فهرست مطالب

میکروب شناسی پزشکی ایران - سال دوم شماره 2 (تابستان 1387)

دو ماهنامه میکروب شناسی پزشکی ایران
سال دوم شماره 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • باکتری شناسی
  • محمد نیاکان*، محسن چیت ساز، علیرضا مطوایی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    مواد ضدمیکروبی بتالاکتام در حال حاضر رایج ترین درمان برای عفونت های باکتریایی می باشند. استفاده از آنها منجر به بروز مقاومت باکتری های گرم منفی در برابر آنتی بیوتیک های بتالاکتام در سراسر جهان می شود. آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف (ESBLs) آنتی بیوتیک های بتالاکتام را هیدرولیز و غیرفعال می کنند. آنزیم های AmpC در کلاس C طبقه بندی ESBLs جای دارند. آنزیم های AmpC تیپیک که سفالوسپورینازهای مقاوم به اسید کلاولانیک می باشند باعث مقاومت در برابر اغلب اکسی آمینوسفالوسپورین ها می گردند. این آنزیم ها گروهی جداگانه از ESBLs می باشند، اما یک مشکل طبقه بندی در جهش یافته های AmpC رخ داده که منجر به افزایش فعالیت آنها در برابر سفپیم و سفپیروم (سفالوسپورین های نسل چهارم) شده است. چنین جهش هایی در انواع کروموزومی جدایی ناپذیر AmpC رخ داده است، اما آنها می توانند به صورت همسان از انواع پلاسمیدی AmpC گسترش یافته و به طور فزاینده در گونه های کلبسیلا و اشریشیاکلی بسط پیدا کنند. هدف این مطالعه تعیین شیوع ژن های بتالاکتاماز وسیع الطیف AmpC در ایزوله های بالینی کلبسیلا پنومونیه بود.
    روش بررسی
    ایزوله های بالینی کلبسیلا پنومونیه مربوط به سه بیمارستان امام خمینی، مصطفی خمینی و مرکز طبی کودکان در تهران بود. روش فنوتیپی که برای تشخیص سویه های بالینی مولد ESBLs مورد استفاده قرار گرفت روش آگار دایلوشن بود. برای جداسازی ژن های AmpC از روش مالتی پلکس PCR استفاده شد.
    یافته ها
    از 168 ایزوله بالینی کلبسیلا پنومونیه (%70.8)119 ایزوله در غربالگری اولیه، از نظر تولید ESBLs مثبت بودند که (%83.2)99 ایزوله در تست فنوتیپی تاییدی مثبت شدند و (%8.4)10 ایزوله دارای ژن های AmpC بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که در ایزوله های بالینی کلبسیلا پنومونیه آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف و ژن AmpC وجود دارند، که بالطبع درمان را با مشکل مواجه می نماید. به نظر می رسد اینگونه مشکلات در بیمارستان های شهر تهران در حال گسترش باشد.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، بتالاکتاماز وسیع الطیف، ژن AmpC
  • محمدرضا پورمند*، مجتبی معماریانی، فاطمه فردصانعی زهرا عبدالصمد صفحه 9
    زمینه و اهداف
    استافیلوکوکوس اینترمدیوس، یک باکتری قابل انتقال از حیوان به انسان (زئونوز) است. این باکتری در میان افراد سالمی که تماس مکرر با حیوان دارند به ندرت یافت می شود. چند گزارش موردی از ایجاد بیماری تهاجمی در حیوان و انسان گزارش شده است. هدف از این پژوهش، شناسایی استافیلوکوک های کوآگولاز مثبت غیرگونه اورئوس در پرسنل بخش های بیمارستانی به دلیل اهمیت نقش حدواسط آنها در انتقال عفونت به بیماران بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه که در تابستان و پاییز سال 1387 انجام گرفت. از تعداد 150 نفر از پرسنل بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران (بیمارستان های شریعتی، سینا و مرکز طبی کودکان)، با استفاده از سوآب استریل نمونه گیری از قسمت قدامی بینی انجام و جهت انجام آزمایش های میکروب شناسی و بیوشیمیایی به آزمایشگاه ارسال شد. همچنین آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن mecA انجام گرفت.
