فهرست مطالب

میکروب شناسی پزشکی ایران - سال سوم شماره 4 (زمستان 1388)

دو ماهنامه میکروب شناسی پزشکی ایران
سال سوم شماره 4 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • باکتری شناسی
  • حسین فاضلی، زهرا مصلحی تکانتپه، غلامرضا ایراجیان*، منصور صالحی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    پسودوموناس آئروژینوزا (Pseudomonas aeruginosa) عامل اصلی عفونت زخم های سوختگی است. با توجه به مقاومت روز افزون این باکتری به داروهای ضد باکتریایی و به خصوص نسبت به ترکیبات بتالاکتام اهمیت مقاومت آن دو چندان می شود. به علاوه، سویه های تولید کننده آنزیم متالوبتالاکتامازها در جهان رو به افزایش است. هدف از این مطالعه تعیین الگوی حساسیت دارویی و میزان شیوع سویه های پسودوموناس آئروژینوزا تولید کننده متالوبتالاکتاماز دربیمارستان سوانح وسوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان بود (88-1378).
    روش بررسی
    از 111 بیمار دچار سوختگی و بستری در بیمارستان امام موسی کاظم (ع) اصفهان در طی سال های 88-1378، 79 سویه پسودوموناس آئروژینوزا جدا شد. تست حساسیت دارویی با روش کربی - بائر انجام شد. در سویه های مقاوم به ایمیپنم تولید متالو بتالاکتاماز به روش فنوتیپی (IPM-EDTA) تشخیص داده شد. با استفاده از فناوری P CR وجود ژن VIM بررسی گردید.
    یافته ها
    درصد مقاومت به داروهای ضد باکتریایی به شرح ذیل بود:ایمیپنم %94.9، پیپراسیلین %97.4، سیپروفلوکساسین %98.7، توبرامایسین %95، سفتازیدیم و تیکارسیلین هر یک %100. با روش IPM-EDTA، (%55.8) 41 سویه مقاوم به ایمیپنم، تولید کننده متالو بتالاکتاماز بودند. 34 سویه (%43) حاوی ژن VIM بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد سویه های P.aeruginosa به سفتازیدیم و تیکارسیلین کاملا مقاوم و بیش از %94 آنها به سایر آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند. شیوع تولید متالو بتالاکتاماز در سویه های جدا شده بیش از انتظار است. بنابراین، تشخیص الگوی مقاومت دارویی این باکتری به خصوص تشخیص سویه های تولید کننده متالو بتالاکتاماز در پیشگیری و کنترل عفونت های ناشی ار آن اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: متالو بتالاکتاماز، P، aeruginosa، آزمایش حساسیت دارویی، ژن VIM، زخم سوختگی
  • آرزو طهمورث پور*، رسول صالحی، روحا کسری، گیلدا اسلامی صفحه 9
    زمینه و اهداف
    استخراجRNA با کمیت و کیفیت مناسب جهتreverse transcriptas PCR، هیبریدیزاسیون در نورترن بلاتینگ و آنالیز بیان ژن با Real Time PCR از اهمیت بسیاری برخوردار است. در بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس پلی ساکارید های خارج سلولی محلول و غیر محلول تولید شده مانع استخراج RNA می شوند. لذا، بدون کاربرد روش مناسب برای حذف این پلی ساکاریدها روش های مولکولی مبتنی بر RNA برای این باکتری ها مقدور نیست. هدف از این مطالعه استخراج RNA از سلول های بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس بود.
