فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:16 Issue: 2, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قلعه الموت (آشیانه عقاب): دژحسن صباح
    حمیده چوبک صفحه 1
    دره الموت درحوزه آبریز کاسپین – قزوین قرار دارد. دره الموت سرزمین بن بست کوهستانی پیاله شکل بسته ای است که دردهانه به دشت حاصلخیز قزوین گشوده می شود ودر دامنه البرز مرکزی جای دارد، بلندی ها وکوه های سر به فلک کشیده البرز دردوسوی دره الموت، برای ساخت دژهامناسب بوده این سرزمین را دژپادگان وپناهگاهی تسخیر ناپذیر ساخته است این بلندی های طبیعی بخشی از سازه های استحکامات قلعه ها بشمار می آید. درسال 1090 میلادی /483 هجری قمری حسن صباح، رهبر فرقه نزاریان اسماعیلیان در ایران، سرزمین الموت، مکانی صعب العبور و غیر قابل دسترس با وجود استحکامات طبیعی کوهستانی، به عنوان پایگاه مبارزه وتبلیغ وجذب پیروان برگزید؛ این گزینش وحضور عامل سرنوشت سازبرای سرزمین الموت بود. فرایند بیش از دو سده حضور وفعالیت اسماعیلیان دراین منطقه بنای دژهای بی شماری در این سرزمین است. در دره الموت نزدیک به 20 دژ - شهرک دربلندی های تحسین برانگیز و شکوهمند باپرتگاه های سهمگین وهولناک به جامانده ازدوران فرمانروایی اسماعیلیه درمنطقه، یادگار ماندگاری ازاین دوران است.
    نام آورترین دژهای الموت: دژحسن صباح مرکز اصلی ومهمترین دژ دره الموت؛ دژ حسن صبا ح: پایگاه اصلی اسماعیلیان نزاری ومقر فرماندهی آنان در ایران است بلندی آن از سطح آبهای آزاد 2163 متراست. دژ حسن صباح درشمال شرق روستای گازرخان قرار دارد. این قلعه روی صخره هایی از رشته کوه های البرز مرکزی بنا گردیده است. بلندی این صخره از زمین های پیرامون نزدیک به 220 متر و دارای شیب تند با پرتگاه های عمیق وهولناک است و گستره سطح آن بیش از 20000 مترمربع می باشد. بقایای دیوارها وبرجهای شکسته آن باقی مانده است بقایای دیواره ها وبرجها ودیده بانی ها سنگی باملاط گچ برپیرامون صخره دیده می شود. درطی7 سال کاوش (ازسال 1381- 1387) بیش از 5000 متر مربع آن کاوش شده است که در طی این پژوهشها فضاهای معماری مربوط به دوره اسماعیلیه، صفویه وقاجار مشخص شده است دراین هفت فصل کاوش بخشهای زیر مشخص شده است. دروازه های اصلی شبکه راه ها وگذرگاه هاکنده شده درصخره – دسترسی هاشیب پله ها وپله ها درواز های اصلی کارگاه های صنعتی، مجموعه انبارها آب انبارها، مخازن صحن اصلی اصطبل فضاهای زیستی دیوارهای حفاظتی اطاق های نگهبانی بخش مقر فرمانروایی ومسجد، با تزئینات آجرکاری تراش وقالبی وهمچنین شکسته های کاشی لعاب یکرنگ فیروزه ایی وزرین فام است؛ این یافته ها گویای معماری باشکوه دژ درزمان فرمانروایی اسماعیلیان است ونشانگر وجود یک دژکاخ رخور فرمانروایی مقتدر سیاسی ومذهبی است آثار این دژ مربوط به سده 11 میلادی / پنجم هجری دوره حسن صباح وپس از آن طی فرمانروایی 7 تن ازجانشینان وی تا یورش هلاکوخان مغول درسده هفتم هجری (سده سیزدهم میلادی) در زمان رکن الدین خورشاه آخرین فرمانروای الموت است؛ دردوره صفوی سده10-11 هجری / سده 16-17 میلادی از دژ الموت به عنوان زندان وتبعیدگاه مخالفان سیاسی استفاده شده ودرمتون ازآن به نام فراموشخانه یاد شده است. دژالموت دردوره قاجار برای گنج یابی تخریب شده است.