    یافته ها
    در مجموع از 150 نفر پرسنل مورد مطالعه، 38 (3،%25) ایزوله استافیلوکوک کوآگولاز مثبت جدا گردید. از این تعداد، یک ایزوله متعلق به گونه استافیلوکوکوس اینترمدیوس و سایر ایزوله ها صرفا استافیلوکوکوس اورئوس بودند. همچنین وجود ژن mecA با استفاده از PCR در ایزوله فوق، مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    انتقال استافیلوکوکوس اینترمدیوس از حیوان به انسان، می تواند منجر به گسترش عفونت های غیرشایع و افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی در گونه های مشابه در استافیلوکوک شود. بنابراین، پرسنل بخش های مختلف بیمارستانی خصوصا افرادی که با بیماران بخش های مراقبت های ویژه در ارتباط هستند، حتما باید از نظر وضعیت حامل بودن، مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اینترمدیوس، مقاومت به متی سیلین، پرسنل بیمارستانی
  • محمدحسن شاه حسینی*، زهرا حسینی، بهمن تبرایی، فاطمه اخلاقی، محمد علی شکرگزار، الهام مسلمی صفحه 15
    مقدمه و اهداف
    آلودگی کشت های سلولی در شرایط آزمایشگاه با گونه های مایکوپلاسما می تواند به مشکلاتی در ارگانیسم های زنده منجر شود. بنابراین، تهیه یک پروتکل تشخیص روتین برای عفونت های مایکوپلاسمایی، جهت به دست آوردن نتایج تحقیقاتی قابل اعتماد، ضروری و انکارناپذیر است. به دلیل محدودیت در روش های متواتر، این اواخر تکنولوژی هایی بر پایه اسید نوکلئیک خصوصا روش های بر پایه واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) برای شناسایی و تشخیص تمامی گونه های جنس مایکوپلاسما، به عنوان روشی سریع و ویژه ارایه شده اند. هدف از انجام این مطالعه ارایه روشی بر پایه PCR جهت آشکار کردن مایکوپلاسماها در نمونه های کشت سلولی و سایر فرآورده های بیولوژیک مانند واکسن ها بود.
    روش بررسی
    با استفاده از پرایمرهای مخصوص جنس SHAH-GPO-3 و MGSO و گونه های استاندارد، روش PCR بهینه شد و از جهت حساسیت و ویژگی بررسی گردید. سپس از کشت های سلولی DNA استخراج و با PCR آزمایش شد. محصول تکثیری کلون و تعیین توالی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، روش حساسی از PCR تهیه و جهت تشخیص جنس مایکوپلاسما در آلودگی های فرآورده های بیولوژیک توسعه داده شد. ژن 16S rDNA به دلیل داشتن سکانس های مشترک و ثابت به عنوان ژن هدف، جهت تکثیر با پرایمرهای تغییر یافته مورد استفاده قرار گرفت. این روش حساس توسعه داده شده، با محصولی به اندازه 272 bp، دارای حساسیتی در حد 10 کپی از DNA ژنوم هدف بوده و با DNA بسیاری از میکروارگانیسم ها، رده های سلولی انسان، واکنش متقاطع ندارد. از این جهت، پرایمرها دارای حساسیت و ویژگی فوق العاده بالایی هستند.
    نتیجه گیری
    سنجش PCR بر مبنای سکانس های ثابت و مشترک موجود در 16S rRNA، یک تکنیک مفید، قابل اعتماد با حساسیت، ویژگی، و دقت بالا جهت شناسایی آلودگی های مایکوپلاسمایی در کشت سلول و سایر فرآورده های بیولوژیک است. البته تحقیقات بیشتری در زمینه استخراج DNA، روش های تغلیظ نمونه، سکانس های هدف، روش شناسایی محصول تکثیری باید انجام گیرد.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما، PCR، آلودگی، تشخیص مولکولی، کشت سلول
  • رضا رنجبر*، علی ناغونی، بهمن تبرایی صفحه 27
    زمینه و اهداف
    گونه های سالمونلا یکی از مهم ترین عوامل بیماریزای قابل انتقال از غذا، در سراسر جهان محسوب می شوند. مقاومت آنتی بیوتیکی، یک مساله رو به افزایش در ایزوله های سالمونلا بوده و مشکلات گسترده ای را جهت درمان آنتی بیوتیکی بیماری های ناشی از این گروه باکتری ها ایجاد کرده است. هدف از انجام این مطالعه تعیین الگوی مقاومت آمینوگلیکوزیدی در میان ایزوله های سالمونلای جداشده از برخی بیمارستان های شهر تهران بود.
    روش بررسی
    سویه های سالمونلا از بیمارستان های مختلف شهر تهران در طی سال های 86-87 جداسازی و مورد مطالعه قرار گرفتند. این ایزوله ها با استفاده از تست های بیوشیمیایی و سرولوژیک تعیین هویت گردیدند. حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های جداشده نسبت به آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزیدی بر اساس روش استاندارد تعیین شد.