    روش بررسی
    برای استخراج RNA از سلول های تشکیل دهنده بیوفیلم، استرپتوکوکوس موتانس ATCC35668 و یک سویه استرپتوکوکوس موتانس جداسازی شده از پلاک دندانی استفاده شد. پس از تشکیل بیوفیلم در پلیت های میکروتیتر پلی استیرنی 24 خانه ای استخراج RNA با 3 روش انجام شد. 1: روش معمول استخراج RNA از سلول های پلانکتونیک با محلول RNX-Plus(سیناژن). 2: کیت و دستگاه HYBAID Ribolyser و لوله های حاوی انواع دانه های شیشه ای، پلاستیکی و سرامیکی به منظور لیز بهتر سلول ها. 3: تلفیقی از دو روش محلولRNX-Plus، دستگاه HYBAID Rybolyser و لوله های حاوی انواع دانه. میانگین نسبت جذب نوری در 260.280 نانومتر هر روش با نرم افزار excel و برآورد فاصله اطمینان توافقی از خطای استاندارد مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روش معمول برای استخراج RNA (روش 1) از سلول های پلانکتونیک مناسب نیست. استفاده از دستگاه HYBAID ribolyser و لوله های حاوی دانه های شیشه ای، پلاستیکی و سرامیکی با شکل و اندازه متفاوت، حداکثر لیز سلولی را بدون آسیب به RNA ایجاد کرد. در روش های 2 و 3 (دستگاه HYBAID ribolyser به تنهایی و همراه با محلول RNX-Plus) میانگین نسبت جذب نوری حاصل از RNA استخراج شده تفاوت معنی دار آماری با روش معمول (روش 1) نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    فناوری های مناسب در حذف پلی ساکاریدها و ایجاد حداکثر لیز سلولی موثرتر از روش های معمول استخراج RNA از سلول های بیوفیلم است. اما، استفاده از دستگاه و محلول تجاری RNX plus(روش سوم) به دلیل استفاده از محلول های ارزان تر و قابل دسترس مناسب تر است
    کلیدواژگان: استخراجRNA، استرپتوکوکوس موتانس، بیوفیلم
  • پرویز پاکزاد، پریسا فرنیا، صابر انوشه، سید مهران مرعشیان، مهدیه بیات، جمیله نوروزی، محمد ورهرام، مهدی کاظم پور، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحه 15
    زمینه و اهداف
    مقاومت یا ایمنی سلولی در برابر عفونت توبرکولوز، بستگی به عملکرد لمفوسیت های T، که فعال کننده ماکروفاژهای از بین برنده مایکوباکتریوم های داخل سلولی اند، دارد. لمفوسیت های T از طریق ترشح شبکه ای از فاکتورهای محلول سایتوکاین ها، مسوول این روابط سلولی اند و طی سه دهه اخیر به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته اند. اولین رخداد عفونت در میزبان با یک پاتوژن، پاسخ ایمنی ذاتی است که شامل عملکرد سایتوکاین هایی همچون TNF-γ و IFN-α می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین فراوانی موتاسیون های ژن TNF-γ و IFN-α به روش PCR-RFLP و اندازه گیری سطح سرمی این دو سایتوکاین در دو گروه شاهد و بیمار به روش ELISA و ارتباط آنها با بیماری سل ریوی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی case-control) 93) بیمار مبتلا به سل ریوی با اسمیر مثبت از بیمارستان مسیح دانشوری انتخاب شدند. گرده شاهد شامل 103 فرد سالم، بدون هیچ سابقه به توبرکولوز بود. ژنوتیپ پنج ناحیه از TNF-a و یک ناحیه از IFN-γ با استفاده از روش PCR-RFLP شناسایی شد. میزان سطح سرمی این دو سایتوکاین با استفاده از روش ELISA بررسی شد. اطلاعات روش ELISA با آزمون Mann-Withney U بدست آمد. برای یافتن نقطه حد نصاب (cut off)از ROC curve استفاده شد. داده های روش PCR-RFLP با آزمون دقیق فیشر، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    با روش PCR-RFLP، تفاوت معنی داری در دو منطقه TNF-308 و TNF-857از نظر فراوانی موتاسیون میان دو گروه شاهد و مورد مشاهده شد. (P<0.05) در روش ELISA تفاوت معنی داری میان دو گروه شاهد و مورد درباره IFN- g وجود داشت (P<0.05). یک نقطه حد نصاب (cut off) به عنوان مارکر سرولوژیک برای بررسی سریع تر توبرکولوز میان نقاط OD مثبت و منفی به دست آمد. این نقطه cut off برایIFN- g، 0.19mg/dl بود.