    کلیدواژگان: الموت، دژحسن صباح، کاوشهای باستانشناسی
  • حمید کاظمی، فرشته منصوری مؤید، نادر نقشینه صفحه 31
    هدف اصلی این مقاله، مطالعه مدل های تحلیل سازمان از نگاه بازاریابی و انتخاب مدل مناسب برای سازمان ها و مراکز اطلاع رسانی است. به این منظور مطالعات کتابخانه ای روی منابع، متون و ادبیات علمی مربوط به مفاهیم و اصول بازاریابی، بازاریابی خدمات و بازاریابی سازمان های اطلاع رسانی، انجام شده است که نتایج آن در ادامه به صورت جمع بندی شده آمده است. در مرحله بعد، به بررسی و بازنگری سازمان ها و مراکز اطلاع رسانی و مرور اهداف، وظایف، ساختار و رویکردهای موجود در آنها پرداخته شد و در نهایت با جمع بندی مطالب پیش گفته، مدلی جهت تحلیل سازمان ها و مراکز اطلاع رسانی از منظر بازاریابی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی خدمات، سازمان ها و مراکز اطلاع رسانی
  • فرهنگ خادمی ندوشن، طاهره عزیزپور، محمد صفاری صفحه 51
    سکه های نقره ای اسکندر مقدونی که ضرب آنها تا قرن اول ق.م، یعنی زمان حکمرانی اشکانیان ادامه یافت، به وسیله دستگاه طیف سنج تابش مجهول طول موجی برای اندازه گیری میزان نقره، مس، سرب و طلا در این سکه ها مورد آزمایش قرار گرفتند. هدف ما از این آزمایش اندازه گیری درصد عناصر نادر و عناصر عمده در این سکه ها و از این طریق تعیین میزان دقت در ساخت سکه ها، میزان ناخالصی آنها و فناوری تصفیه نقره استخراج شده در ایران بود.
    پادشاهانی که سکه های آنها در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد از قرن چهارم تا قرن اول ق.م بر تخت سلطنت نشسته اند. ترکیبات شیمیایی سکه های نقره این پادشاهان و تعیین میزان خلوص آنها نشان می دهد که هیچ گونه تغییری در فناوری استخراج نقره و سیاست های اقتصادی در دوره های مورد بررسی ما صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: اسکندر، اشکانی، سلوکیه، سکه، مهرداد اول، WDXRF
  • عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، فردوس آقا گل زاده، ارسلان گلفام، بشیر جم صفحه 59
    در این مقاله فرایند نا همگونی در فارسی و چند لهجه و گویش دیگر فارسی در چهارچوب نظریه بهینگی مورد تحلیل قرار می گیرد؛ ابتدا به معرفی نظریه بهینگی و بیان اصول و مبانی آن پرداخته می شود، سپس فرایند نا همگونی در این چهار چوب مورد بررسی قرار می گیرد. در این مقاله استدلال می شود که نظریه بهینگی بر رویکردهای اشتقاقی برتری دارد. این استدلال مبتنی بر یکی از مواردی است که در آن هر دو فرایند همگونی و ناهمگونی به گونه ای رخ می دهد که مشخص نیست کدام یک زمینه چین دیگری بوده است.
    کلیدواژگان: محدودیت، ناهمگونی، نظریه بهینگی، واج شناسی فارسی
  • سید رسول موسوی حاجی، رضا مهرآفرین صفحه 75
    در میان پادشاهان متعدد دوره ساسانی، نرسی (293 302. م) تنها پادشاهی است که از او نقش برجسته بسیار مهم و جالب توجه ای در محل نقش رستم فارس به یادگار مانده است که در آن مراسم اعطای حلقه سلطنتی از جانب آناهیتا (الهه حاصلخیزی، باروری وربه النوع پاسدار آب) به نمایش در آمده است. این در حالی است که در سایر نقوش برجسته این دوره، حلقه سلطنتی که از دیدگاه پادشاهان ساسانی نماد نمایندگی خدا بر روی زمین است، از سوی خدای بزرگ «اهورامزدا» تفویض می شود.