    یافته ها
    مقاومت کلی بین 136 ایزوله جداسازی شده به شرح زیر بود: 60 ایزوله (%44.1) مقاومت به استرپتومایسین، 31 ایزوله (%22.8) مقاومت به کانامایسین، 26 ایزوله (%19.1) مقاومت به نئومایسین و 1 ایزوله (%0.7) مقاومت به توبرامایسین، هیچ کدام از ایزوله ها به جنتامایسین مقاومتی نشان ندادند. همچنین وجود الگوی متفاوتی از مقاومت آمینوگلیکوزیدی به تفکیک سروگروه های مختلف سالمونلا در این مطالعه مشهود بود. به طوریکه میزان بالای مقاومت (%80) به استرپتومایسین در سالمونلای گروه B و به میزان کمتر (%69) در سالمونلای گروه C و بسیار کم (%10) در گروه D وجود داشت. این مساله در مورد کانامایسین صادق بود زیرا میزان مقاومت ناهمگون در گروه های B، C و D به ترتیب %14.3، %47.2، و %4.8 بود. در مورد نئومایسین نیز نسبتا همین تناسب وجود داشت. اما فقط %4.7 ایزوله های گروه B سالمونلا به توبرامایسین مقاوم بودند و در مورد جنتامایسین هیچ مقاومتی بین ایزوله مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه الگوی ناهمگونی از مقاومت آمینوگلیکوزیدی را در میان پنج آنتی بیوتیک مورد بررسی در بین ایزوله های سالمونلا نشان داد. به طوریکه مقاومت به استرپتومایسین و تا اندازه ای کانامایسین قابل توجه بود، اما نسبت به توبرامایسین و جنتامایسین بسیار پایین و یا صفر بود. همچنین الگوی مقاومت آمینوگلیکوزیدی در میان سروگروه های مختلف متفاوت بود که نشان از اهمیت بررسی آنتی بیوگرام به تفکیک سروگروه ها و سرانجام اتخاذ تصمیم درمان آنتی بیوتیکی خاص هر سروگروه دارد.
    کلیدواژگان: گونه های سالمونلا، مقاومت آمینوگلیکوزیدی، تست حساسیت آنتی بیوتیکی
  • فرشته راعی، فرشته افتخار* صفحه 35
    مقدمه و اهداف
    استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس به عنوان مهم ترین عضو گروه استافیلوکوک های کوآگولاز منفی، در دهه اخیر سومین عامل عفونت بیمارستانی و یکی از متداول ترین عوامل عفونت خون مطرح گردیده است. برای درمان اغلب عفونت های ناشی از این باکتری از داروهای بتالاکتام استفاده می شود. ترشح آنزیم بتالاکتاماز نه تنها باعث ایجاد مقاومت به داروهای بتالاکتام می شود بلکه ترشح زیاد آن در برخی سویه های فاقد ژن مقاومت به متی سیلین، موجب مقاومت کاذب به متی سیلین می شود. هدف از این پژوهش، تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی نسبت به داروهای بتالاکتام، بررسی فنوتیپی حضور آنزیم بتالاکتاماز و در نهایت حضور ژن بتالاکتاماز (balZ) در نمونه های بالینی استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بود.
    روش بررسی
    تعداد 69 سویه استافیلوکوک کوآگولاز منفی از 3 بیمارستان در شهر تهران جمع آوری شدند که از میان آنها 55 ایزوله بالینی استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس شناسایی شدند. حساسیت آنها نسبت به 8 آنتی بیوتیک بتالاکتام با روش Disc diffusion تعیین شد. تولید آنزیم بتالاکتاماز توسط کلنی با تست یدومتری انجام شد و در نهایت حضور ژن blaZ با استفاده از یک جفت پرایمر اختصاصی و روش PCR مطالعه شد.
    یافته ها
    نتایج مقاومت آنتی بیوتیکی حاصل از آزمایش آنتی بیوگرام نشان داد که 54 ایزوله (%98.1) به پنی سیلین، 50 ایزوله (%90.9) به متی سیلین، 29 ایزوله (%52.7) به سفتریاکسون، 27 ایزوله (%49.1) به سفتی زوکسیم، 20 ایزوله (%36.3) به سفوتاکسیم، 19 ایزوله (%34.5) به آموکسی سیلین، 17 ایزوله (%30.9) به سفازولین و 13 ایزوله (%23.6) به سفالکسین مقاوم بودند. تست های یدومتری کلنی حضور بتالاکتاماز و نتایج حاصل از PCR نیز حضور ژن blaZ را در کلیه ایزوله ها تایید کرد.
    نتیجه گیری
    روش آنتی بیوگرام نشان داد که %24 تا %53 از ایزوله ها به انواع بتالاکتام های نسل سوم مقاوم هستند. حال آنکه روش یدومتری کلنی، تولید آنزیم بتالاکتاماز را در کلیه ایزوله ها و روش PCR حضور ژن blaZ را در همه ایزوله ها نشان می دهد. اما میزان بیان آن متفاوت است. نتیجه گیری می شود که روش آنتی بیوگرام به تنهایی برای تعیین استراتژی درمانی عفونت های ناشی از این ارگانیسم مناسب نیست.