    نتیجه گیری
    موتاسیون در دو نقطه -857 و FNF-a -308 به طور معنی دار دیده شد. این تفاوت در هیچ یک از نقاط دیگر TNF-a و IFN-γمشاهده نشد. نتایج روش ELISA نشان داد پاتوژن های مایکوباکتریایی به تولید سایتوکاین -هایی نظیر IFN-γ به طور فراوان وابسته هستند. تست های سرولوژیک، با توجه به نقطه حد نصاب IFN- γ) ctu off)، به بیماران کمک می کند تا در افراد توبرکولوز مثبت، نتایج سریع تر مورد شناسایی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توبرکولوز، IFN، γ، TNF، α، PCR، RFLP، ELISA
  • مرتضی حسین زاده، افرا خسروی*، ستار کیخاونی، سارا ملکشاهی، رضا خراسانی صفحه 24
    زمینه و اهداف
    میگرن شایع ترین نوع سردرد است. به طوریکه %12-15 مردم جهان از آن رنج می برند. یکی از جدیدترین یافته ها وجود ارتباط بین عفونت هلیکوباکترپیلوری و انواع میگرن است. هدف از این مطالعه تعیین تیتر آنتی بادی علیه هلیکوباکترپیلوری در بیماران مبتلا به میگرن در مقایسه با افراد سالم بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد - شاهدی بر روی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه مغز واعصاب و مطب های خصوصی شهر ایلام، به صورت نمونه گیری تصادفی ساده، انجام گرفت. گروه مورد 70 نفر بیمار که تشخیص میگرن در آنها قطعی بود. 70 نفر از افراد سالم به عنوان گروه شاهد با مشخصات دموگرافیکی همسان گدوه مورد انتخاب شدند. نمونه خون جهت تعیین تیتر آنتی بادی IgG علیه هیلکوباکترپیلوری روش (ELISA) و گروه خون جمع آوری شد. میانگین تیتر آنتی بادی در دو گروه مورد و شاهد با آزمون T-student مقایسه گردید.
    یافته ها
    در گروه مورد، بیشترین گروه خونO در 35 نفر (%50) بود. بیشترین مبتلایان به میگرن در 28 نفر (%40) زن خانه دار بود که در 21 نفر (%45.7) عادات ماهانه در بروز سردرد موثر بود. 53 نفر (%75.7) از مبتلایان به میگرن دارای اختلالات گوارشی مختلف بودند. در 48 نفر (%68.6) بروز میگرن با مواد غذایی خاص ارتباط داشت. مهم ترین عامل بروز میگرن وجود استرس در 15 نفر (%21.4) گزارش گردید که در %91.4 آنان اضطراب به دنبال سردرد مشاهده شد. در 51 نفر (%72.9) مبتلایان اختلالات خواب وجود داشت. میانگین تیتر آنتی بادی در گروه مورد 60.08 و در گروه شاهد 21.82 بود، که اختلاف معنی دار نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    اختلاف معنی دار در تیتر آنتی بادی می تواند نشان دهنده اهمیت بررسی عفونت هلیکوباکترپیلوری در مبتلایان به میگرن کلاسیک باشد. در این رابطه نیاز به انجام تست های تکمیلی بیشتری است. ممکن است با درمان قطعی و ریشه کنی این باکتری بتوان به بهبودی یا کاهش شدت و دوره های سردردهای میگرنی امیدوار بود.
    کلیدواژگان: توبرکولوز، IFN، γ، TNF، α، PCR، RFLP، ELISA
  • حمید واعظ *، کیومرث قاضی سعیدی، علیجان تبرایی، بهناز خدابخشی، عبدالوهاب مرادی، نسترن گلریز، عزت الله قائمی، مسعود بازوری صفحه 31
    زمینه و اهداف
    استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین(Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus= MRSA) از عوامل اصلی عفونت های بیمارستانی در دنیا است. درمان عفونت های ناشی از MRSA به دلیل مقاومت همزمان به سایر آنتی بیوتیک ها مشکل است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن در مراکز آموزشی درمانی گرگان در سال 87-88 بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، در فاصله ماه های شهریور 1387 لغایت 1388، 121 سویه استافیلوکوکوس اورئوس از نمونه های بالینی جدا شد. جهت تعیین مقاومت از روش دیسک دیفیوژن (طبق دستورالعمل CLSI) استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS پردازش شد و با آزمون chi square تجزیه و تحلیل گردید. در تمام مواردP<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 121 سویه مورد بررسی 104سویه (%85.9) به متی سیلین مقاوم بودند. فراوانی سویه های مقاوم به متی سلین در نمونه ادرار و زخم به ترتیب %90.4 (38 نمونه) و %89.2 (25 نمونه) بیشتر از سایر نمونه های بالینی بود. بیشترین مقاومت سویه های MRSA به ترتیب به پنی سیلین در 104 سویه (%100)، کوآموکسی کلاو 102 سویه (%97.6)، سفوتاکسیم 74 سویه (%71.4) و در اریترومایسین 67 سویه (%64.3) بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی سویه های MRSA در منطقه مورد مطالعه %85.9 است. مقاومت همزمان سویه های MRSA به سایر آنتی بیوتیک ها درمان را با محدودیت روبرو کرده است