    درباره هویت واقعی و محتوی تاریخی این نقش برجسته تاکنون تعابیر و تفاسیر متعددی شده است لیکن انتساب بانوی حاضر در این نقش برجسته به «شاپور دختک دوم» همسر نرسی آخرین و پر بحث ترین نظریه ای است که از سوی دکتر علیرضا شاپور شهبازی که چندین سال سرپرستی حفریات و مطالعات باستان شناسی تخت جمشید را بر عهده داشت، در یک نشریه آلمانی مطرح شده و به چاپ رسیده است. این انتساب در حقیقت بهانه ای است که نگارندگان این سطور را بر آن داشت تا ضمن بر شمردن عقاید و نظرات محققان مختلف پیرامون نقش برجسته مورد بحث، به نقد و بررسی هر یک از آنها پرداخته و با ارائه دلایل مستند و کاملا باستان شناسانه از صحت و صدق انتساب بانوی مذکور به الهه آب «آناهیتا» و سقم تمامی فرضیات دیگر، دفاع نماید.
    کلیدواژگان: آناهیتا، شاپوردختک، نرسه، نقش برجسته های ساسانی، نقش رستم
  • محمدرضا پورجعفر، رضا اکبریان، مجتبی انصاری، حسن علی پورمند صفحه 87
    استمرار معماری نیازمند تحلیل مداوم از ویژگی هایی است که فضاهای معماری در خلق و ایجاد آن موفق بوده اند. در مواجهه با معماری به طور کلی و معماری گذشته ایران، دو رویکرد به صورت جدی و پایه ای به تبیین و تفسیر آن پرداخته اند. عده ای با رویکردی تاریخ نگارانه معماری ایران را مطالعه و مراحل تکامل آن را مورد عنایت قرار داده اند. رویکرد دیگری که در معرفی معماری ایران سخت تلاش کرده است، نگاهی گونه شناختی به معماری دارد. این نگاه که با استفاده از مطالعات تاریخ نگارانه به نوعی دسته بندی دقیق از عناصر معماری پرداخته است، با تمرکز بر فرم و تزیینات، عناصر معماری را مورد تحلیل و توجه قرار داده است.
    رویکرد سوم که این مقاله به معرفی آن پرداخته است، تلاش دارد تا معماری ایران را از زاویه اندیشه در معماری پیگیری نماید. عمده نگاه این رویکرد دستیابی به مؤلفه هایی است که قابلیت تداوم و استمرار را در معماری دارند. این مقاله نشان می دهد که همواره تعامل دقیق و قابل توجهی بین معماران و اهل اندیشه بوده و همین امر باعث ایجاد و شکل گیری معماری متعالی و ماندگار گشته است
    کلیدواژگان: رویکرد اندیشه ای(فلسفی)، رویکرد تاریخ نگارانه، رویکرد گونه شناسی، معماری ایران
  • سیامک ره پیک صفحه 115
    اقدامات غیر انسانی اسراییل در نوار غزه (9-2008) قواعد ومقررات حقوق بشردوستانه بین المللی را به طور آشکار و جدی نقض نمود. اسناد بین المللی به ویژه کنوانسیون چهارم ژنو و پروتکل دوم الحاقی به کنوانسیون های ژنو در خصوص اشخاص مورد حمایت در زمان درگیری های مسلحانه اقدامات اسراییل را نقض فاحش حقوق بشردوستانه تلقی کرده اند. بر اساس این مقررات واسنادی مانند کنوانسیون حقوق کودک، درجنایات وخشونت ها علیه کودکان غزه، اشکال ویژه ای ازاقدامات ضد بشری قابل مشاهده می باشد. همچنین از نظر اساسنامه دیوان کیفری بین المللی اعمال اسراییل با عناوین جرایم علیه بشریت، جرایم جنگی و نسل کشی تطبیق می کند. از آنجا که حقوق نقض شده در غزه از جمله حقوق بنیادین بشر تلقی می شوند که در هر شرایطی، نقض آنها نامشروع می باشد، بنابراین تعقیب ومحاکمه جنایتکاران صرف نظر از ملیت یا الحاق وعدم الحاق یک دولت به معاهدات وکنوانسیون های بین المللی امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: اسراییل، حقوق بشر، حقوق بشر دوستانه، غزه، نقض فاحش
  • مهدی طاهرخانی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، علی اکبر تقوایی صفحه 129
    روابط متقابل و پیوند میان مراکز شهری و سکونتگاه های پیرامون شهری به طور فزاینده ای به عنوان عامل اصلی فرایند تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شناخته شده است. علی رغم این واقعیت، بیشتر نظریه های توسعه و رویه های اجرایی، تلویحا به دوگانگی، جمعیت و فعالیتهای نواحی شهری و پیرامون شهری تاکید دارند.