    کلیدواژگان: بتالاکتاماز، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، ژن blaZ
  • محسن میرزایی، امیر قریب، پرویز اولیاء صفحه 43
    زمینه و اهداف
    پسودوموناس آئروژینوزا از عوامل مهم بیماریزای فرصت طلب است که با داشتن فاکتورهای بیماریزایی متعدد قادر است طیف وسیعی از عفونت ها را ایجاد کند. سیستم های حامل دارویی موجب کاهش سمیت داروها شده و شاخص های درمانی را به صورت قابل ملاحظه ای افزایش می دهند. استفاده از لیپوزوم ها برای این منظور بسیار مفید است. لیپوزوم ها گویچه های کلوئیدی هستند که قطر آنها از کمتر از چند نانومتر تا چندین میکرومتر متغیر است. هدف از انجام این مطالعه تعیین اثر ضدمیکروبی لیپوزوم های حاوی آمیکاسین در مقایسه با فرم آزاد دارو بر سویه پسودوموناس آئروژینوزا بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، برای تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده (MIC) آمیکاسین در فرم لیپوزومی و آزاد بر روی پسودوموناس آئروژینوزا (ATCC 27853)، از روش رقت در براث مطابق دستورالعمل (Clinical and laboratory standards institute(CLSI استفاده شد. برای تهیه لیپوزوم ها از روش سونیکاسیون استفاده شد. تغییرات تعداد باکتری ها در حضور غلظت معادل MIC آمیکاسین در فرم لیپوزومی در مقایسه با فرم آزاد مورد بررسی قرار گرفت و با تغییرات تعداد باکتری ها در حضور غلظت های مختلف آمیکاسین در فرم آزاد، مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آمیکاسین در فرم لیپوزومی بر پسودوموناس آئروژینوزا اثر ضدمیکروبی دارد و مقدار MIC آن معادل 4mg/ml و مقدار MIC در فرم آزاد 2mg/ml بدست آمد. مقایسه تغییرات کاهش تعداد باکتری ها در حضور آمیکاسین در فرم لیپوزومی با آمیکاسین در فرم آزاد نشان داد که بعد از گذشت 8 ساعت آمیکاسین در فرم لیپوزومی با غلظت 4mg/ml دارای اثری برابر در مواجهه با غلظت 6mg/ml آمیکاسین به فرم آزاد بعد از گذشت 4 ساعت است.
    نتیجه گیری
    با توجه به مقاومت بالای پسودوموناس آئروژینوزا به آنتی بیوتیک های متداول، احتمال دارد که با مطالعات بیشتر بتوان از سیستم های حامل دارویی، از جمله لیپوزوم های حاوی آمیکاسین به عنوان دارو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پسودوموناس آئروژینوزا، لیپوزوم، آمیکاسین
  • ثمانه عباسی، شهلا منصوری* صفحه 49
    زمینه و اهداف
    باسیل های گرم منفی معمول ترین باکتری های جداشده از نمونه های بالینی در دنیا می باشند. تشخیص صحیح و به موقع این باکتری ها در درمان مناسب و قطعی بیماری های عفونی نقش کلیدی دارد. مقاومت همزمان به چند آنتی بیوتیک (Multiple Drug Resistance=MDR) در این باکتری ها افزایش یافته و به فراوانی گزارش می شود. با توجه به اینکه در اکثر مراکز درمانی آزمایشات استاندارد آنتی بیوگرام انجام نمی شود و از تست های محدودی برای تشخیص ایزوله ها استفاده می گردد، هدف از این مطالعه تعیین صحت تشخیص آزمایشگاهی و آنتی بیوگرام باسیل های گرم منفی به صورت روتین در مقایسه با روش های استاندارد بود.