    کلیدواژگان: MRSA، مقاومت دارویی، دیسک دیفیوژن
  • غفونت های بیمارستانی
  • شیلا جلال پور*، روحا کسری کرمانشاهی، اشرفالسادات نوحی، حمید زرکش اصفهانی صفحه 37
    زمینه و اهداف
    سطوح بیمارستان منابع بالقوه باکتری های بیماری زا است و دست پرسنل بیمارستانی مهم ترین عامل انتشار باکتری ها در بیمارستان می باشد. شیوع آنزیم بتالاکتاماز در باکتری های موجود روی دست پرسنل و سطوح بیمارستان منجر به انتشار این آنزیم در باکتری ها و نهایتا افزایش عفونت های بیمارستانی مقاوم به آنتی بیوتیک ها می گردد. هدف از این مطالعه مقایسه تولید آنزیم -b لاکتاماز و الگوی آنتی بیوگرام در باکتری های جداسازی شده از دست پرسنل و سطوح کم تماس و پر تماس بیمارستان فوق تخصصی الزهرا اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه آزمایشگاهی در سال های 86-1384 در بیمارستان الزهرا اصفهان انجام شد. در مجموع 274 نمونه (194 نمونه از سطوح و 80 نمونه از دست پرسنل) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های محیطی با استفاده از سوآب و محیط (Nutrient Broth (NB از سطوح بیمارستان و نمونه های دست پرسنل با روشFinger Print جمع آوری شدند. تعیین هویت گونه باکتری ها با روش های باکتری شناسی، تولید بتالاکتاماز با روش اسیدومتریک و الگوی آنتی بیوگرام با روش کربی بائر انجام گردید.
    یافته ها
    194 سویه جداسازی شده از سطوح بیمارستان عبارت بودند از: گونه های استافیلوکوکوس (%53.7) 105 سویه، گونه های باسیلوس (%24) 47 سویه، انتروباکتریاسه (%10.7) 21 سویه، گونه های پسودوموناس (%4.6) 9 سویه، گونه های استرپتوکوکوس (%1) 2 سویه و سایر باسیل های گرم منفی (%5.15) 10 سویه. 80 سویه جداسازی شده از دست پرسنل عبارت بودند از: گونه های باسیلوس (%60) 48 سویه، گونه های استافیلوکوکوس (%35) 28 سویه و انتروباکتریاسه (%0.5) 4 سویه. میزان مقاومت سویه های جدا شده از هر دو منبع، گاهی به %100 می رسید. به ترتیب (%61.54) 125 و (%61.85) سویه جداسازی شده از سطوح و دست پرسنل بیمارستان مولد آنزیم -b لاکتاماز بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مبین شیوع باکتری های مقاوم دربرابر آنتی بیوتیک ها و تولید آنزیم -b لاکتاماز در سویه های دست پرسنل و سطوح بیمارستان است.
  • ویروس شناسی
  • حسن ممتاز*، عباسعلی رضاییان، رامین یعقوبی پیام قاسمی دهکردی صفحه 46
    زمینه و اهداف
    عفونت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس تیپ HSV-2) 2) اغلب سبب ایجاد هرپس تناسلی در زنان و مردان، هرپس نوزادی و مننژیت غیر چرکی می گردد. ایجاد این بیماری ها در ارتباط با بیماری ناشی از HIV است و امکان انتقال آن از مادر به نوزاد وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین شیوع عفونت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 2 در مراجعه کنندگان به آزمایشگاه های تشخیص طبی و پاتولوژی استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری به روش PCR صورت گرفت.
    روش بررسی
    100 نمونه سرم با میزان IgG و IgM بالا از بیماران مشکوک جمع آوری شد. در مجموع 82 نمونه (%82) از استان اصفهان و 18 نمونه (%18) از استان چهارمحال و بختیاری به آزمایشگاه مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل گردید. DNAویروس استخراج و آزمایش PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جهت ردیابی ژن gD ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 2 انجام شد.
    یافته ها
    100 نمونه متعلق به بیماران مشکوک با محدوده سنی 1 ماه تا 65 سال بررسی شد. از این تعداد، 8 نمونه (%8)، واجد قطعه 1013 جفت بازی مربوط به ژن gD ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 2 بودند. در این میان 5 نمونه (%6.09) مربوط به استان اصفهان و 3 نمونه (%16.66) مربوط به استان چهارمحال و بختیاری بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 2 مشابه دیگر نقاط جهان است. آزمایش PCR برای تشخیصDNA ویروس در نمونه های سرمی مفید و می تواند برای تشخیص ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 2 در بیماران استفاده شود.