    این مقاله نشان می دهد که چگونه روابط متقابل مراکز شهری و پیرامون آن شامل پیوندهای فضایی (جریان کالاها، پول، سرمایه، مردم، اطلاعات، پسماندها، تولید و فناوری) بر تغییرات نواحی پیرامون شهری اثر می گذارند. عملکرد متقابل و پیوند بین مراکز شهری و 20 سکونتگاه پیرامون شهری در استان قزوین نشان می دهند که روابط متقابل روستا و شهر بیشتر در بروز تغییرات غیر ارگانیک در نواحی پیرامون شهری استان قزوین مؤثر بوده اند.
    توسعه شهری و پیرامون آن نیازمند آنند تا به عنوان فرایندهای مکمل برای کسب منابع کمیاب مورد توجه قرار گیرند. منافع چنین رویکرد یکپارچه ای مطمئنا از هزینه های آن بیشتر است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه ها، شهری، پیرامون شهری، پیوندهای فضایی
|
  • Alamut Castle (Eagle's Nest): Hassan Sabbah Stronghold
    Hamideh Choubak Page 1
    The valley of Alamut is situated in the north – east of Qazvin province. The region is an enclave in the form of a U shape valley in the central Alborz chains and opening up to the fertile Qazvin plains. The mountains of Alamut were ideal for construction of castles. The natural heights contains a section of the defensive structure of the castles. In 1090 A.D, Hassan Sabbah, the leader of Ismailites in Iran, chose the Alamut region, as his headquarter to campaign, preach and convert new followers. This proved to be a turning point for destiny of Alamut Valley. The result of over two centuries Ismailite stronghold, the region witnessed innumerous castles throughout, of which at least 20 “castles “dating back to this era have been identified. The most magnificent castle in the Alamut Valley is the Alamut or the Hassan Sabbah castle, which is built on top of a high rock reaching 2163 m above sea level near the Gazor Khan Village. The rock is 200 m high, with its steep slope and deep and dangerous ravine, the rock is practically inaccessible and forms a part of the Fort’s structure. Covering an area of 20,000sq.m. Currently only ruins of the fort and some towers are apparent and it is only through archeological excavation the mains can be discovered. During the7 seasons of excavation (2001- 2007) more than 5000 Sq.m were unearthed. The discoveries include: main entrances, road networks, steps and stepsflanked, workshops, water reservoirs, depots, living quarters, significant main portal and mosque. With molded and carved delicated brick decoration, as well as broken pieces of turquoise glazed tiles, luster painted tiles, these findings speak of the magnificents architecture of the castle during the Ismailite. Excavations show that the castle has undergone at least four major alterations, first in the 11 century A.D (Hassan Sabbah period), and then during his seven successors (until 13th century AD) and before the attack of Hulaku Khan in 1257 AD during the reign of Roknoddin Khorshah, the last lord of Alamut, the Safavid era 16-17A.D; when castle was used as prison and exile for political opponents and was referred to as “oblivious castle” and finally during Qajar unfortunately ravaged for treasure hunting.
  • Hamid Kazemi, Fereshteh Mansouri Moayyed Mansouri Moayyed, Nader Naghshineh Page 31
    The primary focus of the present study is to review organization analysis models from the standpoint of marketing and to propose an appropriate model for information centers and entities. A detailed literature review is made concerning marketing concepts, principles and services with respect to information organizations. The second stage deals with review and study of information entities, their goals, duties, structures and existing approaches. While many suggest a Norbert-Weiner model as the most appropriate for a flexible organization often represented by an information center, it does not totally the variety modes of services cape deployments available to such entity. Depending on their image representation in either physical space or web space or even service space, as many as four different models could be used for organizational analysis of essentially such a single entity. To develop a more unified model, we decided to study the marketing philosophies in such entities as a point of departure for corporate analysis. It was found that 27 factors should be considered in order to analyze a typical library or information entity from a marketing standpoint, regardless whether it is a passive or an active analysis. These include items like organization product range, customer convenience, people, synergic matrix, involvement and interconnection. Using Iranian Scientific Information and Documentation Center as the baseline, we were able to arrive at and verify a Market Mix Model that can effectively address such analysis and provide the information and library managers. Hence, it seems an effective tool for identifying not only the competitive advantage but potential challenge areas within their respective organizations.