    روش بررسی
    مطالعه بر روی 948 نمونه بالینی مربوط به بیماران بستری یا سرپایی در سه بیمارستان بزرگ شهر کرمان که فنوتیپ MDR را در روش دیسک گذاری نشان داده بودند، انجام شد. تشخیص باکتری ها با تست های معمول بیوشیمیایی انجام گرفت. از روش دقت در آگار برای تعیین مقاومت و تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (Minimal Inhibitory Concentration) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    فراوانی MDR با روش رقت در آگار %76 موارد گزارش شده در روش دیسک گذاری بود. مقاومت در روش دیسک گذاری بیشتر از روش رقت در آگار گزارش شده بود و در مورد تتراسایکلین، جنتامایسین، سیپروفلوکساسین، آموکسی سیلین، سفالوسپورین ها (سفتی زوکسیم، سفتازیدیم) و تری متوپریم -سولفامتوکسازول اختلاف معنی دار بود (P=0.002). در مراکز درمانی فراوانی سیتروباکتر و انتروباکتر کمتر و اشریشیاکلی و کلبسیلا با فراوانی بیشتر از مقدار واقعی گزارش شده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده اعتبار نسبی آزمایشات آنتی بیوگرام در مراکز درمانی مورد بررسی است. لیکن در مواردی علاوه بر تشخیص نادرست نوع باکتری، عدم گزارش درست آنتی بیوتیک می تواند در روند درمان اثرات نامطلوبی داشته باشد. لذا لازم است تا روش دیسک با متد استاندارد در آزمایشگاه های تشخیص طبی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: باسیل های گرم منفی، گزارشات آزمایشگاهی، تشخیص، مقاومت دارویی
  • ویروس شناسی
  • محمود علیپور حیدر، مسعود شریفی*، کتایون برهان مجابی، محمدرضا سلمانی، رضا فرهنگ، عظیم مستاجر صفحه 55
    زمینه و اهداف
    ویروس های هپاتیت و ویروس نقص ایمنی انسان (HIV) شایع ترین عفونت های قابل انتقال از خون در کارکنان مراقبت های بهداشتی درمانی هستند. هدف از انجام این پژوهش تعیین شیوع آنتی بادی علیه ویروس های هپاتیت و ایدز در دندانپزشکان شهر قزوین بود.
    روش بررسی
    جامعه مورد مطالعه کلیه دندانپزشکان شاغل در شهر قزوین بود که ضمن تکمیل پرسشنامه در ارایه نمونه خون همکاری نمودند. نمونه سرم در پایگاه انتقال خون قزوین به روش الیزا از نظر HBsAg، anti-HBs و تعیین تیتر آن، anti-HCV و anti-HIV آزمایش شد. anti-HCV و anti-HIV مثبت به ترتیب با روش های (Recombinant Immunoblot Assay(RIBA و وسترن بلات (Western blot) تایید می شدند. اطلاعات با نرم افزار SPSS پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    از 77 نفر دندانپزشک شاغل 74 نفر (%96) با تکمیل پرسشنامه و ارایه نمونه خون همکاری نمودند. این گروه شامل 49 نفر (%63.6) دندانپزشک عمومی و 28 نفر (%36.4) متخصص بود. نتایج آزمایش های HBsAg، anti-HCV و anti-HIV منفی بود. 40 نفر (%83.3) دندانپزشک عمومی و 24 نفر (%92.3) متخصص دوز کامل واکسن هپاتیت B را دریافت کرده بودند. دندانپزشکان عمومی بیش از 1.5 برابر متخصصین، مراجعه کننده مبتلا به هپاتیت داشتند. در مجموع 64 نفر (%86.5) دوره کامل واکسن را دریافت نموده اند. تیتر anti-HBs در 8 نفر (%10.8) که همگی دندانپزشک عمومی بودند کمتر از 10 mIU/ml، در 12 نفر (%16.2) 10-100 mIU/ml، در 23 نفر 100-500 mIU/ml)%31.1) و در 31 نفر (%41.9) بیش از 500 mIU/ml بود. آزمایش آنتی بادی در 2 نفر دندانپزشک عمومی (%2.7) بدون سابقه واکسیناسیون مثبت بود (10-100 mIU/ml). بین تیتر آنتی بادی با تعداد دوز واکسن (P=0.04) و افزایش سطح تحصیلات (عمومی و متخصص) (P=0.03) رابطه معنی دار یافت شد.
    نتیجه گیری
    نتایج anti-HIV،anti-HCV و HBs Ag منفی است. رعایت دوره کامل واکسن HBV و نیز تیتر anti-HBs رضایت بخش است. اما، وجود آنتی بادی بدون سابقه واکسیناسیون از خطر مستمر عفونت HBV در دندانپزشکان و در واقع خطر پاتوژن های قابل انتقال از خون حکایت می کند. تیتر anti-HBs با تعداد دوز واکسن و نیز افزایش سطح تحصیلات رابطه دارد. مراجعه بیشتر بیماران مبتلا به هپاتیت به دندانپزشکان عمومی، از مواجهه بیشتر این گروه با پاتوژن های قابل انتقال از خون حکایت می کند و تاکیدی است بر آموزش مداوم موازین کنترل عفونت و نظارت بر جامعه دندانپزشکی از طریق آزمایش پاتوژن های قابل انتقال از خون.