    کلیدواژگان: ویروس هرپس سیمپلکس تیپ HSV، 2) 2)، PCR، ژن gD، استان اصفهان، استان چهارمحال و بختیاری
  • تک یاخته شناسی
  • فرزانه فردید، عارف امیرخانی، پرویز پرویزی* صفحه 53
    زمینه و اهداف
    باکتری داخل سلولی Wolbachia pipientis از جمله باکتری های ریکتزیایی است. ژن این باکتری در حشرات به صورت مادرزادی به ارث می رسد و می تواند عامل ایجاد ناسازگاری های سیتوپلاسمی باشد. این باکتری به طور بالقوه می تواند در دستکاری های ژنتیکی جمعیت و کنترل ناقلین برخی بیماری ها مفید باشد. در این مطالعه W. pipientis با استفاده از روشPCR در پشه خاکی گونه فلبوتوموس پاپاتاسی، ناقل بیماری لیشمانیوز جلدی نوع روستایی ایران، ردیابی و مشخص شد. برای این منظور از ژن (RNAریبوزومی (16 s rDNA و ژن پروتئین سطحی ولباکیا (wsp gene) استفاده گردید.
    روش بررسی
    برای تشخیص و ردیابی باکتری W. pipientis از ژن RNAریبوزومی(16 s rDNA) و ژن پروتئین سطحی ولباکیا (wsp gene) استفاده شد. با استفاده از روش PCR، از دو جفت پرایمر اختصاصی (wsp 691R/81F) و (16S 994R/99F) استفاده گردید. توالی های بدست آمده با نرم افزار Sequencher TM v.3.1 ویراستاری و مقایسه شدند. جهت مشخص کردن هاپلوتایپ های W. pipientis و آنالیز و ترسیم درخت فیلوژنتیکی آن از نرم افزار PAUP) Phylogenetic Analysis Using Parsimony) استفاده شد.
    یافته ها
    از 165 عدد پشه خاکی فلبوتوموس پاپاتاسی، قطعه ژنی wsp در (%75.2) 124 و قطعه ژنی 16srDNA در (%74.5) 123، پشه خاکی تکثیر و تعیین توالی شد. برای هر ژن فقط یک هاپلوتایپ منفرد یافت شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از یک سویه ژنتیکی تعریف شده برای W. pipientis در استفاده از ترانسژن ها، امکان انتقالLeishmania major را توسط پشه خاکی، به منظور جلوگیری از انتشار آن، افزایش می دهد. سویه های ژنتیکی این باکتری می توانند فنوتیپ ناسازگاری سیتوپلاسمی را در جمعیت پشه خاکی گونه فلبوتوموس پاپاتاسی نشان دهند. با توجه به وجود آلودگی طبیعی ولباکیا در پشه خاکی ها و ناسازگاری سیتوپلاسمی، امکان استفاده از ولباکیا به عنوان ترانسژن ژن های هدف در بین جمعیت پشه خاکی ها مورد نظر، می توان جمعیت ناقلین را تحت کنترل در آورد و با گسترش بیماری لیشمانیوز مقابله کرد.
    کلیدواژگان: Wolbachia pipientis، فلبوتوموس پاپاتاسی، ژن RNA ریبوزومی (16 s rRNA)، ژن پروتئین سطحی (wsp gene)، ایران
|
  • Fazeli H., Moslehi T. Z, Irajian Gr*, Salehi M. Page 1
    Background and abjectives: Pseudomonas aeruginosa is the most common cause of burn wound infections in many centers. This bacterium shows high resistance to majority of antibiotics including β-lactams. The frequency of beta-lactam resistant P.aeruginosa is increasing in many countries due to production of Metallo beta lactamase enzymes. The aim of this study was to determine the antibiotic resistance patterns ofPseudomonas aeruginosa isolated from burn wound infections and to identify bla-VIM gene by application of phenotypic and genotypic methods.
    Material And Method
    79 isolates of Pseudomonas aeruginosa were recovered from 111 burn patients using microbiological methods. For all the isolates, antibiotic susceptibility tests were performed by Kirby–Bauer disc diffusion method. All imipenem resistant isolates were screened for MBLs production by IPMEDTA disk and in order to detect blaVIM gene, PCR analysis was performed.
    Results
    Resistance rate of the isolated strains were as fallows: imipenem 94.9% pipracilin 97.4% ciprofloxacin 98.7% tobramycin 95% ceftazidim and ticarcilin 100%. IPM-EDTA disk method showed that 41 out of 74 (55.4%) of imipenem resistant isolates of P. aeruginosa, were metallo-β-lactamase producers.The PCR method showed that 34 out of 79 P. aeruginosa isolates were positive for blaVIM.