  • Farhang Khademi Nadooshan, Tahereh Azizipoor, Mohammad Taghi Safari Page 51
    Silver coins of Alexander of Macedonia, until the arrival of Parthians in the 1st century BC, have been put in WDXRF in order to determin Ag, Cu, Pb and Au as major and trace elements for fineness, debasement and refinement of silver in ancient Persia. Seleucid kingdom from 4th to 1st century BC was succeeded by several dynasties and kings. But the chemical composition of their silver coins and their fineness shows there was no changes in technology and economic policy.
  • Aliyeh Kord-E Zafaranlu Kambuziya, Ferdos Aghagolzadeh, Arsalan Golfam, Bashir Jam Page 59
    This paper provides an Optimality-Theoretic account of dissimilation in standard Persian as well as some other accents and dialects of Persian. As such, this work starts by introducing Optimality Theory (henceforth OT) and its basic concepts and then it investigates dissimilation in this framework. It argues for the superiority of OT over derivational approaches regarding a case in which both dissimilation and assimilation, with no clear feeding order, are involved.
  • Seyyed Rasool Mousavi Haji, Reza Mehafarin Page 75
    Among the various of Sasanian kings, Narseh (293-302 A.D.) is the one whose important and striking rock relief remained at Naqsh-i Rustam in Iran’s Fars province. This relief records investiture ceremony from Anahita (known as Goddess of fertility and protector of water). Until now, various views and interprations have been put forwarded about the real identity and historical theme of this relief. But the attribution of a lady to Shapurdokhtak ¬¬II (Narseh`s wife) is the latest and most controversial view given by Alireza Shapur Shahbazi, who has conducted excavations and archaeological studies at Takht-i Jamshid for several years. In fact, this attribution has also provoked the authors of the present article hence; he has tried to highlight the depiction through opinions of various researches. The present study supports the accuracy and validity of the attributed lady to water goddess Anahita and refuses other theories.
  • Mohamadreza Pourjafar, Reza Akbarian, Mojtaba Ansari, Hassan Ali Pourmand Page 87
    The endurance of any type of architecture is contingent upon the study of the characteristics that led to its formation. Two general approaches have been adopted to study and analyze the Iranian architecture. A number of scholars have taken a historical approach, while others have merely considered a genre- based approach. Making use of many historical studies, these scholars have attempted to produce an exacting categorization of Iranian architecture. They focuse on outward form and embellishment to identify and distinguish various classes and sub-classes of architecture in Iran. The third approach, which is outlined in this article, tries to explain such architecture from a conceptual point of view. This essentially involves identifying and analyzing those features that have allowed it to endure. The article shows that there has been a precise and thought- provoking interaction between architects and the intellectual classes that led to the formation of an enduring and transcendent form of architecture in Iran.
  • Siamak Rahpeik Page 115
    The inhuman acts of Israel in the Gaza Strip (2008-9) have seriously violated the international humanitarian law.International documents such as the Geneva Convention (IV) and Additional Protocol to the Geneva Conventions (II) relating to protecting civilians during armed conflicts have clearly indicated violation of humanitarian law during Israeli’s deadly offensive at the turn of the year. Under these laws and other documents such as Convention on the Rights of the Child, the crimes and violence against Gaza’s children created a particular form of inhuman acts. Also, in accordance with the statute of International Criminal Court, the Israeli onslaught can be called as war crimes and genocide. Considering the violation of fundamental human rights of Gazans in all circumstances, the prosecution of persons who committed the crimes are possible regardless of their nationality or ratification of treaties and conventions.
  • Mehdi Taherkhani, Abdoreza R. Eftekhari, Ali Akbar Taghvaee Page 129
    The interactions and linkages between urban centers and peripheral settlements are increasingly recognized as key factors in the process of social, economic and environmental changes in peripheral settlements. Despite this, most practices are implicitly based on a dichotomous view of population and activities in urban and peripheral area. This paper presents that how interactions between urban centers and peripheral settlements include spatial linkages (flows of goods, money, capital, people, information, production, technology and wastes) affect on peripheral changes. The interactions and linkages between the urban centers of Qazvin and 20 peripheral settlements there show that the effects of this interaction upon the peripheral settlements have included more inorganic effects. Urban and peripheral development need to be considered as complementary process rather than competing activities for the limited resources. The benefits of such an integrated approach will outweigh of the costs.