    کلیدواژگان: anti، HCV، anti، HIV، anti، HBs، HBs Ag، دندانپزشک
|
  • Niakan M. *, Chitsaz M., Metwaei Ar Page 1
    Background And Objectives
    β-lactam antimicrobial agents represent the most common treatment for bacterial infections and continue to be the leading cause of resistance to β-lactam antibiotics among Gram negative bacteria world wide. Extended –spectrum β-lactamases(ESBLs) enzyme hydrolyze and inactivated β-lactam antibiotics. AmpC enzymes are in class C of ESBLs. Typical Ampc enzymes as clavulanate resistant cephalosporinases confer resistance to most oxyimino cephalosporins. AmpC enzymes are counted separately from ESBLs, but a taxonomic problem arises with AmpC mutants that have increased activity against cefepime and cefepirome, fourth generation of cephalosporins. Such mutants have arisen from inherent chromosomal AmpC types, but they could equally evolve from the plasmid AmpC types that are increasingly circulating in Klebsiella spp and E. coli. The aim of this study was to determine the Prevalenceof AmpC type extended spectrum beta lactamases genes in clinical isolates of Klebsiella pneumoniae.
    Material And Methods
    Phenotypic detection of ESBLs was used for screening of isolates by agar dilution method. The multiplex PCR assay was used for detection of AmpC genes in clinical isolates of Klebsiella pneumoniae.
    Results
    Of 168 clinical isolates, 119 isolates were positive for ESBL in initial screening tests and from them 99 isolates were positive in phenotypic confirmatory tests.10 isolates (5/95 %) were positive for AmpC genes in Klebsiella pneumoniae isolates.
    Conclusion
    In this study, the existence of ESBLs and AmpC genes in clinical isolates of Klebsiella pneumoniae was shown.
    Keywords: Klebsiella pneumonia, ESBLs, AmpC genes
  • Abdossamadi Z.*, Pourmand Mr, Memariani M., Fardsanei F. Page 9
    Background And Objectives
    Staphylococcus intermedius is a zoonotic bacteria which has been rarely found even among individuals with frequent exposures to animals. There were some reports on invasive infections in animals and humans. The objective of this study was identification of positive coagulase staphylococci other than S. aureus in health care workers.
    Material And Methods
    This descriptive cross sectional study was carried on 150 health care workers in three medical centers of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) from July 2008 to December 2008. The samples were collected from anterior nasal region of cases using cotton swabs and sent to laboratory for identifying organisms by microbial and biochemical tests. Moreover, PCR was carried out with mecA specific primers to detect methicillin resistance.
    Results
    Out of 150 health care staff, 38 (25.3%) strains of coagulase positive staphylococci were isolated. Of these isolates, one strain was S. intermedius and the others were S. aureus. The presence of mecA gene in S. intermedius was confirmed by PCR.
    Conclusion
    Transmission of S. intermedius from animals to human may result in expansion of uncommon infections and increasing of antibiotic resistance. Hence, identification of microbial colonization in health care staff has very important role for prevention of nosocomial infections.
    Keywords: Staphylococcus intermedius, resistance to methicillin, hospital staff
  • Shahhosseiny Mh*, Hosseinyz, Tabarraii B., Akhlaghi F., Shokrgozar Ma, Moslemi E. Page 15
    Background And Objectives
    Infections with Mycoplasma species can induce a variety of problems in living organisms and in in vitro cell cultures. Therefore, it is necessary to establish a routine diagnostic protocol for Mycoplasma infection in order to ensure reliable research results, as well as the safety of commercial biological products. In order to circumvent those limitations, many nucleic acid technologypredicated procedures have been developed. PCR-based methods for detection of certain DNA regions of the Mycoplasma genome have proven both rapid and specific.
    Material And Methods
    Using SHAH-GPO-3, MGSO primers and standard Mycoplasma species PCR optimized and sensitivity and specificity evaluated by Known CFU samples and different strains. Cell culture DNA extracted and then tested by optimized PCR. Amplicon (272 bp) cloned by PCR-cloning and then sequenced by dideoxy chain termination.
    Results
    In this study, we describe our newly-developed sensitive PCR procedure for the detection of Mycoplasma genus contaminants. For amplification, the DNA regions of 16S rDNA were targeted using general Mycoplasma primers. The PCR, which generated DNA fragments of 272 bp, was found to be able to detect 10 copies of the target DNA, and evidenced no cross-reactivity with the genomic DNA of related microorganisms or of human cell lines, thereby confirming the sensitivity and specificity of the primers used.25 from 47 cell lines infected with Mycoplasmas.
    Conclusion
    The improved 16S rRNA based PCR method for identification of Mycoplasma in cell culture and biological products, based on common and constant sequences is accurate and useful technique with high specificity and sensitivity. However, more researches should be developed in case of DNA extraction,samples concentration and target sequences and identification of PCR products.