    Conclusion
    The results demonstrated that incidence of MBLs producing Pseudomonas aeruginosa in burn patients is higher than expected. Therefore detection of antibiotic resistance patterns of bacteria as well as detection of MBLs enzyme producing isolates are of great importance in prevention and control of these infections.
    Keywords: Metallo, β lactamase, P. aeruginosa, Antibiotic susceptibility test, VIM gene, burn wound
  • Tahmourespour A.*, Salehi R., Kermanshahi Rk, Eslami G. Page 9
    Background
    RNA extraction with efficient quality and quantity is very important for RT PCR,hybridization on northern blotting and gene expression analysis by real time PCR. Soluble and insoluble extracellular polysaccharides in Streptococcus mutans biofilm cells interfere with RNA extraction procedures. Therefore, finding efficient methods for polysaccharide removal, RNA extraction and purification is necessary for RNA based molecular research. The aim of present study was to evaluate the efficary of a few methods in RNA extraction from Streptococcus mutans.
    Methods
    In this research we used Streptococcus mutans ATCC 35668 and one clinical isolate of S. mutans from dental plaque. RNA extraction was carried out from biofilms form in 24 well polystyrene microtiter plate using 3 methods. 1: Routine method for RNA extraction from planktonic cells with RNX-Plus solution (Cinagen), 2: Using HYBAID ribolyser Kit, instrument and tubes containing pearls. 3: Using HYBAID ribolyser instrument and RNX-Plus solution. Finally, determination of the isolated RNA purity and integrity was done.
    Results
    The results showed that RNA extraction from biofilm cells of S. mutans is challenging because of extracellular polysaccharides and the current RNA isolation protocols from planktonic cells (eg. protocol 1) are not suitable for biofilm cells. For this reason, we used HYBAID ribolyser instrument and tubes containing glass and plastic pearls with different size and shapes for maximum cell lysis without disturbing the RNA.The mean photo absorbtion from extracted RNA in latter methods showed statistical significantdifference compared to current in-use method (P< 0.05).
    Conclusion
    RNA extraction from S.mutans biofilm cells needs techniques with maximum Polysaccharide removal and maximum cell lysis without disturbing the RNA. The 2nd and 3rd methods were more effective than 1st one.The 3rd protocol is recommended due to it`s lower cost.
    Keywords: RNA extraction, Streptococcus mutans, biofilm
  • Bayat M., Nowroozi J., Pakzad P., Farnia P., Anoosheh S., Marashian Sm, Varahram M., Kazempour M., Masjedi Mr, Velayati Aa Page 15
    Background and Objectives
    Cellular resistance to tuberculosis (TB) infection depends on signals from mycobacterium tuberculosis-specific T lymphocytes activating mycobacterial killing mechanisms in infected macrophages. The network of soluble factors, or cytokines, responsible for these cellular communications has been progressively unraveled over the last 3 decades; however, new regulatory and effectors cytokines continue to be discovered. Infection of a host with a pathogen first result in activation of cells of the innate immune response including effectors molecules including cytokines such as TNF-α & IFN-γ. The aim of this study was to investigate the frequency of TNF-α, IFN-γ alleles, evaluating serum concentration of TNF-α and IFN-γ and relationship of between susceptibility to TB and TNF-α and IFN-γ gene variations.
    Material and Methods
    In this prospective case-control study, 93 patients with smear positive tuberculosis selected from Masih Daneshvari Hospital, Tehran, Iran. They were matched with 103 controls without any history TB. Genotype of 5 regions of TNF-α and 1 region of IFN-γ were distinguished by PCR-RFLP method, and level of serum concentration between case & control groups were evaluated by ELISA method.Data were analyzed with Mann-Whitney U & earning the cut off analyzed with ROC curve for ELISA method and the results of PCR-RFLP method were analyzed by SPSS, Fisher exact and X2.
    Results
    In PCR-RFLP method, the results showed a significant difference at TNF-308 and TNF-857 between two groups of control and patient (P < 0.05). In ELISA method, a significant difference in IFN-γ was observed between the groups of control and patient (P < 0.05). Also a cut off point as a serologic marker between the positive and negative states, for rapid TB examination about IFN-γ was found; the cutoff for IFN-γ was 0.19.
    Conclusion
    Mutation in TNF-308 and TNF-857 regions were identified significantly, but it was not observed in other TNF-α and IFN-γ regions. In this study, ELISA method suggest that mycobacterial pathogens are frequently associated with production of cytokines such as IFN-γ and serologic tests considering the cut off patients, help us to detect TB in cases that we want to earn results rapidly.
