university most distribution of articles was between 10 to 19 articles (%38.46), while the most article's number in Shahid Beheshti University of Medical Sciences was 57 and in Azad University was 26 articles. In these two universities the most distribution of articles was between 1 to 9 articles. In addition, the highest citation number in Tehran University of Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences and Azad University were 6793, 442, 187, respectively. In all 3 universities the highest citation number was related to "Toxicology and Pharmacology" Department. The highest h-index between the assistant professors of Tehran University of Medical Sciences was 4 (%26.08), between associate professors was 2 (%27.27) and between professors of this university was 6 (%30). The highest h-index in Shahid Beheshti University of Medical Sciences between assistant professors was 2 (%33.33), between associate professors was 2 (%23.07) and for professors was 6 (%22.22). The highest h-index in Azad University was 2 (%45.45). Nevertheless, the highest h-index in research society was 20 related to a professor from Tehran University of Medical Sciences. Testing hypotheses of this research show that there is a significant relation between h-index and article numbers and also between h-index and citation numbers.
    Keywords: H, index, Scientometrics, Tehran pharmacy colleges, Research output, Scientific products, Tehran University of Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Islamic Azad University
  • Page 101
    The specific goal of this research is to study the utilization of the Internet among the libraries of Qom universities, using a descriptive-analytical method. The research society of this study is all libraries in the Qom universities making use of the Internet. The number of libraries is 17 (with totally 59 librarians) and through questionnaire required data were collected. Research findings Show that 76/5% of libraries in the Qom universities have access to the Internet (81/3% of librarians in the research). Average rate of Internet usage among librarians is between 1 to 2 hours per day. 28/8% of librarians use e-mail in reference and information department, 88/1% use the Internet for high speed and accuracy and providing good services to users in a short time and also having a better use of the time and place in library. The results of this study show that the Internet in reference and information department plays a significant role, while in the circulation department does less. 45/8% of librarians believe that lack of familiarity with Internet and its applications are the main reasons which librarians don’t use of it in providing service to end-users.
    Keywords: Internet, University Libraries, Qom, User studies