    Keywords: Mycoplasma, PCR, Contamination, Molecular diagnosis, Cell culture
  • Ranjbar R.*, Naghooni A., Tabaraie B. Page 27
    Background And Objectives
    Salmonella is recognized as a major food-borne pathogen in humans worldwide. Antimicrobial drug resistance is increasing among Salmonella spp. and causes significant therapeutic problems in the treatment of diseases caused by this organism. The aim of this study was to determine the aminoglycoside resistance pattern of Salmonella spp. isolated from clinical cases in Tehran.
    Material And Methods
    Salmonella spp. strains were isolated from several hospitals in Tehran during 2007-2008. The strains were identified by standard biochemical methods and serology. The susceptibility of the isolates to aminoglycoside antibiotics was determined according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines.
    Results
    The results showed that 44.1% of the strains were resistant to streptomycin, 22.8% to kanamycin,19.1% to neomycin, 0.7% to tobramycin and 0% to gentamycin.
    Conclusion
    We found a diverse pattern of aminoglycosides resistance among Salmonella spp., the resistance to streptomycin and kanamycin was considerable, whereas to tobramycin and gentamycin was very low. While aminoglycoside resistance varied by Salmonella serogroups, continuous monitoring of resistance patterns and the use of antibiotic agents according to individual serogroup is recommended.
    Keywords: Salmonella spp., Aminoglycoside resistance, Antibiotic susceptibility testing
  • Raei F., Eftekhar F.* Page 35
    Background And Objectives
    Staphylococcus epidermidis is the most important member of coagulase negative staphylococci. This organism has been reported as the third cause of nosocomial infections in the last decade and one of the most important causes of bacterimia. New generation β-lactam antibiotics are commonly used to cure these infections. Overproduction of β-lactamases not only results in bacterial resistance against β-lactams, but also causes false methicillin resistance in some strains lacking methicillin resistance gene. The aims of this study was to determine the susceptibility of clinical isolates of Staphylococcus epidermidis to some β-lactam antibiotics, to screen the isolates for β-lactamase production and detect the presence of the β-lactamase gene (blaZ).
    Materials And Methods
    Sixty-nine clinical isolates of coagulase negative staphylococci were collected from three hospitals in Tehran. Susceptibility to 8 β –lactam antibiotics was determined using disc diffusion.β-lactamase production was screened by the iodometric colony test and presence of the blaZ gene was detected using specific primers and PCR.
    Results
    The antibiotic sensitivity results showed that 54 isolates (98.1%) were resistant to penicillin, 50 isolates (90.9%) to methicillin, 29 isolates (52.7%) to ceftriaxon, 27 isolates (49.09%) to ceftizoxime, 20 isolates (36.3%) to cefotaxim, 19 isolates (34.5%) to amoxicillin, 17 isolates (30.9%) to cefazolin and 13 isolates (23.6%) to cefalexin. The iodometric assay showed that all the isolates were β-lactamase producers and the PCR results confirmed the presence of blaZ gene in all isolates
    Conclusion
    Overall, 24-53 % of the clinical isolates of S. epidermidis were resistant to the third generation β-lactam antibioticas by disc diffusion. On the other hand, iodometric colony tests showed that all isolates produced β-lactamase and the presence of the blaZ gene was confirmed in all by PCR.The results obtained in this study suggest that despite the presence of the β-lactamase gene, enzyme expression is variable in different isolates and disc susceptibility test alone is not often suitable for determining the course of antibiotic therapy.
    Keywords: β lactamase, Staphylococcus epidermidis, blaZ gene
  • Mirzaee M., Gharib A., Owlia P. Page 43
    Background And Objectives
    Pseudomonas aeruginosa is important opportunistic pathogen and to produce widespread infection by numerous virulence factors. Drug delivery system that reduces the drugs toxicity while increasing their therapeutic index is a great interest and liposomes can provide the benefits. Liposomes are colloidal vesicules ranging from a few nanometers to several micrometers in diameter. The present invitro study was designated to evaluate the antimicrobial activity of free and liposomal amikacin against Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853).
    Materials And Methods
    The minimal inhibitory concentrations (MICs) of free and liposomal amikacin for Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) were determined by broth macro-dilution technique as recommended by CLSI (Clinical and laboratory standards institute). We therefore, encapsulated this drug in to liposome prepared by sonication. Change of number of bacteria in equal minimal inhibitory concentration of liposomal amikacin was compared with the change of number of bacteria in the present of variousconcentrations of free amikacin.
    Results
    The results showed that of liposomal amikacin had antimicrobial effect and MIC of liposomal amikacin were equal of 4μg/ml however minimal inhibitory concentration of free amikacin was 2μg/ml.Comparison of change of number of bacteria had shown that the effect of liposomal amikacin (4 μg/ml) after 8 h is equal of 6 μg/ml free amikacin after 4h.