    Keywords: Cytokine, Tuberculosis, IFN, γ TNF, α PCR, RFLP, ELISA test
  • Hosseinzadeh M., Khosravi A.*, Kaikhavani S., Malekshahi S., Khorasani R Page 24
    Background And Objectives
    Migraine is the most common headache in different communities and approximately 12-15% of individuals are suffering worldwide. Recent studies have revealed a relationship between Helicobacter pylori infection and migraine. The aim of presend study was to evaluate the antibody titer against H.pylori in patients with migraine and comparison to healthy subjects.
    Material and Methods
    This case – control randomized study was carried out in patients whose migraine has already been diagnosed referred to University neurology clinic and private medical sectors in Ilam, Iran.Seventy migraine patients as the case group and 70 healthy individuals as control group were participated in this study. The demographic criteria of both groups were identical. Blood samples were taken from all subjects and was used for evaluation of IgG antibody titer against H.pylori by using ELISA method. The mean antibody titer were compared in both groups.
    Results
    Household women had the highest prevalence of migraine (40%), which showed a correlation with menstruation in 21 women (45.7%). Fifty three patients with migraine (75.7%) had gastrointestinal disorders, which in 48 patients (68.6%), this was in correlation with certain nutritional habits. Stress was reported as the most important cause of migraine in 15 patients (21.4%) that in 91.4% of them, headache wasfollowed by anxiety. In 51 patients (72.9%), sleep disorder was seen. The mean OD value of antibody titre against H.pylori was 60.08 in case group and 21.82 in control group, which the difference was significant (P<0.05).
    Conclusion
    The significant difference for the mean OD value to H.pylori among case and control groups in present study, shows the importance of investigation of H. pylori infection in patients with classic migraine,which needs more complementary tests. It is suggested that treatment of H.pylori infection may affect the disease and probably cure the headache partially.
    Keywords: Migraine, Helicobacter pylori, Antibody titer
  • Vaez H.*, Ghazi Saeidi K., Moradi A., Tabaraei A., Khodabakhshi B., Bazouri M., Golriz N., Ghaemi E. A Page 31
    Background And Objective
    Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is a main cause of nosocomial infections worldwide. Multidrug resistance property of strains causes difficulties in treatment of their infection. The aim of this study was to determine the frequency of MRSA and their resistance pattern to commonly used antibiotics in Health-educational centers of Gorgan.
    Material And Methods
    In this descriptive study, 121 clinical isolates of Staphylorcoccus aureus collected from different infections from September 2008 to August 2009. After confirmatory identification tests, the antibiotic susceptibility testing was performed by using disk diffusion method as per Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guideline. Data analyzed by Chi-square test and SPSS soft ware. Pvalue of <0.05 was determined as significant.
    Results
    Of 121 tested S.aureus, 104(85.9%)strains were MRSA. The highest resistance was demonstrated as:100% to Penicillin, 97.6% to CO- Amoxyclav, 71.4% to Cephotaxime and64.3% to Erythromycin. Our finding showed more MRSA isolates in urine (90.4%) and wound (89.2%) specimens.
    Conclusion
    Prevalence of MRSA strains in our region was 85.9%. This is higher than other studies performed in major cities such as Tehtan,Mashhad and Shiraz. The treatment of infections caused by MRSA is difficult due to simultaneous multidrug resistance among the strains.
    Keywords: MRSA, Antimicrobial resistant, Disk diffusion
  • Shila Jalalpoor*, Roha Kermanshahi, Ashrafsadat Noohi, Seyed Hamid Zarkesh Isfahani Page 37
    Background And Objectives
    Hospital surfaces can serve as reservoirs of potential pathogenic bacteria. Staff hands are the main source of bacterial transmission in hospital. The prevalence of bacteria harboring β–lactamase enzyme in staff hands and hospital surfaces, leads to spread of β–lactamase producing bacteria and ultimate increase of antibiotic resistance nosocomial infections. The aim of this study was to investigate the frequency of β-lactamase producing bacteria and susceptibility pattern of isolated bacteria from staff hands and high and low contact hospital surfaces of Alzahra hospital in Isfahan, Iran.
    Material And Methods
    This laboratory-based study was performed in Alzahra hospital in Isfahan during 2005-2007 years. Overally, 274 samples (194 strains from surfaces and 80 strains from staff hands) were screened during the study. Environmental samples were collected by using swabs in Nutrient Broth (NB) and samples from staff hands were collected with Finger Print method. Bacterial identification was performed by conventional biochemical identification tests. For determination of β–lactamase production,acidometric method was used, and antibiotic susceptibility testing was performed by Kirby Bauer method.