    Conclusion
    According to the results we can probably to use of liposomal amikacin for Pseudomonas infections, but we need more study and research.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Amikacin, Liposom
  • Abbasi S., Mansouri S.* Page 49
    Background And Aim
    Gram –negative rods are the most common bacterial isolates in clinical laboratories around the word. Quick and accurate identification of these bacteria is a key to the effective therapeutic intervention and optimal clinical out come of infections caused by these bacteria. Multiple drug resistance gram-negative bacteria (MDR) are on increase and are reported frequently. Since in many clinical laboratories the standard antibiogram tests are not performed and very few tests are used for identification. The aim of this study was to evaluate the accuracy of identification and the susceptibility tests of gram negative bacilli performed by clinical laboratories compared to the standard procedures in Kerman.
    Materials And Methods
    This study was performed on 948 clinical isolates reported to have the MDR phenotypes by disk diffusion method. The isolates were identified to species level by conventional biochemical tests. Sensitivity of the isolates to antibacterial agents and the Minimum Inhibitory concentration (MIC) of the isolates were determined using agar dilution method. For statistical analysis, x2 test was used.
    Results
    The rate of isolation of MDR bacteria by agar dilution methods was 76% of those reported by disk diffusion methods. For all antibiotics disk diffusion showed higher rate of resistance compared with agar dilution. The difference in case of tetracycline, gentamicin, ciprofloxacin, amoxicillin and cephalosporins (ceftizoxime, ceftazidime) and trimethoprime-sulfamethoxazole were significant (P=0.002).In the centers under study lower rate was reported for the isolation of Enterobacter spp and citrobacter spp, while Escherichia coli and Klebsiella spp were reported more than their actual presence.
    Conclusion
    These results showed that the laboratory reports were relatively accurate. However since higher rate of bacterial resistance were reported by the disk diffusion methods, in case of serious and life threatening infections suitable drug for treatment should be confirmed by more sensitive tests. In the absence of suitable and low cost detection kits for the identification of gram negative bacilli, inaccurate identifications is an avoidable, therefore immediate action to design the accurate and low cost kits for the identification of these bacteria is recommended in the country.
    Keywords: enteric bacilli, laboratory reports, identification, drug resistance
  • Sharifi M.*, Borhan Modjabi K., Salmani M., Farhang R., Mostadjeri A., Alipour Heidary M Page 55
    Background And Objectives
    Hepatitis viruses and Human Immunodeficiency Virus (HIV) are the most common blood-borne infections transmitted to healthcare workers. This study was performed to determine the prevalence of antibodies to hepatitis and AIDS viruses among dentists in Qazvin.
    Materials And Methods
    All dentists in the city of Qazvin were asked to complete a questionnaire and donate a blood sample for analysis of hepatitis B surface antigen (HBsAg), anti-HBs titer, anti-HCV, and anti- HIV antibodies by ELISA. Positive samples for anti-HCV, and anti- HIV were assessed by RIBA and Western blot. Data analysis was carried out through SPSS software and Chi-square test.
    Results
    From 77 dentists who completed the questionnaire, 74 dentists (93.7%), including 49 general dentists (63.6%) and 24 specialists (36.4%) supplied blood samples. All blood samples were HBsAg,, anti-HCV and anti- HIV negative, and 40 general dentists (83.3%) and 24 specialists (92.3%) have used complete doses of vaccine. Among dentists, 34 general dentists (69.4%) and 12 specialists (24.9%) have visited patients suffering with hepatitis (1.5 times for general dentists). Antibody titer in 8 general dentists (10.8 %) was less than 10 mIU/ml, in 12 dentists (16.2%) was 10-100 mIU/ml in 23 dentists (31.1%) 100-500 mIU/ml and in 31 dentist (41.9%) was more than 500 mIU/ml. This level in 2 general dentists (2.7%) without prior vaccination was positive (10-500 mIU/ml). Between antibody level and vaccine dose (P= 0.04),as well as the education status (general and specialist) (P= 0.03) there was a significant correlation.
    Conclusion
    The findings indicate HBsAg,, anti-HCV and anti- HIV are negative. Compliance of complete doses of vaccine and anti-HBs titers is satisfactory. But, antibody titer without prior vaccination indicates the continuous risk of HBV infection for dentists and in fact the risk of blood borne pathogens.There is a correlation between anti-HBs titer with vaccine doses and also with education status. Regarding with more hepatitic patients visited by general dentists, this group is more exposed to blood borne pathogens and emphasis the continuous education about control infection and surveillance of dentists by blood borne pathogens tests.
    Keywords: HBsAg, anti, HBs, anti, HCV, anti, HIV, Dentist