    Results
    the 194 isolated strains from hospital surfaces were: Staphylococcus spp. 105 (53.7%),Bacillus spp. 74 (24%) Enterobacteriaceae 21 (10.7%), Pseudomonas spp. 9 (4.6%), Streptococcus spp. 2 (1%), other gram negative bacilli 10 (5.15%), and the 80 strains isolated from staff hands were:Bacillus spp. 48 (60%), Staphylococcus spp. 28 (35%), Enterobacteriaceae 4 (0.5%). The isolated bacteria from both sources were highly resistant to tested antibiotics. According to the results from acidometric test, 125 (61.54%) strains isolated from hospital surfaces and 46 (61.85%) strains isolated from staff hands, were β-lactamase producers.
    Conclusion
    The results show the high frequency of antibiotic resistant and β–lactamase producing bacterial strains on staff hands and hospital surfaces in present study.
    Keywords: β–lactamase, Antibiotic Resistance, Hospital Surfaces, Staff Hands
  • Ghasemi Dehkordi P., Momtaz H. *, Rezaeian A., Yaghobi R. Page 46
    Background And Objectives
    Infections due to Herpes simlex virus type 2 (HSV-2) often causes genital herpes in men and women, infant herpes and nonsupporative meningitis. These diseases are caused in relation to HIV infection, and might be transfected from mother to baby.In this study the prevalence of HSV-2 was determined for the first time by PCR method in clinical samples collected from Isfahan and Chaharmahal-va-Bakhtiari provinces.
    Materials And Methods
    One hundred HSV-2 infected sera with high titer of IgG and IgM were collected from suspected patients. In total 82 samples from Isfahan province and 18 samples from Chaharmahal-va-Bakhtiari province were collected. Viral DNA was extracted and PCR was performed by using specific primers for gD gene of HSV-2.
    Results
    The positive results of HSV-PCR and the 1013 bp segment of HSV-2 gD gene was detected in 8 of 100 (8%) of serum samples. In Isfahan province 6.09 % and in Chaharmahal-va-Bakhtiari province 16.66 % were positive for HSV-2.
    Conclusion
    The results of this study demonstrated the prevalence of HSV-2 in studied region similar to other regions of the world. Besides, PCR method is presented as a useful procedure for detection of HSV-2 in infected sera.
    Keywords: Herpes simplex virus type 2 (HSV_2)_PCR_gD gene_Chaharmahal_va_Bakhtiari province_Isfahan province
  • Parvizi P., Fardidf., Amirkhani A.* Page 53
    Background And Objective
    The intracellular Wolbachia pipientis is a Rickettsia-like bacterium. The gene of W. pipientis is usually congenitally-inherited in insects and can cause cytoplasmic incompatibility (CI),which is potentially useful for driving genes through populations.In present study, W. pipientis has been detected in Phlebotomus papatasi, the vector of rural cutaneous leishmaniosis in Iran by using PCR to amplify fragments either of the 16S ribosomal RNA gene (16S rRNA) or of the major Wolbachia surface protein gene wsp.
    Materials And Methods
    sandflies were screened for the presence of W. pipientis by PCR using the nonstrain specific primers wsp 81F with 691R and 16S 99F with 994R. The sequences obtained were edited and aligned using SequencherTM v. 3.1 to identify W. pipientis haplotypes, which were analysed phylogenetically using PAUP* software.
    Results
    from 165 Individual wild-caught P. papatasi from Iran, the gene fragment of wsp was found in 124 cases (75.2%), and 16s RNA gene fragment was identified in 123 cases (74.5%). Only one haplotype was obtained for each gene, from which it is inferred that only one A-group genetic strain of W. pipientis occurs in P. papatasi throughout much of this sandfly's range.
    Conclusion
    based on the results of this study there is possibility of using just one genetically modified strain of W. pipientis to drive through wild sandfly populations transgenes for intervening in the transmission of L. major by P. papatasi. This genetically modified strain would have to show a CI phenotype in P.papatasi, in order to be spread quickly through wild sandfly populations. Due to natural infection of Wolbachia in sandflies and for their behavior of Cytoplasmic Incompatibility(CI), Wolbachia can be used as a transferring gene in populations of sandflies to control Leishmaniasis.
    Keywords: Wolbachia pipientis, Phlebotomus papatasi, wsp gene, 16S rRNA gene, Iran